Кристалина Георгиева: Цифровите валути могат да заменят парите в брой

Кристалина Георгиева: Цифровите валути могат да заменят парите в брой

Цифровите валути на централните банки (CBDC) имат потенциала да заменят парите в брой, но приемането им може да отнеме време, заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд.

"CBDC могат да заменят парите, които са скъпи за разпространение в островните икономики", посочи тя в сряда по време на събитието Singapore FinTech Festival, предаде CNBC. 

"Те могат да предложат устойчивост в по-напредналите икономики. И те могат да подобрят финансовото включване там, където малцина притежават банкови сметки", добави тя.

CBDC са цифровата форма на фиатната валута на дадена държава, която се регулира от централната банка на страната. Те се използват чрез блокчейн технология, позволяваща на централните банки да насочват държавни плащания директно към домакинствата.

"CBDC биха предложили безопасна и евтина алтернатива на паричните средства. Те също така биха предложили мост между частните пари и критерий за измерване на тяхната стойност, точно като пари в брой днес, които можем да изтеглим от нашите банки", каза още шефът на МВФ.

Според МВФ повече от 100 държави проучват възможността за CBDC – или приблизително 60% от страните в света.

"Нивото на глобален интерес към CBDC е безпрецедентно. Няколко централни банки вече стартираха пилотни проекти или дори пуснаха в обращение CBDC“, се посочва в доклад на МВФ от септември.

Според проучване от 2022 г., проведено от Банката за международни разплащания (BIS), от анкетираните 86 централни банки, 93% заявяват, че проучват възможността за CBDC, докато 58% казват, че е вероятно ще пуснат свои CBDC в краткосрочен или средносрочен план. Но към юни само 11 страни са приели CBDC, като други 53 са в напреднал етап на планиране, а 46 проучват въпроса, според данни на Атлантическия съвет.

Според BIS използването на CBDC за трансгранични плащания може да намали разходите за получаване, съхранение и изразходване на чуждестранна валута, в зависимост от дизайна и разпоредбите.

Позовавайки се на реч от 2018 г. на нейния предшественик Кристин Лагард, когато бившият шеф на МВФ насърчи политиците да следват "ветровете на промяната" и да проучат използването на CBDC, Кристалина Георгиева каза: 

"Пет години по-късно съм тук, за да предоставя актуална информация за това пътуване. Първо, държавите отплаваха. Много от тях проучват CBDC и разработват регулация, която да ръководи развитието на цифровите пари", каза Георгиева, визирайки речта на Лагард.

В сряда фондът пусна наръчник за CBDC като справочно ръководство за политиците по целия свят. Георгиева каза, че много държави проучват CBDC и разработват регулация, която да ръководи развитието на цифровите пари.

"Второ, все още не сме достигнали сушата. Има толкова много повече пространство за иновации и толкова много несигурност относно случаите на употреба", каза тя по време на речта си пред аудитория, включваща експерти от индустрията, инвеститори и журналисти.

"В някои страни случаят днес изглежда неясен, но дори те трябва да останат отворени за потенциално внедряване на CBDC утре. Това не е моментът да се връщаме назад", посочи тя.

"Публичният сектор трябва да продължи да се подготвя за внедряване на CBDC и свързани платформи за плащане в бъдеще. Четвърто, тези платформи трябва да бъдат проектирани от самото начало, за да улеснят трансграничните плащания, включително с CBDC“, каза управляващият директор на МВФ.

Георгиева също така посочи, че изкуственият интелект "може да разшири някои от предимствата на CBDC" чрез предоставяне на точен кредитен рейтинг и персонализирана поддръжка.

Търсенето на генеративен ИИ (AI) процъфтява след пускането на ChatGPT на компанията OpenAI през ноември миналата година.

"Това може да подобри финансовото включване чрез осигуряване на бърз и точен кредитен рейтинг въз основа на различни данни. Може да предостави персонализирана подкрепа на хора с ниска финансова грамотност", каза Георгиева.

"Със сигурност трябва да защитим личната поверителност и сигурността на данните и да избягваме вкоренените пристрастия, така че да не поддържаме неравенството, а да се стремим да го намалим. Управляван разумно, ИИ може да помогне", добави тя.

 

Коментари

 • Еврокомисар

  15 Ное 2023 13:17ч.

  Те ще ги заменят като част от цифровата ви идентичност. Без нея ставате дивергенти в бъдещия дигитален свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прозападно предателче, намерил си кого да плашиш

  15 Ное 2023 13:51ч.

  Ние, българите, вече сме извън вашия ненормален извратен свят. Имаме столетен опит. Не ни търсете изобщо за вашите глупости. Като "гласуване", например. Като "ваксиниране", например. Като "дигитална идентичност", например.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Еврокомисарче

  15 Ное 2023 14:02ч.

  Бегай да си биеш 6тия бустер. Сейте ветрове и ще получите урагани, не бури.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кристалинка на кристали

  15 Ное 2023 15:14ч.

  Ше замени, как не, идеята ти ше я реализраме както приехме арабските бежанци да ни оправят прираста. С комплименти към приятеля ти сорос старши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПравославенХристиянин

  15 Ное 2023 15:51ч.

  Сталинка почва вече сериозно да рекламира новия цифров концлагер от който няма измъкване освен с доброволна ефтаназия по клинична пътека, както е започнало вече да се случва в Канада за социално слаби и неплатежоспособни индивиди... Иде светлото бъдеще... За соросоиднитесатанисти..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ботев

  15 Ное 2023 22:08ч.

  ТАЯ САМО ЛИШИ НОВИНИ СЪОБЩАВА. И аз мисля, че нищо няма да им сработи в бг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергентски

  22 Ное 2023 18:59ч.

  Сатанистите от запад заедно с дъртата си маша Сталинка леят сладки упойващи дитирамби за светлото бъдеще на матряла в новия цифров концлагер дето му кроят хуманно редуциране до 1 милиард с пилотни засега проекти в Канада и Нидерландия за ефтаназиране по здравна пътека на бедни и несъгласни с политиката на Правителството и Посолството...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дойдохме си на думата

  15 Ное 2023 13:18ч.

  Говорителката на глобалната власт изплю камъчето. "Теории на конспирациите", а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  15 Ное 2023 22:04ч.

  Швейцария и Швеция вече отсвириха тази чисто болшевишка идея, но преподавателката от ВИИ " Мордохей Леви иска да се хареса на унищожителите в Газа !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опак свят

  15 Ное 2023 13:31ч.

  Тази продавачка на зеле на пазара( по собствените й думи) и асистент-преподавател по политикономия на социализма в ИИ "Карл Маркс" много разбира от CBDC и AI.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • gogo

  15 Ное 2023 13:33ч.

  Тоест някой друг да контролира какво притежавам и как го ползвам? Не, благодаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глобалната ченгесарница

  15 Ное 2023 14:57ч.

  Те още днес са напълно наясно какво притежаваш, лошото е, че от даден момент нататък ще имат твоето недискретно съгласие, докарвайки нещата до легитимност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  15 Ное 2023 13:35ч.

  Тази само се чуди как да привлича внимание, вместо да ходи в пенсия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама, моля ви се, стига с тези конспирациЙ !!!

  15 Ное 2023 13:56ч.

  То не беше ковид, чума по овце и кози, свински грип, птичи грип, ебола, нилски треска ... (всичките простотии вече ми се губят в тяхното ЕДНООБРАЗИЕ), работа в щатски лаборатории по цял свят по нови чудо-вируси.............. та накрая опряхме баш до края на "юздите и веригите" - виртуалните, ПРОГРАМИРУЕМИ "пари".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • lucidity

  15 Ное 2023 14:01ч.

  Сталинка едно време носеше чантите на американските пратеници, ама и това не й помогна много да изучи литературния английски език. Говори 5 за 4, грозно, беден речник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И що CBDC трябва да заменят парите?

  15 Ное 2023 14:03ч.

  Ясно е вие що го искате, Карстенс вече си го каза, ама как ще го обясните на обикновен Пешо, дето много обича да си плаща със смартчасовника? Какво ново ще му дадете, дето досега го е нямало, че горещо да прегърне идеята?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • могат но дали трябва

  15 Ное 2023 14:09ч.

  И златото може да замени парите в брой. Въпросът е: Кому е изгодно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  15 Ное 2023 14:12ч.

  Комунизмът настъпва!!! ЦИТАТ : .......От всекиго според способностите, на всекиго според потребностите!!! .......... Цифровата идентичност и цифровите пари ще направят възможен горния цитат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОМУНИЗМЪТ Е ОТРИЦАНИЕТО НА КАПИТАЛИЗМА И НЕГОВАТА РАЗНОВИДНОСТ - САТАНИЗМА. ОСНОВЕН КРИТЕРИЙ

  16 Ное 2023 0:02ч.

  На измекярите като Труманчо, техният господар - капиталистът - определя какви са им потребностите. Без национализация на банките, застрахователните и др. финансови институти; без национализация на средствата за производство; без национализация на информацията, която тече в частните клоаки не е възможен социализъм. А социализмът е преходът от капитализъм към комунизъм, при който няма частна собственост, няма никакви пари, защото няма нужда от пари; няма банки, защото няма нужда от банки; няма Кристалинка, защото няма нужда от Кристалинки; няма застрахователи, защото няма нужда от застрахователи; няма частна собственост, но има лична собственост, защото няма нужда от частна собственост; няма крадци, защото всеки има това което му е нужно... Е, няма при частната собственост на мулти-милиардерите от сорта на Рокфелеровци, Баруховци, Илън Мъсковци, Бъфетовци, и още една две шепи супер частници-капиталисти (около 400 семейства – конспирацияяяя!!!!) такова чудо като общонародна собственост върху финансите, средствата за производство, информацията, епа нема! СЛЕДОВАТЕЛНО, ДРАГИ НЕОБРАЗОВАНИ ИЗМЕКЯРИ НА КАПИТАЛИЗМА, КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА ЕКСПЛОАТАТОРСКА СИСТЕМА ЗА ВЪЗПРОИЗВОДСТВО НА НЕРАВЕНСТВАТА НЕ ПРЕДПОЛАГА ГОРНАТА ИДИОТИЯ: "Комунизмът настъпва!!! ЦИТАТ : .......От всекиго според способностите, на всекиго според потребностите!!! .......... Цифровата идентичност и цифровите пари ще направят възможен горния цитат." ПРЕДПОЛАГА ЕДИНСТВЕНО САТАНИЗЪМ, КАТО ПРОТИВОПОЛОЖНОСТ НА КОМУНИЗМА, ЗА УВЕКОВЕЧАВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА, КОЙТО ЧРЕЗ МЕТОДИТЕ НА САТАНИНСКАТА КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯ ОТ 1975 Г. (Хелзинските споразумения за "мирно съвместно съществуване" накрадените трудови хора и оядените капиталисти-вълци) ДО ДЕН ДНЕШЕН ВЪЗПРОИЗВЕЖДА САМО И ЕДИНСТВЕНО СТАРАТА РОБОВЛАДЕЛСКА МАТРИЦА -

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СТАРАТА РОБОВЛАДЕЛСКА МАТРИЦА

  16 Ное 2023 0:13ч.

  ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ ДО ДЕН ДНЕШЕН ВЪЗПРОИЗВЕЖДА САМО И ЕДИНСТВЕНО СТАРАТА РОБОВЛАДЕЛСКА МАТРИЦА - МОДЕРНОТО РОБОВЛАДЕЛСТВО, МОДЕРНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ, САТАНИЗМА. >>>>>ОСНОВЕН КРИТЕРИЙ ЗА ТОВА ДАЛИ ИДВА КОМУНИЗЪМ ИЛИ САТАНИЗЪМ, КАТО РАЗНОВИДНОСТ НА ДОСЕГАШНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ И КАТО МОДЕРНО РОБОВЛАДЕЛСТВО Е ПРИТЕЖАНИЕТО КАПИТАЛИТЕ И НА СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО. АКО КАПИТАЛИТЕ И СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО СА ОБЩОНАРОДНА СОБСТВЕНОСТ - ИДВА КОМУНИЗЪМ. АКО КАПИТАЛИТЕ И СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО СА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ - ИДВА САТАНИЗМЪТ - АДЪТ НА ЗЕМЯТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САТАлинке,

  15 Ное 2023 14:13ч.

  Стига си разпространявала теории на конспирациите, бре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом трътката (Пардон!)

  15 Ное 2023 14:51ч.

  го казва, значи е вредно. Не мога да си обясня отде цъфна толкоз ценен наш матриал , та превзе световните финанси. Колко им е дяловият капитал, че раздават акъл?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами ако не искаме?

  15 Ное 2023 15:04ч.

  Ами ако не искаме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КГ само

  15 Ное 2023 15:10ч.

  Лицемерието и синдромът на прислужница на КГ въобще не са ми интересни. Тя мисли на български, в момента на говоренето (както изобразено на снимката), превежда в главата си от български на английски. После отпечатаните някъде на английски статии се превеждат от някого пак на български. Тези трансформации оставят следи и неизбежно качеството пада. Апропо, на фона на останалите европейци (примерно чиновниците от ЕК и ЕС), чийто майчин език не е английски, КГ се справя по мое субективно мнение доста прилично, има и приемливо произношение. Предлагам на вниманието ви следния пасаж от статията: "CBDC биха предложили безопасна и евтина алтернатива на паричните средства. Те също така биха предложили мост между частните пари и критерий за измерване на тяхната стойност, точно като пари в брой днес, които можем да изтеглим от нашите банки" Някой разбра ли нещо повече за споменатите МОСТ и КРИТЕРИЙ? Аз не разбирам еднозначно и това ми е неприятно. Не знам много за тези пари, но КГ въобще не ме убеждава, че знае повече. Изглежда, че тя просто е удно удобно лице, което причита/изрича разни неща, скроени от друг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Ное 2023 15:20ч.

  Защо сложиха българка да окоти световното население? ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентин Христов

  15 Ное 2023 15:27ч.

  Е това беше.Дотук с Теорията на конспирацията.Сега всички ние много добре трябва да си дадем сметка какво ни готвят тези "Добри хора",които така мислят за ЧОВЕКА. От всички нас зависи дали ще се предадем пред тези Сатанисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Director

  15 Ное 2023 15:27ч.

  Цифровите валути са валидни само за ограничен брой зомбита/потребители/говеда. Технология. Та така - на планетата трябва да останат най много 1 000 000 000 човека, според управляващите. Всеки да си смята кое какво е. Без пари - толкоз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  15 Ное 2023 15:28ч.

  Така и Сталинка бе сменена с Кристалина и служи на новите господари. Безродието и алчността са отличителните им белези

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля

  15 Ное 2023 15:30ч.

  И ще ни ги пускате и спирате според кефа, нали, Сталинка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по канадски (американски)

  15 Ное 2023 15:50ч.

  Така е демократично според новото (старо) нормално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталинка

  15 Ное 2023 17:18ч.

  Неее, ще ти ги програмираме ("оцветяваме") в движение - къде, кога и за какво можеш да харчиш. Как иначе можем да те накараме да се придържаш стриктно към максимално определения ти въглероден отпечатък?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рядко

  15 Ное 2023 15:39ч.

  срещано име. Артък че е ремонтирано. Не че се хващаме за името, но защо точно таквиз издънки избутват? А уж мириканците разбирали от пропаганда. Отчитам всички варианти. Бе БЪлгария май е голям фактор. Чак незаобиколим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cash Is King

  15 Ное 2023 16:34ч.

  Тази тьотка пита ли САЩ дали може, защото ако има държава, където това няма никога да стане, е точно там. Иначе, може да се пробвате с пилотни проекти в Норвегия и Германия, например, там гладките мозъци са на 100%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, вече

  15 Ное 2023 17:20ч.

  в Нигерия удариха на камък, но опитите продължават: https://mises.org/wire/how-cbdc-created-chaos-and-poverty-nigeria

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  16 Ное 2023 22:47ч.

  Точно и абсолютно е така! Да като се има предвид че има вече щати които законово забраниха още сега цифеовите пари. Ако се опитат там ....то това ще в краят на САЩ и прелюдия към откъсване на отделни щати и може би граждански войни. Никой нормален човек няма да се остави да е роб в цифровия феодализъм дето се присънва ма глобалистите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • практически

  15 Ное 2023 16:42ч.

  навлизането на цифрова валута е все едно всички граждани, на 100%, са доживотно в списъка магнитски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баааааси некадърницата подлога

  15 Ное 2023 16:49ч.

  некадърница и глобалистка подлога; нейни са думите от преди няколко месеца/година: НЕ предвидихме какво ще стане като напечатаме повече пари отколкото материалните покрития са, бааааси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздрави на "Гласове" от "Вие имате забрана за коментиране!"

  15 Ное 2023 16:50ч.

  Сталинка я поздравиха повечето от коментиралите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  15 Ное 2023 17:51ч.

  Браво на Сталинка, докато другите нашенски номенклатурни комундели станаха милионери и евроатлантически капиталисти(елит), тя само си смени именцето и налегна над Das Kapital да го чете още по усърдно и продължи да строи светлото комунистическо бъдеще, като неуморен ударник копаещ прохода на републиката и гробът на човешкият вид!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  15 Ное 2023 17:51ч.

  Слаб 2, седни си, Кристалинке .... В приказките и има дълбоко непознаване, на ниво дефиниция, на понятието валута !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • alienvv

  15 Ное 2023 18:01ч.

  от край време ме е страх от тая...едно чудовищно доказаттелство за продажността на нашенските чиновници..Кукла на Конци - употребявана да налага глобалния нов ред...първо върху своя народ, който от години е опитна мишка за новата световна диктатура (уж конспирации , но всичко се случва всичко става задължително!!!! ...И ние - наивни в голямата си част, с радост цъкаме телефоните (те "смарт" а ние все по- тъпи)Уж не може език на омразата, а имаш право да убиеш съседите си...с обич..По-огромна демагогия не е имало...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CBDC

  15 Ное 2023 18:46ч.

  България трябва да блокира CBDC и аджендата на РИМския клуб и клаус шваб на всяка цена. Това означава твърд отказ от еврозоната и отстраняване от хранилката на всички, които милеят за дигитализация. Дигитализацията е враг на народа. Хората са аналогови, не са дигитални. Дигитализация означава смърт на човешкото, на човещината. Смърт на хуманизма. Ще останат само хомОнисти, комунисти и онанисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдомасон

  15 Ное 2023 19:12ч.

  Ще останат не повече от 500 милиона, неизбежно е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  15 Ное 2023 20:34ч.

  Проникновенно вярно и написано от човек който принадлежи към 144 000 хиляди мислещи! 500 000 000 е оптимистично при такава тъпотия и заслепеност на масите, направо са ги повели за носа към скотобойната и хич не им пука! Няма как иначе да се обясни това безумство и начинания на побеснели глобалисти и елит...сатанистите играят на музикални столове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • alienvv

  15 Ное 2023 22:48ч.

  Абсолютно!!! Става Късно и необратимо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдомасончо,

  16 Ное 2023 0:23ч.

  ти няма да останеш. Нито ще остане нещо от юдомасонското ти семе. Бог си знае работата. На всеки 100 души дяволът ще остави живи по 6 роби. Останалите дяволът ще ги умъртви. Глупавите юдомасони повече няма да му бъдат нужни. Дяволът е Божие наказание. Затова Бог го е създал и низвергнал на Земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сатаниската пача

  15 Ное 2023 18:50ч.

  Много бързаме ! Много бързаме !! МНОГО БЪРЗАМЕ !!! ?…Но няма да успеете сатанистка радиоточка. “Прозорецът” от време ще се затвори преди да успеете . ⛪️⛪️⛪️

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-булята

  15 Ное 2023 18:53ч.

  Какво да я коментираме.Крава на покрив?Случва се!А дали цифровите пари ще заменят реалните?НЕ НЯМА!По същата логика по която робовладелски държави няма но роби и днес има,феодални държави няма но феодали и крепосни има.Само се огледайте около Вас!Реалните пари обаче са ФЕНОМЕН пронизал и просъществувал в родовобщиния строй,в робовладелския,във феодалния,развихриха се при капитализма и т.н.С други думи реалните пари са феномен далеч по могъщ от общественото устройство.Е на булята и се иска.......ама ако си плати и еднократно.ПРИРОДА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бульо, ти се обърка!

  16 Ное 2023 0:29ч.

  В родово-общинния строй, в Райската градина, не е имало никакви пари! А човешкият род не е на 7000 години +/-, а на милиони години...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  15 Ное 2023 18:55ч.

  Жената си върши работата за която са я наели. Бизна, нищо лично. Ако не тя, ще е някой друг. А вие вместо да кудкудякате срещу нея, замислете се къде грешите, и с какво им даваме възможност Те да са успешни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алис не живее вече тук,

  15 Ное 2023 20:18ч.

  всички кудкудякат, само тя дава решението - мислете. Да го дам и аз, само не се сещам, кой бе казал: "...свободата не ще екзарх, иска Караджата." Поклон Скорсезе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С туй кандро

  15 Ное 2023 19:11ч.

  отпреди 20 годин ке хване окото на някой уйник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но защо зяпа

  15 Ное 2023 19:19ч.

  ми е неясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  15 Ное 2023 20:25ч.

  Продажна червена Сталинке,вие управници сте 1%.Останалите извън него -99%.Дори и подлогите ви ще се отрекат от вас.Ще ви добарат и ще ви изпапкат живи.Гладът е страшно нещо.Да знаеш !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  15 Ное 2023 20:52ч.

  Тази е толкова досадна че дори глупостта и не се забелязва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Меркандер

  15 Ное 2023 20:58ч.

  Аналоговата Сталинка станала дигитална Троцкистка?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клаус

  15 Ное 2023 21:16ч.

  Енд ю шулд иит дъ бъг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТЕЗИ, КОИТО ЧЕТАТ БИБЛИЯТА, ЗНАЯТ!

  15 Ное 2023 21:31ч.

  Как пък се случи точно българка да е една от миньоните на лукавия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кунчев

  15 Ное 2023 22:12ч.

  Да, да, за да ни следят какво и къде купуваме и да ни дават разрешение. Не мерси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  15 Ное 2023 22:19ч.

  Кристалинке, съберете си се там в МВФто и си се лъжете. Няма смисъл нас да ни лъжете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  16 Ное 2023 10:02ч.

  Игрите на глада: Сойка присмехулка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  16 Ное 2023 15:58ч.

  Когато банкоматите бъдат изключени и търговските обекти спрат да приемат хартии, какво ще правите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще си направим комуни

  16 Ное 2023 17:29ч.

  и ще правим деца на дъщерите на такива като теб. За здраве, за размножаване и за полово възпитание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще оправяте

  16 Ное 2023 17:51ч.

  Козите по чукарите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В ролята на козите

  17 Ное 2023 14:20ч.

  ще са дъщерите ви. Ще избягат от вас, за да живеят в реалния живот, а не в измислената ви виртуалност. Впрочем, кибуците спасиха израелтяните от глад и мизерия. Даже в холивудските постапокалиптични филми хората се съюзяват в комуни. На вашето ново робовладелство и сатанизъм отговорът ще бъде комуни и комунизъм. Дъщерите ви ще дойдат непременно, за да не останат празни лесбийки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи