Общественици, преподаватели, журналисти и духовници с декларация до Софийския университет в подкрепа на Дарина Григорова и свободата на словото

Общественици, преподаватели, журналисти и духовници с декларация до Софийския университет в подкрепа на Дарина Григорова и свободата на словото

Интервюто в две части с проф. Дарина Григорова в Поглед.инфо:

Първа част: https://www.youtube.com/watch?v=4_d8S4RRaIw&t=138s

Втора част: https://www.youtube.com/watch?v=jiQoLxqqT1E&t=16s

"Ще бъде много жалко за нас, ако почти 35 години след началото на Прехода преследването на инакомислещи в академичните среди, налагането на нетърпимост към мнението различно от нашето или официално провъзгласеното и публичното заклеймяване на онези, които имат смелостта да „мислят различно“, започнем да го приемаме като нормално. "

"Ние, подписалите настоящата декларация заставаме зад свободата на инакомислещите като основна университетска ценност на Алма-матер, тъй като Университетът е от стратегическо значение за интереса на държавата, националната сигурност и развитието на страната."

"Казаното в медиите от проф. Григорова очевидно е лично мнение на специалист в областта си, то декларацията на ректора и АС без никакво съмнение е от името на самата институция, поради което подписалите се под нейния текст носят неизмеримо по-голяма морална и юридическа отговорност за позицията си."

Това се казва в декларация, подписана от студентски преподаватели, общественици, журналисти, духовници, сред които Андрей Пантев, Пламен Киров, Григор Сарийски, Петър Волгин, Явор Дачков, Велислава Дърева, Анна Заркова, свещениците Христо Пудин, Георги Спасов, Сергей Павлов, Владимир Дойчев.

Писмото е адресирано до ръководството на Софийския университет. Повод за написването му е реакцията на Алма-матер по повод интервю на проф. Дарина Григорова в Поглед.инфо, публикувано и в "Гласове" в две части тук и тук

Ето и акценти от позицията: 

Академичният съвет на СУ заяви, че се „разграничава категорично“ от изразената от проф. Дарина Григорова лична позиция, предизвикала „многобройни протестни писма срещу лансираните тези“ в интервюто й.

Академичният съвет обвинява проф. Дарина Григорова, че „материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна“. 

Личното мнение не е и не може да бъде пропаганда, обратното, осъждането на личното мнение, изразено в интервю, е с подчертан характер на пропаганда, тъй като представлява по съществото си налагане на единствено и вярно мнение, каквото беше законодателно закрепеното в чл. 2 на Конституцията на НРБ правило за „водещата линия на партията“. 

Университетът към 2023-2024 г. партиен ли е?

На 5 януари 2024 г. ректорът на СУ проф. Георги Вълчев в интервю на програма „РадиоТочка“ по БНР „Хоризонт“ подробно изложи мотивите и обстоятелствата, при които е изготвена декларацията, и което поражда серия въпроси: 

1/ Проверени ли са авторите на т. нар. „протестни писма“, те анонимни ли са, реални личности ли са ги подписвали, колко са на брой и въобще кой е проверил автентичността на въпросните мейли, предвид че съвременната техника позволява генерирането на хиляди мейли от изкуствен интелект?

2/ Само с броя и неизвестното съдържание на получените мейли ли ректорът на СУ обосновава позицията си, при положение, че сам заявява в интервюто си пред БНР „аз самия не бях гледал това интервю, не бях чел“?

В интервюто на проф. Дарина Григорова на нито едно място не е казано, нито дори намекнато, че тя представлява или говори от името на институцията. Това е лесно проверимо, тъй като видеото и текстът на интервюто са публикувани и общественият достъп до тях към момента е напълно безпрепятствен.

Чрез лично инициираната от ректора проф. Георги Вълчев декларация, АС е допуснал нарушение на основно конституционно право на проф. Дарина Григорова по чл. 39, ал. 1 от Конституцията – да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно.

3/ Допустимо ли е личното мнение на г-н ректора на СУ, несъгласувано и одобрено от АС, да представлява декларативно официална позиция на СУ?

4/ На кое правно основание в българското и европейско законодателство г-н ректора се позовава в твърдението си, че когато преподавател е поканен в лично качество за интервю е длъжен да обяви, че не изразява официална позиция на висшето учебно заведение?

5/ Превишил ли е ректорът служебните си задължения и правомощия, изготвяйки официална позиция на АС на СУ, която не е била обсъдена и гласувана, извън текст за разграничаване?

Декларацията на АС на СУ е лишена от правно основание. Същата е лишена и от фактическо основание, и от морално основание.

В едно демократично общество трябва да има толерантност към мнението на другия – иначе обществото може да е всякакво друго, но не и демократично. Преди години медиите цитираха една вече забравена в журналистическата практика мисъл на Волтер: „Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш“. Къде са днес тези журналисти, университетски преподаватели или професори от БАН, които твърдяха, че Волтеровата мисъл е тяхно кредо и обществен ориентир?!

Тук трябва да припомним, че за съжаление историята на Европа през XX век познава немалко мракобесни случаи, започващи преследване на университетски преподаватели по политически и расови причини. Така например през 1933-35 г. в нацистка Германия са уволнени над 1200 професори и изследователи заради това, че са евреи или че изповядват убеждения, различни от официално наложените. От тези нещастни хора 40% намират смъртта си в концентрационни лагери, 4-5 % се самоубиват, а останалите се спасяват, като емигрират. Тъжното е, че почти по същото време над 900 техни немски колеги от академичните среди подписват „професорско възвание“ в подкрепа на Адолф Хитлер и неговата държава.

Ще бъде много жалко за нас, ако почти 35 години след началото на Прехода преследването на инакомислещи в академичните среди, налагането на нетърпимост към мнението различно от нашето или официално провъзгласеното и публичното заклеймяване на онези, които имат смелостта да „мислят различно“, започнем да го приемаме като нормално. Не, това не е белег за нормално, още по-малко пък символизира онова свободно, демократично и модерно общество, към което искрено сме се стремили след 1989 г.!

Ние, подписалите настоящата декларация заставаме зад свободата на инакомислещите като основна университетска ценност на Алма-матер, тъй като Университетът е от стратегическо значение за интереса на държавата, националната сигурност и развитието на страната.

Докато казаното в медиите от проф. Григорова очевидно е лично мнение на специалист в областта си, то декларацията на ректора и АС без никакво съмнение е от името на самата институция, поради което подписалите се под нейния текст носят неизмеримо по-голяма морална и юридическа отговорност за позицията си.

Очакваме от Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ да отговори на поставените от нас въпроси, както и сезираните контролни органи да извършат предвидените в ПУДСУ проверки и да информират българската общественост за резултата, тъй като е казано „Истината ще ви направи свободни“ (Иоан. 8:32).

Декларатори:
1. Проф. д.и.н. Андрей Пантев
2. Проф. д-р Пламен Киров
3. Проф. д.пс.н. Людмил Георгиев
4. Проф. д-р Милияна Каймакамова
5. Проф. д.н. Нина Дюлгерова
6. Проф. д.ик.н. Бончо Асенов
7. Проф. д.ф.н. Васил Проданов
8. Проф. д.ф.н. Нако Стефанов
9. Проф. д-р Андрей Андреев
10. Доц. д-р Димитър Вечев
11. Доц. д-р Екатерина Вечева
12. Доц. д.п.н. Мария Пиргова
13. Доц. д-р Григор Сарийски
14. Доц. д-р Цветанка Аврамова
15. Д.ик.н. Георги Чанков
16. д-р Войн Божинов
17. д-р Велизар Енчев
18. д-р Вихра Павлова
19. д-р Румен Петков, “Поглед инфо”
20. Месемврийски епископ Яков /Илия Тасев/
21. ставр. икон. Христо Пудин
22. свещ. прот. Георги Спасов
23. свещ. Сергей Павлов
24. свещ. Владимир Дойчев
25. Снежана Тодорова, предс. на УС на СБЖ
26. Соня Момчилова, предс. на СЕМ
27. Петър Волгин, журналист
28. Велислава Дърева, журналист
29. Анна Заркова, журналист
30. Явор Дачков, журналист
31. Милена Дойчева, журналист
32. Катя Илиева, журналист
33. Генерал майор о.з. д-р Стоимен Стоименов
34. Румяна Ченалова, юрист
35. Стефка Спиридонова, юрист
36. Мариана Ананиева, юрист
37. д-р Цветислава Гълъбова, психиатър
38. Николай Фенерски, писател
39. Теодора Берова, преводач, редактор
40. Красимир Беров, издател, програмист
41. Михаил Тасков, китаист
42. Василианна Мерхеб, богослов
43. Гергана Йоцова, филолог
44. Борис Йоцов
45. Миглена Иванова
46. Емилия Цоконова
47. Маринела Шаронова
48. Николай Шаронов
 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • баба Яга

  25 Яну 2024 14:47ч.

  По-добре лъсно, отколкото никога. А дано повлекат крак и да започне полека събуждането.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо инакомислещи да са

  25 Яну 2024 16:14ч.

  Просто мислещи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  25 Яну 2024 19:48ч.

  Браво умни и смели хора ! Вие можете да бъдете само повод за уважение и възхищение !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висшето образование

  26 Яну 2024 8:28ч.

  И висшите училища, т.нар. университети отдавна са пропити с неолиберални, соросоидни, дашустки идеи. Отделно, че работят на държавно-частно "партьорство", т.е. държавата дава пари, а преподавателите-частници ги усвояват. Това не създава "висш" потенциал у кадрите, а настройка за педераси, клатикур и кражби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъжно

  28 Яну 2024 10:28ч.

  Гледа Даринка.В тази поза някога бяха снимани Александър Лилов и Анжел Вагенщайн...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СУ се компрометира жестоко

  25 Яну 2024 15:04ч.

  и не е за първи път. Посредствеността е всепоглъщаща. Трудно се намират оазиси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УкОпация

  25 Яну 2024 15:29ч.

  Ма си имат заличка “Америка за България”, кво знайте вий?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  25 Яну 2024 17:52ч.

  Димитровска стая наобратно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  25 Яну 2024 15:08ч.

  Добро начало в борбата срещу опитите да се възстанови фашистка диктатура у нас. Успех! И дано повече хора се събудят и се включат в тази наистина жизнено важна борба за защита на демократичната държава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко започна със закриване на ВАК!

  25 Яну 2024 15:14ч.

  И като тръгнаха едби "професори", еша си нямат! Щото "ти на мене, аз на тебе"! И, voila, нов "професир", с манталитет на ... "дървар" (извинявам се на истинаките дървари), се пръкна! Анадънму????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от voila, нов "професир"

  25 Яну 2024 16:25ч.

  Ти какво очакваше, някой ентусиазиран доброволец да ти замеси тестото ли? Аз може и да съм месия, ама в твоя случай не получих знак да ти се замесвам и да те намествам. Анадънму сега (както обичате да повтаряте) след този отговор?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  25 Яну 2024 17:03ч.

  Като се сетя за професор Шаренкова и ме е срам, че 23 г съм ходил на даскало!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  25 Яну 2024 18:48ч.

  Тя не е професор. Присъдено и е звание "почетен" на УНИБИТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  25 Яну 2024 20:10ч.

  Като се сетя за Женята Минд(ж)ев и АОУНСУ-ту му, което смее да си слага титлата "университет", се убеждавам колко е напреднала соросоидно спонсорираната тъпота у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То щото

  25 Яну 2024 20:48ч.

  Нинчето Дюлгерова и Нако Стефанов (от списъка по-горе) са мислители от световна величина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари-Агнес Щрак Цимерман, по баща фон Пляс, баронеса на Дрънсбъри

  25 Яну 2024 20:54ч.

  Не бива да се срамуваш, forsvaret! България е пълна с такива като теб, на които 23 години не са им стигнали да усвоят четенето с разбиране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 23 г съм ходил на даскало!

  25 Яну 2024 23:23ч.

  И след 6-клас те взеха войник?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свободата на словото е основата на демокрацията

  25 Яну 2024 15:20ч.

  Трябва да имаме правото сами да преценяваме кое е истина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русоробите не са българи!!!

  25 Яну 2024 22:51ч.

  Тая подписка на русороби и путиноиди е по-малка и срамна дори от григорова.Отврат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свобода, Бог, Родина, Семейство!

  25 Яну 2024 15:32ч.

  Това са нашите ценности. За тях си струва да се воюва и ако трябва да се умира с чест и достойнство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  25 Яну 2024 15:48ч.

  Добре беше да се цитира декларацията на АС на Софийския университет. Още повече, че е с около пет думи по-вече от преразказа по нея в дописката. В която декларация по никакъв начин не се тълкува правото на когото и да е да има лични мнение. Освен това ако със това свое мнение би могла да обвърже с него и някой друг. Но като преподавател в СУ проф. Григорова винаги ще бъде възприемана от обществото като точно такава. Поради което е добре да е нивото на тази отговорност - професор в СУ, като се има предвид и това, темата на двете интервюта няма нищо общо с това, по което преподава. За разлика от АС на СУ подписалите се под декларацията, публикувана в дописката, мнението на Григорова се обвързва със СУ: "свободата на инакомислещите като основна университетска ценност на Алма-матер". Та нека стане ясно кой за какво се бори - от АС на СУ не желаят мнението на техен преподавател, понеже засяга политически теми, да се обвързва със СУ. Какво мислят "деклараторите"? Мнението на преподавател на СУ е? Обвързващо? Което не прави ли реакцията на АС в реда на нещата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  25 Яну 2024 16:13ч.

  Защо? С какво политиката следва да бъде дотолкова болезнено емоционално неприкосновена, че да не се допуска публичен дебат относно политически решения и действия с научни аргументи, и особено на едно лице, което е учен и излиза със свое аргументирано мнение по въпросите? Няма нужда нито от такива хипертрофии на политическото като обект на нечия свърхчувствителност, нито от фелдфебелска логика в предопределянето какво трябва да говори един учен, още повече когато представлява широко обществена, а не корпоративна научно-образователна институция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В която декларация по никакъв начин не се тълкува правото на когото и да е да има личнo мнение

  25 Яну 2024 17:04ч.

  стига да си го пази за себе си! Що манипулираш елементарно? В декларацията на АС в прав текст се казва, че е недопустимо тамошен преподавател да изкаже мнение, различно от официалното. И изпитват неистов ужас от подобна случка. Ей тая част от декларацията как я разбираш: "Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма. Намираме за недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната."?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината

  25 Яну 2024 18:05ч.

  чест и прави, че се обявява срещу фашизирането на страната, чест и прави, че е смела, чест е за софийския университет, че има такива преподаватели със формат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  25 Яну 2024 22:40ч.

  Длагнестият, ако професорката има право на мнение други нямат ли право на мнение, което да не е като нейното? И да го споделят. От висотата на позицията, която заемат. Без да са против нейното мнение. Никъде не прочетох, че АС на СУ е ПРОТИВ мнението на професорката. Доколкото разбрах не са съгласни нейното мнение да е от позицията й на професор в СУ или поне же е професор в СУ мнението й да се приема за мнение на СУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „…уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната.“

  26 Яну 2024 0:23ч.

  Те това написаното от някакъв си А(ки) съвет е уникална глупост, защото най-старото висше училище в страната е в плачевно състояние, като средище за висше образование. Какъв авторитет и престиж сънуват тези неграмотници, какви пет лева. Вместо да работят и да спрат разрухата в учебния процес, те се занимават глуповати коментари, дори с позиция срещу исконното право на човек да каже мнението си по наболели проблеми. И то какви проблеми – фашизирането на страната от простаците кирчовисти и дебелано-тулупанци. Тези, начело с фалшивият акедемик са позор за образованието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  26 Яну 2024 7:41ч.

  Да, докато имат преподаватели като Григорова, без никаква мисъл за това каква отговорност носят като преподаватели, нивото ще е такова. Защото нивото на едно училище го прави нивото на учитилите. АКо учитителите се занимават с пропаганда - нивото ще е като това на кръжеца "Кирков"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вива, как ти е четенето с разбиране?

  26 Яну 2024 8:23ч.

  "Никъде не прочетох, че АС на СУ е ПРОТИВ мнението на професорката." Ми прочети пак декларацията на АС на СУ, където се казва точно, че за тях личното мнение на проф. Григорова е "недопустимо". Току ти светнало след 20-тия прочит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  26 Яну 2024 10:32ч.

  Ми четенето ми с разбиране е добре! За разлика от други, на които им куца четенето. За разбиране... Хайде сега да прочетем ЦЕЛИЯТ текст, включващ цитираното "недопустимо". Два пъти! Вторият път бавно! За да схванем, ако имаме капацитет, за какво точно се отнася това "недопустимо". Ето текста: "Намираме за недопустимо подобно ПОВЕДЕНИЕ от страна на университетски преподавател,..."... ААА! За ПОВЕДЕНИЕТО идело реч, не за изразеното мнение! Панимаиш? По Митю бомбата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината

  26 Яну 2024 11:11ч.

  докато има преподаватели като Григорова има надежда, че фашизма в БГ ще бъде спрян! Тази жена измива очите на българските управляващи бокли.ци, които даже и с пари не биват приемани от господарите им. Старо правило, подлеците биват презирани от свои и чужди!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, вива, що продължаваш да се правиш на луд?

  26 Яну 2024 12:00ч.

  "Недопустимото поведение" е "изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова". Ай ся асимилирай го.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  26 Яну 2024 13:51ч.

  Някой друг се прави на луд! Никой не е изразил отношение към мнението й по ПОЛИТИЧЕСКИ теми, а че изобщо такива са изказани по време на интервю, в което изрично не е упомената, че госпожата участва в лично качество и не представлява институцията, към която принадлежи /то иначе биха ли я поканили, но нейсе/. Като всяка уважаваща се организация и СУ има Етичен кодекс и смятам, че от АС проявяват голяма толерантност към нечии изяви. Ще цитирам само една точка: "Чл. 6. Институционална отговорност. Всеки член на академичната общност трябва да действа добросъвестно и да не злоупотребява с доверието, което Университетът му е оказал, да поставя интересите на Университета пред своите лични социални или политически интереси и да избягва дори потенциалната опасност от възникване на конфликт на интереси. " Четене с разбиране? Или за Григорова този кодекс не важи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  26 Яну 2024 13:56ч.

  Истината, никой не пречи на Григорова да има мнение по политически въпроси, но е редно да излезе от името на партийната си организация или клубът си по интереси, например, и тогава от СУ няма да имат никакво право на отношение към такива изяви. Освен ако не нарушава някой техен правилник. Който всеки, подписал договор със СУ би следвало да спазва. Ако правилата не са ок, да се бори за да ги промени. Но докато са такива, каквито са...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • милиционер-фашага, ака стражар

  26 Яну 2024 14:33ч.

  вивиане, научи първо правилата на българската граматика и тогава се опитвай да учиш другите. И не се опитвай за конюнктурни цели да регламентираш поведението на жив човек чрез договори, особено когато става дума за професор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вива, ти си моят идол!

  26 Яну 2024 15:03ч.

  Я раздуй тогава в какво се състои недопустимостта на "подобно ПОВЕДЕНИЕ" на проф. Григорова, при положение, че дори АС на СУ казва в декларацията си, че "изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение". Кое е укоримото в поведението на професора? Че е дала интервю? Че е имала позиция? Че е изказала мнение? Какво точно дръпна нежна струна в атлантическата ви душа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Софийският университет - заклета масонска ложа със собствен етичен кодекс????

  26 Яну 2024 15:14ч.

  И какво излиза? - Достойната професорка Григорова взела че нарушила етичния кодекс на заклетата универсална подлост и подмазвачество на силните - на Генерал-губернатора в посолството на САЩ в София???? За което съзаклятниците от ложата на подлостта и подмазвачеството я заклеймяват и набеждават за неподвластна на универсалната подлост и на подмазвачеството към Генерал-рубернатора!!!! Ти да видиш, до какво води логиката на много захлупения и умствено ограничен viva! Следователно, професор Дарина Григорова има друг морален кодекс - висшият - даденият й от Бога. На целунатата от Бога за какво й е подлизурският морален кодекс на някаква заклета подлост в СУ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  26 Яну 2024 20:41ч.

  И кое и е достойното на професорката? Всъщност всички, които говорят, че нивото на СУ е ниско са прави! Точно по причината, поради която приемат поведенеито на професорката за достойно. Ниво, което не различава особено СУ от ТКЗС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  26 Яну 2024 20:42ч.

  Да, един е особено чувствителен по отношение на граматиката. За което е прав. Но и съдържанието има значение, мисля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva, спираш ли с умствените си клизми

  27 Яну 2024 0:39ч.

  или продължаваш да мърсиш форума?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вивич, не се срамувай,

  27 Яну 2024 12:28ч.

  все наши хора сме си тук, кажи кое е недопустимото в поведението на проф. Григорова? Изтъркаха ни се клавиатурите да питаме. Какво така силно възпали атлантическите сърца на тези нежни мъже и жени?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  25 Яну 2024 16:10ч.

  Стрелков днес получи 4 години затвор от педерацията, така че професора да си прави изводите, кой е тръгнал да защитава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  25 Яну 2024 16:14ч.

  Стрелков има смъртна присъда от украинските националисти. Някак трябва да го предпазят от атентат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  25 Яну 2024 16:14ч.

  Моите уважения и сърдечни поздрави на деклараторите, истинските учени! Отворете подписка, за да се подпишем и ние от "простолюдието"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината

  25 Яну 2024 18:20ч.

  Това е една прекрасна идея и нека всеки публикува в знак на солидарност тази декларация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може да подпишете тук

  26 Яну 2024 17:30ч.

  https://www.peticiq.com/az_podkrepiam_prof_darina_grigorova

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  25 Яну 2024 16:40ч.

  Ректорът на СУ се оказа мека Мара. Каквото му се казва, това е прави. Жалко е за Алма матер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  25 Яну 2024 17:02ч.

  Шапка свалям на всички подписали. Като се има предвид, че в България вече е установена диктатура на сглобката, голям кураж е нужен за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  25 Яну 2024 17:15ч.

  Голям кураж се иска да отидеш в Раша и да кажеш, че Путин е идиот, а армията му се състои от палячовци. В България всеки може да каже всичко без каквито и да е било последствия. Най-много некой обиден интелигент да изцвили нещо, ако много сте пресолили манджата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дофтуре?

  25 Яну 2024 17:47ч.

  Идиото! Ти си знаеш! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  25 Яну 2024 19:24ч.

  Голям кураж се иска от такива като тебе, дето публично декларират идиoтството си. Путин изправи на крака Русия и я превърна отново във велика сила. Ти сигурно и чyрката си не можеш да изправиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косея

  25 Яну 2024 19:38ч.

  Големи сте шегаджии. Каква е тази велика сила дето си мери силите с пропаднала Украйна. Русия беше считана за сериозна регионална сила докато Путин не разкри военната й несъстоятелност поради глупост. Сега цялата й тежест в международните дела се крепи на подозрението, че може все пак да й е останало нещо работещо от военните технологии на СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • който воюва активно ,няма как да не изпадне до затруднително положение - ей виж състоянието на израелската армия, въпреки тоталния геноцид над цивилните

  25 Яну 2024 20:19ч.

  Защо, ти какво очакваше да ти разкрие Русия при това положение на нещата (украински боен дух и ниво на съвременните оръжия плюс активна помощ от целия Запад) и най вече как ги виждаш нещата взаимозаменяемо - коя друга световна сила би могла да разкрие това, което не може да си позволи да стори Русия днес? Чакаме някакъв анализ или коментар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Павлов

  27 Яну 2024 21:23ч.

  Докторе, теб от кое Карлуково те изтърваха?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историческите факти коментират ли се?

  25 Яну 2024 17:16ч.

  АС се обосновава с "многобройни протестни писма" - https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/novini_i_s_bitiya/deklaraciya_na_akademichniya_s_vet_na_sofijskiya_universitet Сред подписалите декларацията има достатъчно разпознаваеми имена.Нима беше толкова трудно да вземат резрешение от един "многоброен", който също е достатъчно разпознаваем и е написал нещо що-годе прилично и смислено, пък да илюстрират своите основания. Няма такиви - това са бесни псета, луди соросоидни изроди, които може дори поръчково да са били помолени да драснат няколко разтревожени и люти реда. По-нататък - Съветниците се се "разграничава категорично от изразената от нейна страна позиция"! Категоричното разграничаване не е ли също така една ярка политическа позиция. На какво отгоре те се счутат за "по-добри" от Григорова?! Никъде Грогорова не е твърдяла, че говори и от чуждо име, та не е необходимо Съветниците да го напомнят, хленчейки ялово! По-интересно е друго! Доколкото си спомням, Григорова застъпваше мнение, че България в много скоро време ще бъде изправена пред процес на неизбежна данацификация и смелата и и категорична гражданска позиция я прави безспорен фаворит за поста на Председател на Комисията по Денацификация. Същността на нацизма и Субектът на Победителя исторически са непоклатими и не могат да бъдат коментирани. Кое не е ясно? Представям си какви опашки ще се изредят пред кабинета на Председателя от ревящи хора. Подкрепени от ревящи женички, тъщи и балдъзета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато наричаш някого

  25 Яну 2024 20:52ч.

  луд соросоиден изрод, даваш тон на опонентите си да те определят като безмозъчна пропутинска откачалка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кърджалйскта кофа

  25 Яну 2024 18:14ч.

  Вече се прави контраподписка в защита на АС на СУ. Познайте от два пъти чий е първият подпис.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Струва ми се, че натопиха ректора и АС същите задкулисни сили, които натопиха и патриарха с поръчкови декларации/обръщения

  25 Яну 2024 18:51ч.

  Познахме. Да се изгавриш, без да ти пука, с базови академични свободи в алма матер, за това се иска дълъг стаж в нпо-страйкърството и солидна необолшевишка подплатка. Колко окупации на университета под личното предводителство на Посолството оглавяваше това лице? 2, 3, 4 или 5? Не ги помним вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България мрази сащ и англия = сатани

  25 Яну 2024 18:53ч.

  Не знам защо тук не са изписани един по един всички декларатори, но ги прочетох в сайта "Свободно слово". Прочетох деклараторите с интерес! По някакъв начин ми вдъхнаха увереност, че интелигенцията не е изцяло убита от подкупи от агресорите сащ и от агресорите англия! Браво на деклараторите! Но виждам липсата на доц.Валентин Вацев и липсата на проф.Иво Христов - не бива така, включете се, мястото ви е сред деклараторите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  25 Яну 2024 19:33ч.

  Цялото ръководство на СУ трябва да бъде прогонено. За какъв дявол ни е университет, вкойто дори професорите трябва да внимават да не кажат нещо срещу новата "официална партийна линия"? И право е казано - това е нарушение на конституционните права на проф. Григорова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Oбичайните заподозрени

  25 Яну 2024 19:56ч.

  Хората изразили защита към свободното слово и Григорова са направили каквото могат. И все пак в списъка са около 10 професора, докато в България има около 3000!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  25 Яну 2024 22:16ч.

  как мислиш, има ли разлика да си един Путин и 3000 друсани отрепки от ФАЩ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интелектуалец

  25 Яну 2024 20:12ч.

  Чекай сега малко. В заглавието ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ нещо няма или това е само за либералите запазено. Демек, по-простите "ганьовци" подкрепят госпожата, а ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ... те там в друг свят живеят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия нападна Украйна

  25 Яну 2024 20:20ч.

  под претекст да я “денацифицира”. На практика избива украинците, унищожава градовете им и окупира части от територията на държавата им. Свобода на словото е да се изразява различно от официалното становище по въпроса кой е крив и кой е прав в конфликта. Но публичните закани, че Русия щяла да дойде в България, за да я “денацифицира” по начина, по който прави това в Украйна, не е израз на свобода на словото. Тези закани инжектират омраза и разделят обществото. Резултатът е отслабване на съпротивителните сили на българската държава и превръщането й в лесна плячка за бъдещо руско нападение. А последното означава десетки хиляди убити млади български мъже - както евроатлантици, така и путинисти на думи, няколко хиляди убити цивилни и милиардни щети по инфраструктурата на страната. Трябва да сме луди да платим такава цена за “правото” на крайните фенове на Путин да разделят обществото и да отслабват държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • горките ни съпротивителни сили - демонстрираш типично револционно-болшевишки наратив

  25 Яну 2024 20:42ч.

  Нещо не си добре с последователността на причинно-следствените връзки в обясненията си. Хайде върне се малко назад, поне февруари 2014 г. и си спомни какво точно стана на Майдана в Украйна, защо бе нарушена украинската конституция, не бе спазено подписаното от западни външни министри споразумение за цивилизован преход към нови избори в страната и защо майданясалите започнаха да изпращат участвалите в преврата шпиц-командоси към Крим и към източните области на страната, за да наложат своя терор над рускоезичното население. Нищо не е нападала Русия през 2022 г., а се намеси след осемгодишни издевателства с безкрайното й търпение, за да защити Минските споразумения и изстрадалия народ на Донбас от натовска окупация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Но публичните закани, че Русия щяла да дойде в България, за да я “денацифицира” по начина, по който прави това в Украйна, не е израз на свобода на словото"

  25 Яну 2024 20:48ч.

  първо, не е нужно да бъдат класифицирани като закани, а като предупреждения. И второ, няма нужда да ги вадиш от контекста, защото ако нещо подобно е било изказвано, то е било изказано в допустимия сравнителен план, при който интервюираният е коментирал нашата действителност, използвайки метода на аналогиите с Украйна. А да отричаш, че в България институциите на властта проявяват дългогодишен профашистки уклон и защитават украински нацистки символи, персони и мероприятия, това е вече явно издевателство над фактите. Включително и на фона на незаконното брутално разрушаване на ПСА и призивите за разрушаване на монумента Альоша в Пловдив. Изобщо пък няма да говорим за антируската цензура в големите ни медии и спирането на руските телевизии и радиа у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • западната пропагандна интерпретация на събитията през февруари 2022 г. е скарана с историческите факти и юридическата логика

  25 Яну 2024 21:07ч.

  Някой би попитал защо Путин не се оправда с неспазването от Украйна и другите двама гаранти )Хранция и Германия) на Минските споразумения. Именно защото не е спекулалиращ с правото демократ, а истински аристократ на истината; в противен случай щеше да им размаха резолюцията на ООН, с която цялата международна общност бе изискала от режима в Киев спазването на Минските споразумения. Ако си спомним последователността, първо бе юридически призната независимостта на ДНР и ЛНР, и веднага след това Русия подписа договори за взаимопомощ с тях, включително и военна. При това положение страната се оказа във фактическа война с нацистите в Украйна, които непрекъснато обстрелваха селищата в двете републики, ежедневно избиваха цивилни и деца и разрушаваха инфраструктурата на двете независими републики. Т.е. окачествяването на всичко това като "руска агресия" е юридически неиздържано. Всичко е морално и юридически перфектно, а западните интерпретации на събитията са просто едно нагло и лицемерно-бездушно лаене пред портите на Русия, както го характеризира Папата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Русия нападна Украйна 25 Яну 2024 20:20ч.

  25 Яну 2024 21:19ч.

  А беше толкова просто. В страна в която около 80-90% говорят на руски не трябваше да забраняват руския език. В страна чиято икономика исторически е свързана с Русия не трябваше да унищожават икономическите връзки защото това доведе до срив на икономиката. В страна която географски можеше да цуца и от Русия и от Европа някой избра да се скара с Русия за да не му пипат кинтите в западните банки натрупани от търговия с руски суровини. Да се оправят. Сами подписаха смъртната присъда на украинството. Мислех ги за по-умни, но явно деградацията по времето на незалежността е пълна. Що ли ми напомня за нещо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както казваше един истински

  25 Яну 2024 21:22ч.

  професор по право, тезата, че “нищо не е нападала Русия през 2022 г.”, е трудно удържима. На 03.03.2022 г. и на 24.02.2023 г. (по повод първата годишнина от нападението) 141 държави от ОС на ООН призоваха Русия да спре агресията и да изтегли войските си от Украйна, а на 16.09.2022 г., индийският премиер Моди каза на Путин, че сега не е време за война. Китай традиционно се въздържа при гласуване, но досега не сме чули от официалната власт в Пекин и една думичка в подкрепа на агресията на Русия. Дори Сърбия гласува в ООН всяка резолюция, осъждаща руската агресия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както казваше един истински

  25 Яну 2024 21:30ч.

  Нека мрат тогава щом толкова им е акъла на управляващите ги. Между другото можеш да потърсиш кога Зеленски е почнал да учи мова. По време на кандидат президентската му кампания. Преди това ни хък, ни мък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Както казваше един истински

  25 Яну 2024 21:31ч.

  Извинявам се за пропуска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да не забравяме, че Путин е юрист по образование, освен че съвсем не е човек с диктаторски манталитет, за какъвто го представяте

  25 Яну 2024 21:32ч.

  И какво пряко общо имат тия призиви с правото, че си споменал някакъв истински професор по право? Кое не е било юридически неиздържано при действията на руското ръководство? И искаме независими линкове към това, което уж е казал Моди (защото там подозирам фейк) и по-леко с хипотезите и догадките относно това какво точно искали Китай и Сърбия, защото са оспорими. И крайно време е вече да не броите страните, гласували в ОС на ООН, както се броят затворници на вечерна проверка, а да проучите много безпристрастно настроенията сред народите. Защото знаем, че световната мафия, базирана във Фашингтон, управлява народите чрез правителства от свои назначенци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Убеден съм,

  25 Яну 2024 22:44ч.

  че 80% от българите не искат живот като този на хората от Северна Корея, Сирия и Еритрея или да ги управлява Батька като в Беларус или да изпращат близките им да умират на фронта в съседна държава, както прави Путин. Сигурен съм също, че 99% от българите искат живот като в най-богатите от онези гореказани 141 държави. Затова колкото и да обичат Русия, българите избират в парламента 3/4 пронатовско и проевропейско мнозинство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигурен съм също, че 99% от българите искат живот като в най-богатите от онези гореказани 141 държави.

  25 Яну 2024 23:31ч.

  Бруней, Катар?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  25 Яну 2024 23:32ч.

  Лошото е че 3/4 пронатовското и проевропейското мнозинство бута България в прокси войната с Русия вместо брадърите. Та оставай си с убежденията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  25 Яну 2024 23:34ч.

  И как мислиш ще свърши тази ваша желана война?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До убедения снощи в 11 без 16

  26 Яну 2024 9:11ч.

  Аз пък съм още по-убеден, че никой от българите не иска да мре като украинците за интересите на агресора отвъд океана. Колкото и правоверен атлантик да е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  25 Яну 2024 20:35ч.

  Терминът "руска пропаганда" вече има ново значение. Това е всичко, противоречащо на официалната доктрина на САЩ и ЕС. Този вид говорене се нарича и "реч на омразата". Смисълът на двете понятия е един- начало на нов фашизъм и запушване устата на всеки , имащ различно от официалното мнение. Следващата стъпка е унищожаване на човека, изказващ мнението- виж режима на Хитлер. На последната среща в Давос Ема Такер- експерт от Уолстрийт Журнал в обсъждане под името "защитавайки истината" се оплака,че нейния в-к и Уолстрийт журнал все повече не боравят с фактите, хората не им вярват както преди и се съмняват в казаното от тях. Вера Юрова каза,че вече фактите се подбират така,че да представят друго мнение, различно от обективното. Юрова и Фон дер Лайен се изказаха на форума за световен контрол над СМИ и социалните мрежи и разпространяваната от тях информация. В статии в СМИ от САЩ открито се пише за това,че по негласно правило лъжата в техните материали не трябва да надвишава 30%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Терминът "руска пропаганда" вече има ново значение.

  26 Яну 2024 9:15ч.

  Напоследък с него се нарича истината, фактите и истинската журналистика, според контекста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  25 Яну 2024 22:14ч.

  Не бъзикайте мадамата, че ще ядете шамари, соросоидни отрепки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бие ли те

  25 Яну 2024 22:44ч.

  жена ти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Или тъщата?

  25 Яну 2024 22:45ч.

  Реагираш досущ като мъж под чехъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flying fox

  26 Яну 2024 1:10ч.

  Проф. д-р Георги Вълчев живее все още във времето от преди 90-те години и би било добре е да се разграничи от сегашно и минало,жалко е да се подронва авторитета на СУ Свети Климент охридски. Надявам се че тази личност като ректор на университета да се втазуми и да осъзнае че ние живеем в свободна и правова държава където всеки човек освен права дадени му от конституцията той носи и отговорност за делата си. Всички грешим, но по-важно е да си взимаме поука не само от нашите грешки, но и от нечии грешки без да съдим човека.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гошето Вълчев

  27 Яну 2024 11:47ч.

  Само пионка. Специално го произведоха професор, за да го чучнат парцал на ректорския стол, а далаверите спокойно да си въртят тони спасов и денковица и останалите от кликата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обективен

  26 Яну 2024 10:39ч.

  АС на СУ може да се разграничи,но НЕ МОЖЕ ДА ОБВИНЯВА ЗА ЛИЧНО ИЗКАЗАНО МНЕНИЕ,явен слугинаж

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • само профани пишат такива декларации, професорите аргументират тези

  26 Яну 2024 11:39ч.

  Даже в средновековния университет, който е по същество първият университет, е имало повече свобода и уважение към личната инициатива в академичната изява. Тая декларация на АС на СУ си плаче за тирада от "Венецианския търговец" по Шекспир. Такава излагация във века на постмодерността мирише едновременно на фашизъм и сталинизъм, та се не трае. Направо все още не мога да повярвам, че истински учен може да напише и защити такава декларация, написана в подчертано фелдфебелски антиакадемичен стил, и то след 35 годишно проглушаване на ушите, че живеем в условията на демокрация и защитаваме европейски ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ружа Велчева,писател

  26 Яну 2024 17:22ч.

  Заставам с името си в подкрепа на един доказал се историк, невероятен анализатор и достоен българин!!!Истината за цензурата в България трябва да се изрича на висок глас!Респект, проф.Григорова!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боко - президент!

  29 Яну 2024 13:28ч.

  Ало, пезевенците от АС, пишман-професорът Малинов, дето всеки ден е говореща глава навсякъде, вашите становища ли представя страстно?! Имате ли множествени оргазми от него? Греят ли ви скъпите спомени с него в оная старозагорска ловна вила?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи