Полски генерал: Путин постигна стратегическо превъзходство. Украйна и Зеленски ще платят много висока цена за поражението

Полски генерал: Путин постигна стратегическо превъзходство. Украйна и Зеленски ще платят много висока цена за поражението

Автор: Яцек Низинкевич, rp.pl Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна определено няма да спечели на бойното поле, казва генерал Валдемар Скшипчак в интервю за Rzeczpospolita. Цената, която Киев ще плати за прекратяване на военните действия, ще бъде много висока. Страната има нужда от политици, които са готови да говорят с Русия. Зеленски не е подходящ за това.

"Разпалването на конфликти с военни лидери, които командват на фронта, е много лош начин да укрепиш собствените си позиции", казва бившият командир на полските сухопътни сили генерал Валдемар Скшипчак, коментирайки действията на украинския президент Владимир Зеленски. "Това, което той прави сега, на фона на объркването в Киев, със сигурност не служи на Украйна и нейната кауза", казва генералът.

- Побеждава ли Путин във войната с Украйна?

- Путин постигна стратегическо превъзходство, инициативата на фронта сега преминава към него. Това означава, че той е в състояние да постигне целите си през зимната и евентуално пролетната кампания. Особено на фона на очевидния крах на западната коалиция. (...) Голяма турбуленция има и на ниво правителство в Киев. Ясно е, че ако Зеленски не коригира целите си, той няма да ги постигне. Той няма да постигне освобождаване на територии, а е поел такова задължение. Той обеща това на украинския народ и украинският народ очаква това от него. Според мен обаче това обещание е невъзможно да бъде изпълнено.

– Тогава може би Украйна трябва да смени лидера си?

- Аз съм войник и ще говоря като войник. Създаването на конфликт с военните лидери, които ръководят действията на фронта, е лош начин да укрепиш собствените си позиции. Точно това прави Зеленски. Всъщност той значително отслабва позицията си. Може би е дошло времето Зеленски, вероятно уморен от случващото се и от усилията, които е хвърлил, да си тръгне, защото това, което прави, имам предвид бурната ситуация в Киев, със сигурност не помага на Украйна. На всичко отгоре това предизвиква безпокойство в коалицията, подкрепяща Украйна. Всички се питат има ли смисъл да продължаваме да подкрепяме Украйна, когато Киев не знае какво иска и всява раздор в командването на войските, тоест киевските политици начело със Зеленски се намесват в командването и видяхме резултатите на тази намеса в Артьомовск (Бахмут). Виждаме сега в Авдиевка, където Зеленски нарежда да се бият за нещо, което има символично значение за него, но без да има оперативна цел, и това е грешка от гледна точка на военното изкуство.

– И какво става със Запада, отказва ли се? Западът ще капитулира ли? Сенатът на САЩ отхвърли пакета с разходи за подпомагане на Украйна.

– Това е лоша новина за Украйна. Това предвещава катастрофа, защото ако украинците няма с какво да се бият, те няма да могат да се защитят. Ако сега имат с какво да се защитават, това означава, че Путин няма да спечели този конфликт. Докато украинците имат с какво да се защитават (благодарение на подкрепата на Запада, защото друга подкрепа нямат), те могат да устоят на руската армия. И ако американците, основният донор на военна техника и боеприпаси, лишат Украйна от тази помощ, украинците ще бъдат изправени пред поражение. И нищо не може да се направи по въпроса на бойното поле. (...)

– Какво значи – "поражение". И какво означава това за Полша? Може ли Русия да окупира Украйна? Може ли Русия да доведе Украйна до колапс? Може ли Русия да измести фронта към Полша?

– Според мен Путин не иска да окупира Украйна, защото действията на Путин доведоха до факта, че сега той има съсед, който го мрази повече от всички други народи, които мразят руснаците. (...) Путин вероятно ще иска Украйна да се върне в сферата на влияние на Москва. Сигурно ще иска някой в ​​Киев, който да го слуша, който да функционира в неговата орбита. И това, според мен, е целта на Путин в момента - дори не да спечели военен конфликт, а да унижи Украйна, да я постави на колене и да си върне влиянието в този регион. Какво означава това за Полша? Разбира се, Путин мечтае да върне влиянието, което Москва имаше по време на Съветския съюз, така че Източна Европа да се върне под опеката на Русия. Мечтае за това и ще го направи. И той прави това, самият факт, че той води хибридна война срещу балтийските страни, срещу Полша и Финландия, показва, че той е в настъпателен режим. Руснаците нямат нужда да нахлуват в Полша с армията си. Стига им, че водят тази хибридна кампания, срещу която Европа и НАТО не могат да направят нищо. Вижте колко сме безсилни. И те го правят вече почти три години, а ние не можем да се справим с това, което се случва отвъд източната ни граница.

– И какво може да се направи, ако изобщо е възможно, за да спечели Украйна в този конфликт?

– Украйна със сигурност няма да победи на бойното поле, защото няма такива способности, трябва да се предприемат политически действия с участието на Големите двама – имам предвид САЩ и Китай, които да принудят Путин да спре този конфликт, да спре военните действия, за да може Украйна да започне процеса на възстановяване. Но според мен това е много дълъг процес; пътят до това е много дълъг. В тази връзка ми се струва, че поне засега няма такива политически сили, такава политическа воля дори сред големите световни играчи, няма желание да се гарантира, че този конфликт ще приключи, може би не мирно, не вярват в мира между Русия и Украйна, а може би в прекратяване на военните действия, разделяне на воюващите войски. Защото, ако войските влязат в контакт едни с други, този вулкан ще пуши през цялото време. Тоест, сега всичко е в ръцете на политиците. Ако политиците предприемат определени стъпки, има надежда този конфликт да спре.

– Русия още ли е силна във военно отношение? Дали се е възстановила?

– Русия направи това, за което говорихме миналата година. Путин взе решение, издавайки указ през април, за прехода на икономиката на държавата към военна основа, тоест за прехода от нейната мирна структура към военна. В резултат на това техният производствен капацитет се увеличи три до четири пъти в сравнение с мирно време. В продължение на една година те са възстановили своите икономически и индустриални структури, които в момента им позволяват да произвеждат военна техника и боеприпаси в достатъчни количества за нуждите на воюващата руска армия.

– Трябва ли Украйна да влезе в мирни преговори? Трябва ли да отстъпи и да се откаже от част от територията си, която Русия вече е окупирала?

– Струва ми се, че пътят към мира или към прекратяване на военните действия, разбира се, трябва да започне на масата за преговори. Цената, която Украйна ще плати за прекратяване на военните действия, ще бъде много висока. Може би това ще е територията, която руснаците заемат в момента. За Зеленски това би било катастрофа, затова казвам, че са нужни политически промени в Украйна, нужни са политици, които изобщо да са готови да започнат да говорят. Ако Зеленски каже, че ще говори с Москва и ще се съгласи със загубата на окупираните територии, той ще загуби авторитета си сред украинците, защото им е обещал нещо съвсем различно.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

Още от Интервюта

Коментари

 • Kiro Kanadeca

  08 Дек 2023 18:25ч.

  Kurwa, в България казват " Битият - бит, ебаният - ебан"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опа

  08 Дек 2023 18:29ч.

  Ми палете към границата и почвайте да пуцате и вие срещу Руснаците ,ако ви стиска ,ташак

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  08 Дек 2023 18:32ч.

  Тоя "смелчага" с пагони май се дървеше лятото на Русия. Нещо е напълнил гащите май!? Поляците-европейските идиоти...аре де...ако ви стиска, давайте...мишки с мишки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  09 Дек 2023 1:22ч.

  и аз това се чудя, измъкват се, накрая ще остане само зеленски виновен, не че не е, като му откажеха нещо, той казваше - ще дадете, ще дадете, къде ще идете, разнасяше се по парламенти и всякакви публични мероприятия, отвори границите на украйна за поляци, били двунационална държава, а поляците - сега бил моментът да победят Русия, ако са си правили сметка да си връщат някакви територии от украйна, това не е възможно, там никога не е имало поляци, заселили са 200 хиляди полски колонисти, забранявали са езика, затваряли са училища, гонили са учители и свещеници, на Бандера баща му е свещеник, точно тези колонисти са жертвите на Волинското клане, затова украинците не го признават

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SLMN BN DVD

  08 Дек 2023 18:33ч.

  Тези откачалки в полша и украина са ясни. Не стават за нищо. Обаче защо в България са назначени подобни идиоти ? Тези които са ги назначили явно нямат умствен капацитет за разбиране . Такива олигофрени навсякъде по света осраха и освиниха пейзажа и след тях минава огъня за пречистване. Отварят работа на чистачите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опа

  08 Дек 2023 18:49ч.

  Абсолютно си прав ,жалкото е ,че ние обикн.хора нямаме думата в тея неща, уж тея тъпаци дето избираме,трябва да са компетентни,но като гледам Тагаренко и ми се иска да му разбия мръсната мутра продажна и не само на него ,а и на всички останали изроди в парламата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Назрява

  08 Дек 2023 18:59ч.

  Шляхтата повтаря това което от 3-4 месеца лансират западните им куратори - преговаряйте сега за да не ви взземат още повече. Големите очаквания на укрите обаче ги създадоха западняците. В Украйна имплозията назрява .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  08 Дек 2023 19:15ч.

  мецан няма да спре, поне не и докато не освободи одеса и цялото черноморско крайбрежие. всеки, който поне малко знае руснаците, е наясно с това. опитите за минимизиране на щетите са повече, за да може някои хора да казват после: "аз казвах ли ви!". преди 2-3 месеца имах възможност (някъде по света) да обменя мъдри мисли с руски колега. думите му бяха: "дадохме твърде много жертви, за да спрем. спиране няма да има.". те така, те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jjelev

  08 Дек 2023 19:10ч.

  Обърнете внимание на "...войските трябва да се разделят" .Русия ако е получила някакво стратегическо преимущество то е ......ядрено.И последното обяснява защо запада обръща палачинката.Лично аз съм изпълнен със съмнения към целите на "договорняка"Но скоро той ще има цялата власт да определи бъдещето на Русия и И.Европа.Ясно ще е след изборите.Времето ще покаже.Към днешна дата нямаме необходимата информация за достоверни изводи.Политическата гмеж в България трябва да трепери много.Едно разумно договаряне м/у Путин и Тръмп ще предизвика трус в И.Европа като в началото на 90те.Ще е време да пратим нац.предатели на /в ...Не пиша точно къде за да не ми изтрият поста

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  08 Дек 2023 19:38ч.

  Никакъв нов 9 септември няма да има, бе дърто комуне. И никакъв Тръмп няма да спаси пропадналия ви режим. Ще ви фалират комината като през 1989 г. И ще ви сложат стена с надпис - тука е края на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • превъзпитателното учреждение Белене

  08 Дек 2023 19:55ч.

  Стига заклина като дърта врачка. Не само ще има, ами и ти ще си един от първите, дето ще отнесеш руската дубина върху дърта джендърна гърбина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акаденков

  09 Дек 2023 7:17ч.

  ...няма нужда да е нов девети... просто нещата ще се попроменят малце... дай боже да станат мааалко по-нормални спрямо сегашната гейщина... просто има цикличност, кимчо... и тя не зависи от теб...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  08 Дек 2023 19:11ч.

  Дочетох до "cамият факт, че той води хибридна война срещу балтийските страни, срещу Полша и Финландия" и се отказах да го чета поредния полски генерал. Кой бе генерале придвижваше войските си към Русия? Кой бе генерале раздели населението си на граждани и неграждани по етнически признак? Кой бе генерале организира всичките цветни "революции" на територията на бившия СССР? Кой бе генерале въпреки очевидната икономическа изгода се направи на бит педераст когато му взривиха СП? Кой бе генерале мълча като бит педераст когато бандеровците(няма да напомням за Волинското клане над поляците) осем години избиваха мирното население на Донбас? Кой бе генерале се направи на ни чул, ни видял когато Путин през декември 2021 г. поиска някакви гаранции от Щатите и НАТО? Омръзна ми да си спомням. Та каквото повикало такова се обадило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  08 Дек 2023 19:14ч.

  Хибридната война е евроатлантическа опашата лъжа. Накрая извода му е грешен. Убеден съм ,че усрайна ще остане без излаз на Черно море.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ахам

  08 Дек 2023 19:24ч.

  Русия фактически е загубила странната война. Нито една от поставените цели не е постигната. Още в първия месец тръгнаха към "договорняк", явно неизгодни за Русия условия. Не виждам причина сега да се промени нещо. Ще повоюват и в знак на добра воля могат и да се изтеглят. В най-добрия случай ще договарят оставане на сегашните позиции. Точно това, което искат западняците. А после отново по стъпките на Минск 1, 2, 3 с ново превъоръжаване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • запомни го!

  08 Дек 2023 19:58ч.

  Русия ще спечели тая война. А хитреците от НАТО, които и днес не смеят да й излязат открито, ще се червят от срам успоредно с разпада си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както спечели

  08 Дек 2023 21:36ч.

  в Афганистан и се прибраха отрепките отритнати отвсякъде?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  08 Дек 2023 22:05ч.

  "Както спечели в Афганистан и се прибраха отрепките отритнати отвсякъде?" -- къде ги четеш тия вицове, бре? не ставай за смех! руснаците напуснаха афганистан под строй, последен премина моста на река амударя генерал громов. и оставиха правителство, което се задържа на власт още няколко години, по ония времена. нАправи си сравнение с ония, които висяха по хеликоптерите в сайгон и кабул.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  09 Дек 2023 1:35ч.

  условията са различни, донбаските републики обявиха независимост, Русия ги призна, сключиха договор за взаимна помощ и после поискаха военна подкрепа ут Русия срещу украинската армия, която обстрелва Донецк с множество жертви и ранени, така че всичко е напълно законно, след началото на войната още две области поискаха да се присъединят към Русия, в едната референдумът е с малко повече от 50%, но целта според мен е Одеса, още в началото казаха не сме забравили, всички ще бъдат наказани, тогава имаше репортажи, нашата телевизия осъждаше пожара и загиналите, едно момиче извика хайде да ги запалим и почнаха да хвърлят молотов по сградата, а вътре азовци са ги избивали, вън се смееха, опиталите се да скочат от прозорците бяха разстреляни от един мъж, който дори не се криеше, после писаха, че някой го убил, момичета качваха клипове как подготвят коктейли молотов, изобщо настроението в украйна е такова, чета и коментари в нета за насилие, а това че ги подкрепят отвън им дава самочувствие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  09 Дек 2023 1:38ч.

  подкрепа от* Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  08 Дек 2023 19:26ч.

  Калининград скоро ще бъде пак Кьонигсберг, а Полша и Румъния тръпнат в очакване да набиват на колове руската бляд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  08 Дек 2023 20:18ч.

  Ха ха. Пановете най-напред трябва да върнат сталинските подаръци - Данциг, Бреслау, Щетин. Дали ще могат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  08 Дек 2023 19:35ч.

  И каква е цената ? Ще им отстъпят 4 области от които в близките 50 г. И трева няма да никне. Срещу това Русийката беше извадена от военното уравнение за 50 г., а Евразийския се разпадна, Русийката се оказа в групата на пропадналите държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  08 Дек 2023 21:36ч.

  Опа. Вече им отстъпват 4 области. До оня ден не беше така. А Харков, Херсон, Николаев, Одеса що да им ги оставят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jjelev за еврокомисаря

  08 Дек 2023 19:40ч.

  Бляда сме ние.Руските ядрени ракети са на 3-5мин от столиците на Румъния ,Полша ,България....И моля забележи че това са новосъздадени ракети с малък обсег но пък хиперзвукови.Стратегическата трияда на Русия ще си е непокътната и ще се пази за САЩ.Битуването в общественото мнение на разбирането като твойто е жизнено опасно за цял народ.Затова мястото Ви не е сред нас.И имаме исторически опит за справяне.После ще има бля бля за цвта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  08 Дек 2023 20:52ч.

  Стратегията включва ли хилядолетна сокол в руския му вариант. СУ-57 колко полета има извън анимация и картони?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  08 Дек 2023 21:35ч.

  Ти остави, ами без резервни части и софтуер почнали да им падат гражданските самолети като круши

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акаденков

  09 Дек 2023 7:11ч.

  ...абе, остави... падат, падат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  08 Дек 2023 19:52ч.

  Не се вълнувайте толкова, войната в тази и форма трябва да завърши до пролетта и това е вече решено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гонзо Гонзопулос

  08 Дек 2023 19:56ч.

  Това че шляхтите не обичат руснаците е нищо чудно. Те триста години са колониален господар на голяма част на руските племена (сегашните украинци), няколко пъти почти завладяват дори Москва, докато внезапно в рамките на само сто и петдесет години, московците обръщат ситуацията, създават империя и разпарчетисват Полша. Така че те имат същите топли чувства към русите каквито ние имаме към турците. Защо нашите продажни душици (дори и по този форум) се изкарват такива отявлени русофоби обаче не разбирам въобще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалко за тях

  08 Дек 2023 23:01ч.

  Щото са комплексари. Всичко опира до това кой е по-богат. Който е богат, той им е на сърце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  09 Дек 2023 1:41ч.

  те влизат в Москва и когато са обградени в днешния Кремъл стигат до канибализъм, започнали да се самоизяждат едни други

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  08 Дек 2023 19:57ч.

  а защо не спряхте тази касапница гледахте сеир и говорехте простотии от рода че русия може да ви напада сащ ви докараха до това положение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дебелян Башибозукофф Чекмеджеалтънофф

  08 Дек 2023 20:21ч.

  Стига ГЛУПОСТИ ВЕ ГЕНЕРАЛЕ.....!!! Бива НАТОФСКА ПРОПАГАНДА, но настина като не е с мяла и като се вихри невероятна ЦЕНЗУРА тогава никой не вярва на НАТОфските медии и лъжи! Тоя лош Путин му откраднахте 300 милиарда , които са всъщност инвестирани в дългови облигации на еврозоната и му гръмнахте газопроводите......е лошия Путин дали няма да ви прецака!?!! ПУТИН ВИ ПРЕЦАКВА МОРАЛНО, като не си отмъщава малоумно и злобно, както укро-нацисткия режим на хазарина-башибозук зеленски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  08 Дек 2023 21:30ч.

  „интервю за Ржеч посполита„..... и е ясно какво можем да прочетем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия водела хибридна война три години вече

  08 Дек 2023 22:31ч.

  Тоя оплаква се от хибридна война? И тя в какво се изразява? Че погребаха украинския народ за интересите на собствениците на НАТО, това е без значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До еврокомисаря

  08 Дек 2023 22:50ч.

  Добре е да си смените ника, защото в разговорите между хората "еврокомисар" и "евроантлантик" са синоними на "педерас".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никакви синоними не са

  08 Дек 2023 23:04ч.

  За да си "еврокомисар" или "евроатлантик" изискването е да си педераст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  09 Дек 2023 3:54ч.

  "За да си "еврокомисар" или "евроатлантик" изискването е да си педераст." -- пеерас в добрия или в лошия смисъл, както попитал моше? ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ротация,дерогация , дегенерация

  08 Дек 2023 22:59ч.

  Не само бандеровската сбирщина ще плати цена , висока цена ще плати и европейския социалистически съюз със своите лагерни соц . ценности. генералните секретари - комисари тепърва ще спуснат директиви за изпълнение на правилната линия на евросоциалистическия лагер. Българските национални кретени яркочервени, днес преустроени в сини евроатланти , отново са на грешната страна. Британците се усетиха и напуснаха евролагера,но на останалите тежко и горко. Украина вече е в своя край. А българските соц евроатланти поради дегенеративните си изменения не разбират какво се случва и продъл жават упорито да развяват бандеровския флаг , дори с цената да превърнат гласувалия за тях електорат в европалестинци .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна да се откаже от завзетите от Русия територии???

  08 Дек 2023 23:10ч.

  Тези територии са част от Русия. Ако Украйна ще се отказва от територии, то това са Одеска, Николаевска и Харковска области.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един подофицер наречен Будьони

  08 Дек 2023 23:26ч.

  разказа играта на шляхтата. Те тръгнали ядрена държава да чоплят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  09 Дек 2023 0:41ч.

  Генерале,направил си няколко грешки.1.Зеленски няма нищо общо с лидерство,като ли да го наричаш лидер. 2.От двамата големи както ги наричаш,единия е стратегически партньор,другия не може да направи каквото и да е,поради много причини. 3.Хибрдки има само във вашите глави. Истината е,че Руснаците за запрегнали яко(по Бисмарк) и ще си вземат своето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шум измъкнем на Путин

  09 Дек 2023 2:16ч.

  Чървата удзади приз газат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълтопаветник

  09 Дек 2023 9:12ч.

  Когато Путин казва "Никой няма да може да ни спре!", той има предвид не само икономическия възход на Русия, но и връщането на всички източни и южни райони на Украйна, които са били традиционно руско-говорящи в миналото и където антируско партизанско движение е невъзможно. Северозападна Украйна и Централна Украйна ще си останат на Киев за да се пържат русофобите в собственото си масло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  09 Дек 2023 9:44ч.

  Всички гледат в едно дърво и не виждат гората а тя е огромна и се казва Китай. В мрежата се появиха видеа в които се твърди, че Поднебесната не се нуждае от холандските литографски машини и чрез нова лазерна технология се е насочила към производството на чипове от 1-2 нм. Запалиха термоядреното слънце за 17 минути а не за секунди колкото го могат бледоликите. Излязоха на първо място по брой патенти и изобретения. Космическата им станция тихо и незабелязано си лети докато бледоликите подсмърчат. Китай изстрелва повече спътници отвсякога и скоро ще контролира космоса. Корабостроителниците им започват да вадят по три самолетоносача на година. Междузвездните войни на Рейгън ще бъдат реализирани но от Китай със съответната ефективна противоракетна отбрана. А Русия ще играе ролята на бияча на велик Китай и евентуално ако случи на ръководители от ранга на Путин ще се ползва с уважението на Господаря за това което свърши. Тов. Си го каза ясно при срещата с Путин-Ние строим нов световен ред. Така че съдбата Украйна е решена но не от бледоликите. Това е положението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добра вест за света, лоша за Путин: САЩ и Китай се разбраха

  09 Дек 2023 10:12ч.

  Търговията със стоки между САЩ и Китай достигна рекорден обем през 2022 г. Общата търговия със стоки между двете страни се е увеличила до 690,6 млрд. долара, надхвърляйки рекорда, поставен през 2018 г. За сравнение стокообменът между Русия и Китай (Пекин е най-големият търговски партньор на Москва) е 176 млрд долара. Руският президент Владимир Путин има защо силно да ревнува. Най-големият му враг – САЩ и най-големият му другар (според Кремъл) се разбират много добре по най-важните за света проблеми и теми. Разбират се и като два икономически колоса, които формират бизнес средата на планетата. Другите най-сериозни партньори на Пекин в това отношение са страните от ЕС, Великобритания, Япония, Южна Корея и някои азиатски страни. Путин може и да е подозирал, но сега вече е наясно с горчивата за него истина, че не Русия е най-важна за Поднебесната империя. Знаменателно в това отношение е една мисъл от реч на Си Дзинпин от 2018 г.: В Русия направиха революция, когато там имаше 20 000 комунисти. През Втората световна война страната победи Хитлер, когато комунистите бяха 2 милиона. През 1991 г. членовете на комунистическата партия бяха вече 20 милиона, но Москва загуби всичко и се срина. Смразяваща оценка, ще се съгласите. Брутният вътрешен продукт на Русия за 2022 г. е 1,9 трилиона долара. По БВП на човек от населението Русия е по-назад от Полша, Чехия, Норвегия, Швеция, Испания, Италия, Австралия и др. Може да се сравнява с Чили, например. БВП на Китай за същата година е малко над 18 трилиона долара. На САЩ – близо 24 трилиона долара. Путин претендира да има важен глас и участие в проектирането на нов световен ред, но страната му дори не влиза в Топ 10 на най-силните икономически държави. Бившият СССР е присъствал постоянно в Топ 3 на най-влиятелните страни в света. Днес положението е „хуже губернатоского“, както се изразяват в Русия, когато нещо не се случва, пропада. Лидери са САЩ и Китай. До тях се нареждат Индия, Франция, Германия, Великобритания, Япония, Саудитска Арабия и дори Израел. Анализатори все още нареждат Русия в тази компания, но с уговорката, че е заради ядрения арсенал на страната. Съобщение на Интерфакс – една от трите официални агенции на Москва, - гласи: „Срещата на председателя на КНР Си Дзинпин и президента на САЩ Джо Байдън не е в разширената програма на Кремъл, но все пак официалните информации за нея ще бъдат проследени“. Опитът за омаловажаване на значението на посещението на китайски лидер в САЩ издава тъкмо обратното. Същите минорни настроения се забелязват и сред петата колона на Кремъл в България. Съобщенията за срещата в Лос Анжелис са лаконични и кратки, докато служебната среща на Путин с китайския лидер в Пекин преди месец и половина бе отразявана с революционен патос, макар да нямаше нищо съществено в протоколното виждане. Нещата се оказаха съвсем различни от пробутваните манипулации от руската пропаганда. Централите на Евросъюза и НАТО вече си сверяват часовниците по новото американо-китайско часово време. Същото задължително трябва да направят и българските политици и управленци, за да не изостава страната ни от промените в глобален мащаб. На този фон жалки и неспасяемо изостанали звучат "аргументите" срещу политиката на кабинета в областта на отбраната и сигурността на страната от БСП, "Възраждане" и ИТН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Си Дзинпин отново отказа на Путин нов договор за руски газ

  09 Дек 2023 10:13ч.

  https://www.mediapool.bg/si-dzinpin-otnovo-otkaza-na-putin-nov-dogovor-za-ruski-gaz-news352452.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полски генерал: Путин постигна стратегическо превъзходство. Украйна и Зеленски ще платят много висока цена за поражението

  09 Дек 2023 10:09ч.

  Най-важното в този текст е, че това го казва "полски генерал". Когато това се твърди от "независими анализатори", вече никой не им вярва. Полша също е пълна с Радевци Копейкиновци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една стара жена

  11 Дек 2023 15:30ч.

  Дано оцелеем като държава и народ през следващите тежки години! Дано имаме сили и воля да изхвърлим от страната тези неграмотници и тарикати, работещи само за личните си интереси, за да се спасим от загуба на държавност! Дано народът ни се осъзнае, вече е крайно време и издигне за управляващи патриоти. а не тарикати и лъжци! Да оцелеем като нация и държава, а не като колония на чужда страна! Дано захитреем и гласуваме масово, за да се случи всичко това! Дано, Господи, дано българите се осъзнаем, крайно време е...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обективен

  11 Дек 2023 17:29ч.

  Кой се бие с бика за да разбере победителя вероятно много умен нали

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи