Кончаловски: Eвропейците ще пътуват при нас, за да си спомнят как беше при тях. Руската култура ще преживее без Европа

Кончаловски: Eвропейците ще пътуват при нас, за да си спомнят как беше при тях. Руската култура ще преживее без Европа

За юбилея, смъртта на кинотеатрите и кризата на западната цивилизация

Руският режисьор, сценарист и продуцент Андрей Кончаловски на 20 август ще отбележи своята 85-годишнина. В навечерието на юбилея той сподели пред ТАСС свои мисли за „културата на отмяната“, оцени степента на своята свобода и предрече изчезването на кинотеатрите.

Андрей Кончаловский: российская культура проживет без Европы - Интервью ТАСС (tass.ru)

-    Поводът за нашата среща е предстоящият Ви юбилей...

-    Да, но тази тема може съвсем накратко да бъде обсъдена.

-    Знаете ли как ще го отбележите?

-    Обикновено с Юля (Юлия Кончаловска – актриса, съпруга на режисьора) на рождени дни се срещаме с близки приятели. Те са осем души.

-    Юбилеят не е ли повод за нещо голямо?

-    Не приемам юбилея като повод за нещо голямо. На първо място, защото никога не съм имал много приятели и мисля, че няма и да имам. Имам много познати. Но смятам, че около масата трябва да бъдат точно толкова хора, че да е възможно да се води разговор. Осем, десет – това е максимумът. Ако са повече, заочват изказвания и е нужен микрофон. Някак не е добре – микрофон на семеен празник. Разбирате ли... Аз като цяло се отнасям сдържано към участието в обществения живот, тоест не се стремя да се изказвам по всякакви поводи по всяко време. Просто не се смятам за знаещ в много области, плаши ме ролята на вестител или пророк.

-    Тогава нека поговорим по творчески теми. Пролетта имахте премиера в театър Моссъвет, „Укротяване на опърничавата“ по Шекспир. Знаете ли с какво ще продължите?

-    Да. Както направих трилогия по Чехов, бих искал да поставя и трилогия по Шекспир: комедия, трагедия, фантазия. Но това ще отнеме известни години. Ако сега имах време само за това, бих ги поставил веднага една след друга. Но се готвя да снимам и голям сериал. Той ще отнеме най-малко една снимачна година, така че трябва да отложим „Макбет“ за края на следващата година.

-    Имате предвид многосерийния си филм, осветен на събитията около Октомврийската революция? Кога започва работата?

-    Работата вече започна. Тя е продължителна. Трябва да се намерят актьори. Сега правя национален кастинг, за да намеря правилните лица, правилните образи. Затова работата тече. Надявам се към края на есента вече да започнат снимките.

-    Андрей Сергеевич, Вие сте поставял спектакли в цял свят, в последните години и в Русия, и в Италия. Соред Вас има ли сега някаква перспектива за сътрудничество или „културната отмяна“ ще се развива стремително? Как мислите, руската култура ще бъде ли реално отменена за Запад?

-    Бих казал, че временно, с указ, с решение от горе може да се отмени всичко, каквото поискате. Но това са решения на несамостоятелни политици... И те не могат да имат продължително действие, по силата на това, че човечеството се развива не по някакви решения на някакви правителства, то се развива по собствените си закони.

Що се отнася до Европа, днес трябва да констатираме, че Европа много стремително се движи към пропаст – културна, икономическа, идеологическа, цивилизационна. Доколкото ние сме източна провинция на Европа, се надявам, че нас не ни очаква същото. И не ми се иска, но мисля, че след не много време европейците ще пътуват при нас, за да си спомнят как беше при тях. Затова руската култура ще преживее без Европа. А европейската култура няма да преживее изобщо.

Това се вижда по състоянието на театъра, по състоянието на фестивалите и това, което става  на тях, това засилване на политическата коректност, това задължение за фестивалите да има равно количество мъже и жени, които снимат кино. Та това е смешно. В една година жените имат добри филми, в друга година – мъжете. Но няма аритметично равенство. Да се подбират най-добрите филми на такъв принцип, е някак, не знам... като да се подредят наравно мравки, оси, пчели, стършели и хлебарки. Просто така: „Стройте се, сега ще правим всичко поравно.“ Така не става, това е просто глупаво.

-    Как мислите, за руснаците, за руските режисьори ще бъде ли възможна някаква ко-продукция? Вие самият ще бъдете ли готов да поставите спектакъл в Италия, или да снимате филм?

-    Разбира се, разбира се, напълно е възможно. Но по принцип, сега, в този момент, няма закъде да се бърза. Сега трябва това стадо от политкоректни деятели да прегори. За да може на Запад да настъпи отрезвяване, осъзнаване на абсурда, само тогава ще бъдат предприети някакви стъпки. Трябва да се изчака. Изобщо няма за къде да се бърза. Това – от една страна. От друга страна, аз вече нямам особен стремеж.

Аз много обичам Венеция. Но за мен тя е прекрасна и без Венецианския фестивал. Имаше фестивал, добре. Но като цяло сега кинематографистът преживява сложни времена, търси себе си, хората мислят в каква форма да поднесат съдържанието.

Много е вероятно кинтоеатрите с всички тези пандемии и всякакви ограничения и санкции съвсем да се загубят и културата на запечатаното киноизображение да премине на други носители – екрана на домашния кинотеатър или екрана на смартфона. Във всеки случай масовостта на киносалоните, според мен, бавно повяхва.

-    И Вие наистина мислите, че това не е лошо? Има стотици зрелищни филми, които задължително трябва да се гледат на голям екран. Нима може да видиш нюанси на екрана на телефона? Изчезването на кинотеатрите няма ли да е във вреда на киноизкуството?

-    Е, по-добре е да се слуша Бетовен в концертната зала, а месата на Бах е по-добре да се слуша в църквата. Но хората седят и ги слушат в слушалките. И ние не можем нищо да им забраним. В този смисъл, цивилизацията ни дава някакви възможности, но и ни лишава от други. Знаете ли, преди триста години хората са разбирали, че на Пасха в Кьолнската катедрала 200 души хор и 100 души оркестър ще изпълнят меса от Бах. Това е било събитие, за което са се готвели няколко месеца по-рано. Жените са колосвали фустите си, мъжете също се издокарвали, избирали време, по което да тръгнат, качвали се на дилижанс и пътували по опасни пътища, където нападат разбойници. Пътували до Кьолн, за да слушат месата на Бах. И това било събитие за цял живот. А сега натискаш копчето – енда меса от Бах, натискаш друго – втори шедьовър, трети, четвърти. Всичко е достъпно. А колкото е по-достъпно, толкова по-малко е потребно. Това е закон. Изобилието и достъпността лишават човека от потребност, а значи и от желание да я удовлетворява... тук няма какво да се направи. Може просто да се наблюдава.

-    Сега в руските класации практически няма нови западни филми. Как Ви се струва, има ли някакъв шанс руското кино да разпери, така да се каже, криле? Ще помогне ли това развитие или няма да повлияе по никакъв начин?

-    Не знам, аз не съм много добър в прогнозите. Но това също се нарича „заместване на вноса“. То се случва в технологиите, случва се и в културата. Мисля, че в някаква степен безспорно ще помогне в развитието. Енергия има. Младите хора искат да снимат. Те засега не трябва да търсят пътища, за да пробият и да попаднат на голям екран. Друг въпрос е, че младите на практика сега остават без направление в живота от, например, кинофестивала в Кан. Неговото значение намалява.

Ограничавайки се с политическа коректност, международните фестивали ограничават своето влияние. Превръщат се в политически акт. И за това също няма какво да се направи.

-    В последно време Вие без възторг говорихте за „Оскар“-ите. Кажете, според Вас, нужен ли е въобще сега руски оскаров комитет, който да подбира руските филми за „Оскар“? Има ли по принцип смисъл да се предлагат руски филми за „Оскар“ в сегашната ситуация?

-    Докато има „Оскар“, трябва да има оскаров комитет. И трябва да се правят всички обичайни стъпки: да се издигат наши филми, да се опитваме да ги показаме пред света. Това има смисъл като стимул за младите хора. Но за „Оскар“-ите мога да кажа така: докато все още не всички са разбрали, че танците свършиха. Танците свършиха, но хората още не знаят. Те все още танцуват, но музиката вече не свири. Това е трудно да се осъзнае. Но по това, което се случва в света на киното, вече всичко е ясно. Преди двайсет години аудиторията на „Оскар“-ите беше половината свят. И това имаше комерсиални последствия. А сега всичко това се свива, „Оскар“-ите престават да бъдат интересни. Мисля, че в бъдеще интересът ще продължи да намалява. Мениджърите в световното кино дотолкова са наплашени да бъдат политически коректни, че е много трудно да се говори за велики открития.

-    Главният герой на Вашия филм „Рай“ е предан на идеите на нацизма. Как мислите, какво води хората до такива идеи?

-    Теорията се потвърждава или се опровергава от практиката. Идеята на нацизма е възникнала в главите на абсолютни идеалисти. Тази идея не се е интересувала от въпросите за раса, за националност. Тя се е интересувала от идеята за свръхчовека. Когато започнала да се развива, нацистите започнали да говорят за превъзходство на една раса над друга, идеята започнала да ридобива доста страшни черти. И тази идея била обречена. Мисля, че там е имало сериозни трагедии, при хора, които са имали убеждения, но, срещайки се с прилагането на тези убеждения в живота, са се ужасили, но не са могли вече да излязат от този мътен поток. От мътния страшен поток. Ето това е трагедия.

Таква трагедия е имало и в различни други страни, в които се е прилагало насилие. Вероятно такива трагедии е имало и у поддръжниците на Робеспиер, на Пол Пот и така нататък. Пуснатият механизъм, влияещ като хипноза, безжалостно увлича беззащитния човек. Това е психологията на масите. Опасно нещо.

-    Андрей Сергеевич, Вие обичате да повтаряте, че свободата не е самоцел, най-важното е – от какво сме свободни. Лично Вие от какво сте свободен?

-    Това е много присъщо за нас – да абсолютизираме някои понятия. В частност, понятието за свобода. Но възвеждането на свободата в абсолют, в най-висше значение, абстрактно, отделено от задълженията, води до загуба на свободата. Тоест, най-свободният човек по правило е дивакът. Ето кучето, то тича, то е свободно. После започват да го дресират, това не прави, онова не прави, не се качвай на масата – и при него се появяват отговорности и някак свободата се ограничава. Затова, ако човек знае своите отговорности, спазвайки рамките им, той може да се смята за свободен.

Преди всичко културата е несвобода. Колкото по-културен е един човек, толкова повече осъзнава своите отговорности. И тогава, вътре в това, той може да бъде свободен, но нищо повече.

-    Тоест, Вие не можете да се наречете свободен от нещо? Защото имате отговорности, така ли?

-    Разбира се. Но това не означава, че не се наслаждавам на всичко, което ми е дадено вътре в тях. И как иначе? Иначе едва ли е възможно да се живее. Ако няма да приемете живота, а смятате през цялото време да се борите с него, с обстоятелствата, вие никога няма да бъдете свободни. Има неща, с които е безсмислено да се борим. Знаете тази известна арабска молитва, „Аллах, дай ми сили да променя това, което не мога да изтърпя, дай ми сили да изтърпя това, което не мога да променя и дай ми мъдрост да отлича едното от другото.“

-    Да, аз също често си спомням за това.

-    И затова, вероятно най-трудно за човек е реално да си представи своето място в човешката цивилизация. Човек обикновено има лъжлива представа за себе си. Тя или е по-висока от действителната, или е по-ниска. Но е много голямо щастие, когато ти реално разбереш всичко за себе си, знаеш къде се намираш: в семейството, в страната, в културата, в нацията, на земното кълбо, в космоса. Когато осъзнаеш себе си като жив организъм. Като жив организъм, който по природа знае, че не може бъде много близо до огъня, защото ще изгори, нито твърде далеч от него – тогава ще замръзне.

-    Ако се върнем към въпроса за заместване на вноса. Преди няколко години много се шумеше около Вашата и на брат Ви Никита Михалков бъдеща история с веригата „Ядем като у дома“. Говореше се, че тя може да стане алтернатива на Макдоналдс. Сега Макдоналдс ту си тръгва, ту се връща в нов вид, сякаш самото време развива тази идея. Проектът ще бъде ли реализиран?

-    Не мога да кажа, че този проект е главна цел в живота. Слава Богу, имам друга професия. И двамата с брат ми, и Юля. Тази идея се появява и изчезва, защото има по-важни неща в живота. Има хора с фантастична енергия, и те постигат успех в бизнеса. Но този проект не е основното, с което ми е отредено да се занимавам. Тази идея възниква и изчезва, нещо се случва. Но за да може наистина да късаш, блъскаш и пробиваш, трябва да се отнасяш сериозно към работата, трябва да бъдеш обсебен от нея.

-    Сега мнозина казват, че животът не ни е подготвил за това – ту пандемия, ту нови пертурбации. Усещането е, че всички ние се намираме в учебник по история. Как се чувствате Вие в новите реалии? Имате ли чувството, че живеете в учебник по история, или имате Ваш път, свой живот, който не е твърде свързан с нещата, които се случват наоколо?

-    Аз винаги съм мислил за причинно-следствените връзки в развитието на страната, в развитието на руската култура. Още започвайки с „Андрей Рубльов“, повечето ми филми или сценарии така или иначе са били посветени на различни епохи от историята на моята страна. Било то руското селячество, или дворянството, или революцията. Постоянно се замислям за това, така че постоянно живея в учебника по история. Винаги. Просто поради това, че причинно-следствените връзки са много сложни, уча и децата си – разбери къде е причината и къде е следствието. Къде е причината за крепостното право, и къде са последствията от крепостното право. И така нататък.

Сега ние просто живеем във време, в което се случва тектонично движение в развитието на цивилизацията. От една страна технологиите действат разрушително върху човешкия мозък, действат разрушително на подкорието с изобилие от ненужна информация. От друга страна достъпността на информацията убива паметта. Хората все по-малко и по-малко помнят. А колкото по-малко помнят, толкова по-малко знаят. Това се случва  най-вече в европейската цивилизация, където паметта става все по-кратка и по-кратка и по-кратка, а културата на отмяната означава само едно: култура на отмяна на културата, култура на отмяна на отговорностите, превес на правата над отговорностите. И това не се случва в Китай, Индия или Латинска Америка – така наречените ненапреднали, „изостанали“ страни. И поради това има тектонично нулиране на цялата цивилизация.

Шпенглер беше прав, ние живеем в края на цивилизацията, която през втората половина на XX век се наричаше „следвоенната американска мечта“. Тя потъна, практически въобще изчезна. Живеем във време, когато трябва да се търсят нови ориентири. Епохата на джинсите, рокендрола и рапа се приближава към края си.

-    Как мислите, ще намерим ли нови ориентири?

-    Къде ще ходим? Разбира се. Като цяло сарито е по-удобно от джинсите.

   А не трябва ли да измислим нещо наше, руско? Не сари и не джинси?

-    Знаете ли, че джинсите много влияят на продуктивността на мъжете. На кръвоснабдяването на мъжкия таз (смее се). Не знам, разбира се. Така или иначе, всички сме едно дърво. Разбира се, има огромно пространство, където няма култура на отмяната. Там има огромни пластове друг живот.

-    Но, според Вас, ще излезем ли някак?

-    Често повтарям: ние никога не сме карали към пропастта с Ролс Ройс. Пътувахме към пропастта с товарно камионче. Затова и не стигнахме до пропастта, забавихме се.

Разговорът води Наталия Баринова

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Източник: tass.ru

 

 

Коментари

 • Тук радостното е че

  26 Юли 2022 8:49ч.

  че този ,все пак водещ се за голям руски режисьор,е стигнал до правилният иЗвод че така или иначе западният свят си отива с цялата си измишльотина наречена политкоректност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той не е "водещ се"

  26 Юли 2022 11:07ч.

  Той E голям руски режисьор ! Освен това, очевидно - много мъдър и интелигентен творец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • BobbyWak

  01 Sep 2022 14:31ч.

  viagra from usa pharmacy <a href=https://my.desktopnexus.com/buyviagraonline/journal/online-viagra-without-a-prescriptuon-38932/#>viagra without a doctor prescription </a> purchase of viagra <a href="https://onlineviagra.flazio.com/#">cheap viagra </a> how to buy generic viagra online https://buyviagraonline.micro.blog/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • BobbyWak

  03 Sep 2022 10:24ч.

  buy viagra sample <a href=https://viagrawithoutprescription.webflow.io/#>buy generic viagra online </a> can you buy viagra online <a href="https://linktr.ee/buyviagraonline#">viagra without a doctor prescription </a> rx pharmacy viagra https://hub.docker.com/r/buyviagraonline/viagra

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doktor

  26 Юли 2022 8:58ч.

  Мъдър човек!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мъдър, мъдър..

  27 Юли 2022 8:09ч.

  Руснак! От путиновите подлоги! Жалко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  26 Юли 2022 9:02ч.

  Кончаловски имаше щастието обаче да пътува именно с Ролс Ройс, за разлика от натоварените в камиончето някъде в глубинката. И не просто да пътува дотам, а и да работи, без да бъде сметнат за предател на родината. Голям талант безспорно. И своеобразен отдушник за интелигенцията в онези години. Съгласувано с властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разочарован от мнение

  26 Юли 2022 9:34ч.

  Ето го поредният профанизатор. Какво значение има за голямото творчество пътуването в една купчина ламарини, тунингована по последен моден образец? Това ли е най-ваоното в живота, особено когато става дума за човек на голямото изкуство?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "имаше щастието обаче да пътува именно с Ролс Ройс"

  26 Юли 2022 11:13ч.

  Знаеш песента на Shania Twain "That Don't Impress Me Much" - Okay, so you've got a car. Голямо чудо, возил се е в кола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бат Ваньо

  26 Юли 2022 12:13ч.

  Това е кръгозора на един соросоид, важен е Ролс Ройса за оценка качествата на един творец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гайки

  26 Юли 2022 9:31ч.

  Толкова са очевидни големите истини, и всеки път наново се нуждаем интелектуалци да ни ги обясняват, понеже сме застопоряващо заслепени от медиите с обичайно профанния им дискурс (на същата тая отиваща си западна цивилизация).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко това можеше да стане преди 40 г.

  26 Юли 2022 9:36ч.

  ако властта не беше у новата класа - номенклатурата, която след смъртта на Сталин се бетонира и феодализира във властта, нещо което Китай избегна поради по-дългия си исторически опит в администрирането на държавата. Опитът не може да бъде заместен от идеология в случая на обществото, също както и с образование в случая на отделния човешки живот. При Кончаловски и двата вида опит ги има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От сегашната номенклатура на държавните вредители, наричани "служители", по-бетонирана във властта, по-многобройна и по-облагодетелствана никога досега не е имало в новата история на България.

  26 Юли 2022 11:28ч.

  Висшият номенклатурчик - директор - по правило е едновременно на най-висока заплата позволена от щатната таблица, не плаща данъци на държавата, защото е държавен вредител и получава максималната пенсия, за която не е плащал осигуровки, и която партийните лобита вдигат на 3400 лв от 01.10.2022 г. Държавата е с гангрена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  26 Юли 2022 19:51ч.

  Ммдаа, ОПИТЪТ, ВЪЗПИТАНИЕТО - ТАМ Е КЛЮЧА. Затова се бие по Истината и предаването Й на следващите поколения. Това трябва да правим ние. Дякона Левски, Вазов, Свети цар Борис Михаил, Светите братя Кирил и Методий... там е нашата основа. Православие и традиции. Възпитание в Духа на Свети цар Борис!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко

  26 Юли 2022 9:52ч.

  Закъде да пътуват европейците към вас ? За да открият, че сте си изтрили европейския културен пласт и отдолу е лъснала татарската ви азиатска основа. В Русия вече никой не ходи на кино, щото 80 % е паднала посещаемостта заради отсъствието на нови западни заглавия, а тоя е тръгнал да повтаря простотиите на Путин за самодостатъчност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А при нас кой ходи на кино

  26 Юли 2022 9:58ч.

  а и защо да ходи, само на някои тийнеджъри им се гледат виртуални измислици и политкоректни бози. Българското кино пък освен сапунки друго не може да покаже, за проблемите на обществото и хората няма кой да го финансира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко, Миткооо

  26 Юли 2022 10:00ч.

  ,ако вникнеш в написаното , ще разбереш, че за тези 80% става дума, ама Партията ти е казала -"плюй" и ти ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • при нас ходи на кино

  26 Юли 2022 11:11ч.

  Този, който иска да шумоли 2 часа снакс, пуканки, да пие "фреш"-ове , и междувременно да хвърля по едно око на някаква супер-дупер визуална дебилщина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бат Ваньо

  26 Юли 2022 12:17ч.

  След такива като Кончаловски и нему подобни режисьори американското кино и Холивуд умряха окончотелно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  26 Юли 2022 14:05ч.

  Нямам никакъв проблем с парите, но не ходя на кино, нито някой от семейството ми, защото няма какво да се гледа. Насилие, вулгарен хумор, демонична фантастика и т.н. Не, благодаря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  26 Юли 2022 19:55ч.

  Митко би ли обяснил за кой европейски културен пласт говориш и как той е представен в съвременните киносалони?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  26 Юли 2022 10:00ч.

  Ами прекрасно е че не ходят да гледат днешните западни филми пълни с джендъри, фиминистки,малцинства и гейове.Ако има стойностни заглавия има хиляди начини да ги гледаш.Ако Европа е символ на Содом и Гомор то хиляди пъти по-добре е да преоткриеш своите "монголо-татарски" корени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не споменавяй "монголо"

  26 Юли 2022 11:16ч.

  Запада успя да изкорени ВСИЧКО свързано с Велика Татария и въведе термина Монголска империя. НЯМА Монголска империя, има Велика Татария. За съжаление, германските племена надделяха и създадоха Руска империя, която също занули Велика Татария.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • карамфила

  26 Юли 2022 17:42ч.

  Има няколко американски филма,броят се на пръстите на едната ми ръка,които гледам с удоволствие като например Завръщането с Леонардо ди Каприо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rattrack

  26 Юли 2022 10:05ч.

  Значи щото Кончаловски се возил в Ролс Ройс, не е велик режисьор. Караян е бил нацист, ама това пречи ли му да бъде велик деригент? Егати логиката. Много добро интервю. Отрезвяващо, ама кой да чете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  26 Юли 2022 10:12ч.

  По принцип идеологията пречи страшно на изкуството! Русия има уникална история и ако беше по-свободна щеше да има гениални произведения на филмовото изкуство, които да я пресъздадат. Италия създава своето Велико кино след 1943г.При нацизма филмите са бози макар, че пронацистката филмова компания "Континентал" има няколко шедьовъра във Франция....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ноев ковчег

  26 Юли 2022 10:51ч.

  Ааа, не просто ще пътуват. Колони от бели мъже и жени с децата си ще потърсят спасение и ще чакат търпеливо и с надежда на оградата, за да бъдат пропуснати в границите на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Митко

  26 Юли 2022 10:20ч.

  Докато културата ( кино, печатни и художествени произведения и прочие), в световен мащаб зависи изцяло от политиката и най-вече защитава нейните интереси безрезервно, човечеството рискува да остане без нея, да се върне назад към животинското и да се затрие като интелект .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  26 Юли 2022 10:23ч.

  То е видно, че икономиката зависи от политиката с тия политически директивни намеси, а какво остава за културата, която се финансира винаги с високо вдигнат пръст, поради художествената и научна ретроградност на чиновника по принцип.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко

  26 Юли 2022 10:50ч.

  Това най-добре се вижда точно от това интервю. За да запази работата си Кончаловски си е плюл с сурата. Една Америка няма да е Америка без културен обмен, обаче една Русия ще бъде. Колкото С. Петербург без италианската си архитектура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • айде да не е архитектура точно, ами литература - защо сме толкова удобно избирателни?

  26 Юли 2022 11:22ч.

  То и в други посоки се вижда, неблагоприятни за Запада, ама ти не искаш да гледаш натам. А е страшно това, което не искаш да видиш, тъкмо на основанието, на което стъпваш, давайки примера например с италианската архитектура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  26 Юли 2022 13:51ч.

  няма да е в архитектурата, няма да е в музиката(докато преди 300 години пътуват до Кьолн за да слушат Бах, в Матушката елитът не знае какво е това вилица, лапай с ръцете, оближи си пръстите и ги избърши в половин метровата брада). А в литературата Достоевски все още наднича през дупката от руски снаряд в стената на украинска детска градина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  26 Юли 2022 10:21ч.

  Кончаловски е абсолютно прав за Европа.Там културата ще умре заради "тоталитарната политкоректност".Русия обаче едва ли ще е пример защото там пък има "мачистки авторитаризъм". Въобще демокрацията умира.Дори Ал Гор го призна! Надеждата е през 2024г да дойде Тръмп или защо не Тъкър Карлсън и да се опита да унищожи неолибералната Хидра....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Твъмп неимоверно запусна процеса на глобалната инфлация и повече няма спиране

  26 Юли 2022 10:26ч.

  Нищо не може да унищожи Тръмп, защото въпреки по-правилната идеология, му липсва акъл за 5 ст. и на него, както и гъвкавост. Да не забравяме, че още 2020 при възникналата ковид-паника, Тръмп пусна печатния стан и хеликоптерните пари потекоха на пълни обороти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надеждата е през 2024г да дойде Тръмп или защо не Тъкър Карлсън и да се опита да унищожи неолибералната Хидра....

  26 Юли 2022 11:20ч.

  Много хубаво, но наивно. В Америка НЕ УПРАВЛЯВА Президентът ! Това колко пъти да ви се напомня ? Президентът на САЩ е образ, фасада , историческа традиция. Президентът не взима истинските решения, те му се подават из зад кулисите. Всеки път в американската история, когато личността на президента си е повярвала, че ТЯ ръководи - случвали са се случки ! Кенеди го нарешетиха. Тръмп го обезсилиха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • когато политиката е иманентна на корпоративизъм

  26 Юли 2022 11:25ч.

  Трагикомичното, което пак не се забелязва от плебса е, че задкулисното управление от неясни фактори в САЩ от 350 г. наричат "демокрация".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Влакът-беглец"

  26 Юли 2022 10:25ч.

  "Влакът-беглец" си остава най-великият филм на всички времена. За оня, който разбира от кино, естествено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гайки

  26 Юли 2022 10:28ч.

  Ако не се намери руснак да им направи художествен филм, ще си останат с холивудските бози, представяни незнайно защо като "шедьоври". Нация без усет за душевно и духовно не може да прави голямо изкуство, остава й като компенсация само разни видове профанизиращ пърформанс и много ПР-възхвали по медиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да,

  26 Юли 2022 11:04ч.

  като “Хоумър и Еди” и “Танго и Кеш”. Къде ти американец да заснеме такива шедьоври. Те само за пари работят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американското кино на 20-ти век даде и шедьоври

  26 Юли 2022 11:29ч.

  "Апокалипсис сега", "Ловецът на елени", "Пилето", "Взвод", "Роден на 4-ти юли", "Коса", "Ах този джаз !", "Полет над кукувиче гнездо" ... защо не и уестърни ? Всички тези филми бяха истински истории, критични разкази, или борба на доброто със злото, послания ! Последния стойностен и критичен американски филм бе "Американски прелести", след него имало ли е нещо смислено ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Влакът-беглец" - велика сцена

  26 Юли 2022 11:34ч.

  "And you're gonna suck all that pain inside you, and you're gonna clean that spot. And you're gonna clean that spot. Until you get that shiny clean. And on Friday, you pick up your paycheck. And if you could do that, if you could do that, you could be president of Chase Manhattan -- corporations. If you could do that."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до гайки

  26 Юли 2022 11:38ч.

  Така е, количеството не компенсира качеството. Прекалената екстензивност обикновено прикрива нищета - в изкуството със сигурност, а напоследък - даже и в профанни области като финанси и военно дело.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щастливец

  26 Юли 2022 10:27ч.

  Андрей Кончаловский был женат пять раз, его жёны[53]: Первая жена (с 1955 по 1957) — Ирина Кандат, балерина. Вторая жена (с 1965 по 1969) — Наталия Аринбасарова (род. 1946), актриса. Третья жена (с 1969 по 1980) — Вивиан Михалкова (Годе), французский востоковед. Четвёртая жена (с 1990 по 1997) — Ирина Мартынова, диктор телевидения. Пятая жена (с 1998) — Юлия Высоцкая, актриса и телеведущая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ко общо има туй ровене в чужди чаршафи

  26 Юли 2022 11:04ч.

  С проблематиката, засегната в интервюто? Съвсем изпростяхте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шаслива еко-кокошка

  26 Юли 2022 11:35ч.

  А ако беше мюсюлманин, Кончаловски можеше да има всичките си жени едновременно ! Деба тъпите козяци, това ли измислихте ? Имал 5 жени ! Ами браво, не като вас третополовите, да има мъже ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Перефразирайки тов. Сталин, можем само да завиждаме на тов. Кончаловски за успехите му с нежния пол

  26 Юли 2022 11:41ч.

  Дай боже всекиму.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "По принцип идеологията пречи страшно на изкуството! "

  26 Юли 2022 11:00ч.

  По принцип, ЗИПЕ, изкуството е явление от естетически, но и от идеологически порядък. Съсредоточи се там върху феериите е не ръси мозък за неща, от които хабер нямаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Русия има уникална история и ако беше по-свободна щеше да има гениални произведения на филмовото изкуство"

  26 Юли 2022 11:02ч.

  Има ги. Седни изгледай поне "Бяг" на Алов и Наумов - всеки кадър е шедьовър. Списъкът е доста дългичък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно “Бяг” не е шедьовър

  26 Юли 2022 11:10ч.

  Но други са. “Андрей Рубльов” например. “Извисяване”. “Не тъгувай”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато руснаците са произвеждали кино шедьоври

  26 Юли 2022 11:20ч.

  Холивуд е бил още пеленаче.. Справка: Сергей Айзенщайн и Дзига Вертов.. Произведенията им са ненадминати и до днес..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • така е

  26 Юли 2022 11:28ч.

  В киното руснаците от нищо нещо правят. Особено през съветския период. Е отдава им се, художественото кино е усет за символ - и у режисьора, и у актьора, и у зрителите. Критериите за шедьовралност се свеждат до способността за художествена символизация и тълкуването й.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  26 Юли 2022 15:28ч.

  "Бяг" дава представа за събитията в Украйна, там винаги е било така - майдани и преврати, в Киев немци, в Одеса французи и когато в Киев влизат червените никой не реагира - червените влизат в Киев, защо никой не стреля? влизат тихо и вежливо, оттам и изразът "вежливи човечета"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И никой не би ги гледал

  26 Юли 2022 19:31ч.

  по собствено желание. Особено пък Дзига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То и Балзак и Чосър да речем, вече никой не ги чете по собствено желание

  28 Юли 2022 11:28ч.

  Обачето , това не променя приноса им към литературата..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Андрей Кончаловски

  26 Юли 2022 11:08ч.

  Е от древната руска аристокрация. Те знаят какво означава родина. Кончаловски знае, че Русия ще пребъде. Знае какво представлява Запада и накъде се е запътил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западното кино

  26 Юли 2022 11:25ч.

  Индийски филми - родителите са убити от алчен богаташ и то отмъщава. Сега е характерно за Холивуд. Филм сниман след 2020г в САЩ: 1. Главен герой - момиче или негър, а още по-добре черно или латино момиче. 2. Няколко от героите са евреи и ако има свадба - мазал тов. 3. Няколко от героите са педераси или лесбийки. 4. Където и да се развива действието, героят, който спасява Света, е от САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  26 Юли 2022 11:26ч.

  Когато бай ви ЗИП е гледал "Бяг" вие сте гледали Пинко Розовата пантера и Ну Погоди... :)) Сибириадата на Кончаловски беше некъф опит да обхване руския 20 век, но е бая далеч от Бертолучи и неговия "Новеченто"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гайки

  26 Юли 2022 11:32ч.

  "Сибириада"-та е по-дълбок от "ХХ век". Не че вторият не е грандиозен, но за филми като Сибириада и Сталкер на Запада не му стигат силиците за разбиране на посланието - тук са нужни N на брой душевни пластове и способност за схващане на сложни поанти и алегории, които няма как да се развиват без страдание и в режим и критерии на презадоволеност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигурно и "Ходене по мъките" си гледал

  26 Юли 2022 12:01ч.

  когато ние сме гледали " Ум белия делфин"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  26 Юли 2022 11:28ч.

  Американския президент не е съвсем без власт.Тръмп с назначаването на трима консервативни съдии във Върховния съд направи сериозен опит да спре неотроцкистките антихристи....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се самозаблуждавай ЗИП-е !

  26 Юли 2022 11:45ч.

  Персонални рокади в структурите на "представителната демокрация" , дори и смяна на съдии, не може да промени нищо ! Не те вземат крайните решения , а Дийп Стейт ! Задкулисието ! То може да си купи всичко и всеки, вкл. всеки съдия. Това което "не се купува с пари" , се купува с ... МНОГО пари. А ако и след това има "робеспиер" - овци, просто се избутват в периферията или се елиминират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  26 Юли 2022 11:43ч.

  Така омразния ви Холивуд( защото не го познавате) е направил най-добрия за мен филм за руската революция след "Доктор Живаго". The Reds (1981). Монументален епос за Джон Рид и "десетте дни които разтърсиха света".https://m.youtube.com/watch?v=c13q2wYZr_0.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • омразния ви Холивуд ?

  26 Юли 2022 11:48ч.

  Холивуд 1981 няма нищо общо с Холивуд 2022 , освен името. То точно това е една от поантите на интервюто !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВСЕКИ филм на САЩ е политика

  26 Юли 2022 11:51ч.

  Предполагам, че не сте чули за филма "The North Star" от 1943г. Много скоро след това започват да го орязват и версията от 1956г е орязана с 25 минути. Няма да го намерите в оригинал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  26 Юли 2022 11:53ч.

  Абсолютно съм съгласен, че днешния Холивуд няма нищо общо с онзи. Но все пак дори днес се среща нещо стойностно, дори да става въпрос за "негри". "Черният клан" (2015) на одиозния Спайк Лий е прекрасен. Когато има талант той може и от най-голямата помийна идеология да направи нещо....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко

  26 Юли 2022 11:54ч.

  Много е лош Холивуд, но си видя, че ако няма Холивуд никой не ходи в Русия на кино и кината фалираха масово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • е, и?

  26 Юли 2022 12:00ч.

  Така е, болно поколение, продукт на американската масова култура, лекомислено допускана в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Епидемия

  26 Юли 2022 12:07ч.

  Епидемията отучи хората да ходят на кино. Започнаха да гледат филмите в къщи. Така е НАВСЯКЪДЕ по Света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  26 Юли 2022 11:54ч.

  От 2018г е "Черният клан"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно обратното

  26 Юли 2022 12:01ч.

  Россия - тупиковий путь в развитие человечества.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  26 Юли 2022 12:11ч.

  Имам една любима реклама/ на книжарница/, която казва всичко по темата "Четете книгите, преди Холивуд да ги е прочел вместо вас"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди и сега

  26 Юли 2022 12:12ч.

  Преди години в Лондон много се радваха, когато дирижираше Валерий Гергиев. Искаха той да критикува Путин за да продължи да дирижира на Запад. Отказа им и кой загуби от всичко това? И отгоре на всичко, Валерий Гергиев НЕ Е руснак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво дирижира Гергиев?

  26 Юли 2022 19:30ч.

  Песните и пляските на “Александров”? Дори и те нямаше да ги има без влиянието на световната култура. Не може културното развитие да се определя от един простак от КГБ и подмазвачите около него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  26 Юли 2022 12:25ч.

  Днешният Холивуд произвежда развлечения за тийнейджъри вместо изкуство, днешна Русия произвежда боклуци, нямащи нищо общо с онези големи филми от миналото. На световните кинофестивали се подвизават херметични творби, които никой не би изтраял докрая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  26 Юли 2022 12:37ч.

  Има много хубави филми стига да имаш вкус да ги подбереш. Киното е и изкуство и забавление. Има си хора и за едното и за другото. Не можеш да искаш едно пичлеме на 1 г. да гледа Уди Алън, и съответно един зрял човек да гледа Годзила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гадател

  26 Юли 2022 12:45ч.

  Ти си специално от тия, дето разбират само лесното - онова, дето е за забавление. В противен случай не би станал крадлив трол, нито би бил пленник на американското.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  26 Юли 2022 12:35ч.

  Заместването на вноса е всъщност е патент на Ким Чен Ун, а не на кагебистите от Кремъл. Кой гледа севорнокорейски филми освен северокорейците. Това ги чака и руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • едно време може да е минал номерът, след преживяното вече - изключено

  26 Юли 2022 12:43ч.

  Жалките западни работи, особено в художествената култура и науките за човека, не стават ни за заместване, ни за плагиат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коледар

  26 Юли 2022 13:02ч.

  Пич, намери си работа на половин ден някъде за 150лв/месец и напусни форума. Ако искаш да се почустваш значим, ПП набират членове в момента. ГЕРБ също са винаги опция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  26 Юли 2022 12:54ч.

  Тед Кочеф в едно интервю каза, че Хиливуд вече не прави филми за хора на възраст 50 плюс. Тва е така защото в киносалоните ходят основно деца и тийнейджъри и Холивуд зависи от техните пари. Сравнете само актьорите сега и преди. Днешните са некви такива "дечица". Някои още не са се бръснали. Едни пухкави хипстери..... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киров

  26 Юли 2022 13:07ч.

  Перспективата в живота е важна. Нито сега, нито преди 20,30,40 или 50 години е правено каквото и да е стойностно в Холивуд. Чарлз Чаплин не го слагам в холивудската шайка фалшиви герои. Измамното чувство, че в Холивуд е било различно идва от сантимента, че това, което е старо е добро. Не, не е, същата повърня е, но правена през 1968, например.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И езикът им е крайно елементарен по тази причина

  26 Юли 2022 15:20ч.

  защото международната аудитория само поназнайва английски, а именно тази аудитория дава най-голяма дял в печалбата на продукцията. като страничен ефект от гледането на холивудска продукция много хора по света си въобразяват че са добри по английски щом разбират осакатения говор във филмите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  26 Юли 2022 13:10ч.

  Мониторите стават все по-големи, ходенето на кино ненужно усилие. Интернет платформите предлагат всичко, включително старите шедьоври. Тогава? Връщаш се към циркаджийското начало на киното и го адресираш към подрастващите. Голямото американско кино се появи в период на социални сътресения, също като големите рок групи. После дойде времето на “Треска в събота вечер”. И малко по малко и краят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Reality

  26 Юли 2022 14:17ч.

  Филмите не се правят от "Холивуд". Филмите се правят от конкретни режисьори , сценаристи, артисти... Холивуд е само нещо като световна сцена, показуха, място за реклама и отправяне на послания и внушения към масите. Когато преди десетилетия Холивуд даваше трибуна И НА стойностни филми , Холивуд беше интересен. Днес се лансират само бози, Холивуд деградира и не се гледа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалност, но каква консумативна ли? това е старо: Хляб и зрелища!

  26 Юли 2022 15:10ч.

  Всичко се свежда до начина на живот, ако е консумативно насочен няма как киното да е повече от развлечение и под развитие се разбира производство на нови и по екстремни развлечения, наивни и годни само за тийнеджъри. И с литературата е така, затова модерните книги се пишат в стил кно сценарии с елементарна психология.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  26 Юли 2022 15:13ч.

  Холивуд дава само бози, глеајте руски боевик, те са мнооого С-ъ-Д-ъ-Р-Ж-А-Т-Е-Л-Н-И

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, ти явно говориш от личен опит

  26 Юли 2022 15:22ч.

  но други предпочитат по-сериозни неща. Всеки влак си има пътници и ние сме били тийнеджъри, и ние сме гледали акшъни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  26 Юли 2022 15:40ч.

  шегувам се, Холивуд (а и културата в штатите) е на самоиздръжка, разчита се на тинејджъри. Но каква е разликата между руски боевик и холивудски екшън? Кажете, може би руската боза е по-добре?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • казах, руснакът от нищо нещо прави, за разлика от янката

  26 Юли 2022 16:25ч.

  Няма руски бози, там е работата, особено в миналото, т.е. времената на класиката. Но понеже ти липсва усет за художествен детайл и принос, повтаряш ерзац рецензиите на западащите кинолюбители, които всякога са били скарани с преценката на руското.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  26 Юли 2022 17:04ч.

  ханът казал:-) като говориш за миналото, сравнјавај миналото и на Холивуд. А бози руски колкото искаш, даже толкова вкиснати, че не стават за ништо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БОЖА РАБОТА!

  26 Юли 2022 14:41ч.

  Ще видим кои народи Бог ще запази. "Брадвата е вече при корена на дърветата. Всяко дърво, което не дава добър плод, ще бъде отсечено и хвърлено в огъня." Лука 3:9

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как създадоха Холивуд

  26 Юли 2022 15:09ч.

  Най-напреднали и с най-добри филми са били италианците. В САЩ се снимат само боклуци и не могат да се конкурират с италианците. Решават да създадат филмова индустрия в САЩ и сключват договори с най-добрите италиански режисьори. Италианците отиват в САЩ, получават си заплатата и … не им дават никаква работа. Така убиват конкуренцията. Постепенно американските боклуци се разпространяват по Света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В резултат

  26 Юли 2022 15:14ч.

  Промиват мозъците на много народ по Света с политиката на САЩ. Най-напред с филми за кравари. Векове след като Белини е композирал Норма, краварите гонят крави, стрелят по индианци, ядат боб и пърдят на воля. Сега налагат идеята за педераси и лесбийки, за джендъри и какви ли не извратени неща. Наслаждавайте се на Холивуд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  26 Юли 2022 15:30ч.

  Ми гледайте Боливуд, бе. що не гледате ? Ама като отидете на кино все американски филми гледате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боливуд е за английските наблюдатели

  26 Юли 2022 15:35ч.

  дето се разминават по сабърбите с всите нации на Индия. Хеле пък сега като премиер им стане индо-англичанин, пей сърце на хинди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ама като отидете на кино все американски филми гледате"

  26 Юли 2022 16:28ч.

  Какво друго да гледаме, то друго няма, освен това. Всичкото останало санкционирано, т.е. меко казано нелоялно конкурирано от американския монополист. И никаква надежда за диверсификация, зер юдеи не търпят конкуренция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денят, в който рибата изплува

  26 Юли 2022 15:45ч.

  Едно време се питахме хубав ли е филма или е съветски, сега даже не се питаме хубав ли е филма или е американски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лакедемон

  26 Юли 2022 16:30ч.

  Едно време под "хубав" плебсът разбираше сцени за забавление, задължително гарнирани с нещо разголено, каквото западния морал позволяваше, за разлика от съветския. Откъде обаче да знаят, че това "разкрепостяване" прогресивно доведе до джендъризъм и третополовост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това са дрънканици

  26 Юли 2022 19:27ч.

  като от лектор от дружеството”Георги Кирков”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  26 Юли 2022 16:48ч.

  Европа все още прави по някой силен филм."Бащата" с Антъни Хопкинс е прекрасен. Иначе за да коментирате Холивуд изгледайте барем 100 филма от 40те, 50те,60 те години за да схванете каква недостижима класа БЕШЕ! Как въобще можете да коментирате ако не сте видяли да кажем "Двойна Застраховка", " Булевардът на залеза", " All about Eve" или " A place in the sun"....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руската култура е с историческа мисия! Но не по критериите на постмодерната субкултура.

  26 Юли 2022 17:50ч.

  Историята на човешката култура показва, че гениите никога не са били в плен на идеологемите. Да, имали са своето верую, съобразявали са се с идеите на деня, но са били над тях. Но не са били извън тях, не са били деидеологизиране. Кланяли са се единствено на истината за вечността, благодарине на прозрението им свише.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не гледайте, а ако не можете, избягвайте американски филми.

  26 Юли 2022 17:59ч.

  Днешното европейско кино, особено испанско, в голяма степен италианско и френско (освободено от презрасдъците на "новите" вълни), а също и скандинавско, дори немско кино ще надградят повече верни представи у вас. С богатство и разнообразие на идеи, сюжети, и разбира се със своята естественост. Фетиш за обожание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-добре гледайте турски сериали

  26 Юли 2022 19:34ч.

  В тях поне има човечност. В киното от епохата на Путин няма. Както няма и във вселената на Марвел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинските

  26 Юли 2022 21:55ч.

  Кончаловски признава, че е гласувал за Путин, защото не е съзрял пораждаща доверие алтернатива в Русия и защото във всеки случай е по-добре да се направи опит да се повлияе на Путин да разреши най-трудния за разрешаване и най-комплексен проблем на страната - смяната на системата на руските средновековни ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко

  26 Юли 2022 22:06ч.

  Тука въпросът е друг - само с едно замахване на ръката Америка заличи руското кино и остави русия сама да си прави и да ги гледа филмите. Това го може само една империя. Айде да видим какво ще стане ако Русия спре износа на руски филми към Запада. Никой няма да разбере.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ам.водевил

  27 Юли 2022 9:46ч.

  Тя и Рим е била империя до падането си, ама християнството и новите народи я помитат за назидание, барабар с всичката й развращаваща култура. Та така и със США.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друг от село

  26 Юли 2022 22:23ч.

  И що да не гледаме турски.Между другото писаха,че турците са започнали да правят хубави филми след като държавата изпратила най добрите да се учат в Америка.Научили или не,но започнаха със ''Шехаризада'',като главните актьори се оженили след края.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друг от село

  26 Юли 2022 22:32ч.

  Русия масово купува само турски сериали и са гледаеми.У нас също.Хубави,майсторски,изненадващи обрати и напрежение.Сега в момента има отлични,дори с детска тематика са гледани-''Откраднати мечти,в които участват почти същите актьори като при ''Елиф''.когато жените са в кухнята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • към

  27 Юли 2022 8:37ч.

  ОТ СЕГАШНАТА НОМЕНКЛАТУРА НА ДЪРЖАВНИТЕ ВРЕДИТЕЛИ ------------ ----ДЪРЖАВАТА НЕ Е С ГАНГРЕНА ТЯ Е ГАНГРЕНА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинските

  27 Юли 2022 9:23ч.

  Путин не иска руска култура и кино. ТОЙ ИСКА САМО НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ, И ЗАВЗЕТИТЕ ВЛАСТИ, БАНКИ, КАПИТАЛИ, ... ОТ КПСС ЕЛИТЪТ ДА - ДА ОСТАНЕ ТОВА СТАТУКВО, КОЕТО ТЕ ГРАДЯТ ПОНЕ ОТ 1974Г. ЗАЕДНО С АМЕРИКАНЦИТЕ, А Е ЗАМИСЛЕНО ОЩЕ ОТ 1962Г, ОТ ЕВРЕИТЕ В САЩ И РУСИЯ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинските

  27 Юли 2022 9:33ч.

  Андрей Кончаловски: Русия е феодална страна. "Трябва да припомним, че моралният авторитет на победителя се извисява най-вече от великодушието към изгубилите. Путин може би трябва да се вгледа в принципа "щом не можеш да възпрепятстваш нещо - оглави го". И щом си осигури доверието на мнозинството, да осъществи програмата на своите опоненти", пише всекидневникът. 2012/03/06/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинските

  27 Юли 2022 9:35ч.

  КОНЧАЛОВСКИ: "Днес това означава да демократизира и либерализира политическия живот, да възстанови независимостта на съдебната система, да сложи край на авторитарните методи за управление. Поне историята дава на Путин този шанс"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • очовечаване чрез Русия

  27 Юли 2022 9:48ч.

  Ако Русия е феодална, САЩ са направо робовладелска. Знае се коя система е по-прогресивната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  27 Юли 2022 9:56ч.

  Искам 140 милиона лева, 0,1% от БВП за кино. 30% за 500 филма, 30% за 50 филма, и 30% за 5 филма. 10% за сайтове, кина, ..., за безплатно гледане.. Путин не дава и копейка?! АКО ДАВА 0,1%, КОЕТО 1,7 МИЛИАРДА ДОЛАРА.. За 5 филма от 100 милиона всеки, 50 филма по 10 милиона долара всеки, и 500 филма за по един милион всеки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кеворк кеворкян

  27 Юли 2022 10:23ч.

  Газпром му плаща, не е независим ум. В 80-те години В ХОЛИВУД Кончаловски, след като не е получил признание в Холивуд, се завръща в родината си в началото на 90-те години. През 1997 г. мини-сериалът " Одисей ", заснет в САЩ с Арман Асанте в главната роля, предизвика широк зрителски интерес, НО ТОЙ ПАК НЕ ПОЛУЧАВА ВНИМАНИЕ КАТО РЕЖИСЬОР, НУЖНАТА МУ СЛАВА СРЕД ЗАПАДНИЯТ ЧОВЕК И ЕЛИТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СССР 2.0

  27 Юли 2022 11:03ч.

  дЕБИЛ ДЕБИЛСКИ е този номенклатурен кинаджия. Той прави филм по горбачовски измислици срещу съветската власт, през 2020та.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дооолу Путин

  27 Юли 2022 11:07ч.

  Путин дава много пари за пропаганда срещу съветското време и социализмът. А това е все едно някой да плюе дядо си, и да живее от постигнатото от дядо си? САЩ използва антисъветското да плюе днешните руснаци, а Путин им помага в тази пропаганда. Всеки русофоб е и антикомунист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • арсений

  27 Юли 2022 12:12ч.

  Културен простак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъп седедрист

  27 Юли 2022 14:43ч.

  Без обиди и лозунги, моля, тука минават само аргументи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И в Рим са се заблуждавали с ниското БВП на варварите

  27 Юли 2022 20:05ч.

  ама не са сещали колко е било тяхното БВП спрямо това на Картаген. Все пак най-фрапиращо е сравнението на БВП-то на Македонията на Александър Велики и това на Персия на Дарий. Явно решаващ е хъса за победа, лидера, съвременното оръжие и боен опит, другото са интелигентски плюнки, затова и чуждата пропаганда се стреми да унищожи "варварите" отвътре, умният лидер не го допуска, Сталин е бил такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кончаловски

  27 Юли 2022 20:22ч.

  И пътят му надолу, от който връщане няма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия като символ на метафизика

  29 Юли 2022 13:52ч.

  Осъзнаването не е път надолу, а път отвъд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинските

  28 Юли 2022 15:19ч.

  На елитът и политиците в България и Русия, мисленето им работи само в посока как да запазят постигнатото от БКП и КПСС елитът - станали капиталистическа и финансова върхушка, усвоили всички лостове на икономика и власти. Васил Велев управлява ТНТМ през 1989г. БКП победиха. ПОБЕДИХА!! ДНЕС СА ЛАТИФУНДИСТИ И МИЛИАРДЕРИ. https://www.youtube.com/watch?v=pJErx6jfEAI&t=2974s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  28 Юли 2022 15:20ч.

  "Разделяй и владей!" - не е стратегия срещу народът, а срещу олигархията на една държава. Така бе овладян социалистическа висша класа кпсс, бкп..., и съборен социалистическият ред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  29 Юли 2022 19:25ч.

  интересен,нормален творец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  30 Юли 2022 10:07ч.

  Прав е. За да си направят тоалетна на двора, не им е необходима Европейска култура. А и така боледуват много по-малко от изнежените европейци - в пъти болниците им са по-малко ! В пъти - защото не им трябват !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи