Почина Хенри Кисинджър, човекът на невъзможните мисии

Почина Хенри Кисинджър, човекът на невъзможните мисии

Роден близо до Нюрнберг през 1923 г., той бяга от нацистка Германия, за да стане „незаменимият човек в Съединените щати“. Държавен секретар на Никсън и Форд, той получава Нобеловата награда за мир през 1973 г. за това, че полага основите за края на войната във Виетнам, припомня "Фигаро".

Той казваше, че не придава никакво значение на протокола. „Наричайте ме просто „Превъзходителство“…“, обичаше да се шегува той пред журналисти. Хенри Кисинджър, „незаменимият човек в Съединените щати“, както го наричаха през 70-те години на миналия век, „единственият американски държавен секретар, който е бил обслужван от двама последователни президенти“, почина в сряда, 29 ноември, в дома си в щата Кънектикът на 100-годишна възраст, съобщава френското издание.

Критиците му го наричаха „Распутин“. Последователно съветник на правителствата на Айзенхауер, Кенеди и Джонсън, преди да стане държавен секретар на Ричард Никсън и след това на Джералд Форд, Хенри Кисинджър формираше световната дипломатическа история в продължение на осем години. Повикан от Роналд Рейгън през 1985 г., той щеше да бъде един от неговите външнополитически съветници. „В случай на спешност, разбира се, че ще бъда на разположение!“, каза неуморният дипломат по време на интервю през март 2000 г.

 

Държавният секретар на САЩ Хенри Кисинджър заедно с президента Ричард Никсън в Белия дом, 22 септември 1973 година. Снимка: AP

Дори и навършил един век, доктор Кисинджър все още бе активен, като посещаваше събития в Белия дом. Освен това издаде книга и е свидетелства пред американския Сенат за ядрената заплаха, идваща от Северна Корея. През юли тази година бившият държавен секретар на САЩ осъществи изненадващо посещение в Китай, за да се срещне с местния лидер Си Цзинпин.

Според Ройтерс Кисинджър е оставил незаличима следа в американската външна политика. Той е държавен секретар на САЩ при двама американски президенти - Ричард Никсън и Джералд Форд. 

Кисинджър е от еврейски произход. Роден е на 27 май 1923 г. като Хайнц Алфред Кисингер във Фюрт, Южна Германия. Семейството му се мести в САЩ през 1938 г. След като приспособява имената си към английския език, става американски гражданин през 1943 г. и служи в армията на САЩ в Европа по време на Втората световна война.

Получава магистърска степен от Харвардския университет през 1952 г., а защитава докторат през 1954 г. Работи като консултант за правителствени организации, включително и през 1967 г. във Виетнам, кагато е посредник на Държавния департамент. Помага на Никсън в предизборната кампания за президентските избори през 1968 г.

През 1973 г., когато е съветник по националната сигурност, е назначен за държавен секретар на САЩ. Същата година получава Нобеловата награда за мир заедно с виетнамеца Ле Дък Тхо, който обаче отказва да приеме приза.

Бившият посланик на САЩ в Китай Уинстън Лорд, който е бил специален асистент на Кисинджър, каза за Ройтерс, че покойният е бил "неуморен радетел за мир". "Америка загуби един стълб в защитата на националните интереси", заяви Лорд.

След атентатите от 11 септември 2001 г. тогавашният президент на САЩ Джордж У. Буш назначи Кисинджър начело на разследващата комисия за трагедията.

"Америка загуби един от най-влиятелните и отличителни гласове на своята външна политика с кончината на Хенри Кисинджър. От дълго време се възхищавам на мъжа, който е избягал от нацистите като малко момче в еврейско семейство и после се е сражавал срещу тях в редовете на армията на САЩ. Това, че е бивш бежанец, а стана държавен секретар, говори както за неговото собствено величие, така и за величието на Америка", заяви за Ройтерс самият Джордж У. Буш.

Снимка на Хенри Кисинджър от 1968 г./АП

„Властта е най-ефективният афродизиак“

"Скъпият Хенри" беше и любител на красивите жени. „Властта е най-ефективният афродизиак“, признаваше мъжът с бебешко лице, едра фигура и дебели очила. Въпреки претрупания си график, той с удоволствие се фукаше в компанията на старлетки. „Когато сте прекарали деня с г-жа Голда Меир“, каза той навремено с неподражаемия си баварски акцент, „нямате нужда от Индира Ганди за нощта, предпочитате Джил Сен-Джон!“ (хубава актриса, бел. "Фигаро").

С Ричард Никсън Хенри Кисинджър придобива наистина международен авторитет. „Повечето от големите американски политически инициативи започнаха при Никсън: Близкият изток, Съветският съюз, Китай“, спомня си дипломатът в своите мемоари. И сложихме край на войната във Виетнам". През 1969 г. „Скъпият Хенри“ започва преговори за споразумение за Виетнам, което ще позволи на Съединените щати да се оттеглят от страната, в която са затънали от осем години. През 1972 г. отново той успя да накара Вашингтон да признае комунистически Китай. Китай, който той никога не спира да защитава: той казваше, че е очарован от Мао Цзедун, Джоу Енлай и Дън Сяопин и никъде не е намерил „събеседници, по-възприемчиви към никсонианската мисъл“. Той е и движещата сила на стратегическите преговори с Москва.

„Човекът на невъзможните мисии”

Ако трябва да се намери изобретателят на „дипломатическата совалка“, това несъмнено ще бъде той: неуморим преговарящ, Хенри Кисинджър беше в състояние да измине около 200 хил. километра годишно. Известните „совалки“, по-късно продължени от всички американски държавни секретари, достигат своя връх през 1973 г. в Близкия изток. „Човекът на невъзможните мисии” щеше да посети всички столици, без да успее да предотврати войната Йом Кипур. За да избегне смазването на арабите, той забави доставките на американско оръжие за Израел и наложи прекратяване на огъня веднага щом Цахал пресече Суецкия канал. В мемоарите си той разказва, че в Рияд е „размишлявал за странните обрати на съдбата, които са накарали един бежанец, бягащ от нацистко преследване, да представлява американската демокрация в Арабия“.

1973-а е и годината на преврата в Чили. Според наскоро разсекретени документи Хенри Кисинджър е изиграл ключова роля в свалянето на режима на Салвадор Алиенде. 

Същата 1973 г., бележи върха на славата му: Парижките споразумения, слагащи край на войната във Виетнам, му донесоха Нобелова награда за мир. Две години по-късно ще бъде най-болезненият провал: Кисинджър дори се опитва да върне наградата си, когато Сайгон пада в ръцете на комунистите.

Но междувременно избухва скандалът "Уотъргейт". Ричард Никсън подава оставка, а Джералд Форд завършва мандата му. Кисинджър не е опръскан с кал: той ще остане държавен секретар до президентските избори през октомври 1976 г. На следващия 20 януари, докато онзи, когото наричаше „селянина“, Джими Картър, се настанява в Белия дом, Хенри Кисинджър стяга багажа си. Все още обаче не е дошло времето за пенсиониране.

Хенри Кисинджър през 1973 г. Снимка: AP

Докато пише мемоарите си, които ще се появят малко след тези на Никсън, през 1979 г., Хенри Кисинджър признава, че има около петнадесет работни места! Той е директор на няколко борда на директорите. Става специален съветник на няколко големи фирми, като филмовите студия MGM или "Креди лионе" и дори се появява в рекламни спотове, особено за "Ню Йорк таймс" и списание The Economist. Хората все още идват от цялата планета, за да му искат  мнението. Пет години, след като напуска правителството, той основава Kissinger Associates, "консултантска" компания на високо ниво... на 225 хил. на година! Защото „Скъпият Хенри“ не е забравил уроците си по счетоводство: той обикновено иска 10 хил. долара за интервю, двойно повече за конференция. През 1990 г. той е инвестиционен съветник на правителството на Венецуела, а през 2000 г. дава своите мъдри предложения на президента на Индонезия Абдурахман Уахид.

Според неговия биограф Хенри Кисинджър ще остане редом с Джордж Маршал „на върха на пантеона на американските държавници“. Понякога, разказваше Никсън, „Хенри си мислеше, че той е президентът. Друг път трябваше да бъде гушкан и глезен като дете”.

Източник: "Фигаро", БТА

Коментари

 • De mortuis aut bene, aut nihil nisi verum.

  30 Ное 2023 8:21ч.

  Легендарна геополитическа харпия. Реалист до степен на цинизъм. Бог да му въздаде според стореното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • виждаме че

  30 Ное 2023 11:09ч.

  А) Системата не е от вчера - Дълбоката държава Б) Ционизмът е основата на разцвета на САЩ. В) Сега ще трябва да си търсят други скопосни евреи, за са грабят и палят Света. Послепис: За подобно изказване за жените, Берлускони беше отстранен. Той: Никой не иска да спи с оная грозна курва Меркел, затова и е толкова откачена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  30 Ное 2023 11:50ч.

  Тежка му пръст. Ако има дяволи, този не отива при тях - този беше един от тях !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карлуково - спешното отделение

  30 Ное 2023 16:35ч.

  Интригант от класата на всяка селска "обща" жена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  30 Ное 2023 16:40ч.

  ++++++

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-после,отиде си “вечният евреин”,

  30 Ное 2023 8:27ч.

  Цяла либерална Русия плаче ,та стене!Виждам как Путин поднася венци и цветя в хамериканското посолство,едри сълзи се стичат по лице му докато коленичи пред кадрото му!Да не говорим как тукашните псевдо политици и български журналя се тръшкат и вият по повод кончината му,да не пиша за сълзите им и най-паче зелените им сополи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • P.S.забравих да упомена как ли

  30 Ное 2023 8:34ч.

  се тръшкат,вият и сополевят и они двамца наши баш евроатлантици-честното “вечно”еврейче и кресливата му сподвижница “грозното”Ленче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  30 Ное 2023 8:27ч.

  Този евреин продаде на Китай въжето на което той ще обеси Америка.... :) Америка започна да се деинструализира и изнася своите технологии към Китай и благодарение на неговата "игра". Невероятно късогледство или личен интерес на "неговото племе".... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По скоро

  30 Ное 2023 8:31ч.

  второто!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  30 Ное 2023 10:03ч.

  Той е планирал с това въже да бъде обесен СССР. Но не е предвидил всички последици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  30 Ное 2023 12:48ч.

  Който гроб копае другиму, сам пада в него! Стара българска, а не иудейска поговорка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Good riddance

  30 Ное 2023 8:32ч.

  Only the good die young, all the evil seem to live forever! Или както каза добро другарче - дано повлече крак, те хубавите места вечи ги заеха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура

  30 Ное 2023 8:35ч.

  Най-после!Светът може и да стане по-добро място без този индивид.Със сигурност е отгледал продължител на пъклената си мисия, който обаче едва ли ще стигне неговите висоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • той не е умрял

  30 Ное 2023 8:38ч.

  а е заминал в ада за поредните преговори

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато известния с политическите интриги и комбинации Тайлеран умрял, в парижките салони всички се чудели какво ли е намислил този път 😀

  30 Ное 2023 11:18ч.

  Без съмнение Старата Костенурка е посрещнат тържествено в Ада, където отдавна го очаква персонален казан с катран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдомасон

  30 Ное 2023 8:42ч.

  Поклон пред мислителя, радетеля за нов световен ред и справяне с най страшния вирус на планетата, човешкия вид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой си

  30 Ное 2023 10:49ч.

  Идиот...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Човек и добре да живее

  30 Ное 2023 8:47ч.

  умира и друг се ражда. 100 г. си е постижение. Бог да го прости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Ное 2023 8:50ч.

  Светът е станал по-добър!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  30 Ное 2023 8:55ч.

  Както написаха по-горе : Отиде да преговаря на друго място. За резултата ше се разбере на Страшния съд

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  30 Ное 2023 8:55ч.

  Типичен пример за разпиарен политик и учен. Наистина това беше човекът, който се нагърби да спасява абсурдното положение на САЩ през 1973 г. с надеждата да избегне пълния разгром във Виетнамската война. Спаси го само донякъде и с цената на възможно най-конюнктурния жест към антисъветски Китай - надеждата беше хем да се изкара КНР от играта в Индокитай, хем да използват китайската мощ за разбиването на СССР и страните от антиколониалистическия социалистически блок. В Индокитай срутването бе колосално, въпреки конюнктурната далавера. С разнебитването на соцлагера като общност обаче успяха. Китай също има какво да преосмисля в днешно време, защото се върза на американските мераци да си отмъщават на Камбоджа (чрез червените кхмери), а после и на Виетнам (1979), чиято роля за рухването на терористично-тоталитарния режим на кхмерите бе решаваща. Разбира се, ние си даваме сметка, че онова, което СССР чрез дилетанта Хрушчов причини на Китай, също оказа влияние върху по-нататъшната политика на КНР по онова време. Смъртта на този човек настъпва в много символичен момент. Двете велики сили Русия и Китай никога повече не трябва да си позволяват недалновидна разлъка или даже обикновено скарване помежду си. Те имат велика съвместна мисия и тази мисия е спасяване на хуманния човек и традиционно-културно ориентирания код на човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бързайте да въздишате с облекчение и надежда. Светът няма да стане по-добър с изчезването на Кисинджър или някой и друг Сорос. Защото името им е легион.

  30 Ное 2023 9:00ч.

  Каза ви се ясно: "Програма 2030" работи на пълни обороти и набира още мощ. 100 милиона и нито един повече. Ояакващите ви бъднини са отчайващи. Примирете се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХАХА

  30 Ное 2023 9:08ч.

  Няма причини да се примиряваме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  30 Ное 2023 9:07ч.

  Денят започва добре. Ако и сорос повлече крак днес, денят ще бъде прекрасен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Ное 2023 9:31ч.

  Преди да умре си призна, че е сбъркал... Клаус швабата е негов продукт, унищожаването на държавите е негово дело и какво постигна? Защо му беше? Нима не умря? Хората са наистина жалки същества! Все искат да ядат повече отколкото могат и да притежават повече отколкото им трябва, накрая всички дружно хранят червеите! 😊 /поне някой има файда от цялата работа - червеите/ 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Човек няма насита на две неща:

  30 Ное 2023 9:52ч.

  1. Власт. 2. Имане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Ное 2023 10:25ч.

  После се чудят защо не са щастливи... можеш да си щастлив само тогава, когато те задоволява това, което притежаваш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pavel

  30 Ное 2023 9:48ч.

  Виетнамската война и нейното разпространение в Камбоджа: Удължаването на войната във Виетнам и ескалацията на конфликта в Камбоджа се дължат на действията на Кисинджър. Сблъсъците в Югоизточна Азия, обхващащи Виетнам, Камбоджа и Лаос, водят до загубата на стотици хиляди животи сред камбоджанци, лаосци и виетнамци. Цивилните жертви в Камбоджа: Отговорността на Кисинджър е значителна за атаките в Камбоджа, които причиняват смъртта на до 150 000 цивилни. Геноцидите в Камбоджа, Източен Тимор и Бангладеш: Кисинджър подпомага геноцидите в тези държави. В Източен Тимор, инвазията, подкрепена от него, води до смъртта на около 200 000 души, което представлява приблизително една четвърт от населението тогава. По време на войната за независимост на Бангладеш през 1971 година, подкрепяната от Пакистан война води до смъртта на стотици хиляди цивилни. Гражданските войни в Южна Африка: Кисинджър ускорява тези конфликти, довеждащи до неизбежни жертви сред цивилното население, въпреки че точният брой на жертвите не е известен. Държавни преврати и отряди за смъртта в Латинска Америка: В Чили, действията на Кисинджър доведоха до смъртта на хиляди под военната хунта на генерал Пиночет. В Аржентина, неговата подкрепа за военната хунта по време на т.нар. Мръсна война води до предполагаемите смъртни случаи на около 30 000 цивилни. Общо, биографът на Кисинджър Грег Грандин свързва неговата политика със смъртта на поне 3 милиона души.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  30 Ное 2023 10:06ч.

  Аре, тежка му пръст и на тоя дедик. Толкова поразии е причинил, че дано не "спи" спокойно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  30 Ное 2023 10:07ч.

  Преди да започне анти китайската кампания на Запад господстваше глобалистката идея Китай ще бачка а ние ще творим шедьоври на науката и изкуството. Изтока започна да се превръща в център на света. Преди няколко години се публикува и планът им за Европа в новия световен ред- Екологично място на планетата където ще се стичат туристи и с развито селско стопанство за да ги изхранва. Едно към едно с това което каза Иван Костов, че са му свели след като стана МП и посети Брюксел за бъдещето на България. Така че, тов. Зип е само донякъде прав. Просто не знаем в коя точка се намира махалото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Ное 2023 10:24ч.

  Другата кочина, която трябва да си я прибира рогатия: https://www.youtube.com/watch?v=QTPBsUk7AsE

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любимата на

  30 Ное 2023 18:03ч.

  целокупния шведски народ Барбара Спектър - гнида от световен мащаб и лично отговорна за съсипията на цяла нация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  30 Ное 2023 10:25ч.

  Пожелавам и на останалите геронтократи и сатанисти-глобалисти, бързичко да го последват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голям Кеф

  30 Ное 2023 10:45ч.

  Дъртият сатанист се пресели завинаги при умрялата си майка сатаната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще отстъпя от максимата за мъртвите, но ...

  30 Ное 2023 10:47ч.

  светът от днес ще е едно малко по-добро място! И сорос, и бай дън, и дръгите "глобалисти", след него, че бактън от идиотизмите им! А после, и Идиотите от "сглобката", че и на нашата улица белким Слънцето пекне! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  30 Ное 2023 12:46ч.

  Най-накрая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смислов

  30 Ное 2023 12:55ч.

  Добро предзнаменование! Живеем в китайския век. Американският беше. А преди - европейският 19 век. След като ни "просветиха". Колко логично е всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  30 Ное 2023 12:56ч.

  Беше недооценен филантроп и визионер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, ус сичкити му масали

  30 Ное 2023 13:03ч.

  сал идин тряъ съ зъпомни и сякуй миркануфил дъ гу имъ нъ челуту си нъписън. To be an enemy of America is dangerous but to be a friend of America is fatal

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  30 Ное 2023 17:09ч.

  Опита се да живее до 200, засега неуспешно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Ное 2023 20:04ч.

  кисинджър е написал повече, отколкото ще прочета. Но " Политиката" остава еталон на неомакиевиелизма и реалполитик в "европоцентричните" традиции . Един европеец, по дух, определял политиките на Новият Свят, щото по конституция никога не може да им е президент. Добър-лош е въпрос на релативизъм. Този мъж беше успешен и на сто години променяше дискурса, когато години, здраве и останал интелект му позволяваха да наложи своя , макар и оспорван , авторитет в един свят на имфлиенсъри, проекти и флашбомб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако говориш

  30 Ное 2023 20:59ч.

  за "Дипломацията". имам я и я прочетох, подарък от сина ми. В никоя книга от този сорт няма да намериш истината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Ное 2023 20:19ч.

  А вие оспорвайте Кардашян или дори и Алекса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Ное 2023 20:27ч.

  R.I.P.!!! Ave T-rex morituri salutant.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи