"Ню Йорк Таймс": Думата „победа“ е навсякъде в Москва тези дни

"Ню Йорк Таймс": Думата „победа“ е навсякъде в Москва тези дни

Автор: Валъри Хопкинс, nytimes.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Путин продава победа, а много руснаци купуват

Посланието на Владимир Путин към неговия народ изглежда хваща вяра: Русия се бие срещу целия Западен свят – и печели.

Думата „победа“ е навсякъде в Москва тези дни.

Тя е прожектирана на гигантски LED екрани край големите магистрали и отклоненията им, написана е и върху червени знамена, развети от вятъра. Вижда се и на изложбата на западни оръжия, унищожени по украинските бойни полета и пренесени обратно в Москва като военни трофеи, експонирани – къде другаде? – в Парка на Победата.

Победа е точното съобщение, което президентът Владимир В. Путин, 71 г., иска да предаде, след като бе посрещнат с разкош и показност при поредния си електорален успех, докато неговата армия помита украински селища в нова зашеметяваща офанзива в североизточната част на Украйна.

„Заедно ще бъдем победители!“, каза Путин при встъпването си в длъжност миналата седмица, след като си осигури пети мандат като президент. Два дни по-късно страната отпразнува Деня на Победата – най-важният обществен празник в Русия, който почита съветския принос за победата над Нацистка Германия във Втората световна война.

Почетни гвардейци на инаугурацията на президента на Русия Владимир В. Путин в началото на май. Господин Путин наскоро спечели пети президентски мандат

 

Путин излъчва увереност, докато Русия се справя с икономическите предизвикателства и постига по-големи успехи в Украйна

По време на първата година на инвазията много руснаци бяха шокирани и засрамени от войната. Стотици хиляди напуснаха страната. През втората година те бяха притеснени от вероятността от втора мобилизационна вълна.

Но през настоящата трета година на войната много руснаци изглежда се научиха да я приемат, както показват интервюта от последната седмица и скорошно допитване. А „победа“ е стока, която се продава лесно в путинова Русия.

Западните санкции предизвикаха малко икономически затруднения. Военните новини от Украйна са все по-положителни. Да, все още войници се завръщат в ковчези, но предимно при семействата от вътрешността на страната, не сред московския елит. А за мнозина загиналите само засилват идеята, налагана от държавните новинарски медии и постоянно повтаряна от  Путин, че Русия е изправена пред екзистенциална заплаха от Запада.

„Чувстваме, че победата е близо“, казва Андрей, 43 г., който е пристигнал в Москва от района на Чита, отдалечен на почти 5 000 километра от столицата, за празненствата по случай 9 май.
Подобно на другите интервюирани за този материал, той отказа да даде фамилното си име, демонстрирайки очевидно недоверие към западните медии.
Той е един от мнозината, преодолели студа и дори снега, за да посетят колекцията от наскоро пленени западни отъжия. (Украйна също излага унищожени руски танкове в центъра на Киев). Но дръзката изложба в Москва, със знамената върху военните експонати, показващи коя страна ги е предоставила на Украйна, съвпада с руския наратив, че страната се сражава срещу целия развит свят – и побеждава.

„Когато видиш всичко това, и всички тези знамена, става ясно, че целият свят доставя оръжия и разбираш, че се води световна война“, казва Андрей. „Русия срещу целия свят, както винаги.“

 

Из цяла Москва постери и билбордове почитат руските войски

 

Изложба на западни оръжия, унищожени на украинските бойни полета и отнесени в Москва като военни трофеи

Иван, друг посетител в Парка на Победата, изчаква реда си, за да се снима пред ръждясал и овъглен корпус на германски танк „Leopard“, позирайки с усмивка и вдигнат палец, докато приятелят му снима. Хората се бутат към мястото с унищожен по подобен начин американски М1 „Abrams“.

„Толкова се говореше за тези „Abrams“, за тези „Leopards“ и какъв е резултатът?“, пита Иван, 26 г.

„Всичките стоят тук, ние ги гледаме, виждаме в какво състояние са. Това е велико!“, усмихва се той.

Напереното излъчване на руснаци като Андрей и Иван през този месец отразява демонстрацията на увереност на г-н Путин, който превежда Русия през икономическите предизвикателства и постига по-значимо преимущество в Украйна.
Неговата иногурация включваше църковна служба, по време на която той бе благословен от предстоятеля на Руската православна църква патриарх Кирил I, който изрази надежда, че президентът ще остане на власт „до края на века“.
Според независимата социологическа агенция „Левада Център“ около 75% от руснаците засвидетелстват подкрепа за действията на тяхната армия в Украйна. (Около четвърт от населението е против войната, показват допитването и други проучвания, но протестите са ефективно забранени, а репресията е толкова интензивна, че много хора се страхуват да признаят или споделят антивоенно или антиправителствено съдържание онлайн.)

 

Военен парад в Деня на Победата, който възпоменава приноса на Съветския съюз за триумфа над Нацистка Германия във Втората световна война

 

Наблюдатели на парада в Деня на Победата в Москва

Хиляди, които избягаха от Русия, са се завърнали. Животът им се е адаптирал към новото нормално и реално се е променил по-малко, отколкото очакваха на Запад.

„Какво ще направят, тринайсети пакет санкции?“, пита Иван и се смее. „До сега не сме усетили нищо.“
Роботи-ровъри, създадени от „Яндекс“ – руската версия на „Гугъл“ – могат да бъдат видени из улиците на Москва, докато извършват доставки на стоки. Инфлацията е под контрол, поне засега. Според доклад на Forbes от миналия месец броят на милиардерите в Москва, измервани в американски долари, се е увеличил толкова много, че градът се е изкачил с четири позиции в глобалното класиране, воден само от град Ню Йорк.

„Повечето от марките, които се смяташе, че са напуснали Русия, не са ходили никъде“, казва Андрей, обяснявайки, че с дъщеря му смятат да обядват в ребрандирания KFC. Това, което се е променило, според него, е че „обществото се е консолидирало“ около основанията за воденето на войната, както и около консервативните социални ценности, които Путин прокарва.

Путин и други изтъкнаха тази очевидна сплотеност, когато бяха обявени официалните резултати от предизвестената му победа на изборите през март: рекордни 88% от гласовете отидоха в полза на действащия президент – цифра, която западните демокрации обявиха за фалшива.

„Русия е толкова сложна, мултиетническа страна, че за да я разбереш и да я управляваш, ти трябва повече от един мандат“, казва Олег. В. Панчурин, 32 г., ветеран от войната в Украйна.

„Ако Путин е президент, ще се радвам да изкара и десет мандата“, казва Панчурин, който разказа, че наскоро е бил ранен от украински дрон близо до Запорожие.

 

„Ще се радвам да служи и десет мандата“, казва за г-н Путин Олег В. Панчурин, ветеран от войната в Украйна

 

Празнуване на едно от събитията в стила на 1940те години, посветени на Деня на Победата

Някои от интервюираните граждани казаха, че са доволни от твърдата консервативна линия, която президентът е възприел в разпространяването на традиционните семейни ценности.

Женя, 36 г., и приятелката му Маша, изразиха благодарност, че правителството „най-сетне се е справило с ЛГБТК проблема“ – забранявайки т.нар. „ЛГБТК движение“. Двойката присъстваше на събитие, организирано в стила на 1940те години по случай Деня на Победата в един от парковете в центъра на Москва, на което участниците танцуваха фокстрот и валс, под звуците на военен оркестър.

При липсата на достоен заместник, перспективата г-н Путин да остане на власт докато е жив се струва на повечето обикновени руснаци все по-възможна, казва Андрей Колесников, базиран в Москва старши сътрудник на Центъра за Русия и Евразия „Карнеги“.

„Всички разбират, че това ще продължи дълго“, казва той. „Колкото по-дълго той е на власт, толкова по-голяма е загрижеността за неговия наследник, който ще е по-лош.“
„Приближаваме се до сценарий, при който можем да станем свидетели на ефекта на Сталин, когато, след смъртта му, хората плачеха, защото не знаеха как ще живеят“, добавя Колесников.

 

Полиция по улиците, след терористичната атака в „Крокус Сити Хол“ на 22 март в Москва

 

Билборд в памет на жертвите от атентата в „Крокус Сити Хол“

Руснаците, които са против правителството, казват, че все повече се страхуват, че ще трябва да чакат г-н Путин да умре, за да се промени нещо.

„Изпитвам много силно чувство на безнадеждност“, казва Юлия, 48 г., учителка, която посети гроба на опозиционния политик Алексей А. Навални в югоизточната част на Москва. Господин Навални, който почина в затвора в арктическа наказателна колония през февруари, дълго време беше смятан за единственато възможно предизвикателство за Путин. Юлия отказа да даде фамилното си име под страх от възможни последствия.

„Не виждам изход от това“, каза тя.

Синът ѝ Павел каза, „Сигурни сме, че всичко зависи от смъртта на един човек на определена позиция“. Майка му го смъмри да мълчи, посочвайки униформените служители на Руската национална гвардия, които стояха наблизо. Дори и мъртъв, г-н Навални е наблюдаван отблизо от правителството. Все още има постоянен поток от посетители на гроба му.

 

Хора на гроба на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в затвора през февруари. Фото кредит: Нана Хайтман за „Ню Йорк Таймс“

 

Знак в подкрепа на руската инвазия в Украйна, върху сградата на московски театър

В друг край на Москва все още се стичат опечалени, за да отдадат почит на 145-те жертви на терористичната атака на 22 март в „Крокус Сити Хол“ – една от най-смъртоносните в Европа за последните десет години. Венци, плюшени играчки и снимки на жертвите се полагат край разрушената концертна сграда.

Ислямска държава пое отговорност за атентата, а американски официални лица обвиниха клона на Ислямска държава провинция Хорасан. Въпреки това Кремъл се опита да хвърли вината върху Украйна и Запада.

Жена, която отказа да даде името си, каза, че е убедена, че Западът стои зад това – независимо от факта, че САЩ са предупредили Москва за предстояща атака. Според „Левада Център“ половината от участниците в допитването смятат, че Украйна стои зад атентата, а близо 40% казват, че са замесени западни разузнавателни служби.

Владимир, 26 г., който за първи път посещава импровизирания мемориал, каза, че не обвинява Кремъл за това, че не успял да вземе предвид предупрежденията.

„Искам терористите да бъдат унищожени“, каза Владимир, служител в супермаркет. Но президентът, според него, върши страхотна работа. „Той работи много здраво.“

„Господ да му дава живот и здраве“, каза той. „Ако не дай Боже Путин умре, какво ще стане с нашата страна?“
 

Мъж със съветска униформа от Втората световна война и съетски флаг по време на тържествата в Деня на Победата на 9 май в Москва

Източник: nytimes.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

Коментари

 • нелегален

  23 Май 2024 9:18ч.

  "Русия се бие срещу целия Западен свят – и печели." - а какво, да не би да не пИчели?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  23 Май 2024 12:01ч.

  И тук преди да изчезне имаше " Атака победа " !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тогава ли ти изфиряса акъла?

  27 Май 2024 20:18ч.

  ????????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  23 Май 2024 9:50ч.

  „кохортата“ от безродници ни вкара във фашисткия алианс на 54 страни, воюващи срещу православна Русия... а полуделият от безнаказаност касапин на украинския народ - евро-атлантическият (перманентно дрогиран) евреин Зеленски се кани в близко време да преименува Киев на Кибург - за да не знаят новите поколения корените си, за да забравят езика си, за да предадат предците си и да изгубят напълно връзката си със славянския род...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нелегален

  23 Май 2024 10:17ч.

  зебург... нема ли да е по-добре?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  23 Май 2024 9:56ч.

  Нима Западът да не участва? С пари за бюджета, с оръжие, в т.ч. най- модерното - артилерия,танкове ПВО, боеприпаси,самолети, над 600 като 2/3 от свалените са с произход бивши соц. държави , Африка и Лат.Америка ,за хиликоптерите и същото; РСЗО, стрелкова техника вкл. противотанкова. И какво спечели "Wunderwaffe"- то? Могилизацията вече изпреварва мобилизацията - рекорда е 1660/24 часа; 350 км. територия освободена от нацистите, и настъплението на руснаците продължава, чрез засилване оборотите на месомелачкота!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скоро ще заменят думата "победа" с

  23 Май 2024 10:17ч.

  думата "репарации".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глей ти да не замениш думата "грант" с думата "Белене"

  23 Май 2024 10:29ч.

  Че там ще те лекуват от евроатлантизъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наближава следващото "обезцветяване". Този път най-много ще пострада софийската нация

  23 Май 2024 10:32ч.

  Жълтопаветната шаламандурия ептен ще остане без цвят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дельо хайдутин

  23 Май 2024 10:51ч.

  Софийските жълто паметници кога ще променят че нация на която мъжете работят , ядат, пият, ебът и когато трябва бъхтът не може да бъде победена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Май 2024 11:36ч.

  " „Яндекс“ – руската версия на „Гугъл“ ". А „Гугъл“ чия версия е? Основателят е роден в Москва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  23 Май 2024 11:38ч.

  Унищожените западни оръжия да не са избягали?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  23 Май 2024 12:59ч.

  Новини като тази ми докарват високо кръвно и мозъчно възпаление! Ще трябва да поискам допълнително центове,че не се издържа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  27 Май 2024 20:20ч.

  Мълчи бе, на мене хемороидите ми се пукат от злоба и пак не се оплаквам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И това излиза в NYT

  23 Май 2024 13:08ч.

  Ако подобна статия от български автор се появи в българска медиа, всички правилни тукашни еврогейци ще писнат до небесата и ще искат уволнение и съд за автора, санкции за медиата - в най-добрия случай, а ние ще получим тежка наузея от сортирната им лексика - путлеристеи, орки, русороби, ватници, мурзилки, призиви да масово изтребление на неправилните, заплахи и пр. От този език на омразата не можеш в момента да се разминеш във форума на една медиа, на която й се наливат милиони отвън за обективна, демократична и пр. журналистика. Даже някои от тез елфически създания, екстраполирани в този форум, и тук упорито ни налазват със своя гнусен език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  25 Май 2024 8:25ч.

  Не бе, бате, ГУБЯТ войната срещу Русия и подготвят почвата за "ПРИЕМЛИВИ ЩЕТИ" . Все пак дебилното население на Запада, колкото и да са кретени с промити мозъци, след РУСКАТА ПОБЕДА ще задават на своите управленци-военнлюбци въпроса: Е, ОТИ ГИ РУЧАХМЕ ЖАБЕТАТА ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  27 Май 2024 20:51ч.

  Малката победоносна война преполовява третата си година

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи