Пригожин: "Демилитаризацията" засили украинската армия, а "денацификацията" направи Украйна известна. Ние се осрахме

Пригожин: "Демилитаризацията" засили украинската армия, а "денацификацията" направи Украйна известна. Ние се осрахме

Основателят на ЧВК „Вагнер” Евгений Пригожин даде дълго интервю на прокремълския политически стратег Константин Долгов, в което бизнесменът, както той се нарича, отговори на всички неудобни въпроси. В повече от час разговор Пригожин продължи публично да напада руското министерство на отбраната, говори за отношението си към руските елити и даде прогноза за развитието на войната в Украйна. Руското независимо издание Meduza цитира основните моменти от този разговор и предупреждава: внимавайте, има много обиди и нецензурни думи.

За хода и целите на "специалната операция"

Дойдохме грубиянски, минахме с ботуши по цялата територия на Украйна в търсене на нацистите. Докато търсехме нацистите, изпотрепахме всички, които можахме. Наближихме Киев – (на чист руски език се изразявам) осрахме се и се оттеглихме. По-нататък до Херсон – осрахме се и се оттеглихме. И някак си все не ни се получава.

„Специалната военна операция” се правеше заради "денацификацията", а ние превърнахме Украйна в нация, която е известна в целия свят. Те са като гърците или римляните от времето на техния разцвет. Колкото до "демилитаризацията": ако в началото на спецоперацията имаха условно 500 танка, сега имат 5000. Ако тогава имаха 20 хиляди бойци, които умеят да се бият, сега имат 400 хиляди. Как я демилитаризирахме? Сега излиза наобратно: кой знае как успяхме да милитаризираме Украйна.

За украинската армия

Днес ЧВК Вагнер е най-добрата армия в света. Разбира се, от коректност трябва да кажа, че следващата е руската армия, но смятам, че украинската днес е една от най-силните армии. Те имат високо ниво на организация, високо ниво на обучение, високо ниво на интелигентност, имат различни оръжия. Те работят с всякакви системи - съветски, натовски - еднакво успешно. При тях всичко върви в името на постигането на висшата цел, както при нас във Великата отечествена война.

Относно ЧВК Вагнер

Днес в ЧВК Вагнер има шест хиляди души, които са способни да командват рота. Тоест те могат да управляват поне 600 хиляди души. Ако ни дадат, както поисках, 200 000 души, щяхме да преместим фронта на 50-150 километра в различни посоки, щяхме да овладеем целия Донбас. Ние сме пълноценна армия. Защо не ни разрешиха? Това се случи поради интриги, поради страха, че когато някоя структура се разрасне, може да започне да диктува условия и, условно, да дойде в Москва с танкове.

За Министерството на отбраната на Руската федерация

Ако системата е изградена върху на това, че трябва да си лижеш задници, тогава ЧВК Вагнер няма да прави това. Основният проблем е в Шойгу (министърът на отбраната, бел.ред.) и Герасимов (началника на генералния щаб – бел.ред.). Тези двамата със свое решение ни блокираха всичко, въпреки изявлението на президента, че има снаряди.

Ако днес Мизинцев (заместник-министър на отбраната по логистиката Михаил Мизинцев, който наскоро беше освободен от поста си – бел.ред.) стане министър на отбраната, а Суровикин (бившият командир на Обединената групировка на войските в Украйна Сергей Суровикин, който преди това предаде Херсон на украинците – бел.ред.) стане началник на Генералния щаб, тогава това ще бъде нормална структура.

Моето политическо кредо: обичам родината си, подчинявам се на Путин, не ме интересува Шойгу, ще продължим да се воюваме.

За сценариите за развитие на войната

Има оптимистични и песимистични сценарии. В първото не вярвам. Европа и Америка да се уморят от украинския конфликт. Китай да постави всички на масата за преговори. Да се съгласим, че всичко, което вече сме заграбили, е наше, а всичко, което не е заграбено, не е наше. Малко вероятно е този сценарий да е възможен.

Песимистичен сценарий: на украинците дават ракети, те подготвят войски, със сигурност ще продължат настъплението, да се опитват да контраатакуват. Може би някъде контраофанзивата ще успее, ще възстановят границите до 2014 г. и това лесно може да стане. Ще атакуват Крим, ще се опитват да взривят Кримския мост, да прекъснат линиите за доставки. Затова трябва да се подготвим за тежка война.

За това как да не „осерем” Русия

Сега сме в състояние, в което просто можем да осерем Русия. Затова трябва да въведем военно положение, да обявим нови вълни на мобилизация, да прехвърлим всичко възможно към производството на боеприпаси. Трябва да спрем да дебелеем, да спрем да строим нови пътища, нова инфраструктура и да работим само за войната.

Русия трябва да живее по образа на Северна Корея за определен брой години, да затвори всички граници, да спре да бъде глупава, да вземе всичките си младежи от чужбина и да работи здраво. Тогава ще стигнем до някакъв резултат.

За перспективите за ядрен конфликт

Ние започнахме този бой. Има съседи и те се скарали. Идваш при съседа, можеш да му разбиеш муцуната, можеш да му изпочупиш чиниите. Но ако съседът ти те е изпратил на „трите букви”, а ти вземеш брадва и го удариш по главата, тогава това вече е някаква странна ситуация. Ядрената бомба е брадва. Не трябва да тичаш след съседа с брадва. Трябва да е честно. Трябва да доказваш правотата си на бойното поле.

Der Standard цитира други части от интервюто:

Руският елит е спасил собствените си деца от войната, докато децата на обикновените руснаци гинат на фронта, каза той и предупреждава, че именно това може да доведе до размирици в Русия. "Ако обикновените руснаци продължат да си връщат децата в цинкови ковчези, докато децата на елита се пекат в чужбина, Русия ще бъде изправена пред сътресения, напомнящи за революциите от 1917 г."

Украйна подготвя контраофанзива, целяща да изтласка руските войски обратно до границите отпреди 2014 г., когато Русия анексира Крим, заявява още Пригожин.

Според него Украйна ще се опита да обкръжи Бахмут и да атакува Крим. "Най-вероятно този сценарий няма да е добър за Русия, така че трябва да се подготвим за тежка война", казва той.

"Намираме се в такова състояние, че можем да изгубим Русия по дяволите", каза Пригожин и призовава: "Трябва да обявим военно положение."

Пригожин уверява и че политическите му възгледи са формирани от любов към родината и в служба на Путин.

Той казва, че прякорът, който му е даден - "готвачът на Путин", е глупав, защото всъщност не може да готви. "Месарят на Путин" е по-подходящ, казва Пригожин.

 

Източник News.bg, mediapool.bg

 

Коментари

 • Агент Пригожин

  24 Май 2023 18:52ч.

  Присъщо на свободните агенти е да имат свободно мнение, даже направо междинно. А иначе с оси*ането - и в България страдаме от това явление. Няма нужда от прекалено себеукоряване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Готвачо, седни си на задника

  24 Май 2023 21:57ч.

  Ако има някой насран, той се казва Пригожин. Тая идея със затворнически армии е тъпа. Мястото на самия Пригожин е в затвора и мисля, че там ще свърши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъпо, тъпо, тъпо

  24 Май 2023 22:04ч.

  Така може да говори само един много глупав човек. Интелектуалното му ниво е на равнището на нашия Борисов - “Като две капки боза” са двамата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  24 Май 2023 22:09ч.

  А за "агент" Путин нещо да кажете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съществуването на частни армии е абсолютно безобразие

  24 Май 2023 22:16ч.

  ЧВК “Вагнер” трябва незабавно да се разформирова, а Пригожин да идев затвора. Мисля, че това ще стане в най-скоро време. Останалите живи бивши затворници ще бъдат много сериозен бъдещ проблем на руската държава. Аз не вярвам, че това са разкаяли се хрисими хора, които са намерили пътя към Бога. Това са закоравели престъпници и обучени убийци със сериозен опит. От тук нататък, единственото което биха могли да правят е да убиват. Според мен, това е груба грешка на Путин и мисля, че той ще си понесе последствията за нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха

  24 Май 2023 22:22ч.

  Големи ядове ще бере Путин с тоя малоумник. Колкото по-рано го разкара, толкова по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • соф

  25 Май 2023 1:31ч.

  Лелеееееее..........а в Ирак имаше ли частна армия от САЩ .....знаеш ли колко мирни жители избиха.....да четеш и западна преса,ако знаеш чужди езици.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но има едно "но"

  25 Май 2023 11:49ч.

  Всичко това е вярно. Но истинската причина да се стигне дотук е, че по върховете в Русия са се настанили вопиющи некадърници воглаве с несменяемия им военен министър. Висшите чинове в руската армия са гола вода. Затова и значението на ЧВК "Вагнер" се оказа по-голямо, отколкото й се полага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  24 Май 2023 19:04ч.

  Споко Готвачо. Според Соловьов вече има политическо решение за изпилзване на тактическо ядрено оръжие.Въпросът е тайминга.Сега си почини и остави Герасимов да си свърши работата.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мик

  24 Май 2023 21:35ч.

  Пригожин е абсолютно прав може да е и единствения патриот на върха но е реалист Русия няма начин да не фалира икономически и като стане ще я раздробят съседите.Руската армия показа/не Вагнер/ импотентност и хаос това се отразява на имеджа на Русия и заедно с липсата на производство от 20г.насам Русия олекна за света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко

  25 Май 2023 0:25ч.

  Точно използването на ТЯО е вече пълното оси.ране на Рашата. След като не отговориха на нито едно погазване на "червени линии", сега няма да има и ТЯО. Това не е Иран, който незабавно отговори на терористичното убийство на генерал Сюлеймани с унищожаване на американска база. И изобщо не помисли, че "нато" може да отговори. Явно Русия не може да се сравнява с Иран. Поне по ментална нагласа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нова 1917

  24 Май 2023 19:16ч.

  Русия е абсолютно пропаднала държава. Китай не стана богат в нова революция, а със сътрудничество със Запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • name

  24 Май 2023 19:20ч.

  Ако са имали 20 000 души, сега имат 400 000 души. ------------------------------------------------ Украинската армия преди конфликта беше с много по-голям л.с. от 20,000 души. Относно тези 400,000 човека в момента - то почти всеки сега притежава компютър, но не всеки е програмист или софтуерен инженер. Това, че са отвлекли някого от семейството му, дали са му да изстреля 10 патрона и са го облекли с униформа не го прави квалифициран и мотивиран войник. Не разбирам какъв е смисъла от това интервю - апел да се предадат, самокритика или нещо друго?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  24 Май 2023 19:45ч.

  Дезинформация, май... Той както плямпаше за липса на боеприпаси, така и превзе Бахмут.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  24 Май 2023 20:21ч.

  Честенето с разбиране, забелязвам, е проблем. Постарайте се при следващото прочитане, ако имате желание де, да разберете текста - човекът е казал "КОИТО УМЕЯТ ДА СЕ БИЯТ". Количеството армия е друга работа. Иначе, че са се осрали беше ясно в края на февруари миналата година. Сега вече на някои им идва смелост да говорят умерено свободно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Албански реотан

  24 Май 2023 20:49ч.

  "Честенето с разбиране, забелязвам, е проблем." ------------------------------------------------------- Както и писането. Честит празник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  24 Май 2023 20:57ч.

  Разбираемо писането. Когато разбирането е проблем нищо не помага. Честит и на Вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До viva

  24 Май 2023 21:05ч.

  Текстът на статията е бил променен от сайта след като пействах оригинала така както беше написан, може да се провери с инспектиране от браузъра на кода на тази страница. Не се опитвай да вменяваш неща, които са присъщи за теб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  24 Май 2023 21:56ч.

  Ок, връщам си думите назад щом е така :) Не ми е идвало на ум да гледам за корекции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мето

  25 Май 2023 1:22ч.

  Дезинформация,май и провокация...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  24 Май 2023 19:57ч.

  Трудно ми е да повярвам, че Пригожин е казал толкова глупости на куп. Путин започна инвазията в украйна не защото искаше, а защото го принудиха американците. Ако се беше забавил още малко Покрайна щеше спешно да я "приемат" в НАТО и тогава щеше да се наложи да воюва официално с НАТО ( то и това най-вероятно ще стане по-късно). Русия всячески се стремеше да реализира минските споразумения и чака западняците да я лъжат цели 8 години. Това си го признаха Меркел и Франсоа Оланд съвсем официално и в прав текст! Дори Папата преди да му насвият кпилцата каза, че войната е започнала поради "лая на НАТО пред портите на Русия". Руския елит, който е разглезен и си е живуркал на запад, изобщо не желаеше тази война, но тя стана неизбежна именно поради това, че американците я искаха! Всякакви други интерпретации на събитията са неверни, пристрастни и са си чиста пропаганда! От тази война полза имат само САЩ! Най-потерпевши са Украйна и Русия, но и западно-европейските държави са губещи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  24 Май 2023 21:21ч.

  Не само си затваряш очите пред чудовищния провал на руската армия, но очевидно идея си нямаш какви глупости натвори Путин за 8 години. Има една поговорка - сети се Мара да се побара. Същата работа и с Путин. 2014-та продаде украинците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комуниста по жив

  24 Май 2023 22:08ч.

  Руски ръководител не плюе, само по мъртъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  24 Май 2023 20:09ч.

  Русия е най-печеливша от тази война ! Но трябва да имате стратегическо мислене, като мен за да го забележите. Само подсказвам: 1.Холандска болест 2.Сваряване на жаба 3.Национализация на елита... :)) Затова войната ще бъде много дълга и кървава и това ще излекува разваления руски чип....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма защо да четете преднамерено "разваленият телефон" на Meduza. Ето оригиналът:

  24 Май 2023 20:21ч.

  https://vk.com/video-73013298_456277326?list=90d6c5f3784456e739

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интервюто е концептуално

  24 Май 2023 20:38ч.

  И разбира се е съгласувано с образа на "Путин". Очертава се ПРИЕМНИКЪТ. Западът няма от какво да е щастлив.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Теа

  25 Май 2023 14:42ч.

  Точно, кратко и ясно!!! Повечето коментари са емоционални ,незадълбочени и с недостатъчна аргументация. Путин е част, но не е отговорен, за политиката на Русия от последните 50 години. Оценката за свързания с Путин период е много добра, което се потвърждава от наложените жестоките санкции, предпоставящи периода на следващите 30 години. Истината е проста- трябва им територията, геноцид за хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бармалей

  24 Май 2023 20:54ч.

  Голям смях-"Медуза"-независима медия.Източник News.bg, mediapool.bg.В Тубата един лъскав лигльо цитира най-пиперливите думи на Пригожин за 2 минути и 41 секунди.Старата тактика на думи извадени от контекста,но общо взето интервюто е "Право,куме,та в очи!"Добре е да се изгледа и изслуша цялото интервю,за което благодарско на колегата-коментиращ по-горе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  25 Май 2023 0:35ч.

  Сериозно ли мислиш, че от драскачите тук, най-вече плюещите Пригожин, ще се намери поне един, който не само да изслуша цялото интервю, но и да схване за какво говори Пригожин? А той говори, че нещата са оср.ани от много години насам, Украйна е била изоставена на самотек и така се е стигнало до преврата и днешната ситуация. Тогава пак си затраяха, вместо да разгонят превратаджиите, за което имаха правото и задължението по Договора за СНГ. Не си мръднаха пръста. Пригожин много точно го е разказал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  25 Май 2023 0:37ч.

  ...за което имаха правото и задължението по Договора за СНГ и Договора за ОДКБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бармалей

  25 Май 2023 1:21ч.

  Малка,но съществена подробност,която не е много известна.Украйна не е ратифицирала хартата на ОНД, следователно, като държава основател на ОНД, тя не е де юре член на Общността, но е участвала пълноценно/до 2014/ във функционирането на ОНД.https://hromadske.ua/ru/posts/kolkhoz-bez-prav-chto-delala-ukrayna-v-snh-y-kak-vykhod-yz-sodruzhestva-povlyiaet-na-ee-budushchee Леонид Кравчук не е ратифицирал/1991 г./хартата.Умишлено давам украинско инфо,за да няма спекулации,че това е руска измислица.Това е причината Русия да не защити законно избрания президент при преврата 2014 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  25 Май 2023 2:01ч.

  Звездички тирета и т.д., а един договор за гаранция на териториалната цялост на Украйна срещу предаване на ядреното оръжие е без значение за Вас? А ако сте чели споразумението от декемри 1992 г. ще сте наясно, че всяка страна, бивша членка на СССР САМА решава за себе си и никой не можи и наложи каквото и да е! Същото по отношение сигурността си може по силата на Договора между Руската федерация и НАТО от 1997 г. или и той няма значение щом в дадения момент не уйдисва на целите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бармалей

  25 Май 2023 3:49ч.

  viva,цитирам The Wall Street Journal от 19 февруари 2022 г."Шолц направи последен опит да разреши конфликта между Москва и Киев. На 19 февруари в Мюнхен той каза на Зеленски, че Украйна трябва да се откаже от стремежите си към НАТО и да обяви неутралитет като част от по-широк европейски пакт за сигурност между Запада и Русия. Пактът ще бъде подписан от Путин и Байдън, които съвместно ще гарантират сигурността на Украйна. Зеленски заяви, че на Путин не може да се вярва в такова споразумение и че повечето украинци искат да се присъединят към НАТО. Отговорът му разтревожи германските официални лица, които разбраха, че шансовете за мир се стопяват"За капак на същата тази конференция в Мюнхен,Зеленски заявява,че Украйна в съвсем кратък срок ще разработи ядрено оръжие.Въпреки и напротив споразумението,което привеждаш по-горе.А какво означава да приемеш в конституцията си черно на бяло,че влизането в НАТО е неотменимо право и приоритет?Ще кажеш,суверенитет,какво да се прави.Ами,ето какво се случи след 72 часа на 22 февруари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  25 Май 2023 9:46ч.

  Странно, очакваш само Украйна да спазва договорите? За останалите - какво да се прави?! Струва ми се, че ние тук сме забравили какво точно означава да си народ, който си има и държава на всичко отгоре. И "какво да се прави" означава примирението на мъртвец. Преди години дедите ни какво са правили с договор, който не е спазван? Написали са го: "Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда." И после са занасяли въпросния договор на лъжците, набоден на копие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бармалей

  25 Май 2023 19:06ч.

  Безполезно е да спорим за минали събития,но когато говорим за спазване на междудържавни договори е наложително да припомня един факт,който доведе до така нареченото анексиране на Крим.Наясно си,че един държавен преврат,какъвто беше извършен в Киев на 22 февруари 2014 г. може да бъде наричан и напудрян по всякакъв начин,но това не променя същността му.Този исторически момент не можеш да го откриеш в Гугъл.Затрупан е с изскачане на безброй резултати от търсенето за руската агресия за 2022 23 г.Има една много интересна дата-2 март 2014 година.Случват се три значими неща в Киев.Временният президент Турчинов обявява всеобща мобилизация.Яценюк обявява,че в украйнската армия четири години се е провеждала подривна дейност?И третото събитие.Бившите президенти на Украйна Кравчук и Кучма се обявяват за незабавно денонсиране на договора за Черноморския флот.Иначе,viva,в търсачката ще намериш,че договорът е денонсиран на 4 април от Русия.Ни вопъл ни стон,ни намек за кратката предистория.Удобно нали.Между другото,търсачката на Гугъл е така грижливо и политкоректно орязана и "редактирана",че винаги излиза само "правилната" информация.Kакто казваш,когато се опитваш да се измъкнеш по терлици от някакъв договор,винаги ти донасят договора,набоден на копие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  25 Май 2023 19:42ч.

  Прочетете това: https://www.mediapool.bg/ruski-admiral-razkaza-za-operatsiyata-s-vezhlivite-hora-v-krim-news231646.html. Вижте какво е денонсирано и кое точно в кой момент се случва! Не може 27-28 февруари руския флот да достави десантчици в украински Крим, а Украйна да бъде обвинявана в денонсиране на някакъв договор с Русия седмица по-късно! Нещо което Русия е нарушила вече! Хайде да не изопачаваме Майдана - той се случи защото тогавашния президент не се съобрази с волята на народа си! Това също няма значение? Щом незачитането на волята на украинския народ е в полза на Русия? Което, естествено я устройва. Народната воля не я устройва, поради първо прати "вежливи" десантчици, после цялата си армия. Не ми се говори как са нарушени правата на руско говорящите, след като Харковчани, 80% етнически руснаци, се биха с руската армия! Те я спряха, опълчението! Щото не знам до колко уважават украинското правителство, но с руското не щат да има нищо общо! Дори с цената на живота си се борят да нямат нищо общо с кликата, управляваща в Москва! Добре чуйте какво казва Пригожин , дано ви стане ясно от тях в какво се възпитават руснаците. Не искам тук хората да се възпитават в това. Украинците също не искат, май.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бармалей

  26 Май 2023 2:14ч.

  Един безплатен съвет.Докато не се научиш да отсяваш откровената пропаганда/особено украинска/ и да търсиш реалните исторически събития,върху които евентуално да разсъждаваш,просто се превръщаш в ехо.Или в най-добрият случай пропаганден плакат еднодневка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  24 Май 2023 21:36ч.

  "Не по-високо от обувката, обущарю". Не съм го казал аз. Това прилича на разговор в кръчмата след як запой. Тогава всички стават велики стратези. Иначе - лексика на мутра превърнала се в олигарх. На Русия им трябва някой като Сталин, а не като последния император Николай II. Какъв е Путин ще разберем след края на войната. В съвременната война побеждава този, който притежава повече и по-точна информация за противника. По-добри системи за управление и поразяващи оръжия. Съвременната война показа, че операциите нямат нищо общо с онези във Втората световна. Нито Гудериан, нито Жуков, Конев, Рокосовски съответстват на съвременния войскови бой. Та къде се нарежда Пригожин овладял един град с 70 000 жители. А другите над 1000 км фронтова линия? В кръга на шегата сега войната повече прилича на компютърна игра. Важното е кой ще има повече "животи" и ще избегне Game Over.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  24 Май 2023 21:36ч.

  Медуза е антируска агенция, спонсорирана от запада и това е всеизвестно. В интервюто на Пригожин виждам премного емоция и той сякаш си е изтървал нервите. ВЧЕРА ГОВОРИХ С УКРАИНЕЦ У НАС И ТОЙ МИ КАЗА,ЧЕ В УКРАЙНА НА ВСЕКИ МЪЖ СЕ ИЗДАВА БЯЛА КАРТА, ДА ОТИДЕ ИЛИ НЕ НА ВОЙНА. ТЪЙ КАТО ТОЙ Е В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА НЕПРИЯТНОСТИ, ПОНЕЖЕ ТУК НЕ МОЖЕ ДА СИ ИЗВАДИ ТАКАВА. Украйна вече няма кого да мобилизира. Данните сочат,че вече мобилизират тотално всички мъже. Руснаците търпят известни загуби, защото се съобразяват с хуманността и това се отчита и в пресата на САЩ. Ако както САЩ в Югославия бяха бомбардирали Киев, летището и мостовете му, телевизионни кули президентския дворец и др. сгради войната да е приключила отдавна. Русия дори не е стреляла даже по украинското министерство на отбраната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  25 Май 2023 11:56ч.

  И това "хуманност" ли е? Вместо да ударят бързо по центровете на властта, да съсипват бавно и постепенно живота на обикновените украинци, без да постигнат нищо и дори без да е ясно каква е целта им? Да, много са милостиви към престъпните украински управляващи и олигархичната върхушка. И нищо чудно - щадят себеподобните си. За народа не им е пукало никога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  24 Май 2023 21:56ч.

  От интервюто мога да де съглася само в частта за цинковите ковчези на обикновените руснаци. Но не е ясно какво му е мнението за преврата през 2014 г.? Какво мисли за дерусификацията, която върви от 1990 г. в Украйна? Как ще коментира думите на покойния Бжежински, че са излъгали руснаците за неразширемието на НАТО? Коментарът му пак за думите на Бжежински щ, че Източното Православие е най-големият враг?! Какво мисли за Бретънуудската система, която е в основата на доминацията на САЩ? Ако е вярно интервюто, то готвачът в Пригожин доминира! Все пак въораженит конфликт е само един от аспектите. Много по-важни са финансовите, икономическите, суровините аспекти. Какво мисли за тях??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  24 Май 2023 22:16ч.

  "какво му е мнението за преврата през 2014 г" ли? Ами точно тогава "агент" Птин трябваше да се задейства, а не сега със смешната си операция. Тогава много хора на властови позиции се надяваха (особено в силовите органи) Русия да се намеси. Е тези хора бяха махнати, а и много от тях- убити. После чакаите и рускоговорящите да вярват на Русия и на Путин. Пък вие тук си го хвалете. Неговоте началници също са доволни от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  24 Май 2023 22:24ч.

  Войната или т.нар. специално операция е само едната страна на конфликта. Това е широкоаспектен конфликт и за този конфликт Русия трябваше да се приготви, както трябва, а не да се бърза. Ние като странични лица не можем да дадем адекватен анализ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахо, ето мнението

  25 Май 2023 13:26ч.

  на един лидерите на съпротивата в Донбас през 2014 - Губарев - защо Русия не се е намесила тогава: https://twitter.com/Peter_Nimitz/status/1657163454355234816 Обърни внимание и на последната част, другото малко или повече го знаем, но то вече свърши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  24 Май 2023 22:11ч.

  Прав е професора Христов. И за т.нар. "евроатлантици" и сред феновете на Путин (грешно мислещи се за русофили).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  25 Май 2023 11:59ч.

  "Аз знам, аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори..." Нито един истински русофил, който познава историята на Русия и обича културата й, не може да одобрява сегашната власт в РФ. Само че в България за "русофили" минават хора, за които историята на Русия започва с Ленин и болшевишката революция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ даде дълго интервю на прокремълския политически стратег Константин Долгов”

  24 Май 2023 22:27ч.

  “ Руското независимо издание Meduza цитира основните моменти”. Как стават тези неща?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доброто и лошото ченге - стар номер

  24 Май 2023 22:30ч.

  След такова интервю, западналите западняци ще си кажат: Че какво му е на Путин, много си е хубав. Тоя Пригожин си е направо луд. По-добре да си говорим с Путин, отколкото да се налага да разговаряме с Пригожин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приказките на Пригожин ми приличат на новоимигрант на Запад, който мие чинии в някоя кръчма и заявява, че икономиката на държавата в която е попаднал зависи от такива като него

  24 Май 2023 22:37ч.

  Пригожин е много далече от Голямата Игра. Войната не е само в Украйна. Да не си въобразява, че Путин не може да вземе решение за тотална война?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  24 Май 2023 22:57ч.

  Яворе, 100 пъти ти казах да не вярваш на Пригожин, ама ти не та не... Боян Чуков го обяснява за такива като теб: https://www.youtube.com/watch?v=thVTPXyrDlU слушай внимателно, че ме мързи да пиша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Педро

  24 Май 2023 23:05ч.

  По принцип е прав, но има и други страни на проблема, които той не познава от неговата камбанария.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Май 2023 23:08ч.

  Общо взето Пригожин е прав. Човекът направи сметка по пунктове. В кое не е прав? Неадекватни оценки на ситуацията от самото начало. неадекватни решения - чисто военни, кадрови, външно и вътрешно-политически грешки. От 24.02.22 всеки ден е загуба на темпо, инициатива и хора. Няма стратегия - каква е целта, за какво са тези човешки загуби? За какво са тези вопли - НАТО това, онова! А вие като започвахте, какво очаквахте? Защо не очаквахте всичката тази западна съпротива? Най-важното - няма я подкрепата на обществото, майната му на Китай, Батька и другите шведи - сами я почнахте, сами ще трябва да я завършите. Как? Не знам. Великият историк Волкогонов беше написал, че Сталин в началото на юли 41-ва, стреснат, паникьосан и пиян бил казал: "Каква държава ни завеща Илич, ние я просрахме". Няма такъв епизод, разбира се, но днес това е актуално. Иска се гигантска воля и мобилизация на всички нива. Това не е война с Украйна, това е война с всичкия Запад. Дали руснаците имат волята - скептичен съм. Ако Русия не успее - потъва за 100 години. Компрадорите там са склонни на сделка със Запада. Даже не просто склонни, а жадуващи я. И т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Май 2023 23:15ч.

  Най-тъпото е, че във всеки един момент руснаците разполагаха с ефективни ходове. Може би още разполагат. Не говоря за ядрено оръжие. Защо не ги правят тези ходове? Балимааму.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Великият историк Волкогонов"

  25 Май 2023 0:19ч.

  Дотука

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Май 2023 1:24ч.

  Е, оставих кавичките на Вас. Естествено, че "Великият историк" Воолкогонов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заради

  25 Май 2023 10:04ч.

  Договорнякът !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  25 Май 2023 0:20ч.

  Чуйте какво говори самият Пригожин, а не преразкази на неочевидци. Ето пълното интервю, около 1 час, Пригожин е ясен и логичен. Но винаги ще се намерят кухи кратуни, които защитават незащитимото. === https://politikus.info/video/152024-bolshoe-intervyu-evgeniya-prigozhina.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • HAHA

  25 Май 2023 1:13ч.

  Руското независимо издание Meduza цитира основните моменти от този разговор и предупреждава: внимавайте, има много обиди и нецензурни думи. === Ами това са разбрали, това цитират "медузите". Що не цитирате и "Дождь", Эхо Москвы, Нанални, Ходорковски и т.н. Като сте я подкарали по лай..мети, карайте наред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крокодила Гений

  25 Май 2023 2:34ч.

  Медуза не е независимо издание и това го знаят даже децата. Гледай оригинала!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кроко Генчо

  25 Май 2023 18:42ч.

  Кога ще се научиш да четеш с разбиране, вероятно като за тебе, поне 10 пъти по-бавно? Давам цитат от статията по-горе. И коментирам, не без сарказъм. Уфф, аман от крокита. А къде пропаднаха човеците?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мето

  25 Май 2023 2:33ч.

  Не по-горе от обущата,т.е. от войнишкия ботуш "стратего"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мога да се обзаложа

  25 Май 2023 2:45ч.

  На Прогожин му е напечатан некролога. С такива приказки далеч не се стига. Неговите кьорфишеци са буря във водна чаша. Ако Путин беше като Сталин, тоя дрисък Пригожин отдавна щеше да търка наровете в някой лагер в Сибир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, некролога..,

  25 Май 2023 10:11ч.

  Ако имахме истински Путин. Но ако имаме ОПГ, управляваща Русия под маската “Путин” , интервюто е много логично. Цари борба за власт и Пригожин печели терен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Но ако имаме ОПГ, управляваща Русия"

  25 Май 2023 13:34ч.

  Имаме. Какво е бандата, ако не една малка държава. Какво е държавата, ако не една голяма банда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  25 Май 2023 15:16ч.

  Статията е преразказ на интервюто в стил :"Както дяволът чете евангелието"! Може да намерите цялото интервю и в Телеграм. Коментарът на Пригожин за тази война: -Това е една педерастка война, ние им викаме педали, а те на нас също!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Демилитаризацията" засили украинската армия, а "денацификацията" направи Украйна известна. Ние се осрахме...

  25 Май 2023 18:31ч.

  ... и в същото интервю - "Служа на Путин" ! Ало ? Какво става тука ? Че той точно Путин /или това което се крие зад образа му/ каза на 24-ти февруари в речта си че Демилитаризацията и Денацификацията са целите на СВО !!! Значи излиза че Путин се е осрал, а Пригожин служи на осралия се Путин ? И всъщото време освен да констатира, критикува ! Че това е нищо повече или по-малко от хвърлана заявка от Пригожин !!! Ама не за поста на Шойгу , а директно за поста на Путин ! Дали Пригожин не е приготвен от ОПГ-то което лансира двойниците на Путин , за негов ИСТИНСКИ приемник ? А какво ще правят с образа ? Вероятно ще се разболее и ще се оттегли /като Елцин/ ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  26 Май 2023 2:26ч.

  С това "програмно" интервю, съгласувано до последната дума с Кремъл, Пригожин се нарежда в редичката с бъдещите наследници на Путин. Изявлението му не е обърнато към външната аудитория, а е за вътрешна употреба. Няма спор, че е факир в троленето, защото Русия нито се е "посрала", нито пък Украйна е станала по-силна. Това е обърнато към украинците, защото се върви към обединението на ВеликоРусия, БелоРусия и МалоРусия в Единна Русия /май има такава партия, нали/. Путин е велик държавник и за разлика от също великия Сталин ще се погрижи за свой достоен наследник. Не е като да няма неща за оправяне в Русия, тук Пригожин е напълно прав. Най-важното е пълното скъсване на Русия със западната наркоза и поемане по свой автентичен път на развитие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  26 Май 2023 2:40ч.

  Що се отнася до оценките му за руската армия, те са част от своеобразното му тролене. Руснаците през цялото време се бият в Украйна с една ръка, като с това постигат редица цели. Показаха нефелността на западните елити, показаха, че с този натрапен им ред е свършено, показаха на всички останали държави потенциални западни мишени като "режими", "автокрации", "диктатури", че този ред е изгоден само за запАда и не е поискал, не им е иззел активи, пари, територии, суверенитет. Дават време и на Китай да довърши своята част от общата работа. Да не забравяме, че в Украйна влезе около 130 хилядна армия, заедно с донбасците общо около 200-250 хиляди. Срещу 350 хилядна украинска армия, заедно с нацитата и теробороната около 500 хиляди, с мобилизациите над 1 милион . И руснаците спокойно си откъснаха от тази въоръжена, напомпана и нахъсана Украйна четири южни области с размерите на България, около четвърт от цялата й територия. Бавно ги пържат в собствен сос с безсилните им западни господари. За руснаците е лесно да спечелят войната, както са го правили многократно, по-важното е да спечелят мира. А за това трябва да започнат промяната със себе си и СВО е катализаторът за това. И за това говори Пригожин. А който си мисли, че вагнеровците, смазали украинската машина и цялото НАТО зад нея, са някакви случайни пандизчии, е много далеч от истината ))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи