Жан-Пиер Шевенман: Путин закъсня с 30 години. Днес се лее кръвта, която не бе пролята през 1991-а

Жан-Пиер Шевенман: Путин закъсня с 30 години. Днес се лее кръвта, която не бе пролята през 1991-а

"Рухването на СССР беше резултат от троен подпис на трима президенти - на Русия - Елцин, на Украйна - Кравчук, и на Беларус - Шушкевич. Решението за разпускането на СССР, освен че беше незаконно, тъй като не може да бъде взето само от три от петнадесетте засегнати републики, стана възможно едва с оставката на Горбачов през декември 1991 г. Едва в този момент Украйна стана независима нация. Така че можем да съжаляваме, че независимостта на Украйна мислено беше конструирана срещу Русия, но трябва да признаем, че руснаците не направиха нещата по-лесни, а украинците, повече или по-малко въоръжени от американците, изградиха за десетина години внушителна военна сила... Мисля, че от тази гледна точка Владимир Путин закъсня с три десетилетия. Случва ми се да казвам, че кръвта, която не бе пролята през 1989-1991 г., се пролива днес​​​​"Бившият френски министър на отбраната Жан-Пиер Шевенман, който лично се ангажира с търсенето на решение между Москва и Киев през 2014 г., анализира последиците от конфликта между Русия и Украйна в интервю за “Фигаро”.

 

- Бяхте ли изненадан от нахлуването на Русия в Украйна? Дълго време подкрепяхте сближаването между Европа и Русия, не подценихте ли опасността, която представлява Путин?

- Бях изненадан, да, защото това решение е толкова противопоказно на интересите на Русия, толкова противопоказно на реалността в Украйна, че не си представях, че Владимир Путин ще вземе толкова фатално и толкова противоречащо на ангажиментите, които е поел, решение. Така че, да, бях изненадан, но изобщо не съжалявам за това, че съм се стремил към избягването на подобен изход. Целият смисъл на моя ангажимент беше да предотвратя развитието на конфликта, временно и лошо управляван от Минските споразумения, в гореща война. Мислех, че е възможно да се избегне, Минските споразумения бяха правилен път, но трябва да си припомним, че тези споразумения предвиждаха даването на културни и административни свободи на регионите в Източна Украйна и по-конкретно на Донецка и Луганска област. Това споразумение беше на практика отхвърлено от самите украинци, които искаха да обърнат последователността, първо да възстановят границите си и едва след това да проведат вътрешен референдум. Руснаците, естествено, искаха първо да бъде организиран този референдум, после възстановяване на границата на Украйна с Русия. Така че в продължение на седем години тъпчеха на едно място и продължи тихата война, която завърши с явната руска агресия срещу Украйна.

- Какво трябва да се направи сега?

- Приоритетът днес е постигането на прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски от Украйна, която безспорно е нация, която руснаците трябва да признаят. Русия вече не е свръхсилата, каквато беше по време на съветската епоха. Крахът на една империя винаги е труден, особено след като преди съветската империя имаше Руска империя. Това рухване беше резултат от троен подпис на трима президенти - на Русия - Елцин, на Украйна - Кравчук, и на Беларус - Шушкевич. Решението за разпускането на СССР, освен че беше незаконно, тъй като не може да бъде взето само от три от петнадесетте засегнати републики, стана възможно едва с оставката на Горбачов през декември 1991 г. Едва в този момент Украйна стана независима нация. Така че можем да съжаляваме, че независимостта на Украйна мислено беше конструирана срещу Русия, но трябва да признаем, че руснаците не направиха нещата по-лесни, а украинците, повече или по-малко въоръжени от американците, изградиха за десетина години внушителна военна сила.

- Трябва ли да продължим да въоръжаваме украинците? Вярвате ли в поражението на Русия и евентуално падане на режима на Путин?

- Вътрешният режим на Русия е преди всичко въпрос на Русия. Не e работа на външни сили да си поставят вътрешнополитически цели. Ясно е, че Владимир Путин допусна много сериозна грешка, той трябва да си направи заключенията от това. Но идеята за “победа” заслужава да бъде разчепкана: чия победа? На Украйна? Или на САЩ? Украйна очевидно се стреми да бъде освободена и е разбираемо желанието на украинците да видят руските войски да напускат Украйна. Но желанието на американците е да отслабят Русия, да я сведат до ранга на регионална сила. Това беше целта, която си постави Бжежински в началото на 90-те години, казвайки, че за да бъде отслабена Русия, Украйна трябва да бъде превърната в нещо като антируска крепост. Впоследствие той си промени мнението и в края на живота си се обяви за австрийски режим на неутралитет. Със сигурност във Вашингтон има хора, които казват, че искат победа до последния украинец и чрез нея решително отслабване на Русия. Но не всички мислят така. Разбира се, Русия вече не може да бъде силата, която беше някога, но тя си остава сила, не толкова със своето население, колкото със своята площ и присъствие на почти всички сцени. Именно това легитимира оставането на Русия като постоянен член на Съвета за сигурност.

- Готов ли е Путин да направи отстъпки?

- Руснаците трябва да се съгласят да признаят това, което е трудно за тях, а именно реалността на независима Украйна, на украинска нация, различна от тяхната, и да приемат, че вече не са свръхсилата, каквато бяха. Паралелът с Алжир в края на 50-те години ми се струва поучителен: Франция трябваше да се съгласи да се раздели със земя, която беше в сърцето на френската колониална империя, и да се откаже от имперския фантазъм. Това, което се иска днес от Русия, е същото нещо: Украйна принадлежеше на Русия от 1654 г. и ето, че тази раздяла настъпи през 1991 г.; това не е очевидно за руснаците. Винаги трябва да помним, че Русия е страната на четирите морета: Балтийско, Черно, Бяло и Каспийско море. Украйна се добави през ХVII век към това първоначално ядро, а след това украинските казаци завладяха земите от Сибир до Тихия океан, така че имаме разнородна държава, която се разшири през ХIХ век в Централна Азия. Така че Русия трябва да отстъпи, да приеме не само независимостта на новите републики, но да приеме тази независимост, която ѝ струва повече от всичко, тази на Украйна. Мисля, че от тази гледна точка Владимир Путин закъсня с три десетилетия. Случва ми се да казвам, че кръвта, която не бе пролята през 1989-1991 г., се пролива днес.

- Какво мислите за действията на Еманюел Макрон по този въпрос?

- Той е един от малкото западни лидери, които са разбрали, че трябва да се поддържа комуникация с Русия и тя да се развива на по-рационални основи. Все пак Франция пое инициативата за Нормандския формат. Аз самият се срещнах навремето (5 май 2014 г.) с Владимир Путин, за да задвижим този въпрос. Веднага след избирането си през 2017 г. Еманюел Макрон поде идеята за пряк диалог с Владимир Путин, канейки го във Версай. След това го покани в Брегансон (лятната резиденция на френския държавен глава - бел. пр.), навличайки си многобройни критики от всички хора, които виждат бъдещето в огледалото за обратно виждане, но това беше напълно проницателна  визия. И ще трябва да се излезе от тази война. За това са нужни дипломатически актьори със силно въображение. Франция е призната като независим играч, но приятел на САЩ. Тя може да направи много, за да помогне на Русия и Украйна да намерят решение, което очевидно изисква изтегляне на руските войски и разрешаване на споровете между Русия и Украйна, т.е. по същество Крим, Донбас и статутът на неутралитет.

- Нищо няма да стане без САЩ. Още повече, че Европа изглежда разделена.

- Франция е единствената страна, която в този конфликт проявява известна независимост, поема инициативи, опитва се да намери изход. Но всеки знае, че САЩ току-що сложиха на масата 40 млрд. долара, за да въоръжат Украйна. Франция, заедно с европейците, може да играе ролята на посредник. За това, естествено, би трябвало европейците да бъдат на една линия. Това всъщност не е така: има привърженици на умерената линия, има линия на тези, които са много близо до САЩ - имам предвид Великобритания, балтийските страни, Полша, Финландия, Швеция. А освен това има колебаещи се, нюансирани страни: имам предвид Германия. Г-н Шолц има заслугата да ръководи толкова разнородна коалиция със Зелените, които, оказва се, искат война до победа на всяка цена, либералите, които са на по-реалистична линия, а после и СДП, която също е разделена, с ляво крило, което следва традицията на Вили Бранд, Егон Бар и Герхард Шрьодер, и по-твърди крило, което споделя позицията на ХДС-ХСС. Така че ролята на Франция е да накара европейците да сближат позициите си. Интересът на Европа е да стабилизира ситуацията между Украйна и Русия и да направи така, че да се установи баланс на трайна сигурност в Европа. В противен случай вървим към големи превратности.

- Струва ли ви се възможна ескалация на конфликта?

- Струва ми се възможно, ако руснаците бъдат поставени в ситуация, в която да прекрачат този съдбовен праг. Но се надявам, че все още има достатъчно здрав разум сред руските лидери, за да го избегнат, защото изоставянето на ядреното табу би било за първи път след Хирошима, дори и да приеме различна форма. Много хора изглежда не осъзнават, че това е възможно. Но е напълно възможно, защото самите оръжия се развиха. Дори Франция в един момент проектира неутронни бомби, докато казваше обратното. А американската доктрина за степенуван отговор прибягва до операционни оръжия. Ако Германия купува днес американски F35, то е защото F35 са оборудвани да носят гравитационни бомби, които са също атомни бомби. Тези оръжия съществуват, така че могат да бъдат използвани.

- Макрон се обяви за преразглеждане на европейските договори и по-специално за евентуално изоставяне на единодушния вот на държавите-членки…

- Този въпрос заслужава да бъде обсъден. Видяхте, че тринадесет страни веднага излязоха да обявят, че това предложение е преждевременно, така че сме далеч от единодушието, за да вървим по този път. Аз лично не виждам как Франция, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, би могла да се примири с вот с квалифицирано мнозинство по въпросите на външната политика.

- Той предложи също да се създаде нова институция, от която Украйна би могла да бъде част, европейска политическа общност…

- Трудно е да се отреди на Украйна специално място в изграждането на европейската идентичност, докато нямаме яснота по въпросите на колективната сигурност и европейския баланс на сигурността. Украинският въпрос засяга изцяло въпроса за европейската сигурност и установяването на траен мир в Европа. Априори аз не съм напълно враждебен към създаването на тази конфедерация, която Франсоа Митеран споменаваше под друга форма, тъй като тя включваше Русия. Трябва да поддържаме равен баланс между компонентите на бившия Съветски съюз, за да не играем с един срещу друг и да насърчаваме проевропейското или антируско наддаване. Включването на Украйна се разбира от само себе си, ако приемем да мислим за нейното бъдеще като за бъдещето на независима, демократична, самоуправляваща се по собствените си разбирания и уважавана от всички нации в света и особено от своята съседка Русия, нация.

- Не е ли вече утопична идеята за сближаване между Европа и Русия, по-специално за да имаме тежест срещу САЩ и Китай?

- Тя остава напълно уместна, защото европейците имат общи интереси: да запазят мира на своя континент и да съществуват в световната конкуренция независимо от американски или китайски източници на производство. Да вземем за пример батериите, електронните компоненти, космонавтиката: Европа има призвание за автономия, това правилно посочи президентът Макрон. И аз се надявам, че се работи в тази посока в Брюксел, че Тиери Бретон прави необходимото, за да бъдат постигнати наистина тези цели за технологична автономия. Новият френски парламент ще трябва да се заеме с тези въпроси. Това не са въпроси, които стоят само пред Европейския парламент. По същество националните парламенти трябва да могат да се заемат с тези жизненоважни въпроси.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ЗИП

  26 Май 2022 18:43ч.

  Трябва да свиквате, че се връща онази Русия, която водеше нонстоп войни.Свърши се този 30 годишен сън. Сега ще има войни, конфронтация, спецоперации, Студена война, културна война.Бял ден няма да види Запада.И в Европа и в Близкия Изток и в Африка и въобще по целия свят. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  26 Май 2022 18:50ч.

  Беше ни дотегнало от арабски терористи, сега с твоите руснаци наистина може бял ден да не видим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Братчед,

  26 Май 2022 20:49ч.

  пий си хапчетата. Все терористи виждаш, и то там, където ги няма. "Белият ден" го имаше до разада на СССР. ФАЩ винаги "работят" на тъмно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  27 Май 2022 9:42ч.

  Войните се водят от западняците драги!! Само да се върнем на зад в историята и какво виждаме малко след края на Втората световна война САЩ създават НАТО ! Я виж Варшавския договор кога е създаден?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Организацията на Северноатлантическия договор е пакт за самоотбрана, създаден на 4 април 1949 г. с цел да се противопостави на съветската експанзия в Европа след Втората световна война

  27 Май 2022 12:40ч.

  НАТО е инструмент за насърчаване на политическата интеграция в Европа, както и механизъм, който да пресече възраждането на националистическите/нацистки, националсоциалистичексите (каквито са и съветските т. нар. комунистически) тенденции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО гарантира сигурност

  27 Май 2022 12:46ч.

  Предшественик на НАТО е Договорът от Дюнкерк между Великобритания и Франция от 1947-а г., предназначен да предотврати евентуална германска атака след края на ВСВ. НАТО действа като колективно обединение за сигурност и предоставя обща защита с военни и ПОЛИТИЧЕСКИ средства, ако някоя от страните-членки е заплашена от друга държава. (чл. 5)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Варшавският договор, създаден 1955 г. като РЕВАНШИСТКИ отговор срещу НАТО, включва освен СССР и източноевропейските комунистически държави, ОКУПИРАНИ под съветска диктатура

  27 Май 2022 12:55ч.

  Но падането на Берлинската стена и последвалият колапс на Съветския съюз през 1991 г. установиха нова система за сигурност в Европа след края на Студената война. Утьо-Путьо си мечтае да се върнат времената на ком. дикатура, но няма достатъчно правоверни поданици. Напротив, вече има СВОБОДНИ народи, които само да се надигнат ЗАЕДНО, ще го пометат с пасмината му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амин

  27 Май 2022 17:13ч.

  Ха дано, ама надали

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  26 Май 2022 18:50ч.

  80% от населението в Украйна, родено преди 1988г. не признава украинската власт и държава, и смятат Русия за своя майка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Актуалната статистика показва друго: 82% от украинците не искат да отстъпват и сантиметър земя на Русия

  26 Май 2022 20:18ч.

  https://www.clubz.bg/128235-82_ot_ukraintsite_ne_iskat_da_otstapvat_i_santimetar_zemya_na_rusiya

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  27 Май 2022 9:42ч.

  Ти питай хората дето там живеят, не ми цитирай някакъв пропаганден сайт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е социологическа анкета на Киевския международен институт по социология, публикувана на 26-ти май този месец

  27 Май 2022 12:59ч.

  И няма как да има други отговори, ако си подложен ззаедно с близките ти на постоянен рашистки терор, изнасилване, мародерстване, разрушаване на домове, болница, училища, детски домове... Освен, ако си путлерски психопат, близещ задника му:) -> https://en.interfax.com.ua/news/general/834975.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факт

  03 Юни 2022 8:55ч.

  Анкетата веоятно е достоверна, но е резултат от бясна пропаганда и фалшификации; няма изнасилвания, а болница, училища, детски домове. са превърнати в казарми, и затова третирани като военни цели . В Мариупол мирните жители бяха използвани като жив щит, а къщите съзнателно разрушавани от нацистите, за да не остане нищо след тях .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Решението за разпускането на СССР e незаконно и е държавен преврат. Русия, като наследник и приемник на договорите на СССР

  26 Май 2022 19:26ч.

  е единствената законна държава на постсъветското пространство. Украйна е уж независима нация от 01.01.1992 г., но от същата дата е на къс повод на САЩ, под чиято диктовка беше разпаднат СССР. Елцин и Горбачов играха за САЩ.. Подменя се руското съзнание на руснаците с "украинско". Украинската нация=сбор от народи; няма "украински" народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинците са един от народите наследници на русите, което е различно от руснаците

  27 Май 2022 13:29ч.

  Руснаците също са наследници на русите и в онзи период са се наричали московци. В "История славянобългарска" Паисий Хилендарски пише за "русите" и "московците" като различни народи. (http://www.pravoslavieto.com/books/history_paisij/index.htm) Друго историческо име е малоруси, употребавано 19 в. и се среща напр. при Захари Стоянов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разпадът на Съветския съюз е в резултат на неспособността на така изградения УЖ социализъм да устои в конкуренция с капитализЪма

  27 Май 2022 13:59ч.

  Принадлежащите колониални държави, републики към СССР, както и тези в Източна Европа, веднъж усетили духа на НЕЗАВИСИМОСТТА и СВОБОДАТА, няма как да се върнат към диктатурата и Чл. 1-ви за ръководната роля на Партията в живота на всеки:) А историята и хронологическите факти вж. тук --> https://www.britannica.com/event/the-collapse-of-the-Soviet-Union/The-end-of-Soviet-communism

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за закуска

  26 Май 2022 19:27ч.

  Тогава управляваше вашият предател горбачов, а след него вашият алкохолик елцин.С малки букви имената на предателите с неуваение. Путин дойде в момента когато се канихте да си преразпределите Русия. А сега всички вече знаете какъв ще бъде резултата и започнахте да излизате от скривалищата.Мерзавци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украински казак от Сибир

  26 Май 2022 19:32ч.

  Не е лошо мосю Шевенман да си опресни знанията - "казак" не е някакъв украински етноним, а нещо далеч по-широко. Имало е и още има съвсем чисто руски казаци извън Украйна и именно те са участвали в завладяването на Изтока, а не запорожките им събратя по волен живот с оръжие в ръка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • научи ме

  26 Май 2022 19:36ч.

  Пак да го кажа, защото ме изтрихте. Тезата на интервюирания е догма по Бжежински, която игнорира автентичната руска гледна точка по проблема. Интервюто е безсмислено да се взема насериозно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-запомнете часта по долу

  26 Май 2022 19:54ч.

  ''Но е напълно възможно, защото самите оръжия се развиха. Дори Франция в един момент проектира неутронни бомби, докато казваше обратното. А американската доктрина за степенуван отговор прибягва до операционни оръжия''-

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  26 Май 2022 19:59ч.

  В Кремъл има ''трус''Иначе щеше да се действа с 12 или 24 часови ултиматуми.Примерно ''Львов да се опразни до 6.00 ч московско време.В 7 една неутронка за проверка.Русия води в момента война с целия западен свят на своя територия?!Защо?Войната вече можеше да се води на Ламанша!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban -това е за тиквите дето са начело на държавата ни

  26 Май 2022 20:02ч.

  А ако с ''труса'' в Кремъл се случи нещо!?Колко български града ще бъдат изтрити преди да капитулираме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Звучи донякъде като "оправдание"

  26 Май 2022 20:02ч.

  на гарант за Минските споразумения, неосигурил спазването им. И доста повърхностен анализ - Европа, за която интервюираният говори, вече не е самостоятелен политически субект, особено по отношение на тази криза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  26 Май 2022 20:10ч.

  Без да съм военен!Пределно ясно е ,че ако водиш една война по правилата на противника,на терена който той си е избрал,отстъпиш му иниациативата,използваш частично ресурсите си в края на краищата ще загубиш войната дори да си Голиат срещу Давид.А ако си и ''трус''?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  26 Май 2022 20:12ч.

  Сравнението с Алжир а малоумно, както и това че "Украйна се добавя", все едно е съществувала преди това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историческите извори показват съществуването на Украйна от 1888 г.

  26 Май 2022 20:25ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=p7SlQ6ifC-A

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупост е това с твоите "исторически извори" - глупост на търкалета!

  26 Май 2022 21:02ч.

  Има Велика България. Има Хазарски каганат, който унищожи Велика България. Има Киевска и Новгородска Рус (Русия), която унищожи Хазарския каганат. Има Чингиз хан, който унищожи Киевската и Новгородска Рус през 1240 г. Има Александър Невски, който възстанови Русия. Има Руска империя, а Окраина е част.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър Невски, който възстанови Русия

  27 Май 2022 0:24ч.

  Т.е. как ? Като я направи васал на татарите? Така де, то и сега плащат данък на Чечня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  27 Май 2022 9:48ч.

  тия филмчета в Ютуба хехе се водят пропаганда бе драги!! Те укрите дори си правят книги с сегашния им език и азбука ама пишат че са издадени още преди 1800г! Още по интересно е че българите в Одеса никога не са говорили за Украйна!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още в "История славянобългарска" Паисий Хилендарски пише за "русите" и "московците" като различни народи

  27 Май 2022 14:08ч.

  ---> http://www.pravoslavieto.com/books/history_paisij/index.htm

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Думите на историка за съществуването на Украинска държавност, с която както Ленин, така и СССР се съобразяват и приемат

  27 Май 2022 14:13ч.

  Това само означава, че и днешна фашистка Русия трябва да се съобрази с РЕАЛНОСТИТЕ!!! Със сила няма как да подчиниш непримирим дух, устояващ свешщеното право на идентичност и борещ се за национална независимост и свобода от рашистки гнет. --> https://www.svobodnaevropa.bg/a/31723101.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един

  27 Май 2022 16:42ч.

  Руският народ е един. Паисий Хилендарски пише за един общ народ: "След княгиня Олга руският и киевски княз Владимир приел светото кръщение в 1008 г. всенародно, кръстил се целият руски московски народ." Така както пише за общ славянобългарски народ, а не за отделни българи и отделни славяни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-тиган на месичина

  26 Май 2022 20:16ч.

  Именно така лъсна прокси Европата в момента.Деситилетия наред тя е била проектирана и конструирана като САЩ инструмент.Стратегическа грешка на Горбачов и последователи като са я възприемали като самостоятелен субект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  26 Май 2022 21:17ч.

  Нальчикский гарнизонный военный суд в Кабардино-Балкарии признал законность досрочного увольнения 115 военнослужащих воинской части, входящей в состав Росгвардии, за отказ выполнять связанное со спецоперацией задание. Газета.Ru

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Достоевски

  27 Май 2022 2:14ч.

  Този мушморок ръси пропагандни небивалици. Живее в друго време и пространство. Ако спре войната, офицерите ще направят преврат. До гуша им е от петоколонната политическа бюрокрация и тогава ще ги видим натовците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Човекът осем години е лавирал с Минските съглашения

  27 Май 2022 3:14ч.

  Та сега ли! Бил е изненадан, че Русия е изпреварила Украйна, в това е изненадата! Да не ни баламосва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  27 Май 2022 12:07ч.

  Цитат от материала: "Решението за разпускането на СССР, освен че беше незаконно, тъй като не може да бъде взето само от три от петнадесетте засегнати републики, стана възможно едва с оставката на Горбачов през декември 1991 г."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  27 Май 2022 12:08ч.

  От 91-ва, когато бяхме почти дечурлига, главите ни увряха, знаем кого да слушаме, пък и с доста езици (освен досадилия вече английски). При разпадането на СССР Русия и Беларус поемат дълговете на останалите републики, затова хората там живеят и по-скромно, по други причини също. Франсето да ни разкаже за Френската революция. Всъщност няма нужда, щото сме чели истинските писатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дезинформация е, че Украйна е отказвала да изпълни Минските и Нормандските споразумения

  27 Май 2022 14:34ч.

  https://euvsdisinfo.eu/report/kyiv-refuses-to-implement-the-minsk-agreements-and-the-normandy-agreements

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чл. 1 от всички споразумения от Минск призовава за незабавно прекратяване на огъня, тъй като е невъзможно да се продължи мирният процес на фона на военните действия

  27 Май 2022 14:38ч.

  Украйна обявява примирие няколко пъти след избухването на войната ( https://mfa.gov.ua/en/10-facts-you-should-know-about-russian-military-aggression-against-ukraine ) в Донбас през 2014 г., а незаконните републики ДНР и ЛНР непрекъснато го нарушават. https://carnegiemoscow.org/commentary/84089

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сепаратистите често използват цивилното население като жив щит, като обстрелват украински позиции от жилищни райони, за да обвинят украинските войски във възможни цивилни жертви, когато нанасят ответен удар

  27 Май 2022 14:39ч.

  https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2017/02/02/human-shields-in-donetsk-launching-grads-near-a-residential-area/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Москва нелегално предоставя оръжие на сепаратистите през всичките години в нарушение на споразуменията

  27 Май 2022 14:48ч.

  ( https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-27/pro-russia-separatists-have-used-banned-weapons-ukraine-says ) Това е добре известен факт, въпреки че Русия го отрича и обвинява САЩ, че продават оръжия на Киев. Украйна, от друга страна, не крие военната помощ , която получава, защото е законна и прозрачна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия напълно наруши Минските споразумения, като призна „независимостта“ на т. нар. ДНР и ЛНР

  27 Май 2022 14:52ч.

  Световните лидери, ЕС, ООН и други ключови международни организации осъдиха това решение като грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Минските споразумения и меморандуми -> https://peacemaker.un.org/document-search?field_paregion_tid=All&field_paconflict_tid=All&field_pacountry_tid=Ukraine&keys=

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  27 Май 2022 14:40ч.

  А какво стана с украинските фашисти и денацификазията ? Вожда ви спря да говори за нея и вие спряхте за говорите за нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеята, че Украйна е "изцяло руска нация" без политически граници е идеологическа конструкция, датираща от имперските времена

  27 Май 2022 15:17ч.

  Сега се ползва от Кремъл като инструмент за подкопаване на украинския суверенитет и национална идентичност. Това се опровергава от историческите факти и подкопава европейските корени, приобщаване и европейско бъдеще на Украйна, а и на Беларус. -> https://www.chathamhouse.org/2021/05/myths-and-misconceptions-debate-russia/myth-11-peoples-ukraine-belarus-and-russia-are-one

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига глупости!

  27 Май 2022 17:55ч.

  В измислената държава Украйна се води гражданска война, а воюващите помежди си говорят на един общ език - на руски език! Руската нация е в рамките на Русия. Украинската нация е в рамките на изкуствената държава Украйна. Но държавно-образуващият народ и в двете държави е един - руският народ. Както и в БелоРусия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дори Великата Руска Енциклопедия под научното ръководство на Руската академия на науките и одобрена с указ на самия Путин, ... опровергава подправената му теза за УЖ измислената държава Украйна:)

  28 Май 2022 0:30ч.

  Путин неведнъж е преиначавал удобно историята. В руската енциклопедия се разказва за формирането на независима държава на територията на съвременна Украйна, започнало още преди появата на Украинската ССР и по-нататъшното й влизане в СССР, всъщност окупирането й от болшевиките. ->https://provereno.media/2022/02/25/pravda-li-chto-ukrainskuju-gosudarstvennost-sozdal-vladimir-lenin/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Великата Руска Енциклопедия, одобрена с указ на Путин:

  28 Май 2022 0:31ч.

  https://bigenc.ru/geography/text/4217406

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия е суперсила

  27 Май 2022 20:11ч.

  Защото има 6000 ядрени заряда, към 1500 носителя за тях . Суперсили са така също САЩ и Китай. Франция, ОК, Индия, Пакистан, Израел, КНДР са регионални сили. Точка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е необходимо да имаш много (ядрена мощ), а малко (акъл) и то навреме

  28 Май 2022 1:07ч.

  Можеш да се самоунищожиш и с малко ядрени сили. Украйна наследява близо 5100 ядрени оръжия след разпадането на СССР, превръщайки се в 3-тата най-голяма ядрена сила в света. И ако не беше ги предала доброволно на руснаците през 1996 година, сега нямаше Путьо да има такава "смелост", а щеше да си остане само с фантазмите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия е рашистка сила

  28 Май 2022 1:04ч.

  Свръхсила е измислена свръхчовешка способност, фантазъм, химери, утопични въображаеми идеи от мечтите им, самозалъгвания, което поддържа неврозата. Изброените 9 държави са ядрени сили, като Русия има най-много ядрени глави. Ядрените сили са подписали ДНЯО, но това не пречи на Русия да нарушава договора, както нарушава какви ли не международни договори и норми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дрън-дрън

  03 Юни 2022 9:04ч.

  иди да въртиш тази латерна в Дневник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи