Православен геноцид, украински терор и НЕправославно мълчание

Православен геноцид, украински терор и НЕправославно мълчание

Митрополит Павел, викарий на Киево-Печерската лавра

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"...духовенството и миряните на УПЦ ги готвят за същата участ като народа тутси в Руанда. Но това изобщо не безпокои международната общественност" Митрополит Лука Запорожки

За първи път след болшевишките гонения киевският режим официално легитимира преследването и заличаването на каноничната УПЦ (Украинска православна църква). Отнемат се храмове и се предават на разколници, които кощунстват с концерти. В Трапезния храм на Киево-Печерската Лавра, отнет от властта на Рождество Христово, се провежда мероприятие – "служба" – концерт за осквернение, с песни за убийството на "москали", заклинание в ритми, антимолитва. Златните кръстове на Трапезния храм почерняха след осквернението. Светът мълчи.

Изземва се църковно имущество, палят се храмове на УПЦ, събарят се с багери при полицейска охрана. Светът мълчи.

Ултимативно се прогонват монасите, свещениците и семинаристите на Киевската духовна семинария от Киево-Печерската Лавра. Властта назовава мощите на светците от Лаврата “музейни експонати”, които подлежат на инвентаризация. Светът мълчи.

Украинският президент Зеленски демонстрира тотално неуважение към митрополит Онуфрий и архиереите от Синода на УПЦ, карайки ги да стоят два часа навън пред вратите му, без да ги приеме. Светът одобрява.

Митрополит Павел, наместникът на Киево-Печерската Лавра, е осъден на два месеца домашен арест в село извън Киев, и задължен да носи електронна гривна на крака като опасен престъпник – поставиха му я в залата, въпреки диабета, от който страда. Вината на владиката е, че е православен и отказва доброволно да предаде Лаврата на разколниците и бандеровците. Властта в Киев открито поругава светини и архиереи. Светът поощрява.

Братя и сестри, ако и ние мълчим, ставаме съучастници. Не мълчете, за да не почернеят кръстовете и на нашите храмове, за да не почерним богохранимата ни България. Светът очаква да ни чуе.


ОТВОРЕНО ПИСМО – ВЪЗВАНИЕ В ПОДКРЕПА НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА И ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КАНОНИЧНАТА СЪБОРНОСТ НА ЦЪРКВАТА ХРИСТОВА 

Всеки глас може да се присъедини към възванието в защита на Православието в Украйна на следния адрес: peticiq.com


Снимките са от архива на телеграм канала на СБУ – украинското КГБ

 

 

 

 

Коментари

 • обективен

  09 Апр 2023 14:33ч.

  Алоооо БПЦ къде сте бре .. или от угодной наведените ви задници с посока Козяк невиждате какво се случва с Украинската Православна Църква??? Това, че монашеството се застъпи за УПЦ не ви извинява .. БПЦ вие сте длъжниси на православния свят .. за момента сте ни повече ни по-малко поредните лакеи на глобалистите сатанисти. ПОЗОР!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тотю

  10 Апр 2023 6:46ч.

  ииих тъ пъ ся де е бпц- да ти кажъ - лапа парички, агнешко, благославя тикви; крушовски мастии учиндолски маймуни; па народа ако Господ реши - той да му помага; ако не - ееехх........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  10 Апр 2023 12:29ч.

  Всички очакват Бог да се намеси по компетентност след като възкръсне след седмица !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Призвание

  10 Апр 2023 13:28ч.

  Къде е Светият синод, къде е Патриархът Български?! Не виждат ли новия „кръстоносен поход“? Но този път с пречупени кръстове. Не чуват ли гласа на енориашите си, плача на братята ни, чиито деди са наши -български деца? На кого служат? На този, чието възкресение ще славославят, или на мъчителита му? Не си ли дават сметка, че походът е срещу православието и ако днес мълчат, утре и с тях ще се гаврят изчадията?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  09 Апр 2023 14:50ч.

  “глобалният” Запад насърчава сатанинските култове + забрана на християнските символи, разрушаване на семейството, и на религията, налагане на трансджендъризъм и содомия… а “украинският посланик” в България - Олеся Илашчук практикува сатанински вуду ритуали, като боде с игли кукла, символизираща руския президент и публикува снимките в социалните мрежи…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  09 Апр 2023 15:00ч.

  Слабите всеки ги гаври. Харесва ли ни или не, това е истината. Дори при сегашната слабост Запада, падениета на Русия е просто потресаващо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  09 Апр 2023 16:07ч.

  Нерде Ямбол, нерде Станбул. В статията става дума за УПЦ, но явно козяшките тролове още нямат опорка за това, та пак стандартно плюят по Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател, ти да видиш по повод

  09 Апр 2023 18:33ч.

  протестите в Берлин срещу доставката на оръжие за Киев – в статията за това – какви $анализи$ се правят за "упадъка" на Русия, имаше коментари, които си бяха психиатрична клиника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  09 Апр 2023 23:03ч.

  Падението на Посрайна е потресаващо. Но Господ вижда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тотю

  10 Апр 2023 6:50ч.

  имаш мозъчно падание; за съжаление няма оправяне от твоето състояние; карай , додето стигнеш - е то при падение се стига дъното, дотам....мь така ще е ; can't fix stupid, или просто си заработваш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  09 Апр 2023 17:08ч.

  БПЦ ще продължава ли да мълчи? Папата прокламира педалите, Далай Лама педофилите https://twitter.com/i/status/1644673141422137344, БПЦ не вижда ли, че унищожават православието? Хубаво унищожават религиите, ама какво искат да дойде на тяхно място? Педофилия, канибализъм?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  09 Апр 2023 23:01ч.

  В Peticiq.com тече подписка за подкрепа и солидарност с УПЦ. Давайте с подписите, моля. Горката УПЦ, чака отклик в изнемогата си. Какво има да се умува? Положението в Украйна и УПЦ е подобно на положението у нас след Баташкото клане. Кой се трогна за нас и тръгна за нас в неволите ни? А, не. мътят и дрямат да не вземат да сгазят нечий лук, а градината на УПЦ, Канонична и затова изрядна, кучета я яли! Така ли? Войната в Украйна има плюс - показва кой какво струва и защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рашистки "освободител"

  10 Апр 2023 5:43ч.

  може би е по-правилно да се напише на български Киево-Печорската лавра, защото след "ч" имаше "е" с две точки отгоре...както Горбачев има такова "е" и на бълг. името се превежда Горбачов. Бил съм в нея в началото на 80-те, освен храма, в земята имаше подземие с тесни тунели с ниши отстрани и там черепи и мумии на свещеници от миналото и понеже нямаше посетители в подземието, доста странно и дори страшно ми се стори. За сегашният случай-така, както РПЦ е подчинена на Путьо и Кремъл, руските товаришчи се опитват да превърнат Украинската православна църква в същото кученце на каишка и да диктуват...както Гундяев например, дойде на 3 март преди години и изкомандва дори Радев.Така, че воплите за геноцид и терор в статията, написана от неизвестен автор, са доста далече от същността на проблема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тотю

  10 Апр 2023 7:14ч.

  мда пиндоско сатанински освободител - освобождава те от Господ и готово - в ръцете на педали католическил сатанисти и кви ли не казарски маймуни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "..черепи и мумии на свещеници от миналото.."

  10 Апр 2023 11:24ч.

  Е, по-добре не можеше да се представиш. Какви "православни" застават зад бандеровците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Феликс Едмундович

  10 Апр 2023 6:53ч.

  Имаше един „патриарх” Пимен и демократичния му синод. Какво стана с него?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нашето име

  10 Апр 2023 9:06ч.

  разколът ние отдавна го преодоляхме. бе направен опит да се състави "демократичен" синод , но се провали. остана стария , който е руски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марги

  10 Апр 2023 9:41ч.

  "С това писмо, с пиянска християнска тревога и от най-дълбок, като чеда се роди родното място на Българската православна църква, разпънете в Светата Ѝ Купел, присъединете се към майка си на позиция в защита на Украинската православна църква, гл. от Петим патриарси, епископи и клирици миряни от мястото на Църквата, където по някаква причина..." - Как да се подпиша под това НЕГРАМОТНО изречение?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми като си го съчинила, какво ти пречи и да се подпишеш

  10 Апр 2023 11:26ч.

  под него?! Подобни дивотии в текста няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РПЦ: "Каквото и да се случи, държавата не може да бъде винена"

  10 Апр 2023 10:37ч.

  В продължение на десетилетия свещеници и епископи на РПЦ проповядваха за подвига на новомъчениците и изповедниците на Русия, които съветските власти разстреляха, изпратиха в ГУЛАГ, потискаха и унищожаваха с всички налични средства. Оказа се, че канонизирането на повече от хиляда светци, църквите в тяхна памет и проповедите за непоклатимата им позиция във вярата са само "теория" с благочестива въздишка. РПЦ само външно, формално почита паметта на онези, които, вдъхновени от Евангелието, устояха на тоталитарната власт. Още през 2011 г. църковни руски функционери се досетиха да подложат сламка за себе си. В документа ( http://www.patriarchia.ru/db/text/1400907.html ), който получи доста тромавото бюрократично заглавие "За мерките за запазване на паметта на новомъчениците, изповедниците и всички невинни богоборци в годините на жертвите на гонения", има важна формула за разбиране идеологията на официалната църква: "Подвигът на новомъчениците и изповедниците свидетелства за тяхното противопоставяне на теомахията/богоборчестовто, а не на държавата като такава". Авторството принадлежи на Владимир Легойда, възпитаник на МГИМО и председател на Синодалния отдел за взаимодействие на Църквата с обществото и медиите. Впоследствие тази формулировка беше горещо подкрепена от мнозина, включително и от патриарх Кирил. Тяхното кредо е формулирано много ясно: каквото и да се случи, държавата не може да бъде винена. Това е коварно изопачаване на Евангелието. Но именно върху такива изкривявания се градят възгледите на РПЦ. Може ли тази система от вярвания да се нарече ерес? Възможно ли е да се направи теологичен анализ и например да се осъдят тези възгледи като ерес? Въпросът не е толкова прост, колкото изглежда, въпреки че има малка група руски теолози, които в самото начало на войната пишат "Декларация за доктрината на "Руския свят"". Те предложиха концептуално описание на "Руския свят", макар и не пълно, и искаха да го квалифицират като ерес, но в последния момент преди публикуването смекчиха формулировката. Те използваха термина "своеобразен православен етнофилетичен фундаментализъм". По същата логика в началото на декември 2022 г. Вселенският патриарх Вартоломей разкритикува Руската православна църква, но въпреки това се въздържа от преки обвинения в ерес . Какво ще се случи след това? Възможно е спорът за новата ерес, която идва от Русия (независимо дали ще бъде наречена ерес на "Руския свят" или по друг начин) да стане централна тема за богословски спорове поне през идната 2023 г. И това е естествено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много правилно го е формулирал Легойда

  10 Апр 2023 11:31ч.

  "Подвигът на новомъчениците и изповедниците свидетелства за тяхното противопоставяне на теомахията/богоборчеството, а не на държавата като такава" - както и подвигът на мъчениците от римско време не свидетелства за тяхното противопоставяне на държавата като такава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РПЦ оправда геноцида в Украйна, замени Евангелието с взривоопасна смес от конспиративни теории, езичество и империализъм, съветски комплекси за търсене на външен и вътрешен враг

  10 Апр 2023 10:48ч.

  Тогава ПЦУ, като клон/поместна църква на РПЦ, следва в проповедите си същото и вие тук защитавате това?! Както патриарх Кирил, така и популярни в Русия проповедници се опитват да облекат целия този комплекс от противоречиви възгледи в църковни одежди, да им дадат богословска обосновка и оправдание. А руските политици от своя страна се опитват да им подражават и използват все по-радикална риторика, чийто връх са призивите за "десатанизация" на Украйна. Какво ще стане с руското православие, което без никаква съпротива се оставя да бъде използвано като средство за държавна пропаганда? Трябва ли и украинското православие да остане средство за същата рашистка държавна пропаганда?! Последицата от пълното и безусловно оправдание на войната ще бъде неизбежният крах на официалната руска Църква. Но проблемът е, че официалната църква претендира за тотална. Самата тя смята, че няма друга църква и твърдо държи в ръцете си монопола върху православието в Русия. Последицата от пълното и безусловно оправдание на войната ще бъде неизбежният крах на официалната Църква. А това означава, че днес единствената надежда е свързана с гласа на православието, който ще прозвучи от други страни. Има ли шанс поместните православни църкви открито да заявят своята позиция и да осъдят патриарх Кирил и неговото "богословие на войната"? Да, винаги има надежда. И това ще бъде важна и необходима стъпка към възраждането на Руската православна църква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Цивилизационен избор"

  10 Апр 2023 10:50ч.

  Шарий за Павел Лебед: https://twitter.com/anatoliisharii/status/1642497918966874112

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Къщичката" на Павел Лебед

  10 Апр 2023 14:49ч.

  Журналисти от Bihus.info показаха "къщичката" (според думите на Паша "Мерцедес"), където излежава домашен арест. Двуетажно имение с площ от 580 квадратни метра. м, построено върху парцел от 40 дка. В близост е построена къща за гости от 170 кв.м. Има също беседки и караулка. Митрополит Павел се опита да продаде къщата през 2018 г. за 1 300 000 долара. В описанието тогава пишеше, че е напълно обзаведена с изделия на италиански и английски майстори, а стаите са облицовани със скъпи материали. Също така беше отбелязано, че къщата е много топла и уютна. В същото време, преди да бъде изпратен в домашен арест в тази "къщичка", той се оплака, че там "няма на какво да се спи, няма топлина и светлина". >>> https://t.me/uniannet/94519

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само два месеца домашен арест в тази "къщичка" за национална и религиозна дискриминация, оправдаване на войната и възхвала на окупаторите

  10 Апр 2023 14:56ч.

  На 1 април на митрополита на УПЦ-МП Павел Лебед беше връчено обвинение в расова, национална, регионална, религиозна дискриминация и др., както и в оправдаване и отричане на войната на Русия срещу Украйна, както и възхвала на окупаторите. В същия ден Шевченковският съд на Киев избра превантивна мярка под формата на домашен арест за два месеца за представителя на УПЦ-МП, а също така му нареди да носи електронна гривна. Ето хакнати негови телефонни разговори: https://www.youtube.com/watch?v=i7VNXGaVU10

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  10 Апр 2023 15:01ч.

  https://t.me/uniannet/94099?single

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С айфон и шарф от марката Louis Vuitton

  10 Апр 2023 15:03ч.

  https://t.me/uniannet/94080

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Носталгия по СССР в РПЦ

  10 Апр 2023 11:26ч.

  През септември 2022 г. в залата на катедралата "Христос Спасител" в Москва се провел се провеконцертът "Хит парад на СССР" ( https://fxxc-tickets.ru/events/105693?fbclid=IwAR3Xhn-5s-C_tqx5M66XfE8yYE_xydtvbth-Y0dP2ZYadim_GEjiNFewLIE ). Анонсът на концерта е следният: "СССР е носталгичен период. Много неща от онова време отдавна са потънали в забрава, някои са забравени и нещо може да се намери само в тематичните музеи. Но музиката остава с нас завинаги, заобикаляйки пространството и независимо от модните тенденции." В концерта са участвали групите TenorA на XXI век и Вегас, които изпълнили песни на Едуард Хил, Едита Пиеха, Муслим Магомаев, Йосиф Кобзон и други съветски артисти. В залата на църковните катедрали редовно се провеждат социални събития (което няма лошо, това е един от пътищата да се приобщат мирянити, но за каква кауза?). В СССР атеизмът се поддържа активно от партийни и държавни органи до 1988 г. "Трябва да се борим с религията. Това е азбуката на целия материализъм и, следователно, на марксизма. Но марксизмът не е материализъм, който спира до АБВ. Марксизмът отива по-далеч. Той казва: човек трябва да може да се бори с религията, а за това е необходимо да се обясни материалистически източникът на вярата и религията сред масите", пише Ленин. В допълнение към пропагандата на атеизма, през 20-те и 30-те години на ХХ век държавните органи извършват масови арести и преследвания на духовенството и религиозните проповедници. И сега това се завръща, с пълната подкрепа на... РПЦ. Е, вижда се на какво и на кой служи РПЦ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В ЗАЛАТА на катедралата

  10 Апр 2023 11:34ч.

  се е провел не само тоя концерт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вижда се и на кого и какво служиш ти

  10 Апр 2023 11:46ч.

  от следната абсурдна клевета: "през 20-те и 30-те години на ХХ век държавните органи извършват масови арести и преследвания на духовенството и религиозните проповедници. И сега това се завръща, с пълната подкрепа на... РПЦ." - за какви масови арести и преследвания с пълната подкрепа на РПЦ говориш?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • масови преследвания и остракиране

  10 Апр 2023 12:30ч.

  https://t.me/predately_v_ryasah/23

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  10 Апр 2023 12:30ч.

  https://t.me/predately_v_ryasah/33

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  10 Апр 2023 12:31ч.

  https://t.me/predately_v_ryasah/27

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костромският свещеник Йоан Бурдин

  10 Апр 2023 12:32ч.

  https://www.segabg.com/node/208692

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Протойерей Вячеслав Владимирович Перевезенцев остракиран

  10 Апр 2023 12:34ч.

  https://t.me/predately_v_ryasah/36

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирил (Говорун) (Говорун Сергей Николаевич) Архимандрит на Руската православна църква остракиран

  10 Апр 2023 12:36ч.

  https://t.me/predately_v_ryasah/60

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитрий (Першин) йеромонах на Руската православна църква осстракиран

  10 Апр 2023 12:36ч.

  https://t.me/predately_v_ryasah/21

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митрофанов Георги Николаевич протоиерей от Санкт Петербург остракиран

  10 Апр 2023 12:37ч.

  https://t.me/predately_v_ryasah/22

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кордочкин Андрей Борисович Протоиерей на Руската православна църква остракиран

  10 Апр 2023 12:39ч.

  https://t.me/predately_v_ryasah/25

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йоан (Гуаита) (Джовани Гуаита) йеромонах от Руската православна църква остракиран

  10 Апр 2023 12:40ч.

  https://t.me/predately_v_ryasah/14

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лудоговски Федор Борисович, свещеник, уволнен през 2020 г.

  10 Апр 2023 12:47ч.

  Уволнен през з: 2020 г. - Писмо от свещеници и миряни до християните на Беларус; 2019 г. - Отворено писмо от свещеници в защита на затворниците по „случая Москва”; 2013 г. подписва Призив срещу превръщането на Църквата в държавна институция. За истинската свобода на Църквата от държавата и политическата конюнктура; 2012 г. - подкрепя "богохулството"; 2011 г. - "Блатни" протести. Остракиран като постоянен сътрудник на сайта "Православието и светът" и за това, че осъжда руската спецоперация в Украйна 2022 г. https://t.me/predately_v_ryasah/18

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грилихес Леонид Ефимович протоиерей на Руската православна църква, клирик на мемориалната църква Св. Йов Многотърпелив (Брюксел) остракиран

  10 Апр 2023 12:50ч.

  Остракиран 2022 г. за подписването му на Призив на духовенството на Руската православна църква за помирение и прекратяване на войната; през 2020 г. - Писмо от свещеници и миряни до християните на Беларус; 2019 г. - Отворено писмо от свещеници в защита на затворниците по "Московския случай"; Автор на сайта "Православие и мир". Автор на сайта "Православие и мир".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  10 Апр 2023 12:51ч.

  https://t.me/predately_v_ryasah/20

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Архиепископия на православните църкви с руска традиция в Западна Европа остракирана

  10 Апр 2023 12:55ч.

  Остракирана за тази декларация: https://archeveche.eu/ru/%d0%b7%d0%b0%d1%8f%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2-%d1%81%d0%b2%d1%8f%d0%b7%d0%b8-%d1%81-%d1%81%d0%b8%d1%82%d1%83%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b5%d0%b9-%d0%b2-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b8/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Двама католически свещеници са арестувани от руската милиция

  10 Апр 2023 12:57ч.

  https://fakti.bg/world/735785-dvama-katolicheski-sveshtenici-sa-arestuvani-ot-ruskata-milicia

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 43 дни изтезания в руски плен: какво разказа свещеникът от Одеса Леонид Болгаров

  10 Апр 2023 12:59ч.

  https://www.dw.com/bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B0/a-62351123

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минският свещеник Светослав Богомолников, прекарал 59 дни зад решетките, е арестуван за 5-ти път

  10 Апр 2023 13:02ч.

  https://hristianstvo.bg/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BB/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Русия глобяват свещеници, които са против войната

  10 Апр 2023 13:04ч.

  https://fakti.bg/world/723668-v-rusia-globavat-sveshtenici-koito-sa-protiv-voinata

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естонската православна църква на Московската патриаршия беше остракирана от "Предатели в расо и без расо", защото осъжда военните действия на Русия в Украйна

  10 Апр 2023 13:08ч.

  Остракирана заради това изявление на Съвета на църквите на Естония от 19 март 2022 г ---> https://rusk.ru/newsdata.php?idar=115698

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коломейцев Петър Леонидович, свещеник в Руската православна църква, клирик на църквата Козма и Дамян в Шубин - остракиран

  10 Апр 2023 13:18ч.

  Остракиран за: Призив на духовенството на Руската православна църква за помирение и прекратяване на войната 2022 г.; през 2019 г. - Отворено писмо от свещеници в защита на затворниците по делото Москва. >>> https://t.me/predately_v_ryasah/63

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комков Генадий Сергеевич ,свещеник Руска православна църква, клирик на Св. Митрофан и Тихон, Липецк - остракиран

  10 Апр 2023 13:20ч.

  Остракиран за Призив на духовенството на Руската православна църква с призив за помирение и прекратяване на войната 2022 г. и Отворено писмо от свещеници в защита на затворниците по "делото Москва" 1919 г. >>> https://t.me/predately_v_ryasah/65

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коренков Андрей Николаевич, протоиерей на Руската православна църква, клирик на катедралата 'Княз Владимир', Санкт Петербург - остракиран

  10 Апр 2023 13:22ч.

  Остракиран за Призив на духовенството на Руската православна църква с призив за помирение и прекратяване на войната 2022 г. и Отворено писмо от свещеници в защита на затворниците по "делото Москва" 1919 г. https://t.me/predately_v_ryasah/67

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коротаев Петър Владиславович, протойерей Руската православна църква, клирик на църквата "Св. Йоан Кръстител" п. Ивановское (Московска област) - остракиран

  10 Апр 2023 13:25ч.

  Остракиран за Призив на духовенството на Руската православна църква с призив за помирение и прекратяване на войната 2022 г. и Отворено писмо от свещеници в защита на затворниците по "делото Москва" 1919 г. https://t.me/predately_v_ryasah/68

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кузнецов Дионисий (Кузнецов Денис Евгениевич), протоиерей на Руската православна църква, настоятел на храма на Смоленската икона на Божията Майка „Умиление“, Самара - остракиран

  10 Апр 2023 13:28ч.

  Остракиран за Призив на духовенството на Руската православна църква с призив за помирение и прекратяване на войната 2022 г. и Отворено писмо от свещеници в защита на затворниците по "делото Москва" 1919 г. >>> https://t.me/predately_v_ryasah/69

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирил (Говорун) (Говорун Сергей Николаевич), архимандрит на Руската православна църква - остракиран

  10 Апр 2023 13:41ч.

  Защото е модернист, икуменист, "антицърковен" публицист, привърженик на автокефалията на УПЦ, украински "националист", "идеолог" на Майдана; през 2022 г. е съставил и подписал Декларация за учения за "Руски свят"; през 2013 г. - статия с призив "Побеждавай злото с добро"; Автор на "антицърковната" статия "Патриарх Кирил и неговото църковно ГКЧП" под псевдонима "Глеб Коваленко" (2012 г.). Автор на многобройни статии в "Православна енциклопедия", сп. "Фома" и "Нескучна градина", в сайтовете "Православие.ру" и "Православие и мир". Член на редколегията на ОВЦС сп. "Църква и време". >>> https://t.me/predately_v_ryasah/60

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добрата новина: Обвинен в "дискредитиране на въоръжените сили на РФ" свещеник Йоан Будин ще служи в Русе

  10 Апр 2023 13:43ч.

  https://tvn.bg/obvinen-v-diskreditirane-na-vaorazhenite-sili-na-rusiya-sveshtenik-shte-sluzhi-v-ruse/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Службите за сигурност задържаха в Петербург още един руски свещеник за „дискредитация на въоръжените сили на Руската федерация и специалната военна операция в Украйна“. Това е йером. Йоан (Курмояров)

  10 Апр 2023 12:33ч.

  https://www.actualno.com/europe/poreden-arest-na-ruski-sveshtenik-zaradi-propoved-sreshtu-vojnata-news_1765476.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зеленски Олеся

  10 Апр 2023 12:41ч.

  До...рашистки "освободител" Не те знам какъв Освободител си- по ти приляга да се... освобождаваш в кенефа сутрин, че си ходеща торба с лайна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рашистки "освободител"

  10 Апр 2023 15:07ч.

  до "10 Апр 2023 12:41ч".-изрод, напиши нещо по темата, не се занимавай с мен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От началото на пълномащабната война към ПЦУ се присъединиха 277 религиозни общини

  10 Апр 2023 15:14ч.

  От началото на 2023 г. 63 църкви от УПЦ МП преминаха в Православната църква на Украйна. Остават 8505 църкви, подчинени на Московския патриархат. >>> https://t.me/uniannet/94897

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руските окупационни власти провеждат кампания на систематично религиозно преследване в окупирана Украйна

  10 Апр 2023 17:43ч.

  От пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. руските войници или окупационните власти според съобщенията са извършили най-малко 76 акта на религиозно преследване в Украйна.[1] Руските власти затвориха, национализираха или насилствено превърнаха най-малко 26 места за богослужение към контролираната от Кремъл Руска православна църква на Московската патриаршия, убиха или заловиха най-малко 29 духовници или религиозни лидери и ограбиха, оскверниха или умишлено унищожиха поне 13 места за поклонение в окупирана Украйна.[2] Тези случаи на религиозни репресии вероятно не са изолирани инциденти, а по-скоро част от умишлена кампания за систематично изкореняване на „нежеланите“ религиозни организации в Украйна и насърчаване на Московската патриаршия. Това проучване съдържа само малка подгрупа от всички съобщени руски събития на религиозно преследване срещу религиозни групи в Украйна. ISW не включва събития, при които непряк огън може да е убил неволно религиозни лидери или да е унищожил места за поклонение.[3] (Този доклад конкретно не включва всичките 494 религиозни сгради, които руската армия според съобщенията е напълно унищожила, повредила или ограбила, според независимия базиран в Киев Институт за религиозна свобода към февруари 2023 г., тъй като ISW не може да оцени умишлеността във всички тези случаи, за пример.) [4] Събитията, включени в това проучване, са извлечени от доклади на руски сили – обикновено пехота, персонал по сигурността или окупационни служители – умишлено принуждаващи религиозни групи. ----> https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-april-9-2023

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руските власти в съюз с ФСБ систематично оказват тормоз

  10 Апр 2023 17:52ч.

  Шестима руски агенти на ФСБ нахлуха в църква на ПЦУ в Мелитопол, задържаха и депортираха нейния свещеник за водене на литургията на украински език, а след това затвориха църквата през ноември 2022 г. >>> https://df.news/2022/11/15/u-melitopoli-okupanty-zaboronyly-provodyty-sluzhbu-u-khramakh-ukrainskoiu/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слава Богу

  12 Апр 2023 21:27ч.

  Благодарим, че публикувахте петицията. Истината винаги излиза наяве. Спаси, Господи, и сохрани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи