Контраразузнавачът, учил в една школа с Путин: Европа има два месеца да се разбере с него

Контраразузнавачът, учил в една школа с Путин: Европа има два месеца да се разбере с него

Автор: Петя Минкова, "24 часа"

Завършва Немската гимназия в Ловеч, а след това немска и италианска филология в Софийския университет, доктор е и по история. Докато подготвя аспирантурата си в Москва, в библиотеката му показват Путин като пример за аспирант, който почти денонощно работи над дисертацията си. Преди това още като студент Павлин Павлов преминава обучение по линия на Първо главно управление на ДС, след което изпълнява задачи на разузнаването. От 1986 г. до 1998 година работи в българското контраразузнаване. От 2000 до 2005 г. е директор по обществения ред и сигурността в община Варна. След това се занимава с консултантска дейност. Автор е на 19 книги, последната от които е "31". 

- Г-н Павлов, Вие може би сте единственият българин, който като аспирант е работил по дисертацията си по едно и също време с бъдещия руски президент Путин. Макар да не сте се познавали лично, вие сте формирани като мислене от една и съща система, в един и същи период. Можете ли да кажете какви грешки допусна той?

- Би било признак на прекомерно, да не кажа болно самочувствие, аз да бъда съдник на Путин. И все пак казаното от Вас в анонса ми позволява да споделя някои мисли по темата. Още в началото на въоръжените действия не някой друг, а самият Путин и неговият генерален щаб сами констатираха, че явно са били подведени от политическото разузнаване за обстановката в Украйна и нагласата на населението.

Както се видя, никой не ги посрещна с хляб и сол. Неслучайно още в първите седмици бяха уволнени началникът и заместникът му на отдела в разузнаването, наблюдаващ Украйна. Впоследствие това явно повлия и на хода на военните действия. Бе обявена цел едва ли не да бъде завзет Киев, Харков и други градове, което скоро беше променено и се стигна до сегашното положение. Освен това аз и сега считам, че поставените цели за денацификация на населението или други подобни са по-скоро удобни лозунги за вътрешна употреба, но едва ли могат да бъдат реално постигнати намерения.

Украинците със своите антируски настроения и със своето антиправославно, католическо вероизповедание едва ли ще може с агресивни действия да бъдат променени, което се вижда и в момента. Освен това, след като Минските споразумения бяха подписани от Германия, Франция, Русия и Украйна, но не се спазиха от Киев, Путин трябваше да вземе отговорното решение за защита на интересите, да не кажа и на живота на живеещите в Донецка, Луганска и Запорожка област.

(През февруари 2015 г. лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Франсоа Оланд с президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко се споразумяха за споразумение с 13 условия, като първа точка е незабавно спиране на военния конфликт под наблюдението на ОССЕ. По това време сепаратисти в Донецк и Луганск влизаха в кървави сблъсъци с украинските сили и превзеха летището в Донецк. Според споразуменията размирните области трябваше да останат в пределите на Украйна и да получат федеративен статут, да могат да избират управлението си, езика, църквите и т.н. – бел. ред.).

Още когато се проведоха референдумите и тези области бяха "присъединени" към Руската федерация, аз бях убеден, че Путин ще направи същия номер като с анексирането на Крим. Руснаците тогава тихомълком се появиха, забиха колчетата. Имаше вой, протести, но Крим де факто стана руски. По същия начин Путин трябваше да даде една проста инструкция – военните да влязат, да заемат териториите, още повече обявени за руски, и да защитят сънародниците си в размирните области. Който иска - да ги напада. 

Това, което последва, доведе до непредполагаеми беди, не само за Украйна и Русия, а и за Европа като цяло. Руската армия извърши неща, които, меко казано, не подхождат на нация, претендираща да е радетел за мир. Някои действия принудиха дори тези, които симпатизират на Русия, да се настроят срещу нея. Както се казва, в един ден от защитник и освободител на своите сънародници Путин беше обявен за агресор и заплаха за целия свят. Което  едва ли и той сам си го е желаел. И тук стигаме до друга съществена подробност, която до голяма степен касае и нас. Определено считам, че Путин имаше достатъчно възможности и позиции в Западния свят, че и в останалия, изпреварващо да направи нужното, за да оправдае военната си операция. Най-малкото да покаже и убеди своите симпатизанти по света, дори своите врагове, че друг начин за спасяване на хората във въпросните области няма. Изненадата, която Путин ни поднесе с началото на операцията, има и ще има необратими последици за отношението на гражданите от другите страни към Русия. Да не говорим за такива като мен, които, няма как, живели и учили във великата страна, да се отрекат от чувствата си към нея, към руските хора, към многото приятели, с които сега останахме разделени от новата Желязна завеса. А тя, както се очертава, ще е още по-висока и още "по-желязна".

- Вие вероятно приблизително имате представа как мисли Путин – можете ли да кажете към днешна дата какво трябва да се предприеме, за да се прекрати конфликтът?

- Следващите два месеца са шанс за европейската администрация да докаже, че всичко, което е направено, е в името на това да защитят европейските интереси, а ние специално – нашите, националните. Убеден съм, че по най-бързия начин трябва да се започнат преговори с Путин.

- Той не дава сигнал, че е готов на подобен ход.

- Кой казва, че не иска преговори? Някой да е отишъл в Москва? Защо френският президент Еманюел Макрон не отиде, какво значи разговор по телефона? Сигурен съм, че Путин няма да откаже, ще седнат на една маса и ще говорят. Щом Ердоган може да отиде и да разговаря, той нали също е лидер на НАТО. Знам, че и на руския президент тази ситуация не му харесва.

- Но защо да преговаря, след като е завзел 500 км украинска територия, вижда, че САЩ намаляват военната помощ, Европа тепърва говори за свои въоръжени сили и за възраждане на военната индустрия.

- Когато става въпрос за поведението на САЩ, тук нещата стоят по друг начин. Искаме или не, трябва да признаем, че на 24 февруари 2022 г., когато Путин започна своята военна операция, САЩ за втори път след Студената война победиха, но дори не успяха да отворят шампанското, за да се порадват на победата. Защото никой не е очаквал, че конфликтът може да ескалира до евентуална Трета световна война. САЩ по този начин достигнаха целта си. В продължение на 30-ина години те с тревога наблюдаваха как се засилват политическите и икономическите връзки между страните от ЕС и Русия.

През 2008 г. на Мюнхенската конференция по сигурността Путин дори призова за дружба с Европа - заедно да изградят общия европейски дом. Тогава от Франция възникна идеята за европейска армия – това бе историческият прозорец и шанс Русия да бъде приета в ЕС. В един момент вече се говореше за общ икономически пазар, на всеки форум се споменаваше Общият европейски дом, дори се лансира "нахалното" предложение за обща Европейска система за защита. Към това би трябвало да се отчитат и перманентно съществуващите още от Студената война антиамерикански настроения в Западна Европа. 

Това можеше да стане абсолютен кошмар за САЩ. Още Збигнев Бжежински на времето вещаеше никога да не се допусне ос между Берлин, Москва и Токио. На път беше да се създаде едно огромно пространство, което би могло да конкурира САЩ. Представете си един общ пазар, с отворени граници, с енергоизточници от Русия и засилващи се кооперации между руски и европейски компании. Според мен САЩ се почувстваха задължени заради собствените си интереси да предприемат необходимото за възстановяване на противопоставянето между западноевропейските и източноевропейските интереси.

За Вашингтон стратегическият приоритет е на всяка цена да запази Западна Европа от проруско влияние. САЩ бяха тези, които направиха всичко необходимо страни като Грузия и Украйна да поискат да станат членове на НАТО. А след провокативното неспазване на Минските споразумения се стигна до украинската криза и Путин  бе обявен набързо и за агресор, и за враг на цялата европейска цивилизация. Европа бе разделена на две воюващи страни, с което на практика се постигна заветната мечта на САЩ.

След като беше прекарана "браздата" – за кой ли път – работата, както се казва, американците си я свършиха. САЩ, както виждаме в момента, започват бавно да се изтеглят от авансцената и да пренасочват вниманието си към друг стратегически район на свои интереси – Далечния изток, където освен с Китай, ще им предстои отново да се срещнат с Русия.

Ако си спомняте, във военната база "Рамщайн" се говореше за 60 млрд. долара помощ за Украйна, сега от американски генерал научаваме, че тя ще е около 300 млн. – тоест 5% от обещаното. Разбира се, Вашингтон не дава пари, а за тази сума поръчва оръжия на своя военнопромишлен комплекс.

- Тръмп предупреди, че ако Европа не плаща, ще я остави на Путин.

- Тепърва ще се върви към формиране на европейски въоръжени сили, ще се преминава към военновременен режим на икономиките и т.н.

- Преди две седмици изчислих, че Европа ще отделя по 318 млрд. евро годишно за отбрана, ако се съобрази с Тръмп.

- Подозирам, че ще са много повече. В ЕС би трябвало да се усетят, че им се предлага една надпревара, в която губещият е известен. Тепърва се каним да развиваме военна индустрия, но още я нямаме. САЩ подсказаха, че нямат намерение да помагат сериозно на Украйна с техника, по-скоро ще осигуряват оръжия за поддържане на огъня.

- Няколко западни разузнавания прогнозираха, че европейците трябва да се готвим за военен конфликт с Русия. В Дания дори обявиха, че ще направят военната служба за жени задължителна.

- Отсега мога да се подпиша - няма да доживеем Путин да завладее или да нападне Европа. Няма.

- Защо мислите така? Сталин щеше да я завладее, ако не бяха САЩ и D-Day, когато съюзниците се обединяват не само за да победят Хитлер, а и да не допуснат Сталин да сложи ръка върху целия континент.

- Путин не се нуждае от Европа, за какво му е? Това не е като да влезеш в Украйна? В ЕС има прекалено много руски икономически интереси, които трябва да бъдат защитени – близо една трета от Европа е изкупена от руски и китайски компании.

От друга страна е почти сигурно, че ако европейският елит не започне бързо преговори с Путин, той ще си постигне целите в Украйна, и то в пълен обем. После никой не може да предположи какво би могло да бъде спасено от тази страна все още. Но трябва да се реагира сега. Иначе рискуваме един ден Черно море да се нарича Руско море.

Тези два месеца, които предстоят, ЕС трябва да направи необходимото, колкото и да не ми се вярва, и да се създаде обстановка, в която всичко да спре. След изборите има сценарий, при който ще се смени цялата администрация на ЕС и Европа може да не доставя достатъчно оръжия, САЩ ще се въздържат и резултатът от това ще е, че Путин в един момент ще спре, но ще спре там, където той реши.

САЩ изпълниха стратегическата си задача, оттеглиха се и няма да се учудя, ако скоро започнат по-скоро да погасяват конфликта. Във Вашингтон знаят, че рано или късно трябва да се договорят с Русия – дали това ще стане сега, или ще е след изборите, за тях водещи са американските интереси.

Наблюдавайки всичко това, не разбирам защо западноевропейските политици продължават да се движат по инерцията на своите мъгляви схващания за "крайната" победа в Украйна?

Допускам, че смятат, че това ще им помогне да спечелят евроизборите, но тъй като години наред съм работил по Германия и следя процесите в Европа, мога да кажа, че там се създава сложна ситуация. Навсякъде се забелязва възход на крайнодесни, на вота ще се чуят гласовете на протестиращите с трактори в Германия, на недоволните от социалната политика във Франция, защото хората, които излязоха да протестират по улиците през последната година, са активно гласуващ електорат. Ами случващото се в Полша. Тя едновременно е една от най-активните подкрепящи Украйна, но в същото време явно проличават амбициите към определено "полски" земи там. Да не говорим за полските фермери – и те чакат евроизборите.

Дали няма да се формира друго лице на европейската политика? Какво ще е отношението на този нов елит към Украйна? Дали ще продължат политиката на сегашния, или ще се дистанцират, както сега направиха САЩ? Няма хора в Европа, които искат да воюват. Кой би посмял да вземе решение за мобилизация, за да тръгнем на война. Кой ни заплашва? Затова смятам, че тези два месеца са огромен шанс за преговори, за да се помогне на Киев максимално да спаси това, което може да се спаси. 

В момента европейските лидери са в цугцванг, две години говорят, че Украйна трябва да победи, че трябва да се защити, и сега след всички усилия на гърба на европейските данъкоплатци, след всички дадени оръжия и пари се вижда, че тази цел не може да се постигне. Забележете, че липсва и отговор на въпроса какво означава победа за Украйна. Никой не определя каква е военната и политическата цел.

- Общата позиция е Русия да се изтегли от украинските територии.

- Ако все пак се случи чудо и бъдат изтласкани оттам или решат да се изтеглят, в тези области ще дойдат украински администрации и военни сили. Не съм пророк, но с голяма степен на вероятност считам, че там ще започне процес, който сега наблюдаваме в Газа. На нашия континент ще имаме европейска Газа. Ще сме свидетели на безпрецедентно преследване не само на пропутинско, а въобще на проруско население. Ще ги вкарват в концлагери и затвори, ще има да гледаме сцени на тормоз, изселване, че и разстрели. Ще се чудим откъде ни е дошло. Тогава не знам ЕС каква позиция ще заеме, защото нито един лидер, нито Брюксел ще са в състояние да спрат този процес.

Как Русия ще остави 10 млн. руснаци да бъдат потискани от украинците? Да им забраняват църкви, език? Правилният път бе дипломатическият, но той не получи шанс и Русия тръгна по този начин, който е без аналог в историята. От друга страна, украинците са доказали, че тръгнат ли срещу руснаци, воюват с жестокост.

- Воюват с жестокост, защото в момента това правят и руснаците.

- Путин разиграва гамбит, който му е максимално удобен, защото знае, че скоро ще има евроизбори, както и че неговият проблем с Украйна ще се реши след изборите в САЩ. Дори Байдън да победи, "колчетата" в политиката ще са поставени по нов начин. Ако Тръмп спечели, ще се намери глобално решение. В случая никой няма право на отстъпление. Зеленски не може да отстъпи, той ще продължи военните действия. Путин също няма право на отстъпление, той е изправен до стената, пропагандната му кампания е, че на Запад живеят фашисти и те тръгват срещу Русия – това бе съобщено от Медведев, Толстой и другите. Освен това явно се отчитат настроенията в руското общество. Едва ли се нрави на някого там, че вече са почти напълно изолирани от европейците.

Как да кажеш на обикновения руснак, че вместо да почива на френската Ривиера или в Испания, по-добре да иде на някой остров до Китай или в Северна Корея? Та те доскоро имаха отворени граници с ЕС, купиха огромна част от имотите на Стария континент, само във Варна притежават 30-ина хиляди жилища. Разбира се, руският народ носи своята отговорност, че допусна да се стигне до това разделяне на Русия от европейския свят, който им е познат, в него живееха добре, спокойно.

Сега видяха какво стана в зала "Крокус", вече за спокойствие не може да става и дума. Някои на Запад веднага прозряха в случилото се шанс на антипутинските сили да се консолидират. Ще трябва да ги разочаровам. Дори и да са недоволни от положението в момента, никой не трябва да подценява реакцията на огромната част от руския народ. Зовът за възмездие сред обикновените хора бързо се канализира и насочва срещу конкретни "адресати" и в директна подкрепа на политиката на Путин.

После, никой не трябва да забравя и изконния великоруски шовинизъм. Там веруюто е "ние не можем да бъдем победени". То изисква Путин да спечели. Дали руснаците го обичат, дали го ненавиждат, това няма нищо общо с другото - той е длъжен да спечели. Много се учудвам, когато някой каже, че Русия трябва да бъде победена. Как? Ами хайде! Все едно да кажем, че трябва да победим Китай или САЩ? Говорим и не мислим, че става въпрос за нации с неизмерими пространства, разполагащи с необятни ресурси, с хора със солидно национално самочувствие. От тази гледна точка Путин няма обратен ход, дори да го сменят, нищо няма да се промени. Това е обществено формирана позиция на народ, който няма да допусне да бъде победен. Не искам да давам примери с Първата световна война, с Втората световна, с Финландската, с Чечня, с Афганистан – руснаците дават огромни жертви, но не са допуснали да бъдат победени.

В момента Путин знае, че е спечелил изборна победа, но тя е с авансово дадено му подусловие, че няма право на друг ход, защото този народ няма да му позволи да загуби тази война. Ако трябва, ще го махнат, но ще дойде друг и той също ще бъде задължен да победи.

Има линии, които не могат да бъдат пресечени и именно затова сега върви активен диалог между щабовете на САЩ и Русия, защото опасността да пуснеш тактическо ядрено оръжие на фронта е много голяма и американците настоятелно търсят диалог, за да пазят баланса и да не се допусне Европа да стане като Хирошима - Еврошима. Забележете, след като се върна от САЩ, германският канцлер обяви, че няма да даде ракети "Таурус" на Украйна.

Вече дори има призиви в Америка да започнат разговори с Русия и да решат глобалните предизвикателства, изчакват се изборите. Тогава подозирам, че диалогът Вашингтон – Москва така ще се води, все едно Европа я няма.

- Защо?

- Защото вече няма силна Европа, Америка я раздели и постигна целта си, затова сега идва ред на другите й приоритети.

- Какъв е реалистичният изход от войната в Украйна?

- Най-вероятният в сегашните условия е корейският или германският вариант - една бразда, разделяща двете територии, и с това се приключва. В края на миналата година Ангела Меркел спомена, че са си направили майтап с Минските споразумения и са ги подписали само за да осигурят възможност на Украйна да се въоръжи. Но истината е, че с Минските споразумения Украйна щеше да запази територията си, Донецк, Луганск и Запорожието щяха да станат федеративни окръзи поради факта, че там преобладаващ е руският етнически елемент.

Подобни споразумения има в Косово, в Осетия и други. Ако имаше сериозен подход, ако Минските споразумения бяха спазени, днес Украйна трябваше да е член на ЕС, защото нямаше да бъде нарушена нейната държавна цялост.

Знаете, че за да си член на Европейския съюз и на НАТО, трябва да имаш безпроблемни и фиксирани граници - сега няма такова нещо. Тези Мински споразумения решаваха генерално проблема, а той бе от 2014 г., защото Украйна бомбардираше тези области. Френски кореспонденти направиха филм за децата на Донбас. Със споразуменията военният конфликт щеше да спре.

Оказва се, че това е било шега и сега чакаме Годо, за да се създаде някаква нова политическа обстановка, при която този конфликт ще може да приключи за дни.

Има и друг вариант войната да спре – когато се каже: "Нямаме повече пари". Путин също могат да го изненадат с това и с предложението – дайте да решаваме глобалните проблеми.

- Вие отдавна наблюдавате папата, какво мислите за обвиненията, че е агент на Путин заради призива му за мир?

- Мои приятели в Русия, а и някои среди тук ме обявяват за едва ли не русофоб, защото критикувам Путин, други смятат, че съм русофил. Така си и живея с нещастната си участ на "балансиран" анализатор. Но откровено казано, със Светия отец евродепутатите си позволиха, меко казано, гавра. Папата каза една велика фраза - че е време Зеленски да вдигне белия флаг, а я произнесе, защото украинският президент обяви в Давос, че има план за мирно решение. Дали той ще бъде приет, не е ясно, важното е, че и Зеленски мисли по този въпрос. Затова папата каза: "Забий белия флаг на мира". Тоест "кажи, че си готов да седнеш да преговаряш и да спре убийството на хора", защото това са безсмислени убийства. Смисълът на думите е да се застане на позиция за мир, да се преговаря и да се говори за мир. Не да се предава. Но на този етап изглежда това не е удобно за брюкселските ястреби и радетелите за крайни военни действия. Питам се дали има някой в ЕС, който да мисли за мир? 

- Трудно е да се мисли за мир, когато Русия нарушава международно признати, включително от нея граници.

- Тогава защо не се приеха Минските споразумения, просто се променяше статутът на дадена територия, без да се променят границите. С тях нямаше да има война, Русия кого щеше да напада? Ако Украйна бе станала член на ЕС, как щеше да избухне тази война? Това щеше да е невъзможно, защото членките на ЕС са почти кандидат-членове и на НАТО.

- Има теория, че точно това е бил проблемът.

- Наистина ли мислите, че Русия се притеснява от Алианса? Да не би Полша да не е член на НАТО? Балтийските страни са членове, сега и Финландия – Русия да ги е нападала?

Начинът Путин да бъде спрян е колкото може по-бързо да се преговаря с него. САЩ се изтеглиха, но още утре Русия може да превземе Одеса, Харков, Черноморието, да забие колчетата, да постави демаркационната линия и се приключва. Какво може да се направи в тази ситуация – да тръгнеш срещу ядрена сила? В момента Путин тупа топката, защото изчаква европейските и американските избори и тогава ситуацията няма да е в полза на ЕС. Още повече, вижда, че в САЩ вече си броят доларите.

Смятам обаче, че ако в хода на тези преговори се извадят отново прашасалите Мински споразумения, това вече няма да е приемливо за руснаците решение. Трудно ми е да повярвам, че те биха могли да се изтеглят при платена такава висока цена за постигнатото. Затова терминът „победа" в речника на евродепутатите е думата с най-неясно значение и съдържание. Въобще кой би си помислил, че е възможно или да унищожиш, или да накараш 10 млн. души да си напуснат домовете. Затова казах, че стане ли нещо подобно, ще видим европейската Газа. Каквито и да са по етнос и народност, по вяра и политически разбирания, хората там какво са виновни, че са се родили точно в тези области и това е тяхната родина?

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • Бла, бла , бла, нищо по-актуално и съществено

  12 Апр 2024 7:49ч.

  , от това което сме чували неведнъж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дълговратов

  13 Апр 2024 9:36ч.

  Толкова много приказки, все едно ми рецитира вестниците от последните две години. И нищо съществено, нула собствена мисъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доста баналности

  12 Апр 2024 8:24ч.

  Има и точни описания, както и кухи приказки. Путинв момента не може да "забие колчетата" в Одеса и Харков , щото при воденето на война тези неща стават с чисто математически изчисления. Колко допълнителни сили са необходими / 3 към 1 превъзходство/ , колко авиация, дронове, бронетехника и т.н. Русия вече превъзхожда на бойното поле. Но не в такава степен че да "забива колчета" в Одеса ! Дали въпросният анализатор се е заглеждал в картата и да изчисли какво е разстоянието между Кринки, на левия бряг, където в момента се водят бойните действия ? И колко има до Одеса - Очаков, Николаев , и най-вече форсиране на Днепър ? Г-н Павлов прави ли сметка какви сили са необходими да се форсира Днепър и с какви сили разполага Путин днес в Херсонска област ? Рибата още е в морето и е много рано за руски тиган на огъня. И евро-гадовете в Брюксел не случайно продължават войнствената риторика и подкрепата с оръжия за урковците, защото това ще забави още дълго време руския напредък. Руският напредък все още се измерва в метри, фронтът на бандеровците НЕ Е РУХНАЛ и моментът зъ "колчетата" не е дошъл. Безда съм учил заедно с Путин мога с голяма увереност да прогнозирам до къде ще стигне той. Той ще стигне до тези линии, които е обявил с Указа си от есента на 2022 за части на РФ. Това са административните граници на 4-те нови области. Луганска е почти освободена. За Донецка - трябва да се вземе конгломерата Краматорск/Славянск - затова в момента е настъплението към Часов Яр. В Запорожие е затишие , но руско настъпление там е неизбежно, защото трябва да се вземе административния център град Запорожие. И най-трудното накрая- връщането на руснаците на десния бряг на Днепър, заличаване на последиците от "трудното решение на Суровикин" - когато сдадоха без бой Херсон. Сега руснаците ще трябва да си го връщат с бой, да форсират Днепър. Изключено е Путин да спре преди да е достигнал тези граници, защото това ще означава, че части от РФ /по Конституция/ са в ръцете на врага ! Това ще означава Путин да си плюе сам на указите, невъзможно. Така че тези линии ще трябва да се достигнат, а чисто военно това НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ЗА ДВА МЕСЕЦА. Преговори с Путин ще има със сигурност. Късна есен, или началото на 2025... Колчетата - после.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо пишеш глупости?

  13 Апр 2024 14:54ч.

  На ФАЩ трябваше ли им превъзходство 3/1 когато нахлуха и съсипаха Ирак? Опитай се да си помислиш, какви шансове има противниковата авиация при наличието но висококачествена ПВО? Проблемът на този етап с Одеса и Харков не е н недостиг на сили, а че ако започнат стандартни боеве тези градове ще бъдат унищожени от бандеронацистите, които така или иначе смятат местните за врагове, а това не устройва никого в РФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висококачествена ПВО

  14 Апр 2024 14:12ч.

  Висококачествено е сиренето в магазина. Висококачествени са козметични продукти в аптеката. Висококачествени са домакинските уреди на БОШ , правени едно време в Германия... ПВО не може да бъде "висококачествена" , което значи че вие, а не писалия на 12 Апр 2024 8:24ч., сте висококачествен глупак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  12 Апр 2024 8:25ч.

  В живота си съм се сблъсквал с петима работили като ВКР. И петимата бяха като по калъп и не бяха читави хора. Освен да пишат доноси за всеки и всичко нищо друго не правеха. Винаги бяха съгласни с големите началници и се извъртаха веднага накъдето ги водеше интереса. Та, господинът може и да прави изключение, но едва ли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  12 Апр 2024 10:23ч.

  Бас ловя, че си се срещал с повече от 5 души, просто само на калпавите си се вързал :) останалите не парадират с това и не разтягат локуми по тая тема …

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стокинг

  12 Апр 2024 10:51ч.

  Аз ги надушвам от разстояние, даже и да се преструват. Просто не можеш да скриеш подобна принадлежност за обиграното око. Даже жените се преструват по-добре от такива особи от мъжки пол, ако и да се имат за големи прикривачи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • велико руският шовинизъм

  12 Апр 2024 8:35ч.

  Такова нещо има, по-точното е великоруски национализъм. Той е историческа константа и е обусловен от мисленето на руснаците. Те винеги са се приемали като мишена, таргет на външни завоеватели , заради огромните пространства на които живеят. В средните векове завоеватели от изток, по-късно Западни Завоеватели - тевтонци , шведи, поляци, французи, пак немци и една дузина немски съюзници от цяла Европа... Така че руският начин на мислене си има своите исторически аргументи. Трябва да се приема такъв какъвто е - свършен факт. Руснаците са нация с ярко изразена "мобилизационна психика" - в момент на криза те се мобилизират и обединяват около Вожда /какъвто и да е той/ . Външният враг става единствен приоритет и руснаците са склонни на лишения и страдания , но да бъде разбит външния враг ! В такъв "мобилизационен режим" те са влизали множество пъти в историята и винаги са излизали победители. Западът вкара Русия в "мобилизационен режим" , излизане от него е възможно само при подписване на някаква Руска Победа в Украйна. Всякакви други приказки са , както се казва на руски - бред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала бала, ала бала

  12 Апр 2024 8:43ч.

  Който разбрал, разбрал! И в бла бла и ала бала трябва да се чете с разбиране!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  12 Апр 2024 8:51ч.

  Сега ми е ясно, защо контраразузнаването ни е в това състояние. Видите ли Путин е определящ за решенията на РФ, като на някакъв Цар от ранното средновековие. Плоскомислещ човек с претенции, че и го интервюират!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  12 Апр 2024 8:55ч.

  Глупаво е да се говори за великоруски шовинизъм. Всички наши народопсихолози говорят,че в българите няма не само национализъм, но и патриотизъм. Още Иван Хаждийски преди 9.9.1944г. пише за това,че чуждото се цени у нас по-силно от нашето. Любен Каравелов говори за безпроблемното навлизане у нас на глупавото западно. Да припомням ли драмата "Криворазбраната цивилизация? Всеки трябва да се спасява сам е поговорката синтез на тази теза. Поради това е лесно да се обвиняват други нации в шовинизъм, национализъм и др. подобни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • неон фитрилски

  12 Апр 2024 9:15ч.

  "...Да не говорим за такива като мен, които, няма как, живели и учили във великата страна, да се отрекат от чувствата си към нея, към руските хора, към многото приятели, с които сега останахме разделени от новата Желязна завеса. ..." стигнах до тук и спрях с четенето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Профан

  12 Апр 2024 9:29ч.

  И този "експерт" си е останал само с дипломите. Трагични констатации, особено в частта за някаква европейска политика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  12 Апр 2024 10:15ч.

  Господина е 100% прав за политиката на САЩ спрямо ЕС! За това че Сталин искал да завземе Европа са поредните глупости, изказани с цел да се хареса на жълтопаветните дебили. Същност Сталин се е страхувал да не вземе да бъде нападнат от САЩ веднага след края на Втората световна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За Сталин

  12 Апр 2024 10:36ч.

  Сталин е блестящ геополитик. Той завзема Източна Европа за да я направи буфер срещу нова, хипотетична агресия от Запада. Идеологическият момент, комунизацията на Източна Европа , е съпътстващ момент, но не е първопричина ! Сталин не е интернационалист, не е Троцки. Сталин е империалист с великолепно разбиране на Геополитиката. Комунистическата идеология му е само инструмент, тя не му е душевна убеденост. Когато се налага Сталин се договаря с антикомунисти, Чърчил например. Когато му е изгодно призовава Православната църква на помощ… Изобщо - прагматик. Путин ? Путин иска същото като Сталин, но в по-скромни мащаби. Буферна зона за Русия ❗️И това е само Украйна, и то не цялата. Смятам че руското искане е резонно и изпълнимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Иначе рискуваме един ден Черно море да се нарича Руско море."

  12 Апр 2024 10:47ч.

  Някой разбра ли нещо от това интервю? Така и не стана ясно на каква що-годе своя позиция стои интервюираният. Объркани мисли на една объркана глава. Поне да беше горещ или студен - а той хот. Топлите Господ ги изплюва из себе си, както е казано в книга Откровение. Те са и тако, и вако, и не е ясно дали могат да защитят позиция. А за казаното за Черно море - голям риск, голямо нещо... Излиза, че руското за тоя е по-черно и от черното... Хитрата сврака - и с двата крака, както неслучайно казва народът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не добре

  12 Апр 2024 11:50ч.

  Останах с впечатлението , че си мисли че украинското население са предимно католици ,което не е така. Чистите католици са малко и дори униатите са доста по-малко от православните, а има и мюсюлмани и евреи. Освен религиозно Украйна е разделена етнически - западни украинци,суржици,руснаци,българи,татари,румънци,унгарци,евреи,русини,белоруси,поляци. Това ме кара да мисля,че не познава добре етно-религиозната реалност в Украйна. На Русия преговори докато не излезе на източния бряг на Днепър,докато на си вземе обратно Харков и Одеса , не и трябват... иначе след 10 или 20 години кураторите пак ще подръчнат война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  12 Апр 2024 10:47ч.

  В мислите и анализите на човека явно се усеща евроатлантическото влияние.И това прави не само анализа му на места неточен,но и води до удобното забравяне на някои събития,които не са в интерес на "демократичния и цивилизован" свят.Общо взето четенето на интервюто е загуба на времи и е с почти нулева познавателна стойност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  12 Апр 2024 11:36ч.

  Този човек поне два пъти ме хвърли от Полюса (смаян бях, та не разбрах кой точно) на Екватора и пак на Полюса. Разполага с информация, в отделни пасажи разсъждава коректно от политологическа, дори геостратегическа гледна точка, после изведнъж затъва в някакви ограничени, тесногръди и емоционално обагрени коментари. Заприлича ми на малък началник в някаква военнизирана структура, която се ръководи от примитивен евроатлантик, мачкащ низшестоящите, а последните се чудят как хем да му угодят, хем да не загубят окончателно човешко лице. Дори се върнах да проверя пак биографията и ... няма грешка, не е нечий служител, но пък в качеството си на консултант вероятно подсъзнателно се бори за определен вид поръчки. Въпреки заявеното и претендирано тясно обвързване на съдбата на г-н Павлов с Германия, на него му липсват по един драматичен начин важни, решителни елементи от голямата картина на света. Говорим за света, уродливо препроектиран и префасониран по западна направа след края на Студената война. Игнорира брутално изключително важни политически, социални и макроикономически процеси и перспективи! На моменти си мисля, че не вижда и не разбира, какво действително се случва, после су самоупреквам, че съм краен! Не изключвам хипотезата, че той нарочно включва в изложението си елементи, които да се харесат някому на Запад. А може би си мисли, че като държи някаква псевдобалансирана линия, има по-големи възможности да бъде чут?? От кого и защо? Запознатите с бюргерския дух чудесно знаят, че те са привидно хладни и делови, но упражняваното самонасилие (да вървят по правилата, в крак) ги кара да клонят към депресивност, а едновременно буквално не им остава човешки ресурс за търсене на отговори на сериозни въпроси, да не говорим за някаква "крайна истина", поради което биват манипулирани и се оставят доброволно в ръцете на примитивната пропаганда, която се лее от телевизията и другите медии, гарнирана с лъскави картинки за техния "прекрасен" свят. Тези по същество образовани и дори умни хора, доброволно и масово приемат живот в състоянието на същества с промити мозъци, защото виждат и инстинктивно разбират, че реално получават от живота значително повече, отколкото действително "заслужават" и това определено дълго време им беше много изгодно, а те са и рационални и пресметливи. После картината драматично се промени, а като изключим крайните маргинали, никой там не е готов и не желае да хване оръжие и да жертва живота си - те чудесно знаят, че заплахите за руснаците, които щели да ги завладяват, са едни откровени глупости и безумства на хора с тъмни и користни цели! Тук умишлено се дистанцирам от процесите и настроенията в нашата страна. Ние никога не сме били и няма да бъдем Запад, а случващото се вътре в страната води хората до гняв и погнуса, гарнирани с отчаяние и осъзнаване, че дори и пришествието на чудо, трудно ще ни спаси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не, че нещо

  12 Апр 2024 12:34ч.

  Когато контраразузнавач започне да разсъждава за геополитика,външна политика, външно разузнаване, билито военно или цивилно , винаги ми се струва съмнително,подозрително и непрофесионално. Не ,че нещо против човека, но не за това е учил и не това му е работата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  12 Апр 2024 12:40ч.

  Забавно четиво, както се споменава по-горе, има елементи за всеки един вкус. Манджа с грозде. Забавно е, как всички официози и полу-такива, маниакално заобикалят една съществена компонента в случващото се. Не сламка - Греда в окото. Тя засяга една част от публиката там, нейното огромно влияние в света и дори повече от явните указатели, символи и знаци, за какво всъщност става дума. ... Смешни са мантрите, как РФ само мечтае да завладее Европа и Света и марксизма-ленинизма ще развее червените знамена навсякъде с интернационала за оркестъра. Точно обратното - не Обвивката завладява, а ядрото в развитие. Особено това ядро за което се прекроява, ни повече, ни по-малко - Света! И да не забравя: - Най-пазените "тайни", най-скритите намерения и дейности за осъществяването Им - са видими, пред всички очи! Те така, тавагищи, дерзайте вперьод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелени скакалци

  12 Апр 2024 13:21ч.

  Мантра за глупаци,глофърци и наивници е манипулацията , че Русия иска и ще завладее Европа, камо ли пък света. Как със 130-150 милиона население Русия ще завладее та и да менажира население от 500 милиона? Това е смешно, но пък има шемети дето вярват в това. Проблема на Русия е да си опази територията и населението от лакоми скакалци - последните немски бяха зелени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  12 Апр 2024 14:20ч.

  Павлинчо така и не се отърси от милиционерския манталитет. Лъже и наяве, и насън. Затова се е оплел като пиле в кълчища. А „задачи на разузнаването“ е изпълнявал само в мокрите си сънища и в безбройните си графомански напъни. Абе щом е бил дясна ръка на великия тамплиер Ралчев, другото са подробности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 12 Април

  12 Апр 2024 14:57ч.

  На !2Април 1961г. Юрий Гагарин излетя в космоса.Днес е ден на космонавтиката.Нито дума за това. Забравиха ли всички?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rambaldievskievich

  12 Апр 2024 16:11ч.

  Европа имала 2 месеца да се разберяла с путин. 'баси наглостта кагебистка, 'баси! А той - гномът недоносен ботоксов - колко ли временце има още, сврян в бункерището си, а? В Хага, пич. В Хага ще му свърши времето. Там ще се разбере кой с кого е трябвало да се разбира. Ей, путинорусофилчовците! Обречени сте - да знаете! Барабар с пияндурската ви водкаджийска матушка сте обречени! Тая вашата матушка русия била голямя уруспия, бе! 'баси!...Европа имала 2 месеца време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  12 Апр 2024 18:20ч.

  Не бе пич, просто след два месеца е прайда и всички те чакат там. Побързай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rambaldievskievich

  13 Апр 2024 14:18ч.

  Ти да не пропуснеш да се заплакнеш, бе, колесника!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  14 Апр 2024 7:03ч.

  Йех, тоя комунизъм да беше направил жените общи, ама не би! Та се наложи недоплакнати рамбалдотулупи да ги заместят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Poroshenko

  12 Апр 2024 17:14ч.

  Абе Павлинчо, пиле шарено...какви глупости дрънкаш? Каква школа на КГБ си завършил заедно с Путин? За коя Германия си отговарял...за ФРГ или ГДР...ами те 91 година се обединиха! Какъв разузнавач беше в РДВР - Варна? Беше обикновенно полицайче - партиен секретар! Колегите бяха пропищели от теб! Ходеше и ги топеше наляво и на дясно! 97 година те изхвърлиха като ненужен боклук от РДВР...поради некадърност! На Киро Йорданов, трябва където го видиш дупето да му целуваш! Смили се над теб и те взе на работа в общината! И от благодарност, 5 години краде като не видял.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • генералисимус Суворов

  12 Апр 2024 17:26ч.

  "Русия тръгна по този начин, който е без аналог в историята."... Напротив, има аналог. Геополитиката е Божа работа, а Русия е ръжЕна Му. При всички положения след 10-15 години почти всички досегашни държавни граници в така наречената европа няма да са същите. Полюсите в новия многополюсен свят ще си поделят, както европата, така и останалите парцели от кълбото. Играта на война между батковците е за сплашване и дисциплиниране на плебса...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бурятмонгол

  13 Апр 2024 2:28ч.

  Интервюираният Павлов се мята в противоположни посоки в усърдието си да изглежда балансиран анализатор поне в собствените си представи, оттам е и противоречивостта в съжденията и изводите, при все, че казва доста верни неща. Предполагама е принуден от обстоятелствата, в които се намира, трудно се оцелява днес..... Русия вече две години не воюва с Украйна, а с НАТО в Украйна и пак побеждава. Украинците вече са на предела не само на човешките мобилизационни ресурси, но и на всички други, включително и на морално-психологическите. Дават огромни и много трудно възстановими жертви, но за чужди интереси, не за своите. Процентът на проумелите тази горчива истина украинци сигурно е доста по-голям от заблудените. Зеленски е изхарчен напълно, омразен е и на населението, и на обкръжението си, особлено на военните.САЩ не могат повече да се напъват на три фронта - Украйна, Близък Изток и Китай - принудени са да се изтеглят и да оставят да се пържат евронатовците сами. Те са какавани и ще се ограничат със закани и плашилки, а с Украйна като държава е свършено. Русия скоро ще извоюва значителна етапна победа в продължаващата световна хибридна война с Щатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манол Кехая

  13 Апр 2024 21:04ч.

  Не знам от къде го изкараха тоя, беше дясната ръка на Христо Кирчев, бивш кмет на град Варна. Корумпе отвсякъде. Беше се превърнал в нарицателно за Варна. Доколкото си спомням беше някакъв шампион по джудо. Но дори и да е се е срещал с Путин в дадени моменти, не знам какво общо има това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината

  13 Апр 2024 21:58ч.

  Типичен павлин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  14 Апр 2024 6:48ч.

  "- Вие вероятно приблизително имате представа как мисли Путин..." *** Уважаема Петя, вие само кретен ли сте или имбецил? А може би сте идиотка? Павлинчо пък писал дисертация по същото време като Путин (не знаех че и той бил кандидат на науките) и вече експерт по Путинова душевност?! Боже, боже до къде се срина България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С.Т.

  14 Апр 2024 8:59ч.

  В „24 часа“ ги избират с конкурс. Който се представи най-зле, него вземат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи