Испански ютюбър от Донбас: ООН да провери дали с европейско оръжие за Украйна не се убиват цивилни

Испански ютюбър от Донбас: ООН да провери дали с европейско оръжие за Украйна не се убиват цивилни

Рубен Жисберт в едно от включванията си от Донецк. Снимка: YouTube. Текстът е публикуван в "Барикада".

Рубен Жисберт предава пряко от Донецк за своя YouTube канал и за телевизия „Cuatro”, предупреждавайки, че след година-две Украйна може да се окаже в ситуация като в Руанда или Афганистан. Междувременно арестуваният в Полша като „руски шпионин” испански журналист Пабло Гонсалес остава в затвора в град Жешов, отслабнал е с 10 кг, държат го в изолация и не му предават дори писмата от децата му.

Испанският телевизионен канал „Cuatro” („Четири”) включи пряко от Донецк популярния испански ютюбър – 32-годишния юрист и граждански активист Рубен Жисберт, който редовно разказва в канала си в YouTube за ставащото в Донбас. Той бе интервюиран от известния водещ на предаването за журналистически разследвания „Horizonte” („Хоризонт”) Икер Хименес.

Жисберт разказа в ефир, че е заминал за Източна Украйна, за да види лично и на място какво точно става там и да го разкаже на испанците. Той заяви: „Дойдох тук да слушам хората, не за да представя после някаква своя версия. Дойдох да наблюдавам. Опитвам се да поверя дали това, което всеки ден слушаме в Испания, е вярно. Виждам, че много от нещата са верни. Както и това, че оръжието, което Испания заедно с други страни дава на едни хора, те го използват, за да убиват цивилни.”

Ютюбърът, който има и собствен сайт, призова Испания да настои за сформирането на „международна наблюдателска мисия на ООН, за да се провери какво става с оръжията, които изпращаме – дали с тях не се извършват военни престъпления и престъпления срещу човечеството”.

Рубен Жисберт разказва, че в деня, в който дава интервюто, е станал свидетел на пореден украински обстрел, ударил жилищен блок в Донецк. И гласът му се разтреперва, докато описва как е наблюдавал изваждането на възрастна жена от развалините пред очите на сестра ѝ. Той продължава: „Не е лесно за мен тук. Не само, защото съм испанец, но и защото медийното мълчание и нарочното предаване само на единия поглед върху нещата (на Запад – б. пр.), създава силно усещане за безсилие. Липсва желание да се чуе разказът за цялата действителност. А всъщност се оказва, че, както вече стана в Афганистан, даваме оръжие на едни хора, които искат да утвърдят своя режим, причинявайки престъпления срещу човечеството.”

Водещият Икер Хименес му задава въпрос доколко е гарантирана неговата собствена сигурност. Жисберт отговаря: „Засякох как в няколко групи на украински националисти в WhatsApp обсъждат как да бъда локализиран и ликвидиран, защото съм правел пропаганда в полза на Русия. Приятели ми препоръчаха да си обръсна брадата и косата, за да не ме разпознаят. Идват с мен, когато излизам на улицата – един отпред, друг отзад. Но не могат през цялото време да са с мен. Съветват ме да си стоя в хотела и да ги предупреждавам, когато излизам. Сложно е. А аз не защитавам ничий друг интерес, освен на моята страна – Испания. Просто смятам, че ако подкрепяме военно една от страните в сблъсъка, повтарям, трябва да изискаме контрол от международните институции като ООН – да проверят какво става с тези оръжия. Защото след година-две ще се окажем и тук в ситуация като в Руанда или в Афганистан. И ще е късно.”

Жисберт разказа за разговорите си с бежанци, извозвани с върволици автобуси от Мариупол, които му разказвали как украински националисти са избивали проруски настроени граждани. „Никой тук не ми казва с кого мога да говоря и какво кого да питам. Изглежда това плаши другата страна, която иска да ме локализира и ликвидира,” посочва още Раул Жисберт.

Това е вторият испанец, който се старае да информира испанската публика за ставащото в Донбас от мястото на събитията.

Преди него с такава мисия още през януари и февруари, преди началото на войната, се беше нагърбил испанският журналист на свободна практика Пабло Гонсалес, който предаваше едновременно за три испански медии – телевизия „La Sexta” („Шеста”), вестник „Público” и „Gara”, един от вестниците в Страната на баските. Целта му бе да предаде всички гледни точки – и на Донбас, и на Киев. Само че е задържан от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в Киев още на 6 февруари. Разпитват го 4 часа и му заявяват, че е заподозрян като руски агент, на което той реагира като на лоша шега. Но за всеки случай напуска Украйна.

Кадър с Пабло Гонсалес отпреди ареста му – от негово онлайн участие в състояла се на 3 февруари конференция в мадридския уиверситет Комплутенсе, докато той още предава от Донбас.

Специфичното в случая с Пабло Гонсалес е, че той има и испанско, но и руско гражданство. Внук е на „деца на войната” – дядо му и баба му по майчина линия са две от онези деца на републиканци, които след края на Испанската гражданска война са изпратени в емиграция в тогавашния СССР и остават да живеят там. Майка му се омъжва да руснак и в техния брак през 1982 г. се ражда Пабло, който обаче е записан по руски маниер, с името и фамилията и на таткото – като Павел Алексеевич Рубцов. 9-годишен е, когато през 1991 г. се разпада СССР, родителите се развеждат и майка му го взима да живее с нея в Испания. Там съответно получава испански паспорт с имената Пабло Гонсалес Ягуе, по фамилията на майката. Запазва обаче и руските си лични документи, с които се придвижва, когато гостува на баща си, останал в Москва. Това е причината сега да разполага с два валидни паспорта с различни имена.

Именно тези два паспорта и доброто му владеене на руски език се оказват крайно подозрителни и причиняват последвалите му беди. След руското нахлуване в Украйна и отприщването на бежанския поток, Пабло Гонсалес заминава за Полша, за да отразява пак за същите три испански медии бежанската криза от полско-украинската граница в района на град Жешов. Именно там е задържан от полските власти на 28 февруари, броени часове след като е предал поредния си репортаж за „La Sexta”. Обвиняват го, че е руски шпионин и го хвърлят в местен затвор, където трябва да чака процес. Дават му възможност само за едно телефонно обаждане до жена му – баската Оиана Гоириена, която живее с трите им деца на 7, 9 и 14 години в провинция Биская в Страната на баските. Не му позволяват контакт с испанския му адвокат Гонсало Бойе. Отредената му служебна полска адвокатка се отказва да се занимава с неговия случай.

Бойе и семейството на Гонсалес се възмущават, че испанският консул във Варшава намира време да посети арестанта в затвора в Жешов едва на втората седмица от задържането му. Наскоро консулът все пак е отишъл до там и втори път, след което уверил Оиана Гоириена, че съпругът ѝ се чувства много добре и от нищо не се оплаква. Отслабнал бил с 10 килограма, но това било, защото правел много физически упражнения в килията си, за да се поддържа в добра форма… Храната зад решетките му харесвала, но все пак бил в стрес, та затова нямал апетит… Самата Оиана е цитирана от в. „Публико” (който постоянно следи случая с Пабло Гонсалес и не спира да алармира за необходимостта от активна солидарност с него) да казва, че полските власти дори не са предали на мъжа ѝ писмата от децата им. Обяснението било, че се бавят, защото искат първо да ги преведат и да проверят съдържанието им… Жената смята, че всичко това цели да пречупи морално Пабло, който според консула твърдо отстоявал свята невинност. Тя е категорична, че съпругът ѝ никога не е бил ничий „шпионин”. Но се тревожи, че семейството няма никакъв достъп до информация върху какви конкретни доказателства стъпва полското обвинение срещу мъжа ѝ.

Много испански и международни журналистически и правозащитни организации излязоха с искания за незабавното освобождаване на Пабло Гонсалес още веднага след ареста му.

 
 

Източник: baricada.org

 

 

 

Коментари

 • Su38

  06 Апр 2022 10:28ч.

  Колегите? И тези ли са руски мекерата? Май не е само цензура... Мислете с главите си. Оставете пропагандата. Носи бързи печалби, но за кратко. След това... Буча...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересен и задълкбочен анализ на сегашния конфликт.

  06 Апр 2022 15:15ч.

  Отново искам да препоръчам разговор на водещият Ryan Cristie от алтернативна медия TLAV, забранен в YT, с 3 независими журналиста - Ванеса Бийли, ЮК, пряко предаваше от мястото на събитието' в Сирия; британеца Алекс Томпсън, интерпретор; и канадката Ева Бартлет https://www.bitchute.com/video/vSwl8QbQvuBC/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демокрация и върховенство на закона

  06 Апр 2022 10:44ч.

  Жалки лицемери са вождовете на Евроатлантида..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Та такива работи, su38,

  06 Апр 2022 10:48ч.

  Войната в действителност е мръсна работа. Нищо общо няма с романите, филмите и песните. Просто сега живеем в медиен свят, а и Украйна не е нито в Близкия изток, нито в Африка, където на никой тук не му пука, избиват ли се, изяждат ли се и как изглеждат глинените колиби след бомбардировка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  06 Апр 2022 11:26ч.

  Точно така. Мръсна работа е. Но тарикат мъж не пуска, нали? Думата ми е тукашните трубадурите. А политиците... Какво са те без трубадурите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  06 Апр 2022 11:08ч.

  "международна наблюдателска мисия на ООН" Имаше такава, но си затваряха очите. Дори нещо повече, с техни коли превозваха оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  06 Апр 2022 11:12ч.

  Да уточним. Донецка република и Луганска република вече са независими държави. Те издават разрешения на журналисти да ги посещават. И много чуждестранни журналисти го правят. Няма никакви ограничения къде да ходят и с кого да говорят. Ограничени са само от опасни зони. НИТО един журналист от Англия или САЩ не се е възползвал, защото не му разрешават държавите от които идват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И русия не допуска вражески журналисти, наблюдателю

  06 Апр 2022 11:18ч.

  Само приятелски. Тя даже на своите опозиционни журналисти им запуши устите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  06 Апр 2022 11:32ч.

  по добре да не се изпраща оръжие отколкото сега да се създава комисия която да разследва празни приказки с оръжие мир няма да настане да се изолира наркомана защото е вреден за украина повтаря едно и също държи се неадекватно преговори с него са невъзможни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чиба

  06 Апр 2022 13:07ч.

  Наркотиците са бензинът на демократичното общуване. Свободният свят, дрОгаре, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Гинка

  06 Апр 2022 13:23ч.

  По-страшното е, че се убиват цивилни и с оръжие, което е излязло от българските военни заводи! Нареждаме се сред народите, които ще бъдат изправени пред нов Нюрнбергски съд! А там обвинители ще бъдат още Сирия, Ирак... Няма да се размине за никой престъпник!!!Тежко на българския народ с такива управници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историческите факти нямат обратна сила!

  06 Апр 2022 15:22ч.

  РФ няма право на украинските територии, както нямаха САЩ през 1962 г. в Куба. Ако се позовем на исторически факти, Испания има право да нахлуе в цяла Латинска Америка, не само през първите 30 години от независимостта им като нации, но и през останалите векове... Не! Украйна не е РФ и историята не е причина за ретроактивност и атакуване на суверенитета на Украйна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Незаконното анексиране на територии от суверенни бивши съветски републики от Русия е незаконно и може да се направят множество аналогии напр. за Испания....

  06 Апр 2022 15:34ч.

  Все едно утре Мароко да нахлуе, да започне да бомбардира и да има претенции за анексиране на територии от Испания под предлог, че защитава малтрерираните мароканци в Сеута и Мелила, испански автономни градове в Северна Африка, в които живеят хиляди мароканци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • науката международни отношения

  06 Апр 2022 17:05ч.

  Пък италиянците от години се договарят с робовладелците в северна Либия да спират бежанците, може да им оказват и помощ на място, може и да им плащат по малко. Пък никой не се е трогнал. Фон дер Тва не се е шокирала от съдбата на кюрдите в Турция? Щооо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдеее, по примера на Великий Путин, юруш да освободим макетата и да им покажем какво значи "Болгарский мир":)

  06 Апр 2022 17:31ч.

  Да защитим и освободим българите в МАкедонията и да им спретнем една военна операцийка, нали, путинофили:) После може да продължим в Сърбия, Гърция, Турция, Румъния, естествено Украйна, Русия, абе в целия свят... "Мы всегда будем защищать болгарских, а нашей граници нигде не заканчиваются!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да, да, ама не!

  06 Апр 2022 18:55ч.

  Ако макетата си наумят да "освобождават", то те ще стигнат не само до края на тази Планета Земя, ами ще покорят цялата Вселена:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  06 Апр 2022 18:45ч.

  Дават се примери с Испания, Щатите и Русия и разликата между някогашното владеене на територии и днешната картина. Ами България и Турция? А ние не можем ли пак да сме на три морета, понеже сме били? Не е ли същото? Историята не е оправдание. Макар, че някои го правят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  07 Апр 2022 1:34ч.

  Поляците се гаврят с много хора. Това е в кръвта им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да, да, ама не!

  07 Апр 2022 2:17ч.

  В кръвта на поляците е борбата им за независимост. Полша 1956 г. Полският октомври е антипод на сталинизма, който сега путлеристите - рашисти се опитват да реставрират от скелетите на рашисткият национал-фашизъм. -> https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи