Цветлин Йовчев: Денков е неподготвен и не познава закона. ДАНС не е негова преторианска гвардия

Цветлин Йовчев: Денков е неподготвен и не познава закона. ДАНС не е негова преторианска гвардия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Чувствам се неловко и не знам откъде да започна. Изказването на министър-председателя е неподготвено и емоционално, което няма общо с нормативната база“. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият председател на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев.

По закон ДАНС е длъжна да реагира на всяко събитие, което поражда съмнение по отношение на изборния процес. Освен това има разпореждане, че когато в ДАНС постъпи информация, която не е нейн обект на разглеждане, тя трябва да я предостави на съответния орган по компетентност. В случая на ЦИК. В тази справка няма нито констатация, че е застрашена националната сигурност, нито има сигнал за заплаха за манипулиране на машинния вот. А това, което се случи след това, е съмсем друг въпрос, посочи той.

Освен това в конкретния случай ДАНС трябваше да информира и премиера. Така че той на свой ред трябваше да провери фактите и да санкционира зам.-министъра на електронното управление, който е компрометирал процеса на сертифициране на машините за гласуване, коментира той.

Притеснителното е това, че остава впечатлението, че премиерът очаква ДАНС да е лоялна към него, а работата на службата е да е лоялна към Конституцията и законите.

„Това не е преторианска гвардия. Ако тази информация беше укрита, това би било злоупотреба с власт. Ако си е мислел премиерът, че справката е трябвало да му се изпрати, и той да прецени дали да я сподели, то това би било нарушение на закона. Не може да излиза емоционално и да иска отстраняване на зам.-шефа на ДАНС заради липса на доверие”, изтъкна Цветлин Йовчев.

Доверието трябва да е, че тази служба изпълнява задълженията си към Конституцията и законите, а не че докадите й ще бъдат докладвани на ухо на премиера и той ще решава какво да се случва с тази информация. Тук трябва да кажем важно нещо - ако тази информация беше прикрита, трябваше този, който го е направил да попадне под ударите на Наказателния кодекс. Това е злоупотреба с власт, коментира той.

Денков просто не познава процедурите и закона. Не той трябва да иска оставката на шефа на ДАНС от президента, а МС трябва да иска тази оставка. Така че всичко това, което се случва е много несъстоятелно, коментира той.  

Източници: бТВ, petel.bg, novini.bg

 

 

Коментари

 • Коментар

  06 Ное 2023 19:25ч.

  "Денков просто не познава процедурите и закона. Не той трябва да иска оставката на шефа на ДАНС от президента, а МС трябва да иска тази оставка." Точно. Това го пиша тук от 3 дни. Но всички знаем, че умнокрасивите не блестят с ум. И дори не познават Коституцията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  06 Ное 2023 19:31ч.

  Не е преторианска гвардия, много по-ужасно нещо е ДАНС. Ессесовски отряд на лично подчинение на фюрера, който курдиса своя лакей начело, дърпа му конците и със сигурност е подбудил мръсния номер със справката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДС Кмет

  06 Ное 2023 19:47ч.

  Нали машините ме избраха! Трай сега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  06 Ное 2023 19:48ч.

  Тролче, хайде марш към Оффнюз-там ще си звезда. Ти изобщо знаеш ли къде се намира ДАНС, че чак и есес отряд? Ааа, може да са те викали за нещо там явно ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я па тоа!

  06 Ное 2023 19:32ч.

  Денков е академик, физически химик и химически физик. Той е много над мижавите ви закончета, понеже има индекси, а вие не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  06 Ное 2023 21:16ч.

  :)))) Нали:) Има лакмуси, спиртници и колби. Не подценявам химиците-напротив, но за Денков е спорно как точно е станал "академик". :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  09 Ное 2023 0:42ч.

  На коши Кольо Академичето даже шортите му са на епруветки и сапунени мехури.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  06 Ное 2023 19:32ч.

  наистина юристете на сламения плъх не познават закона. Не може той сам с писмо да иска смяната: (5) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2013 г., в сила от 14.06.2013 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) В случаите по ал. 4 пълномощията на председателя се прекратяват с указ на президента на републиката по предложение на Министерския съвет...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петият елемент

  07 Ное 2023 11:43ч.

  Те от 3 години демонстрират непознаване и несъобразяване със закона. Не знам с какъв акъл ще променят и Конституцията?!? Жалко, че нямаме нормална прокуратура, да санкционира подобни мушмороци с претенции...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денков, омитай се!

  06 Ное 2023 19:38ч.

  Освен това, този мушморок Денков иска оставката за манипулативни твърдения. Какво е манипулативното, след като самия зам. министър, поредния от ППДБ, който си мисли, че правилата не се отнасят за него, сам публично призна, че е извършил действията, посочени в доклада!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  06 Ное 2023 19:50ч.

  Премиерът размаха пръст на Радев, посочи кой е овладял службите https://blitz.bg/politika/skandalt-grmi-premiert-razmakha-prst-na-radev-posochi-koy-e-ovladyal-sluzhbite_news985100.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • cihocah

  06 Ное 2023 20:41ч.

  Да, църкало е мишлето, ама на кой му пука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Притеснителното е това,

  06 Ное 2023 22:10ч.

  че въпросното лице е академик, още по-притеснително е, че той и чеп за зеле не става, а е министър председател на нашата страна. Какъв ужасяващ парадокс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делта

  06 Ное 2023 22:53ч.

  От коментарът на Цв.Йовчев разбрах, че умнокрасивия жълтопаветен планктон не е нито умен, нито красив, а един жълт /към светлокафав/ планктон, който се е разтекъл по паветата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Санчо

  07 Ное 2023 10:46ч.

  Г-н Йовчев е абсолютно прав. Явно е, че законите не се познават, а още повече не се и спазват. Безумие е да поставяш задачи на ДАНС да контролират и шпшонират синдикалната дейност (протестите на енергетиците и др.). Това май ми намирисва за прокурор за превишаване на права. Чудя се защо председателят на агенцията следва да изготвя предложение за освобождаване на заместник-председателя, след като премиера го натиска за това!!!???. Законът е ясен, че това е избор на председателя и никой няма право да му оказва натиск, дори и премиера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  09 Ное 2023 0:45ч.

  Коши Кольо е като пеперудката (в случая молеца), която тропнала с крак от приказката на Киплинг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи