Проф. Боян Дуранкев: Създадохме крива пазарна икономика, консуматорство, което доведе до модерно дивачество и масово оглупяване

Проф. Боян Дуранкев: Създадохме крива пазарна икономика, консуматорство, което доведе до модерно дивачество и масово оглупяване

Автор: Валентина Добринчева, БТА Следвайте "Гласове" в Телеграм

Създадохме много крива пазарна икономика, в която човек е значим ако има повече пари, а не ако знае повече и може да даде мъдрости. Необходим е ход напред първо към духовността и културата, за да се промени модела на консуматорство, който е едно модерно дивачество и масово оглупяване. Ние вече усещаме, че новото начало се е родило, но още не го признаваме и не можем да му дадем име. 

Това каза в интервю за БТА проф. Боян Дуранкев, който представи в Икономическия университет във Варна своята нова книга „Златни мисли за бизнеса“. Тя съдържа максими и афоризми за мениджмънта, маркетинга, връзките с обществеността и рекламата. С изданието той се надява да промени представата на българите за бизнеса като за частник, който се опитва да произвежда нещо и да печели от него. Широкото световно разбиране за бизнес е „предоставяне на ползи от хора на хора“, а голяма част от мъдростите в книгата - от Адам Смит и Колю Фичето до ден днешен, са с призив за морал, каза още той.

Следва цялото интервю с проф. Дуранкев за истинското значение на думата бизнес и за отношението към него у нас, за потреблението и за опазването на духовността в пазарната икономика.

- Тези максими и афоризми дълго време ли са събирани и от колко „вагона“ книги са?

- Събирани са близо 44 години от времето когато бях студент във втори курс до ден днешен, като в сборника почти 80 процента от тях са напълно непознати на българския читател, защото съм ги превеждал от чужди езици. Имам около 35 хиляди книги и още 20 хиляди електронни, което е огромно количество. Не съм чел всички, но съм се ровил поне по диагонал в повечето от тях. Максимите в изданието са особено модерни, тъй като бизнесът е богат и пъстър. Мисля, че не би могло да се направи книга със златни мисли за медицината или за журналистиката, това ще бъде едно тънко издание, защото там нещата са горе-долу изяснени, но се оказва, че бизнесът е изключително многолик, толкова полезен и вреден, че даже една такава дебела книга не може да обхване всичко.

- Откога датират максимите и афоризмите?

- Първият, който се е замислил по въпросите, е Аристотел, а има и преди това, но те са съвсем случайни, не са целенасочено разработени и утвърдени. Голяма част от мислите и прекрасните афоризми се създават след времената на Ричард Никсън.

Любопитното е, че в България под бизнес се разбира частник, който се опитва да произвежда нещо и да печели от него. Далаверата е в търговията. Оказва се обаче, че широкото световно разбиране за бизнес е „предоставяне на ползи от хора на хора“, а не въобще печелене. Голяма част от мъдростите в книгата - от Адам Смит до ден днешен, са с призив за морален бизнес, което означава чист. Още Смит забелязва, че когато се съберат група бизнесмени започват да говорят за далавера и създаване на картел и това също го има като цитат в книгата.

- Каква е разликата през годините в схващанията за бизнеса?

- Гениите не са правели разлика между частен и държавен бизнес, държавната администрация са тълкували също като форма на бизнес, в смисъла „полезни дела за хората“. Така че ако погледнем 2023 г. светът се е променил, но не винаги към по-добро. Днес имаме три типа бизнес.

Първият са доминиращите едносекторни транснационални корпорации. Те са гигантски и идват не толкова да инвестират, колкото да погребат местния бизнес и да изнесат печалбите си в чужбина. Нямаме съмнение, че те не плащат цент данъци, включително в България. При тях няма данък свръхпечалба, а трябва да има по правилата на Европейския съюз (ЕС) и законите на България.

Вторият са многосекторните държавни стопанства - държавните компании. В това отношение водещ е ЕС и донякъде Китай. В ЕС през държавата преминава над 50 процента от брутният вътрешен продукт (БВП), а в България малко над 40 процента и повече клоним към слабо управляваните държавни икономики.

Третият тип са многосекторните транснационални институции като ООН, които се занимават как да бъде регулиран и управляван бизнеса от гледна точка на глобалното затопляне, или ЕС, които определят каква да бъде минималната работна заплата и т.н.

Битката е между тези три гигантски агенти, като засега водещи са едносекторните транснационални корпорации, но може би още не са спечелили цялата война. На този фон пак казвам колко интересно е, че в България се смята, че бизнес означава някой да лъсне ябълка и да се опитва да я продава. 

- Това означава ли, че има доза истина в теориите на конспирацията, че някакви свръхбогати кукловоди определят световната политика?

- Това е популярното мнение. Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц казва, че корупция по американски означава големият бизнес да пише законите. Пример за това е субсидирането за отглеждане на царевица в САЩ, тъй като този закон е прокаран от месопроизводителите, за да купуват по-евтина суровина. Навсякъде виждаме разяждаща корупция, включително на ниво ЕС, която унищожава системните връзки и в икономиката, и в обществото. Тя е забелязана от Адам Смит, Джон Стюарт Мил, до Бил Гейтс в наши дни.

- Присъстват ли мъдрости на българи в книгата?

- Позволих си да се обърна към колеги и заедно да преровим и да потърсим мисли, като някои са включени в тази книга, а други ще влязат в следващото издание. Най-хубавата е на един велик бизнесмен и той е българин. Това е Колю Фичето, който казва: „Стройте за векове, не само за пари, но и за слава и чест на майстора“. Той създава ползи, блага за хората и не се хвали с парите си, а с продуктите и резултата. Няма друг такъв, той е жалон, фар, пример за всички останали. За съжаление той остава като Еверест, докато повечето бизнесмени са като малки приятни морски вълни през лятото.

Присъства и Атанас Буров с неговите донякъде брутални изказвания за поведението на бизнесмените, записани от Михаил Топалов. В книгата има около 40 цитата на млади българи, защото се оказа, че имаме страхотни мислители и сред тях е ректорът на Икономическия университет във Варна Евгени Станимиров. Всички те са много оригинални и приятно четивни. Това е книга, която се чете поне две години по малко, по лъжичка, не бива лекарството да се изгълта на екс. Най-хубавото е, че читателите ще се смеят много на мислите, включително на българските автори. От друга страна книгата е търсена, защото често на занятия се дава на студентите мисъл, която да оборят или да докажат и се получават чудесни дискусии.

- Кои са големите световни имена, които цитирате?

- Има един автор, който се изучава от всички ученици, но те още не го разбират, а възрастните не го четат, защото мислят, че са го разбрали като ученици. Това е Екзюпери, според когото голяма част от бизнесмените само правят сметки как да печелят и доволно да потриват ръце.

Най-моралният от всички е Адам Смит, който у нас е популярен с по-слабата си книга „Богатството на народите“, а най-хубавата му е „Теория на моралните чувства“, която е преработвал и издавал пет пъти. Той твърди, че бизнесът трябва да бъде морален както към заетите в компанията, така и към крайните потребители. Това в България не се споменава, говори се само за „търсене и предлагане“, което и папагал може да каже.

- Разбират ли от бизнес управленците?

- Малко са. Повечето от тях влизат в държавния бизнес и след няколко минути почват да се учудват какво трябва да правят. Интересното е, че докато бизнесът очаква оценка от клиентите, държавникът очаква оценка отвън, зад границата и малко гледа към т.нар. „малък човек“ на Чарлс Чаплин, който е най-важен според всички гении. „Последният човек“ трябва да се тълкува като единственият човек, а не като малък и беден човек. Пределно ясно е, че моралът и намаляването на неравенството е форма на развитие и насърчаване на икономическия растеж. Има в книгата ми мисли, които подкрепят тази теза и те са на класици като Питър Дракър, Филип Котлър, Тед Левит, но и на политици. Поучително е този труд да се чете и от държавници, защото една книга повече е един грам ум повече.

- Смятате ли, че можете с тази колекция от златни мисли да преобърнете мнението за бизнеса у нас?

- Това е вторият скрит смисъл, защото само стремеж към печалбата елиминира тезата на Колю Фичето. Има една книга, която се казва „Краят на историята или последният човек“. Настъпил е краят, бизнесът цъфти, хората ядат все повече кебапчета и пият все по-хубава бира. Оказва се, че светът не е подготвен за такова нещо. Изследванията на Даниел Канеман и други показват, че човек има три цели: да задоволи първичните си потребности, да има повече от другите и да се издигне на по-високо диференциално ниво от околните. Това се проявява и у нас, българинът не е толкова различен, но има преимущества. Според едно ново изследване най-потиснат служител е японецът, а при българите има повече колективизъм отколкото индивидуализъм и тук можем да поговорим с шефа си за разлика от там. Ние още не оценяваме колко сме добре в някои отношения и се вайкаме в непрекъснато търсене кога ще настигнем другите, а тази теза на догонване е на Хрушчов, не е наша. Трябва да ценим онова, което имаме, и да натрупваме най-вече чрез децата.

- Какво доведе до това консуматорство след промените у нас?

- След 1991 г. обещанието беше от социалистическа икономика да се превърнем в пазарна и всеки да си има собствен имот, в който да гъмжи от техника, с две-три коли отпред и всички очакваха порой от блага и стоки. Сега го имаме и разбираме колко неща сме загубили, гледайки руините на училищата на много места, познавайки здравеопазването, което се е превърнало в търгашество, образованието, в което все още най-важни са оценките, а не познанието и аналитичното мислене. Много крива пазарна икономика създадохме, а след влизането в ЕС тя се превърна в икономика на приятелите и се финансизира, което означава, че човек е повече човек ако има повече пари и по-хубава кола. Тоест човек, който знае повече и може да даде мъдрости не е толкова полезен и знаменит, колкото футболист, който може да вкара два гола в чуждата врата.

- Има ли връщане назад?

- Не връщане назад, а ход напред първо към духовността и културата, защото човек може да мине днес без три пържоли, но ако мине месеца без три книги е духовно ощетен. Ако не познава музиката и други изкуства, той се превръща в един обикновен консуматор, за когото единствено може да се каже накрая колко добър човек беше, успяваше да печели и да консумира яката. Ето този модел трябва да се попромени, той е брутален, варварски, едно модерно дивачество и масово оглупяване. Дано да има движение напред, но както се казва, когато се стигне до някоя критична точка има ново начало. Ние вече усещаме, че новото се е родило, но още не го признаваме и не можем да му дадем име. 

Боян Дуранкев е завършил специалност „Стратегическо планиране“, специализирал е в Русия, Германия, Чехия и САЩ. Доктор по икономика и професор от ВАК, преподавал е и преподава в много университети. Три пъти е избиран за Професор №1 на УНСС, бил е председател на Съвета на старейшините на висшето учебно заведение. Автор е на над 300 монографии, учебници, студии, статии и доклади на международни конференции по глобалистика, стратегическо планиране и маркетинг. Член е на American Marketing Association, New York Academy of Sciences, National Geographic, зам.-председател на Българската асоциация по маркетинг, член на Борда на Superbrands Bulgaria. През 2022 г. придобива титлата Professor Emeritus.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Създадоха го дивачеството филантропа с чуждите НПО, които ОБУЧАВАХА с "благини" едни българи да изкривяват миналото, настоящето и бъдещето! Как го постигнаха?

  11 Ное 2023 9:15ч.

  Постигнаха разрушението лесно, възползвайки се от алчността на хората и от безизходицата - ЗАТВОРИХА ни заводите, предприятията, българите останаха без работа, без пари, глупавите алчни ексуправляващи прогониха собственото си население за 30 сребърника. Филантропа даваше милиони, а взимаше милиарди! И обикновените българи не видели пачки накуп се подлъгаха от изкусителя на фалшивото благополучие - превръщайки Родината си, ближните си в ДРИПА - духовна и материална! Всякакви епитети на разрушението и опростачването... заради едни благини. Щастливи ли са днес, нещастниците - демографската катастрофа е чудовищна?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Постигнаха го с лъжа и измама

  11 Ное 2023 9:18ч.

  И за благини фалшиво щастие в мръсна среда. И така до 2030 г. няма да има нито българи, нито България. Ще има едни слуги с милиони в банката, но подчинени на чужди народи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 11 Ное 2023 9:18ч. Ще има едни слуги с милиони в банката, но подчинени на чужди народи.

  11 Ное 2023 11:24ч.

  Слугите ще бъдат подчинени на собствениците на банката и то до като имат пари там, а след като ги свършат ще бъдат продадени за роби от същите тези собственици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  11 Ное 2023 18:10ч.

  Простотията е елемент на демокрацията. Свободната Държава е висша цел на човека .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  11 Ное 2023 9:17ч.

  Ето това е интервю на място, вярно, точно, смислено, полезно и изразено кратко и ясно, от познавач, който си разбира от работата, без излишни фантасмагории. Факт е , че 90 на сто от българите не се научиха за 30 години как се работи при пазарни условия и резултатите са налице.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо

  11 Ное 2023 9:43ч.

  И къде ги видяхте тези пазарни условия? Лозето иска мотика, а не закъснели анализи отдавна понятни за всеки останал с ума си. Докато се натуткаме в раздумки и изграждане на "пазарна" икономика и "демократично" общество, и... всички влакове заминаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Създадохме много крива пазарна икономика, в която човек е значим ако има повече пари, а не ако знае повече и може да даде мъдрости."

  11 Ное 2023 11:22ч.

  Да, създадохте и ще си носите греховете вие - създателите и поколенията ви, а създадохте, защото се отвърнахте от Вярата и от словото на българската и световната класика, а повярвахте на отровата на Сорос и Холивуд. Идиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 11 Ное 2023 9:17ч. Факт е , че 90 на сто от българите не се научиха за 30 години как се работи при пазарни условия и резултатите са налице.

  11 Ное 2023 11:28ч.

  Хахахахаха, това е най-глупавият извод, който може да съществува. Младите, които са продукт на пазарните условия и не са "заразени" със сантиментите на социализма в масовата си част - над 90% са пълни дебили, не можещи да разсъждават, да пишат, да работят и да говорят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гледам, някой предвидливо изтирил поста й в другото интервю

  11 Ное 2023 12:22ч.

  Голяма досада е тази М. За някои е ясно, че имплицитно сравнява двете интервюта - вчерашното и днешното, низвергвайки вчерашното като неясно за нейния плосък ум. Съветваме я да прочете притчата за сеяча от евнаглелията, щот нейната се получава малко като: изблеяла овцата, за да посъветва пастиря какво да говори и накъде да я води...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  11 Ное 2023 9:21ч.

  Съвременното консуматорско общество не е за изкукуригали старци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукуригууу Комисарче,

  11 Ное 2023 9:29ч.

  погледни по-далеч от паничката си и ще ти дам зрънце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старец

  11 Ное 2023 10:20ч.

  Ти не се и надявай да докараш моята възраст. Новото ви Нормално ще те "изчисти" рано, рано. Да не оставяш "парников отпечатък" и за да "спасиш планетата". Варианти има множество - през някой "бустер" , или онкологията от кемтрейлса, до злоупотреба с хитина от насекомите с които ще те хранят ... Може и всичко на едно, най-вероятното. Ако доживееш 45 , мятай капа !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 11 Ное 2023 9:21ч. Съвременното консуматорско общество не е за изкукуригали старци.

  11 Ное 2023 11:31ч.

  Приказките, глупако, чети български народни приказки, там са разказани просто прости истини, за да бъдат разбрани от неукрепнали и прости умове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sic transit

  11 Ное 2023 11:57ч.

  Днес се изживяваш като еврокомисар по форумите, утре сабайле осъзнаваш, че си поредният изкукуригал евростарец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соросче

  12 Ное 2023 10:19ч.

  А също не забравяй. "Да бъдеш себе си" и "да се забавляваш" , а най важното е да караш тротинетка и да ходиш на гейпарад като задължително от време навреме се провикваш"Слава Украине"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Еврокомисар

  13 Ное 2023 12:39ч.

  Взе ли си 6-тия бустер? Ако не побързай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соломон

  11 Ное 2023 10:01ч.

  Това е много несериозно. 55000 книги, дори и да се прочетат по диагонал изискват над 500 години. Аз имах малко над 800, изключително ценни, купувани с години и имам реална представа. Мислите за пазарна икономика и морал са повърхностни, при все, че не оспорвам част от цитатите. За какви футболисти, за какви апартаменти и коли говори, идея си нямам. Вероятно счита, че аудиторията е на ниво студенти втори курс и няколко произволни примера ще впечатлят. Несериозно отношение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • средният и дребен бизнес

  11 Ное 2023 12:27ч.

  Не видях към коя категория отнася нетранскорпоративния частен бизнес. Не вярвам по принцип да пропуска да го типизира, но тук може би нарочно категоризирането му е пропуснато. И може би трябваше да изтъкне нещо за разликите между държавното бизнес-управление, което се подчинява на законите на корпоративния мениджмънт, и държавното управление, което гравитира към теорията на социалното управление и публичната администрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаете ли че

  11 Ное 2023 13:19ч.

  България няма нужда от износ. Износът и вносът са огромни. Светът няма нужда от нашите стоки. България е със слабо потребление и може да бъде пазар за своята продукция. Япония при най-големият си износ има 9% износ като процент от БВП, ние сега 70%. Китай изнася 18%, внася 16%, като процент от БВП. Само трябва да се вдигнат ТРИ ПЪТИ доходите, поне 60% от тези в Германия, дори 120%. Високите доходи и високите цени са добро нещо. Трябва да изхарчим ударно 70 милиарда от валутният борд, и още толкова заем, държавни, за инфраструктура, социално строителство и семейни ферми, микро фирми, по 200 000 лева за ферма. И народът и фирмите, да вземе 500 милиарда евро заеми. ....... .... Инфлация има при ниски цени, Орбан и Ердоган правят ниски цени, имат инфлация. Големите данъци и големите доходи може да повишат цените, но не правят инфлация. Токът поскъпна в България за да поевтинее в богати страни. Свободен пазар значи световни цени, и за богати и за бедни. Скачени съдове, ако бедните не могат да купят, богатите ще купят за по-евтино - на техния си пазар - понеже ще има повече. После се чудете защо в бедните страни със свободен пазар е с по мощна инфлация. Нашата инфлация стопява тяхната инфлация. При Виденов имаше паника на валутният пазар, и дефлация измерено в злато и други стабилни валути. Казват, че Япония има непреодолима дефлация. Не, просто имат свръх високи цени, които имат естествен таван на покачване, излишък на марджин, съпротива. Тоест, инфлация не значи високи цени, а дефлация не значи ниски цени, дори измерени в злато. Световният свободен пазар е скачени съдове на изравняващи се цени, а инфлацията е догонване на изравняването. Япония и Китай, Швейцария, имат няколко пъти повече пари като процент от БВП, но нямат покачване на инфлация - изобщо - инфлация. В страни с много малко пари и ниско кредитиране, има инфлация но тя е парична паника или от дефлация към световни цени като при Виденов - паника, и при Костов изравняване. (науката няма обяснение за инфлацията в миналото, освен производство на пари от държавата за да изкупи стоки които да продаде за да плати дълговете, репарации.) Ако престанем да купуваме електричество, да потребляваме? Това няма да снижи цИните, и дори да ги докара до НУЛА. Проста в останалите страни където е по-скъпо, по скъп токът, ще им паднат цените, защото ще имат в плюс и нашият ток, повече стока, повече ток на техният пазар. И КОЕ ТОГАВА ПРАВИ ИНФЛАЦИЯТА, ПОТРЕБЛЕНИЕТО ЛИ????? .................. ГОЛЕМИТЕ ПЕНСИИ? УВЕЛИЧЕНИТЕ ДОХОДИ??? ..... ... Адам Смит (и следващите го буржоазни икономисти) абсолютно неграмотно не е знаел, че дефлацията убива пазарът и банките, бизнесът. Всичкият бизнес свързан с парична печалба работи чрез купуваш евтино продаваш скъпо. Инфлацията гарантира парична печалба но дефлацията изключва печалбата. Другият мега провал на Адам Смит за пазарът, свободният, е ДОГОВАРЯНЕТО - контролираната конкуренция. ЕС е един картел. Но големите играчи рядко воюват, само при мега криза, за оцеляване, но пак се договарят. Големите бизнеси винаги се договарят. Всички се договарят, империи, банки, царе, мафии, търговци, производители... Теория на игрите, ред в хаосът. Хитлер е казал, че ще подпомага само частният бизнес, а няма да прави държавна икономика. Маркс пише за Хитлер и Мусолини, през 1847г., описвайки буржоазният социализъм и консервативният социализъм. (Свободният пазар е винаги световни цени, което кара инфлацията в бедните страни да топи инфлацията в богатите страни. СЪЩО НЕОСЪЗНАТО ОТ ДЕСНИТЕ-ФАШИСТИТЕ. Нито отчитат - че цените не падат от ниски доходи, а от високи продажби, но те искат скрито робство) ... "През 2022 г. разходите за труд нараснаха значително, докато заплатите се повишиха по-бързо, отколкото ръста на производителността, особено в частния сектор", се казва в доклада. (може и така да е но производителността е почти същата като в богатите страни, а заплатите не. Нормално е догонване по отношение на заплатите). Цените са вследствие на ноу-хау и конкуренция в богат на потребление пазар. 6 ПЪТИ сме превъзхождали по БВП на глава, Виетнам през 2008г. Но Масларова ходи да търси виетнамци? С този показател, буржоазните, десните, НПО и политици на Сорос и неолиберална школа на фашизма-дясното, оправдават ниските заплати. Според него излиза, че българският труд, мързел, е по работен от виетнамският, по лош от немският. Но не търчат за немци, а за виетнамци. Но Виетнам откак сме в ЕС, вече е снижил разликата на три пъти. Или ние се забавихме и скоро виетнам ни стига. Индустрия 27 милиарда долара за НРБ 1987 г., равни сега на 60 милиарда долара, а преди 2 години 15 милиарда от индустрия, после повече зарад поскъпнал от от мощности изградени от НРБ. Така е и със селското стопанство, три.четири пъти надолу. ............................. КАПИТАЛ значи ИНВЕСТИЦИЯ, капитализъм значи инвестиране, държавен капитализъм означава ДЪРЖАВНО ИНВЕСТИРАНЕ - инвестиране от държавата. Освен, че частният капитализъм е вреден защото прави спестяване и това изземва потребление от пазарът, което се връща чрез банките - но дългът расте и ДЪЛГОВЕТЕ СТАВАТ РАВНИ НА ПЕЧАЛБИТЕ. Частният капитализъм, тоест инвестирането от големи частни собственици над 50% от инвестициите, означава ПЛУТОКРАЦИЯ - антидемокрация. Маркс е казал, че демокрацията е път към социализъм. ДЕМОКРАЦИЯТА Е РАВЕНСТВО И ПРАВА ЗА ВСИЧКИ - ВЛАСТ СПОДЕЛЕНА ОТ ВСИЧКИ. Маркс е искал държавен капитализъм - демократичен капитализъм. ДЕМОКРАТИЧНО-ДЪРЖАВНО ИНВЕСТИРАНЕ. https://chitanka.info/text/26841-manifest-na-komunisticheskata-partija/12 и е заклеймил фашизмът - който казва - че буржоазията е буржоазия за доброто на всички - вълкът обича агнета - следователно имат общи интереси, и агнето няма нужда от куче-пазач, работнически съюзи и борби. (Не само Русия не прави компютри и софтуер, интернет гиганти, и ЕС, Германия, Франция, Великобритания, не правят, и електроника не правят. Не необходимо България да прави.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  11 Ное 2023 13:53ч.

  Поздрави на сайта "Гласове", хубав сайт! Жалко че много от участниците четат мненията на по-умните от тях наобратно, което не ме учудва. ГОСПОД ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ! НЯМА КОЙ ДРУГ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванчо Йотата

  11 Ное 2023 18:23ч.

  Проф. Дуранкев е умен мъж и нелош икономист (един от идейните наследници на акад. Евгени Матеев в катедрата по планиране), но крайно мързелив и склонен към конформизъм. Разбирам, че и професорите трябва да се издържат, а на преподавателска заплата не се живее, но през 2023 г, когато съществува Интернет (с който младите се справят по-добре от професорите) и поне 2 големи приложения за свободно генериране на извадки по заявка (OpenChat и ботът на Google) да издавате компилация от цитати в стил 1979 г. е откровена проява на мързел. Проф. Дуранкев, използвайте всички възможности, които позицията ви на университетски преподавател в икономически университет ви предоставя, и започнете да работите сериозно. Обградете се със съмишленици, ако е необходимо ангажирайте по будни студенти (сигурен съм, че и днес има такива), събирайте информация, обобщавайте я, подлагайте я на критичен анализ, осмисляйте я, търсете взаимовръзки и се опитайте да предлагате различни обяснения. От там пътят до формирането на собствени убеждения (а не цитати от чужди трудове и позовавания на икономисти, които ви импонират) не е далеч и тогава няма да ви се налага да проявявате конформизъм, когато разни празноглавци умишлено ви поставят идейни капани. Днешната ни капиталистическа държава (а още повече бъдещата ни народна република - уверявам ви, ще дойде) отчаяно има нужда от две неща: обобщаване на опита от миналото (вкл. систематизиране на всички налични стопански данни от периода преди 1989 г.) и разработването на актуална икономическа теория, но не чужда, а собствена, която отразява нашите стопански особености и която се опитва да намери и предложи по-добро място на българската икономика в международната система на разделение на труда. Теорията преди всичко, проф. Дуранкев, теорията! С практиката, когато му дойде времето, криво-ляво, ще се справим, но ако не знаем накъде да вървим, всички пътища ще водят в друга посока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боян Дуранкев

  12 Ное 2023 12:17ч.

  Благодаря ви, голяма част от това, което предлагате, правя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  11 Ное 2023 19:00ч.

  Пазарна икономика и свободен пазар в България имаше до 97ма година. После ни прегърна Световната банка, нейната дълга ръка МВФ, и се озовахме в диктатура на банките. Уби се предприемчивостта, уби се малкият и среден бизнес, и останаха на пазара на работна ръка и стоки само големите фирми. Конкуренцията изчезна. За българина бизнес означава далавера, алъшвериш,може би заради съмнителният начин на придобиването на първият милион на нашите другари бизнесмени. Адам Смит е философът на протестантската етика на първоначалният, оригиналният капитализъм. От там може би е повлияна и нашата сентеция - Залудо работи, залудо не стой. Сетих се и за често повтаряната фраза в миналото - Българинът е работлив. Засегашният българин ме напушва смях. Минал през мелачката на градската култура, българинът сега е мързелив. Мечтае за едно Ферари с цвят червен,даму падне от небето. А някога се смеехме на Куба, че кубинците били мързеливи, и че животът им течал от сиеста на фиеста. Е, при нас фиестата отдавна свърши. Духовност и култура без образование не става. Прочел три книжки - добре. Но какви книжки? Книжарницата е пълна с еротика и криминалета. Прочел ги. и какво? Ами нищо. Послушал мозика, оперна музика. Имам един ссед по цял ден върти опери да го чуват съседите . Ама е тъп като галош. И лъже. И краде. Така че книжките и музиката не правят хората по морални. Дайте национална идея, цел на народа. За какво да се бори, по кого да се равнява, и тогава всичко ще си дойде на мястото. Защото перфокартата в главата на всеки все още стои. Само трябва да се пусне точната информация. Дори една песен само е достатъчна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кривата Краставица

  11 Ное 2023 20:20ч.

  Този професор живее в някакъв мехур. В днешно време да призоваваш бизнеса към морал е като да молиш крокодила да пости. Особено на фона на принудителното сиропиране с вълшебни течности. Ако е наивен и добър човек, нека се занимава с детска литература вместо с икономика. А пазарната икономика у нас работи съвсем правилно - невидимата ръка на Адам Смит редовно шари по джобовете ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боян Дуранкев

  12 Ное 2023 12:19ч.

  Морал и пак морал! Предлагам ви да прочетете моя сборник "Златни мисли за бизнеса", издаден току-що в "Изток-Запад". Бизнес без морал е като трикрако столче без един крак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всеки да си има собствен имот, в който да гъмжи от техника, с две-три коли отпред и всички очакваха порой от блага и стоки. Сега го имаме

  12 Ное 2023 4:32ч.

  ИмаТЕ го едни 5-7% от (останалото в България) население, ела да те заведа да видиш пауперизация...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ - за професора нещо пнолезно, което явно не знае (или не обявява)

  12 Ное 2023 21:20ч.

  На проф.Дуранкев му липсва едно малко, но значимо познание – познанието за това – Що е Цивилизация, и какво е местото на Човек в Цивилизацията. А иначе Светът тръгна в грешната посока още преди 40 години, може би благодарение на Пол Уолкър и неговия кредитен консюмеризъм. Въобще „потребителското общество“ е вариант годен за ловно-събирателна цивилизация – когато потребяваш от клоните на дърветата, а не произвеждаш за другите. Е, ние уж сме в пост-индустриалната цивилизация, ама за да има место там за Човеци – те трябва за ПРОИЗВЕЖДАТ разни блага, а не не САМО да КОНСУМИРАТ! Така че, забравете за БЪДЕЩЕТО ( както казва и Пол Крейг Робертс наскоро ) и се пригответе да МРЕТЕ скоро– може би трябва да си намерите гробищно место а и кой да ви закопае! А много скоро онези финикийски знаци – ПАРИТЕ – няма да ви трябват, защото с тях няма да можете да купувате нито ХРАНА, нито ЕНЕРГИЯ, нито ЗНАНИЕ! А всичко това се изисква от Човека в Цивилизацията, макар и в различни форми! Паричните знаци важат само тогава когато има някой ДРУГ да ви ги достави тези три неща срещу вашите „пари“...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  13 Ное 2023 11:36ч.

  Защо не напишете книга за разликите между българския преход и китайския, защото ако Китай бяха направили "пазарна икономика" като българската щеше да е катастрофа за целия свят. Представете си милиард емигранти плъзнат навсякъде. Доколкото разбрах в Китай един от съветниците по икономическите въпроси е Майкъл Хъдсън. Това е интересното как някои за 30 години стават водеща икономика в света, а други са африканска държава, но без банани, в Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи