Прогоненият архимандрит Вассиан: Опитват се да преориентират православна България в друга посока, но българският народ не приема това (видео)

Прогоненият архимандрит Вассиан: Опитват се да преориентират православна България в друга посока, но българският народ не приема това (видео)

Бяхме грубо и унизително изгонени от България. Нищо не предвещаваше толкова драматични и невероятни събития и такова развитие на ситуацията. "Не знам какво толкова уплаши българските власти сега, можеше да ми откажат пребиваване в България. Не е толкова важно защо ме изгониха, а как го направиха - умишлено, демонстративно, оскърбително, унизително", каза още пред Россия 24 екстрадирания архимандрит Вассиан.

Връзката между българската и руската църкви е хилядолетна, в момента се опитват се да пренапишат историята, да преориентират Православна България в друга посока, но българският народ не приема това", каза архимандрит Вассиан пред руския телевизионен канал Росиия 24 по повод на екстрадирането му от България заедно с още двама свещеници от Руската църква. "Зарадва ме активната, искрена подкрепа, емпатията от страна на българските православни християни, както и тяхното удивление и възмущение по повод на неоснователните и беззаконни действия на българските власти", посочи Вассиан.

"Нищо не предвещаваше такива драматични събития, невероятно развитие на ситуацията - сутринта (21 септември, б.р) имахме литургия за празника Рождество Богородично, молихме се с енориашите, извършихме причастие. След службата ни се обадиха по телефона и ни поканиха в миграционната служба. Нямаше обяснение за причините, но до толкова, до колкото ние сме граждани на друга държава, отидохме в миграционната служба. Там на практика ни арестуваха. Беше ни повдигнато обвинение по някакъв член, не помня какъв", разказа екстрадираният свещеник, който вече е в Москва. "Попитахме защо с мен са арестувани и секретарят протоерей Евгений, както и сътрудникът на подворието - гражданин на Беларус. На всички поотделно повдигнаха едно и също обвинение, а когато попитахме в какво точно ни обвиняват, какви са фактите, какви са доказателствата, не ни бе казано нищо. Арестът ни беше без обвинения. Съобщихме веднага на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова, консулът пристигна, но и на него категорично отказаха да обяснят какви са обвиненията към нас", обясни още архимандрит Вассиан.

Той разказа, че заедно с останалите двама свещеници са били "откарани със специален автобус за затворници". "Преди това дори ни беше казано, че може да ни откарат в бежански лагер или ние веднага да напуснем България. Разбира се, ние се съгласихме веднага да напуснем страната. Дори казах, че съм готов да си взема нещата и да си тръгна до вечерта. Но ми беше отказано свободно придвижване и през цялото време, докато си вземем личните вещи ни съпровождаше полицай, а ние, тримата, живеем в различни точки на българската столица София", обясни Вассиан. Той посочи, че придвижването в София в четвъртък е било трудно заради протести."Нямаше храна, хората бяха гладни, грубо и унизително ни изгониха от България.

Не разрешиха на енориашите да се доближат до нас, защото ние бяхме арестувани. Полицаят, който дойде с мен в апартамента, ме наблюдаваше как си събирам личните вещи в куфара. Когато си взех паспорта, той ми го поиска и паспортът ми бе върнат едва на границата", разказа още архимандрит Вассиан. "Никога не съм си мислил, че православна България, която е освободена от руските войски преди почти 150 години, така унизително, оскърбително може да изгони руски свещеници без обяснение за каквато и да е наша вина. Ще отбележа, че преди почти 150 години, именно с помощта на Руската православна църква стана възможен освободителния поход на Балканите, Освобождението на православните славяни от османското иго", подчерта Вассиан.

Той обясни, че е заключил Руската църква и е предал ключовете: "Не ми беше дадена възможност да взема решение за продължаване работата на храма и аз трябваше да затворя "Св. Николай" и да предам ключовете".

"В храма идваха много българи, много руснаци, идваха много националности, беларуси, в последно време и украинци, които бяха принудени да напуснат Украйна. С тях имахме много доброжелателни, близки отношения, никакви спорове, особено по острата проблематика в момента с Украйна. Нашият храм не създаваше никакви проблеми. Така и не можах да разбера защо са ме арестували, но съдейки по публикациите в медиите, то нас се опитват да ни обвинят за позицията ни по въпроса с разкола в Украйна, че така наречените архиереи на Православната църква в Украйна не са архиереи, а самозванци, които нямат апостолска приемственост. Това е опасно, защото световното Православие може да се превърне в секта, където трудно ще може да се определи къде е истината, къде е доброто и къде злото", казва още пред Россия 24 архимандрит Вассиан.

Той припомни и изгонването на руските дипломати през 2022 г.: "Подобен прецедент имаше само с нашите дипломати преди година и половина, когато 70 служители на посолството на Руската федерация бяха експулсирани от България". "Нашите отношения под ръководството на Руския патриарх с Българската православна църква се развиваха много ползотворно. Често са ме канили на празници в Българската църква, не само в София, но и в други епархии. От своя страна и ние сме канили български архиереи в нашата църква и всички се отзоваваха с радост. Имахме истински, добри и братски отношения, нищо не помрачаваше нашето съществуване в България. Нещо повече, миналата година отбелязахме 70 години от Подворието. Ние сме църковна мисия, която служи за укрепване на отношенията между братските църкви. За 70-тата годишнина подготвихме изложба, на която беше показано, как през 1945 година Руската православна църква е помогнала на Българската да преодолее схизма от разкола и благодарение на активната позиция на Московския патриарх Алексей I, Българската църква влиза в семейството на православните църкви - едно много важно събитие. Помогнахме на Българската църква и през 90-те години, когато положихме усилия да се преодолее разкола в България", каза още архимандрит Вассиан.

"Не знам какво толкова уплаши българските власти сега, можеше да ми откажат пребиваване в България. Не е толкова важно защо ме изгониха, а как го направиха - умишлено, демонстративно, оскърбително, унизително", каза още пред Россия 24 екстрадирания архимандрит Вассиан.

 

Източници: "Россия 24", "Труд"

 

Коментари

 • Вярно е, че се опитват да ни преориентират

  25 Sep 2023 1:19ч.

  Затова и джамиите у нас броят им расте, разни секти за бутилка олио и килограм захар вербуват народа. А свещениците целуват на Борисов ръка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината

  25 Sep 2023 1:24ч.

  българинът е прост и неблагодарен интерисчия! От джаамиите вият в села и градове, а няма кой да купи безвъзмедно една камбана за нещощните църкви! срам и позор в моята стран тези кучета да изсичат гори и планини и да вият на умряло по няколко пъти на ден! няма я България, може би Путин ще намери решение …

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  25 Sep 2023 7:19ч.

  църквата е на субсидии, Христос е бил безсребърник, но заради комфорта те ще направят това което иска финансовият министър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаете ли че

  25 Sep 2023 10:59ч.

  А, Ваня Григорова, може да вземе целият протестен вот. Ако ГЕРБ и психодесните имат 25%, и бойковото-тимаджийското възраждане има 10%, то Ваня ще може да има поне 40%. Избирателната активност на предишните избори е 40%. Костадинов одобрява измамата с машините, той е пробутана опозиция от статуквото. Костадинов спира дебатът за честност на изборите, и отрепката не отстоява и референдумът, само пиар. и гумен гадев и разграждане са от мафията на статуквото. Само отлагат еврото, за да може Бойко да разпределя валутният резерв, а евро няма да има ни самолети, ще има турска лира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  25 Sep 2023 18:27ч.

  До "Истината" (по-горе) ==== Брате, обобщенията "българинът", "американецът", "руснакът"... са подходящи само във виц с бай Ганьо. Другото е махленско говорене а в твоя случай и обругаване на собствения народ в чието число най-вероятно си и ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПравославенХристиянин

  26 Sep 2023 16:30ч.

  Това е Армагедон! Няма вече никакво съмнение, че Русия води битка със Звяра! Всичко е написано в Библията, Антихриста, фашиста, лъже пророка, отвъд океана, който се казва Сатана е вече тук, и неговото число е 666!!! В библията също пише, че Десницата на Бог ще срази Звяра!!! И ще настане хилядолетен мир. Радвайте се братя, защото Неговото царство идва!!! РУСИЯ С НАМИ, С НАМИ И БОГ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • срам и позор в моята страна

  25 Sep 2023 2:10ч.

  твоята страна е россия бе, утепляк

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Русия като кажеш хляб, ще те разберат

  25 Sep 2023 2:47ч.

  Иди в Англия или зад океана и кажи хляб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eicblock - 23:10ч.

  25 Sep 2023 14:36ч.

  ПЛЪХ евроатлантически!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gretchen

  25 Sep 2023 2:13ч.

  Тези семпли и временни чиновници опозориха по голямата част от българите. БПЦ ще получи няколко жълтици/$$/ за мълчанието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  25 Sep 2023 18:33ч.

  Мила Гретхен, не бързай да храчиш по БПЦ. До тук Светия Синод нямаше нито едно залитане в посока "новите ценности" а сюблинните моменти решително и доблест но се изказваше на страната на народа и това накланяше везните. Никой не казва че там няма слабости. Но в сравнение с другите ни държавни институции... няма база за сравнение. Да си пазим вярата и Родината. Тази мръсна пяна ще се отече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  25 Sep 2023 2:14ч.

  Бог да въздаде справедливост и да накаже виновните!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комунетата и в църква влязоха за

  25 Sep 2023 2:16ч.

  Пръв път в живота си, само и само да обслужат Матушката си. Измет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха

  25 Sep 2023 2:33ч.

  Като прочета някой да пише "комуне" и зная, че насреща има един простак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комунетата са във властта

  25 Sep 2023 2:45ч.

  Борисов какъв е? Терзиев дето е отоврил устата си да лапне кметския стол на София, какъв е? Айде парче по парче да ги видим, всичките са комунета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Касандра от Сусурлево

  25 Sep 2023 2:38ч.

  Дали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чепига

  25 Sep 2023 2:44ч.

  Преориентирането е задължително. Руските скотове нито са християни,нито са православни. Руските болшевишки скотове, Дачков, са избили над 18000 православни свещеници. Избивани са от същата служба от която излиза руския президент, говнюка Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Накъде се преориентираш, бе сладката?

  25 Sep 2023 2:50ч.

  Джендър идеологията ли е новата ти страст/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gost

  25 Sep 2023 2:46ч.

  Срам и позор на тези които взеха решение и изгониха по най-долния начин предстоятеля на църквата. Тези хора нямат нищо свято.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тяхната църква е Посолството

  25 Sep 2023 2:52ч.

  Срам не знаят какво е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И вашата Църква е Посолството, но другото

  25 Sep 2023 19:08ч.

  Другото, Руското, начело с "фелдфебел" Митрофанова, членка на партията на Жириновски, оглавявала два пъти "Россътрудничество" - федерален орган за хибридна руска пропаганда и "меката" рашистка сила по света. Неслучайно ФСБ агента Васиан Змеев (много подходяща фамилия) бяха "дупе и гащи" с Митрофанова:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рамзан- герой Росии

  25 Sep 2023 2:51ч.

  По данным правительственной Комиссии по реабилитации жертв политических репрессий, в 1937 году было арестовано 136 900 православных священно- и церковнослужителей, из них расстреляно 85 300; в 1938 году арестовано 28 300, расстреляно 21 500; в 1939 году арестовано 1500, расстреляно 900; в 1940 году арестовано 5100, ...May 28, 2019

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На запад са горели вещици, гилотината е тяхно достижение

  25 Sep 2023 2:57ч.

  Джендър идеологията е тяхна. Можеш ли да посочиш бройката на жертите им!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демек в 1937 г в Русия е имало към 150 000 свещеници

  25 Sep 2023 13:06ч.

  Не звучи лошо след 20 години атеизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Архангел

  26 Sep 2023 17:24ч.

  Елементарни свободни измамнически съчинения и лъжи, обилно пробутвани от новияКозяшки губернатор чрез платените си местни тролове провикаториМаймуночовеци Сатанисти с разширени от Американски ласки лгбт сфинктери Соросоиди..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Касандра от Сусурлево

  25 Sep 2023 2:52ч.

  Я да ви питам как се връзва в акъла, че и в морала, на един и същ площад - Червения да има Църква, Събор и мумията на Унищожителя на Русия, известен сифилитик! НЕПОГРЕБАН! Залпът на Автора приключи с Русия, а Сталин с православието! Оная Руска империя, която победи във войната Турция и ни освободи я няма! Ликвидира я СССР и днес уж бивш висш офицер от КГБ ще е "духовен водач" на православните християни! Как ли пък не! И в това са векове след нас! Азбука, православие, Варна - все неща за крадене!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Забрави да кажеж мила

  25 Sep 2023 2:59ч.

  Къде е софийската джамия! А синагогата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно днес Православието е трън в очите англосаксонската сган

  25 Sep 2023 3:01ч.

  Защото го има, въпреки историческите събития.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Касандра от Сусурлево

  25 Sep 2023 3:18ч.

  Точно казано! Но има една подробност - англосаксонците си бяха първи приятели на Путин - търгуваха си, гостуваха си, изобщо класически партньори, а нас и тогава и сега ни мразят! Тая е разликата, а ни мразят заради православието и историята! Ние приятели нямаме, врагове да искаш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англосаксонците нямат приятели, имат интереси

  25 Sep 2023 4:08ч.

  Просто не успяха да превърнат Русия в пожизнен източник на ресурци. Не успяха да наложат Ходорковски или глупака Навални за президент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  25 Sep 2023 7:24ч.

  защото при всички войни са били съюзници, а ние винаги с губещата германия, срещу тях, при Дойран сме избили 30 хиляди английски войници и непрекъснато се хвалим с това, да ни обичат ли, специална английска делегация идва в България и се молят да запазим неутралитет, но ние не, с германия, която ни е поделила на три части срещу Англия, която е признала първа Съединението и срещу Русия, която ни е освободила от турците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  25 Sep 2023 18:45ч.

  Ина, лесно е от разстоянието на времето да съдим. А какво ще кажеш за последствията от ПСВ и Берлинския договор? За желанието на българите да живеят в единна държава? Не казвам дали това решение е било правилно а само, че присъединяването към германците е било до голяма степен предизвикано от стремежа за обединение на българите и нашите изконни землища.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  27 Sep 2023 0:47ч.

  Бяха приятели докато имаше поне външно прилично уважение, когато посегнаха да купуват руските находища на суровини, дълбоката руска държава се взе в ръце и се стигна до тежкия разрив. Това не е България или Украйна, които се превърнаха в протекторати на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вассиан: Опитват се да преориентират православна България в друга посока, но българският народ не приема това

  25 Sep 2023 3:23ч.

  Вассиан говори от името на българския народ. За българските граждани живеещи в Русский Вир това е нормално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руската църква е една от най-посещаваните църкви в София

  25 Sep 2023 4:14ч.

  И от провинцията хората я знаят не случайно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  25 Sep 2023 7:28ч.

  говори от името на хората, защото общува с тях, те посещават църквата, ходят на богослужения, говорят с него, изповядват се преди причастие, с кого общуват нашите властници, със сервилните кариеристи край себе си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно се наслаждавате на извратеното му "общуване"

  26 Sep 2023 0:35ч.

  Общува си педофилът и с дечица, защото го изпратиха първо в Беларус да се забрави педофиксият скандал с негово участие и после ни го натресоха у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  25 Sep 2023 4:04ч.

  Матушката се опитва да задържи бившите си сателити с комбинация от жалостиво хленчене с припомняне на минали заслуги и откровени заплахи за ядрено зануляване. Направо е невероятно какви формени идиоти управляват Русия на всички нива, от кремълския връх, през армията и службите, та чак до църквата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Купи ли си килимче?

  25 Sep 2023 4:12ч.

  А може би йоника, евангелистите търсят за съставите си музиканти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  25 Sep 2023 10:38ч.

  То какво па важно остана в тая държавица, та да ни е страх от някакъв свещеник, па бил той и агент 007? Всичко е опоскано, разпродадено и нефункциониращо. Какви интереси са се сетИли да пазят сега тия овчарчета?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  25 Sep 2023 10:42ч.

  Сега по тиливизоро един от ДАНС обяснява озадечеността си от ззатваряне на храма. Щото имало още двама свещенослужители - един българин и един украинец. Явно се търси начин храмът да бъде предаден на разколната ПУЦ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  25 Sep 2023 10:46ч.

  Виж, може да си прав. Най-вероятно е така. Политически циркове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  25 Sep 2023 10:45ч.

  Вече и децата знаят, че посланиците са шпиони на една държава в друга или най-малкото улесняват и координират дейността на своите агенти в дадената държава, в която са пратени на посланически пост. Целта на съглашението на една държава да приема посланик от друга държава, разбирайте шпиони от там, е другата държава да се съгласи да приеме на свой ред посланик (шпиони) от твоята държава, който АКО може да събира информация от съответната държава. Самия акт на демонстративно гонене на предполагаеми шпиони и намаляване на дипломатическия състав от една страна, неминуемо води до намаляване на твоя собствен агентурен потенциал в съответната държава и по този начин сам си затваряш каналите за получаване на класифицирана информация относно дадената държава. Оставаш на тъмно, защото си достатъчно прост да гониш с фанфари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  25 Sep 2023 11:11ч.

  Мили активирани тролове. Вие, които изливате диванната си злоба върху събития и процеси, които не разбирате. Вие, които заработвате сребърници през фондации и политически партии. Уважавам труда ви, но не забравяйте, че плюете върху гробовете на поне две поколения преди вас.Спрете и се опомнете ! Не забравяйте, че Бог поругаван не бива. Не забравяйте, че вероятно сте включени в игра на хора на които не знаят за вас и не им пука за вашето интернет съществуване. И, че както в младостта си сеете раздори, утре в старостта си ще жънете самота и немощ. И дори да се молите Богу, Той може да не иска да чуе разкаянието ви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  25 Sep 2023 11:12ч.

  Сещам се, че наскоро Светиня му посети Вартоломей и след време се срещна с Патриарха но отдавна не съм го виждал във Фейсбук да ходи по манастирите. Скоро ще стане ясно каква е уйдурмата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  25 Sep 2023 13:09ч.

  Даа! Въпросът пред нас е поставен ребром. Или си православен и живееш съобразно десетте Божи заповеди, или си сатанист, тресеш задни части по гейаради, и си ееш децата. и тяхното бъдеще. И тук джамиите нямат никаква връзка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • продажници, безродници и безбожници

  25 Sep 2023 13:11ч.

  Като ги попитаха нашите хубостници каква е шпионската дейност, заради която са изгонени духовниците, взеха да увъртат, и да обясняват, че тази дейност била " хибридна война", изразяваща се в пропаганда. Формулировка, заради която трябва да изгонят 99% от българския народ от България, защото никой не вярва на фалшивите им новини, а вярва на Русия. Та тези задминаха най-свирепите комунисти от тоталитарните времена - даже тогава имаше по-голяма свобода на словото. Те какво чакат - руските духовници да хвалят престъпника, наркомана, убиеца на деца и фашиста Зеленски, както и да правят служби в негова чест ли? Няма как да стане - тази дейност е запазена за сглобката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разкриха съдържанието на "хибридната война" от Руската православна църква!

  25 Sep 2023 14:21ч.

  "Богословието и идеологията, и идеята, че тези западни ценности са враждебни на Православието - много умело се използват от Руската църква, едва ли не за да докаже, че нашето членство в ЕС и НАТО по някакъв начин ВРЕДИ на България и на нейните ценности." Разкритието е на доц.Искрен Иванов, преподавател в СУ, политолог, международен анализатор, експерт по международна сигурност и управление на конфликти тази сутрин пред България он Еър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  25 Sep 2023 14:54ч.

  А не Вреди ли? Къде е икономиката, къде е селското стопанство, къде са активните части на населението, къде е населението от села и паланки - изключвам нароилите се из тях индо-българи (нищо лошо, проблем е липсата на вписване в общността на населението...). Къде са добрите пътища и градски улици - "столица" с пътна настилка равна на тази в последния африкански бантустан - даже и там не съм виждал такъв упадък! И дрогаря Искрен е много далеч от честно и почтенно, обективно отразяване на действителността. Не е жалко, все пак е добре да се знае - кой, какъв е - напряко на всякаквите титли, напъни и подскачания - особено в последното, по дъното на потурите, се вижда много ясно до къде водят ЕАТЦ преусърдни и нагаждачески, напъни... Гнъс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как Русия може да използва църквата за геополитически цели?

  25 Sep 2023 14:27ч.

  Въпрос на водещите от тази сутрин: Как Русия може да използва църквата за геополитически цели? .......... Отговор: доц.Искрен Иванов Църквата е отделена от държавата в България по Конституция. Този въпрос има две страни. Първата, от светската страна. Има една теза, която РПЦ отстоява, че - демокрацията, западната култура, либералните ценности са ВРЕДНИ и че в една православна държава като България те ДЕСТАБИЛИЗИРАТ обществото и по някакъв начин внасят ценности, които са чужди на българското общество. Тоест Църквата може много лесно да се превърне от общност, за която тя е създадена да бъде, в институция да обслужва чужди интереси. " и още ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами, ето чуй какво разказват разследващите...

  26 Sep 2023 0:38ч.

  https://meduza.io/episodes/2023/09/25/kak-russkaya-pravoslavnaya-tserkov-sotrudnichaet-so-spetssluzhbami-rf-v-tom-chisle-dlya-verbovki-agentov-za-granitsey

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доц.Искрен Иванов: Това го слушаме като мантра и от американските консерватори" ?!?

  25 Sep 2023 14:29ч.

  Втората страна на въпроса е, че и богословието и идеологията и идеята, че тези западни ценности са враждебни на Православието - много умело се използват от руската църква едва ли не за да докаже, че нашето ЧЛЕНСТВО в ЕС и НАТО по някакъв начин ВРЕДИ на България и на нейните ценности. Това го слушаме като мантра и от американските консерватори. !!!!??? Така че много е лесно нещата да се преекспонират. Това е основния инструмент на влияние. Отделно виждаме какви са другите инструменти на влияние. Това че едно лице има статут на свещенослужител, това по никакъв начин не пречи да има дейност различна от тази по която е назначено."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интервюто с доц. Искрен Иванов ето тук

  25 Sep 2023 14:30ч.

  Телевизия България он ер, след 5-та минута ..... https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/320223-sveshtenitsi-mozhe-da-targuvat-s-informatsiya-balgarski-duhovnitsi-tryabva-da-sluzhat-v-ruskata-tsarkva

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав

  25 Sep 2023 15:50ч.

  Аз искам сега Helleborus да обясни как държавата и религиозните институции са разделени, и ако не са, то как да го направим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е ясно

  25 Sep 2023 18:45ч.

  Просто не вЕрвайте в Църквата на агент Гундяев /РПЦ/, която е отдел на ФСБ и част от държавата на терористична Русия, която благослови кръвопролитията и братоубийствата в Украйна, която благослови като "герои" - рецедивисти и престъпници, които пожелават чуждото, крадат и изнасилват, която съди украинците, които защитават Родината си, която издига в култ Сталин и Путин вместо Бога, която посява омраза и разделение, както и етническа ерес, която поощрява в младите руснаци култ към смъртта УЖ, за да осмислят така живота си, култ към смъртта - саможертва за повече взятки, яхти, метреси, власт на кремльовскиет дъртаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав

  25 Sep 2023 21:14ч.

  Много лесен отговор. Но Църквата на Исус няма народност. Тя е една и на Небето и тук. Тя не се подчинява на либералния боклук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав

  25 Sep 2023 21:24ч.

  By the way you are not Helleborus. She is mush more precise.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Philogenos

  26 Sep 2023 1:33ч.

  До Алексий Слав Да, Църквата на Иисус няма народност и е Една на небето и на земята. Но всъщност Църквата на Иисус, основаната от Него днес се явява Православната Църква. Ние се спасяваме чрез вяра, но протестантското разбиране за спасение чрез вяра, е погрешно (ще обясня защо е погрешно), тъй като противоречи на Светото Писание. А бидейки погрешно, това разбиране не е от Светия Дух, следователно Той не се приема от вярващите само след като са повярвали, а се приема от тях след като са повярвали и чрез молитвата на свещенството с апостолско приемство както се е случвало в началото:,,Като чуха апостолите, които бяха в Иерусалим, че Самария е приела словото Божие, проводиха там Петра и Иоана, 15 които слязоха и се помолиха за тях, за да приемат Дух Светий. 16 (Защото Той не бе слязъл още нито върху едного от тях, а само бяха кръстени в името на Господа Иисуса.) 17 Тогава възлагаха върху им ръце, и те приемаха Духа Светаго.“ (Деяния на светите апостоли 8:14-17). Това означава, че свещенството на историческата Църква е нужно за спасението. Под историческа Църква имам предвид конкретно Православната, но това е отделна тема. Вярата е начало на спасението, но не завършек на спасението, тъй като светостта, която не е от самите вярващи, а се достига чрез синергия с Божията благодат в смисъла й на Божествена нетварна енергия и участие в Божията светост, е необходима за спасението:,,но растете в благодат и познаване на Господа нашего и Спасителя Иисуса Христа. Нему слава и сега и в ден вечний. Амин.“ (2 Петрово 3:18); ,,Защото те ни наказваха за малко дни, според както им беше угодно; а Тоя - за полза, та да участвуваме в Неговата светост. …14 Залягайте да имате мир с всички и светост, без която никой няма да види Господа,“ (Евреи 12:10,14); ,,но ще се спаси чрез раждане деца, ако пребъде във вяра, в любов и в светост с целомъдрие.“ (1 Тимотей 2:15). Следователно освен вярата, за спасението е необходима и святостта чрез синергия с Божията нетварна благодат. Това означава теосисът – обожение, т.е. да станем като Бога по святост, към която сме призвани всички (1 Петрово 1:15-16). У Бога се различават естество и енергия/действие/сила:,,Защото онова, що е невидимо у Него, сиреч, вечната Му сила и Божеството, се вижда още от създание мира чрез разглеждане творенията; тъй че те са неизвиняеми.“ (Римляни 1:20). Вечната Му сила е Неговата нетварна енергия, а Божеството означава Божието естество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Това е ясно,

  26 Sep 2023 22:15ч.

  изместваш въпроса до Хелеборус, как държавата и религиозните институции са разделени, и ако не са, то как да го направим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Philogenos

  26 Sep 2023 22:25ч.

  благодаря за поста. Пишете по- често. Православието е на прицел, много им пречи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав

  26 Sep 2023 22:47ч.

  Не стана ясно защо когато Държавата се набърка в работата на Църквата протестантите (с малка буква) не скочиха и не настояха за тяхното любимо разделение. Те никога не бяха честни към Христа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав

  26 Sep 2023 23:37ч.

  Simple question, и протестантите си мълчат. Иначе са много гласовити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав

  27 Sep 2023 3:52ч.

  Държавата извърши своевоение, без да представи доказателства. Ние не сме в състояние на война. Изгони се НЕПРОТЕСТАНТСКИ СЛУЖИТЕЛ (да, те са само служители), затвори се НЕПРОТЕСТАНТСКА църква и за това всички онези евангелистки, пентакостки и всякакви други боклуци мълчат и злорадстват. Браво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Враждебни са Православието, иначе триото Плевнелиев, Поптодорова, Паси нямаше да настояват В Конституцията да се запише, че България е член на ЕС и НАТО, че и в трибагреника ни да нарисуват ЕС и НАТО!

  25 Sep 2023 18:07ч.

  И ДА НЕ СЕ ПИТА С РЕФЕРЕНДУМ НАРОДА, ЗАЩОТО НАРОДА НЕ МОЖЕЛ ДА РЕШАВА ТАКИВА ВАЖНИ НЕЩА - ДАЛИ ДА Е ЧЛЕН В ГЛОБАЛНИ СЪЮЗИ, а само за естетически въпроси да се пита народа с референдум, обясняваше вчера С.Паси = майната му на православието. Дебелоочие безкрайно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Враждебни са за Православието либералните джендърски идеологии, иначе триото ...

  25 Sep 2023 18:10ч.

  Срещу получине няколко милиона за ЛИЧНО благополучие едни граждани говорят глупости и предлагат идеи затриващи националната идентичност - върху трибагреника да се изрисуват знаците на НАТО и ЕС. А нещо друго така да искат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дори папа Франциск призна, че "днес най-големия доход идва от инвестции във "фабриките на смъртта"!

  25 Sep 2023 18:15ч.

  Папа Франциск: Конфликтът в Украйна е нужен на търговците на оръжие! Папа Франциск изрази мнение, че търговците на оръжие са заинтересовани от украинския конфликт. „Струва ми се, че тази война засяга не само проблема между Русия и Украйна, но и продажбата на оръжие. Икономисти ми казаха, че днес най-големият доход идва от инвестиции във „фабриките на смъртта“, каза папата на пресконференция на връщане от Марсилия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  25 Sep 2023 20:04ч.

  ...О, цивилизовани европейски вълци! И на вас ще заплати човечеството, когато и да е, и дето и да е, да! Ще заплати, когато настане страшният и правосъдният съд на народите над сичките паразити, изедници и мъчители по сичките краища на света. Аз вярвам в това и казвам "Амин"! Христо Ботев - в. Знаме, I, 15, 9 май 1875

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПравославенХристиянин

  26 Sep 2023 17:35ч.

  Това е Армагедон! Няма вече никакво съмнение, че Русия води битка със Звяра! Всичко е написано в Библията, Антихриста, фашиста, лъже пророка, отвъд океана, който се казва Сатана е вече тук, и неговото число е 666!!! В библията също пише, че Десницата на Бог ще срази Звяра!!! И ще настане хилядолетен мир. Радвайте се братя, защото Неговото царство идва!!! РУСИЯ С НАМИ, С НАМИ И БОГ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПравославенХристиянин

  26 Sep 2023 18:39ч.

  Това е Армагедон! Няма вече никакво съмнение, че Русия води битка със Звяра! Всичко е написано в Библията, Антихриста, фашиста, лъже пророка, отвъд океана, който се казва Сатана е вече тук, и неговото число е 666!!! В библията също пише, че Десницата на Бог ще срази Звяра!!! И ще настане хилядолетен мир. Радвайте се братя, защото Неговото царство идва!!! РУСИЯ С НАМИ, С НАМИ И БОГ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПравославенХристиянин

  26 Sep 2023 19:05ч.

  Има едно нещо и то е неистовата лакомия на Съединените щати и еврейските кланове които я управляват. Както видяхме смаяно, кражбите на ресурси, на частна собственост, на банкови активи от тия "миротворци", демонизирането и откритите призиви за унищожение на всичко руско, надхвърлиха по наглост и мащаби всичко познато като мерзост и алчност до този момент в света... Очевидно за тези им действия най вероятно много скоро, ще се наложи да получат ужасяващи и необратими ответни последствия... Жалко за милионите години еволюция... Но както се казва по отношение на вечността това няма абсолютно никакво значение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прозрачен

  26 Sep 2023 23:46ч.

  американските ценности включват гласност и гласовитост, доказателства в съда. Ако Сащ са наш пример, дайте да видим къде са оповестени престъпленията на свещеника от руската църква? Какво е направил и кога, с кого, на кого, и пр?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  28 Sep 2023 12:52ч.

  В доклада на ДАНС надали пише кой ги е притиснал да изгонят руските свещеници. И по фашистко/нацистко време това не е било, Гьобелс има да се чуди и обръща в гроба си. А най-вероятно е под германски натиск, поляците вече се усетиха, ние - не, това правителство може да закопае България, не че и други не могат. Умни и кадърни политици много рядко сме имали - жестоки и тъпи - с лопата да ги ринеш. А Руската църква в София се откроява и с доброто си поддържане, докато някои наши храмове плачат за ремонт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи