Васил Велев: Грантополучатели лъжат безогледно за евтиния американски газ. Правителството трябва да поднови отношенията с "Газпром"

Васил Велев: Грантополучатели лъжат безогледно за евтиния американски газ. Правителството трябва да поднови отношенията с "Газпром"

Хората се подвеждат, защото ги лъжат. Безогледно. От всякакви чужди фондации и грантополучатели отново слушаме колко евтин е американският газ и защо сме ги отказали тези оферти. Първо, защо предишното правителство не ги сключи договорите, като са толкова добри? Второ, предишните управляващи през април ни бяха обещали 4 пъти по-ниски цени на същия американски газ, пък той се оказа два пъти по-скъп. Сега отново имаме такива призиви и обещания.Искаме по волята на досегашните управници да заменим 100-те процента руски газ, от който 30 % е много евтин, със 100 % скъп газ на текущи цени. Няма как да стане по-евтин от този, който имаме по договор. Ние говорим и за увеличаване на този евтин процент, който е петролно индексиран. Защото по-рано до 2019 г.  договорът беше 100 % петролно индексиран. Европейската комисия ни накара и ние много ентусиазирано променихме формулата за петролното индексиране. Ние сами си вкарахме този автогол, защото ако не бяхме променили формулата, цената на руския газ сега щеше да е много под 100 лв., както е по договора с азерите, или такава, каквато е в Сърбия и в Турция. Но и при сегашното положение цената на руския газ е значително по-ниска от текущите пазарни цени, по които искаме да заменим доставките от "Газпром експорт" – много често пак с руски газ, но през посредници. Идеите за Уестингхаус в АЕЦ „Козлодуй“ са небезопасна игра с огъня, предупреждава председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България в интервю на Велиана Христова за "Гласове".

- От много месеци насам казвате, че изходът от предизвиканата газова криза в България е в  подновяването на преговорите с „Газпром“, защото иначе бизнесът няма да се справи с високите цени и има риск да останат на улицата над 250 000 души.  Но едва в понеделник след заседанието на Кризисния енергиен щаб стана ясно, че служебното правителство ще започне да преговаря за доставки на руски газ.  Има ли достатъчно време да се реши въпросът преди зимата?

- Ние вече изгубихме няколкостотин милиона лева в месеците до август включително и загубите ще продължат през септември и октомври. Загубите са равни на разликата в цената на природния газ по договора с „Газпромекспорт“ и цената, която сме постигнали със заместващите количества. Азерският газ си върви в равни количества всеки ден, а разликата до общия размер ще се увеличи до размера на потребление през зимата и това са заместващи количества, които се купуваха на спот пазара.  Те в повечето случаи са пак руски газ, само че през посредници и с 20-30-40 процента по-скъпо, отколкото би ни струвало, ако купувахме директно.

- Това за посредниците оказа ли се вярно, защото Асен Василев отрича?

- Това е категорично вярно, доказано е и с документи. За това няма оправдание, защото под знамето на русофобията вероятно се крие корупция.

- Виждаме обаче, че хора бяха изкарани на протест срещу преговори с „Газпром“, ДБ също гръмко заявяват, че не било морално да се купува газ от Русия….

- Да, не е морално да се купува директно, а е морално  да се купува пак руски газ, ама през посредници с няколкостотин милиона по-скъпо за тези месеци, т.е. няколкостотин милиона повече изхарчени пари на българските потребители.

- Те мълчат и по другия въпрос – че всъщност газът беше спрян, защото заради санкциите на Русия й блокираха банковите сметки, тя не може да си получи парите за продадените количества и се принуди да предприеме вариант с плащането в рубли. А ние отказахме да плащаме в рубли и естествено ни спряха газа.

- Всъщност, плащането не е в рубли. Плащането си е по договора, във валутата по договора, а просто се разкриват специални сметки в долари за нас и в рубли в "Газпромбанк". Банката превалутира за своя сметка доларите в рубли, без да ни взима комисионни, и ги превежда от нашата рублева сметка в "Газпромекспорт". Чак тогава собствеността на стоката – на газа, преминава към купувача. Иначе плащането си е в същата валута, както досега. Ние не правим никакви арбитражи, ние не носим валутен риск – това изрично е казано в условията за разкриване на сметките, които са станали неразделна част от договора навсякъде в ЕС, където къпуват директно руски газ. И това беше една от лъжите на бившето правителство – че имало разходи по превалутирането, които можело да стигнат 11 процента. Категорично такива разходи няма, тези разходи са нула.

- Много страни в Европа преминаха към схемата със сметки в рубли и получават руски газ по тази схема. Нашето предишно правителство и "Булгаргаз" отказаха – уж Европа не разрешавала, а всъщност за да се докажат като първи русофоби. Това чисто политически ход ли беше?

-  Нека да е ясно, че не просто много страни в Европа ползват схемата, а и страните, които са трите кита на Европейския съюз – Германия, Франция, Италия, получават руски газ и плащат по тази схема. Ние получаваме евросубсидии, които всъщност се внасят основно от тези три страни. Т.е. морално е да получаваме тези субсидии, изработени от тези страни с евтин руски газ, а не е морално да получаваме газ като тях. Още една странна логика. Не е морално да получаваме руски газ на добра цена, морално е да го получаваме с 30 % по-скъпо. И последно – не е морално да купуваме директно руски газ, но е морално да купуваме руски петрол и след като другите страни от ЕС спрат да го правят.  Специално си издействахме такава клауза.

- Стана ясно, че от тези уж 7 американски танкери, които се оказаха 3 и чието разтоварване изобщо не е било договорено от предишното правителство, сега е договорен един танкер, защото няма свободни слотове за разтоварване в Турция или Гърция. При това положение излиза, че още за октомври ние няма да имаме газ. Има ли фирми сега, освен торовия завод, които и в момента да нямат газ?

- В момента няма недостиг на газ,  има висока цена, която накара редица фирми да спрат работа. През лятото, даже и през септември, потреблението на газ е много по-ниско, отколкото през есента и зимата – октомври, ноември, декември. Потреблението расте всеки месец…

- Вие и в понеделник казахте, че за бизнеса е допустима цена 200 лв. за мегаватчас, но над 250 лв. вече е много. Сега в момента каква е цената на газа?

- За месец август е близо 300 лв. А за септември се очаква да бъде значително по-висока – 315 лв. и нагоре. За сравнение - през август цената на същия руски газ, който ние получаваме през посредници, при нашите съседи е около 100 лв. В Сърбия е малко под 100, в Турция е малко над 100. Т.е. около 100 лв. на мегаватчас е цената от двата края на тръбата, която през България, а по средата при нас е 300 лв.!

- Какво обаче ще стане след октомври, за когато нямаме и газ?

- Към момента за времето от октомври до декември има осигурени количества по договора с азерите, той е за по-малко от 30%  от потреблението. За останалите количества се проведоха два търга, които са за цялото необходимо и недостигащо количество, които дублират частично газа от офертата за 7-те танкера. Ние имахме за последното тримесечие на тази година една втора от недостига по офертата за 7-те танкера. Те са всъщност три до края на годината – по един на месец. Но това количество е по-малко от половината от недостига. И отделно се проведоха двата търга, за които казах. Единият пак е за втечнен газ, другият беше за доставка в България на газ по тръба. Беше съобщено, че имало 15 оферти. Т.е. количества могат да бъдат осигурени, но цената е неприемливо висока. Да не забравяме, че ние се конкурираме с производителите в останалите страни на едни и същи пазари. И ако при нас цената е в пъти по-висока, отколкото при тях, ние губим конкурентоспособност.

- Каза се, че ще се водят преговори за повече газ от Азебрайджан, който да влиза евентуално през Гърция. Възможно ли е това да стане?

- Ще се опитат да договарят увеличение, но ние от Азербайджан вече имаме една трета от потреблението в годишен план. Колко да ги увеличим, за да не минем от една зависимост към друга? А и ние искаме диверсификация. Една трета е от Азербайджан, ако ги увеличим двойно, ще станат две трети, значи ще станем зависими от друг един доставчик и това също не е добре. Освен това, цената, по която ще получим увеличените доставки от азерите, ако изобщо има такива, ще бъде текущата пазарна цена, която е много висока. А и вероятно ще бъде пак руски газ, защото азерския е разпределен отдавна. Текущата пазарна цена  е няколко пъти по-висока от тази, която е по дългосрочния договор. Т.е. ние трябва да търсим не просто газ, а газ на най-добра цена. Ние зададохме директно въпроса: от всичките тези 15 оферти, плюс офертата за 7-те танкера, има ли някоя от тези оферти, която да е на по-добра цена от тази, която е по дългосрочния договор с Газпромекспорт?  Отговорът категорично беше НЕ.

- Значи по цялата логика, по-изгодно от покупката от Газпром, не можем да намерим. А какво ще стане, ако Газпром ни откаже преговори, и ще има право, като имаме предвид как ни постла предишното правителство – с отказа си, с изгонването на 70 души от руското посолство и пр.?

- Никой не знае какво ще стане. Преговорите в никакъв случай няма да са леки и гладки. Защото така сме си постлали. Но ние при всички случаи трябва да ги проведем, защото заравянето на глава в пясъка ще ни доведе до много трагичен резултат. Има в договора клауза „вземи или плати“, не можем да кажем, че този начин на плащане не го приехме, защото Европа не го приема…

- Ами, това не е вярно!

- Не е вярно, ето Германия, Франция, Италия, Словакия, Австрия, Унгария и т.н. го приемат и плащат по този ред. Те приемат, че има форсмажор, който налага промяна на начина на плащане. И много е вероятно арбитражният съд да приеме същото. И тогава ние ще дължим над 1 млрд. евро санкция по клаузата „вземи или плати“. И всякакви приказки, че ако сега възстановим доставките, сами ще си признаем грешката и ще подлежим на санкции, са много неиздържани. Ние трябва да подновим доставките от Газпром безалтернативно, за да не губим стотици милиони левове месечно, но това трябва да стане със споразумение и взаимен отказ от претенции – т.е. ние трябва да се откажем да търсим неустойки за по-високите цени, които сме платили за заместващите количества при спиране на доставките по договора с Газпром експорт и те трябва да се откажат да търсят неустойки по клаузата „вземи или плати“. (А че сме платили повече за заместващи доставки го съобщи и в ефир председателя на съвета на директорите на Булгаргаз). Нещо повече, това за нас е и шанс невзетите количества през май-юни-юли-август, които са били на сравнително по-добри цени, да ги вземем в зимните месеци, до януари-февруари-март. За нас е абсолютно задължително уреждането на взаимоотношенията по този дългосрочен договор. Той и в момента не е прекратен, ние сме спрели доставките по него, спрели сме плащанията по схемата, по която те са поискали, но договорът с Газпром експорт не е прекратен. И в момента изключителни права за България има Булгаргаз по силата на този договор. Той хем не е прекратен, хем не се работи по него и виси като гилотина опасността от санкции, от неустойки, хем други търговци не могат да заместят Булгаргаз.

- С две думи, ако служебното правителство все пак успее да се оправи в тази създадена от друг каша, ще бъде голям успех за него.

- Да. И ако прояви търпение, умения, мъдрост и отговорност, може да търси и по-добри условия и при изпълнението, и при завършването на договора. Аз пак повтарям – руският газ от двете страни на нашата тръба, която минава в Балкански поток, е с цена около 100 лв. Би могло и в средата на тръбата за нас да бъде същата цена. Няма по-ниска себестойност на газ в света с тези количества, докаран до България от руския. Останалото е възможности, умения на преговарящите, на управляващите, защото преговарят не фирми, ако някой си мисли, че отделна фирма може да договори условия, преговарят управляващите. Вижте, че по темата се срещат президенти. След като може на изток и на запад спрямо България цената да е 100 лв., би трябвало да може и в България да е 100. Цената на азерския ще бъде под 100 лева след старта на интерконектора. Но ние даже не за това настояваме, говорим за микс от порядъка на 200-250 лв. Министърът на енергетиката говори за трудно постижим микс между 250 и 300 лв.

Трябва да се прави разлика между цената на спот пазара, която се изменя в много големи диапазони за кратък период от време, и другата цена – по дългосрочните договори. С азерите ние имаме цена, която е 5-6-7 пъти по-ниска в зависимост от цената в последните седмици на борсата в Амстердам. И тя е сравнително постоянна, защото е вързана с петролните деривати. Т.е. азерският газ е много под 100 лв. на мегаватчас. 30 % от цената на руския газ е като на азерския, а другите 70 % са по текущите цени, които са високи и растат. Искаме по волята на досегашните управници да заменим 100-те процента руски газ, от който 30 % е много евтин, със 100 % скъп газ на текущи цени. Няма как да стане по-евтин от този, който имаме по договор. Ние говорим и за увеличаване на този евтин процент, който е петролно индексиран. Защото по-рано до 2019 г.  договорът беше 100 % петролно индексиран. Европейската комисия ни накара и ние много ентусиазирано променихме формулата за петролното индексиране. Ние сами си вкарахме този автогол, защото ако не бяхме променили формулата, цената на руския газ сега щеше да е много под 100 лв. , както е по договора с азерите, или такава, каквато е в Сърбия и в Турция. Но и при сегашното положение цената на руския газ е значително по-ниска от текущите пазарни цени, по които искаме да заменим доставките от Газпром експорт – много често пак с руски газ, но през посредници.

- Много благодаря за този анализ, защото хората най-често казват, че искат да разберат тези тънкости, за да не се подвеждат.

- Подвеждат се, защото ги лъжат. Безогледно. От всякакви чужди фондации и грантополучатели отново слушаме колко евтин е американският газ и защо сме ги отказали тези оферти. Първо, защо предишното правителство не ги сключи договорите, като са толкова добри? Второ, предишните управляващи през април ни бяха обещали 4 пъти по-ниски цени на същия американски газ, пък той се оказа два пъти по-скъп. Сега отново имаме такива призиви и обещания.

Трябва да се разбере, че тези пари в повече, които излизат от България, и в крайна сметка всеки един от нас ги плаща – дали защото ще спре предприятието му и ще остане без работа, дали защото ще се намалят заплатите или пък високата цена ще се калкулира в продукта в магазина, т.е. всичко ще поскъпне. Тези стотици милиони, които плащаме в повече, ги плащат в крайна сметка всички. В градовете, където има парно, цената му в този сезон е вече увеличена с 40 %. Но това е при цена на природния газ 115 лв., но тя вече е 300 и продължава да расте. И за да е оскъпена само с 40 %, се използват 1 милиард лева субсидии. Т.е. парното трябва да се оскъпи три пъти или ще трябват повече от 1 милиард нови субсидии допълнително, за да не се оскъпи толкова. А откъде ще ги вземем – ами, от заеми, които после ще ги връщат и внуците ни.

- Имам и един въпрос, който се отнася не за газа, а за тока. Приказваха ни досега от предишното правителство как един реактор поне в АЕЦ „Козлодуй“ до две години щял да мине на гориво от Уестингхаус. Но премълчават, че първо горивото от Уестингхаус не е съвместимо с технологията на нашия АЕЦ, а освен това в САЩ е забранено да се връща отработено гориво – къде ще го денем? Т.е. ще закъсаме и с тока, ако това продължи по този начин. Сега Русия си прибира обратно отработеното руско гориво.

- Това е игра с огъня, която не е безопасна. И от гледна точка на ядрена безопасност, но и от гледна точка на надеждна и безаварийна работа. Там трябва много внимателно да се подходи, да се минат всички процедури, изпитания, трябва да се събере информация от други подобни централи, където е правен опит за замяна на горивото и какви са резултатите. Защото откъслечната информация, която се просмуква, не е много обнадеждаваща. Една авария или просто блокиране на АЕЦ „Козлодуй“ ще фатално. Имайте предвид, че сега ние запазваме в индустрията сравнително конкурентни цени, макар и след компенсации пак да са по-високи.  Нашата индустрия плаща по-високи цени от средноевропейските. Но са сравними. Ако няма компенсации, ние ставаме тотално неконкурентоспособни.  Цената надхвърли  1200 лв. на мегаватчас. Това, че тя се плаща от бизнеса , от училища, общини, болници и пр. около 250 – 300 лв. средно, е благодарение единствено на АЕЦ „Козлодуй“. Без него няма откъде да дойдат тези пари.  Защото в централата себестойността е 60 лв., а до 1200 лв. е печалба. Печалбата на АЕЦ е 95% при тези цени. А тя произвежда половината от енергията, която България потребява, и тя е на такива суперниски цени. Това ни дава възможност да компенсираме крайната цена на потребителите и да бъдем конкурентоспособни.  Сравнете цената и за бита – тя е средно заложена на 82 лв. за мегаватчас – три пъти по-ниска от тази за потребителите на свободния пазар и 15 пъти по-ниска от текущата пазарна цена. Няма как да имаме тези цени, ако не работи АЕЦ „Козлодуй“. Това трябва да е категорично ясно.

 

 

 

 

Коментари

 • rusnak

  24 Авг 2022 12:40ч.

  Защо се мъчиш да обясняваш бе човек? Едните са тъпи зомбита на хранилка, другите мухльовци страхливи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се мъча, забавлявам се

  24 Авг 2022 12:49ч.

  Обичам да троля тролове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  24 Авг 2022 13:55ч.

  Напълно сте прав в преценката си. Паразити и мухлъовци, но с ясното съзнание какви ги вършат и какво заслужават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  24 Авг 2022 14:30ч.

  Заслужават публичен разтрел на стадиона.Но са с ясно съзнание че няма се случи.И вероятно всеки час си проверяват сметките.А те се пълнят все едно ниагарсикия водопад пълни каца.Без грам инвестиция,ум,умения.Само НАГЛОСТ и овчедушен народ и бизнес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  24 Авг 2022 14:51ч.

  Не ти стигат рубличките да си плащаш сметките ли,троле рашистки ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бързо изтриха мнението, че

  24 Авг 2022 12:52ч.

  Национално отговорните центоваци са изчезващ вид...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  24 Авг 2022 13:05ч.

  една по една маските почнаха да падат. Данс да си влиза в ролята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данс е абревиатура, умнико

  24 Авг 2022 13:08ч.

  Изписва се изцяло с главни букви.. Ма, от евродебили , толкоз по отношение владението на езика...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  24 Авг 2022 13:09ч.

  Нали затова са грантополучатели - правят това, за което им плащат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оставам с усещането ,че

  24 Авг 2022 13:10ч.

  днес коректора е в рандом режим...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  24 Авг 2022 13:38ч.

  В статията всичко е много ясно и на достъпен език обяснено. Само май най-умните (политиците) нищо не разбират, ами продължават да се пробват с някакви дежурни имагинерни програми за в бъдещето. Но време няма и кой го интересуват някакви си избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • AkYola

  24 Авг 2022 13:49ч.

  "..Европейската комисия ни накара..." - Ами ако европейската комисия ви накара да се гръмнете , ще го направите ли ? И тези управляват България ???!!! Боже , опази от такива !!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро

  24 Авг 2022 13:58ч.

  Кога Гочката Димитров ви го утрепаха и бай ви Тошо ви го свалиха се ривахте, сега ривете срещу ЕК. Гиди дърти комунета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ми тя ЕК точно това ни кара да направим-да се гръмнем

  24 Авг 2022 14:07ч.

  Тези ексерименти с ядрено гориво какво са ? Самоубийство. И Чернобил не е гръмнал току така и Фукушима и всички аварии не са станали ей така. Правили са си експерименти на гърба на хората. Сега зеленски какво прави със ЗАЕЦ- пак експерименти. Не им пука, че ще затрият сума ти народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Усърдието ма тенетемето

  24 Авг 2022 13:59ч.

  напоследък удивлява. Все едно няма бизнес за управляване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  24 Авг 2022 14:05ч.

  Протестира ли некой срещу скъпия газ? Не протестира.Значу народът е ДОВОЛЕН! Ахаха. :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • протестират само професионални протестъри, тоест платените по чужда поръчка

  24 Авг 2022 14:11ч.

  Както в политиката има само професионални политици. Тоест платени по чужда поръчка политици. Само че е странно. Професионални политици са само царете, князете, императорите, хановете. Та и наш петко барабар с мъжетее. А сме република, а не монархия. Изводите са тревожни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България не е толкова зависма от газа

  24 Авг 2022 14:46ч.

  Колкото Централна Европа, където битовото газоснабдяване е масово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • но от производствените потребители проблема се пренася върху битовите

  24 Авг 2022 16:49ч.

  Ползваш не ползваш, нали производствата ползват. Като ти друснат едни високи цени все едно си битов абонат на газ. Някои мошеници само това и чакат да вдигнат цените и да се оправдават с газа. Проблема е изкуствен и цените са изкуствено надути; Такива неща не остават ненаказани от живота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  24 Авг 2022 14:18ч.

  Не е луд тоя който яде баницата а тоя който му я дава.Апваш си грантове и си живееш живота. :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  24 Авг 2022 14:51ч.

  Психарите са в буйствена фаза напоследък. Гъгнат от злоба, храчки хвърчат, очите изцъклени, неконтролирани конвулсии тресат охранените от тлъсти грантове телеса. Преживяват ужасен период. Окт.- Дек. при полупразен Чирен означава, че ГАЗ НЯМА. После иде 2023 - ГАЗ ОТНОВО НЯМА. Всъщност има, но на такива цени, че 250К отиват на улицата. Ако случайно Газпром кандиса, ДП спира гранДовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  24 Авг 2022 14:55ч.

  Вие грантаджийски ла.нояди заслужавет да ходите с протегната ръчица и да просите на улицата по някой цент, защото защитавайки гранДовете обирачате на глад цял народ. Велев бил такъв, бил онакъв. Защо той да няма право да си защитава своя и на всички работодатели интерес, разбираемо искайки и настоявайки за евтин газ. Т.е. възможно най-евтин! Сърбия и Тур са с 6 до 8 пъти по-евтин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  24 Авг 2022 14:59ч.

  Защо, вие - мръсни и притворни копелета, след като имахте на разположение над 7 месеца не направихте постъпки да прекратите договора с Газпром, а сега ми се пените. Топки ли нямахте или просто не сте сигурни в правотата си относно изхода на бъдещ абритраж. Като зомбирани повтаряте тъпанарските опорки за нарушен договор. А Газпром нищо не е нарушавал, той просто без право на избор е изпълнил Указ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  24 Авг 2022 15:04ч.

  Тъжната истина е дурга. Вие сте едни абсолютни негодници, които могат да се прехранват само с политическа проституция. Не ви интересува нито газ, нито договори, нито право, само за грантаджийското лапачество ви пука и сега треска ви тресе, защото изведнъщ се оказа, че в живота има и други неща, не само гранДове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  24 Авг 2022 16:25ч.

  ГранДоЯдите вече са ясни. Допълнително направих бърз преглед през техните сборища в нета. Оцъклени и опулени вият като гладни вълци с/у януарска луна. Странно, но между тях има и принципно добре обучени икономисти, но очевидно вирусът на либерастията и навикът да се яде обилно от представени наготово средства, не прощава. Не признават ни закони на физиката, ни време, ни пространство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  24 Авг 2022 16:53ч.

  ни география, ни логистика - облещили са се и с религиозен плам крещят: От гранДа ще дадем (до не вЕрваш), руски газ не щем! Никакви разумни и аргументирани приказки за икономика и финанси също не вървят! Възпитаници на ам. и европ. елитни университети се пулят и мучат, но не дават дума да се издума. Негодници мръсни, дакарвайте от Марс, евтино! Газпром не ми е никакъв!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че има грантаджии, които реват срещу Газпром за пари, има. Но че ТНТМ-то реве не за руски газ, а за български бюджетни пари, също е вярно.

  24 Авг 2022 16:41ч.

  Зорът е за 800-те милиона субсидия, преведена на Булгаргаз, и за още няколкостотин милиона, които ще бъдат преведени до края на зимата. Ако хората на Велев купуват руския газ директно от Газпром или от работещите с него фирми , субсидия трудно ще ги огрее. Но ако получават газа през Булгаргаз по договора с Газпром, ще лапнат 800-те милиона. За бюджета и в двата случая щетите ще са огромни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  24 Авг 2022 16:58ч.

  Държавата даде заем на БГаз. Последният е в ликвидна криза и няма оборотни пари. Битката е сега всички ползватели на газ да получат подпомагане. Както при тока. По-скоро няма да стане. За целта трябва парламент и това актуализация на бюджета, а такова не се очертава. Друго ще се случи - към декември изтича подпомагането на тока и може да дойдат драматични събития.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  24 Авг 2022 16:59ч.

  Заради нашите идиоти които ни управляват ще плащаме по скъп газ за да живеем по – бедно, а те да богатеят! Бог не забравя, но да не чака много, а бързо да ги приюти там където им е мястото! А ние като гласуваме да мислим и тези които ни мислят злото, които ни управляваха до сега да направи така, че да ги няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  24 Авг 2022 17:03ч.

  Не съм разчитал гранДоядите да ме напсуват, но много се надявах, че някои от местните опулени психарчета ще ме наругаят с треперещи от омраза гласчета! Поне да бяха написали уж от мое име някоя поредна идиотщина! А то - няма! Скукаааааааааа! Хайде, връщайте се по-бързо от козяшкия инструктаж и почвайте да чешете клавиатурите, че вече не се издържа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инвест ин Хаос

  24 Авг 2022 17:34ч.

  Ако Инвест ин Хаос много, ама наистина толкова много приритват да развиват атомна енергетика у нас, нека да играят за концесия на преинсталиране на закритите 3/4 , а защо не 1/2-ри блокове на Козлодуй. Ако това е технол.невъзможно, нека кандидатстват пред държавата за концесия за изграждане и експлоатация на гьола в Белене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • относно грантополучателите

  24 Авг 2022 17:40ч.

  Ако матер.интерес от полит. интрига с газа е в размерите, които Велев говори - стотици млн., значи потенциалът за създаване и успешна дейност на обратно действащи НПО-та е добър. В смисъл, някой да окъпе некъпаните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЛАГОДАРНОСТИ НА ГЛАСОВЕ!

  24 Авг 2022 20:30ч.

  Най-после интервю на един перфектно подготвен журналсит с един компетентен професионалист! Най-после научаваме за какво става дума в този добре управляван до момента хаос от объркваща информация и взаимно изключващи се твърдения. Благодаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грантополучатели лъжат безогледно за евтиния руски газ

  25 Авг 2022 8:20ч.

  Което си е факт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя Велев какъв бизнесмен е, кога му остава време да си върти бизнеса, що за бизнес е това, нормално бизнесмените не се обвързват с политически изявления

  28 Авг 2022 0:00ч.

  Повече прилича на ония получатели на лукановите куфарчета, когото са активирали във връзка със ситуацията на тихия фронт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи