900 убити и над 1000 ранени при англо-американските бомбардировки над София от януари 1944 г.

900 убити и над 1000 ранени при англо-американските бомбардировки над София от януари 1944 г.

Автори: Теодора Цанева, Нелли Желева, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На 10 януари 1944 г. София е ударена от две разрушителни въздушни нападения. Тогава съюзническите сили на САЩ и Великобритания започват първите комбинирани дневно-нощни атаки срещу България и нейната столица, се посочва на сайта на Музея на авиацията.

Булевард “Витоша” и разрушените жилищни сгради след англо-американските бомбардировки над София, 9 януари 1944 г.

Ето какво разказват бюлетините на БТА за тези събития от Втората световна война. В тях е запазен преглед на чуждия печат, в който се споменават и бомбардировките над българската столица. Отпечатани са и свидетелски разкази. 

В статия от 15 януари 1944 г., озаглавена "Бомби над България", швейцарският "Деръ Бундъ" пише: "През последните дни над България се изсипаха бомби в двоен смисъл: едни истински бомби, които причиниха разрушения в столицата София, каквито разрушения могат да се видят само в бомбардираните германски градове, и една политическа бомба, която падна над София от Москва. За тази втора бомба лондонският ветник "Дейли Мейлъ" пише: "Съветският съюз иска да получи от България коридор за Егейско море и по такъв начин да разреши въпроса за проливите по един благоприятен за Турция и неблагоприятен за България начин".

Булевард “Патриарх Евтимий” с разрушени жилищни сгради след англо-американските бомбардировки над София, 9 януари 1944 г.

"Ла Репюбликъ" помества статия от 18 януари със заглавие "Какво ще решат българите?". В нея пише: "Бомбардировките, извършени през последните два месеца над София от страна на съюзниците, бяха достатъчни за българите, за да вкусят от горчевините на войната и да принудят българското правителство да евакуира населението от доста пострадалата столица. Изданието посочва, че, използвайки случая, англичаните предават съобщения, които имат за цел още повече да изплашат българите - че освен София, ще бъдат бомбардирани и други български градове, тъй като в България се намират неприятелски въздушни бази. "Прочее, съюзниците подканват войската да дезертира и да се присъедини към югославските патриоти, или да свали днешното българско правителство", се казва още в статията.

Поглед към ул. “Граф Игнатиев” през разрушена стена на жилищна сграда след англо-американските бомбардировки над София, 9 януари 1944 г.

Турският "Сонъ Телеграфъ" от 24 януари предава разговор с двама пътници, пристигнали от София след последните две бомбардировки над столицата. Според свидетелските им разкази населението било изпаднало в неописуем страх. "Перото не е достатъчно, за да опише картината на гарата. Влаковете почти непрекъснато заминаваха, за да отведат населението на столицата в някое друго място във вътрешността. Нападението над София бе извършено един ден след нашето пристигане там. Градът напълно бе изменил вида си. Цели квартали бяха превърнати в развалини. Ние можахме да потърсим подслон в една софийска джамия", спомнят си двамата пътници.

В турския печат ("Танъ") предлага изявления на друг чужденец, в които се казва, че в България германците развиват голяма дейност, окупирали са Варна и Бургас, като са изпратили населението на тия два града във вътрешността. Освен това по продължение на Черноморското крайбрежие германците строят непрекъснато укрепления. Те са "турили ръка върху корабите, намиращи се на котва във Варна, и ги ползуват за войската. Много летища по черноморския бряг се подобряват. София е в развалини. Тук влаковете, които преди бомбардировките се движеха нормално, се движат без разписание. Сред населението се чувства голямо недоволство и, за да запази реда, правителството прибягва до извънредно строги мерки. Но навсякъде в България германците са господари на положението".

Разрушенията в София след бомбардировките на съюзническата авиация на 10 януари 1944 г. - сградата на кино-театър “Одеон”, намирал се на улица “Цар Симеон”, днес не съществува

Вестник "Джумхуриетъ" (24 януари) помества статия във връзка с мерките на българските власти от последните дни. В нея пише: "Тия наредби, наистина, заслужават внимание. Ако действително всички ония, които още не са евакуирани от София, трябва да се движат след 18:00 часа по средата на улицата и не трябва да поставят ръцете си в джобовете, когато полицаите им заповядат да спрат".  

В статия от 26 януари "Сонъ Телеграфъ" посочва: "София бе нападната още веднъж. Изглежда, че са необходими още две или три нападения, за да се унищожи София напълно, защото 35% от сградите се вече унищожени, и около 15% са претърпели тежки повреди". "Съюзническите самолети, обаче, не се задоволиха само със София, те започнаха да нападат и други големи български градове", посочва изданието.

Разрушенията в София след бомбардировките на съюзническата авиация на 10 януари 1944 г.: Руската църква отвътре

Както БТА вече писа, на 14 ноември 1943 г. започва най-мащабната въздушна настъпателна операция срещу България и в продължение на пет месеца периодично София бива бомбардирана, а на 4 и 24 януари 1944 г. поради падналата гъста мъгла над столицата съюзническата авиация бомбардира Дупница и Враца.

До 17 април 1944 г. общо 2000 самолета на англо-американската авиация нанасят седем дневни и пет нощни удара с 8800 фугасни и няколко хиляди запалителни бомби, разказа главен експерт Лилия Криворова от Националния военноисторически музей. Пуснати над предимно граждански обекти, тези бомби убиват около 900 и раняват над 1000 столичани. Частично или напълно разрушени и опожарени са 12 567 жилищни, промишлени и обществени сгради, сред които Столичната библиотека, в която изгарят 40 хил. книги. Засегнати са сградите на Министерския съвет, Народното събрание, Българската академия на науките, Светия Синод, Археологическия музей, Държавната печатница, католическата катедрала „Свети Йосиф“, Народния театър и др.

Разрушенията в София след бомбардировките на съюзническата авиация на 10 януари 1944 г.: къщата на Иван Вазов на улица “Иван Вазов” и улица “Г.С.Раковски”, построена почти наново след това

Източник: БТА

Снимки: "Изгубената България"


 

 

 

 

Коментари

 • Rattrack

  10 Яну 2023 20:21ч.

  Някой може ли да обясни каква е била целта на бомбардировките в центъра на София, където няма нито един военен обект? Горе-долу същото като с атомните бомби над Хирошима и Нагазаки в момент, когато е ясно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха

  10 Яну 2023 20:42ч.

  Бомбардировките англоамериканците ги спират по молба на Сталин ,чрез Димитров ! Ей за това е имало Народен съд и трепане на изродите въвлекли България във втората световна война ! Да видим сега ,кои ще въвлекат България в третата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Church-илия

  10 Яну 2023 20:47ч.

  Целта е била да се подготви почвата по чърчилски, щото картофената нива от Самоков, да бъде засята в центъра на София. Но както е казано в едни древни книги, внимавай какво ще посееш, защото каквото посееш, това и ще жънеш! По ирония на съдбата точно така й става. Новият сорт самоковски картоф е пренесен на разораното софийско поле тъкмо навреме и тъкмо за навечерието на 9.9. Честита баня!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква е била целта, питате

  11 Яну 2023 3:44ч.

  Съвсем същата каквато е била при разрушаването на Дрезден, където за една нощ под развалините са изгубили живота си над 118 000 ЦИВИЛНИ граждани на Германия, 13 - 15 февр. 1945 г. https://en.wikipedia.org/wiki/Dresden Много интересна е книгата на Дейвид Ървинг "Разрушаването на Дрезден", базирана на изключително добре проучени архивни документи (в оригинал!) от военните архиви на ЮК, ЩАС, Германия и СССР... Преведена е и на български, издателство "Еделвайс"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rattrack

  10 Яну 2023 20:24ч.

  Горе-долу същото като с атомните бомби над Хирошима и Нагазаки в момент, когато е ясно, че Япония капитулира. Или просто така заради спорта. Няма да се учудя, ако родните евроатлантици сега поискат паметник на храбрите англо-американски пилоти в Борисовата на мястото на другия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • DobroUtro

  14 Яну 2023 9:07ч.

  "Другия" не е в Борисовата..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  10 Яну 2023 20:33ч.

  Ясно е че става въпрос за омраза и желание да ни стъпчат. Само ще добавя, че германците не се погрижиха да отделят 20-30 изтребителя, с които да свалят англо-американските самолети и да спасят София. Личи си и на тях колко им е пукало за нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  10 Яну 2023 23:33ч.

  Прочети "Ние бранихме тебе София" на Стоян Стоянов.Той е летец истребител и пряк участник.Ще разбереш какви немци са участвали. Колко са загинали.А също и за количествата англо американски самолети.За тяхната тактика и как са бомбардирани и също обстрелвани цивилните. Прочети книгата.Интересна е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • христо

  10 Яну 2023 23:55ч.

  да не забравяме и за бомбите във вид на детски играчки, разпръсквани над София...много цивилизовано...и евро-атлантическо...множество осакатени и убити деца

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Булава

  10 Яну 2023 20:37ч.

  Най демократичните бомбардировки на България в историята на територията. За това сме издигнали и паметник на смелите войни хвърлящи бомби и детски играчки бомби върху главите на българския народ ! Обявяването на война на САЩ и Англия и още 10 държави е бил най демократичния акт на цвета на българската интелигенция. Съюзът с нацистка Германия пък е бил върхът в българския цивилизационен избор ! А ние сега кога ще поканиме Зеленски в парламента да ни говори за световната демокрация !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  10 Яну 2023 20:41ч.

  Тия същите, на които им издигнахме паметник хвърляха бомби играчки с ясното съзнание, че ще наранят деца. На Детеубийци да издигнеш паметник е върха на безгръбначието на родната политическа пасмина! В Пловдив хвърлиха бомба в училище и избиха десетки ученици. Егати и демократичната ценностна система на англосаксите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Булава

  10 Яну 2023 20:47ч.

  В Дупница по улиците англосаксите с пикиране са разстрелвали хората по улиците с картечници от самолетите. Било е касапница. В Сапарева баня също. В близост е имало германско летище - база , нали сме били лоялни съюзници на нацистка Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шарлатани сър, шарлатани

  10 Яну 2023 20:51ч.

  Днешните натовски генерали българи тихо се спотайват по въпроса !?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спотайват се и попръдват

  10 Яну 2023 23:19ч.

  Пускат натовски гълъбчета на мира от сероводород.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  11 Яну 2023 8:11ч.

  метан. парников газ. осъдително, както и да го погледнеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  10 Яну 2023 21:09ч.

  Гадовете,които бомбардираха София, пак могат а го направя. Преди 80 години поне имахме авиация - сега само Господ може да ни помогне. Чакаме скоро от Народното събрание предложение да си ознамеватангли-американските бомбардровки на София. На всяка сграда пострадала от тях да се постави мемориална плоча с благодорствен текст за извършеното справедливо дело. Всички разходи да се поемат от пострадалите или техните наследници. На всички пилоти или техните наследници до трета съребрена линия да се раздадат имоти в границите на Столична община, съразмерни с причинените от тях разрушения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велислава Дърева Кой превърна България в мишена на операция "Прицел от упор"

  10 Яну 2023 21:10ч.

  Над българска територия са хвърлени 45 268 бомби, бомбардирани са 187 населени места, жертвите са 4 208, тежко ранени – 4 744. В София жертвите са над 2 000, разрушени са между 12 586 и 12 657 сгради: 24 болници, 40 училища, 14 черкви, 42 фурни, 8 кина, 10 002 жилищни сгради, 1684 магазини и складове, 396 работилници, 117 предприятия, 288 обществени учреждения, огромен брой други сгради са тежко увредени или опожарени. Унищожени са обществени и лични библиотеки, творби и архиви на писатели, художници и композитори, историци, етнографи. България губи безценни произведения на изкуството, архитектурни и исторически паметници. 1/4 от сградния фонд на София е сринат. Материалните щети са за над 24 милиарда тогавашни щатски долара. Поглед.инфо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никога не трябва да се забравя

  10 Яну 2023 21:11ч.

  Страхливците винаги се крият зад агресията. Днес поне стотина български полицаи пазят периметъра на краварското посолство от Сидеров и компания от има-няма 50 човека.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София бледнее пред Дрезден и Хирошима

  10 Яну 2023 21:11ч.

  Нагазаки плати също голяма цена за днешната си окупация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  10 Яну 2023 21:14ч.

  И Токио. В следствие на огъня породен от бомбеното на американците се е изпарил кислорода!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  10 Яну 2023 21:53ч.

  И Хамбург - операция “Гомора”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • малко са снимките

  10 Яну 2023 21:11ч.

  цвета на нацията още не е разбрал какво значи да ти летят бомби в името на фашизма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Писателят Виктор Горчивкин написа книгата "ВОЛЯ"

  10 Яну 2023 21:20ч.

  Писателят Виктор Горчивкин написа книгата "ВОЛЯ" за дете, станало инвалид от американска писалка-бомба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е Виктор, а Митко Горчивкин

  11 Яну 2023 2:46ч.

  Познавах прототипът на героя от книгата, вече като зрял мъж . Взривното вещество в писалката беше откъснало изцяло китките и на двете му ръце. Понеже бяхме деца и съответно не особено тактични, го попитахме защо има дупки по лицето, всъщност нещо като дълбоки следи от акне около скулите. Отговори, че това е другият подарък, получен от американците. Беше мил, възпитан и кротък човек, мир на душата му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  10 Яну 2023 21:21ч.

  С решение на Сторочна общинаследва всички живи пилоти, бомбардирали Софие, или пък техните наследници, ддо втора съребрена линия да бъдат обявени за почетни граждани на столицата. Нека също така, върху всички пострадали сгради или на местата, на които те са се издигали задължително да се поставят пилони с американското, британското и украинското знаме. Повреждането или отстраняването на тези флагове да се смята за престъпление срешу Репулбиката !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  10 Яну 2023 21:24ч.

  На Уинстън Чърчилсе приписва и фразата: „София трябва да бъде изравнена със земята и в развалините й да се засеят картофи!“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ты не поверишь!

  10 Яну 2023 21:41ч.

  Господ се е погрижил за желанието на Чърчил и е засял каквото и където трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук https://www.lostbulgaria.com/?cat=345

  10 Яну 2023 21:27ч.

  https://www.lostbulgaria.com/?cat=345 Гледай и не забравяй най-добрите ни приятели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоян Стоянов е най-големият български ас през Втората световна война. Признати са му 15 въздушни победи за четири свалени противникови самолета, за участието му в свалянето на още два и за нанасяне на сериозни повреди на четири самолета.

  10 Яну 2023 21:29ч.

  ,,Ние бранихме тебе, София“. (1972 г.) Автор е на книгата „Ние бранихме тебе, София“ (1972 г.), която претърпява три издания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За садистите англо-американци няма какво да говорим

  10 Яну 2023 21:37ч.

  Това е същото, което правят и над Дрезден и Хамбург, престъпление срещу човечеството. Сриват духа на врага като избиват цивилното население. Това специално е британско изобретение на - Sir Arthur Travers Harris, по-извесетн като "Касапина Харис"... Но вината е поделена. Другата част е на профашистките ни управници през ВСВ, особено идиотското им поведение след 1943 и смъртта на Царя... Много правилно Народният Съд ги е трапосал над ямата, даже твърде милостив е бил - само 2900 негодници са убити. Поуката - никога в съдружие с прокълната немска нация ! НИКОГА ! Дали днес спазват тази поука ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  10 Яну 2023 21:47ч.

  Да. Мазният шопар с пурата. СОС що не вземе решение за негов паметник някъде на Графа или на Патриарха. ДъБъ льохманите да гласуват. п.с. Дейб безгръбначните нещастници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  10 Яну 2023 22:09ч.

  Може да благодарите на борисчо трети, симеонча, регентите и правителството подписало пакта с нацистка германия! Останалото са последствия, които подлогите на запада осигуриха на българския народ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  10 Яну 2023 22:12ч.

  66 бомби са хвърлени върху Александровска болница в София, въпреки че е била обозначена като медицински обект, видимо от въздуха. В двора на болницата са погребани загиналите от бомбардировките лекари, има и паметници. Разбирам, че България е обявила война на сащ и uk, но да бомбардираш болница е военно престъпление. Такива са тези- военнопрестъпници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авангард

  10 Яну 2023 22:16ч.

  Днес Българската държава членува в поредния военен съюз с германци и англосакси срещу Русия. Отново за трети или пети пореден път ,отново срещу православна Русия ,която пише с българските букви, осеяна е с български паметници и история и култура. Малка православна България пак в съюз с англосакси ,германци и неонацисти отново срещу Русия. Какъв ум се иска от националната българска едра червена демократична номенклатура нарекла се елит ,за да прояви такава политическа далновидност и систематично да разрушаваш собствената си държавност и народ. На днешната дата , нито един генерал не каза и дума за англоамериканските бомби над България. Нито един. Генерали, а ? Летци , а ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • правим го от хиляда години

  10 Яну 2023 22:29ч.

  то не беше римски империи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • правим го от хиляда години

  10 Яну 2023 22:32ч.

  то не беше византии, турции, германии и на какви ли още не сме целували задни части; нашите платени шопари все трябва да са прилепени за някого и да смучааааат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да благодарим на партнерите за "ценностите"

  10 Яну 2023 23:50ч.

  За евро-атлантическите ценности. И още паметници да им правят жълтопаветтните ДБ/ПП идиоти - не на жертвите. На убийците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако в горния текст замените "германците" с "американците",

  11 Яну 2023 6:17ч.

  Ще констатирате, че няма никаква разлика между поведението у нас на германците тогава и на американците сега. А нещастна България все някому колония заради шепа продажници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НИКИ

  11 Яну 2023 6:42ч.

  любимата занимавка на тия изроди и дегенерати е да избиват жени и деца , и в сърбия го правиха и къде ли не , и оня алкохолик чърчела , щом лекарството диейства дайте им още от същото

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  11 Яну 2023 8:49ч.

  Преди 20-ина години бях в Дрезден, хубав град, интересен заради "Цвингера". В центъра има две сгради, целите на големи дупки и следи от американските бомби. Хората не ги ремонтират, за да се знае и помни! А тук издигнаха паметник на бомбаджиите в Южния парк, мисля, че беше по предложение на ДСБ!!! Какво очаквате от такива, само ни загубиха толкова време, ама ние сме си за бой!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мразя ги политиците на Америка и Англия

  11 Яну 2023 9:35ч.

  Нагли и ненаситни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И аз

  11 Яну 2023 17:30ч.

  +++++++++++++++++++++++++……....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1984 vs 2024

  11 Яну 2023 9:52ч.

  В стените на кабинета на Уинстън имаше три отвора. Вдясно от речописеца – малка пневматична тръба за писмени съобщения, вляво – по-голяма за весници; а в страничната стена, в обсега на ръката му – голям продъловат процеп с капак от телена мрежа. На бърото му имаше и един компютър „Правец-82“ с флопидисково устройство. Уинстън погледна заглавието на сайта в монитора на компютъра, което гласеше „900 убити и над 1000 ранени при англо-американските бомбардировки над София от януари 1944 г.“. С леко чувство на задоволство отдели съобщението и набра на телеекрана: „900 убити и над 1000 ранени при съветските бомбардировки над София от януари 1944 г.“. После, с движение, максимално приближено до несъзнателното изтри от монитора на Правеца оригиналното съобщение, а там вече се показваше новото. В същото време салам пасе, елен кремчева, тудер тугурев, ристьо каскетов и други евроатлантици поднасяха цветя и венци на паметника на освободителите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от памтивека атлантиците са си такива

  11 Яну 2023 12:03ч.

  Този англоамерикански садизъм, разбира се, е нечуван, но той ще е доста подобен на днешния - да ни вкарат насила в еврозоната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миро

  11 Яну 2023 14:57ч.

  Ако не с ваксините (одобрени от Фаучи и фон дер Ляйн) с друго ще превземат света - с взривяване на газопроводите, бомбардировки, биолаборатории. Пука им на тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англо-американците са наши най-свидни братя.

  12 Яну 2023 17:00ч.

  Цялото това изравняване чрез бомбардировки на София е било за наше добро: по силата на Стокхолмския Синдром човек обиква своите похитители. И виждате сега колко ни е добре като любим страстно милите англо-американци…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе ти се подиграваш, ама си е баш така!

  12 Яну 2023 17:11ч.

  Ако не са Американците ние и досега щяхме да си останем бай-ганювци и полумаймуни…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радвам се, че

  13 Яну 2023 20:12ч.

  някой е подпомогнал твоята еволюция от полумаймуна, за да заприличаш на нас хората. Но, продължавай има още много да се желае!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kiss

  22 Яну 2023 17:00ч.

  Интересно е как София след бомбене през 1944 изглежда по-добре от София през 2023.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи