Украински офицер: Руснаците спечелиха Авдеевка заради предимство във въоръжението и добра тактика

Украински офицер: Руснаците спечелиха Авдеевка заради предимство във въоръжението и добра тактика

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Това, че бе дадена заповед да се изтеглят войските от Авдеевка, е правилно. Неправилно е, че тя не беше дадена по-рано, когато е станало ясно, че има реална заплаха от обкръжаване. Заради това забавяне изтеглянето се осъществи с големи трудности и загуби", разказва офицер от украинската армия пред украинското издание "Страна".

"Сега най-често се посочват две причини за случилото се - пълното превъзходство на руснаците в жива сила и пълното превъзходство в оръжия. Особено в бомбите КАБ.

Но това е само част от проблема.

Всъщност врагът няма тотално превъзходство в жива сила. Ако се вземе средно, руското предимство в жива сила на фронта е някъде около 1:1,5-1,7. Но лошото е, че това съотношение се променя в полза на врага. Към края на лятото на 2022 г. ние имахме значително предимство в живата сила. Но още през пролетта на 2023 г. на фронта имаше паритет. А от есента насам руснаците имат предимство. И то се увеличава. Причините са нашите проблеми с мобилизацията и загубите по време на настъплението през лятото на 2023 г.

В началото на февруари при Авдеевка руснаците имаха по-голямо предимство - около четири пъти. Но това беше следствие от редица други фактори, които изиграха основна роля за падането на града. Основната причина е, че руснаците са се научили да изолират бойното поле. Тоест да унищожат логистиката ни. В резултат на това нашите подразделения на предна линия не получаваха необходимото количество запаси и боеприпаси. И постепенно силите ни се изтощаваха и се образуваха пролуки, в които врагът проникваше.

Разбира се, това не би било възможно без предимство на руснаците във въоръжението. Много вече беше казано за бомбите КАБ и огромната им роля за нанасянето на поражения върху нас. Но сега руснаците имат и много голямо предимство в боеприпасите, което не винаги може да бъде компенсирано от дроновете FPV, особено след като руснаците също разполагат с голямо количество дронове.

От значение също така е не само предимството в боеприпасите, но и управлението на огъня. Руснаците са се научили да нанасят бързи удари веднага след откриване на целта. Само преди година това не беше така. И като цяло тактиката им и цялата система за управление на боя са се променили много.

Преди година всички обсъждаха уж пробивната тактика на "вагнеровците" - постоянни вълни от атаки на малки пехотни групи, няколко вълни се унищожаваха, но накрая следващата вълна стигаше до окопите. В действителност обаче това беше просто една тъпа месомелачка - огромни жертви с минимални резултати. На Пригожин вероятно не му пукаше за загубите - той си създаваше политически имидж, за което му трябваше да превземе Бахмут на всяка цена. Но благодарение на пиара тази тактика тогава се възприемаше като някакво ноу-хау. И по време на лятната офанзива на юг и ние, и руснаците започнахме да я прилагаме. Но много бързо се разбра, че тя води само до огромни загуби. И е почти безполезна.

Затова през есента настъплението ни спря. А руснаците, които също претърпяха големи загуби при Авдеевка, промениха тактиката си.

Те използват подразделенията "Щорм Z" и "Щорм V", за да напипат слабите ни места, след което хвърлят ударни отряди, за да пробият отбраната. Постоянно се нанасят отвличащи удари, които разтягат резервите ни. Използват тунели. В същото време нанасят удари по тила и логистиката ни. Наблюдаваме и значително подобрение на координацията и комуникацията от страна на противника. Някои отдават това на появата на Starlinks при руснаците, други казват, че те имат някои свои разработки. Но факт е, че сега те вземат решения много по-бързо и стрелят по-точно. И при тази тактика имат по-малко жертви, отколкото при Бахмут.

Всичко това заедно променя ситуацията на бойното поле не в наша полза. Не се променя бързо. Не е така, че утре някъде руснаците да успеят да пробият фронта за ден-два. Но постепенно, седмица след седмица, те изчерпват силите ни и в крайна сметка положението може да стане много лошо. Особено ако руснаците проведат още една вълна на мобилизация.

Как да се противопоставим на това? Тук няма да бъда оригинален - трябват ни повече войници, повече снаряди, повече дронове. И трябва рязко да засилим фронтовата противовъздушна отбрана, за да се борим със самолетите и КАБовете. Но дали всичко това е реалистично - не знам. Мобилизацията и доставките на оръжие не са от моето ниво на компетентност", казва украинският офицер.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • baba Pena

  20 Фев 2024 9:04ч.

  Не може да бъде! Нали в началото на войната Дейвид Петреус обясняваше, че руските войници не могат да вържат връзките на обувките. После им свършиха ракетите и снарядите, наложи им се да крадат перални заради чиповете, лично мама Кобра го заяви една реч .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  20 Фев 2024 12:54ч.

  През 90-те, руснаците копираха всичко от Запада. Дори и военната структура и организация. Тогава се появиха бойни единици със западни имена и различни родове войски бяха обединени в безсмислени формации както на Запад. В началото на войната се видя, че тази прехвалена натовска организация е глупост и губи на бойното поле. В резултат, Русия се върна към военната организация от съветско време, която е изпитана по времето на ВСВ. Путин направи и командирски рокади и нещата потръгнаха. Сега воюват хохлите по образец на НАТО и Русия по съветски образец и резултатите се виждат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Фев 2024 14:01ч.

  И от двете страни войниците не искат да умират заради едни хазари !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големия циркаджия.

  21 Фев 2024 9:51ч.

  Щом си такъв( РАЗБИРАЧ).НА СЪВЕТСКОТО ВРЕМЕ ЩО НЕ ИДЕШ В УКРАЙНА ДА ТИ ВИДЯ НАС..ЯТ Г..З..ЩЕ СТАНЕ КАТО 91-ЩЕ ГИ ДОКАРАМЕ ДА МОЛЯТ ЗА ПАРИ И ДА ЯДЪТ ВЕРИГИТЕ НА СКАПАНИТЕ СИ ТАНКОВЕ .. СУКА БЛЯД ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  20 Фев 2024 9:12ч.

  "Руснаците били спечелили Авдеевка заради предимство във въоръжението и добра тактика". Хм, а има ли други начини за спечелване на битки?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ре на ре

  20 Фев 2024 9:28ч.

  Истината е на страната на Русия и затова тя ще спечели вайната. ПОБЕДА БУДЕТ ЗА НАМИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С.А.М.

  20 Фев 2024 14:26ч.

  Еми, има и още. Лични качества на бойците, мотивация, дисциплина, морал, натренираност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  20 Фев 2024 9:47ч.

  На тия украински офицери не им ли беше ясно, че са обречени да загубят и войната и Украйна под "мъдрото" ръководство на англосаксонците! Че кога САЩ са имали спечелена война след Втората световна война?! Нямат такава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пиндосите за дилетанти във военното дело

  20 Фев 2024 9:52ч.

  Те нямат почти нищо спечелено като сериозна битка (на ниво напр. стратегическа общовойскова операция) и през ВСВ. 85% от тежестта на битките през ВСВ ги пое СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Основната причина е, че руснаците са се научили да изолират бойното поле"

  20 Фев 2024 9:49ч.

  Тоя да не би да си вярва, че руснаците не са го знаели? Или и той първо иска да осигури постмодерен прочит на историята (демек че руснаците са някакви диваци, без опит), разбира се, с помощта на журналиста, който му пише изповедите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случаен

  20 Фев 2024 11:03ч.

  Снимката най-отгоре казва всичко ха ха ха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  20 Фев 2024 12:49ч.

  По-долните снимки са показателни. Вижда се, че хохлите губят време и пари да боядисват украинското знаме навсякъде, дори и на стълбовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След като основната част от нацитата бяха утилизирани,

  20 Фев 2024 12:29ч.

  украинската армия се попълва от мъже, хванати на улицата като отиват на работа или до магазина. Те определено не искат да умират за кокаиновият си "бос" и компания, нито пък за измисленото "Слава украине". Та какво да очаквате от такава "мотивирана" армия?! Даже е чудо, че още се държат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  20 Фев 2024 14:01ч.

  НАТО губи войната. Укрите нямат оръжие не защото НАТО ме иска да им даде, а защото НЕ може. Складовете се изпразниха, производството е слабо. Без индустрия война не се води. ЕС се деиндустриализира, а Русия в индустриален колос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  20 Фев 2024 14:10ч.

  Това е генералната идея, да се опразни старото и залежалото и през реиндустриализация и поръчки към ВПК, да се получи бърз растеж, за сметка на Украйна и Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изумен

  20 Фев 2024 14:36ч.

  Ти вярно си прост като еврокомисар ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  20 Фев 2024 14:51ч.

  Предимство във въоръжение, жива сила и тактика. Кво остава? Мотивация? Имат сериозни проблеми . А на дипломатическият фронт нищо ново.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  20 Фев 2024 14:55ч.

  Цяло НАТО срещу Русия подкрепена от кумова Корея и Иран на моллите. И се оказва че Иран засипва Украйна с дронове, а Корея доставя повече снаряди от цяло НАТО. Не говори много добре за "златният милиард"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИЛ

  20 Фев 2024 15:46ч.

  Най-вероятно Киев използва, според логиката на германските нацисти, концепцията за festungs или „градове-крепости“, тъй като градът е по-лесен за укрепване. По време на Великата отечествена война те трябваше да забавят настъплението на Червената армия, особено градовете, разположени на пътни комуникации, през които минаваха най-важните транспортни артерии. Мисля, че киевските нацисти ще реализират нещо подобно. Подобна стратегия вече видяхме в Мариупол, Артемовск, Авдеевка (ДНР), Северодонецк, Лисичанск (ЛНР)“, отбеляза Борис Джерелиевски. Подобна стратегия обаче няма да може да работи в цяла Украйна, продължи експертът. „Донбас има много гъсто градско развитие и прилагането на тази концепция е доста просто. Но вече в Черниговска, Николаевска или Сумска област ситуацията е съвсем различна, има възможност да заобиколите градовете и да продължите напред“, обясни събеседникът на агенцията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  21 Фев 2024 3:16ч.

  Обаче като им дадат Ф16 и далекобойни ракети ще я докарат хептен до просешка тояга. Направо да се изнасят на запад и да закриват тая арийска територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кольо

  21 Фев 2024 9:26ч.

  Всички по умни хора с изключение на новопромитите мозъци още от началото знаеха как ще свърши всичко това. Ние можем много да си говорим но в края на краищата всичко се решава в боя на бойното поле от човека а не от тънките 2 нано процесорни слоя. Това именно не може да се разбере от нашите умница. Докато се присмиваме на клишето "За Родину за Сталину" без да разбираме за какво в действителност става дума все по зле ще става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Военкор

  22 Фев 2024 5:56ч.

  Още интересни новини: На Украине набирает обороты партизанское сопротивление, которое всеми силами помогает скорейшему приходу России и полному уничтожению украинских фашистов. Население запугано, нацики бегают с оружием и угрожают. Однако подпольная деятельность живет и набирает силу. Пришло время, чтобы мир узнал о невероятных спецоперациях, которые проводят наши партизаны в тылу врага. Для этого был создан телеграм канал: 《Партизаны Украины》

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи