Френски наемник: Украинците не евакуират своите ранени от бойното поле и те трябва да се спасяват сами

Френски наемник: Украинците не евакуират своите ранени от бойното поле и те трябва да се спасяват сами

Снимка: архив

Ранените войници от Украйна са принудени сами да се измъкват от бойното поле, защото не ги евакуират. Това разказа в интервю за радио Europe 1 френски наемник, воювал на украинска страна. Интервюто с мъжа, представен като Адам, е озаглавено „Никой няма да дойде да ви вземе“, френски войник, заминал да се бие в Украйна, разказва за ада на ежедневието".

"Днес Адам (псевдоним), френски войник, завърнал се от Украйна, не съжалява за избора си. На 30 години, той се бие в продължение на 19 месеца заедно с войници от Киев, противопоставяйки се на руските войски, нахлули в своя съсед. "Не се поколебах нито за миг. Основната причина, която ме накара да замина, беше защитата на ценностите и демокрацията", казва той в силно свидетелство в ефира на Europe 1", четем в сайта на френското радио. "Запленен от желанието си да се бори за ценностите, които защитава, бившият военен взема решение: ще се присъедини към елитна украинска част. Адам е добре дошъл с опита си при своите братя по оръжие".

„Ние носим много неща, защото владеем оръжията на НАТО, които Украйна получава. Киев получава много малко материали от бившия Съветски съюз. Вече сме обучени за оръжия на НАТО и следователно можем да ги използваме бързо“, обяснява Адам. Бившият военен припомня и за находчивостта и уменията на френските войници. Две основни качества на толкова взискателен военен терен като този в Украйна". Той дава за пример превозно средство, което се повредило насред полето. „Не е като във френската армия, където се обаждате на екипа за поддръжка, който идва да ви вземе. Там наистина ви трябва находчивост. Имате парче тиксо и "свински опашки" и ще ремонтирате турбините, които са счупени“. Механичните умения също са от съществено значение".

А в случай, че един войник е ранен, „никой няма да дойде да ви вземе“, уверява Адам. „Трябва да можете сам да измъкнете ранените.“ Най-общо казано, „трябва да знаете как да направите всичко сами“. Всичко това при понякога минусови температури. „Когато бяхме в Бахмут, можеха да паднат до -20, -30 градуса. И там нямате отопление, нямате одеяло. Това е изключително интензивна война, нямате този лукс да носите оборудване със себе си“, разказва той. 

"Украинските войници трябва да се справят и с рояка от вражески дронове, които летят над тях. В тези случаи „честно казано, не можете да направите много“, признава Адам. Въпреки че пушките против дронове винаги могат да отблъснат заплахата от един или два дрона, те при никакви обстоятелства няма да могат да унищожат целия рояк. "Това са цивилни дронове, които не струват почти нищо. Така че ще унищожим X броя дронове и ще се върнат още повече".

Адам е напуснал бойното поле преди няколко месеца. "Върнах се към цивилния си живот. Постигнах всички цели, които си бях поставил", уверява той. „Когато заминаваме, за да помогнем на Украйна, нямаме статут на боец. Не правим вноски за пенсиониране, не внасяме за нищо. Теоретично, на документи, губим години. Не можем да заминем за неопределено време“, заключава той.

Превод: "Гласове"

Следвайте ни в Телеграм

Още от Интервюта

Коментари

 • Cicero

  28 Фев 2024 9:39ч.

  "Основната причина, която ме накара да замина, беше защитата на ценностите и демокрацията". Брей, много идиоти се оказа, че има във Франкарабия.🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  28 Фев 2024 10:55ч.

  Лъже! Както казва Джак Рийчър: "Има 4 типа хора, които влизат в армията. За някои е наследствено. Други са патриоти, нетърпеливи да служат. Следващите са тези, на които просто им трябва работа. И накрая са тези, които искат легални начини за убиване на хора." Този е от последните. Повечето наемници в Украйна са от последните два типа - отиват там за пари или за удоволствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пълно е и дебили преводачи и редактори...

  28 Фев 2024 11:58ч.

  "Механичните умения също са от съществено значение" - Механични умения - хахахахаха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФАКТ

  28 Фев 2024 13:46ч.

  Украинските ранени ги евакуират санитарите за органи. Доказано !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  28 Фев 2024 13:50ч.

  И аз четох някъде , че украинските болници са пълни с такива донори. Това чака и натовските войници изпратени в Украйна на заколение !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  28 Фев 2024 16:41ч.

  Журналисти...та чудо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван...

  28 Фев 2024 17:03ч.

  Отиват за пари.Като нашите войници на мисиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  28 Фев 2024 10:42ч.

  С други думи: "Заминал на сафари".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно

  28 Фев 2024 16:08ч.

  Френският легион ,какви са! Пускат ги срещу невъоръжени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  28 Фев 2024 10:43ч.

  и значи вече ми е ясно: геронтофилът макрон се кани да изпрати дивизия френски санитари, които да събират ранените и труповете там...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  28 Фев 2024 12:26ч.

  Макрон защо не си гледа бабичката ами де слага при мъжете а нашият некъдърен премиер Денков е пълно чучело

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СТАЛИНКА

  28 Фев 2024 11:33ч.

  Добре че тоя пудел не е останал още да се запознае с находчивостта на руснаците. Ако въобще е бил на фронта. Добре е французите да се запознаят и с последната филмова версия на Наполеон от Ридли Скот, ако нещо не им са ясни предишните. Лошото е, че Путин ще намери в Париж едно бабе от калибъра на памперса Байдън, язък за разкарването. А премиершата е с патка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чужденците не са на предния фронт

  28 Фев 2024 16:09ч.

  Никога

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гошо

  28 Фев 2024 12:15ч.

  Тоя да не е от тия френски командоси ,които бяха ошамарени от селяните в едно българско село .Помислили ги за крадци на люцерна и ги набили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без зеленски

  28 Фев 2024 12:42ч.

  О времена, о нрави Американският боксьор ДеАндре Савидж, вдъхновен от посещението си в Русия, е готов да стане гражданин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Пена

  28 Фев 2024 12:50ч.

  С една дума НЕЩАТА СА ЗЛЕ, ама казано с по меки думи....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кочо

  28 Фев 2024 13:24ч.

  Ете, това е мъж - романтичен и мъжествен! Дано е истински, а не рожба на Иск. Интелект..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • маларт

  28 Фев 2024 13:28ч.

  Адаме, глупостта явно е новата демократична ценност. Наполен се пробва също да защити демокрацията, но се прибра посрамен с 10% от армията си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лошо е и положението с убитите

  28 Фев 2024 14:05ч.

  Много често заравят убитите укр. войници, без знак и кръст, и дори не съобщават на роднините им. Така че официално "бройката на убитите" не е супер висока, както и Z. обяви наскорок, близките на войничетата не знаят нищо за съдбата им, съответно - на "безследно изчезналите" не се полагат нито посмъртни пенсии, нито помощи за семействата им... "Е мииии кой да го знае - може да е дезертирал, на дезертьорите ли да помагаме?" А почти същото важи за ранените и инвалидите - до края на живота им да ги издържат... "не е правилно"... Говорих преди година с бесарабски българин, не е български гражданин, украински е само, който се пилее по света и не смее да се върне в къщи за да не го засилят на фронта. Разказа ми как предната седмица двамата му най-добри приятели, съученици, били свалени от тракторите и мобилизирани, без да им позволят да се простят със семействата им дори. Още първата седмица на фронта единият бил разкъсан от снаряд, на другия снайперен огън откъснал дясната длан и командирът му, украински офицер, с изстрел в главата решил проблема за "бъдещата му инвалидна пенсия"... Та така си преживяват етническите българи в Украйна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С.А.М.

  28 Фев 2024 16:45ч.

  Официално Зеленски е обявил компенсации на семействата на загиналите да бъде $400 000USD. Това е някаква умопомрачителна сума ако смятаме това, което каза Урсула и екстраполираме още една година, така за 300 000 убити Зеленски трябва да плаща толкова милиарди, че държавата му ще фалира моментално, а става въпрос за сума много по-висока от помощта/заема на САЩ, която се отлага сега там. Това, заедно с дълговете на Украйна е тотално съсипване и липса на всякакви переспективи за бъдещето им изобщо като държава. Затова не се учудвам, че Зеленски твърди за 30 хиляди загинали украинци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир

  28 Фев 2024 23:53ч.

  Топли успя да измисли акълът ти.Жалка история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Теодора Оджакова

  29 Фев 2024 22:55ч.

  Дано, нашите деца не запокитят в тази месомелачка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асан

  28 Фев 2024 15:44ч.

  Франсе измислено

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зъл

  28 Фев 2024 15:55ч.

  Егати и нагли нацист

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма

  28 Фев 2024 16:28ч.

  вноски за пенсия, а заплатата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Панчо

  28 Фев 2024 16:34ч.

  Те френските командоси ги знаем......бабите ги набиха в лозята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  28 Фев 2024 17:51ч.

  Това което не е разбрал този френски колаборационист, че всичко в ВСУ се плаща, така е направена схемата, че всеки иска да излезе от тази война по богат, 100% има тарифа за да ти пратят санитари! Нашият нацист дето погина на източният фронт, още от началото се свърза с Расате, че му трябват пари за екипировка и оръжие... единственото което няма стойност в Украйна е човешкият живот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опак човек

  28 Фев 2024 19:23ч.

  Не се спасяват сами. Има хиляди кадри, как ги спасяват руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаещ

  28 Фев 2024 20:13ч.

  Този французин с промит мозък Защо не дадем мнения за зверските убийства на руски дечица и цивилни в Донбас 2014 година от украинските нацисти и не спазването на минските споразумения и да се обоснове защо тези факти не му пречат да помогне на същите тези

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил

  28 Фев 2024 20:34ч.

  Браво, страхотна статия. А...бе... РАЗБИРАМ ПОДМАЗВАНЕ и НАГАЖДАНЕ към новите беатя, но по големи тъпотий дали не можете да измислите като журналисти редактори и т. н. Че тези са много овехтели... Страхотни "професионалисти" сте. Мисля че в Карлуково затворените са по добре с главите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  28 Фев 2024 21:09ч.

  дали не е бил в заградотрядите, дето разстрелват отстъпващи украински войници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе

  28 Фев 2024 21:10ч.

  На тези събития в Украйна нашият Тагаренко и подобните му подстрекатели гледат като на възможност за просперитет личен и за съжаление обществен. Отваряло се ниша за увеличаване на производството на оръжие, а и когато дойде моментът да се възстановява разрухата, ще има голям пай за строители и бизнес...Това са им новите ценности на нашите съвременници. И най - безсрамно го заявяват от екрана. Наточили шиите нагоре и чакат като хищници. Тях не ги боли за избитите от едната и другата линия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тагарев: "Престижно е

  28 Фев 2024 23:56ч.

  в евроатлантическата общност да се помага на Украйна, и тук, може би, има някаква борба кой има принос за този престиж”. Така военният министър Тодор Тагарев обяснява защо ГЕРБ и ДПС искат оставката му. От завист е... А той, милият, толкова се старае за доброто име на Родината ни, че засили ракетите ни С200 и С300 на фронта в Украйна... Дефектни били, твърди... А иначе - работи за престижа на България. Родолюбец, какво да прави...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kolio

  28 Фев 2024 21:28ч.

  Абе като си спомня, как преди няколко години едни наши момчета от плевенско спукаха от бой едни французи " случайно попаднали на техен терен" , май бяха " барети", направо всичко написано по-горе ми се струва малко..... Ами тъпо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  28 Фев 2024 22:11ч.

  Това френско п.с.е защитавало демокрацията ,а чер.н.а.та майка ли си търсиш в Африка,колониална демокрация ли проповядваш,а и тукашните утрепки се мислят за голяма работа,ама 500г доброволно чалмосани бяха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ели

  28 Фев 2024 21:31ч.

  Ще им пратим един взвод евроджендъри, фризьорчета, козметици, депилирани, гримирани, като обслужващ персонал на бойците. Това са българските възможности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възбуден Възрожденец

  28 Фев 2024 23:19ч.

  Ха, ха, ха! За малко да повярваме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Georgi

  29 Фев 2024 1:13ч.

  Значи от както западните държави казаха ние редовна армия няма да пращаме в Украйна. Вие медийте започнах те да пускате статии на френски наемник. И с това се доказва че там има наемни бойци. Даже от днес в ютуб американски наемници почнаха да качват клипчета. В едно от клипчетата оператора беше ранен във левия крак от руска атака

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русолиз

  29 Фев 2024 8:23ч.

  Руска пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жабар

  29 Фев 2024 9:41ч.

  Този не е помирисвал истинска битка. За 19 месеца щеше да е убит сто пъти досега. Но доволен бил, цености защитил. Сега разпъва локуми на арабските си братя в гетото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бате Иво

  29 Фев 2024 10:00ч.

  Поне нещо полезно научих Че турбина може да се ремонтира със свински опашки и тиксо Не е обяснено точно как но човека щом го казва явно е възможно Един съвет Вместо биелни лагери войнишки колан върши работа За основен не съм много сигурен Боже колко нелепа пропаганда

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  29 Фев 2024 11:33ч.

  И к'во излиза? Че на укронацистите не им пука за украинците... Нормално. То и у нас е така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе тоя да не е поляк?

  29 Фев 2024 19:43ч.

  Адам... Няма фамилия. Но носи ценности

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи