Украински офицери пред "Политико": Фронтът ще се срине, ако Русия нанесе концентриран удар на едно място

Украински офицери пред "Политико": Фронтът ще се срине, ако Русия нанесе концентриран удар на едно място

Фронтът на украинските въоръжени сили ще се срине, ако руската армия нанесе концентриран удар на едно място, пише Politico, позовавайки се на високопоставени украински военни. 

"Офицери казаха, че има значителен риск от срив на фронта (на ВСУ) в района, където руските генерали решават да съсредоточат усилията си", се казва в статията, цитирана от "Фокус". 

Сред факторите, които допринасят за пробива на украинската отбрана, командирите посочиха численото превъзходство на руската армия и масираното използване на планиращи бомби. Един от офицерите добави, че Западът повече няма да помага на Украйна да се справи с настъплението на Русия. 

"Имаме военна криза. Русия набира ресурси и ще бъде готова за мощен удар през август или дори по-рано", изрази опасения друг военен. 

Междувременно от базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната“ (ISW) опровергаха руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който във вторник обяви, че въоръжените сили на страната са превзели около 400 квадратни километра украинска територия през първите три месеца на 2024 г., предава УНИАН. 

"Шойгу заяви по време на конферентен разговор с руски военни лидери на 2 април, че руските сили са превзели 403 квадратни километра украинска територия от началото на 2024 г. ISW е наблюдавала само визуални доказателства, които позволяват на ISW да потвърди, че руските сили са превзели приблизително 305 квадратни километра в периода от 1 януари до 1 април 2024 г.", се казва в доклада на американския мозъчен тръст. 

От там обясняват, че недостигът на запаси принуждава Украйна да пести боеприпаси и да дава приоритет на ограничените ресурси за критичните сектори на фронта. Но в същото време рискът от руски пробив в други, по-малко сигурни сектори нараства. Има повече нестабилност на фронта, отколкото изглежда, въпреки сравнително бавния темп на руското настъпление. 

"Ограниченията на украинските материални средства също предлагат на руските сили гъвкавост в начина, по който провеждат настъпателни операции, което може да доведе до свързаност и нелинейни възможности за руските сили да постигнат значителен оперативен успех в бъдеще“, заключават от ISW. 

Екипажи на щурмови самолети Су-25 от Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия са унищожили опорни пунктове и жива сила на украинските въоръжени сили на Северодонецкото направление. Това съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС. 

"Екипажите на ударната авиация на самолети Су-25 нанесоха удар с неуправляеми авиационни ракети по опорни пунктове и жива сила на противника на Северодонецко направление в зоната на специална военна операция. Според резултатите от обективния контрол всички посочени цели са успешно поразени“, казват от министерството на отбраната на РФ. 

От там отбелязват още, че след използването на авиационно оръжие екипажите са извършили маневра, освобождавайки топлинни капани, и са се върнали в базите си. 

"Получихме бойна мисия да унищожим живата сила на противника. Достигнахме целевия район. Пуснахме неуправляеми ракети от позиция нос нагоре. Предният въздушен наводчик потвърди попадението. Живата сила беше поразена. Оказахме помощ на нашите войници, които са на самата фронтова линия", заяви пилотът с позивна "Сталкер".

 

 

Коментари

 • Той ще се срине и без това. Нужно е само малко стратегическо търпение

  03 Апр 2024 12:08ч.

  Резервите са необходими за след това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако срако, се изако...призраки патриотизма

  03 Апр 2024 14:55ч.

  воюват и с БГ данъци, до мнимата победа. После ще има безкрайна партизанщина, финансирана с парите на демографията ни. Заробени сме , за векове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  03 Апр 2024 15:55ч.

  От редакцията на вестника войната май се вижда по-ясно от комадващите .............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  03 Апр 2024 12:16ч.

  Русия ще нанесе концентриран удар на много места. Големите градове няма да бъдат превземани с директен удар за да не загива цивилно население. Ще бъдат обсадени докато не се предадат. Казаха го ясно и точно: "Санитарна зона на границата с Украйна, на украинска територия". Според далекобойността на гаубиците, това ще е минимум 50км. А навлязат ли на 50км, защо да спират?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  03 Апр 2024 13:05ч.

  Мисля, че Русия няма да обкръжава големите украински в същност исторически руски градове. Обкръжаването в случая не е необходимо защото както виждаме в момента стратегията е да се срива инфраструктурата на тези големи градове и резултатите са налице. Започна голямата евакуация от Харков. Ютуб е пълен с клипове за евакуацията на Харков. Следва Киев, не случайно Киевското метро е пълно с вода в по-голямата си част, фекалиите излязаха по булеварда със звучното име "Рада". Наред е Одеса и там се унищожава инфраструктурата, което обезсмисля отделянето на големи войскови съединения за обкръжаването големите градове. В съвременните условия е напълно достатъчно след унищожаване на инфраструктурата подържаща живота в тези градове, да се контролират пътищата за възможен подвоз на боеприпаси към войските които ще бъдат отделени за тяхната отбрана и те ще се предадат. Целта е да бъде спасено цивилното население на тези градове, за разлика от израелците в ивицата Газа. Така мисля, някой има друго мнение коетое нормално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  03 Апр 2024 12:18ч.

  Да бе да. Силата на дезинформацията - да кажеш публично къде ти е слабото място. Cui bono?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денят

  03 Апр 2024 12:31ч.

  Има реалистична възможност , без никакви гаранции, но все пак ВЪЗМОЖНОСТ това да престане. Бързо оттегляне и предаване на делтата на Дунав, Одеса и цялото черноморско крайбрежие, Николаев, Херсон, цялото ляво побережие на Днепър до границата с Беларус! При това трябва да стане бързо, иначе нещата ще загрубеят жестоко. Признавам, че не мога да съм сигурен дали това ще бъде достатъчно! Просто давам си сметка, че всички ние имаме необходимост от някакво разреждане на напрежението, доколкото Денят на Страшния съд неумолимо наближава. Не знам дали си давате сметка, но след направеното от Израел в Сирия, голямата война вече действително се приближава до прага и е много страшно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един час работа над Лондонабад може да отсрочи Денят за неопределено време

  03 Апр 2024 12:43ч.

  Даже час е много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  03 Апр 2024 13:14ч.

  Точно и това е от голямо значение, тъй като СВО на Русия няма нищо общо с геноцида на Израел в Газа и особено след унищожаването на Иранското консулство в Ирак! Това си е директно обявяване на война на Иран (удара е по територия на Иран в смисъла на дипломацията). Естествено отговор от страна на Иран ще има, от което на Израел и САЩ ще им стане адски зле. Те затова и ФАЩ и целия "колективен запад" са в паника! Двуличието на запада блесна в пъния си блясък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въобще не е реалистична тази възможност

  03 Апр 2024 17:09ч.

  За две години и два месеца трябва вече да ви е станало ясно. Мнозинството от останалото население на 404 е ЗОМБИ НАСЕЛЕНИЕ. Те ще се бият до последния хохол, те са тотално индоктринирани. Болни мозъци ! Нищо няма да предадат доброволно, от никъде няма да се оттеглят. Всяко село ще се защитава до последния ВСУ-шник ! Вие си фантазирате - Харков, Одеса... Тези градове могат дабъдат превзети само с гигантско опустошение , големи руски загуби , пълно унищожение на защитаващите ги хохли ! Всеки украинец със що-годе останки от разум ОТДАВНА е напуснал Незалежная - или е в Европа, или е в Русия, или извън нашия континент...Лашате сперанца !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  03 Апр 2024 13:13ч.

  Тая песен укрите я пеят от седмици. Преди 4 дена наистина рашките засилиха 40-тина танка и бронирани машини за удар и... за 20 минути половината пламнаха. Останалите панически избягаха. Дали рашките пак ще клъвнат на "слаби сме, ще ни пробият ако атакуват силно"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъй ли сънувате, като задремте в пенсионерското кафене?

  03 Апр 2024 14:11ч.

  Ударили рашките панически на бяг и без да искат влезли в Часов Яр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защитнико, на кое?

  03 Апр 2024 14:54ч.

  Таман река, че ти е дошъл акъла, и ... разочарование! Бацко, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано! Мокрите сънища рядко се сбъдват! Та! Козяк, галя, незачет! Дайте на зщитника други, не толкова нефелни опорки, че бактън вече от идиотизмите му! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктора от 4ти километър

  03 Апр 2024 15:42ч.

  Хахаха, хахахаахахах, ааа, хахаха. Хахахахахахха, хахахахахахха Тагаретата наистина сте в когвитивна кома.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  03 Апр 2024 13:16ч.

  Както говориха глупости за разпад на РФ, кога украинстващите настъпваха, така и сега говорят глупости. На този етап Русия няма достатъчно ресурс - човешки, технически, разузнавателен, логистичен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легенда-лиана

  03 Апр 2024 13:30ч.

  Толкоз им стига въображението на американските натовски генерали - постоянно ги баят тия концентрирани удари, едва ли не като върха на оперативното изкуство. Руснаците не са на това мнение и има защо - не е въпросът само да пробиеш фронта, но и да удържиш логистично оперативния простор, който се открива, както и да предвидиш евентуални контраудари на противника по фланговете. Към момента прекалената свобода за офанзива продължава да бъде капан, особено при опасност от внезапната намеса на чужди сили в конфликта. Смешни са тия опити на натовчетата на стар краставичар, врял и кипял във всякакви видове войни, да му пробутват краставици. Голямата руска офанзива преминава чрез постепенна неутрализация на еветуалния трети играч. Дотогава позициите ,които руската армия отстоява, са по-благоприятни, съчетани с начините на действие спрямо урките чрез постепенна утилизация и освобождаващо заемане на определени територии само в Донбас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  03 Апр 2024 14:01ч.

  СУ-шките стреляли НУРС от позиция "нос нагоре" и уцелили??? Да ,снарядите падат на земята но къде? По врага или по своите не се знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Твойте снаряди ако падат по земята

  03 Апр 2024 14:09ч.

  то е, защото позицията на самолета "нагоре" отдавна си я забравил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  03 Апр 2024 14:21ч.

  Нито Русия, нито САЩ искат войната да спре, защото едни хора печелят много пари. Повече от ясно е какво трябва да се направи и вече години умишлено не се прави. Постановките за едногодишни епични битки и победата и завземането от Русия на едно градче колкото Карлово е несериозно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 300 кв.км...

  03 Апр 2024 15:11ч.

  ...е 15х20. 400 е 20х20.Землището на едно село. При 1000 км фронт е ивица между 300 и 400 метра...горе-долу колкото е дистанцията за мерник "постоянен" на АК47. Само онагледявам картинката. Друга тема на тая тясна ивичка колко народ загина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ленто

  03 Апр 2024 15:48ч.

  Само обръщам внимание на тагаретата, че за 2 години война, Русия излезе на 5 то място по икономика, Германия изпадна на 7ро място, франсетата, Италия се борят да останат в първите 20. Красота на евро глупостта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • aZ-ът

  03 Апр 2024 15:56ч.

  Карбовски направи страхотно интервю с един еврейски изследовател. Човекът беше много ясен и кратък - ако РФ пресече Днепър и завладее Харков - войната приключва. Няма смисъл да ходи до Киев. В този момент, както той се изразява "Украйна няма да има териториалната фактическа база, върху която да стъпи, за да продължи своето съществуване, като отделна държава"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  03 Апр 2024 16:04ч.

  Ще се срине православното славянство и юлианство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  03 Апр 2024 17:05ч.

  Няма да се срине, джендърменчо! Или не харесваш бавно да ти палят входа, или амфетите вече са те увредили необратимо. Не, че е важно за събитията в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  03 Апр 2024 17:56ч.

  Мамалигарите ще се включат във войната. Прехвърлят оръжие и войници в посока Молдова и Украйна. Под предлог, че в Молдова има 600 хиляди молдовани с румънски паспорти, ще превземат Молдова. Там ще се сблъскат с гагаузите и руснаците в Приднестровието. Очаквайте нов фронт и разрастване на войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  03 Апр 2024 19:02ч.

  Мамалигаритеq не са от най-смелите. Нямат кураж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фронтът ще се срине, ако Русия нанесе концентриран удар на едно място

  03 Апр 2024 19:13ч.

  Обаче руските командири изглежда са толкова глупави, пък и не четат вестници, щото не искат и не искат да нанасят "кнцентрирани удари"... Бичат и бичат "дифузно" по целия фронт и "денацифицират" хохлите методично и последователно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само обещават.

  03 Апр 2024 20:30ч.

  Дела трябват, не слова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз мисля, че Румъния се набутва.

  03 Апр 2024 20:53ч.

  Досега късметлийски се е измъквала. А ние сме късогледи глупаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а аз мисля

  03 Апр 2024 22:06ч.

  Че с бламирането на Плъха , Радев направи финт на Мортен и леко ни отдалечава от кютека. В рамките на възможното за една колония...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи