Пендаровски: Основният генератор на спънките пред Скопие в ЕС е Румен Радев

Пендаровски: Основният генератор на спънките пред Скопие в ЕС е Румен Радев

Вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония, включено като условие в преговорната рамка на страната за членство в ЕС е станало, за да бъде спасен образа на България, след като ЕС е отхвърлила другите български искания, заяви в интервю за Канал 5 президентът на Северна Македония и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски.

"От многото нелогични български искания, свързани с идентичността, езика, окупация-администрация, остана само това за вписване на българите в конституцията. Понеже Европа отхвърли всички искания на българите, Европа каза, "дайте направете поне това (вписването на българите в основния закон), когато вече имате такава конституция". Когато правиш компромис .... отхвърляш им ревизия на историята, отхвърляш, че македонският е диалект на българския език и че сме били българи до 44 г., тогава какво остава? Това беше, за да се спаси образът на българската преговаряща страна. Ако вече имаш седем и добавиш още шест части от народи, това не е никаква стратегическа опасност за Северна Македония", заяви Пендаровски, цитиран от БТА.

Според него, въпреки, че ВМРО-ДПМЕ разговаря по различен начин с чуждестранните дипломати и със своя електорат, ако партията направи следващото правителство в Северна Македония, промени в конституцията няма да бъдат гласувани, защото трудно биха могли да обяснят, след години изявления, че с преговорната рамка се цели българизация на страната, това е било само изборна тактика.

Пендаровски отново цитира кандидата за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, че "историята не е условие за започване на преговорите" с ЕС, поясни, че в преговорната рамка освен Договора за приятелство и добросъседство присъстват и Договорът от Преспа с Гърция и Охридския рамков договор, и единственото условия в нея е българите да бъдат вписани в конституцията на страната.

"Ако приемем промените в конституцията и България въобще ни постави вето по време на преговорите, то няма да е заради историята. Ако не ни искат там (в ЕС), ще намерят друго. Чули ли сте някоя историческа комисия по света да има напредък? Намерете един европейски политик, който да е казал, че ако историческата комисия не се споразумее и не решим историческия спор трябва за забравим за Европа", каза Пендаровски.

Попитан за изявлението си, че Гоце Делчев е бил българин, който се е борил за независима Македония, Пендаровски заяви, че "тази позиция за Гоце Делчев е единствена възможна и най-близка до историческата истина".

"Не казвам как се е чувствал, а как се е декларирал във време, когато не е имало македонска държава. Но факт ли е за какво се е борел? Няма исторически данни Гоце Делчев да се е борил за Санстефанска България или за присъединяването на Македония към България, а се е декларирал, така, както пише в документите. Откъде е взимал заплата като учител?", заяви Пендаровски.

Според него в съвместната историческа комисия не е имало напредък, защото "освен един-двама историци от българската страна", всички са се държали не като историци, а като политици, за да "се харесат на българските политици".

"Те искат да открием тъмните петна в нашата история, защото била комунистическа, а те бяха най- твърдият комунизъм в тогавашна Европа, след Източна Германия, Румъния и Албания. Кой на кого чете лекции?", попита Пендаровски.

Обръщението "къде си, любов (любави)", към Бойко Борисов, което в предизборната кампания в Северна Македония беше използвано във видеоклипове на ВМРО-ДПМНЕ срещу Пендаровски, той нарече пропаганда,обяснявайки как е искал да се обърне към Борисов, по време на среща в Сараево с рефрена на футболните фенове "юнаци", но понеже видял, че до него стои премиерът на Сърбия Ана Бърнабич и с "лошия си български" произнесъл "къде си, хубави", а пропагандата го извъртяла на "любави".

Пендаровски разказа и за срещата си с българския президент Румен Радев, по време на инаугурацията му през 2019 г. Тогава Радев беше първият президент, с когото Пендаровски се срещна в резиденцията на президента на Северна Македония Вила "Водно", припомня БТА.

Според разказа му, в кратката 20 минутна среща, която по традиция минава куртоазно, за негова изненада Радев е "започнал с жестока критика за неизпълнението на договора с България". Посочил е, че той трябва да бъде изпълняван така, както Северна Македония изпълнява договора с Гърция, а Пендаровски е пояснил, че докато договорът от Преспа е международен, този с България е двустранен.

"Още тогава ми стана ясно, че той ще е основният генератор на спънките пред нас", посочи Пендаровски.

В интервюто си той посочи, че със забавянето на членството си в ЕС Северна Македония пропуска възможностите за усвояване на средства от различни европейски фондове, а по повод очакваните резултати от изборите, които ще се проведат в сряда заяви, че "първият изборен тур за президент е само загрявка за втория тур, когато ще се реши окончателно", кой ще бъде президент на страната в следващите години.

 

 

 

Коментари

 • нелегален

  23 Апр 2024 10:11ч.

  тоест, другите са тупетафси?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Незнам, но в началото на миналия век доста македонци са бягали в България

  23 Апр 2024 10:30ч.

  Не в Сърбия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От Радев нищо не зависи

  23 Апр 2024 10:36ч.

  само плямпане, за пред избирателите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правят ни луди! А сме в по-силна позиция! Добре, че е Радев, че съъвсем изпускаме играта

  23 Апр 2024 10:40ч.

  Защо на другите ни политици не им пука?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не стане така, да се молят да сме им комшии...

  23 Апр 2024 15:50ч.

  че ако са турците от едната страна и албанците от другата, на македония ще стане най добре ми се струва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бобо

  23 Апр 2024 17:07ч.

  Повече от век фанатично край Вардар се отрича въобще историческото съществуване на българи по тези земи. Стево Коминтерната ясно казва, че това ще продължава, обективизация на историята няма да има. Геноцидното заличаване на всичко българско ще продължава. Делчев казал, че е българин, не защото е българин, а защото нямало Македония тогава. По този начин ще продължават да паразитират върху гробовете на нашите деди, ще продължават с дискриминацията и сатанизацията на всичко българско. ЕС и САЩ не чуват, не виждат, не разбират. Над сто години македонските българи остават забранените и забравени чада на Македония. Те нямат право на достойно съществуване, нито на история. За Скопие, това са антични македонци, които от немай на къде са се определяли за българи. Това е културен геноцид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето, проблема на макетата са българите.

  23 Апр 2024 10:15ч.

  Добре, че са малко и слаби, че иначе щеше да се повтори укрите срещу руснаците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такава е постановката

  23 Апр 2024 10:28ч.

  Един глупак най-отгоре и англосаксите доволни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • така е

  23 Апр 2024 11:30ч.

  В основата на всички гадории винаги седят нагло-саксонците, които успешно през вековете прилагат принципа "разделяй и владей". Така са придобили всичките си колонии по света в миналото, така "работят" и днес за запазването на т. нар. от тях "контролиран хаос" в политическия смисъл на тази теория, който да им носи дивиденти и влияние чрез явен грабеж. Само дето Хаосът, няма как да бъде контролиран или управляван, просто защото няма да е хаос... Този оксиморон, измислен и проповядван от поредния от малоумен американски "мислител" Стивън Ман през втората поливна миналия век и доразвиван от такива, като Збигнев Бжезинский, има за цел да оправдае и избели американските войни по Света, и борбата за налагане на тоталната хегемония, под воала на "разпространяването на демокрацията в глобален мащаб".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  23 Апр 2024 10:16ч.

  на вниманието на синергичния „триморец“ – р. радев- mustapha! унгарският външен министър Петер Сиярто: „Унгарската външна политика ще остане суверенна и ще се развива само на базата на националните интереси.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  23 Апр 2024 10:27ч.

  Не бива за миг да го изпускаш да ти излезе от устата, защото извадят ли ти го, веднага почваш да дрънкаш глупости. Затова до сливиците за теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държавник

  23 Апр 2024 10:55ч.

  В Унгария е имало масово и автентично движение за промяна на обществения строй, а у нас едни семпли, но зли и амбициозни хора просто са изчакали по дупките като плъхове да дойде 10-ти ноември, за да започнат да си хвърлят партийните книжки и ударно да се пребоядисват. Допълнително, очевидно новосформираният унгарски елит е бил по-взискателен и по-умен и се е погрижил да не допуска до обществените върхове хора, които ще бъдат държани на къс повод от външни сили по брутален начин и в остра зависимост. Има и други обстоятелства, които кумулативно действат в посока на това, че днес техният външен министър не само заявява, но и на практика реализира национален идеал и национална политика. Очевидно е, че поне в определи кръгове в тази страна има запазен унгарски национален идеал и съхранено достойнство, по-здрав морал и атмосфера. Ама??, те също обичали парите?! Ами, обичат ги! Кой да говори и действа у нас така?! Лицето Борисов - отказал деполитизация заради любовта си към БКП, но после преминал на страната на тъмната сила - дребен бандит и автокрадец, отърван от затвора от някакви служби, поотупан и инсталиран тук за да е полезен някому. Подпомаган и побутван деликатно, но настойчиво за голяма политическа кариера, която той трансформира в мащабен процес на трупане на лично богатство, което сега стои арестувано на трупчета някъде? Или път неговият съдружник Пеевски - пратен да стажува в структурите на дълбоката България още от невръстна възраст, а понястоящем издигнал се до Capo и Consigliere, с висок чин и поставен на светло като новоизпечен политически деец, също с арестувано лично имане. Борисов и Пеевски какво мнение имат по отношение явлението "Македония", апропо? Тези двамата, последните, сега стискат палци и се надяват на мнозинство в следващото НС, че да могат да се оправят с нас, без някой да им се пречка! ЕЙЙЙ, ХОРА????!!!! Този материал свидетелства, че въпреки понякога странното си говорене и действие, все пак в лицето на президента Радев имаме някакъв - не точно неукорим, но български държавник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  23 Апр 2024 10:22ч.

  Промитите сърбомански мозъци в БЮРМ сами са си спънка.🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  23 Апр 2024 11:48ч.

  Единия е ляв, а другия крив. Общото е селският им произход .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  23 Апр 2024 10:26ч.

  Прощавайте, ама може ли да не ни интересува какво е казал някакъв си там в Македония. Нито ни интересува, нито искаме да имаме нещо общо общо с тия. Пожелавам успех на преходната държава между сръбска област и албанска такава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • още повече, че личен приятел и съветник му е

  24 Апр 2024 2:24ч.

  Александър Сорос!!! Какво може да роди и да изповядва 'таков политичар'?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Танас

  23 Апр 2024 10:31ч.

  "Пендаровски е пояснил, че докато договорът от Преспа е международен, този с България е двустранен." - това значи, че договорът с България може да не се спазва, така ли? Страшна логика има в пендаровския микримозък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мера според..

  23 Апр 2024 10:56ч.

  Танасе, Пендаловски е казал, че договорът с Гърция е международен. В нашия случай имаме договор между България повардарието, екс част от България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шменти Капели

  23 Апр 2024 10:45ч.

  ЕС спасява собствения си имидж - допусна по полит-целесъобразност Б-ия до членство в ЕС въпреки нерешените въпроси и десетилетни спорове с почти всичките й съседи! И сега се чудят как да озаптят българските мутро-рекетьорски клепто-комунисти! И Румчо на Деса каминото решетникова е нагледен пример за верността на народната поговорка: "По време на буря в планината, най-отгоре на пороя изплува гюбрето"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mdaaa

  23 Апр 2024 10:48ч.

  Ами точно затова сме гласували за Радев защото защитава интересите на Българската държава и заtoва изритахме продажните отрепки от ПП/ДБ и ако не беше тлъстия тулуп да им осигури гръб никога нямаше да видят власт. Ще си платят сметките, няма да останат ненаказани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • офф

  23 Апр 2024 11:02ч.

  офф тоя пак напъни, напъни, и той на "европейски средства" се надявал, ма още не е разбрал, че за тях ще им съдерат 7 кожи и ще ги получат албанците заедно с "ромите" а другарите "макета" няма да получат и цент, тогава ще видят какви условия ще им поставят та свят ще им се завие, даже нашите ще им се видят песен. А влизането в ЕС със сигурност им гарантира затриване на държавата- всички млади "макета" ще си хванат пътя, да видим колко специалисти, доктори, инженери ще им останат, но албанците ще си останат по селата и ще управляват РСМ. Нека им е, сами се докараха дотук, някакви мутанти са, да си сърбат попарата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SOS

  23 Апр 2024 11:09ч.

  тия идиоти в РСМ убеждават европа и света че в западна България всички са макета но българите ги подтискали и мачкали, те не можели свободно да се самоопределят, и после ще ги убеждават че тази част от БГ трябва да се присъедини към РСМ-то. Това са болни и ненормални хора, не трябва да се оставят нито секунда да провеждат антибългарската си политика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  23 Апр 2024 11:14ч.

  Независимо от всички приказки и словоблудства, остава фактът, че Северна Македония е българската УСрайна... В случая може уместно да се цитира и народната ни поговорка "храни куче, да те лае". Но както знаем, не е виновен този, които ти яде баницата, а този, който му я е дал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  23 Апр 2024 11:41ч.

  Благодаря на Пендаровски за оценката към нашия президент. Рядко прозрение в един македонец. Но промените в конституцията са ти наложени от Макрон. Нищо сложно. Променяш и влизаш през отворената врата. Що се бавиш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май си

  23 Апр 2024 12:14ч.

  тиня от днешното блато, преди било България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  23 Апр 2024 11:50ч.

  То илиРусия е виновна, или Радев....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гонзо Гонзопулос

  23 Апр 2024 11:50ч.

  На всички ни е ясно че между макетата са етнически българи които след 100 години върла югославска пропаганда са вече различни от нас. Спънките към ЕС бяха голяма глупост обаче. Същия ЕС където дават субсидии на пиемонтски, арпитански, екстремандурски и други екзотични регионални етнокултурни общности. Същият ЕС който дава десетки милиарди на украинците, които във всички документи до 19-ти век са говорили на “руска мова” за да се бият с братята си. А и за самите македонци важи че насила хубост не става. Трябва да ги оставим на мира- да се оправят както могат, а ако някой от тях иска да ни е брат- добре са дошли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кирчо

  23 Апр 2024 11:56ч.

  Явно Чернева е работила срещу България и да се молим за Радев да е на власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като

  23 Апр 2024 12:03ч.

  Буцефал е Пендито. Направиха му много измеслини обори в центъра на тази българска провинция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кукер

  23 Апр 2024 12:07ч.

  По казаното от макето излиза - майната им на двустранните договори! А виж - тези дето са многострани, трябва да се спазват. Нямам думи просто...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  23 Апр 2024 12:11ч.

  Излиза, че освен Радев, другите са предатели и гъзолизци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щъркелът

  23 Апр 2024 12:24ч.

  е много досаден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Р. Радев не е фалшифицирал историята, македонците я фалшифицират

  23 Апр 2024 13:18ч.

  Македонците пребиват българите в РСМ и палят клубове. Р. Радев не е палил и не е пребивал никого. Трябва да изпълнят договора с България, който е по-лош от гръцкия, но все пак е нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антибългарският договор

  23 Апр 2024 23:35ч.

  трябва да бъде денонсиран от НС. Това е единственият начин България да възстанови своето достойнство и да запази състоялата се българска история. Бойко Борисов е разкрит като любима на Пендаровски. Нещо, което българските медии старателно бяха скрили от българския народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Evg70

  23 Апр 2024 13:49ч.

  Спрямо македонците не трябва нищо да се предприема, албанците ще ги оправят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кандидатът за президент на

  23 Апр 2024 14:43ч.

  Северна Македония е казал - След като моят приятел Киро Простев, този със самолетчетата до Скопие, с когото сме от едно котило е враг на Румен Радев, следователно Радев е и мой враг. Проста мисъл, изразена с много финтифлюшки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи