Проф. Иво Христов: Европа отвори вратите на ада вътре в човека. Преизподнята, чудовищата са в нас

Проф. Иво Христов: Европа отвори вратите на ада вътре в човека. Преизподнята, чудовищата са в нас

„Европа се движи към своя закономерен финал, независимо дали това ни харесва. Европа отвори вратите на ада вътре в човека. Във войните няма невинни. Някой пълнеше чашата на този жесток конфликт и сега е същото. Хубаво е да се гледа целия процес на пълнене на чашата, а не само на последната капка. Нещата са много по-сложни и не са черно-бели. Черно-бялото мислене води до липсата на мислене и ние вече сме там“, смята проф. Иво Христов.

Отнемането на възможността да създаваме светове води към нашето разчовечаване, каза проф. Иво Христов в лекцията си на първия дискусионен панел на Академия 2024 към Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, който бе посветен на „Всекидневния хуманизъм“. Според проф. Христов телефоните и смартустройствата ни „разтоварват“ от въображението и способността да си представяме, които правят човека различен от всичко останало в природния свят.

„Когато четеш книга, ти извършваш акт на сътворяване с автора, създал този въображаем свят“, каза професорът. По думите му, най-голямата революция в историята е изобретяването на речта и с нея хората са извършили решителното действие, което ги изважда от мрака и им дава възможността да създават свят без паралел, свят на думите и мисълта, който е преплетен с нашия и чийто герои живеят с нас физически. „Производството на думите създава успоредния свят на въображението, който е най-важният, защото има най-видими резултати в нашето поведение“, смята той. 

Според проф. Христов нашата цивилизация в момента е във фазата на унищожаването на човека като мярка на всички неща. Според него това е неумолима логика на историческия процес и закономерно движение към собствената смърт. Тя започва от схващането, че човекът е център и мярка на всички неща и е богоравен, минава през премахването на Бога, създател на човека, и ще стигне до унищожаването на човека. „Следващият етап е да няма нужда от хипотезата човек. Това е вече на път и се възхвалява от огромна част от тълпата, нарича се трансхуманизъм“, посочи той. 

Ние превръщаме света в обект, който имаме право да моделираме както намерим за добре, премахваме създателя, защото нямаме нужда от такава хипотеза, а след това и вредните уж себеподобни на нас индивиди. „После идва освобождаването от тялото като ограничител на нашата свобода, за да отидем към етапа на античовешкостта“, каза проф. Христов. По думите му, сега човекът се превръща в обект, а светът - в ресурс за постигане на цели, опитомен по наш образ и подобие, след което и хората стават ресурс, за което говори фактът, че в наши дни най-търсената професия е специалист по човешки ресурси като работна сила.

„Преизподнята, чудовищата са в нас. Най-голямата битка на света не са войните или геополитиката, а битката със себе си. Богът създава човека със свободна воля, върху него е сложено най-тежкото бреме - това на свободата. Той не е марионетка и има възможността да се спаси, не да бъде спасен“, подчерта професорът. Той коментира и темата за войната, която също е във фокуса на Академията на червенокръсткия фестивал. Според него двете световни войни през ХХ век са продукт на Европа и за тях тя заслужено си е получила своето, което също е логика на историята. „Европа се движи към своя закономерен финал, независимо дали това ни харесва. Европа отвори вратите на ада вътре в човека. Във войните няма невинни. Някой пълнеше чашата на този жесток конфликт и сега е същото. Хубаво е да се гледа целия процес на пълнене на чашата, а не само на последната капка. Нещата са много по-сложни и не са черно-бели. Черно-бялото мислене води до липсата на мислене и ние вече сме там“, каза още той. 

Дискусионните панели на Академията продължават утре и вдругиден с теми, посветени на психическото здраве на обществото и социалните иновации. 

Проф. Иво Христов е роден в Киев. Магистър по право и доктор по социология на правото. Специализирал е в САЩ, Русия, Италия, Австрия, Германия. Преподава в Софийския и Пловдивския университет. Автор е на четири монографии и множество статии. 


Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • смях

  21 Юни 2024 13:49ч.

  иво христов, станал вярващ. Ти да видиш. Иначе адмирации за прозрението : "Най-голямата битка на света не са войните или геополитиката, а битката със себе си. Богът създава човека със свободна воля, върху него е сложено най-тежкото бреме - това на свободата. Той не е марионетка и има възможността да се спаси, не да бъде спасен“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • успокой топката малко

  21 Юни 2024 13:56ч.

  Какво значи "станал вярващ", че си му светил, когато и защото е повярвал ли? Нуждата да вярваш е неприкосновена свобода на личността, а не необходимост. Бог е непредопределим, поради което и трябва да се внимава с всякакви предписания и външни очаквания спрямо нуждата да вярваш. Истинният, необиколен път към Бога, е тъкмо себепознанието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и защо не ?

  21 Юни 2024 15:28ч.

  Мнозина известни люде - комунисти, атеисти,преди смъртта си са се обърнали към Бога. Например големият режисьор Луи Бонюел , испански левичар , живял и творил в Мексико, после във Франция, който в цялата си кариера е осмивал буржоазията, снобизма, църквата, закостенялите порядки ... провокирал е публиката , преди смъртта си се обръща към Бога , който е отричал. Иска срещи с католически свещенник ... нормални са такива преходи у Човек с Душа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  21 Юни 2024 20:39ч.

  Още един проект потъва от 7 окт 2023 г, за радост на човечеството !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А дали е така,

  22 Юни 2024 14:27ч.

  много се съмнявам че точно Бунюел в последните си мигове ще търчи за кирливо и мръсно католическо падре!Той не Салвадор Дали като човек! Ч

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  21 Юни 2024 13:50ч.

  Три седмици в Китай отварят съзнанието за други нива на възприемане на света и духа. Поздрави на Иво Христов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПКП

  21 Юни 2024 14:20ч.

  А БАЦЕ СИ РАЯ-ТА ДУМКАШЕ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз не виждам Земята

  21 Юни 2024 14:22ч.

  да има някаква полза, от това че еволюцията е докарала човека, според една от теориите базираща се на някакви птичи човки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и костенурски

  21 Юни 2024 14:26ч.

  коруби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Рьорих :

  21 Юни 2024 14:34ч.

  "Последната война между хората ще е за истината. Тази война ще се води във всеки един човек. Война със собственото невежество, агресия, раздразнителност. И само пълната психическа промяна на всеки отделен човек може да положи началото на мирния живот за всички хора."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само някой журналисти се усмихват....

  21 Юни 2024 15:46ч.

  Интересна тая статия за Създателя и Сциентологията, пък и снимки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Осмеляват

  21 Юни 2024 15:47ч.

  https://narod.bg/2024/06/19/%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d0%b2-narod-bg-%d0%b1%d0%b0%d1%89%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b8%d0%b5-%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81/?bs-comment-added=1#comment-42148%C2%A0%D0%9E%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драгомир Драганов

  21 Юни 2024 14:45ч.

  Естествено, че няма как да минем без бог и божи заповеди! Те сега масово крадат и убиват, въпреки забраната свише, а какво остава, когато и на масите им просветне, че такова наказание отгоре няма как да получат. Уви, още много, много дълго религията ще служи за крепежен елемент срещу разпада на обществото. Професорът само подсказва, че е чел внимателно Фьодор Михайлович...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драгомирчо

  21 Юни 2024 15:03ч.

  Бог се пише с главна буква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еволюц Йон

  21 Юни 2024 15:14ч.

  Е колко па дълго религията да служи.. някакви си 2000 и нещо години досега, аре кажи ги преко сили още толкова. Само тиранозавър рекс е живял към 60 млн години без Бог и без каквито и да било иво христовци. И без зелени сделки, и без една камара урсули и пак не е останал гладен. Ае сиктир бе, начи неговата стратегия за оцеляване сигурно е била малко по-еволюционно печеливша от човешката, който я е оцелял 8 милиона години, я не..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драгомир Драганов

  21 Юни 2024 16:53ч.

  Уточни, анонимнико, кой от всичките да е с главна буква. Или имаш предвид Зевс? А може би Меркурий? Или Марс?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • добър отговор

  21 Юни 2024 18:52ч.

  сигурно има предвид бога на авраамическите религии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Драгомир Драганов

  21 Юни 2024 19:41ч.

  Бог Один, разбира се! :) Валхалелуя! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ

  21 Юни 2024 20:14ч.

  Еврей понял - Бог Один и сила в Торе и направился в скандинавский крематорий...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еволюц Йон

  21 Юни 2024 15:00ч.

  Сега, нека за миг да си представим света преди 150 млн години. Няма хора, няма политика, няма християнство, няма трансхуманизъм, има тиранозавър рекс, който изяща всичко наред. Сега си го представете тиранозавър рекс и до него проф. иво христов с неговите фаталистични планетарни прогнози. И след малко иво христов се оказва прав - Земята я удря метеорит. Еми иво христов излиза прав, не ли? Та така, сега си представете елън мъск и до него проф. иво христов приглася на джак ма. Елън мъск иска да умре на марс и активно работи за това, а пък иво христов само дудне за някакъв си мултиточков свят, без да осъзнава, че Земята ще е една от тези точки, а Марс вероятно друга и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  21 Юни 2024 15:14ч.

  Тази статия в lentata.com е със снимка на другия проф. Иво Христов! Аман от журналисти! https://www.lentata.com/prof-ivo-hristov-evropa-otvori-vratite-na-ada-vtre-v-choveka-preizpodnyata-chudovischata-sa-v-nas

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ницше

  21 Юни 2024 15:14ч.

  Само вметвам, че няма "свободна" воля. Има само силна и слаба воля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ницше е писал в психиатрична болница

  21 Юни 2024 15:22ч.

  20 год в психодиспансер

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  21 Юни 2024 15:28ч.

  много е смешно някакви компютърни кодове в поредица да разсъждават за света, вземайки се много насериозно...Великият Компютър(някои го наричат Бог, а аз Природа) ще ни изтрие от програмата си и ще зареди нови кодове. Ние се оказахме бъгове, а не богове, както си мислехме. Природата ни показва къде ни е мястото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Северомакедонец

  21 Юни 2024 16:15ч.

  От рационализьм кьм фидеизьм. Това е непрмалка деградация отколкото псевдо прогрестзмьт и трансхуианизьм основан на езикови модели за обработка на данни, реализирани на феймановски симулатори на невронни мрежи. Еволюцинната биология не е наука значи за теолози, философи, юристи и прочие... Между другого учителят на проф. Христов проф Фурсов спокойно дезавуира трансхуианизма без необходимост от бога Като творец или морален репер...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трансхуианизма

  21 Юни 2024 18:57ч.

  е велико учение - "през уя ми" - преведено на български

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  21 Юни 2024 16:16ч.

  Уважавам проф.Христов, но главата му е пълна с катастрофични сценарии. Не можеш да се позоваваш на Него и едновременно с това да говориш за края на християнската цивилизация, края на българската държава и народ. Къде е вярата в Бога?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  21 Юни 2024 18:28ч.

  Сляп ли си за това което става пред очите ти по света и у нас?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ

  21 Юни 2024 20:12ч.

  И така бива, на латински ще е транспенисизъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  22 Юни 2024 9:12ч.

  Какво да става, просто сте дърти комунета на 80 плюс и ви е дошло времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашко

  24 Юни 2024 4:14ч.

  А,пък вие сте "пикл лйовци",не можете деца да направите и жените търсят мъже

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  21 Юни 2024 16:36ч.

  Тоя мисли всички останали за мисирки?! Кои сте "ВИЕ", които си мислите, че можете да моделирате света както си искате? Там е заровено кучето - "както си искаме"! И какво прави разликата между другаря Христов, който си мисли, че може да прави каквото си иска, защото това е неговото разбиране за света /разбирай Путин/ и останалите? СРЕДСТВАТА, които се използват при моделирането, другарю Христов! Средствата винаги имат значение. Ако не поставите това като основен критерий - средствата, няма как да направим разликата между Хитлер, Путин, Ганди т.д.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • твоите средства са като твоите играчки - дай си ми играчките, за да си въртя игричките

  22 Юни 2024 6:35ч.

  Пак се напъваш да ни поучаваш в дълбокото мислене, а до вчера даже не можеше да пишеш грамотно. Че и до дебат за диалектика на цели и средства ще ни приближава, милиционерът му с милиционер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МИЛИОНЕРИТЕ ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ БСП - УВОЛНЕНИЕ

  21 Юни 2024 18:29ч.

  Силата на САЩ е, че внушава на цял свят, че ако имат либерализъм и демокрация, ще имат голямо щастие - големи заплати и много къщи, коли и курорти, социално спокойствие. Тоест европейски ценности, като демокрацията и плурализмът и римското право.. Свобода на търговията. Фарисейте са казвали - НИЕ СМЕ НАТО, пардон: НИЕ СМЕ РИМСКАТА ИМПЕРИЯ, и това е отворен пазар и наша защита.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марс

  21 Юни 2024 18:30ч.

  Някъв сбирщайн от синтенции...бих му писал двойка, но той е преподавателя. Това е трагедията на времето ни, че оценителите на времето и настоящето са хората провалили настоящето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сентенция

  22 Юни 2024 10:14ч.

  сЕнтенции

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абсолютно

  21 Юни 2024 21:32ч.

  Мекере

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  21 Юни 2024 21:46ч.

  Viva проф. Христов,viva! Брилянтен,както винаги. Но да се схване за какво в момента говори, следва малко повече междуушен багаж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мммдаааа,

  22 Юни 2024 14:15ч.

  Трудно е за папагалите-консуматори да схванат темата, даже недостъпно...Копеки дребни са им умовете, не само никовете...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б-с

  21 Юни 2024 22:19ч.

  Голям праз. Псевдоконтинентът Европа е причинил повече злини на човечеството, отколкото полза. Грабителите няма да липсват на никого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Електро Молох

  22 Юни 2024 4:44ч.

  Старото забравили, ново не научили. Мерси, балъчета хипнотизирани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  22 Юни 2024 9:10ч.

  Европа с която ти нямаш нищо общо ще се оправи, ти виж Матушката ти, която се превърна в проститутка на сводника Си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  22 Юни 2024 9:16ч.

  Още един никаквец, млад пенсионер, с първо име "проф" и логорея. Омазян до врата с фекалии, бутал се къде ли не, а накрая реди елементарни клишета и се моли за една нова Людмила Живкова, че да бъде най-накрая "оценен"... с някоя по-престижна синекура тип Европарламента. Тъй де, да не е по-зле от Елена Йончева. Срам ме е, че това са "лицата" на "алтернативната мисъл" у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бегай

  22 Юни 2024 10:46ч.

  На гей парада жълтопаветния неграмотник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След тези приказки на Христов почвам да

  22 Юни 2024 14:33ч.

  се съмнявал леко в менталните му възможности!Вярно е че той почна много да си вярва след като защити(не знам дали е минал през ВАК) професура но факт че почна много да се изживява а да си вярва което не е много добре!А тия де ги дрънка за бог и дявол знае и за кого още не му дава особени бонуси в изявите му!Жалко,започна много добре но финала ……,не знам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  23 Юни 2024 1:40ч.

  Винаги си е бил неграмотник с логорея. Направил си грешката да го надцениш, защото изразява идеи, с които си съгласен. Реалността е точно обратната. Идиотите, които са лице на нашите идеи, са най-разрушителни за самите идеи. С други думи - такива като ПРОФ. христов са по-разрушителни за нас отколкото е Просто Киро. Изключително деморализиращо е такива като него, разни полковницш, Елени Йончеви, Сивиловци, Даринки и т.н. да бъдат лицето на русофилията у нас. Същото като на гея Джамбазки грижата за християнското семейство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жиката

  22 Юни 2024 15:52ч.

  Глобалният капитализъм превърна ,човека в придатък на пазара (стока). Особено в най-развитите икономики.Затова и отношението към хората е такова .Правата на човека са само една бутафория за опазване на стоката-трудов ресурс и запазването на над националните капитали при едни и същи кръгове..Срутването на тази икономическа система е наложащо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашко

  24 Юни 2024 4:26ч.

  Писна ми с вашите Полумни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашко

  24 Юни 2024 4:31ч.

  Писна ми от вашите Полу малаумни коментари,а пари нема,900 лв заплата, а вие се правите на грамотни мързели,айде бегайте в кошарата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи