Сергей Лавров: Тезата, че Русия е зависима от Китай е опит да се вбие клин в приятелството ни

Сергей Лавров: Тезата, че Русия е зависима от Китай е опит да се вбие клин в приятелството ни

Интервю на Владислав Воробьов със Сергей Лавров за „Аргумненти и Факти“ Следвайте "Гласове" в Телеграм

Каква е вината на Европейския съюз? Възможни ли са равнопоставени руско-китайски отношения? Какви изненади се подготвят за срещата на върха Русия-Африка? На тези и други въпроси на aif.ru отговоря руският външен министър Сергей Лавров.

- Сергей Викторович, преди често посещавахте страните от ЕС. Сега, по очевидни причини, географията на вашите пътувания се промени. Смятате ли, че ЕС загуби Русия за много години?

- Наистина, географията на моите задгранични пътувания се промени. Сега тя отразява приоритетите на Русия на международната арена, заложени в актуализираната Концепция за външна политика. Много точно забелязахте, че ЕС "загуби" Русия. Но самият ЕС е виновен за това. В края на краищата именно страните-членки на ЕС и лидерите на самия съюз открито заявяват необходимостта да се нанесе, както казват, стратегическо поражение на Русия. Напомпват престъпния режим в Киев с оръжия и боеприпаси, изпращат инструктори и наемници в Украйна. Поради тези причини считаме ЕС за неприятелско обединение. Ние си направихме необходимите изводи. В отговор на враждебни стъпки, ако е необходимо, ще действаме сурово, ръководейки се от националните интереси на Русия и общоприетия в дипломатическата практика принцип на реципрочност. Ако в даден момент европейците се откажат от антируския си курс и изберат взаимно уважителен диалог с Русия, ще разгледаме техните предложения и ще вземем решения, съобразени с нашите национални интереси, такива каквито бяха посочени от президента В. В. Путин в новата Концепция за външна политика на Руската федерация.

- Наскоро китайският президент Си Дзинпин беше на официално посещение в Русия. Каква беше ефективността на руско-китайските преговори?

- Държавното посещение на китайския президент Си Дзинпин в Русия, състояло се на 20-22 март т. г., което беше първото му задгранично посещение след преизбирането му за държавен глава, е важен крайъгълен камък в съвременната история на руско-китайските отношения, свидетелство за безпрецедентно ниво и специалния характер на двустранното сътрудничество. В различни формати, включително вечеря „на четири очи“ и „чай край камината“, лидерите на Русия и Китай общуваха общо около 10 часа. Значението на подобни лични контакти за насърчаване на целия спектър от двустранни връзки трудно може да бъде наречено надценено. Както отбеляза президентът Владимир Путин, размяната на мнения е преминала "в топла, другарска и конструктивна атмосфера". На свой ред председателят на КНР определи комуникацията с президента на Русия като „откровена, приятелска и продуктивна“. На преговорите, с участието на делегации, бяха обобщени резултатите от всестранното развитие на руско-китайските отношения през изминалия период, извършена беше „инвентаризация“ на актуалните въпроси на сътрудничеството в различни области. Си Дзинпин проведе и продуктивна среща с министър-председателя Михаил Мишустин, на която бяха обсъдени основните насоки за изграждане на практическо сътрудничество.

Основните резултати от срещата са записани в два важни документа - Съвместно изявление за задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическо сътрудничество, навлизащо в нова ера и Съвместно изявление относно плана за развитие на ключови области на руско-китайското икономическо сътрудничество до 2030 г.

Държавните глави заявиха важността на продължаващата тясна, външнополитическа координация. По подобен начин виждаме причините за появата на големи предизвикателства в областта на международната сигурност. Отбелязваме нежеланието на Запада да води междудържавен диалог, основаващ се на принципите на равнопоставеност. Ние се противопоставяме на използването на санкционен натиск и други инструменти за нелоялна конкуренция. В същото време нашето стратегическо сътрудничество не е насочено срещу трети страни, което само допринася за балансираното развитие на цялата международна система.

Китайската страна потвърди своята балансирана позиция по украинския проблем. Приветстваме готовността на Пекин да играе конструктивна роля в политическото и дипломатическо уреждане на конфликта. Регистрираме съответствието с нашите подходи и с основните положения на позицията, публикувана от нашите китайски партньори относно ситуацията в Украйна, особено по отношение на необходимостта от гарантиране на еднаква и неделима сигурност за всички страни в Европа и в света като цяло. Междувременно мирният процес се спъва от Киев и неговите западни куратори, които полагат всички усилия да протакат военните действия.

Визитата на лидера на КНР имаше широк международен отзвук, буквално доминираше в глобалния информационен дневен ред. Това потвърждава, че руско-китайското стратегическо партньорство отдавна е надхвърлило двустранния контекст. Очевидно е, че нашите ясно формулирани общи позиции по ключовите проблеми на нашето съвремие са чуват в целия свят.

- В навечерието на посещението на Си Дзинпин в Русия, китайският посланик в Москва Джан Ханхуей каза: „Китай ще продължи да изгражда стратегическо сътрудничество с Русия „гръб в гръб“. Усещате ли "гърба" на китайския външен министър Цин Ган?

- Министър Цин Ган, подобно на предшествениците си Ван И, настоящ член на Политбюро на Централния комитет на ККП, който ръководи външната политика на КНР, а преди него Ян Джиечи, Ли Чжаосин и много други видни китайски дипломати, са мои добри приятели и съратници. Несъмнено имаме както чувство за приятелство, така и готовност „рамо до рамо“ да защитаваме взаимно основните си интереси, осъществявайки стратегическа координация на усилията на световната сцена. Многократно е подчертавано, че руско-китайското взаимодействие играе решаваща роля за формирането на по-справедлив, балансиран, полицентричен световен ред, основан на международното право и централната роля на ООН.

Установихме ефективна комуникация с министъра на външните работи на Китайската народна република, опитен високопрофесионален дипломат, многократно посещавал страната ни още преди назначаването си на този отговорен пост. Първата среща се проведе на 2 март в Ню Делхи в кулоарите на срещата на външните министри на Г-20. Подписахме план за междуведомствени консултации през настоящата година. В рамките на този важен механизъм възобновяваме и „сверяването на часовниците“ между заместник-министрите и съответните отдели на нашите външни министерства. По време на посещението на Си Дзинпин имах контакти с Ван И и Цин Ган. Предвидени са срещи с министър Цин Ган и „в кулоарите“ на други многостранни събития. Руско-китайските отношения продължават да се развиват прогресивно. Имаме мащабна съвместна работа за решаване на значителен брой практически въпроси.

- Не е тайна, че има експерти, които се съмняват във възможността за развитие на наистина равнопоставени руско-китайски отношения. Включително поради различното ниво на икономическо развитие на страните ни. Какъв е вашият отговор на тези експерти?

- Въпросът за въображаемата „зависимост“ и „неравнопоставеност“ на руско-китайските отношения отдавна се обсъжда главно в недружелюбни страни. Тази тема отново беше повдигната от някои „експерти“ след посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва. Разглеждаме това като опит да се хвърли сянка върху нашите успехи, да се вбие клин в приятелството между Москва и Пекин. Тези опити се разобличават лесно, а „стандартните начини за действие“, както се казва, според „методическото ръководството“, вече са станали скучни и не притесняват никого.

В периода, когато доставките на руски енергийни ресурси за Европа достигнаха връх, по някаква причина, никой от западните анализатори не плашеше Русия със зависимостта й от ЕС. Точно обратното, САЩ предупредиха Европа да не се фокусира върху доставките на въглеводороди от нашата страна, искайки да ги замени със собствен шистов нефт и газ. Сега, когато пренасочваме износа към Азия, те изведнъж решиха да се погрижат за нас и „приятелски“  ни предупреждават за зависимост от Китай.

Благодаря за съвета, но ние ще мислим със собствените си глави, ще разчитаме само на националните интереси и на надеждни, проверени във времето и реални китайски приятели.

Сериозните международни експерти разбират, че в съвременния многополюсен свят има разклонени връзки между държавите. Китай е основният търговски партньор на Русия в продължение на 13 последователни години. През последните две години двустранният стокообмен нараства с една трета и през 2022 г. достига ново рекордно ниво от 185 млрд. долара. Взаимно, на взаимноизгодна основа,  доставяме продуктите, които се търсят на пазарите на нашите страни. Важно е, че повече от половината от разчетите между нас се извършват в национални валути, сътрудничеството не се ограничава само до търговията, а обхваща много широк диапазон - от енергетиката и индустрията до селското стопанство и космоса.

- След изявленията на Великобритания, че има планове да достави боеприпаси с обеднен уран на Украйна, руският министър на отбраната С. К. Шойгу предупреди, че се приближаваме до ядрен сблъсък. Какво може да направи Русия на дипломатическия фронт, за да ни отдалечи от такъв сблъсък?

- Задачата на дипломацията е да търси и развива мирни, политически и дипломатически методи за разрешаване на междудържавни противоречия и конфликти. Включително, разбира се, и в отношенията между ядрените сили. И тук възниква проблем, който най-точно се описва с вече доста изтъркания, но сполучлив израз – „за танго са нужни двама“.
Русия многократно е предлагала конструктивни инициативи, прагматични, неполитизирани предложения за разрешаване на наболели международни проблеми. Сред тях е стартиралата през декември 2021 г. инициатива на президента Владимир Путин за предоставянето на Русия на правно обвързващи гаранции за сигурност. Във Вашингтон и Брюксел обаче или ни пренебрегнаха, или реакцията беше негативна. В крайна сметка това доведе до настоящата криза в Украйна.

Днес САЩ и техните сателити от НАТО направиха изключително рискован залог за по-нататъшната ескалация на конфликта. Колективният Запад открито декларира задачата си да нанесе „стратегическо поражение“ на Русия. Ние продължаваме да сме отворени за контакти, но на равноправна основа и при задължително отчитане на руските интереси, за подобряване на ситуацията в Европа и евроатлантическия регион и намаляване на ядрените рискове в дългосрочен план. Основната предпоставка тук е – Западът  да отхвърли агресивния, враждебен курс. Те обаче не са готови за такъв конструктивен диалог с нас, заети са денонощно да търсят нови начини за сдържане на Русия. Опасността от такава линия е очевидна. Предупреждаваме нашите западни колеги за това с всички налични средства.

- Многократно сте казвали, че американците оказват натиск върху африканските страни, използвайки всъщност много примитивен метод за въздействие - африканците в отговор на въпроса „Какво ще получат в замяна тези, които са на страната на Запада?“ Вашингтон отговаря, че няма да бъдат наказани. Какво обаче предлага Русия на Африка?

- Наистина, САЩ и техните васали правят всичко възможно, за да постигнат международна изолация на Русия. По-конкретно, те се опитват да провалят втората среща на върха Русия-Африка, насрочена за края на юли в Санкт Петербург, и да убедят нашите африкански приятели да не участват в нея.

Друг е въпросът, че все по-малко са желаещите да пожертват собствените си интереси в името на Вашингтон и неговите поддръжници, да вадят „кестени от огъня“ за бившите колониални метрополии. Затова опитите да се попречи на сътрудничеството ни с държавите от глобалния юг и изток ще продължат, но успехът им далеч не е гарантиран.
Основната разлика между нас и  западняците е, че ние никога не учим нашите чуждестранни партньори как да живеят. Нямаме скрит дневен ред. Не прилагаме "двойни стандарти". Изграждаме междудържавно сътрудничество на принципите на международното право, равнопоставеност, взаимно уважение и зачитане на интересите. Изглежда, че този  подход се харесва на африканците. И не само на тях. Той прави впечатление на всички нормални държави.

И, разбира се, имаме какво да предложим на нашите африкански приятели, включително по отношение на гарантирането на националната им сигурност и задоволяването на техните хуманитарни нужди. Африканските държави са заинтересовани от участието на Русия в подготовката на техните професионални кадри. Тук имаме традиционно силни позиции: съветското и руското висше образование е много търсено сред няколко поколения африканци.
И това е само малка част от областите на многостранното взаимноизгодно сътрудничество между Русия и африканските страни, което възнамеряваме да развиваме по всякакъв начин.

- Втората среща на върха и Руско-африканският икономически и хуманитарен форум, които ще се проведат това лято в Санкт Петербург,  ще бъдат успешни, ако се премине от думи и обещания към изпълнението на конкретни стратегически проекти. Подготвя ли Москва изненади?

- Срещата на върха в Санкт Петербург се разглежда от нас като опорен елемент на сътрудничеството между Русия и Африка. Работата по неговото основно съдържание се извършва в тясно сътрудничество с африкански приятели.
Дневният ред на срещата на върха включва въпроси като обмен на технологии, индустриално развитие и развитие на критична инфраструктура на континента. Имаме предвид обстойно обсъждане на участието на Русия в проекти за цифровизация на африканските държави, развитие на енергетиката, селското стопанство и минното дело, осигуряване на продоволствена и енергийна сигурност. Това обаче не е пълния списък с теми, които ще бъдат във фокуса на вниманието.
Убеден съм, че срещата на върха ще укрепи руско-африканското стратегическо партньорство, ще определи вектора за развитие на целия спектър от отношения с африканския континент в средносрочен план и ще допринесе значително за ефективното решаване на регионалните и международни проблеми.


Източник: aif.ru

Превод за "Гласове": Владислав Наков

 

 

Коментари

 • Уилт

  04 Апр 2023 16:11ч.

  15.10 Следствен комитет на Руската федерация: Дария Трепова, която предаде на Владлен Татарски фигурка с експлозиви, беше обвинена по статия за терористична атака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  04 Апр 2023 17:31ч.

  https://zavtra.ru/events/trepova_bila_zaverbovana_predatelem_popkovim_rossijskim_zhurnalistom_bezhavshim_v_kiev

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Рашата започна вътрешновидова борба:)

  05 Апр 2023 1:41ч.

  Отговорност за убийството на Максим Фомин/Татарски пое петербусрската националистическа "Национална Републиканска Армия" -----------> https://t.me/rospartizan/1628

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  04 Апр 2023 16:53ч.

  Колкото и да се напъват краварите и васалите им да поправят собствената си "грешка в подхода" - войната, която спретнаха в УСрайна и благодарение на която принудиха Китай и Русия да затвърдят своя съюз, вече с ясната цел, да приключат западнаЛАта хегемония и колониализъм, вече е късно. Мандалото хлопна, а края на този джендърско-либерастки кенеф в който се превърна Запада вече се задава. Сега могат само да заковат само още един пирон (поредния) в ковчега си. Sorry USA, fuck the EU!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България беше

  04 Апр 2023 17:11ч.

  В тая позиция спрямо Хитлерова Германия и накрая тия не си платиха тютюна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кенеф е държавата която даже един неграмотен афгански бежанец заобикаля.

  04 Апр 2023 17:12ч.

  Мдааа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пропуснал си

  04 Апр 2023 17:18ч.

  заразните комари и бойните патки от краварските биологични лаборатории.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От цялата дандания Китай спечели яко

  04 Апр 2023 17:51ч.

  защото от играните "гениални ходове" на сегашната американска администрация, с цел да се усилят за сметка на ЕС, ЕС фалира и останаха само два крупни играча: США и Китай. Само че Китай има не само най-многобройното, но и най-работливото и образовано население, а природни ресурси му осигурява Русия, която има най-много от тях. След визитата на Си и водата на Байкал потича към Китай, а Байкал е най-голямото сладководно езеро на Земята. Нека да им е лошо на китайците, всички козове са у тях, а на нас остана да гледаме едно банално разиграване и успоредно да отчитаме колко обедняваме и задлъжняваме. Гърция вече предаде на Китай Пирея и някои острови заради дългове, какво ли ще поискат от нас за да си платим сегашните юнашки вересии чрез които живеем? Китайците от евроатлантически ценности не се интересуват, те са ги опитали още преди 200 години когато губят Опиумните войни. Поне са научили важен урок, не случайно народът е казал "За един бит, двама небити дават", ние още сме на него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Григорий Синаит

  04 Апр 2023 18:00ч.

  Както казаха старите исихасти при османското нашествие - по-добре китайски джапанки отколкото джендърски прашки в цвят на дъгата. Едно време не ги разбирах тия хора, ама днешното време разкри колко са били прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-музей на позора

  04 Апр 2023 19:12ч.

  1. Има такъв в Китай,там присъстват всички държави наложили позорни клаузи на Китай.Русия също присъства в музея.Така че......?? 2.Лавров косвено признава за разцеплението в руското правителство.То няма как да е иначе.Там сега се решава кой кого.Защо сега?Очевидно Путин по някаква причина се оттегля.Вероятно още на тези президенски избори. 3.Бегла справка по върховете на Русия ще Ви покаже западните обвръзки.Много ако не всички чиновници имат богати жени,майки или дъщери.Всички забогатели от ''бизнес'' който се е разраствал с техния растеж в администрацията???И това е видимата част на айсберга.Като прибавим двойното гражданство???4.Лавров очевидно е ястреб който иска чистка по китайски модел.За него до днес не съм срещал компромат.Кой е в неговия отбор?По косвени признаци Пригожин.То само той стига.И да и той иска чистка.4.Кои са балансьорите и прозападните?Трудно да се каже.Покриха се.Могат да действат само подмолно сега.5.Ако Путин се оттегли/80% вероятност/ балансьор ще е Киренко, ястреб Лавров.Кой ще посочи Путин?Компромисе м/у Китай и САЩ пък е Мишустин или как беше там

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  04 Апр 2023 19:41ч.

  кажи им и за Путин, че бил много болен и го чакали вече...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  04 Апр 2023 20:44ч.

  ''Сам по себе человек'' -руснаците имат някакво подобно съждение.Което е красноречиво.Пути ,болен или не не мога да знам.Но се вижда турболентност в обкръжението му. Не мога да предположа друга причина освен предстоящо оттегляне.Киренко стартира конкурс ''лидери Росии''Да Ви прилича на нещо познато у нас?А кога се случи тук?А защо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Китай

  04 Апр 2023 19:24ч.

  Само 2-3% от износа му е за Русия.Но пък Русия почти пренасочи енергийния си и суровинен износ към Китай.От 50млрд скоро ще стигнат 150 и ще гонят 200млрд.Грубо не че знам точните числа.Това в никакъв случай не е изгодно нито за Русия нито за Китай.Отделно едно са полит.декларации друго е реалноста.Де факто Китай е учасник в санкциите.От седмица транзита през Китай е спрян.Това след срещата Путин/Си.Китай за кой ли път го повтарям,е военно джудже.Ракетни и самолетни двигатели мога да правят само Русия и САЩ.Франция,Англия,Япония само в кооперация със САЩ.Иран и С.Корея са загадка.Но или през Русия или през Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  04 Апр 2023 19:40ч.

  "Няма вечни приятели, има вечни интереси!" - Уинстън Чърчил. Какво значи зависима Русия от Китай, гледат си интересите, да им е изгодно, то да не е като нашата пропаганда за диверсификация - сменяме всичко руско с американско и от ЕС, защото така било по-сигурно, а цената - както дойде...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • квинтесенциален армаментариум

  04 Апр 2023 22:43ч.

  До Григорий Синаит: Поздравления!! Взехте ми думите от устата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приятелство с Китай?

  05 Апр 2023 1:20ч.

  Смешки. Китай няма приятели. Понеже не се нуждае от такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  05 Апр 2023 10:25ч.

  Има, бе. Дъртите комунета тука кат видяха, че русийката е гола вода, сега чакат Китай да ги освободи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи