Защо санкциите срещу Русия се обърнаха срещу Европа: забравените уроци от блокадата на Наполеон

Защо санкциите срещу Русия се обърнаха срещу Европа: забравените уроци от блокадата на Наполеон

Автор: Оливие дьо Мезон Руж, "Фигаро" Следвайте "Гласове" в Телеграм

В резултат на санкциите Русия беше изключена от глобалната мрежа за междубанкови и финансови комуникации SWIFT.
Европа търпи последствията от собствените си санкции срещу Русия, а историята вече е показала защо най-потърпевши от санкциите са не санкционираните, а самите санкциониращи. Оливие дьо Мезон Руж, доктор по право и член на Френската обсерватория за икономическо разузнаване, прави паралел с блокадата, наложена от Наполеон на Англия. Противно на очаквания ефект, най-потърпевша от тази мярка е самата Франция, обяснява той в анализ, публикуван от Le Figaro.

След началото на войната между Русия и Украйна през февруари 2022 г. Европа отговори с икономически санкции: достъпът на руските банки беше забранен от мрежата SWIFT, редица руски суровини станаха обект на санкции, а руските активи – замразени. В крайна сметка рублата поскъпна, а Европа отбеляза високото ниво на зависимост от руските суровини. Защо икономическите санкции дават обратен ефект върху тези, които ги налагат?

Да вземем за пример европейската блокада, наложена срещу Англия от Наполеон I. Въпреки че английската индустрия първоначално се колебае, тя в крайна сметка успява да изгради нови търговски партньорства с огромната си империя като алтернатива, което й позволява да достигне върха на славата, по суша и море, през деветнадесети век.

„Берлинският декрет“ от 21 ноември 1806 г. установява континенталната блокада по следния начин:

Член 1 – Британските острови са обявени в състояние на блокада.

Член 2 – Всякаква търговия и кореспонденция с Британските острови е забранена. Съответно, писма или пакети, адресирани за Англия или до англичанин, или написани на английски език, не са валидни в пощенската служба и се изземват. (…)

С декрет от Милано от 17 декември 1807 г. императорът нарежда всеки кораб, влязъл в британско пристанище, независимо от неговата националност, да се счита за плаващ под британски флаг и следователно подлежи на конфискация от митническата администрация.

Пряката последица за Франция е прекъсването на доставките.

С победите на Наполеон тази разпоредба е разширена до завладените територии на европейския континент. Наполеон I искал да забрани всички британски стоки от Лисабон до Санкт Петербург.

С договора от Тилзит, сключен с царя на 7 юли 1807 г., Русия и Прусия на свой ред се присъединяват към континенталната блокада, създавайки териториално движение срещу Британските острови (Русия обаче прекъсва териториалния съюз на 13 декември 1810 г.). На 6 септември 1807 г. скандинавските страни на свой ред са въвлечени в това ембарго (Швеция се присъединява на 6 януари 1810 г.).

Първият ефект са обтегнатите отношения между Америка и Великобритания (1812-1814 г.). Отвъд съперничеството, което съществува поради независимостта на Съединените американски щати, блокадата, наложена от британците, е да осуети трансатлантическата търговия.

През 1807 г. младата американска нация трябва да прекъсне всякаква търговия със стария континент. Поради този принудителен избор на неутралитет пряката последица за Франция е прекъсването на доставките.

Англия, от своя страна, лишена от европейските си доставчици, успява да изгради нови търговски отношения, особено с Канада, след това със САЩ и Латинска Америка.

Тъй като блокадата е наложена на териториите, окупирани от империята  против тяхната воля, започват нарушения на санкциите, с помощта на корумпирани френски служители.

Друг неуспех на блокадата е затварянето на пристанищата за британски стоки и, обратно, прекъсването на доставките на суровини от отвъдморските колонии. В резултат на това броят на посетителите на пристанището на Марсилия спада от 200 през 1805 г. до по-малко от 50 през 1808 г. и до 4 през 1812 г. Същото важи и за пристанищата на Холандия, Германия и Италия.

Намерението на императора очевидно е да срине английската икономика, като прекъсне доставките от търговските й обекти, както и притока на суровини: зърнени храни, оръжия, боеприпаси, памук, вълна и др. Според историческите данни от този период английският износ е спаднал с 20% между 1808 и 1810 година.

Зааради санкциите започва добре организирана система за контрабанда, която частично унищожава последиците от блокадата. Изправени пред това заобикаляне на санкциите, френските митници трябва да коригират мерките за ембарго и през 1809 г. създават лицензи за внос и износ, предоставени на определени корабни компании за определени продукти. В действителност тези лицензи са просто признаване на съществуващите тайни търговски вериги.

Континенталната блокада, наложена от Наполеон I, първоначално работи в полза на зараждащата се френска индустрия, особено в областта на текстила. Тази икономическа експанзия също така дава възможност бързо да се наваксат революционните години, които са забавили цялото индустриално развитие.

В крайна сметка Англия излиза по-силна от това изпитание, като по този начин разширява империята си, както и клиентелата си и става доминиращата нация на деветнадесети век.

Във втората фаза ефектите от блокадата се оказват контрапродуктивни, тъй като суровините и металорежещите машини са в недостиг, а продажбите извън Европа така и не биват компенсирани. Докато Англия е в състояние да изгради икономика, обърната към други хоризонти (особено Латинска Америка и облагодетелствана от падането на Бурбоните в Испания), създавайки нови пазари, Франция, съсредоточена само върху континента, не намира алтернативи извън вътрешните си пазари.

Наполеон I не успява да установи специални отношения със Съединените щати в полза на Франция, въпреки че би могъл да се възползва от обтегнатите отношения между американците и бившия им британски господар. Напротив, той смята американските търговски кораби за врагове и ги арестува.

В резултат на това европейските сили, които са подложени на ембарго, се обръщат към други клиенти. Европейските нации плащат висока цена на Франция, която е наложила данъци върху тях, за да финансира войните си и е затворила пристанищата си. Външната търговия на Франция  спада трайно, отслабвайки нейната индустрия.

По този начин, според Франсоа Клузе, блокадата има за последица изместването на индустриалната ос от атлантическото крайбрежие на изток (Елзас, Германия, Белгия), участвайки в увеличаването на индустриалното богатство на Рейн („нова Лотарингия“) и полагайки основите на френско-германските войни, които следват една след друга до 1945 г., допринасяйки за отслабването на континентална Европа до степен на разруха в полза на Съединените щати. Така Европа върви от една икономическа война към друга.

Източник: obektivno.bg

 

 

Още от Интервюта

Коментари

 • Ghost

  02 Март 2024 11:37ч.

  Преди това англичаните ползват морската блокада. Кулминацията е битката при Трафалгар. Разликата е че има ограничени военни цели които ефективно постига и се смята за изключително успешна. Явно не във инструмента блокада, а в целеуказването и начина на използване е проблема, дори в историческият пример.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  03 Март 2024 12:49ч.

  Нито дума за действията на нашите съюзници в Атлантика, потопили ограна част от флота на Британия и САЩ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  02 Март 2024 12:56ч.

  Запада фалира Рашастан през 1989 г като натисна надолу суровините, щото с ядрена държава война не се води. И сега така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  02 Март 2024 13:21ч.

  Дрън-дрън-дрън. Още един промит мозък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  02 Март 2024 12:57ч.

  Руската рубла преди войната беше 67 рупли за долар и е обезценена с 50 %.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Важно е какво можеш да си купиш с парите, които имаш.

  02 Март 2024 13:08ч.

  Турската лира колко я девалвираха и без война? Пък умните българи (не "мужик"-а) пазаруват в Одрин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  02 Март 2024 13:24ч.

  Много се интересувате от Русия, а твърдите, че я мразите. По същия начин се оказва, че мразещите хомосексуалистите, са си латентни меки китки. Успех в изучаването на руската икономика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  02 Март 2024 14:03ч.

  Кой ти каза че съм латентен бе? Аз съм пасивен, а не латентен. Даже като пасивен съм си много активен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • педал с бастун

  02 Март 2024 20:30ч.

  Всички подозирахме, че си педи. Остава сега да си признаеш, че си дърто педи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  02 Март 2024 13:11ч.

  Ама "суровината" я изнасят през долара(дори и платена вани) а напоследък расте. И саудитите не са въодушевени да продават барела на осем долара . Не че на такава цена "шистовата революция" няма да се стихне в САЩ. Историческите примери рядко са директно приложими в действителността. По-скоро са модел за изучаване .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БъгъИИ

  02 Март 2024 14:39ч.

  ма, руZкоту жуже даже по да е ниско от Напольон, от него по-високо съ мери днескъ, нали! един полуостуф му не стигъ, бате - целио светъ искъ да блукиръ. ма, бес дъ съ сещъ, че от идна икуномичискъ вуйнъ варви кам другъ. ми, даже щом и високу съ мери, нъли е жуже - мчи, хуризонтъ секи път си му е нисак, бе. пуста орис! ми, я чети тукъ за жужето Напольон само колку губи. и най-убективно търпи пуслетствиата от собствинити си санкций.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  02 Март 2024 16:25ч.

  Мда, прав е втора, Запада умира, а Русия процъфтява. Запада вече не произвежда стоки, храни, автомобили, зеленчуци, няма месо, яйца, няма компютри, перални, няма тоалетни чинии, не произвежда смартфони..... Всичко това вече го купуваме от Русия- компютри, автомобили, зеленчуци, банани, перални, телевизори... всичко вече идва от процъфтяваща Раша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  02 Март 2024 19:04ч.

  Китай на запад ли е, професоре по география? Щото не от Запада, а от Изтока са ти твоите "компютри, перални, тоалетни чинии, смартфони" и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  03 Март 2024 9:48ч.

  Събрали се "професори" по икономика, а не чели нищо. Отворете Дмитрий Зикин "Забранената икономика" и вижте истинските причини за краха на СССР и реалното некрасиво лице на западната икономика. После чукча може говори, първо чете

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оливие дьо Мезон Руж

  03 Март 2024 13:03ч.

  Не споменава нищо за блокадата на Наполеон над Москва -1812г. и какво последва от тази блокада. Руснаците влязоха победоносно в Париж, а Наполеон изпратен на остров Елена, щото руснаците са пощадили животът му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  03 Март 2024 16:45ч.

  Толкова много думи, за да се каже нещо, което може да бъде обобщено с едно изречение - печалбата преди всичко и въпреки всичко е най-важна при капитализма. Някои още не могат да схванат думите на Путин - "ние ще ви победим по вашите правила".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи