Костадинов пред "Гласове": Няма нормален човек в България, който да възприема Русия като заплаха. Нямаме място в НАТО. Урсула е диагноза

Костадинов пред "Гласове": Няма нормален човек в България, който да възприема Русия като заплаха. Нямаме място в НАТО. Урсула е диагноза

Калина Андролова разговаря с Костадин Костадинов за "Гласове". Ето акценти от интервюто:

- Няма нормален човек в България, който да възприема Русия като заплаха, подчертавам – нормален. Да, има хора, които смятат, че Русия е заплаха за нас, но те не са нормални. И точно те представляват заплаха за общото психично здраве на нацията.

- В изтеклия документ се коментира, че в България има много силно проруско лоби, затова подаряването на оръжие на Украйна ще се представя като модернизация. Тоест даваме старото въоръжение, купуваме ново. Периодът, в който можем да получим американските „Патриот“, е между пет и седем години. Ако дадем нашите С-300 на украинците, то седем години ние ще стоим без противовъздушна отбрана. В този документ става дума и за прехвърлянето към Украйна на ракетни комплекси „Точка“, които България притежава. Това са всъщност касетъчни бомби. Но ние имаме ангажимент към ООН да ги унищожим.

- България няма място в съюз, който застрашава националната ни сигурност. Този съюз е неравностоен. Българският народ следва да бъде питан за НАТО. Защото най-голямата заплаха за нас е, че можем да бъдем вкарани в чужда война без да искаме.

- Ние ще разговаряме с всяка една политическа партия без ДПС. Понеже ДПС не са партия, а са етно-политическа мафия и заплаха за националната сигурност. Ще разговаряме с всяка една партия за провеждането на референдум за членството на България в еврозоната.

- Тези откровени инфантили ПП/ДБ не могат да си представят, че службите не са стартъп!

- Големият въпрос е защо Атанасов е все още на свобода. Два пъти призовах да бъде арестуван. Само си представете какво щеше да се случи, ако аз бях на неговото място. Атанасов каза, че лично е предложил Живко Коцев за главен секретар на МВР, защото е изключително кадърен, а Коцев се оказа сниман с пачки, с пудели, с престъпници в доста интимна среда и атмосфера. И в крайна сметка финишира като обвиняем и клиент на прокуратурата.

- Г-н Костадинов, знаете ли дали сме подарили или продали вече на Украйна някаква част от нашите зенитно-ракетни комплекси С-300?

- Все още не сме дали зенитно-ракетни комплекси. Но изтече информация в медиите, че началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на България адмирал Евтимов и Христо Гаджев, който е председател на Комисията по отбрана в парламента, са имали среща с посланика и с военното аташе на Украйна. Инициативата е била от наша страна и е ставало дума за предоставяне на тежко въоръжение на Украйна, в това число и на С-300. Най-лошото от всичко е, че в материала, който изтече, е описан и броя на ракетите, с които България разполага. Което е сериозно, защото това е класифицирана информация, държавна и военна тайна. При изслушване в парламента на началника на отбраната Евтимов точно по този повод беше зададен такъв въпрос и аз оттам знам точната бройка на ракетите. И в един момент тази информация се вижда в документ, публикуван в интернет. Как да подложим автентичността на информацията на съмнение, като има пълно съвпадение на данните.

- Е как държавни тайни (видове и количества оръжия) се коментират без отговорност с украинци, изтичат в медиите, в интернет и пр.?

- Очевидно руснаците са прихванали през техни агенти в Украйна информация за разговорите, които са водени между нашите хора и украинския посланик и военното им аташе, и съответно са ги публикували. В този документ става дума за даряване на танкове, на гаубици, на самоходни артилерийски установки, на миномети, на огромно количество боеприпаси за всяко едно от тези въоръжения. И това, че се обсъжда такава чувствителна информация и откровена държавна тайна с представители на чужда държава за съжаление не е новост. Преди две години, ако не се лъжа, украинският посланик, който беше тук по онова време, каза в телевизионно участие, забележете, с колко оръжия разполагаме, тежки артилерийски установки. И посочи, че именно това оръжие може да им го дадем. И ние от „Възраждане“ пуснахме сигнал в прокуратурата. След което скоропостижно в рамките на десет дни този украински посланик беше отзован. И дойде сегашният посланик Олеся Илашчук.

- В този материал става ли ясно какво решение е склонно да вземе ръководството на българската държава по коментираното въоръжение?

- Говори се за това, че тъй като в България има много силно проруско лоби, подаряването на това оръжие, повтарям подаряването на това оръжие, или евентуалното му закупуване на преференциални цени трябва да се представи като част от модернизационния процес, който е необходим за българската армия. Тоест даваме старото въоръжение, купуваме ново. Обаче се оказва, пак според този документ, че периодът, в който ние можем да получим американски зенитно-ракетни комплекси „Патриот“, е между пет и седем години. Значи, ако дадем нашите на украинците, за което се настоява, то в период от пет до седем години ние ще стоим без противовъздушна отбрана. На тази среща, пише в документа, е ставало още дума да предоставим на Украйна и 57 танка Т-72. А ние имаме 80. Това означава да дадем две трети от танковете си. Ето това е състав на престъпление от НК, а именно – държавна измяна. За момента не е ясно дали ще даваме това, което ни искат, но документът е от дата 7 февруари. Не е ясно към настоящия момент какво точно се случва. Аз като прочетох декларацията по тази тема в парламента, заявих, че ще чакам да видя в рамките на няколко дни дали прокуратурата ще се самосезира. Ако не се самосезира, тогава ще я сезираме ние, за да започне проверка! Трябва да има проверка, защото не изключвам възможността всичко това да е някаква партенка, някаква лъжа. Възможно е. Води се информационна война. Само че органите са длъжни да проверят това.

- След като поставихте тази информация в парламента, Гаджев отрече да се е срещал с украинския посланик.

- Да, отрече. Но беше изключително притеснен. Аз отдавна не съм го виждал толкова притеснен и смутен. Даже много меко казано беше притеснен. И веднага след като заяви, че такава среща не се е случвала, Гаджев излезе от парламента и се върна чак след няколко часа.

- Отдавна ни натискат да дадем С-300. През парламента ли ще мине едно такова решение или вече сме във форсмажор, когато властта взема каквито си иска решения, скривайки истината от народа?

- Би трябвало през парламента да мине. Обаче тук има една малка подробност. Трябва да се намали мобилизационният резерв на българската армия. Защото ние разполагаме с определено оръжие спрямо конкретен човешки капацитет. И в един момент мобилизационният резерв може да се окаже, че няма да бъде 150 хиляди, а примерно 100 хиляди. Това не са точните цифрите, просто давам примерно сравнение. При съкращаване на мобилизационния резерв се съкращава и въоръжението. Като се съкрати въоръжението, то става ненужно, излязло от употреба. И в този случай то много лесно може да бъде прехвърлено на трета страна. Но в този документ, за който си говорим, става дума и за още нещо много интересно. За прехвърлянето към Украйна на ракетни комплекси „Точка“, които България притежава. Това са всъщност касетъчни бомби. Ние имаме поет ангажимент към ООН да ги унищожим. А в тази изтекла информация се говори, че американското посолство е обещало да съдейства така, че ракетите да се разглобят, да се закарат в Украйна и там да се сглобят отново. Тоест говорим за измама спрямо ООН.

- Наблюдаваме тенденция и в Европа за изопачаване и маскиране на решения, свързани с войната в Украйна. Всяка власт се опитва да прикрие непопулярни решения от своите граждани. Имаме несъобразяване, имаме недемокрация.

- В Европа и не само в Европа демокрацията отдавна е опаковка на една диктатура. Реално погледнато. По времето на кабинета „Петков“ България не изнасяше за Украйна, а изнасяше за фирми, чиито складове се намираха на украинско-румънската граница и на украинско-полската граница. На десет километра по-навътре през границата въоръжението просто се прехвърляше в Украйна и това е. Корнелия Нинова се оправдаваше тогава, че тя няма как да знае какво се случва с оръжието, което ние изпращаме. И че фирмата-купувач може да го препродаде. Това вече беше откровена лъжа, защото оръжието е чувствителна стока. И за да не се случи така, че българско оръжие да попадне на място, където ние ще носим отговорност, винаги в договорите се дава изрично разрешение или не се дава разрешение за износ към трети страни. Или се обяснява, че може да се изнесе оръжието само по определен списък. Но в нашия случай договорите бяха подписвани без такава клауза. Което развързваше ръцете на получателя на нашата стока. Той получава стоката от нас, легално купена, всичко е законно и след това може да си я продаде. Ако в договора беше записано, че не може да се продава не само на Украйна, а и на други трети страни, тогава нямаше да може да се продава.

- Ние продаваме ли или подаряваме оръжие на Украйна?!

- Продаваме, да. Но и подаряваме. Подарихме повече от 100 БТР-а, за които на всичкото отгоре платихме и да бъдат закарани до Украйна. Подарихме и платихме изпращането. Между другото, когато започна съкращаването на българската авиация след 1990 г., беше казано, че няма нужда от толкова много самолети в България, защото вече сме си купили модерните (тогава) С-300 и тези комплекси ще пазят небето над София. С този мотив бяха ликвидирани двете авиобази, в Габровница и Доброславци. И всъщност София, която имаше не една, а две изтребителни ескадрили, които пазеха небето на столицата, сега няма и един военен самолет. Това, което ни пази, са С-300. За които именно се настоява да ги дадем на Украйна.

- „Възраждане“ вдига идеята за референдум за излизане от НАТО? Това звучи ли наистина реалистично?!

- Да. Въпросът е, че когато се присъединихме към НАТО, никой не ни каза, че в следващите двайсет години няма да можем да излезем. И когато ние четохме договора за НАТО преди няколко години, видяхме че става въпрос за клауза, която е изключително обвързваща и чакахме да дойде датата през март 2024 г., за да заявим ясно своето намерение. За разлика от антидемократичния елит, който управлява Европа и изобщо по-голямата част от света, ние от „Възраждане“ искаме народът да бъде питан и да живеем в една реална, истинска, действаща демокрация. Независимо от това какво би казал народа на един референдум, нашето мнение ние ще го защитаваме. То е съвсем ясно. Че България няма място в един съюз, който застрашава националната ни сигурност особено в момента. Това първо. И второ. Този съюз е неравностоен. Ние нямаме равностойни партньори. Ние имаме господари. А аз не искам България да има господари. Аз искам България да има съюзници и партньори. И точно поради тази причина искаме да се организира референдум! Ние ще защитаваме нашата позиция, но българският народ следва да може да се изкаже, той трябва да бъде питан. Защото най-голямата заплаха за нас е, че в момента можем да бъдем вкарани в чужда война без да искаме. Просто ще ни вкарат във войната.

- Как отговаряте на това, че подобно искане може да се определи като популизъм, че практически няма да бъде позволено да се провежда такъв референдум?

- Напротив, може да се проведе такъв референдум. Ако „Възраждане“ спечели изборите на 9 юни, веднага след това ще организираме референдум. Нашите опоненти отдавна свикнаха да наричат демокрацията популизъм. За тях демокрацията е опасна. Когато започнахме да събираме подписи и ги събрахме за запазване на българския лев, същите опоненти казаха, че референдумът е много опасен. Защото по този начин, казаха, Хитлер бил дошъл на власт, с референдум. Просто хората, които ни критикуват, са изключително неграмотни. И се наложи да им припомням, че Хитлер не е дошъл на власт с референдум, а чрез избори. И ако за тези хора референдумите и изборите са много опасни, какво означава това?! Че трябва да бъдат забранени ли?! Същите тези хора редовно говорят и за забрани и разпускане на партии. Особено по отношение на „Възраждане“. Ще припомня, че същите хора организираха абсолютно безпрецедентен процес по забрана на „Възраждане“. И ние една година бяхме под ударите на прокуратурата и разследвани от ДАНС. Това беше през 2020-2021 г. Ще припомня, че имаше и втори опит за забрана, когато т.нар. „интелектуалци“, 120 човека, които не са всъщност интелектуалци, а са известни столични грантаджии и обикновени майкопродавци, повтарям майкопродавци (!) подадоха сигнал в прокуратурата срещу нас. И искаха „Възраждане“ да бъде забранена. Прокуратурата им отказа. Те обаче не се отказват и обжалват. Така че в момента сме в трета процедура по забрана. Хипотетично прокуратурата може да реши да уважи този сигнал и да започне процедура по забрана. Макар че като юрист не мога да си представя как ще започне втора процедура по един и същи казус. Не можеш да бъдеш съден два пъти за едно и също нещо, това е златен принцип в правото, всеки го знае.

- Добре, да предположим, че държавата ни излиза от НАТО. Как виждате възможността за отбрана спрямо потенциални агресори, още повече че имаме многовековни отношения с наш съсед, който е много мощен, имам предвид Турция, имаме друг вид отношения с друг съсед от другата страна на Черно море, имам предвид Русия и т.н.?! Какво ще ги спре?

- Нека не забравяме, че България е в НАТО от двайсет години. Преди това, от 1990 г. до 2004 г., България е абсолютно независима държава. И в онзи момент никой не питаше кой ни пази... Кой ни пазеше между 1990 и 2004 г.? Аз ще припомня. Пази ни този, който е записан в българската Конституция. А именно българската армия! И аз бях от тези пазители и бранители на отечеството, когато служих в казармата през 2002 г. Апропо, армията ни тогава беше 45 хиляди души. Сега в момента е 15 хиляди. Тоест имаме намаляване на армията ни три пъти за последните 20 години откакто сме влезли в НАТО. Излиза, че откакто сме влезли в НАТО нашият отбранителен потенциал намалява, вместо да се увеличава. А в същото време според пропагандистите държавата ни е забогатяла през този период. Твърди се, че през последните двайсет години сме забогатели двойно повече. Ситуацията е парадоксална. От една страна, държавата е забогатяла, от друга страна, се казва, че сме малка и бедна страна и не можем да имаме силна армия. При условие, че когато бяхме по-бедни през 2004 г. имахме 45-хилядна армия. Нещо не излиза сметката. Истината е, че България може да поддържа своя собствена армия, истината е, че имаме всички обективни условия да направим така, че България да затвори отбранителния си цикъл, което ще рече да има своя собствена армия със свое собствено въоръжение. Както беше до 1989 г. Да, това нещо ще струва пари. Но то струва пари и в НАТО. В момента България отделя 1.6% от БВП за отбрана. А по изискванията на НАТО ние трябва да отделяме минимум 2%. Ние дори натовските изисквания не ги изпълняваме. Същевременно армията ни е малка и небоеспособна. Начинът да се възстанови и то много лесно, без кой знае какви големи инвестиции, е да се възстанови наборната военна служба. Като се запази, разбира се, и професионалният елемент.

- Това за наборната служба няма ли според Вас да отблъсне електорат?

- Казвам го изрично и го натъртвам още веднъж. Трябва да се възстанови наборната военна служба. Има информация, че самото НАТО подготвя такава програма за връщане на наборната служба в държавите, които те наричат прифронтови държави, тоест държавите, които са срещу Русия. А иначе, по отношение на Турция и Русия, ще кажа, че няма нормален човек в България, който да възприема Русия като заплаха, подчертавам – нормален. Да, има хора, които смятат, че Русия е заплаха за нас, но те не са нормални. И точно те представляват заплаха за общото психично здраве на нацията. Турция е друго нещо. Тя наистина представлява заплаха особено с неоосманистката политика на Ердоган. Обаче парадксът е, че ние сега с Турция сме съюзници. Мотивът – дайте да не излизаме от НАТО, защото Турция ще ни нападне, ми прилича на следното: дай да плащаме всеки месец рекет на рекетьора, защото иначе ще ми подпали заведението. Пред България има две възможности за избор. Или продължаваме да се държим като жертва, или започваме да се държим достойно. Аз предлагам да започнем да се държим достойно! България не е малка държава. България е средна държава. България е държава, която можеше допреди 30 години да издържа самостоятелно 150-хилядна армия и чийто мобилизационен резерв тогава беше 800 хиляди души. Иначе казано в условия на военен конфликт България можеше да извади под оръжие 950 хиляди мъже. И въпросът, който трябва всички да си зададем е защо стана така? Нали сме в НАТО?! Нали НАТО гарантира сигурност. И ако някой каже, че не можем да излезем от НАТО, защото не можем да се пазим, тогава дайте да напишем в Конституцията, че не българската армия пази територията на държавата, ами американската армия с нейните военни бази. И да напишем също така, че България не е държава, а американска колония.

- Доктрината на военно партньорство на САЩ през НАТО е такава, че тя парадоксално демилитаризира всички останали, въпреки че изисква 2% разходи за въоръжаване. Съвсем съзнателно САЩ дадоха най-голям икономически тласък на Германия и Япония след Втората световна война, именно защото имат органичаване да се милитаризират, записано в конституциите им.

- Те не наричат това васалитет, а партньорство. При тях всичко е евфемизъм – войната е мир, свободата е робство и т.н. САЩ победиха Германия и Япония. И направиха така, че тези държави десетилетия наред да не забравят това, че са победени. Много е интересен статутът на Германия. САЩ все пак подписват мирен договор с Япония. Договорът от Сан Франциско от 1951 г. С Германия обаче няма такъв мирен договор. Германия де юре все още е окупирана държава в състояние на война. Германия не е подписала мирен договор със своите победители. Същевременно СССР се изтегли от Източна Германия след Студената война. Обаче САЩ не се изтеглиха. Британците не се изтеглиха. Дори французите имат военни бази в Германия, което малко хора знаят. Френски военни бази, наследство от следвоенната окупация. Всичко това поставя под въпрос самата държавна правосубектност на Германия. Що за държава е тази, която има чужди войски на своя територия, които не е искала. Германия няма договор, с който тези войски да са настанени. Те просто не са си тръгнали.

- Светът е в особено очакване за идването на Тръмп на власт. И той е много строг по отношение на това дали САЩ трябва да поемат ангажимент за защитата на Европа и до каква степен. Прогнози сочат, че САЩ бавно се изтеглят от Европа и въпросът е на кого са планирали да я оставят. В стремежа на всяка цена да не е на руснаците, може да се окаже, че е на арабите.

- Не е ясно дали Тръмп ще спечели изборите. Аз му стискам палци. Защото смятам, че този човек е последният шанс на световния мир. В противен случай администрацията на Байдън няма да се поколебае да ни вкара в Трета световна война. Най-трагичното в цялата ситуация е, че Байдън няма да разбере, че е вкарал държавата си в трета светова война. А и да го разбере, след това ще го забрави много бързо. Така че светът се надява Тръмп да спечели изборите. Но дори да спечели изборите, изобщо не е сигурно, че той ще изтегли САЩ от Европа. По-скоро той заявява, че може да извади САЩ от НАТО. Но САЩ със своето икономическо и военно влияние няма да си тръгнат толкова бързо от Европа. Това ще бъде процес. И в този процес трябва да си зададем въпроса дали ще има плавно прехвърляне на власт, т.нар. транзиция, или ще има сътресения. Аз съм склонен да мисля, че ще бъде по-скоро второто.

- САЩ изпитват стрес, че след края на Студената война започна естествено икономическо взаимодействие и сливане между Русия и Европа. И се заеха да предотвратят тази симбиоза по различни начини. Включително през стратегия за миграционни вълни, които подменят християнската тъкан на Европа.

- Русия е част от Европа. И европейската цивилизация свършва във Владивосток. Това е истината. Благодарение на руската експанзия през 16, 17 и 18 век европейската цивилизация достига на изток в една непрекъсната и огромна сухопътна полоса до брега на Тихия океан. И това е факт, най-голямата европейска държава е Русия. Големият въпрос е как Европа се променя демографски, защото процесите там са много напреднали. Оосбено в западната част. На практика има много места, където европейците вече не могат да се забележат на терена. Аз самият като пътувам из държавите в Западна Европа на моменти изобщо не се усещам да съм в Европа.

- Европа го пожела това нещо, тя го прегърна, пусна го при себе си да се случи.

- И на нас ще ни се случи. Скоро слушах една персона от работодателска организация в туризма, която обясняваше, че трябва да внесем работници от Непал и Бангладеш, тъй като тук хората искали стартова заплата от 1200 лева, и какво било това нещо. Нашите „робовладелци“, защото те са робовладелци, а не работодатели, живеят с мисълта, че работникът им е длъжен и трябва да му подхвърлят не заплата, а милостиня. Нашите „робовладелци“ не осъзнават, че по този начин повтарят грешките на техните колеги от Западна Европа. Защото навремето те така внесоха в буквалния смисъл хора от своите бивши колонии, от Африка, Близкия Изток и др. с идеята, че те ще им работят изключително евтино. Те наистина им работиха евтино, но след това започнаха да се възпроизвеждат. Станаха много, започнаха да искат по-големи заплати, спряха да работят второто и третото поколение и стигнахме до тази ситуация, в която сега се намира Европа.

- Това е така. Но стратегията за откъсването на Европа от Русия минава и през нарочно създавана миграция с инструментите на такива парадокси като Ислямска държава, като приключване на някои диктатури в арабския свят и въвеждането на държавите в умишлен хаос пр.

- САЩ имат един много сериозен проблем с България. България не може да възприеме Русия като враг. Пак повтарям, че в България няма нормален човек, който да възприема Русия като враг. И в такъв случай, като не могат да променят българския народ, тогава трябва да унищожат българския народ. И процедурата, която изпълняват вече 35 години, е много успешна. Ние загубихме една трета от нашето население. А иначе по отношение на темата за Русия и Европа, всъщност тук не става въпрос дали да оставят Европа на руснаците, а дали да оставят Европа със руснаците. Защото тук има разлика. Русия поддържаше изключително равностойни и взаимноизгодни отношения с държавите от Западна Европа. Тези отношения бяха на принципа – съюз, ресурси и технологии. Ресурсите на Руската федерация с технологиите на Европа успяваха да се срещнат по средата и да постигнат много сериозни резултати, от което икономиките на Западна Европа растяха изключително много благодарение на евтините енергоносители. А пък икономиката на Руската федерация се превърна в една от най-бързоразвиващите се десет икономики в света благодарение на притока на капитали от Западна Европа, строежа на нови индустриални мощности и пълна регенерация на индустриалното оборудване, което беше оцеляло от съветската епоха. Последва това, че Русия успя да създаде най-голямата си външна и геополитическа победа, а именно създаването първоначално на съюза БРИК, който после стана БРИКС, а сега вече е БРИКС плюс. Нещо, което не се отразява много, защото американците гледат с пренебрежение на Русия. Когато започна кризата в Украйна през 2013 г., Обама каза, че Русия представлява регионална сила. Само че тази регионална сила създаде един съюз, който е много по-голям като територия, като население и като БВП от Г-7, което е любимото дете на глобалния политически елит. Така тази „регионална“ сила успя да създаде многополюсен свят. САЩ не можеха да толерират това, защото виждаха, че реално властта им се изплъзва. А Руската федерация се почувства силна да решава проблемите, които бяха отлагани през годините поради нейната слабост, незрялост и пр., защото Русия има и много грешки в своята политика. И когато руснаците се почувстваха достатъчно силни, за да вземат реванш след продължилите 30 години унижения, се стигна до войната в Украйна.

- САЩ сякаш се опитват да се измъкнат от войната в Украйна и по-конкретно вече насаждат Европа в една война, за която буквално я принуждават. Европа не желаеше война, но Европа беше вкарана във война, засега само с финансиране и разбиване на икономиката, с огромни щети и безпътица.

- Не смятам, че САЩ се оттеглят от войната в Украйна. Американците винаги са имали този маниер, ако могат да вадят кестените от огъня с чужди ръце. Когато започна разгарянето на големия конфликт в Индокитай, т.нар. Виетнамска война, и когато започнаха да пристигат все повече и повече ковчези в САЩ, тогава американската администрация започна политика на виетнамизация на войната, което ще рече виетнамците да си водят войната с виетнамски войски. И започнаха да дават милиарди на местната държавна и военна машина на Южен Виетнам с идеята да обучат тяхната армия да се бие със Северен Виетнам. Но това не им помогна и в крайна сметка загубиха войната. Защото Южен Виетнам нямаше кауза. Той беше на практика окупирана от американците територия. Същото нещо ще се случи и с Украйна. Защото огромната част от населението на Украйна много добре знае и разбира какво се случва в украинската държава. Населението преживя преврата през 2013-2014 г., който беше рамкиран като някаква градска демократична революция, цветна, кадифена, а всъщност си беше откровен преврат. Населението вижда и какво се случва в момента. Зеленски вече не е легитимен президент. Мандатът му изтече и той отмени изборите. Как се нарича държава, в която президентът отменя изборите и казва: аз ще управлявам докогато реша?! Това е фашистка хунта. И сега френският президент говори за изпращане на френски войски в Украйна. То вече има френски войски и дори дават жертви, но той по-скоро говори за легализиране на френското присъствие там. Така че САЩ няма да се изтеглят от войната в Украйна, по-опасното е, че ако продължи да управлява администрацията на Байдън, тя няма да позволи Русия да спечели. Което наистина изправя света на ръба на трета световна война. Именно затова пак повтарям, че Тръмп е последният шанс на мира. Ако не спечели Тръмп, а спечели Байдън, наистина Бог да пази земното кълбо!

- Как Ви изглежда реформата, която ПП/ДБ искат в службите, и как ще коментирате изказванията на Атанасов по отношение на шефа на военното разузнаване?!

- Реформата на ПП/ДБ е много простичка. Махаме чуждите хора и слагаме наши хора. Те не го и крият, те казват: „Тези хора са едни и същи, които работят в службите от 35 години“. Тези откровени инфантили ПП/ДБ не могат да си представят, че службите не са стартъп! В службите един кадър се изгражда десетилетия. Той не може да си научи професията в университета. Няма специалност агентура, разузнавачество и шпионаж. И това, което говорят ПП/ДБ, е меко казано обидно за всички професионалисти в службите, доколкото такива са оцелели след всичките безбройни чистки през последните 35 години. Това, което лицето Атанасов прави с опита да вербува служители на военното разузнаване, е само върха на айсберга. Двамата служители са били обект на вербовка като негови хора, апропо, подчертавам „негови“ хора, лоялни само и единствено на него. Даже не на партията му, а на него лично. Документът го има в деловодството, аз го прочетох от парламентарната трибуна. Големият въпрос е защо Атанасов е все още на свобода. Два пъти призовах да бъде арестуван. Само си представете какво щеше да се случи, ако аз бях на неговото място.

- О, да, това е ясно. Избирателите дават ли си сметка каква степен на девалвиране на държавността има у нас, ако някой излиза и заявява, че военното ни разузнаване работи за Русия. И го прави, за да спечели политически дивиденти?

- Краят на тази профанизация е на 9 юни. Това е хубава, превратна дата в българската история в буквалния смисъл на думата. Така че край на това трябва да се сложи на 9 юни. Защото няма друга дата, която можем да изчакваме. Повече така не може! Нямаме време за губене! Относно безотговорните приказки на Атанасов, се оказа, че техният човек в МВР, за който Атанасов каза, че лично го е предложил, че е изключително кадърен, че го подкрепя, Живко Коцев, се оказа сниман с пачки, с пудели, с престъпници в доста интимна среда и атмосфера. И в крайна сметка финишира като обвиняем и клиент на прокуратурата. Така че всички тези приказки на Атанасов за военното разузнаване издават нещо друго. Че те са имали информация, че предстои да излезе тази разработка на ДАНС за митниците. Разработката на ДАНС е от две години. И тези инфантили непрекъснато се доказват, че са такива. Слушах скоро едно създание от тях, което постави въпроса защо след като ДАНС са знаели за канала преди две години, не са го прекъснали веднага. Ами защото две години са нужни, за да се разплете целия канал и да се стигне до всички участници. Когато разбереш, че има такова нещо и думнеш веднага първия, няма да стигнеш до корена. Най-вероятно Атанасов е получил в последния момент информация, че предстои нещо да се случи срещу тях и затова са атакували превантивно на принципа, че атаката е най-добрата защита.

- „Възраждане“ какво иска от ЕС? Как да бъде реформиран?!

- Не реформиран. Няма нужда от реформи. Аман от реформи! Искаме да бъде деволюиран. И обяснявам какво означава това. Да се върне обратно към корените си. ЕС е замислен като икономическа и културна общност. Точка! Свободно движение на хора и капитали? Добре. Културно общуване? Добре. Но нищо повече.

- Тоест да няма Урсула, която да ни налага решения как да управляваме държавата си, дали да затваряме тецовете си, как да образоваме децата си и пр.

- Стига толкова Урсули! Урсула е диагноза. Вече не е име. Тя се превърна в нарицателно все повече и повече, клеймо за ЕС. Ние ще направим всичко необходимо с нашите представители в европейския парламент и много ще разчитаме да всеки един от тях да предприемем постъпки за предоговаряне на членството на България. Да, това е процес и ние знаем, че няма как да стане бързо и лесно. Но ако не успеят усилията ни за предоговаряне, ще инициираме референдум в България за напускане на ЕС. Това са двата варианта. Или предоговаряне, или напускане. И напускане едва след като си получим всички пари, които сме инвестирали, защото в момента ние сме нетен донор на ЕС. Загубите ни от членството са много по-големи от плюсовете.

- Как ще го обясните това на средния гражданин, който не е толкова политизиран, може би не чете толкова много книги, но пътува и работи свободно в ЕС и неговото усещане е, че в ЕС е много хубаво, че членството има много и всевъзможни предимства, а извън ЕС държавата ще загине в изолация?

- Българският народ свързва ЕС само и единствено с две блага – свободното пътуване и възможността да работи в Западна Европа. Свободното пътуване никой няма намерение да го премахва, макар че ние все още не пътуваме съвсем свободно, защото не сме изцяло и напълно в шенген. А що се отнася до работенето на запад, ние смятаме, че е крайно време българите, които работят на запад, да се върнат в България. Не може едно от основните предимства на членството в ЕС да бъде това, че имаш възможност свободно да станеш евтина работна ръка и да миеш чинии например в Холандия. Това е просто пагубно за нашата държава. Хората знаят това, че не е добре, но го осъзнават като плюс, защото си мислят, че за тях е възможна опция за работа. Макар че дори да не сме в ЕС, същите хора пак ще могат да работят в ЕС, защото евтината работна ръка е необходима, независимо дали идва от Африка или Източна Европа. Отделно от всичко това, ЕС не е никакво предимство за българската икономика, тъкмо напротив, имаме огромни щети. За информация препоръчвам на все още четящите избиратели книгата на доц. Благовест Георгиев, „Членството на България в ЕС. Баланс на ползите и вредите“. Горещо я препоръчвам! Тази книга е изцяло статистико-социологически документ. Ще разберете какво производство има България по време на влизането си в ЕС (храни, стоки, услуги). И след двайсет години членство в ЕС може да се сравни отново какво производство има България. То е в пъти по-малко. Причината е проста – европейските стоки влизат без защитни мита, те убиват българското производство, много малка част от него оцелява, и сега оцелялото продължава да умира. Най-елементарното нещо, което може всеки да направи, е да влезе в магазините и да види колко са българските стоки. В хранителните ни магазини почти няма български стоки. Дори и бобът ни е внос. С либерализацията на пазара на електроенергия икономиката ни ще стане още по-неконкурентоспособна. България им е нужна като суровинен придатък. Нищо повече. Работниците от тецовете „Марица-Изток“ протестират срещу несправедливото положение и това, че ще ги закриват принудително, и после отиват на изборите и гласуват за тези, които им затварят тецовете!

- Как си представяте, че тази България, която виждаме сега, може някога да се въздигне? Вярвате ли, че може да се възстанови? В малките градчета има само аптеки, клонове на мобилни оператори, банки, хазарт и бързи кредити. Нищо друго. Огромна мизерия, несъответна на държава от ЕС.

- Отговарям. С програма за реиндустриализация! И с програма за преодоляване на регионалните дисбаланси на демографската катастрофа. Какво бих направил аз? Имаме Българска банка за развитие. Бих й увеличил капитала десет пъти. Бих създал няколко фонда в ББР, които да са насочени именнно в посока на реиндустриализация. Бих създал и програма за репопулация на страната ни. А също така и програма за ревитализация на селските райони. Такава програма съществува между другото в ЕС, но България не се възползва от нея изобщо. Бих създал диференцирана данъчна ставка за отделните региони на държавата. Нещо, което в момента българското и европейското законодателство забраняват. Но ние трябва да се преборим за тези неща, защото държавата ни умира! В момента европейското законодателство казва така: всички сте равни! Да, но не всички сме еднакви. Че сме равни, равни сме, но не сме еднакви. Не може да третираш жителя на община Бойница във Видинско, която има 700 души население и е най-бедната община в цяла Европа, както третираш жителя на община Люксембург. Да, тези жители на общини са равни в своите базови права, но са различни във всяко едно друго отношение. Навремето идеята на ЕС беше да се постигне т.нар. европейска кохезия, тоест изравняване. Лека полека забравихме за тази кохезия, има още някакви остатъци от тези фондове до 2027 г. и край. Всяка държава ще се оправя сама със своите проблеми. И неслучайно Макрон каза, че трябва да се замислим за Европа на две или дори три скорости. Но това вече не е ЕС. Това са всъщност едни европейски съединени щати, в които имаме силно ядро, развита мантия около ядрото и една опърпана периферия, от която само се дърпа и и се гледа да се разположат бежански лагери. Питате ме и ви казвам: Да, вярвам, че България може да се възстанови! Историята се пише от хора, които имат вяра. Вярващите са тези, които печелят. Става дума за хората с кауза! Вярата е тази, която преобръща светове, която преобръща историята. Затова казвам, че вярвам, че можем да въздигнем, да възстановим България, да я направим по-силна! И ще направим това.

- Еврозоната! Още един лост за контрол. Губим ли суверенитет?

- Всичко губим. На 12 април „Възраждане“ проведе международна конференция в София под мотото „Новите лидери на Европа“. Присъстваха представители от девет европейски държави. Всички бяха категорично против еврозоната. Една част от тях бяха представители на държави – членки на еврозоната. Като Нидерландия и Словакия. Мотивът им е, че в момента, в който са влезли в еврозоната, те са загубили своята собствена финансова независимост. Държавите от еврозоната или по-скоро една голяма част от тези държави не контролират своята финансова политика. Миналата седмица аз и водача на европейската листа на „Възраждане“ Станислав Стоянов имахме среща с видния френски политик Никола Дюпон-Енян в неговия офис във френския парламент. Той каза: „Пазете лева като зеницата на очите си! Защото еврото е смърт за икономиката. Откакто Франция влезе в еврозоната, тя отстъпи икономически много повече на Германия в сравнение с преди.“ Този френски политик направи следното заключение относно загубата на френския франк: „Нас ни излъгаха! Това е. Не допускайте да ви излъжат и вас!“ Затова казвам на избирателите, че на 9 юни отиваме на своеобразен референдум какво искаме да получим. Ние ще разговаряме с всяка една политическа партия без ДПС. Понеже ДПС не са партия, а са етно-политическа мафия и заплаха за националната сигурност. Ще разговаряме с всяка една партия за провеждането на референдум за членството на България в еврозоната. Европейският проект всъщност представлява една голяма финансова и пиар политическа пирамида, ако мога така да се изразя. В момента, в който влезем в еврозоната, ние спираме да печатаме собствени пари. И ако утре Европейската централна банка каже, че няма да ни даде пари, какво се случва?! Помним случая в Гърция, когато искаха да си връщат драхмата. Но интересният момент е, че има механизъм за излизане от ЕС, разписан в Лисабонския договор, но няма механизъм за излизане от еврозоната. Това е затвор без изход, капан.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Отче Ваш

  22 Апр 2024 10:03ч.

  В сибирската тайга има дървен материал за ковчезите на всички от НАТО и УСрайна, че и отгоре !!! А щом са почнали да вземат на фронта еднокраките и едноръките, значи работата е ясна !!! Нещата вървят към ЗАНУЛЯВАНЕ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  22 Апр 2024 10:53ч.

  Бегай в С. Корея, бе комуне. Аман от теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  22 Апр 2024 11:13ч.

  ми ти що не бегаш в САЩ ле фаше??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Урсула потъпка Декларацията за правата на човека, основополагащите документи на ЕС и конституциите на всички държава членки

  22 Апр 2024 14:12ч.

  Урсула ни превърна в роби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: "Хахаха"

  22 Апр 2024 14:57ч.

  А ти защо не се върнеш на майка ти У ...? И на нас ни писна ни от малоумни нахилени дебили, като ТЕБ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  22 Апр 2024 18:03ч.

  Пак се начишках.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дали вали?

  23 Апр 2024 8:55ч.

  Те и в Северна Корея се смеят на ЕС. Ким-овете ще царуват още 200 години ако го има ЕС с 235 пола, маймуни на ол инклузив, колонизатори отвън и разрушаване на всичко, което е ценно за народите на ЕС. С такова ритуално самоубийство Кимчо може да плаши децата в С. Корея още много дълго време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре дошли в действителността.

  23 Апр 2024 18:27ч.

  Споко, сега ще сменят урсулата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО няма място у нас е по-правилното съждение

  22 Апр 2024 10:05ч.

  А не обратното. НАТО да се връща в старите си граници, от времето на соца. Просто е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коце айде стига сладки приказки

  22 Апр 2024 10:19ч.

  От краката -за главата ! Дай ясна предизборна програма с ИЗПЪЛНИМИ обещания ! Малки , но реалистични ! Вземете властта, изпълнете ги ! Дайте началната скорост на България в нова и по-добра посока ! Имате примери - Унгария, Словакия . И едва псле, при изпълнени обещания, поставете по-едрите въпроси за НАТО и ЕС. Иначе мислещите избиратели просто няма да ви вземат на сериозно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  22 Апр 2024 10:56ч.

  Няма как да стане, щото той иска да има пълно мнозинство, за да направи нещо и много добре разбира, че нинкога няма да има пълно мнозинство, затова и не се притеснява, че все някога нещо ще трябва да свърши. Идеята на тази партия е съществуване, заради самото съществуване, а когато е нужно малко да се освободи напрежението. Този е силен на думи, на дела не го търси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  22 Апр 2024 11:17ч.

  е много искаш от коцката! Коцката говори едно и също от няколко години и за съжаление тия неща се броят на пръсти! Той не говори за финансовото и икономическо състояние на държавата ни и какво може неговата партия да предложи за справянето с кризата. Не говори за земеделието, туризма, спазването на трудовото законодателство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • плагиатството е спорт (олимпийска дисциплина) по време на предизборни кампании

  22 Апр 2024 11:32ч.

  Мислещите избиратели разбират, че ясните изпълними програми НЕ се публикуват предизборно, а се оповестяват след спечелване на изборите. Няма смисъл да представяш интелектуалния труд на цяла партия на инфантили като тарикатите от ПП-ДБ, за да използват чуждите идеи за собствената им "програма". БСП все още се оплакват, че по време на правителството в което участваха с ПП-тата, последните иззеха тяхната социална програма и сега я представят като своя собствена, дори отчитат постигнатите резултати по времето на правителството, като лично техни, на Кико Петков. Такива като ПП-ДБ не се притесняват да лъжат както дишат, а камо ли когато плагиатстват. Така че, ако наистина сте мислещи избиратели - мислете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  22 Апр 2024 12:03ч.

  Шах с пешката - предизборните програми не се публикували преди изборите. Казвам предизборни, защото другото е следизборни програми, за които никой, никога не е гласувал и не знае какви са. Факта, че има хора, които си мислят, че е много умно да имаш добра програма, обаче си я пазиш в тайна, за да не ти я откраднат, но въпреки липсата на програма хората ще гласуват за теб е малоумно, но е в синхрон с феновете на Коцето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешка

  22 Апр 2024 18:11ч.

  публикуват се насоките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до "Коце айде .....

  22 Апр 2024 22:28ч.

  А ти престани да разводняваш сериозните проблеми пред страната ни . Изисква се бързо и информирано решение. И е добре, че се заемат сериозни, образовани в България и сърцати хора и не от краката за главата , а точно от главата .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  22 Апр 2024 10:55ч.

  Добри разсъждения, но трябват реални действия, не само автопиар....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @!@

  22 Апр 2024 14:51ч.

  "Реалните действия" се свеждат, като начало до това, плебсът да излезе и да гласува масово! И това реално действие зависи от всички нас, а не от една партия... Докато и последният дебил в тая държава не го осъзнае, измъкване няма, да не говорим за някаква промяна, изобщо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  22 Апр 2024 10:55ч.

  В какви избори за европейски избори участва това руско мекере.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  22 Апр 2024 14:54ч.

  Ей, нещастник, 'що не си ЕПМ и не се разкараш с излишните си малоумни изхождания? Не ти ли стана ясно, че това не е "твоя" форум. Твоят форум е някъде из Прокопиевите тоалетни хартии. БЕгай да дрискаш там... Недоклатен боздуган.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  22 Апр 2024 18:07ч.

  В 10:55 пак се начишках, като улук при буря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възрожденец

  22 Апр 2024 21:05ч.

  Леле къв нещастник си. Как е възможно изобщо да се раждат хора като теб, ПЪЛНА ОТРЕПКА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Розово дълго чорапче

  23 Апр 2024 17:12ч.

  Защо му отговаряте, та той се подмокря като види истински мъж!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  24 Апр 2024 11:31ч.

  Хахаха щом другите ти допадат добре, много ми се иска да се върнат на пенсионерите всички предприятия или равностойността им в пари строени 45-те години, а за евроценителите да остане за приватизация строеното през тези 34 години! Май само един пилон остава???????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • IAI

  22 Апр 2024 10:59ч.

  Преди няколко дни някъде бях чел, че Възраждане са не за излизане от НАТО и ЕС, а за тяхното реформиране. Сега тук виждам други неща се говорят. Абсолютен излъскан популизъм. Знае се, че никога, ама никога няма да управляват: 1. Защото не искат да поемат отговорност и 2. Защото просто няма как да се допусне те да управляват. Някой някога замислял ли се, че никога не са разяснили точно и ясно сектор по сектор, имайки в предвид и външните фактори какъв им е плана за управлениетпо на страната? През времето се видя, че Възраждане говорят едно, а на пркатика съвсем друго нещо правят. Симулира се дейност. Аз лично не очаквам да си вдигнат вота. По същия начин ще приключат както много преди тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А " на пркатика съвсем друго нещо правят"

  22 Апр 2024 11:36ч.

  Например? Я дайте един конкретен пример, за да ви разберем и ние простите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  22 Апр 2024 12:16ч.

  IAI, "Възраждане" са "ЗА" излизане от нато и за реформиране на ес. (никога не са казвали, че искат да реформират нато)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  22 Апр 2024 12:25ч.

  IAI, обоснови се? " на пркатика съвсем друго нещо правят"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  22 Апр 2024 17:35ч.

  IAI, я дай пример как са поели отговорност ПП/ДБ ( или може би си гербаджия - и за ГЕРБ важи същият въпрос ). Дай линк да видим "къде са разяснили точно и ясно сектор по сектор" плановете си за управление. Или си припомни историята за сламката, гредата и окото от Библията и го давай по-скромно с плюенето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петко Димитров

  22 Апр 2024 11:01ч.

  Коце, прав си по всички въпроси.Аз и съседите ми ще гласуваме за партия Възраждане. Притеснява ме това гласуване с машините. ПП/ДБ доказаха, че могат да се манипулират.Трябва всички да гласуваме с бюлетини ,като се избягва капана с излизането от квадрадчето. И да не се гласува преферинциално, за да не стават грешки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подкрепям!

  22 Апр 2024 11:38ч.

  Точно така! И масово трябва да гласуваме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  22 Апр 2024 12:26ч.

  Аз също подкрепям!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Феникс

  22 Апр 2024 11:06ч.

  Само смяната на посоката и преминаване в орбитата на влияние на Русия може да ни спаси, дотам сме я докарали че след 50-на години ще сме само оглозгана територия без население и всякъква надежда за бъдеще!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горните смешковци

  22 Апр 2024 11:08ч.

  Какви мазни и хрисим тролчета са пуснали днеска от фермата. Как витиевато доказват и разсъждават. С тая мъдрост и експертиза конституция могат да напишат. ХрИвановчета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Феникс

  22 Апр 2024 11:11ч.

  Тролчетата са особено активни срещу Дачков,Карбовски, Дилянчето и Волгин! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е ми 900 000 лв. грант от US4BG за "здравословна информационна среда"

  22 Апр 2024 11:47ч.

  в посока "медийно ограмотяване на населението ни" (т.е. за борба с фейкови новини) не отиват само за медии, в т.ч. и за "правилни" коментатори по сайтовете, още познати като платени тролове! (https://glasove.com/intervyuta/sasht-otpuskat-900-000-dolara-na-balgarski-saytove-za-mediyno-ogramotyavane-na-naselenieto-i-zdravoslovna-informatsionna-sreda)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  22 Апр 2024 11:17ч.

  урсула не е добре дошла в българия да не идва изобщо финансов одит на ек за ваксините и траншовете за украина на какво основание се раздават нашите пари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • но трябва да го разбере, тази коза

  22 Апр 2024 18:17ч.

  Ако БХ я посрещне на летище "СофКъннект", и ако собственоръчно я закара в Пловдив до мястото за срещата със симпатизанти на ГЕРБ, ако я гушка през цялото време - как ще го разбере отношението ни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара е чижд агент.

  23 Апр 2024 18:37ч.

  Кажи за гласуването?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диагноза и Терапия

  22 Апр 2024 11:28ч.

  Обществото и държавата ни са много болни и са тръгнали към небитието! Уж бяхме намерили най-накрая истинския път, а отново се задава катастрофа! Така ми изглеждат на мен нещата, но има възможност и за други разкази. Винаги при въвличане на БОЛЕСТ като възможно обяснение на симптоматика и проблеми, следва да се постави въпросът за ДИАГНОЗАТА! Сред заявяваните обществени тези от страна на Възраждане има отделни проблеми, слабости, дори отделни бели петна. Големият въпрос сега е - вярна ли е ДИАГНОЗАТА на Възраждане?! Ако този въпрос не ви харесва, имам и други: Вярно ли е твърдението, че България е в прекрасно състояние и я чака бляскаво бъдеще, светли перспективи при това състояние и динамика, при тази политическа доминация на обществото, визирам ппдб/герб/сдс/дпс? Ако все пак приемем за вярно твърдението, че има тежко заболяване, има ли алтернативна диагноза, какво казва тя и кой е нейният автор и защитник? Най-добрите доктори са вероятно тези, които съчетават прекрасна диагностика итерапевтика (при наличие на условия и ресурси). Процесите могат и да се разделят. Може Костадинов да не е добър терапевт, може ние да преценим, че ни е необходим друг. Може някой дори да носи убеденост, че знае кой е другият, а може да не го знае конкретно, но прибилизително познава профила му. Нека въведем малко ред в мисленето и говоренето, пък и в действието! Има вероятност да е премината точката на невъзврата. А дано да не е! Трябва да се предприеме нещо, иначе времето ще ни отмие като пясък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз пък вечер преди да си легна поглеждам под леглото за руски спецназ, а като ходя до тоалетна поглеждам вътре дали няма да се види перископ на руска ядрена подводница ...

  22 Апр 2024 11:44ч.

  Тъй ми, страх лозе пази! Ей тъй, за всеки случай. Ама иначе съм си напълно нормален жълтопаветник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпроси и сметки

  22 Апр 2024 11:45ч.

  Редно е да отбележим, че в този материал Андролова партнира изключително удачно на Костадинов. Заявява се, но без да се натрапва! Това влиза в ярко противоречие с държаната от нея няколкогодишна линия на симпатия и търпимост към явлението герб и примиране от възхита пред явлението Борисов. Тази метаморфоза на мен ми изглежда много нефотогенично и употребявам тази дума, единствено воден от стремеж да не заличавам предимно много позитивните си впечатления от интервюто. Дали това има няккава връзка с гарантираното заминаване на Волгин в европарламента. Второто място в листата на Възраждане е гаранция за мандат. Те дори най-вероятно ще вкарат и трети евродепутат. Един мандат тежи 5.882 %.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълтохубавец

  22 Апр 2024 11:49ч.

  Нещо дежурните Прокопи тролове ги няма, следобед ще се нацвъкат тук предполагам....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  22 Апр 2024 12:32ч.

  Жълтохубавец, тук са , но са по-мазни. Чети горните коментари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вчера разбрах

  22 Апр 2024 11:53ч.

  че единствената партия в НС, която се е противопоставяла на ударното адаптиране на българското законодателство за да се постигне синхрон с европейското е ... БСП. Единствената! Наистина, правилно казва Костадинов - за Възраждане или лошо, или нищо! Това е лекарството, с което ни лекуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БСП е на Нинова, не се бъркай там!

  23 Апр 2024 18:40ч.

  Знаещ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лошотия

  22 Апр 2024 12:00ч.

  Каква работа има Урсула да се мандахерца у нас в компанията на Герб.Ще има отлив на гласоподаватели.4 пъти гласувах за Герб.Никога повече няма да го направя.Бойко си изпя песента,вече не става.Капут.Голямо разочарование.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  22 Апр 2024 12:03ч.

  Според БНР "Финансирана от Русия дезинформация е сред причините за намалялата обществена подкрепа в България за приемането на еврото". Автор на тази нелепост е Ангелина Пискова. В руските публикации почти не се среща думата "българия", а се говори за руска дезинформация - защо? Обяснението ми е, че всеки който разбира руски език е проводник на руска гледна точка. Но руският език е близък до българския и хората го разбират. Така се оказва, че всеки от нас е руски шпионин. И щом е прочел нещо на руски, значи е "дезинформиран".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой се интерсува от въпроса: Какво се случва?

  22 Апр 2024 12:15ч.

  Споменаването на "руски език" е хубав повод да ви насърча да гледате интервюто с Фурсов. Има го в ютюб. Аз го видях благодарение на един колега тук, който пусна линка, но публикацията беше на място, което може да бъде лесно пропуснато. Изключително ценен анализ. https://www.youtube.com/watch?v=trvYYRwl8cs&t=1s Хубава мисъл, леко перефразирана: Великите умове обсъждат идеи, улавят тенденции и закономерности, сочат пътя напред; Обикновените умове коментират събития и факти; Посредствените умове коментират други хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галя

  22 Апр 2024 12:24ч.

  До кога ще се продължава с тази мантра, че народа не е питан за НАТО, напротив питан е. На изборите за парламент народа е гласувал за партия, която в програмата й е залегнало да ни вкара в НАТО. Така че на 9 юни мислете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  22 Апр 2024 12:35ч.

  Кожата добре го дава, но защо сте му сложили тази отвратителна снимка. Мяза на някакъв бърнест мангал от Столипиново..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • антрополог

  22 Апр 2024 12:45ч.

  Ти си доказан дефект! Дано не си някакъв доктор по Теория на естетиката! Всяка твоя поява е тъпа и досадна, досадна и неинформирана! Ето ти пак случка - ти не знаеш ли бе, нещастнико, че бърнести са мангалите от Максуда, а пък ромите от Столипоново са с тънки и елегантни устни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  22 Апр 2024 14:59ч.

  Косев, ходѝ се погледни в огледалото! Там ще видиш, това, което описваш... Може, чак да ти се догади!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lindentown

  22 Апр 2024 12:57ч.

  1. Получило се е хубаво интервю. Единственият по-важен въпрос, който К. Андролова е пропуснала да зададе на К.Костадинов, е за Македония. Защитава ли все още КК тезата, че Македония е втора българска държава и че „Възраждане” ще работи за обединението на двете държави в недалечно бъдеще. 2. Въпреки малко по-рафиниран, отколкото преди, популизмът продължава да струи от повечето тези на Костадинов. Защо Ат.Атанасов не бил арестуван веднага?! Ами не знае ли лидерът а „Възраждане”, че депутатът има имунитет, който може да бъде свален след обосновано искане не прокуратурата в парламента и съответната парламентарна процедура, завършваща с гласуване в парламентарната зала?! Т.е. няма как един депутат да бъде арестуван „веднага”! 3. За НАТО – приказките му, че щом от 1990 (разпускането на Варшавския договор) до 2004 (влизането в НАТО) България е можела без военен блок, и следователно сега ще може (само с помоща на собствената си армия), са несериозни. Да, имаше един период през 90-те на безоблачност в Европа, в който никой не се чувстваше застрашен. Но когато облаците около Косово започнаха да се сгъстяват, в България се ускориха съответните интерграционни процеси – и към ЕС, и към НАТО. Дори когато България до 1989 имаше огромни за мащабите си сухопътна армия и ВВС, концепцията за отбрана, грубо казано, бе да се „удържи фронта” докато дойде помощ от Съветската армия и другите братски войски . Казвам това, защото съм служил две години в БНА в началото на 80-те - точно в пика на Студената война. Така дори ни се обясняваше и в ШЗО „Хр.Ботев” в дисциплини като военна стратегия и тактика, военна национална доктрина и пр.. 4. Унгария, която е в Централна Европа и няма около себе си подобни на българските исторически компликации със съседни държави, не смята да излиза от НАТО, въпреки че има политическите механизми да го направи. По-скоро активно търси промени в самата военна организация. Тезите на Костадинов, че като излезем от НАТО, ще можем да се защитаваме със силна собствена армия, са несериозни. 5. Невъзможно е практически към настоящия момент дори да се мисли за излизане от ЕС. Най-малкото за това трябва конституционно мнозинство, защото членството е записано в българската Конституция. А такова мнозинство категочино липсва. Единствено разумно е да се води активна и национално-отговорна политика в рамките на ЕС, подобно на унгарската. Да се търси промяна в самия съюз, за да е по-малко податлив на поява на „Урсули.” Може да се наложи друг начин на избиране на председател на ЕК, членове на ЕК, както и на председател на ЕС ( Европейския съюз). Не виждам „Възраждане” да са правили подобни анонси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re:

  22 Апр 2024 14:07ч.

  И аз съм служил две години тъпако! И в ШЗО. Но явно си останал кашик. Какъвто си и бил по военна тактика и стратегия!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леле каква мисъл

  22 Апр 2024 14:17ч.

  Такива, като тебе умници, се лекуват само, като изпратят сина му на източния фронт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  22 Апр 2024 14:26ч.

  За ЕС не сте прав, тезата на Костадинов е че сегашния съюз не отговаря на нуждите на България! И това което последните 2 години казва е че трябва да се промени ЕС и да се върне към икономически такъв и съответно съюз на ясно изявени национални държави!! А не като сега да те карат това или онова да приемеш ! За НАТО излизането ни от съюза е принципен, при положение че САЩ казват кой ни е враг и приятел в момента! А да добавя след влизането ни в НАТО българската армия бе унищожена !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  22 Апр 2024 16:57ч.

  Да уточним. В конституцията е записано следното: (3) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Република България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз. Не е записано, че сме членове на ЕС. Аз например мога да подпомагам/материално и по друг начин/ всякакви организации,партии ,инициативи,съюзи и т.н./ без да е необходимо да членувам в тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 10% на 09.06.24

  22 Апр 2024 13:16ч.

  Най-много 12. И всичко ще си е така, както си е било.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 10% за ПП-ДБ

  23 Апр 2024 18:50ч.

  Възраждане ще бъде първа политическа сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЧЕ КИКЕ

  22 Апр 2024 13:41ч.

  Копейкин, лъжец, лицемер и продажник ненагледен. Ти СЪЩО си диагноза, мой човек. Необратима и нелечима. България ако не беше в НАТО- сега щеше да е провинция на твоя батюшка бе, тъпанар. Щяхме да сме база за войната с Украйна. Не е проблем, че сме в НАТО и ЕС. Проблемът е, че и НАТО и ЕС трябва да бъдат променени и реформирани. За доброто на всички ни. А такива като тебе и като Урсула- в изолирана психиатрия на самотен остров! Нищо лично, Копейкин. Не ми пука за теб. Ти си тъп, зле образован и прост. Но това, че лъжеш постоянно и на едро е проблем. И за това ми пука. Защото разни зелени еуглени ти вярват и гласуват за теб. Все още. Но има и хора със здрав разум, Костя. Ние знаем какво леке си. Урсула била диагноза. Ми тогава що правиш листи за евроизбори бе, льольо? Щото искаш и ти на баницата мекото! Дей гиди лицемери долнопробни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re:

  22 Апр 2024 14:12ч.

  Оди се реформирай ТИ Кире! Коци е прав. Проблемът с него Е ДРУГ! Едно говори, а друго прави с неправилните хора! И като агент на военното разузнаване СИ ГЛЕДА ПРЕДИ ВСИЧКО ИНТЕРЕСА НА СЛУЖБИЧКАТА И ЛЕБЕЦА. Това е проблема с него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я сега малко по-конкретно.

  22 Апр 2024 21:43ч.

  С примери докажете вашите твърдения. Иначе си остават това което са - клеветни лъжи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  22 Апр 2024 13:58ч.

  Коце, Коце, Маца!!! Военното разузнаване та военното разузнаване! Щото има ТАМ едно картонче. Твое. Дотук добре. С приказките. А делата ти?! Виж си групата. С тях ли ще управляваш СМЕШНИКО?! Ти си присъдружен и тип златен пръст - ПОВТОРЕНИЕТО!!! По делата и по местата те ПОЗНАВАМЕ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хенде хох

  22 Апр 2024 14:22ч.

  Кавал, ще ви се да ви управляват Киро, Асен и Бойко. Титаните на управлението. Свършва тая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошко Прошков

  22 Апр 2024 14:22ч.

  Абсолютно го подкрепям без грам сарказъм! Всички нещастници гласували за тоя чукундур - за формално обучение и после на фронта срещу Русия. Другите ще си отървем нашите деца, както сме отървавали себе си по време на предишното наборно робство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  22 Апр 2024 14:29ч.

  и как си се оттървал от наборното рабство?? Кажи сега колко агнета отидоха, колко пари додоха ващи? Направиха ли те негоден за военна служба например сърцето или съмнение за халката??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошко Прошков

  22 Апр 2024 14:45ч.

  Наборното робство води до две сигурни неща: масова емиграция или масова корупция. Понеже бях категоричен, че няма да козирувам и да робувам на лайна в костюми и свине в камуфлаж, и двата варианта бяха на масата. В крайна сметка ми излезе евтино. На теб циганите в казармата разпраха ли ти халката, та си се загрижил за моята? Или ти сам се предложи на мъжката компания, докато спеше в общо помещение като кон и се навеждаше да вдигаш сапуна в общата баня, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ххахахах

  23 Апр 2024 21:14ч.

  Рошко, навремето педалите не ги вземаха в казармата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошко Прошков

  24 Апр 2024 18:09ч.

  Объркало си се нещо, байновото. За нас, мъжете, никога не е стоял въпросът дали някой ще ни вземе или няма да ни вземе. Ние не сме боклук като вас, та някой да ни прави уборка. Ние сами се освобождавахме, а вие ходихте да спите и да се къпете с други мъж, да ви гърчат без пари, и ви пълнеха простите главици, че сте "истински мъже". Едни смешници сте, чакахте момента, в който да се дерете У-ВОЛ-НЕ-НИ-ЕЕЕЕ, а ние в туй време ви оправяхме гаджетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Хаус

  22 Апр 2024 14:47ч.

  Костадиноооов! Пълен палячо си, ако наистина мислиш и си вярваш, че имаш някаква легитимност или си в каквато и да било позиция да бъде „изричен“ и да „натъртваш“ каквото и да било. Каквото и да кажеш, е като пръдня, объркала пътя и излязла от устата ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  22 Апр 2024 15:04ч.

  А според теб, кои са "легитимните" бе, сопол? Тия от Сглобката ли са легитимни, дето ОБЩО са събрали няма и 20% от гласовете на всички имащи право на глас? Точно в това е и проблемът - Партията на негласуващите... И дебилите, като теб, разбира се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Хаус

  22 Апр 2024 15:08ч.

  Аз съм негласуващите. И изключително се забавлявам, когато копейкаджиите ме припознават като либераст, а либерастите - като копейка. Само показва какви сте скачени съдове, които се имат за нещо, а истината е, че и двете групички сте маргинално и кресливо малцинство. Ние доминираме с близо 70% и управляваме съдбините ви, докато сами ковем своите. Та не знам кой са сополите и дебилите, ша знайш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Хаус

  22 Апр 2024 15:11ч.

  Пропуснах да отбележа, че Партията на негласуващите е проблем само за нелегитимните властници и техните маргинални поддръжници като тебе. Не е проблем за мен и всички от най-голямата Партия в Българи - на негласуващите. Сигурно е много кофти за теб и подобията ти, че щастието ти зависи от това дали други ще гласуват или няма да гласуват, но това си е ваш проблем. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълтохубавец

  22 Апр 2024 14:54ч.

  Ихаааа, познах! Всичкото Прокопи трол се изсипа. Меед ми капе на сърцето, да гледам как се гърчи...И накрая един се изсули да говори за наборно робство....Откъде се появиха тия, от кой сфинктер се пръкнаха? Тъпи, манипултивни на туземно ниво, неграмотни, озлобени и посредствени...Чета им коментарите, даже се сетил за Македония единия...предполагам от ВМРО- фашисти....Та кеф ми става. Тролските ферми са до някъде, докато розовобузестия не избяга пак в Сингапур...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошко Прошков

  22 Апр 2024 15:02ч.

  Възрожденец казармист ще ми говори за "туземно ниво". Утайката се има за каймак. Това е като някакъв виц, а ако трябва да го облечем научно: ефектът Дънинг-Крюгер в действие. И как пък реши, че някой се гърчи? За какво бе, смешко? Никой никога не ме е гърчил за нищо, а теб са те гърчили и в казарма, а сега само се радвам, че и децата ти ще „станат мъже“, като са доминирани нещастници от мъже с власт над тях. Това е положението, оправяйте си се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошко Прошков

  22 Апр 2024 15:05ч.

  И освен това никой не ти е разрешил да доложиш, робе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да те ... и тебе

  22 Апр 2024 15:19ч.

  в референдумджията! Видяхме как се осрахте за еврото,нали щеше да изкарваш хората по улиците ако го спрат в парламента? Лаладжия!Всичките ви глупости са такива!Сега пък референдум за НАТО,сам вярваш ли си?С кого в коалиция ще действате,след като няма да можете да управлявате сами?И понеже се изложихте,лъжете и говорите какво да е,сега ще стане ясно на изборите,защото няма да си качите проценти във вота,дори с Волгин! Хората не са прости,мислят и виждат!Възраждане не стават, нямат нито потенциал,нито кадри,само лапни-шарани за електорат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълтохубавец

  22 Апр 2024 16:03ч.

  Ихаааа, тролчетата са възпалени...и робство ми говорят. Е как да кажеш на простия че е прост, как да обясниш на такива сенките от Платоновата пещера? И да скача за наборната служба като пинчерче с отрязана опашка...маха се бясно израстъкът, маха се и това съпроводено с неистов лай. Тролчета мамини, разбирам ви мозъчната дисфункция, но какво да ви правим кога на татко Прокопи му вземат паричките от да кажем следващата Магнитна вълна? Ще бъдете едни употребени предпазни средства пълни с жълтопаветна гняс....Не ми е жал за вас, просто ви се наслаждавам на деградацията ви. Поучително е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошко Прошков

  22 Апр 2024 16:23ч.

  Пак говориш, без да си искал разрешение да говориш, робе! Мир-р-рно! Слушай и не опитвай да разсъждаваш, не го можеш тоя процес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акула

  22 Апр 2024 18:15ч.

  Искаме си Царя, пък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълтохубавец

  22 Апр 2024 18:33ч.

  Прошкооо, Прошкооо видях ти акъла Прошкооо, марш за надницата, но има по добри тролове от теб във форума. За наборна ще ми говори, мамин ми неграмотен! То що ти обръщам внимание, дефекацията си е и в главата Прошкоо...Но иначе по темата, всичко казано от Костадинов е добре, но на онези за троловете да фи подсетя как пък избягахте от определенията четирихилядник, за ктщата край морето, за копейкиъе, за Русия? Кой сега седна да ви пише новите сенки от пещерата? М?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  22 Апр 2024 20:43ч.

  Така ли бе пробита копейка, а септември 44-та кой ни нападна и съсипа царство България, без никакви причини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акула

  23 Апр 2024 12:27ч.

  Искаме си Царя, пък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един луд кучи син

  22 Апр 2024 21:52ч.

  Изключително точен, компетентен и целенасочен. И не само в това интервю, а и в това по БНР вчера. Доколкото го познавам, него нищо не може да го спре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки да излиза и си гласува

  22 Апр 2024 22:23ч.

  За партията, която най-много му допада. И ще има представителство на изборите. Стига сте мрънкали, има достатъчно партии за избор. Вече ми писна да слушам, че няма за кого да се гласува. Има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боги

  22 Апр 2024 23:10ч.

  Призивите да не се гласува наливат медец в чая на сглобкаджиите. Как пък не проумяхте, че "великата жертва" да не отделиш половин час от неделния ден на 9-ти юни е контрапродуктивна!!! Допускате ли, че лелки герб, готови да обгърнат Баце, и реститутки дб, омагьосани от трапчинките на про100тото ще си останат у дома? Неееее, те всички ще се изсипят пред урните, докато вие броите копейките на Костадинов. Направо се чудя, откъде този мъж черпи енергия и по-важното, защо прави лична саможертва за толкова заспал и неблагодарен народ... Аз искам сглобкаджиите да отговарят за предателството си и затова ще гласувам за Възраждане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ахам

  23 Апр 2024 15:38ч.

  А ти как не проумя, че единственото което ще направиш е да легитимираш престъпленията им, като ги овалстиш с твоя глас. Тъпанарската мантра, че ако не гласуваш си гласувал (колко акъл трябва да имаш, за да повярваш на такава простотия??) за ДПС, за сглобки, млобки и подобни не само, че не е вярна, а е откровена лъжа. Но празните ви кратуни не могат да осмислят, нещо толкова елементарно, че ако не си гласувал, значи че НЕ СИ гласувал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козяшките тролове

  23 Апр 2024 20:23ч.

  имат мозъка на една кокошка. Те могат само да кудкудякат безспир своите опорки. Боги е абсолютно прав. Местата в парламента се разпределят от процентите ГЛАСУВАЛИ. Ако не се гласува, тежестта на гласувалите е по-голяма. Ако масово се гласува, тежестта на купения и корпоративния вот намалява. Затова козяшките тролове призовават да не се гласува. За да може твърдите ядра да определят състава на парламента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лили

  23 Апр 2024 6:48ч.

  Агитацията и Пропагандата са цяла наука ,отдавна е установено ...Коце и хората му са си научили урока ,но явно не знаят , че ниско културния и просташки манталитет на проявления има обратен ефект и за това са губещи !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ето ги

  23 Апр 2024 11:32ч.

  Службите за сигурност освободиха лидера на партия „Възраждане“ след разпит https://otupor.com/sluzhbite-za-sigurnost-osvobodiha-lidera-na-partiya-vazrazhdane-sled-razpit/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rambaldievskievich

  23 Апр 2024 13:41ч.

  "Костадинов пред "Гласове": Няма нормален човек в България, който да възприема Русия като заплаха. Нямаме място в НАТО. Урсула е диагноза" А, бе, костя, а, бе, копейкин! Мо'е ли половин България, че и отгоре да е ненормална, бе, папуняк пършив родоотстъпнически путинорусофилистичен! Я, марш в мордорска мужикистания, барабар с цялата си чуждопоклонническа предателска орда "възраждане", бе, мангал максудски! 'баси!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • откачил от русофобия

  23 Апр 2024 17:34ч.

  Много си нелеп и смешен бре, поляк комплексиран нещастен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  23 Апр 2024 15:59ч.

  Възраждане със 7 евродепутати и 80 национални депутати ще е едно добро начало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Музикант

  23 Апр 2024 20:31ч.

  Съгласен съм. Даже мога да се прежаля и да изсвиря химна на Европа. И после и химна на СССР. Нали т.н. европейци откраднаха датата 9-ти май. Боде ги победата на руснаците над хитлеро-фашизма и краят на втората световна война, завършила именно на тази дата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи