Иван Кръстев: За разлика от САЩ Русия никога не признава злините си

Иван Кръстев: За разлика от САЩ Русия никога не признава злините си

Путин мисли, че дава урок на Запада: правя същото, каквото и вие, вижте се, аз съм просто ваше огледало. Той е обсебен от идеята за лицемерието на Запада. Това коментира Иван Кръстев в подкаста "Шоуто на Езра Клайн". Клайн е американски журналист, политически анализатор и колумнист на "Ню Йорк таймс", където се публикуват и разговорите от "неговия подкаст. 

Езра Клайн: В предварителния разговор споменахте, че всички сме толкова обсебени от въпроса какво ще се случи и пропускаме въпроса какво се случи. Затова ви моля да започнем оттам - какво се случи?

Иван Кръстев: Промяната сега се случва толкова бързо, че хората пропускат да забележат някои очевидни неща. Например това, че през последните 10 години Европа беше разтърсена от поне три големи кризи. Първо беше финансовата криза, която донесе икономически проблем, страх от обедняване и опасения за бъдещето. След това дойде кризата с Русия - първо анексирането на Крим, после войната в Донбас. А след това и бежанската криза от 2015 г.

Първото, което не забелязваме, е, че всички тези кризи се завърнаха. Ако погледнем към икономиката, отново говорим за инфлация. Вероятно ще започнем да говорим и за спад на БВП. Това е паралел със случилото се през 2008 и 2009 г. Ако се обърнем към бежанската криза, тя също се завърна, днес сме свидетели на повече бежанци от руско-украинска война, отколкото от войната в Близкия изток.

Между другото, това ще е най-голямото движение на хора в Европа след Втората световна война. И накрая, ако се върнем към първата руско-украинска война, днес наблюдаваме друга война с напълно различен мащаб. Следователно изведнъж тези три кризи се завърнаха, но се завърнаха по съвсем различен начин. Те се завърнаха по толкова различен начин, че дори не забелязваме, че става дума за същите кризи. Това е едното, което ми прави впечатление.

Второ, бях изненадан колко бързо някои неща, които сме приемали за даденост, се промениха изцяло. Само преди година например европейците бяха убедени, че голяма война в Европа е невъзможна. Ако използваме заглавието на книгата на известния историк Тони Джъд за Европа след Втората световна война, това е периодът "след войната", "след войната" бе дефиниция за това какво е Европа днес. Европа бе проектът за Европейски съюз, роден след Втората световна война, но и проект, основаващ се на идеята, че голяма война е вече невъзможна.

А сега това се промени напълно. Още преди руската инвазия Европейският съвет по външна политика направи проучване в няколко страни от ЕС, което показваше, че мнозинството от хората са убедени, че до края на годината ще има война.

Или да вземем идеята за неутралитета - за това се говореше непрекъснато. А сега вече от два месеца се повтаря, че Швеция и Финландия, две страни, за които неутралитетът е част от идентичността, вероятно ще се откажат от него. Или да вземем Германия, страна, която досега нямаше и един дрон, защото смяташе това за неетично. Никога досега германците не бяха купували дрон. И сега в същата тази страна се обсъжда инвестирането на сто милиарда евро за превъоръжаване.

Това са изключително големи промени, но тъй като всичко се случва извънредно бързо, не разбираме колко е драматично. Поради което говорим само за онова, което предстои.

- Позволете ми да се върна към тези три кризи, всъщност към първата и втората, икономическата и бежанската криза, защото и аз мислех в същата посока. Едно от нещата, които ме поразяват, е колко различно хората реагират на стреса в зависимост от историята за кризата. Когато става дума за финансова криза, причинена от банкерите, или според някои европейци - от гърците, тогава хората се ядосват на лидерите или на някоя страна членка на ЕС. Това причинява голямо вътрешно раздразнение.

Бежанците, идващи от Сирия, едно място, с което малцина европейци се чувстват свързани, са друг вид криза - наричаха го нашествие, нали така? Това се превърна в огромен политически проблем. А сега отношението към украинските бежанци е съвсем различно. Различен е и начинът, по който, допускам, хората възприемат икономическите трудности. От значение е, че в лицето на Владимир Путин сега има обединяващ външен враг, докато мнозина обясняваха отминалите кризи като последици от лошото либерално управление.

- Точно така. Наративът е от ключово значение, защото когато хората не виждат кой е отговорен за това, което се случва, се появяват конспиративни теории. В случая със Сирия беше ясно, че там има голяма война. Но хората не могат да се идентифицират с нея, защото не я разбират. Тогава имаше доста злобни коментари, че това са всъщност икономически мигранти, че изобщо не са бежанци.

А сега виждаме война, която разбираме, особено в една страна като Полша, която вече е приела три милиона души. В това е парадоксът. По време на първата бежанска криза Полша бе една от страните, които напълно се затвориха за бежанци. А сега изведнъж виждаме как в същата тази Полша три милиона души доброволци, частни лица, отиват до границите със собствените с коли. Защо? Защото разбират тази война. Могат да се идентифицират с нея.

Смятам, че и пандемията изигра своята роля. Преди нея хората в Европа се чувстваха защитени от всякакво голямо бедствие. Оплаквахме се, разбира се, недоволствахме от това или онова. Но имахме чувството, че живеем в свят, в който не може да се случи нищо драматично. И тогава дойде пандемията. А след това и тази война, с която можем да се идентифицираме.

На трето място, струва ми се, че от значение е не само страданието на украинците. Те страдат, но се борят. Този вид героизъм, особено в общества като европейските, в които героизмът се възприема като нещо от миналото, е изключително важен. Някога Бертолт Брехт беше казал, че изпитва съжаление към нациите, които имат нужда от герои. Но в известен смисъл трябва да съжаляваме и нациите, които нямат нужда от герои.

От тази гледна точка украинците - самият факт, че направиха нещо, което никой не очакваше от тях, предизвикаха уважение. Така че на границата сега посрещате не просто страдащи хора, бежанци, а се опитвате да помогнете на хора, които имат самоуважение и са победители в своята съпротива. Смятам, че това също има голямо значение за разбиране на ситуацията. Това е не просто наратив, а наратив за героична съпротива.

- Всъщност колко обединителен е този наратив? Защото съществува и гледната точка, че просто така се говори в новините. Германия прави големи разходи за отбрана. Хората в Полша приемат бежанците. Но има и страни, в които демократичната отговорност сякаш намалява. Във Франция Льо Пен отправи силно предизвикателство към Макрон.

А в Унгария Орбан беше лесно преизбран. Той вече е изградил система, в която е много трудно да се случи каквото и да е друго, освен да бъде преизбран лесно. И в двете страни, които споменавам, Унгария и изборите във Франция, не наблюдаваме как пропутинските политици слизат от сцената, както може би мнозина очакват.

- Прав сте, но причината за това е дори още по-дълбока. Проблемът не е само колко силно е това единство, а и колко дълго може да продължи, защото може да приемете бежанци, които да живеят в дома ви три месеца, четири месеца, шест месеца, но колко още време - пред правителствата стои въпросът какво ще се случи след това. Смятам, че това е моментен импулс и този импулс е също разделителен.

В случая с Франция, както знаете, на първия тур Макрон спечели. Вторият предстои в неделя (бел.ред. - разговорът е направен преди втория тур на изборите, спечелен от Макрон). Ако вярваме на социологическите проучвания, той ще победи. Наистина това няма да бъде онази славна победа, която той очакваше.

Част от обяснението за Франция е, че докато Макрон се беше фокусирал върху войната, основното послание на Льо Пен беше: сега всички се интересуват от украинците, а на кого му пука за вас, французите. Така в Европа се постави началото на нещо като олимпиада на страданието. Кой страда повече, дали забравеният френски фермер не страда повече от украинците, защото неговото страдание е невидимо?

Вярно е също, че има единство, но зад това единство прозират и силни националистически настроения. Разбира се, и Льо Пен, и Орбан дадоха ясно да се разбере, че не подкрепят инвазията, че са против войната. Основното им послание беше: наистина ние не харесваме това, което прави Путин, но за нас е най-важно да се грижим за собствения си народ.

Ето нещо, което те намират за голяма промяна в сравнение например с края на 90-те години. Сега много се говори за войната в Косово и бомбардировките на НАТО над Белград, как това се отрази на Русия и на саморазбирането на руснаците. Но интересното при войната в Косово бе, че поне от западна гледна точка нейното послание беше: нас ни е грижа за онези, които не са като нас, които са мюсюлмани, ние сме готови да умрем или поне да убиваме за страна, в която няма петрол. В известен смисъл тази война се възприемаше като класическа хуманитарна война.

Идеята беше, че когато говорим за права, обикновено говорим за права на малцинствата, на най-уязвимата група, а не просто на хората като нас. Помня как през 1999 г., по време на военната кампания, Тони Блеър посети София и произнесе реч. И каза: това, което сега правим за косоварите, е същото, което Гладстон е направил за българите през 1876 г., довело до освобождението от Османската империя. И не беше прав, тъй като тогава Гладстон се намесва, защото българите са християни като него. А тук основното послание беше, че тези хора са различни от нас.

Това, което според мен се променя сега, е фактът, че хората отново започват да се фокусират върху онези като тях. Ние се идентифицираме по определен начин, например поляците се идентифицират с украинците, защото смятат, че имат общ враг. Но това не се отнася за Сирия, независимо от факта, че тъкмо руснаците бомбардираха Алепо. Тогава обаче този тип идентификация не беше възможен.

Сега не просто имаме общ враг, сега виждаме, че някой от нас може да е следващият. В такъв момент хората изпитват солидарност, но това е солидарност към собствената им група.

- Да, възможно е историята с украинските бежанци да бъде разказана вдъхновяващо. Но по-трудното и според мен също толкова вярно обяснение защо тази история е така вдъхновяваща, е свързано с това колко различна е тя от останалите бежански истории. Въпросът защо, за кого и как ни е грижа, присъстващ на първите страници на вестниците, е правилен, защото инвазията на Русия в Украйна е нещо наистина важно, но от гледна точка на живота или геополитиката гладът в Афганистан и войната в Йемен са също големи проблеми, както и редица други конфликти или катастрофи, които бихме изброили.

Така че, от една страна, солидарността на Запада с украинците днес е нещо наистина прекрасно. Но тя е също и голямо облекчение заради всички останали случаи, в които не сме предложили тази солидарност или дори сме се обърнали на другата страна.

- Да, напълно съм съгласен. Но тук се крие един основополагащ проблем, който в своя най-радикален вид може да бъде разказан така. Може ли човек да обича всички деца на света толкова силно, колкото обича собствените си деца? До каква степен определени предпочитания са така силно заложени у нас, че когато става дума за солидарност, определен вид общност изведнъж се оказва по-важна? Отбелязвам това, защото от една страна, казаното от вас е съвсем вярно.

Но от друга страна, фактът, че това се случва в Европа, че Русия атакува Украйна, а не Сирия, може да обясни защо много страни извън Европа и САЩ не се интересуват особено от тази война. Повечето страни, поканени например от президента Байдън на срещата на върха на демокрацията, не наложиха санкции на Русия. А някои от тези държави са важни. Пример за това е Индия, но и страни със силно символично значение като Южна Африка. Те очевидно не одобряват онова, което правят руснаците. Но за тях то не е толкова важно, защото не ги засяга и защото се страхуват от други неща, правят други калкулации.

Според мен това е една от интересните истории, които наблюдаваме днес, когато глобализацията е в криза. Сега, когато светът се глобализира, изведнъж универсализмът се оказа в криза. В известен смисъл бяхме по-готови да се идентифицираме с различните хора, които не са като нас, когато те бяха много повече част от нашето въображение, отколкото от личния ни опит. Така че неслучайно Имануел Кант, човекът, създал тази универсалистка етика и идея, е известен с това, че никога не е напускал града си. Това ми се струва твърде интересно.

- Да, има нещо много вярно в това. Но когато говорим за тези страни, впечатление прави също, че макар те да виждат как Америка и Европа обединяват глобалното обществено мнение срещу Русия, и дори да не подкрепят онова, което прави Русия, същевременно не виждат особена разлика между стореното от нея и това, което сме правили ние.

Струва ми се, че тук има дълбока слабост, която невинаги признаваме, и която е свързана с факта, че Америка е нарушавала международното право твърде често през последните 20 или 30 години, че е била експанзионистична сила и се е държала като глобален полицай. Смятам, че има причина да не ни вярват, тъй като има страни, които си казват, да, добре, чувам какво ми казваш, но виждам и какво правиш.

-Да, напълно сте прав. Основното обвинение на всички тези страни към Запада е в лицемерие. И най-важното нещо, което Путин мисли, че прави, е, че дава урок на Запада. Правя същото, каквото и вие. Вижте се, аз съм просто ваше огледало. Той е обсебен от идеята за лицемерието на Запада.

И все пак има една основна разлика, която поне според мен е важна, когато се опитвам за себе си да реша колко вярно или погрешно е това, което говорим. Не говоря само за мъченията и зверствата. Не само руснаците правят това. Да си спомним какво се случи в Ирак през 2003 и 2004 г.

Но има и съществена разлика. Когато това се случи, имаше морално възмущение. Имаше разследване на Сената, което постави въпроса за командната верига. Кой е знаел за тези неща? Това напълно отсъства в руско-украинския случай. Руският президент реши да обяви за герои хората, обвинени за извършване на престъпления срещу цивилни, в това е основната разлика.

Така че разликата не е в това, което правят военните. Основната разлика е в това до каква степен обществата са готови да се изправят срещу злините, които са извършили? Един известен италиански историк казва нещо, което намирам за особено убедително в това отношение. Той казва, че ако човек иска да разбере към коя нация принадлежи, той трябва да знае, че принадлежи не към нацията, която обича най-силно, а към тази, от която се срамува най-много.

Фактът, че днес изпитвате неудобство от нещата, които е правила Америка по света, е просто доказателство, че сте американец.

И причината, поради която руснаците губят голяма част от моралното уважение, което спечелиха заради стореното от техните родители и прародители по време на Втората световна война, е точно тази. Защото не се извиняват. Не признават каквито и да било неправомерни действия. Опитват се да отричат всяко страдание, което са причинили на другите. Според мен това се превръща в проблем, защото лишава нациите от морални основания.

- Искам да ползвам тези ваши думи като мост към един друг въпрос за проекцията на Европа, за това какво е Европа вътрешно и как изглеждат другите страни, погледнати от Европа. Да започнем от втората част на въпроса. Писахте, че европейците направиха грешка, като се опитаха да универсализират опита си след Втората световна война по отношение на страни като Русия. Обяснете тази своя мисъл.

-Да, това е наистина интересна история. Ако се върнете към 90-те години на миналия век, не в началото - 1991, 1992 г., когато имаше много несигурност и опасения от хаос и безредие, поради което нямаше чувство на триумфализъм веднага след края на Студената война. Но в самия край на 90-те и в началото на първото десетилетие след 2000 г. внезапно решихме, тъй като се бе случило нещо неочаквано, имам предвид разпадането на Съветския съюз, че знаем какво ще се случи и в бъдеще. Наша основна грешка, това наблюдение го направи един мой германски колега. Неуспехът да се предвиди разпадането на Съветския съюз накара Запада да бъде уверен, че знае какво ще се случи след това.

Тогава се наложи убеждението, че Русия ще последва развитието на Германия след Втората световна война. Но се случиха три неща. Първо, вие се мислите за победител, а икономиката ви се срива. Винаги давам този пример - ако идвате от друга планета и не знаете нищо за случилото се след 1990, 1991 г., ще погледнете движението на БВП на страните и това как те с развиват през първите пет или шест години. Ако погледнете Съветския съюз, сякаш това е страна, загубила голяма война. Те изгубиха една трета от техния БВП. Това на първо място.

Второ, руснаците бяха щастливи, че комунизмът е свършил, и съм убеден, че мнозинството от тях бяха доволни, но за тях краят на комунизма не означаваше и край на Съветския съюз. За много хора в републиките това беше разбираемо, съвсем естествено беше и за Запада, но за руснаците това бе изненада.

И трето, мистерията на поражението. Можете ли да си го представите? Дори и сега мисля, че ако повторим събитията, отново ще почувстваме колко силен бе шокът. Имате ядрена сила, която по принцип не може да бъде победена военно, защото в момента, в който ги победите, те ще унищожат света. Те са преживели ГУЛАГ, Втората световна война, голяма бедност.

И изведнъж всичко това рухна за една нощ. И никой не поиска да защити комунистическата система. Никой не поиска да умре за Съветския съюз, нито дори офицерът от разузнаването, изпратен в този момент в ГДР, имам предвид Путин. Никой не го направи. Казвам това заради голямото чувство на вина и неразбиране - неразбирането какво се е случило, - а това засили много конспиративното мислене за политиката.

Едно от нещата, които са абсолютно изумителни не толкова за Путин, колкото за целия руски политически дебат, е до каква степен те възприеха конспиративната гледна точка за начина, по който функционира светът. Когато 5000 души излязат на улицата, въпросът не е защо са там. Въпросът е кой ги е изпратил, кой им е платил. И така се създаде ситуация, в която нашите очаквания, че Русия просто ще повтори опита на Германия след Втората световна война, се оказаха погрешни. Или по-правилно беше, че това е повторение на случилото се с Германия, но не с Германия след Втората световна война, а с Германия след Първата световна война.

- Харесва ми твърдението, че Западът прие разпадането на Съветския съюз, едно неочаквано събитие, като доказателство за предвидимостта на човешките дела, като знак за края на историята, или поне като приемлива хипотеза. Едно от важните неща, за които мисля, че са възприети погрешно през последните десетилетия, е, че историята, която се разказва за разпадането на Съветския съюз, е икономическа, че икономиката е съдба, че комунизмът беше лоша икономическа система.

И че собствените му вътрешни противоречия, породени от невъзможността да осигури по-добър живот на своите граждани, да поддържа икономически растеж, да има ефективно производство в сравнение с демократичните и капиталистическите системи, че само това направи краха на тази система предвидим. Ако това е така, тогава познаването на тези сили ви позволява да предвидите всичко.

Мисля, че това обяснява и начина, по който САЩ и Европа се отнасят към Китай, разбира се и към Русия. На друго място пишете по този въпрос: "Капитализмът не е достатъчен, за да опитоми авторитаризма. Търговията с диктаторите не прави страната ви по-сигурна. А съхраняването на парите на корумпирани лидери във вашите банки не ги прави по-цивилизовани. Това покварява вас". Искате ли да поговорим малко повече за това, за допускането, което според мен доминираше в Европа, че може да цивилизовате другите страни, търгувайки с тях?

- Тъкмо това до голяма степен беше европейският опит. Както казва немският дипломат Томас Багер: "Краят на историята беше американска книга, но германска реалност". Европейците бяха привлечени от идеята, че единственото обяснение е икономическото. Единственото нещо, което наистина има значение, е брутният вътрешен продукт, благосъстоянието на хората. А всичко друго, което се отнася до идентичност, гордост, негодувание, унижение - то няма значение.

Пак от тази гледна точка обърнете внимание до каква степен се опитваме да обясним всичко, което не можем да обясним по друг начин, с корупцията. През всички тези години, в които се опитваме да разберем какво не е наред със страни като Русия, Китай или Унгария, винаги се насочваме към корупцията. Корупцията съществува, тя е част от системата.

Но най-важното, което хората пропускат, е, че не може само чрез корупцията да разберете какво ще направи президентът Путин, защото е много наивно и направо смешно да вярвате, че президентът на една ядрена сила, който е обсебен от историята и се заема сам да пише статия защо руснаците и украинците са един и същ народ, ще следва тази или онази политика, ръководен единствено от икономическите си интереси, особено от частните си икономически интереси.

Идеята, че руските олигарси могат да предотвратят войната само защото ще искат да запазят банковите си сметки, показва, че сме отхвърлили напълно всякакви други мотиви освен икономическите, когато става дума за действията на държавите и политиците, и като цяло за човешката природа. В резултат на това свеждаме човешката природа до икономическата дейност.

А след това сведохме икономиката до БВП и до стандарта на живот, докато виждаме с очите си, че действията на хората са мотивирани от съвсем различни неща. Повечето от големите протести, на които станахме свидетели през последното десетилетие в света, не могат да се обяснят просто с икономически причини. Обичаме да говорим за достойнство, но достойнството не може да се обясни само с икономически фактори. Това е нещо различно.

В това отношение, честно казано, Фукуяма бе по-интересен от някои от неговите критици, защото, следвайки Хегел, той действително подчерта, че признанието и борбата за признание са от решаващо значение за разбирането какво се случва със света.

Между другото, неговата статия, а не толкова книгата, е особено интересна, но често е четена погрешно, защото хората четат този текст на Фукуяма, сякаш е писан през 1990 г.

- Статията "Краят на историята"?

- Да "Краят на историята?" - с въпросителен знак. Тя беше написана през пролетта на 1989 г. Фукуяма не очакваше Съветският съюз да се разпадне. За него краят на историята бе в това, че тъкмо комунистическите лидери спряха да вярват в комунизма. Изведнъж и внезапно те приеха идеята, че тяхната основна утопия, оправдаваща политическия им порядък, е мъртва.

А сетне случилото се след края на комунизма всъщност беше разпадането на последната европейска империя. Внезапно в Европа след края на комунизма се родиха почти 20 нови държави. От тази гледна точка Европа през 90-те години приличаше на Африка през 60-те. Място, на което се раждат нови нации.

И тук има едно важно отсъствие.

Едно от нещата, за които смятам, че сбъркахме, е, че напълно заличихме опита от югославските войни през 90-те години на миналия век. Оказа се, че много от проблемите, които видяхме в периода на разпадането на Югославия, не бяха проблеми, породени от миналото. Това бяха проблеми, породени от бъдещето. Според мен погрешно разбрахме импулса към суверенитет като импулс към демокрация.

- Обяснете това.

- Продължихме да говорим за периода след Студената война от гледна точка на Студената война. Но в голяма степен може да се окаже, че деколонизацията, започнала по същество с края на Първата и продължила след Втората световна война, е много по-важният наратив за останалата част от света. Но Студената война заглуши този наратив. Това, което се случи с края на Студената война, беше появата на нови държави, които търсят своята идентичност.

От тази гледна точка Европа е прекрасна история, защото Европейският съюз е създаден от бивши империи.

Докато източноевропейците, и това е много интересно, споделят до голяма степен настроенията на африканските нации, защото виждат себе си като резултат от разпадането на Хабсбургската, Османската или Руската империя. Оттук промяната в наративите, при която продължаваме да описваме случилото се от гледна точка на Студената война, на сблъсъка между демокрация и авторитаризъм - което до голяма степен беше вярно.

Но много по-важно бе какво означава суверенитетът в един взаимозависим свят? А това може да ни обясни възхода на хора като Орбан, възхода на хора като Льо Пен, обсебени тъкмо от въпроса какво означава да имаш суверенитет в един взаимозависим свят. Естествено, в Европейския съюз това има много по-голямо значение заради естеството на европейския проект.

-  Това ли е начинът да мислим по тези въпроси - мисля в движение, - дали става дума за демокрация срещу суверенитет, или за либерализъм срещу суверенитет? Защото ние често обединяваме либерализма и демокрацията в либералната демокрация. Но както изтъкват мнозина, сред които и Яша Монк, те може да са в доста обтегнати отношения. Често демосът не желае да е толкова космополитен, толкова уважаващ правата, толкова неутрален в отношенията, колкото идеалите и правилата на либерализма изискват.

Когато си мисля за Льо Пен или за Орбан, ми се струва, че това, което те разбраха, е, че демокрацията е относително лесна за кооптиране. Тя може да бъде изменяна, нали така? Може да бъде оформяна и корумпирана по начина, по който го прави Орбан. Но е възможно и просто да спечелите, нали така? Надявам се, че Льо Пен няма да успее. Когато този разговор бъде публикуван, вече ще знаем отговора, но това е възможно да се случи.

Както и Доналд Тръмп, който е немалка фигура, той също спечели в Америка. Затова ми се струва, че една от грешките ни бе убеждението, че либерализмът е нещо, което вече е победило, което може да се приема за даденост, докато други го разглеждат като една все по-слаба мишена, срещу която може да се бориш.

- Много сте прав. Има две неща, които са критично важни за разбирането на това. Първото е, че след края на Студената война допускането на Запада беше, че всичко ще се промени, но Западът ще остане същият. В известен смисъл западните демокрации бяха слепи за това до каква степен тяхното съществуване, тяхната политическа и социална система бяха обусловени от Студената война и от съществуването на Съветския съюз.

- Мисля, че това не е много обсъждан проблем.

- Да. Но това е изключително важно. Когато от другата ви страна стои Съветският съюз, който твърди, че представлява пролетариата, вие много внимателно обмисляте как вашите работници гледат на събитията. Много е важно вашите работници да бъдат на ваша страна. Затова и социалната държава не беше просто икономически проект. Държавата на благоденствието беше проект за осигуряване на сигурност.

Но второ място - и това е нещо, за което Западът може да бъде обвиняван, но може да бъде и извинен, защото през 90-те години бяхме свидетели на това, че ако бъдат попитани, нашите източноевропейски общества отговарят, че искат да са като Запада. Имитацията на Запада се превърна в нашето разбиране за това какво означава да имаш добро общество, да бъдеш либерална демокрация.

А сетне започнахме да имитираме. Първо започнахме да пишем конституции. Да каним съветници. Но проблемът с имитацията е, че ако ви имитирам, значи приемам, че сте по-добър от мен. А какво се случва тогава с моята идентичност?

И тук идва идеята за суверенитета. Искам да бъда и различен. Харесва ми да съм като теб, но искам също да признаеш, че съм различен. От тази гледна точка, ако погледнете към някои от европейските популистки режими, например в Унгария или Полша, ще забележите същата психологическа траектория, която се наблюдава у второто поколение мигранти. Първото поколение идва с голямо желание да възприеме и да се интегрира в приемащото общество, защото това е неговият избор.

Но второто поколение, което е родено там и в известен смисъл много повече интернализира проблемите, започва да усеща стъкления похлупак. Усеща стените пред собствената си автентичност и идентичност. Което е много трудно, защото живее в културна среда, в която посланието е да бъдеш уникален. Да бъдеш себе си.

От друга страна, политическият императив е - бъдете като нас. Ако искате да се присъедините, изпълнете всички задължения и критерии на Европейския съюз. Според мен това създаде този сблъсък между либерализма и идеята за суверенитет, между либерализма и идеята за волята на народа, която беше използвана много добре.

Едно от основните послания, които се появиха през първите години на прехода, беше, че искаме справедливост и затова трябва да имаме върховенство на закона. Но тогава дойдоха хора като Качински и попитаха - наистина ли се нуждаете от независим съд. Наистина ли се нуждаете от независима централна банка? Как да направя революция, ако някой ограничава властта ми през цялото време?

Следва продължение на разговора.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

 • старецът и реката

  01 Май 2022 14:27ч.

  И защо няма осъдени злодеи от САЩ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  01 Май 2022 22:01ч.

  Защото си признават и им прощават, а руснаците не си признават и ги наказват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде да покажеш поне едно официално признание на неправилна война водена от СЩ през последните 150години, ПОНЕ ЕДНО бе!

  02 Май 2022 12:24ч.

  От къде ги копате такива залупени "пропагандатори" които не могат да отличат черното от бялото? С тях само шимпанзетата в Зоопарка можеке да пробвате да убеждавате, и то без поне 50% сигурност за успех

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А като си такъв умник

  02 Май 2022 21:39ч.

  Кажи за Ирак. 1.доказателствата истински ли бяха? 2. Според изчисления само до 2008-9 за убити един милион цивилни. 3. Колко християни останаха в Ирак след американската "военна операция? И къде отидоха основно избягалите?. 4 Колко ислямисти се пръкнаха от там, благодарение на това? 5. Кой обра иракските музеи до шушка? Айде ходи за опорки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В известен смисъл тази война се възприемаше като класическа хуманитарна война.

  01 Май 2022 14:31ч.

  Те тва е Кръстев.. Готов е да оправдае войната като такава, ако я води правилния човек, дори да я нарече хуманитарна, ако и подобно твърдение да е в разрив с трезвия разум

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  01 Май 2022 15:03ч.

  Кръстев сигурно има предвид че там бомбите бяха с обеднен уран, което много помага за “хуманитарнаста” и “хуманноста”. Пък и телевизи бомбандираха, чужди посолства, даже и пътнически влак удариха. Съвсем хуманно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соросоидален Украил

  01 Май 2022 18:50ч.

  Ех отгледахме чета , кой от кого по-голямо мекере са! Добре ди хранихме и те сега добе плюят,хапят и лижат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За двуликия в достатъчно да кажем...

  01 Май 2022 21:20ч.

  ...Просто Ваньо. Интересът клати феса! Хубавото в неговия случай е, че глупостите му ще изчезнат заедно с него. От него ще останат само следи в отпадните води. Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Познавач

  01 Май 2022 14:36ч.

  В началото на 90-те Иван Кръстев беше докторант по философия в СУ. Десертация не написа. Тръгна по некакви НПО-та и евросоциалицми. Сега го представят като българският Фукуяма. "Най-влиятелният български интелектуалец в чужбина", не можа да си напише дисертацията в номенклатурният СУ. Това е истината. Друга няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чел-недочел на недочеловека Кръстев глюпостите

  01 Май 2022 14:45ч.

  Не разбираме г-н Езра Клайн негър ли е или ескимос? Наративът е от ключово значение, а от още по-ключово е кой ти го разказва. И какво пропуска да ти разкаже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кьорчо

  01 Май 2022 14:52ч.

  Сещам се в Списъка на Шиндлер как семейството искаше да си крие парите, и другия син, не този с кривия нос предложи да ги скрият на някакво очевидно място - hidden in plain sight. И какво предложи? Да ги скрият под вестника! Ама хептен никой не ви вижда, бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • pissed off

  01 Май 2022 14:48ч.

  аре писна ми от платени говорещи глави.Щеше да каже наобратно, ако му плащаха руснаците.Аман от разтегни локуми като тоя последните 30 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  01 Май 2022 14:58ч.

  Соросоидното ПРОКСИ пак смело се включи в МИСЛОВНИ НАПЪНИ, но нищо не казва за причините за тази война, как АГРЕСОРЪТ РЕКЕТЬОР САЩ с разменната си монета Украйна, сега обвинява в агресия и рекет Русия, която достатъчно търпеливо ги търпя доста години, което те погрешно разбраха като слабост и тъй се приключи с "мирния" световно подреден свят на САЩ .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе Иванчо , лъжеш и мажеш с голямата баданарка

  01 Май 2022 15:00ч.

  Някой от подкрепилите инвазията срещу Ирак да беше поне обвинен за престъпления срещу човечеството? Имаше цяла коалиция на желаещите, включително и България . Има изчисления че до 2008-2009 като последица от войната са загинали над един милион цивилни иракчани. И не е само Ирак , списъкът е дълъг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор

  01 Май 2022 15:04ч.

  за тебе кръстев криза никога няма да настане Ти винаги си бил на правилната ясла. Дорде се печатат долари,ще има и за теб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Долар

  01 Май 2022 15:52ч.

  Не, такива глупаци са фуража за западните овци, и са първите, които са заменяеми, нисък чин, изпълнители, както казваше Дон Корлеон. Толкова са удобни, щото са много прости и са "пушечно месо" на първата фронтова линия на пропагандата, докато фюрерите ние не виждаме. Дори Клаус от ДАвос не е сред големите фюрери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смеееееееех

  01 Май 2022 15:19ч.

  Аааааааааа ха ха ха ха ! Аве Кръстев , ама ти си станал по-голям смешник даже и от Зеленски бе ! Я казвай сега КОЛКО Американци бяха осъдени за ядрените престъплъпления срещу човечеството в Хирошима и Нагасаки ??? А за епруветката на Колин Пауъл заради която беше нападнат и съсипан Ирак ? А за милионите избити във Виетнам ? А за Урановите бомби над Белград , нещо да кажеш ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • точно, Смееех

  01 Май 2022 15:45ч.

  точно така, подкрепям горното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лъжата е всичко, което казва един либераст

  01 Май 2022 15:22ч.

  Цялата глобална система на международния ред е заточена под шапката на САЩ, които тоталитарно налагат волята си и същевременно най-нагло продължават да ни лъжат с демокрация и човешки права. не знам какво си признават - очеизвадно е, че просто лъжат и демагогстват, убивайкичовешкото у човеците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Екарисаж

  01 Май 2022 15:27ч.

  Мирише на мърша

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  01 Май 2022 15:58ч.

  Тия фенове на Путин така и не могат да приемат, че е възможно някой да мисли по-различно от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто Ваньо от кога мисл

  01 Май 2022 21:24ч.

  Той милият има два-три максимум четири лафа като второстепен персонаж в холивудски уестърн и с тях си вади хляба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баста!!!

  01 Май 2022 16:12ч.

  На тоя глупостите му даже нямам намерение да ги чета, от коментарите тук човек може да се ориентира по-добре. Бил българския фукуяма пише някой. Ама нали знаете до къде стигна фукуяма, до края, бастиса се. Та и на тази твар, баста! Баста!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надеждата крепи Човека

  01 Май 2022 16:29ч.

  Много се ндявам да си някъде на запад, където са предвидени около 8 бустера, напр в канада са предвидени до 10 на човек..... И сега вече дойде най-новия вариант, след-омикрон, да не пропуснеш 7-мия бустер, за твое добро се надявам. И за наше. Win-win situation.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор

  01 Май 2022 16:51ч.

  той тоя е чипиран бе,на него бустер не му трябва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кръстев е типичен пример за това

  01 Май 2022 16:53ч.

  до каква степен може да деградира средноинтелигентен човек под влияние на парите на Сорос - и умствено, и морално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даа

  01 Май 2022 17:09ч.

  Боже какъв кьорав, соросоиден изрод. За каво си призна сащ: за индианците, за откраднатите от Мексико щати, за откраднатите Хаваи, за атомната в Япония, за Виетнам, за Корея ...............безкрайна е редицата от американски престъпления и все признати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  01 Май 2022 17:09ч.

  Вашия Вацев от фалиралия колеж в Пловдив няма една вярна прогноза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Май 2022 17:29ч.

  Не ги еб@вате тея пълни членове, но те ще ви ... "ВашияТ"! Кой Вацев? НашияТ, вашияТ, неговияТ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Май 2022 17:26ч.

  От името на Жужо: I apologize! I'm sorry! I'm so sorry! Does this work? Но за протокола - като оставим засега въпроса с бежанците от Сирия - кой, кога и защо, да си спомним, че основната бежанска вълна в 2015-та, беше през лятото, та развали ваканцията на тутманиците от ЕС, а Жужо нахлу (брутално, разбира се) в Сирия през есента - 30 септември.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • първата страна да реализира Голямото нулиране

  01 Май 2022 17:44ч.

  Украина. Пуснаха приложение което съчетава вакс паспорт, дигитална идентиф, и номер за базов доход в едно. Защо мислите, че им пращат помощ в оръжие и пари. Те са шампионите на Новия световен ред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за обекта и субекта

  01 Май 2022 18:36ч.

  Кръстев е популярно бг име на запад, но ме гнети фактът, че той вече очевидно е престанал да работи за името си. Размишленията и думите са станали едни такива битови, семпли. Изоставил е абстрактното, понятийно мислене. Не разсъждава и анализира за да изведе и обобщи, а върши обратното - задава резултата и после започва да търси факти, които са му удобни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за обекта и субекта

  01 Май 2022 18:47ч.

  Избрал си е и е нарочил като главни за Евр 3 кризи за последните 10 г. Странно, че гледа само период 2008 - 2015. Всичко е резултат на практики и проекти на сащ, а извинение за фин.криза, бежанците и историята около крим и донбас никой не е чул, въпреки твърдението на Кръстев, че има признаване злини. Не, няма! Е, Русия също върши злини, дори брутално, но винаги като неизбежен отговор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за обекта и субекта

  01 Май 2022 18:55ч.

  Който мисли, че крим е док-во само за руска агресивност, е глупак. Който не схваща смисъла на събитията майдан, донбас, минск, е глупак. Заобикаля се и др. логическа верига - нато разширяване/практики/проекти, черно море, проливи, крим, та чак до газови потоци, опит за преврат в турция и бежански натиск . Игнориране тук е белег за брутална наивност или опит за глупаво подвеждане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: синчето на БКП

  01 Май 2022 18:59ч.

  Ясно е, че така нар. анализатор заработва заплата. Иначе, ако беше честен трябваше да анализира фалша и лицемерието на англосаксите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за обекта и субекта

  01 Май 2022 19:00ч.

  Ако влезем в стила и метода на Кръстев, дали някой ден ще дочакаме признание и извинение за ковид кризата и напъните за свещено набождане на стадата?! Допълнително, Кръстев е крайно снизходителен към своята порода - с всички сили и средства защитава либерализма, но остава привкус на подозрение, че защитава източниците си на доходи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за обекта и субекта

  01 Май 2022 19:07ч.

  Грозна и неудобна тайна е, че либералът никога не се вълнувал от абстрактните човешки свободи и права, от налагане на валидни за всички, приемливи, балансирани социални практики. Либералът е либерал само дотолкова, че да констатира своите лични преимущества и силни страни и по всякакъв начин да опита да предотврати изземване под каква да е форма резултат и плод, които той иска само за себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за обекта и субекта

  01 Май 2022 19:11ч.

  С думи прости, либералът отсича категорично, че който е: млад, здрав, умен, силен, образован предприемчив, с добър социален произход и гени, не заслужава и не желае да бъде занимаван с проблемите на други членове на обществото, които не са имали неговия "късмет" при раздаването на картите от н. В. Живота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за обекта и субекта

  01 Май 2022 19:16ч.

  Кратка и бегла ремарка, която е вместо епилог. Прави впечатление, че смислените, аргументирани и обсновани мнения под статията идват от хора, които схващат правилно дълбоките причинно-следствените връзки и са критични към Кръстев. Обратното - "подкрепата" иде във вид н а два нелепи коментара ит др. уилт и майна, които вероятно са били предназначени за друго място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  01 Май 2022 20:26ч.

  Всички хора изпитват чувство за вина, в зависимост от това как са възпитани. Майка, убила детето си вътреутробно, може да се възмути от страданието на убитото Гергьовско агне. Но няма да се възмути, ако друга майка убие детето си по същия начин, дори може да протестира за правото да убиваме бебета. Насилници понякога се извиняват за употребата на неполиткоректна дума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  01 Май 2022 20:31ч.

  Западното общество е възпитано да се възмущава от физическото страдание, но често не разпознава друг тип насилие, по идеологически причини. Като даване на женски хормони на малко момче или снимане на порно с деца. Хората се извиняват само за онова, което разбират. Промитият мозък не може да се извини и да почувства вина, а хората днес се възпитават да не изпитват срам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  01 Май 2022 20:33ч.

  Колкото до политическите извинения, ние не ги чуваме от тези, които са извършили престъпленията, най-често ги чуваме от хората от отсрещната партия. Т.е. вътрешното противоборство на демокрациите ги прави да изглеждат склонни на извинения. Байдън дали ще се извини за сина си? Или за фалшифицирането на изборите? И Путин няма да се извини за войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  02 Май 2022 11:27ч.

  Путин трябва да се извинява, че забави руската намеса с 8, 6 или 4 години, когато западът не се беше окопал така добре в Украйна. Може би е имал илюзии, както и много от нас всички тези години, че на запад е останало нещо нормално, с което може да се постигне съгласие. Сега виждаме много ясно, че там се е възцарил чист сатанизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър III

  02 Май 2022 16:34ч.

  Колко си прав, синко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен

  01 Май 2022 21:45ч.

  Полша е заклала 100 000 военнопленника - войници от Русия, през 1919-1920та. Съветско-полската война. Репарации? Катин да не е гняв от това? Но то е хитлеристко действие. Всичко съветско се стоварва на Русия и руснаците, а Путин продължава да излъчва пропаганда срещу СССР? И отвън и вътре. Натиск върху руският народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен

  01 Май 2022 21:46ч.

  СССР, Червената армия е пленила 4-милиона немски войници, а хитлеровите сили са избили всички военнопленници от червената армия. А уж руснаците губят по убити войници? Комунизмът е човече, не е зверски примитивен и егоистичен като капиталистическият идеал - фашисткият идеал - дясното, лакейството към капиталистите и парите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  02 Май 2022 2:37ч.

  образовай се-пленените от Германия червеноармейци, които са освободени от концлагерите от Черв. армия или съюзниците, са върнати в брацкия савецки СССР, който хуманно, демократично и т.н. ги изпраща в ГУЛАГ. Не се занимавай с неща, които не са ти ясни, смешен си.Има интернет, хората могат да четат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  01 Май 2022 22:01ч.

  По идиотска теза не бях чел никога! Значи, сащ си правят злини всяка година, признават си и продължават да ги вършат. Няма ни международно право, ни други държави -нищо. Само сащ и нищо друго.То бива, бива да си подлога, ама чак толкова не бива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел

  03 Май 2022 1:10ч.

  За сведение на смеех американските войници и граждани не подлежат на съд нито в Хага нито в която и да е държава съгласно подписаните от САЩ договори със страните. Това важи и за войниците им в базите на НАТО у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дина

  01 Май 2022 22:45ч.

  РУСИЯ НЕ ВЪРШИ ЗЛИНИЗА РАЗЛУКА ОТ САЩ ЗА ДА СИ ГИ ПРИЗНАЕА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз, моя милост и Айрин

  01 Май 2022 23:04ч.

  От всички вас – без Уилт и Майна – научих много. Кръстев не го прочетох, текстът от самото начало задава ясен хоризонт на очаквания, в смисъл за мен като читател – нисък, което е и коментирано така интересно във форума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  02 Май 2022 2:42ч.

  Този ми е определено отблъскващ за да му чета демагогияата. И все пак удивен съм, че САЩ са признали каквато и да е злина?! Перестройчиците от глупост и майцеродавство си признаха злини за които и до днес дори не е сигурно, че не са измислени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  02 Май 2022 2:43ч.

  "Но то(Катин) е хитлеристко действие". Архивите ги отвориха и преди да ги затворят обратно, стана ясно, че Катин е дело на НКВД(брацкия савецки СССР). Ти явно си от онези, които не могат да научат нещо ново, защото "знаят" как са нещата. Ако бях на твое място, щях да си мълча, другите няма да разберат, че нямаш хал хабер от фактите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  02 Май 2022 4:36ч.

  уфсътъ си е уфсъ, за съжаление постинга ми до илинденския плазмодий не видя бял свят... Политкоректност може би, или толерантност за коИто един ден всички ще плащате!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  02 Май 2022 12:08ч.

  ако нјама какво да напишеш по темата, марш обратно в овчарника!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  02 Май 2022 21:36ч.

  Препоръчвам на илинденските чукчи да четат преди да се произнасят. Има един вакантен овчарник за плазмодии и той се казва Белене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марги санд

  02 Май 2022 12:22ч.

  Така си и мислех...не си заслужава да чета и да се ядосвам! Коментарите ми стигат! Тоя в началото ми изглеждаше умно момче, но се изкилиферчи, застоя се, никакво развитие не претърпя и си остана изкилиферчен...яко е привързан към яслата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако има по-голям тепегьоз от тоя

  02 Май 2022 16:36ч.

  освен Иво Инджев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тебе гнидо ще ти извадя тумора с тирбушон и ще те накарам да го изядеш

  02 Май 2022 20:32ч.

  Без подправки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тебе гнидо ще ти извадя тумора с тирбушон и ще те накарам да го изядеш

  02 Май 2022 20:39ч.

  Без подправки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи