Кисинджър: Време е за договаряне на мир в Украйна

Кисинджър: Време е за договаряне на мир в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Наближава времето да се договаря мир в Украйна, за да се намали рискът от още една разрушителна световна война, но мечтите за разпокъсване на Русия може да отприщят ядрен хаос, казва патриархът на американската дипломация Хенри Кисинджър, цитиран от Ройтерс.

Кисинджър, който е архитект на политиката на разведряване със Съветския съюз по времето на Студената война в качеството си на държавен секретар на  президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, неведнъж се е срещал с Владимир Путин, откакто той стана президент на Русия през 2000 г.

Засега не се очертава изход от конфликта, започнал с руската инвазия в Украйна на 24 февруари, при който бяха убити десетки хиляди души, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Русия в момента контролира близо една пета от територията на Украйна, посочва Ройтерс.

Кремъл казва, че Киев трябва да признае анексирането от Москва на четири частично контролирани от нея южни и източни украински области. Украйна настоява всички руски войски да напуснат нейната територия, включително полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г. Украйна подаде молба за приемане в НАТО, след като през септември Москва обяви анексирането на тези райони. 

"Наближава времето да се надгради върху стратегическите промени и интегрирането им в нова структура, насочена към постигане на мир чрез преговори", пише Кисинджър в списание "Спектейтър". "Един мирен процес трябва да свърже Украйна с НАТО по категоричен начин. Алтернативата за неутралитет вече няма да има смисъл", казва Кисинджър в статия, озаглавена "Как да избегнем нова световна война".

Той отбеляза, че през май е предложил прекратяване на огъня, при което руските сили да се изтеглят на позициите от преди началото на инвазията, а съдбата на Крим да бъде обект на преговори.

"Разпокъсването на Русия или унищожаването на способността ѝ да води стратегическа политика, може да превърне територията ѝ, обхващаща 11 часови зони, в оспорван вакуум", пише Кисинджър. "Нейните съперничещи си общности може да решат да уредят споровете си със сила. Други страни може да се опитат да разширят претенциите си със сила. Всички тези опасности ще бъдат усложнени от наличието на хиляди ядрени оръжия, които правят Русия една от двете най-големи ядрени държави в света", допълни Кисинджър.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • рукола Z

  18 Дек 2022 14:10ч.

  Няма да има мир за вас... до дупка! ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пръднал в гащите старец

  18 Дек 2022 14:57ч.

  Дедо Хенри си мисли че е в Париж 1972 и договаря мира във Виетнам.Стратегическите реалности днес са Русия със 6000 ядрени заряда и 1200 носителя за тях. Реалностите са Украйна обратно в руската сфера. САЩ вън от Европа ! Това са реалностите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците трябва

  18 Дек 2022 15:28ч.

  дя сапълни идиоти ако се вържат на поредната "честна дума" на англосаксонците и Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАГА

  18 Дек 2022 16:27ч.

  Досега винаги са се връзвали. Дали са "пълни", няма никакво значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мир в Европа

  18 Дек 2022 15:29ч.

  Може да има само след пълното изтегляне на американците от там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  18 Дек 2022 15:33ч.

  На този дедко му е простено, че на тази възраст може и да не е с всичкия си, но останалите евро-политици, дето изпращат оръжия на Украйна и много желаят мир, но с предварителни условия: Русия на границите от 1991; Изплащане на репарации на Украйна; Украйна в НАТО; и т.н. ще им кажа, че ги очаква съдбата на Михо Сакашвили: в началото ще си ядат вратовръзките, а след това в панделата ще симулират, че са душевно болни: https://www.youtube.com/watch?v=1WlmpHAG5es

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  18 Дек 2022 15:39ч.

  Целят свят трябва да се обърне срещу сащ и да се отърве от това световно зло!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО в старите граници да се връща

  18 Дек 2022 16:18ч.

  И войната приключва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие я искахте тая война срещу Русия

  18 Дек 2022 16:21ч.

  Ако САЩ и сие колективните , с ръцете на Украйна бяха заела позиции с тенденция за победа, никога нямаше да се съгласят на каквито и да е преговори за мир. Зеленски на трибунал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАГА

  18 Дек 2022 16:31ч.

  Аре, аре. Нормално е да чакаме новата Цушима. Не за пръв път войските са предавани от т.н. политици. Това протакане и влачене на военните действия показва само едно - въпрос на време е предателството да стане факт. Не ми харесва, но това е положението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • митко бомбата

  18 Дек 2022 16:39ч.

  Отрепки като Иво Инджев газ пикаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  18 Дек 2022 21:21ч.

  Евреинът предлага на договорнака Путин капитулация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудно защо "Алтернативата за неутралитет на Украйна няма да има смисъл, след като това е една от причините за СВО на Русия?!

  19 Дек 2022 0:19ч.

  "Един мирен процес трябва да свърже Украйна (?!) с НАТО по категоричен начин. Алтернативата за неутралитет вече няма да има смисъл", казва Кисинджър в статия, озаглавена "Как да избегнем нова световна война". ..... Мистър Кисинджър защо съществува НАТО, след като се договорихте двата военни съюзи Варшавския договор и НАТО да се разпуснат?! .... Ииии мистър Дипломат 1 Кисинджър - защо Вашингтон не иска Израел за член на НАТО, и продължава да не го кани откакто алианса е създаден в 1949 г.?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винету

  19 Дек 2022 10:11ч.

  Този усети, че доларовата система отива и иска да спре влака. Помпайте оръжия инфлацията галопира, кой ще плаща няма значение, губещият, разбира се. Какво всъщност иска Путин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  19 Дек 2022 11:43ч.

  По логиката на тоя изкукал ашладисан англосаксонец, ВСВ трябва да е била спечелена от Хитлер, но защо ли това не е станало тогава, пък трябва да стане сега?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Путин

  20 Дек 2022 0:41ч.

  Е взел решенито за инвазията.Нещо повечр учавствал е в планирането.Но сега се държи дистанцирано т.е нещата не вървят по-план.Путин явно допуска завършек на СВО по начин който в Русия ще бъде прието като провал.Два големи клана Ротшилдови и Рокфелерови се борят за власт и в Русия и в Украйна.На запад са усетили слабоста на Путин.И натискат.САЩ само печелят,Европа само губи и едва ли ще се възтанови.Очевидно и на Запад са планирали войната.Наясно са били с последствията.Затова и Англия напусна ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи