Британският национализъм

Британският национализъм

Между 2 ноември 1899-а и 7 септември 1901-а в Китай избухва т.нар. Боксерско или Ихетуа́нско въстание. То има за цел да изкорени всички чужди влияния в страната - в икономиката, вътрешната политика и религията. Кулминацията настъпва в нощта на 23 срещу 24 юни 1900-а година, когато в Пекин са избити всички християни. 

Това дава повод на осем държави да образуват алианс и да изпратят 45-хилядна обща армия да потуши въстанието. Коалицията включва Русия, САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Япония, Австо-Унгария и Италия.

 

Снимка на войници от Алианса на осемте нации, Пекин 1900 г. Пехотинците, подредени по височина, са съответно от Великобритания, САЩ, Австралия, Индия, Германия, Франция, Австо-Унгария, Италия и Япония

 

Интересното в тази снимка е именно подредбата. Потвърдено е, че фотографията е част от британската пропаганда за "качеството" на различните народи. Тя показва расовите и етнически възгледи на англичаните от онова време. Войникът на Нейно Величество Виктория е първи. Желанието е било да е и най-внушителен. За негово съжаление вторият - американецът е с няколко сантиметра по-висок.  За да не личи много, английският войник е окичен с доста голяма шапка, която да компенсира изоставането и да го покаже в светлина, каквато заслужава. 

Нататък. След британеца и американеца следват войниците на Австралия и Британска Индия - все земи под короната на императрица Виктория. Чак след тях идват Германия, Франция, Австро-Унгария и Италия. Индиецът се оказва по-важен и ценен съюзник на Великобритания от европейците, въпреки че не е бял. Другият войник от неевропеидна раса е японецът, който логично е най-нисък и е поставен скромно в края, дори леко отдалечен от италианския си колега.

 

ПП: В крайна сметка коалицията на Осемте нации потушава Боксерското въстание и налага на Китай тежки "санкции".

 

 

 

Източници: 

http://rarehistoricalphotos.com/troops-eight-nation-alliance-1900/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Браво

  09 Апр 2017 16:08ч.

  Заключението ".... въпреки че не е бял" не е коректно. Индусите се причисляват къв бялата раса.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pcrrbe

  12 Май 2022 14:22ч.

  trimethoprim tablet - <a href="https://bactrimx.store/">order bactrim 960mg pills</a> brand sildenafil 50mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Txklqg

  25 Юни 2022 12:45ч.

  purchase cyclobenzaprine online cheap - <a href="https://rcolchicine.com/">oral colchicine</a> inderal over the counter

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Inaceq

  19 Юли 2022 9:31ч.

  prilosec 20mg drug <a href="https://omeprazolef.com/">buy omeprazole 20mg online</a> buy methylprednisolone 8mg online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мисля си

  12 Апр 2017 13:32ч.

  То и сега ингилизите все още се мислят за велика империя. Ама ако шотландия се отцепи, то от Великоблитания ще остане Малабритания. А такива като педито Борис Джонсън свеждат страната до еди жалък американски пудел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи