Хамас е напът да постигне големите си цели

Хамас е напът да постигне големите си цели

11 септември 2001 г. показа, че един дързък и мащабен терористичен акт е в състояние да промени хода на световната история. Затова и нападението на Хамас над Израел породи същата асоциация и сякаш единственият въпрос е дали ефектът от него ще бъде глобален или ще се ограничи само в рамките на Близкия Изток.

Всъщност истинските последици от тероризма не се изразяват с конкретните поражения, които той нанася, а с реакцията, която предизвиква. Светът след 2001 г. се промени не защото бяха сринати кулите-близнаци и загинаха почти 3000 човека, а защото в Съединените щати бе насадена психоза във вътрешен план и те насочиха в погрешна насока усилията си във външен план.

За съжаление, в Израел предпоставките за получаване на „нежелани“ реакции са много по-силни. Те са заложени в самото създаване на държавата, което преминава през поредица от драматични конфликти с арабите. А като добавим, че в момента страната се управлява от възможно най-националистически настроената коалиция, не е трудно да се прогнозира, че Тел Авив ще отговори максимално твърдо на терористите и територията, която те контролират.

Самият Нетаняху побърза да даде две твърди обещания на своите сънародници. Че предстои дълъг конфликт и че ситуацията в Близкия Изток ще бъде коренно променена. Подобно на Буш-младши, сегашният израелски премиер ще се опита да инкасира значим военен успех, да прикрие грешките на собственото си управление, направили възможно трагедията да се случи.

И тук не става въпрос само за провал на разузнаването и силите за сигурност. Цялостният подход на Израел от последните няколко години, когато той се опитва да установи мир със своите съседи за сметка на Палестина, постави властите в Газа и Западния бряг пред дилемата

или да приемат своята маргинализация, или да взривят статуквото.

Хамас избра втората алтернатива. Организацията явно е стигнала до извода, че мирният живот не ѝ предлага никакви политически позитиви. Но войната може да я направи герой в очите на арабския свят. Контролирайки територия само от около 300 кв. км (колкото община Мъглиж), тя се реши да нанесе своя удар, който да причини максимално страдание да израелците. Като е била напълно наясно какво ще последва след това.

Бе организирана мащабна кървава баня, точно за да бъде предизвикано още по-голямо кърваво отмъщение, което ще включва и собственото им военно поражение.  На пръв поглед поведение на луди, но всъщност става въпрос за точно направена сметка, която цели да придаде много по-широко разпространение на идеите им сред арабския свят.

Чрез удара, който нанесоха и чрез собствената си саможертва, те целят да се превърнат в епос. В модел на подражание, който постоянно ще стои като алтернатива на всяка бъдеща арабско-израелска мирна инициатива.

Това че ще се пресече процеса на признаване на еврейската държава от арабските страни и главно от Саудитска Арабия е просто дребен страничен ефект. Важна за Хамас е промяната на атмосферата в целия арабски (и ислямски) свят. Те демонстрираха, че е възможно и желано да се продължи острото противопоставяне с Израел. С всички средства и на всяка цена.

Успяха да разбият мита за неуязвимостта на Израел и демонстрираха как чрез дръзновение, неописуема жестокост и жертвоготовност е възможно да се занули, макар и за кратко, военно-технологичното превъзходство на противника.

Ако техните действия получат одобрението на арабските маси, твърде възможно е идеята за арабско противопоставяне на Израел да получи своя втори живот. Като в основата ѝ ще стои стремежа за нанасянето на максимални човешки загуби, без да се взема под внимание ответната реакция.

От друга страна, Натаняху явно вярва, че може така да разгроми Хамас, за да обърне логиката на терористите наопаки: като накара арабите да страдат до степен, която ще убие волята им за въоръжена борба. Което обаче е non-sens. Точно преживяното страдание и понесените травми са средата, в която терорът избуява най-силно. Да не говорим и колко дълго еврейските му съграждани могат да живеят под воя на сирените.

В този смисъл израелският премиер може да се окаже, че действа според очакванията на своите смъртни врагове. Започвайки инвазия в Газа, която неминуемо ще предизвика даването на много невинни жертви, но и ще бъде съпътствана с епизоди на въоръжена борба, ще се оформи онази психологическа атмосфера, която ще позволи на Хамас да спечели битката за умовете на арабските общества.

Проиранската "Хизбула" вече се намеси в конфликта. Много скоро обаче подобен избор ще бъде поставен и пред ръководствата на арабските държави. Те сигурно ще избегнат въвличането си в конфликта, но няма как да се освободят от укора на радикализираните си граждани, че се държат страхливо и конформистки пред Израел.

Обвинение, което ще постави под въпрос тяхната легитимност, а оттам и тяхната стабилност. Много арабски режими ще бъдат поставени в условията да действат притиснати от една страна от израелската мощ, а от друга - от негодуванието на собствените им общества.

Намесили се и Иран в конфликта, ще може да се каже, че Хамас са „преизпълнили плана си“. Със своята еднодневна офанзива те ще подпалят целия Близък и Среден Изток.

 

Свързани текстове:

https://glasove.com/na-fokus/briks-opit-za-kolektivna-geopoliticheska-emantsipatsiya

https://glasove.com/komentari/simbiozata-mezhdu-ukrainskata-saprotiva-i-zapadnata-podkrepa-se-okaza-neochakvano-dobra-kombinatsiya

Коментари

 • >>>

  12 Окт 2023 17:18ч.

  За съжаление точно така стоят нещата, а Западът не разбира арабската психика и религиозните им особености. Неразбираема е за западния консуматор, концепцията на саможертвата и издигането в мъченик, на всеки пожертвал живота си целенасочено, в името на Алах, както и очакващата го "награда" в задгробния живот... Няма и как да го разберат, нито да го проумеят концептуално, защото за технократа религията няма нито стойност, нито реално измерение. За западняка има само един бог - Парите и хегемонията, а двигателя на "прогреса" е само великата Суета и стремежът за трупане на богатство. Това е и основната причина за невъзможност на съвместно хармонично съществуване между диаметрално различни цивилизации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  12 Окт 2023 18:07ч.

  Описаното от Вас относно западната матрица също е форма на фундаментализъм и даже фанатизъм. Пред чистия онтос концепциите нямат значение. Остава ни само човещината, но тя е Дар Божий (ако се вярва в Него) и очевидно такъв дар не е дарен на дяволовите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  12 Окт 2023 19:08ч.

  затова е бил убит и Христос, защото е бил добър, а добротата идва от сърцето, тя не може да се придобие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и ДА и НЕ, т.е. ДЕ

  12 Окт 2023 19:55ч.

  Море, мнозина "помъдряват" и заобичват, кага припече на дирника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  13 Окт 2023 11:03ч.

  Хармония Преди светът се управляваше от умните. И това беше несправедливо. Умните увличаха тъпите да се учат. На тъпите беше тежко. Сега светът се управлява от тъпите. И това е честно, защото тъпите са много повече. И сега.. Умните се учат да говорят така, че тъпите да ги разбират. И сега ако тъпият не е разбрал нещо, това е проблем на умният. По рано...По рано винаги страдаха тъпите. А сега... сега страдат умните. Страданието стана по малко. Светът се промени към по добро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За Алиса: Моме, ти разбрала ли си какво е записано във Втората Книга на Тората , и Библията, и така 3500 години от тогава е съществувала цивилизацията?

  15 Окт 2023 12:54ч.

  Явно не си! Щото даваш право на Тъпите, а те освен за ЗАТРИЯТ света - друго и не могат да направят! Преди 3500години Евреите направили опит да ИЗБЯГАТ ОТ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА на Аграрния Египет и да СТАНАТ ЖИВОТНИ В ПУСТИНЯТА! Ама нещо не се подквасило, и тогава Мойсей написал БОЖИТЕ заповеди - За ТЪПИТЕ! които не са биле в състояние сами да си ги изведат, и повел останалото население към Обетованата цземя да си строи нова неолитна аграрна цивилизация... По-късно покрай нея сме се разширили и ние на Земята, та до ДНЕС! но УТРЕ - вече НЯМА ДА ИМА!!! ИЗчезваме!!! Щото ТЪПИТЕ не могат да водят цивилизазията - те могат да бъда само ЖИВОТНИ в СТАДОТО! Е, има оте от година (при военен изход) до 20 години (при мирен изход на Армагедона в Близкия Изток), през които да се приготвим и да отидем организирано в... Гробищата! А ако на мен не вярваш - намери и прочети"Едем" на пан Станислав Лем - ПОСЛЕДНАТА ГЛАВА! Човекът го е казал какво ни чака още преди 60 години, ама кой да чете и да поумнява???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Santana

  12 Окт 2023 17:21ч.

  Ще избухне световна релегиозна война. Това е предсказано от пророците - включително, че и ще тръгне именно от там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Религиозни войни никога не е имало и няма да има

  12 Окт 2023 17:32ч.

  Има религиозно преследване вътре в отделни държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  12 Окт 2023 18:51ч.

  А кръстоносните походи как да ги определим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ремарк

  12 Окт 2023 19:19ч.

  Като класическа война за територии, породена от демографски взрив и опит вътрешните противоречия на феодализма, породени от географската му ограниченост да бъдат разрешени за сметка на териториална експанзия. >>> През по-голямата част от историческото време, западният полуостров на Евразия и особено неговите централни и северни райони далеч не са се славели като добро място за живеене. Изтокът (или по-скоро териториите, които днес познаваме като Близък Изток) са друго нещо - обширни територии, богати градове, в които е съсредоточено стопанството, търговски пътища, цивилизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ А кръстоносните походи как да ги определим?”

  13 Окт 2023 0:10ч.

  След всяка война има резултати. Няма война с резултат една религия да е унищожила друга религия. Всяка война е с резултат завладяване на територия или подчиняване на народ. Никога с подчиняване на религия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В последните 20 години Светът се развиваше в посока ГЛОБАЛИЗЪМ

  12 Окт 2023 17:29ч.

  През същият период от време имаше множество войни за земя, жизнено пространство и национализъм. Оказа се, че “глобализъм” е голяма лъжа измислена и използвана от световният капитал. Народите прогледнаха и ще има още много войни, които е възможно да се слеят и да прераснат в Световна Война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  12 Окт 2023 17:55ч.

  Блестяща статия ! Поздравления !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • горд евро-гей

  12 Окт 2023 18:05ч.

  Крайно време е Египет да си отвори границите за цивилното население на Газа.. Иначе ние/гейовете/ ще ви отворим границата !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  12 Окт 2023 18:55ч.

  Нали, и да ги засели в синай и да им направи държава там...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арабите подкрепят палестинците само ако от тях не се изисква нещо

  12 Окт 2023 21:16ч.

  Да не са луди като Европа да пускат палестинци при тях и да им дават равни права с местните?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съпричастен

  12 Окт 2023 18:09ч.

  Палестинците подкрепени и от своята религиозност се борят за свободата си. И ние с априлското въстание не постигнахме кой знае какво , но светът заговори за нашата саможертва. Така мисля и за Палестина . Саможертвата на народът ѝ няма да е напразено - ще отекне в целия свят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо Иван

  12 Окт 2023 21:18ч.

  сега ще дойде да ги освободи, но първо трябва да свърши с Украйна, че там много закъса

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2 Закъса Зеленски

  12 Окт 2023 21:38ч.

  Заговори за последен етап на войната.Чуди се кой и къде ще го приюти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  12 Окт 2023 19:02ч.

  Газа - т.нар. затвор без покрив, 2 милиона на площ колкото половин софия с пълна блокада. от десетки години се наливат пари там под формата на помощи. Нещо като зоопарк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въоръжени до зиби при пълна блокада

  12 Окт 2023 21:20ч.

  и жилищните им блокове по-хубави от българските (преди да ги изравнят със земята)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  13 Окт 2023 5:55ч.

  "Газа - т.нар. затвор без покрив, 2 милиона на площ колкото половин софия с пълна блокада." -- брачет, не винаги са били 2 мильона. плодят се яко, това е част от концепцията им за борба с евреите. а иначе - всичката каша са я забъркали наглосаксите, както обикновено. и после всеки е добавял в казаня каквото може. разбираеми са стремежите на палестинците. това, което е апцалутно неприемливо, е насилието над цивилно население, и от двете страни. и никога няма да бъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  12 Окт 2023 19:10ч.

  Пълни глупости. Мусулманският свят отдавна се погнуси от радикализма и терора на Мусулмански братя. Пикът на арабските пролети отмина. На ИДИЛ също. Равносметката - нищо не предложиха на „обществеността„ на Египет, Либия, Сирия, Ирак, освен хаос, терор и кръв. Тези тук сега действат по поръчка за „окончателното решение на еврейският въпрос„, който е да съществува ли еврейска държава, или не . Израел в момента не е в силна позиция, и трябва да издържи до следващите избори в САЩ. Да си спомним думите на Кисинджър 2012та година - До десет години Израел да го няма там. Но без отговор на въпроса къде да отидат 4 млн израелци .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яна

  12 Окт 2023 21:43ч.

  Повтарянето на клишета не ги превръща неотменно в абсолютна истина (доколкото такава съществува). Оценката Ви за събитията е направена на основа базовите схващания за смисъл на съществуване на едната страна. Но те нямат нищо общо с базовите схващания на другата страна. На този етап двата вида схващания за това "що е ценност" на този свят нямат никаква допирна точка. А това не предполага никакво намаляване в обозримо бъдеще на интензитета на конфликта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  13 Окт 2023 10:30ч.

  Какви базови схващания тук! Базовите схващания на сионизма? Или на Братята? Най малко пет години съм препоръчвала да се чете „Les Frères musulmans en tant qu’assassins par Thierry Meyssan„. Еврейските работи са закрита тема. Кой и къде е писал нещо за „базовите схващания„ на юдаизма, или на сионизма? Те се обсъждат само в еврейските форуми от техните си хора. Но пък е много интересно да се четат. Клишета се използват, с цел предизвикване на някакъв обем информация в съзнанието на читателя, ако я има , разбира се. Целта не ми е да правя изложение на базовите схващания на различните страни, всеки сам борави с натрупаната информация, а да резолирам в кратце ситуацията. И фашисти и сионисти /което си е също нацизъм/ натвориха чудеса. Това, че нямало решение на конфликта също е чудесно. Те заедно натвориха този свят, и заедно с него ще си отидат. А аз не съм нито нацист, нито сионист за да вземам страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  12 Окт 2023 19:12ч.

  това е начало на третата световна война, такава каквато е предсказана в Библията, двата звяра ще бъдат от двете страни на барикадата, но после ще се съюзят, както е било винаги, при всички войни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • исая

  13 Окт 2023 5:39ч.

  Докато евреите не приемат Христос, няма да им се даде мир и спокойствие. Спасителя им дошъл на крак, родил се сред тях, те го разпънали на кръст, че и повече от 2000 години след това продължават да чакат някакъв си техен машиях, който щял да дойде… Ще дойде 2030 г., но ще бъде Сатаната, а не Христос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но без отговор на въпроса къде да отидат

  12 Окт 2023 19:30ч.

  Има отговор и място. От не малко време вече се подготвя за новите заселници. Всичко по реда си, не се напъвай. Сама знаеш къде, кога и как. Скоро и масов хор ще го посочи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  12 Окт 2023 19:34ч.

  В Газа са налети милиарди помощи..... някой палестинец да е направил цех за дестилиране на вода за пиене, или поне цех за лимонада????? Не, те правят ракети, бомби, реват и чакат да им пуснат от небето храна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • горд евро-гей

  12 Окт 2023 20:05ч.

  крайно време е Египет да отвори границата си за цивилното население на газа. иначе ние/гейовете / ще отворим границата !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големите цели на Хамас:

  12 Окт 2023 21:08ч.

  Да обезлюди Газа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 11 септември 2001г не е истина

  12 Окт 2023 21:37ч.

  Коварна постановка, която струва живота на невиновни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В България това не може да бъде разбрано

  13 Окт 2023 0:17ч.

  особено сега, когато държавата се е разпаднала и никому не му пука истински. Има множество фактори да се стигне дотук, някои исторически, други съвременни, но всички те произведоха сегашната масова психология на краен индивидуализъм. Тя не е еднакво силна у всички българи, тези които познават своята история си дават сметка колко силен е бил копнежа на дедите им да имат собствена държава, макар че на фона на господствуващия глобализъм това да изглежда нелепо. Сега други ценности са актуални: да си напълним джобовете за сметка на тази държава на наивници, а ние да отидем да си живеем райски на островите. Имаше ли някакво значение, че тези думи на управляващите бяха разкрити, че те не само ги признаха, но и Василев каза че се гордее с тях? Случи ли се нещо въобще, не само на тях, но въобще в обществото? Не, те продължиха спокойно да управляват, значи обществото не се различава особено по ценности от такива управляващи. На този фон историческите справки по празниците, че имало хора които са воювали по знаме "Свобода или смърт" за да имат собствена държава, изглеждат много по-странно отколкото разкритите желания на управляващите. Обяснява се с историческата дистанция, че това е било "едно време", а сега е време на търсене на сладък живот, доколкото можем да си го позволим, а ако особено не можем, остават виртуалната реалност, секс, алкохол, наркотици. И изведнъж такива новини, за хора които без да чели Ботев, пак са разбрали че "няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата". Наистина Ботев е прибавил "и за благото на цялото човечество", но той не е знаел, че ще дойде време когато човечеството ще търси благото си по тропически острови, с пълни джобове от кражби на наивниците. Затова пък са чели своите религиозни книги и са сигурни че ще намерят сравними блага в рая, а човешкият живот не е дълъг и логично в рая е по-добра сделка отколкото на островите. Колкото едните съжаляват наивниците, толкова другите съжаляват неверниците, за тях те не са важни, те са стъпкани по пътя към целта на сърцето им. Чудно ли е това, щом и Христос е казал "Където е съкровището ви, там е и сърцето ви"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  13 Окт 2023 6:27ч.

  Това е дългата библейска история между два братски народа единия произхождащ от Исак - законен и другия Исмаил - също обичан но незаконен и прогонен от бащиния си дом. Първия дал рода на Евреите, а втория на арабите. Евреите приели, че са Богоизбрани и девиза " Зъб за зъб", арабите приели отдаването на Бога и саможертвата в името на отвъдното вечно благоденствие. И двата народа са водени от религиозен фанатизъм водещ до екзистенциална омраза до смърт в борбата за символите на рода- Храма на Соломон или джамията Ал Акса на едно и също сакрално място Храмовия хълм в Йерусалим. Евреите никога няма да се примирят, че от техния храм е останала само Стената на Плача, горе е Ал Акса. Богоизбраните не могат да се да понесат това унижение. Христос е искал да ги даде друг изход за евреите, те са го предали и осъдили на кръстно страдание. Няма да има примирие. Затова римлените са разрушили този град и са го посипали със сол! Но гордостта е останала. Няма смирение, има смърт - зъб за зъб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • non-sens

  13 Окт 2023 12:08ч.

  Туй на къв език е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи