Кметът на Киев Виталий Кличко: Днес въпросът е дали Украйна изобщо ще продължи да съществува

Кметът на Киев Виталий Кличко: Днес въпросът е дали Украйна изобщо ще продължи да съществува

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Днес въпросът е само дали Украйна изобщо ще продължи да съществува". Така кметът на Киев Виталий Кличко отговори на въпрос на швейцарския портал 20 Minuten дали има политически амбиции относно поста президент на Украйна. Според него би било "глупаво" да се мисли за такова нещо сега.

"Путин не приема Украйна като независима държава, това не е тайна. Той казва, че Украйна е част от Руската империя. Ние се борим за нашата свобода и независимост. В същото време вече има окопна война сред нашите политици - в една разклатена в съществуването си държава. Това е просто глупаво. Така че да говоря за политическите си амбиции сега не би било разумно."

На въпрос дали е изненадан от спада на доверието към Зеленски, Кличко отговаря: 

- Не.

- Защо не? 

- Хората виждат кой е ефективен и кой не. Имаше и има много очаквания. Зеленски си плаща за грешките, които направи. Имаше твърде много информация, която не отговаряше на реалността.

- Генерал Залужни каза, че войната е стигнала до безизходица и беше силно критикуван за това. Допусна ли грешка? 

- Не. Той каза истината. Понякога хората не искат да чуят истината. Но в крайна сметка той е отговорен и обясни, и обоснова каква е ситуацията днес. Разбира се, можем еуфорично да лъжем хората и партньорите си. Но не можете да правите това вечно. Някои наши политици критикуваха Залужни за ясните му думи - неправилно. Заставам зад него. 

Напоследък в украинските средства за масова информация все по-често се пише за нарастваща конфронтация между Зеленски и главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужний. Миналата година местните издания съобщиха, че държавният глава иска да отстрани главнокомандващия от поста му и да го постави начело на Министерството на отбраната, тъй като вижда в него съперник в президентските избори.

Самият Зеленски в неотдавнашно интервю за британския таблоид "Сън" нарече опитите на военните да се включат в политиката голяма грешка. Медиите смятат, че това е директна атака срещу Залужний и фактическо признаване на конфликта между тях.

Източници: РИА Новости, 20min.ch

 

 

 

Коментари

 • баба мара

  03 Дек 2023 16:04ч.

  ами с порошенко защо не отидете да се биете с русия с празни приказки не става съсипахте народа и държавата си колко имения си накупихте няма къде да се скриете преговори и мир

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Братята Кличко

  04 Дек 2023 1:52ч.

  се имат за голямата работа - баба им е Тамара Етилсон - юдаистка по произход. Те са четвърт хазари и следователно могат да заминат за Израел когато им се подпалят задниците. Такива като тях не воюват на фронта, а изпращат глупавите укронацисти да умират за тях. На Зеленски пък, само баща му е от хазарско потекло. Майка му е рускиня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  05 Дек 2023 11:38ч.

  .. и не само са евреи. Баща им е офицер от КГБ както и техния Софийски приятел от фамилия ДС !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Целта е да изпросят още пари и оръжия

  08 Дек 2023 18:28ч.

  Затова правят такива изказвания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината

  03 Дек 2023 16:06ч.

  този въпрос е от началото, ами тя е ограбена, унищожена и втората вече осигурена

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всинца ни ограби, с кво ли не

  03 Дек 2023 16:42ч.

  по нагона на ПЕНТАГОНА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • та одни клики залишилися

  03 Дек 2023 16:53ч.

  нездобне рило

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джони инглиш

  03 Дек 2023 16:07ч.

  Помня ги братята Кличо март 2022, като се снимаха с по един калашник АК 47 и военни униформи. Плещеха глупости от сорта " ще победим". Сега друга песен се пее. Но не ги виня само отбелязвам факта , че и те са възпитаници на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа

  03 Дек 2023 16:52ч.

  Дори ограничен човек като В.Кличко е вече наясно, че война е загубена! Същото не се отнася за управляващата ни нацистка хунта. Едва , когато руснаците потропат на празните им кратуни ще разберат горчивата истина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  03 Дек 2023 16:09ч.

  Айде и тоя се сети! Удивително е как мангизите замъгляват ума. Отрезвяване винаги има, обаче! Тя реалността е като товарен влак - не се интересува дали стоиш на релсите или се пазиш - все едно ще мине.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ново обединение на руския свят

  03 Дек 2023 16:17ч.

  Сами сте си виновни. Бихме могли да кажем, че амбициите не съответстват на възможностите Ви, но всъщност причината за гигантския Ви резил е къде-къде по-банална - не желаете да се помирите с братята си на север и се поставяте в услуга на чужди интереси, за да унизявате и уязвявате братята си по кръв. Последиците от това ще се ги понесете, отправяйки се към ада заедно с поръчителите, чиито подметки лижете и които не дават и кьорав петак за вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  03 Дек 2023 17:05ч.

  Галямо обеденинение - заради едни мижави 80 кв. Км. Казахстан се изсули, средноазиятските също, Армения и тя. остана им сал един Беларус и то докато Лукашенко е жив.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кимчо, дали някога ще направиш грешка и да коментираш статията под която пишеш?

  03 Дек 2023 20:02ч.

  Изглежда, че няма, защото нямаш мозък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Дек 2023 16:36ч.

  Е, то да не им беше казано, да ги разбере човек, че са изненадани докъде се докараха. Ми нали Путин ви каза: "Ако продължавате да тормозите Донбас, държавността ви е под голем въпрос". Каза ли ви го? Каза ви го. Кога ви го каза? Преди доста време - 3,4 години. Вий кво направихте? Продължихте с тормоза над беззащитните жени и деца. И ся, кво? Паниковского бьют? Бьют и будут бить.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  03 Дек 2023 16:43ч.

  И винаги..ама винаги да слушате какво ви казват дегенератите от острова...и ще се оаквате до смърт...да не чува дявола, че ние сме на същия хал... стреляме по вожда...и после се чудим кой да подарява кученца...а бе НЕ сме васална страна....тул всичко е мирно..свободно....или Мирно! Свободно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сертифицирани идиоти

  03 Дек 2023 17:02ч.

  Един милион и сто хиляди убити, а "днес въпросът е дали Украйна изобщо ще продължи да съществува" ! Моля ? След 1 100 000 убити въпросът е друг - "ЗАЩО ЯДОХТЕ ЖАБИТЕ ?" ... PS. Въпросът ми е лесно четлив и за Олеся, защото на руски е "лягушка". А на "украински език" е ЖАБА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На руски също има ЖАБА

  03 Дек 2023 20:18ч.

  това са краставите жаби - toad, bufo на латински. Лягушки са водните - frog, rana.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гарга рошава

  03 Дек 2023 20:31ч.

  За жабите разбрахме ама Барите до кога ще ходят да се млатят а ние да им храним нахалните бежанци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  03 Дек 2023 17:02ч.

  Цял ден само лозунги и заклинания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • надзирател в концлагер

  03 Дек 2023 17:18ч.

  Как е в клетката, успокоява ли се лудостта ти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цял ден само лозунги и заклинания.

  03 Дек 2023 20:20ч.

  Тъй ли я карате в Синьото кафене с наборите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виталий,

  03 Дек 2023 17:45ч.

  ти можеш да млатиш и си го правил добре сума години. Айде да те питам нещо. Знаеш ли Бондстийл в Косово, най-голямата щатска (не натовска, щатска) военна база в света, май и от Рамщайн по-голяма? Има собстено електро- и водозахранване, болница, магазини, кина, даже собствен затвор си има, летище така и така, за собствената юрисдикция да не говорим, тя се подразбира. Днес Косово Е Бондстийл, това беше резултатът от кървавата югославска война, на територията на Сърбия, което по времето на Милошевич беше изключено, днес се опъна Бондстийл и хвана в мъртва хватка целите Балкани. Е, хайде представи си Крим, дето от столетия е стациониран Руския черноморски флот, представи си един Бондстийл 2.0 и на мястото на Руския черноморски Шестия американски флот. И си представи, че ти си Путин. Какво ще направиш? Ще млатиш, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След войната за разпарчетосването на Югославия и след статута на Косово

  03 Дек 2023 19:00ч.

  един от политиците на все още нормалната през 2008г след Оранжевата революция Украйна на един митинг говореше за Косово, за това, че ще имат гражданска война като в Югославия, че и още по–зле, но надделя психеделичната русофобия, гласовете на здравия разум се чуваха някъде до 2018–2019г., до последното официално отбелязване на Деня на победата 9.май, а не незнайно защо на Деня на Европа.Оттам нататък говорим за Ukraine. И това беше краят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русский военный корабль, иди нах@й

  03 Дек 2023 23:28ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=0V6dAyod4LY

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Guest

  04 Дек 2023 0:13ч.

  Първо трябва да слезеш от него или по-добре си стой на него - там ти е мястото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама си смел ......

  03 Дек 2023 18:17ч.

  Американците ти дадоха милиони ама Нюланд ти го каза пред цял свят - не ставаш!! И ти като зеленото човече гастролираш навсякъде за пари и ама чак сега започна да плюеш срещу него. Подло е но не е нетипично за теб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  03 Дек 2023 19:27ч.

  Тая територия и до сега не е държава, щото 92ра били забравили да се регистрират като такава в ООН, и после няма да е държава. Но тази територия ще загроби и ЕС, и демократи, и републиканци в САЩ. Хвала! Хвала!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХАХА

  03 Дек 2023 22:55ч.

  Само че, в ООН не се регистрират държавите!!! Във всеки случай вие сте русороб, за което следва да се пренесете в "Русский мир", за да оправдаете думите си с дела: https://t.me/politcircus/13127

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  03 Дек 2023 19:32ч.

  А сега де? Гответе пътища за бягство. Бившият военен министър Резников ще излезе от най-умните - вече живее в Щатите. Виталик явно се готви за Немачко. Дали ще успее?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки висш служител и висшите офицери в Украйна отдавна получиха английски паспорти

  03 Дек 2023 19:59ч.

  Не ги мисли, подсигурени са. Затова смело работят за Свободният Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  03 Дек 2023 20:19ч.

  Ха ха. Граждани на Свободния Запад заради когото Украйна е минус няколко стотин хиляди жители. Те си го избраха. А беше толкова просто - не пипайте руския език на който говори 80-90% от населението на Украйна, търгувайте и с Русия и с Европа, оставете мераците за НАТО. Идиоти. Да се оправят. Въпреки че едва ли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • английски паспорти

  03 Дек 2023 20:22ч.

  След ВСВ си ги скътаха в Канада, сега къде ще ги дяват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Украйна не е имало и няма наказателна санкция за общуване на руски език, да не говорим за междуличностна комуникация и това е фалшиво оправдание за започване на войната в украйна на режима на путлер

  03 Дек 2023 23:25ч.

  Както винаги подлогите на режима в Кремъл лъжете! Русия изискваше Украйна да подпише Митническия съюз, като се откаже от кандидат-членството си в ЕС, при положение, че повечето украинци гласуваха за европейски път на референдум. Ако Украйна беше приета в НАТО путьовците нямаше толкова години да провеждат геноцидна политика и война срещу украинската нация. Говоренето на руски език не означава, че рускоговорящите са съгласни с политиката на Руската държава, която се доказа като терорист. Заради тази война скоропостижно повечето украинци се отвратиха да говорят на руски и говорят украинския свещен език на дедите си. Забраната да се говори руски в Украйна е фалшива. Законът "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език" не регулира сферите на религиозните обреди и частната комуникация - това е посочено в член 2 от закона . В закона руският език изобщо не се споменава и не е отделен в отделна категория - става дума само за държавния украински език. В други закони и разпоредби на Украйна няма "забрани" за руския език. Под прикритието на абсолютно идентични изявления през 2014 г. Русия започна военно-политическа агресия срещу украинците, а през 2022 г. я разшири до пълномащабна война срещу Украйна. Освен това през 2019 г. Кремъл два пъти свика заседание на Съвета за сигурност на ООН, опитвайки се да докаже, че законът за украинския език уж „нарушава правата на рускоговорящите“, но след това Съветът за сигурност на ООН призна пълното право на Украйна да преследва самоидентификация и съживяване на украинския език. На срещата беше подчертано още, че това е въпрос на вътрешна политика на Украйна, а не на международно ниво. ====> https://www.stopfake.org/uk/fejk-v-ukrayini-svitit-kriminalna-vidpovidalnist-za-spilkuvannya-rosijskoyu-navit-na-kuhni-lavrov/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Guest

  04 Дек 2023 0:16ч.

  Дългите постове не работят малко джендърче, но явно ти плащат на дума от Козяк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хехе

  04 Дек 2023 0:59ч.

  Дългите постове не са илетерати. ? Джендъри са латентните ЛГБТKюери, имитиращи своя идол путьо "Молеца".? И все пак доброто възпитание изисква да ви поздравя с това, което ви импонира на 100%: https://www.youtube.com/watch?v=b7a1YSSoVk0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ернст Рьом

  04 Дек 2023 22:19ч.

  Аз не правя разлика между руснаци, поляци и украинци. В леглото предпочитам арийци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжецът си ти!

  05 Дек 2023 11:06ч.

  Няма как човек ей тъй доброволно да се откаже от родния си език и да почне да говори чуждия. Е, може да почне да се напъва, ама не и да го говори. И в крайна сметка, винаги ще стигне до родния, защото го знае най-добре. И хайде да се замислим защо тия украинци, дето дойтоха в България, говорят руски. Рядко ще чуеш някой да приказва украински, огромната част си я карат на езика на агресора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смях

  03 Дек 2023 21:38ч.

  Този е прост и то мнооого прост ?Ква украйна кви пет лева ? Таззи територия винаги е била окраина . Идиот

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кличко: Президентът има важна функция днес и ние трябва да го подкрепяме до края на войната.

  03 Дек 2023 22:33ч.

  Отново елементарно манипулирате, като не превеждате в цялост интервюто. Съветвам хората, които все още са критично и със самостоятелно мислене тук да си инсталират google преводач, да ползват десния бутон на мишката и опция "translate to български", за да четат превода в оригинал на статиите от линковете, ако не познават езика, за да не продължават да биват заблуждавани. От интервюто: "... Изненадани ли сте, че популярността на президента Зеленски намалява в сравнение с армията? - Не. Защо не? - Хората виждат кой е ефективен и кой не. И имаше и има много очаквания. Зеленски си плаща за грешките, които направи. Какви грешки направи? - Хората се чудят защо не бяхме по-добре подготвени за тази война. Защо Зеленски до последно отричаше, че ще се случи. Или защо е възможно руснаците да са успели да стигнат до Киев толкова бързо. Имаше твърде много информация, която не отговаряше на реалността. Но все пак ПРЕЗИДЕНТЪТ ИМА ВАЖНА ФУНКЦИЯ ДНЕС И НИЕ ТРЯБВА ДА ГО ПОДКРЕПЯМЕ ДО КРАЯ НА ВОЙНАТА. Но в края на тази война всеки политик ще плати за своите успехи или провали..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Киев украинците се завръщат на пук на рашистката пропаганда

  03 Дек 2023 22:58ч.

  От интервюто: "... Коя е най-голямата разлика от миналата зима? - Миналата година Киев беше почти празен, сега е пълен. Много се върнаха и имаме почти половин милион бежанци тук от цялата страна..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  04 Дек 2023 0:28ч.

  Единствените преговори, които Русия може да води сега, са преговорите за предаването на Украйна. Това заяви бившият служител на ЦРУ Лари Джонсън в интервю за YouTube канала Dialogue works. „Защо Русия трябва да преговаря сега? Защо им е нужно това? Те не губят на бойното поле. Те не понасят катастрофални загуби. Икономиката им работи на пълни обороти. Те са в състояние да произвеждат повече, отколкото е необходимо за операции на първа линия. И Украйна губи. И губи много лошо, губи и хора, и ресурси, а също така започва да губи територия. Единствените преговори, които могат да се водят тук, са преговорите за предаването на Украйна“ Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/12/03/eks-sotrudnik-cru-rossiya-mozhet-vesti-s-kievom-peregovory-tolko-o-ego-kapitulyacii

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гале,

  04 Дек 2023 21:52ч.

  Вие ли сте?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киевчани протестират парите да отиват за армията, а не за ремонт на пътища и сгради

  03 Дек 2023 23:01ч.

  От интервюто: "...Имаше демонстрации срещу ремонт на пътища и сгради, вместо парите да отиват за армията. Какво мислиш? - Пътищата също са част от критичната инфраструктура. Линейката и пожарната трябва да преминат бързо - или дори военните. Улиците са артериите на нашия град и трябва да функционират правилно. Също така: Не винаги можем да получим помощ от Запада, икономиката в нашия град трябва да работи по този начин. Грешат хората, които настояват нито една гривна да не се влива в инфраструктурата. Трябва да укрепим икономиката си, за да оцелеем на предната линия и като държава."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За да пребори корупцията, Украйна се нуждае от европейски закони и европейско качество на живот

  03 Дек 2023 23:06ч.

  От интервюто: "Нека поговорим за ширещата се корупция, която много украинци също осъждат. - Имаме нужда от европейски закони и европейско качество на живот, за да се борим с това. Когато говорим за възстановяване на Украйна, не става въпрос само за разрушени къщи и мостове, но и за реформи в съдебната система, администрацията и политиката. Вече работим върху това и в края на войната трябва да го приложим много бързо, защото тази възможност може бързо да отмине. Но за това се нуждаем и от помощта на Европа. Трябва да се учим от историите за успех и грешки на други хора. Трябва да бъда честен: ревнувам, когато карам през Полша, Словакия или Чехия. Тези страни от бившия съветски блок направиха огромен напредък. Какво правите срещу корупцията в Киев? - Като столица сме пример за цялата страна. Работим с немска IT компания и бюджетът е оповестен. Гражданите могат да видят откъде идват парите и къде отиват. Всичко е прозрачно и това е най-важното в борбата с корупцията. Парламентът и много администрации в страната последваха нашия пример. "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  04 Дек 2023 8:41ч.

  В началото на войната, когато Киев беше обсаден и беше на път да сключи Истанбулското примирие, този Кличко се хвалеше, че убил 6 руски войници в преградията на столицата и така надъхваше укронацистите да се бият. Благодарение на такива като него (и на Джонсън и Байдън, разбира се) войната продължи до изтреблението на повече от 100 хиляди украински младежи и миграцията на милиони хора от страната. Сега този умник се прави на загрижен за независимостта на Украинската държава, а не за погубения живот на своите сънародници. Така и не вдява, че държава се прави от живи хора, а не от загинали войници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  04 Дек 2023 10:50ч.

  Стратегията на украинския съветски окръг се ръководи от професионален комик, сега и вълненията на един професионален боксьор.Това социален експеримент ли е, не мога да разбера. Той горкия комик не знае какво да прави - тръгна да преговаря, спонсорите му го спряха, тръгна да напада когато генерал Залужни му е обяснил, че немат капацитет за контраофанзива. Ама комик, какво да го правиш - комедията го влече неумолимо. Лошото е, че на такава отговорна позиция комедиите стават на трагедии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна

  04 Дек 2023 20:01ч.

  е обречена, няма начин вече да се спаси, всичко е загубено. Късно е. Защо мислихте, че всичко, което си пожелаете във ваша полза, но във вреда на другите, ще се случи?? До това водят алчността и омразата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи