Полски министър: Украинското селско стопанство е заплаха за цяла Европа

Полски министър: Украинското селско стопанство е заплаха за цяла Европа

Автор: obektivno.bg

Украинското селско стопанство е заплаха за селското стопанство в целия ЕС. Полша е за приемането на Украйна в ЕС, но при определени условия, заяви полският министър на земеделието и развитието на селските райони Робърт Телус в интервю за полската агенция PAP.

Телус отговори на въпроса дали Варшава ще предприеме някакви стъпки, за да се противопостави на присъединяването на Киев към ЕС, като се има предвид, че Полша наложи ембарго върху украинското зърно. Министърът отговори, че въпреки че полското правителство като цяло подкрепя приемането на Украйна в блока, някои въпроси трябва първо да бъдат решени, преди това да стане реалност.

„Украйна не може да се присъедини към ЕС без условия. Ние имахме условия и същото трябва да важи и за Украйна“, каза Телус.

Той отбеляза, че селското стопанство е особено важен момент в отношенията с Киев, тъй като селскостопанският сектор на Украйна е структуриран напълно различно от този на Полша и ЕС. „Трябва да погледнем по-отблизо това, защото украинското селско стопанство е заплаха за селското стопанство на страните на първа линия, но и за цяла Европа“, каза той.

Телус посочи, че забраната за внос на четири вида зърно в пет страни от ЕС, включително Полша, при запазване на транзита, е довела до увеличаване на износа на Украйна по суша от 7,3 милиона тона на 9,6 милиона тона. На въпрос защо Украйна е против удължаването на ембаргото, той подчерта, че това е израз на интересите на големите украински компании. „Не става въпрос за правителството, а за украинските компании, за които е по-лесно да прехвърлят това зърно през украинско-полската или украинско-словашката граница и да го оставят там“, каза той.

По-рано тази седмица полският премиер Матеуш Моравецки подчерта, че Варшава няма да позволи евтиното украинско зърно да „наводни“ полския пазар и да наруши селскостопанската индустрия на страната.

Той добави, че независимо какво казва ЕС, Полша ще запази границата си затворена за украинско зърно, за да защити интересите на полските фермери, които са на първо място.

През май пет източноевропейски членки на ЕС – Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия, наложиха забрана върху вноса на украинско зърно.

Това се случи, след като Брюксел премахна квотите и митата върху износа на украинско зърно в опит да подкрепи правителството на Зеленски в първите месеци на конфликта Русия-Украина. Политиката обаче в крайна сметка имаше обратен ефект върху източноевропейските държави, които се сблъскаха с масови протести от местни фермери.

От всички пет държави единствено България вдигна забраната за внос на украинско зърно. Българските земеделци обявиха, че излизат на национален протест.

 

Коментари

 • рукола Z

  15 Sep 2023 12:21ч.

  Като си казал А, кажи и Б ... ЗАЩО? С какво ви заплашва някакво си зърно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  15 Sep 2023 12:43ч.

  Ами, той много ясно го казва, но поради факта, че ти си отявлен глупендер, явно няма, как да разбереш... На първо време разбери, какво означава "причинно-следствени връзки" Причина - следствие... А днес е първият учебен ден. Може би е добре, да се върнеш в училище!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама ти верно

  15 Sep 2023 13:07ч.

  Не си във ред Унищожиха птицевъдите, лозарите, свинарите, говедарите, овощарите, пчеларите… Дойде времето и на зърнарите. Няма да се спрат, а поотделно никой няма шанс. Колкото и да е голям - няма земеделски производител, който да устои. Истината е в кооперативите, които пък унищожиха най-напред. Нужно е да съборим това правителство, но това няма да ни помогне особено. Не започнем ли да се кооперираме по места; Не осъзнаем ли, че поотделно никой не може да устои; Не надмогнем ли своещината, алчността и суетата си - ще бъдем загубени. Търсете себеподобни; Събирайте се; Обединявайте земи, усилия, знания и умения. Създавайте общи стопанства, осланяйте се - всеки на другия, без да хитрувате и в името на общи стремежи. Друг начин няма. Никой от нас поотделно не е по-силен от всички нас заедно. Изправени сме пред врагове, които от столетия работят в тишина и съгласие. Те няма да спрат, преди да са ни унищожили напълно. А времето това да се случи или пък не, са нашите дни. Христо Христов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Sep 2023 13:43ч.

  Този под мен е типичен пример за "тъпанар"... не стига, че е прост, ами го и афишира ??? "причинно-следствени връзки" ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Sep 2023 13:52ч.

  Всичко вече е унищожено! В България отдавна няма никакво земеделие, това със зърнарите е пълен фарс, даваха им милиони за да изкупят земята и да я окрупнят, план следван откак сме в сектата ЕС, целта е да ни бъде отнета цялата земеделска земя по-лесно! Плаща се за унищожаване на лозя и бране на грозде на зелено, глупаците взимат хартия и унищожават... толкова им е акълът! Когато разберете какво точно направиха, ще е ужасно късно! ... ако ще ви стопли, така е в цяла Европа, макар, че това мен лично не ме успокоява, децата ни са обречени! Ако продължаваме да стоим и да гледаме, а не излезем заедно със земеделците и не свалим продажниците в парламента, много скоро ще се окажем без ток, без вода, без храна и без пари, после ще сте съгласни на всичко за да нахраните децата си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС.СССР - предизвестена гибел

  15 Sep 2023 17:36ч.

  Точно това има предвид тоя полски чиновник. Влиза се под определени условия - да си самокастрираш икономиката в името на създателите и влезлите преди теб. Обаче урките продължават да го играят хитро и въпреки загубите, може и да помогнат да бъде трупясан ЕС преждевременно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  15 Sep 2023 20:58ч.

  сещам се за костов, който изпрати полиция в Цалапица и окървави протеста на хората, които искаха да си запазят кооперацията, сега неговите наследници унищожават това което оцеля и до известна степен се възстанови, именно затова ние по време на ковида не опразнихме рафтовете и нямаше недостиг нито на брашно, нито на олио, нито на перилни препарати, нито на тоалетна хартия, за разлика от западна европа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SapunRK

  15 Sep 2023 12:21ч.

  Сега защо го пускате тоя полски министър, тоя агент на Путин, тая полска копейка... като ние добре знаем, че украинското селско стопанство е благо за всички - цени ще падат, мляко и мед от чешмите ще рукнат, ще има хляб и зрелища, ще спечелим Мис Свят най-накрая с новата БГ-УКР Мис България, и ще настане такъв живот, че само си викам дано.... Ама надали...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  15 Sep 2023 12:22ч.

  ПП / ДБ не са съгласни с това. А тъй наречения “премиер” Денков съвсем. Поляците трябва да се поправят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ДПС и ГЕРБ съгласни ли са?

  15 Sep 2023 13:36ч.

  Нека запомним предателите, гласували премахването ба ембаргото! Трябва да познаваме врага си! И на изборите - правилно решение! И защо ДПС все още във властта? Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  15 Sep 2023 12:44ч.

  "единствено България вдигна забраната за внос на украинско зърно" -- каква изненада!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  15 Sep 2023 12:47ч.

  Е, все пак сме първи! Отново първи по глупост и близане на задници. А нашето "правителство", което всъщност е само една пощенска кутия, в която се пускат инструкции от Посолството, просто показа среден пръст на родните фермери! Така си е, в такива неща, като в това занимание, да си го набутваме сами, сме мнооого добри!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виждате ли бе, полезни идиоти от сглобката?

  15 Sep 2023 12:52ч.

  Виждате ли сега как мисли члена на НАТО и ЕС, най-големия противник на Путин - Полша. А виждате ли как мислят нашите подлоги, като се оправдават с евроатлантизма. Да виждате разликата между министри, мислещи за страната си и едни долни продажници - полезни идиоти на чужди интереси ? Тези у нас са решили да теглят чертата на народ, държава, население в угода на себе си и господарите си. Не трябва да го позволяваме!.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  15 Sep 2023 17:40ч.

  Да отидат пак да пуснат за статуквото. Вие и без да гласувате за тях, фактически им узаконявате самозваната власт, която бива пусната от посолството. Фактически гласувайки при такова статукво се превръщате в лакеи на посолството. Всичкото това си има алтернатива и се нарича Единен фронт срещу фашизма или въоръжена борба. С парламентаризъм фактически прецаквате умните и достойни негласуващи по собствен избор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  15 Sep 2023 12:58ч.

  Но мисля, че е време да започне това зърно да се нарича с истинските си имена: американско жито, американска царевица,....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кумулативен

  15 Sep 2023 13:15ч.

  Думите на полския министър могат да бъдат разбирани и като пряк и много убедителен аргумент, че: 1. приказките на кирококорчовците за борба с инфлацията са напълно несъстоятелни; 2. с действият си кирококорчовците се доказват като преки разрушители на интересите (многоаспектни) на България и Европа; 3. кирококорчовците са агенти за влияние и прокарване на американски корпоративни и геостратегически интереси. Посоченото действа кумулативно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След малко...

  15 Sep 2023 13:15ч.

  ...отивам да пазарувам. Една франзела от 200 грама 1 €.....Кисело мляко по не знам колко си 1 кг и прочие.Кашкавал по 20€ кг. Как не са се сетили да заменят френските суровини с украински? Много тъпи тия французи бе.А колониалните предатели ангибългари и американски парцали колко са умни...Преди години цяла североизточна Франция бе блокирана , защото правителството искаше да въведе еко такса в района за камионите.Дори бяха построили камерите.Всичко отмениха и забравиха.Цял месец пиле не можеше да прехвръкне.Така се защитават интереси.Кой е Сорос Денков? Един боклук.Блокирате колонията с трактори, комбайни, с тирове и камиони, с тежки самосвали, изсипвате тонове отпадъци по кръстовища и тия сатанисти ще клекна .Ако трябва обесете някого. Такова унижение НРБ никога те е търпя Ла по времето на СССР. Напротив-уважаваха ни и изнасяме милиони тонове храни и машини, както и внасяме. С тия изроди от САЩ разберете не е така....Само ебан...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десислава

  15 Sep 2023 13:28ч.

  Спомних си как поляците се пазриха при влизането в си ЕС. Имаше среднощни преговори за условията в селското стопанство. Тогава ЕС отстъпи и прие исканията им. А ние затворихме четири (!!) работещи реактора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  15 Sep 2023 14:16ч.

  това нагледно обяснява онези 482 години (ниъ ги зъкръглями нъ 5 векъ,штоту зъ нас Свободатъ е свято нешту) (казах:като викът новосеееленете граждъня)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виц с поляци

  15 Sep 2023 16:28ч.

  Прибира се Кшищоф у дома , хванал жив заек ! Дава го на Малгожата и нарежда - "Да го сготвиш !" . Малгожата отговаря - не мога, заради санкциите нямаме газ за готвенето. Кшищоф не отстъпва - "Излез на двора, сложи го да се готви на огън на дърва!" Малгожата пак - няма олио заради санкциите ! Кшщоф се ядосал хванал заека и го запокитил на поляната... Заю Баю се осветил, завъртял глава и миг преди да духне извикал "Слава Украине, Героям слава !"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  17 Sep 2023 0:18ч.

  Според ФАО(има карта на почвите)в европа половината непреебан чернозем е в Украйна. Друго непрецакано има в Уелс(те пък излязаха), Бавария....които общо имат запазена почва колкото България(всъщност не в Добруджа-никога не съм го разбирал мита за плодородието там, а в Делиормана-части в север от Шуменско, Разград, Търговище, Плевенско) между другото-грехота е там да се гледа зърно за мелниците, трябва да се гледат елитни семена....но Селскостопанска академия ги прее..цакаха заедно с Кремиковци, 4 блока в АЕЦ кат цена София да влезе в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За справка

  17 Sep 2023 1:31ч.

  .. в Померания( подарена на Полша от Сталин за сметка на Германия- всъщност Сталин си прибира Прусия, Западна Украйна и дава зърнопроизводителният регион на Германия на Полша , да не плачат, интересно готови ли са да го върнат на германците...) са доволни на 250-300 кила от декар, докат у нас, украината и ю.русия свалят до тон .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи