Ген. Залужни призна, че конфликтът в Украйна е стигнал до задънена улица

Ген. Залужни призна, че конфликтът в Украйна е стигнал до задънена улица

Конфликтът около Украйна е достигнал до задънена улица и украинските войски няма да могат да постигнат пробив на фронтовата линия. Това признание направи главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний в интервю за британското списание The Economist, съобщава. Той призова за нови оръжейни доставки за Украйна.

"Както и по време на Първата световна война, ние сме достигнали ниво на технологично развитие, което ни поставя в задънена улица. (...) Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив", каза той. 

Според Залужний след първите неуспешни опити за контраатака от страна на украинските въоръжени сили той е сменил няколко командири и е прехвърлил военнослужещи от някои бригади на фронтовата линия, но това не е довело до нищо. Тогава, каза началникът на украинската армия, той стигнал до извода, че за да се излезе от задънената улица на фронта, Киев се нуждае от "нещо ново, като барута, който китайците изобретиха и който ние все още използваме", т.е. от активното използване на нови технологии. 

"Най-големият риск от позиционна война на изтощение е, че тя може да се проточи с години и да изтощи украинската държава", казва Залужний. Той предупреждава, че това може да бъде от полза за Москва, като ѝ позволи да възстанови военната си мощ. За да не бъде допуснато това, пише Залужни, Киев трябва да получи нови, ключови оръжия и технологии, включително въздушна мощ.

Статията бе публикувана на фона на опасенията, че Западът може да намали своите оръжейни доставки за Украйна, за да помогне на Израел, който влезе във война срещу "Хамас" след нападението, извършено от палестинското ислямистко движение на 7 октомври, коментира Ройтерс. Главнокомандващият украинските въоръжени сили също така призовава страната му да увеличи числеността на своите военни резерви, включително като разшири категориите украински граждани, които може да бъдат извикани на обучение или да бъдат мобилизирани.

Украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни. Както съобщи на 30 октомври министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, през това време Киев е загубил над 90 хиляди военнослужещи убити и ранени, както и около 600 танка и 1900 бронирани машини от различни класове. Според Шойгу Украйна не е успяла да постигне никакви тактически значими успехи. На 15 октомври руският президент Владимир Путин заяви, че контранастъплението на украинските въоръжени сили е напълно провалено, въпреки че Киев подготвя нови активни настъпателни действия в определени участъци на фронта, припомня ТАСС.

Източник: ТАСС, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Su38

  02 Ное 2023 8:04ч.

  То хубаво да доставят, ама с хората какво правим? Че взеха да остават все по-малко...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Так держать товарищ

  02 Ное 2023 10:20ч.

  Колкото по малко толкова повече радост в рубладжийската ти душица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Так держать товарищ"

  02 Ное 2023 11:31ч.

  Пишеш на руски. Руснак ли си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  02 Ное 2023 13:38ч.

  Задънена за кого обаче ? Някой да ми обади..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до "Так держать товарищ"

  02 Ное 2023 13:42ч.

  Слава на Русия, долу омазаните с кръв сатани от САЩ !!! Всеки наторил украинската почвата с азовци, айдарци и тем подобни - ГЕРОЙ! Слава на ГЕРОИТЕ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трябва да се ходи на килимчето при императора в Москва

  02 Ное 2023 8:46ч.

  Работата все повече започва да прилича на договорняк, но между Русия и Украйна - за източване на икономическаа мощ на Запада. Украйна е една каца без дъно при условията на настоящия хегемонизъм на западащите. А скоро се очертава и трети фронт - Тайван. Тогава изпразването на касата ще се окаже внезапно и всичко ще рухне изведнъж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил Михайлов Константинов

  02 Ное 2023 8:48ч.

  Не е въпросът в касата с парите (пари се печатат електронно), а в изчерпването на ресурсите. Западните, имам предвид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  02 Ное 2023 13:46ч.

  По скоро договорняк между Русия и САЩ може да има (след оттеглянето на русия миналата година). Но нещата буквално отиват на - до последния Усраинец, невиждам ползата на усрайна от собственото им изтребление. Незнам какъв мозък може да роди така идиотска идея !!!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил Михайлов Константинов

  02 Ное 2023 8:47ч.

  М-да, очертава се Лвовски процес, май.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо

  02 Ное 2023 9:07ч.

  Нема да се косиш, Крим е ваш, така казва оня мухльо софийския кмет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  02 Ное 2023 9:15ч.

  Не е софийски кмет. И е много вероятно да не стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  02 Ное 2023 9:19ч.

  Според Залужни конфликта е стигнал до "задънена улица"! Задънена за вас укритие и за обединения Запад, а за РФ не е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  02 Ное 2023 9:34ч.

  "това може да бъде от полза за Москва, като ѝ позволи да възстанови военната си мощ" -- което предполага, че в момента раша е една немощна, немощна... от къде са го изровили тоя, бре?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  02 Ное 2023 9:42ч.

  Войната няма как да бъде спечелена от ВСУ, независимо от обема и качеството на предоставяната помощ. Всяко доставено Wunderwaffe беше унищожено на "поле боя". Английските ракети ги свалят по 8 бр. надКрим, безекипажните катери горят и потъват. Да не говорим за БЛА като само вчера руското ПВО и РЕБ свалиха 48 бр. Преимуществото в артилерията на РФ е очевидно за всички и се справя отлично с точна стрелба. Танковете и БМП и БТР на ВСУ горях като факли щом се появят на хоризонта. С живата сила РФ се спрявя отлично- средно 800 на ден заминават при Бандера, като за събствените военни вече е осигурена планомерна и взаемозаменима ротация по целия 1000км. фронт, за разлика от ВСУ, които са в тупик с тоталната мобилизация. Залужни е генерал със достатъчно образование още от СССР и му е ясна кондиката на бъдещата капитулация,която съвсем скоро предстои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  02 Ное 2023 9:47ч.

  Пропуснах да съобщя за тоталното превъзходство на РФ в небето. Су-та сипят управляеми бомби от 500 и 1500 кг. с голяма точност до 5 м. при това от безопасно разстояние до 80 км. Да не говорим за белите лебеди и хиперзвука, хеликоптерите които смачкват от въздуха всеки опит за надигане на бойна група към руските позици. Войната на изтощение си върви и ще върви, докато нацитата шават!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  02 Ное 2023 9:55ч.

  Този жив ли е въобще след онези руски ракети в центъра на Киев?! Заедно с оня Буданов на тяхното ГРУ не съм ги виждал в живо предаване, само някакви препечат интервюта. То и с тях, и без тях, все тая, от самото начало бе въпрос само колко свои граждани ще затрият под външни команди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледам истината

  02 Ное 2023 10:45ч.

  Залужни не изрича директно тезата си, но я казва достатъчно ясно на "приятелите" си! Дайте ни нови оръжия и войници, че да можем да пренесем война и на руска територия. Иначе, сравнително скоро всичко ще приключи. Това, което генералът тук не казва, защото то не е негова работа, а въпрос на висше политическо ръководство (не само на 404) е: Предоставянето на нови, модерни, далекобойни системи и още натовски войници, моментално ще превърне сво в пълноразмерна война, която неизбежно ще засегне и други региони - първоначално примерно Калининград, Молдова (Приднестровието), като пролог на една истинска, световна, ядрена война! Позитивът, който може да се извади от това изказване, е слагането на картите на масата, без излишна пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  02 Ное 2023 10:53ч.

  Да признаеш очевидното не е постижение. Дори и същество като залужни. Но ние знаем, че нацистите като него и зеленски са готови да се бият до последния украинец, до който се докопат. Затова и непрекъснато разширяват кръга на подлежащите на мобилизация, както признава и в материала на Икономист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  02 Ное 2023 11:06ч.

  За Залужни и шефовете му, местни и задморски, улицата е задънена. За РФ улицата е отворена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  02 Ное 2023 11:16ч.

  При отворената улица следва,фронтова настъпателна операция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "задънена улица"

  02 Ное 2023 11:28ч.

  По-скоро - еднопосочна. Посоката всеки знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тряс

  02 Ное 2023 11:43ч.

  От всяка задънена улица има изход... На укронацистите не им се получи на изток, ами тогава да опитат на запад, докато все още имат армия. Кеф ти Варшава, кеф ти Виена, кеф ти Берлин, там няма кой да ги спре, щото всички реват за укродемокрацията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  02 Ное 2023 12:38ч.

  И защо докарахте работата до кепазе такава? - защото заложихте на куц кон и винаги се дъните като някакви тъпанари с недалновидните си и немъдри конюнктурни избори. И дано това осъзнаване не провокира инат, а покаяние, за да се спрат кръвопролитията и двата братски славянски народа, както пророчески поиска тов. Путин в самото начало, отново да си подадат ръце и да заживеят в мир и разбирателство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  02 Ное 2023 13:04ч.

  Е,какво да признава.То е очевадно.Украйна е капут !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Камик

  02 Ное 2023 13:54ч.

  Въпрос на време е, ВСУ да станат вторият най-верен легион на Империята след чеченците . Дори ще има благородно съперничество между тях кой да положи повече храброст и военно достойнство пред престола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Modder

  02 Ное 2023 13:58ч.

  След тази новина Соломон Пуси е забелязан да обикаля софийските джендеми по нощница и да вика с прегракнал глас "много сме, силни сме, победата ще е наша". В объркването си се опитал да си поръча "matzah" от арабската пекарна на Женския пазар, но от там му отговорили, че имат само "Hamas" със зехтин и кардамон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  02 Ное 2023 14:08ч.

  Разбираемо е главнокомандващ УВС да говори така. Но къде им е акъла на киевските политици начело със Зеленски да продължават да жертват своите сънародници само за да си запазят държавните постове?! Позор за такива управници! Бедни братя украинци, докога ще търпите вашите уроди, които са по-нагли и от нашите български мерзавци?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи