Захарова: Западът иска някакъв странен, див реванш от Русия. Зеленски предаде дядо си и народа си

Захарова: Западът иска някакъв странен, див реванш от Русия. Зеленски предаде дядо си и народа си

"Не сме смятали за възможно страните и потомците на онези, които са били с нашите предци в същите окопи, които са били съюзници в тази война, все още да таят идеята за някакъв странен, див реванш, сякаш ходът на войната се е объркал, сякаш не тези страни е трябвало да се обединят и сякаш страната ни не e трябвало да играе решаваща роля в победата и завинаги да се включи сред победителите. Но сега така се оказва. Чуйте какво казват германският канцлер Олаф Шолц и германският външен министър Аналена Бербок. От някои изявления на френския президент Еманюел Макрон дори понякога ме побиват тръпки. Дори не говоря за безумната реторика на Канада на всички нива – и изпълнителна, и законодателна. Спомняте си награждаването на Ярослав Хунка, който е не просто колаборационист, но и палач. И други държави, за съжаление, под една или друга форма, сега виждат в този отложен ефект реванш". Това казва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за ТАСС, посветено на Деня на победата 9 май.

"Чудовищна история. Трябваше да бъде записана завинаги в решенията на Нюрнбергския трибунал без давност и без право на пренаписване. Спомняте си колко много говореха, че решенията на Нюрнбергския трибунал не могат да бъдат пренаписани, защото това означава пренаписване на резултатите от Втората световна война. Това го казваха през 90-те, през 2000-те години, а сега малко хора го казват, освен нашата страна и нашите съюзници, като Китай и т.н. Но западните съюзници, тези, които сега формират основата на натовския блок, за съжаление напълно изоставиха тази реторика и я замениха с агресивна", посочва Захарова. "Освен всичко друго, трябва да погледнете техните действия - събарянето на паметници, непоканването на нашата страна, и не само на нашата страна, ако говорим за представители на държавата, но те не канят ветерани и представители на ветерански организации на церемонии, пренаписването на учебниците по история, информационните кампании за очерняне на ролята на Червената армия, премахване на книги от препоръчителната литература в различни висши учебни заведения в западните страни и въвеждане на някакви напълно безумни писания", добавя тя. 

По време на Втората световна война, продължава Захарова,"втори фронт не беше открит. И едва след решителни битки и сражения, след които за всички беше очевидно, че Съветският съюз няма да спре дотук и изходът от войната е предопределен, едва след това те отвориха втори фронт. Значи за мнозина днес това е опит за истински реванш, опит не просто да пренапишат историята по-удобно за тях, но напълно да ни изтрият от победителите и напълно не просто да си присвоят тази победа, но и да не ни дадат да живеем пълноценен живот във всеки смисъл на тази дума, както в историческия контекст, така и в бъдещето".

"Не се ли питате защо украинският президент Владимир Зеленски предаде не само дядо си, но и народа си? Въпреки че, честно казано, вече се обърках към коя нация принадлежи. Ту е украинец, ту е наш - от постсъветското пространство, ту е евреин, ту е нито едното, нито другото, а въобще светски човек. Вярно, струва ми се, че той е някакъв дегенерат във всеки смисъл на думата - и в човешки, и в етноконфесионално-културен план, който не съм видяла от него. Или казва, че представлява народа на Израел, или ходи в православни църкви. Или облича вишиванка, или облича косоворотка, макар че и двете имат религиозен смисъл. Знаете каква е разликата между вишиванка и косоворотка: вишиванката има изрезка в центъра, а блузата отстрани, за да не изпада кръстът при работа. Той има всичко на куп, само трябва да избере какъв костюм да облече. Сега той обикаля по света в едни зелени панталони и мръсна тениска от две години. Той ще направи всичко, ще сложи всяка маска, всеки карнавален костюм, ще изпълни всяка роля, за съжаление. Ето такова явление е", казва Мария Захарова.

"Имаме Ден за възпоменание и скръб – 22 юни. Това е началото на войната и на този ден целият народ истински скърби. А 9 май е празник. Това е Денят на победата. Това е празник на възраждането, това е празник на тържеството на доброто над злото и то с такъв истински универсален обхват. Това е празник, когато си спомняме, почитаме, отдаваме почит на всеки, пожертвал живота си. Пожертвал буквално и повече не се върнал дали това дали от фронта, или между другото, без да се е върнал от тила, от евакуация, работейки във фабрики, или без да се е върнал от обсадения Ленинград, или дори без да е бил в обсадата, но е бил толкова недохранен, загубил е живота си и не можа да празнува този ден. Този празник е велик ден, той е ден на радост. А другото е, че не може да се замени, не може да се даде за консумация, не може да се комерсиализира. Това е празник, който трябва да остане в истинския си смисъл и в истинските си исторически форми и традиции. Трябва да разберем какъв ден е това. Това е денят на триумфа на светлината над мрака".

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Деса

  09 Май 2024 8:50ч.

  Наздаровья за Машка Алкашка. 🍸🍷🍾🍹🍺🥂🥃🥤

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деса

  09 Май 2024 9:14ч.

  Според теб кой повече кърка Маша или Медведев??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Според мен

  09 Май 2024 9:17ч.

  Дайнов кърка повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деса

  09 Май 2024 9:23ч.

  Дайнов е от наще, наш кучисин. Ти кажи за теа двамата кой крка повече. 🍹🍸🍷🍾🍺🍺🍺🍺

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кузелич

  09 Май 2024 9:37ч.

  Апък мене няма кой да ме олаби юнашкатааа 😭😭😭🌈

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • К-чо

  09 Май 2024 10:36ч.

  А тъи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слави Чафадаров

  09 Май 2024 13:15ч.

  Наздраве за на майка ти.п....та

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доротея

  09 Май 2024 15:10ч.

  КАКЪВ ЛИ КОЕФИЦИЕНТ НА СМОТАНОСТ ТРЯБВА ДА ИМАШ, ЗА ДА " МИСЛИШ" ПО ТОЗИ НАЧИН, СЛЕД ПРОЧЕТЕНОТО! ПРОФЕСИОНАЛЕН ДИБИЛ, НАВЯРНО!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  09 Май 2024 17:42ч.

  Много си отворена Що не го лапнеш та да млъкнеш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Световният метастазиращ тумор, по-известен като "колективен Запад", иска Сибир, Арктика и Русия да я няма. Тогава ще може да превърне планетата в концлагер и да печата поне още пет века "пари"

  09 Май 2024 8:57ч.

  Която няма да се случи. Слава на Русия, нашата свещена Освободителка! С День Победы!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  09 Май 2024 9:09ч.

  Слава и на С. Корея, твоята бъдеща родина !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин марш в държавата Копейка бе!

  09 Май 2024 10:15ч.

  Слабоумието е до живот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  09 Май 2024 12:36ч.

  Не иска да ги няма, а да станат техни. Да разпарчетосат Русия и си я поделят, както направиха с България. Унищожиха ни земеделието, животновъдството, за да могат да ни вкарват остатъците от техните маси - "Ние ще ви храним!"- Унищожиха ни промишлеността, въоръженията, Българската Армия - "Ние ще ви пазим!" Разпределиха си водите ни, енергоснабдяването ни, БТК, търговията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чебурашка

  09 Май 2024 13:05ч.

  След парцелирането на руснята България трябва да получи поне град Казан? Българска Казанска народна република.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рймяна

  09 Май 2024 13:43ч.

  Слава На Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румяна

  09 Май 2024 13:47ч.

  Вярно Права

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  09 Май 2024 15:39ч.

  На времето наглосаксонците покровителстваха Хитлер и германския фашизъм, като го финансираха и насъскваха срещу Русия. А той взе, че първо на тях им скочи... Чак след това тръгна към Русия и това му беше краят... Резултатът от ВСВ (тия дето сме учили) го знаем. Сега, историята се повтаря. Същите мини-имперски наследници на наглосаксонците и техните отрочета краварите се опитват да реализират същия мухлясъл сценарий, помпайки Зеленски и нацистката му шайка, с каквото се сещате и не се сещате... Е, резултатът вече е предизвестен. Пак ще е същият. Изобщо, за трети път (включвайки и Наполеоновите мераци), през последните два века, този пореден кръстоносен поход срещу Русия се провали. Колко исторически урока трябва да научат западняците преди да се кротнат и примирят с фактите? Не е ясно. Ясно е само, че явно са малоумни. На два пъти руската армия се е разходила до Западна Европа – единият път до Париж, другият, до Берлин. Сега ред на кого ще е? Може и Лондон, за разнообразие. Всъщност няма значение… Русия НИКОГА не тръгвала към Европа, освен когато са я предизвиквали. Факт. Днес, западните боздугани сами я „канят“ отново и в същото време врещят, че Путин ги заплашвал и щял да ги превзема! Да видим, ако се налага руската армия пак да освобождава Европа, този път от неонацизма, всички ще плащаме цената… Но поне едно е вече ясно - до година вероятно ще гледаме Нов Парад на Победата в Москва... Само още не е ясно точно, на коя дата ще бъде! ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амира

  09 Май 2024 16:18ч.

  Страхотен коментар, благодаря! Честит Ден на Победата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  09 Май 2024 9:03ч.

  ДНЕС Е ВЕЛИК ДЕН, БЪЛГАРИЯ! МАШИНАТА НА ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ БЕШЕ ПРЕМАЗАНА ОТ РУСКИЯ ТАНК. НЕКА СЕ ПОКЛОНИМ ПРЕД МИЛИОНИТЕ ЖЕРТВИ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И ДА ОТДАДЕМ ЧЕСТ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ И ВСИЧКИ ВОЙНИЦИ, ИЗВОЮВАЛИ МИРА В ЕВРОПА. С ДНЕМ ПОБЕДЬ| ! ПРОСТЕТЕ НИ ЗА СЛЕПОТАТА ДНЕС! Щеше ли да има Европа днес, ако вчера я нямаше победата на СЪВЕТСКАТА АРМИЯ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Альоша

  09 Май 2024 10:47ч.

  Тоз път знамето ще се вее по-дълго над раихстага

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А 9 май е празник. Това е Денят на победата. Това е празник на възраждането, това е празник на тържеството на доброто над злото

  09 Май 2024 9:04ч.

  Честит Ден на Победата! Всеки нормален човек би следвало да почита днешния ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Еврокомисар 09 Май 2024 9:09ч.

  09 Май 2024 9:22ч.

  не напразно написах "всеки нормален". за тебе знаем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Еврокомисар 09 Май 2024 9:09ч.

  09 Май 2024 9:25ч.

  неосманист-нацист-бандеровец си ти - Сали Гюнтер Простович

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  09 Май 2024 9:36ч.

  Коя Европа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Еврокомисар 09 Май 2024 9:09ч.

  09 Май 2024 9:37ч.

  сигурно говориш за това? https://xtube.chat/news.php?video=5MEGA5

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • слизане и прибиране на вересиите

  09 Май 2024 9:09ч.

  Махнете клоуна-диктатор от Киев, защото ще избие народа си. Зомбят го с психотропни вещества неговите съплеменници. Проектът "Хазария" открай време е дело на сатанистите. Нито за минута не спирайте да се молите Богу славянството и православието да бъдат спасени, да оцелеят и да пребъдат. Слава на героична Русия, която отново остана сама да пролива кръв срещу кафявата чума! Помагайте на братята ни от Севера всякак, за да не ни затрият и името, и семето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Альоша

  09 Май 2024 10:56ч.

  Семето ни няма кълняемост третирано е с раундъб ( сащ )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кантария

  09 Май 2024 9:16ч.

  Честит празник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ачо

  09 Май 2024 9:36ч.

  Честит празник братушки!Слава на Русия!Ние днес пак сме роби. Освободете ни от колонизаторите!Слава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Май 2024 9:39ч.

  Ми бягай в свободна Русия, бе комуне. Ама явно не си толкова прост и се натискаш да живееш в България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукузелич

  10 Май 2024 5:30ч.

  Марш в Украйна бе, пребоядисано комуне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Май 2024 9:41ч.

  Кат гледам списъка на пропадналите държави, които са поканени...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  09 Май 2024 9:45ч.

  Ментето пак изскочи. Що ви постоянно нещо ви дърпа да крадете никове. Щото иначе никой не ви чете ли? Ми толкова си можете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  09 Май 2024 9:44ч.

  Ако се абстрахираме от непосредствения военен резултат и разгледаме в широк план политическите, социални и икономически последствия, СССР всъщност загуби ВСВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Монархофашист 09 Май 2024 9:44ч.

  09 Май 2024 9:50ч.

  ти си се абстрахирай колкото искаш ор реалността - ето ти малко 'ранъ за размисъл https://xtube.chat/news.php?video=5MEGA5

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деса

  09 Май 2024 9:44ч.

  Другари, защо в този облачен ден, другаря Си не е при другаря Путин ами при друг другар, другари?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другарят Си е баш където трябва днес.

  09 Май 2024 14:07ч.

  Китайският лидер Си Дзинпин пристигна снощи в Будапеща - третият етап от европейската му обиколка след Франция и Сърбия. Той ще се срещне днес с унгарския премиер Виктор Орбан, за да обсъдят войната в Украйна и инфраструктурни проекти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  09 Май 2024 9:52ч.

  Къв ден на Европа и на коя Европа? На оная която за две седмици се предаде и през цялата война работи за Хитлер? На сегашните гейчета които ако не беше Красная армия щяха заедно с евреите, циганите и славяните да минат през газовите камери? Махайте си шаренките знаменца, но поне си мълчете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  09 Май 2024 9:58ч.

  Идеята за обединена Европа идва от Хитлер, но с друг прочит. Оплювате Израел за Газа, а ревете за евреите, иначе североизточните славяни друго не заслужават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  09 Май 2024 10:24ч.

  Не рева за никой мръснико. Пиша както си е. Та заради такива като теб историята се повтаря постоянно. Щото не я четете тази история. Лошото е че този път, да не дава Господ, няма да има знаме над Райхстага, а ще има гъби из Европа. А Щатите заради Рига, Варшава, Букурещ, Варна та дори Лондон и Париж няма да жертват Чикаго, Ню Йорк, Лос Анжелос и т.н. А такива като теб и любимците ти сте способни да я докарате дотам. Тъпанари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  09 Май 2024 12:40ч.

  Гледайте английския филм "Ало, ало" и ще видите борбите им срещу нацизма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Май 2024 12:47ч.

  Няма нужда. Гледаме как бомбят Украйна ката ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ние гледаме и сме доволни.

  09 Май 2024 14:09ч.

  Целят военни обекти и инфраструктура, критична за военните действия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Барон Мюнхаузен

  09 Май 2024 9:53ч.

  Смърт на европейския фашизъм. Слава на Русия. Урсула е следващия Хитлер, причукам от братушките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  09 Май 2024 10:07ч.

  С Днем Победы! Парадът на живо: https://www.1tv.ru/live?utm_source=1tv&utm_medium=alert&utm_campaign=17003

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Гошо

  09 Май 2024 11:28ч.

  Слава на Червената армия-спасителка на човечеството от кафявата чума на 20 век ! Слава на Русия-нашата освободителка от турско робство! Путин е ВЕЛИК!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свръхаз

  09 Май 2024 12:14ч.

  Победителите празнуват ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА, победените, деня на Европа!! Вечна слава на победителите!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миловидна

  09 Май 2024 12:26ч.

  Милиони руски воини загинаха,за освобождението на Европа от Хитлер.Сега нашите продажници си кълчат езиците в услуга на Брюксел.Народът ги разбра какви малоумници са те. Не им вярваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Май 2024 12:49ч.

  Още една дет не разбрала, че от 1989 г. Няма СССР, НРБ, Варшавски и СИВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кузелич

  09 Май 2024 12:34ч.

  Гледах парада , много слабо и мижаво беши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти си ясен, тебе прайда ти харесва.

  09 Май 2024 14:11ч.

  Така че не си губи времето с нас, ами сядай да си кроиш за прайда рокличката с дупка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карл Попър дава отговора грозен! Грозен за нормалните човеци на цялата Планета!

  09 Май 2024 12:51ч.

  Защо му е да изкривява Истината и да създава измамна реалност на г-н Карл Попър?! Защо? За власт, за пари, за ... какво, да не би така да заменя възбудата недостигната от естествения оргазъм, защо е това изкривяване? От омраза към себе подобните? Загадка. ..... п.с. В допълнение има една отлична мисъл на групата около Сорос, които се бъркат в живота на народите по цялата Планета. Ето мисълта..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сорос разсъждава върху манипулирането на действителността

  09 Май 2024 12:54ч.

  В една от лекциите си Сорос разсъждава върху манипулирането на действителността от пропагандните машини, като цитира следните думи на републикански представител: „Когато действаме, ние създаваме собствена реалност. И докато вие изучавате тази реалност, ние ще действаме отново, създавайки нови реалности.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Когато действаме, ние създаваме собствена реалност. И докато вие изучавате тази реалност, ние ще действаме отново, създавайки нови реалности!“

  09 Май 2024 12:58ч.

  "Перфектно описание, което Сорос приписва на републиканците, но всъщност неговата мрежа е най-добрата в технологиите за МАНИПУЛИРАНЕ на общественото мнение! И още нещо уточнява Сорос, че когато хората се подлагат на подобни усъвършенствани техники за манипулация, те престават да се интересуват дали ги лъжат или не. Те даже приветстват това състояние. Защото предпочитат да се забавляват пред това да познават истината." ... мда... Сорос трябва да се изучава в учебниците по Психология и Психиатрия, за да се обясни - ЗАЩО МУ Е ВСИЧКАТА ТАЗИ ЛЪЖА?! За власт, за пари? Ами в ковчега си мъртвеца лежи с празни ръце!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  09 Май 2024 14:20ч.

  и в гласове нахлу отъ дневникъ много шизофриния на жълтопаветните селееене

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kak може някои хора да коментират кой колко пие

  09 Май 2024 14:59ч.

  Щото ние българите и почти целия свят сме абсолютни трезвеници , да не говорим за дрогираните политици кой с кокаин , кой с кристали . Мария Захарова е умна , образована ,силна и хубава жена - то се вижда , и думите и са самата истина - прочетете ги преди да коментирате . А дали алкохола присъства в живота и , това не е ничия работа . Щото Урсулата е'' медна билка '' от всякъде - патологична лъжкиня и корумпе - да припомням ли скандала с ваксините и преди тях изчезването на 4 -те и телефона ( на 4 ! ) , когато трябваше да ги даде за разследване срещу нея . Или някои тук предпочитат другата славна германка , иначе с приятна с приятна външност и мозък на кокошка - Аналената Бербок . Ние пък си имаме също една образована хубавица Ленчето , която се оказа голяма пакостница , нали ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пред паметника на Альоша: група "Грамофон" подгряваше с песните "Альоша", "День победы" и "Поручик Галицин"!

  09 Май 2024 18:45ч.

  БРАВО ПЛОВДИВ! БРАВО БРАТЯ БЪЛГАРИ, ВИЕ ДНЕС ПРЕДСТАВИХТЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ ЗАЕДНО С РУСИЯ! И това "винаги заедно България и Русия" не зависи от никой и от нищо! ......... Пред паметника на Альоша, редом с българския трибагреник, се виждаха руски знамена, портрети от Безсмъртния полк, Георгиевски лентички, портрети на Владимир Путин и Йосиф Сталин, ... а група "Грамофон" подгряваше с песните "Альоша", "День победы" и "Поручик Галицин". .......... Слово произнесе руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която беше придружавана от почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов. Посрещнаха я с песента "Свещенная война"! Вставай страна огромная! Десетки русофили я приветстваха с думите "С праздником", предаде "24 часа". Ураааааа, това е ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА И ДЕНЯТ НА РУСИЯ! Без Русия - няма ден на Европа! ха-ха-ха ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  09 Май 2024 23:37ч.

  Самата истина. Чак когато разбраха,че СССР печели и върви стабилно към победа западните държави се присламчиха към военните действия срещу Хитлер. Допреди това го поздравяваха с характерния жест с изправена напред ръка.Ако не вярвайте вижте снимката на английската кралица Елизабет II. Сигурно още я има в Интернет. И всичкото това присъединяване става само, за да делят дивидентите от победата,да гризнат от кокала. Сега като маниакално луди преследват всичко руско, но ще си строшат зъбите с този кокол !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Целта на НАТО: Русия вън, Германия на колене, САЩ вътре

  10 Май 2024 9:53ч.

  Ииииии ... лапачката с разграбването на поредната държава да започне за няколкото индивида разпореждащи се с цялото световно богатство, загубили от алчност всякакъв разум към Живота на човеците на Планетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи