Фон дер Лайен: Путин ще се провали, Русия вади чипове от миялни и хладилници за военните си машини

Фон дер Лайен: Путин ще се провали, Русия вади чипове от миялни и хладилници за военните си машини

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Фон дер Лайен посочи, че от началото на войната Европа е заедно с Украйна с оръжия, с финансиране, с приемане на бежанци и с „най-тежките санкции”, които светът е виждал досега. „Финансовият сектор на Русия е на командно дишане. Руската войска вади чипове от миялни машини и хладилници, за да поправя своите военни машини, защото няма полупроводници. Руската промишленост е в развалини”, отчете още тя. И добави: „Кремъл е този, който направи това с руската икономика. Това е цената за политиката на Путин за унищожение”, категорична е Фон дер Лайен. 

Руската икономика в момента е на командно дишане, каза днес пред Европарламента в Страсбург председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишния си доклад "За състоянието на Съюза". Според нея в момента главният въпрос е кой ще победи в борбата на автокрацията с демокрацията. "Твърдо вярваме, че Путин ще се провали и нашите ценности ще възтържествуват", каза тя.

„Европейската солидарност ще остане непоколебима. Руската индустрия е разрушена. Кремъл е виновен за това. Това е цената за путинската идея за разруха. Санкциите ще продължат“, продължи Фон дер Лайен. "Руският финансов сектор е на доизживяване. Отрязахме 3/4 от руския банков сектор от международните пазари. Почти 1000 международни компании напуснаха Русия и производството на автомобили спадна със 75 на сто в сравнение с миналата година. "Аерофлот" приземява самолети, защото няма повече резервни части. Руската военна индустрия взема чипове от миялни машини и хладилници, за да ремонтира военния си хардуер, тъй като там вече няма полупроводници. Руската индустрия е разбита на пух и прах".

Председателката на ЕК посочи и трудностите в Европа, предизвикани от войната на Русия в Украйна. В резултат на манипулациите от страна на Русия на газовия пазар той вече не функционира, а цените на енергията в ЕС се повишиха 10 пъти в сравнение с периода преди пандемията, каза Фон дер Лайен. Като една от основните мерки за справяне с проблема тя посочи пренасочването на огромните печалби на компаниите, произвеждащи ток с раздути цени:

"Тези компании имат приходи, които никога не са сънували. Не ме разбирайте погрешно - при нашата пазарна социална икономика, печалбите са нещо добро, Но в тези времена е погрешно да се получават рекордно високи печалби чрез възползване от войната и на гърба на нашите потребители. В тези времена печалбите трябва да се насочат към тези, които се нуждаят най-много от тях". ЕС може да събере над 140 млрд. евро от свръхпечалбите на компаниите, произвеждащи евтин ток възобновяеми източници и изкопаеми горива.

В присъствието на Олена Зеленска като почетен гост Фон дер Лайен заяви, че Украйна и ЕС могат да спечелят войната срещу Русия. Тя бе категорична, че подкрепата за Украйна ще продължи, а санкциите срещу Русия ще останат и определи тяхното действие така: "Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат трайни. Време е да бъдем решителни и да не се отпускаме". По нейните думи Европа досега е осигурила 19 милиарда евро, без в тази сума да се включва военната подкрепа за украинската страна.

"Една от поуките от войната в Украйна е, че трябваше да се вслушаме в онези, които познават Путин - руските журналисти, които говориха за престъпленията и платиха цената за това. Трябваше да чуем опозицията в Беларус, гласовете в Полша и Балтийските държави, страните от Централна и Източна Европа - от години ни казваха, че Путин няма да се спре", посочи тя.

Фон дер Лайен предложи ЕС да осигури 100 милиона евро за възстановяването на украинските училища, разрушени от руския обстрел, да отпадне роумингът с Украйна и страната да получи безпрепятствен достъп до европейския единен пазар. Повечето еврокомисари, както и самата Фон дер Лайен, пристигнаха в пленарната зала облечени в цветовете на украинското знаме или с поставени двуцветни жълто-сини ленти на реверите като знак на съпричастие с Украйна.

Икономиката на Европейския съюз ще бъде подкрепена от реформи и нови мерки за справяне. Предстои засилване на борбата с автокрацията, корупцията, климатичните изменения и помощта за бизнеса на европейската общност. Това бяха основните акценти в речта на Урсула фон дер Лайен. Преходът вече е започнал, каза тя. От страните по границите на Балтийско и Северно море вече идва зелена енергия. 10 милиона тона водород са заложени като капацитет за използване. Създава се нова европейска банка за водорода. 3 млрд. евро от тази банка ще бъдат отделени с цел изграждане на новия пазар на водорода.

През октомври ще бъдат предложени нови мерки за икономическо възстановяване. По-строгата отчетност ще бъде в основата им. Достъпът до суровини, от които се правят микрочипове, е решаващ за европейското цифрово общество, смята тя. Според нея скоро достъпът до литий ще бъде по-важен от достъпа до нефт и газ. По думите ѝ Китай контролира световната преработваща промишленост. 90% от редкоземните елементи, 60% от лития (необходими за зеления преход - б.р.) се обработват в Китай, затова са нужни стратегически резерви. Зависимостта от руски изкопаеми горива не бива да се заменя в зеления преход със зависимост от Китай.

„Обявявам европейски Акт за критично важните суровини. Увеличаваме финансовото участие във важните проекти от общ европейски интерес. В бъдеще ще настоявам да има единен фонд суверенитет, за да се твори бъдещата икономика именно в Европа“, информира Фон дер Лайен.

Основен акцент в речта бе поставени върху защитата на демокрацията. „Инициирам Пакт за ценностите и демокрациите – с крайна цел да осветли всякакви недемократични практики и влиянието на автокрациите в нашия ЕС. Защитата на върховенството на закона и независимостта на правосъдните системи е път към това“, каза Урсула фон дер Лайен. Относно борбата с корупцията, Комисията ще предложи нов режим на европеийски наказания.

„Европа се вдъхновява от един много прост принцип – да я направим за следващото поколение едно много по-добро място. Затова трябва да се организира европейски конвент. Европа е силна, когато е обединена около обща кауза. Това е бъдещето на Европейския съюз - съюз, който е силен, съюз, който ще победи, за да пребъде Европа“, приключи речта си Урсула фон дер Лайен.

Източници: Нова тв, "Сега"

 

 

Коментари

 • съвет

  14 Sep 2022 19:04ч.

  Урси, слагай на шията си яка като на Лагерфелд. Очите все там отиват

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Станимир

  14 Sep 2022 22:54ч.

  Леле, каква помия се лее от Брюксел. И ние сме членове на тази клоака? Трите вещици Уши, Бербок и Трас, както и сенилен Улав ще затрият Европа лижейки задника на дядо Джо. Абе хора, нямате ли малко човешко достойнство?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Урси-лайен

  15 Sep 2022 13:26ч.

  Жената още е тек, т.е. сама като пор вдовец, не и разбирам ценностите гейски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  15 Sep 2022 19:37ч.

  а пък неколцина буряти са били забелязани да свалят пружинките от часовници с кукувички(нямам предвид кукувицата от картинката-на нея пружината и е счупена) за да си правят арбалети че им били свършили патроните

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бранимир

  16 Sep 2022 7:56ч.

  А пък в Брюксел свинското със зеле го правели за икономия с мъничките брюкселски зелчета, каквито са главичките на евроначалниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XXX

  14 Sep 2022 19:09ч.

  Миялните са с повече интелект от тая....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тая няма ли кой

  14 Sep 2022 19:20ч.

  Да я върне от паралелната вселена?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Паисий фон Хилендар

  15 Sep 2022 23:31ч.

  Чадо мое, скъпа Урсула, НЕ ЗНАМ КОЙ ТИ ПОДНАСЯ ТИЯ ТЪПОТИИ И ЛЪЖИ, но не минават и се излагате!!!!! БАСТА ВЕЧЕ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по-добрата оферта

  14 Sep 2022 19:22ч.

  Психиатър към политик: - Богат сте, "умен" сте, какъв психологически проблем имате? - Докторе, страшно много лъжа. -Ами тогава, обърнете се към мозъчен хирург! Хирургът - не мога да ви помогна, дървета не оперираме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталин

  14 Sep 2022 19:29ч.

  Те руските подчовеци индустрия нямат, няма как да я разбият :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  14 Sep 2022 19:35ч.

  Съдейки по написаното, ти смяташ себе си за свръхчовек. Очевидно добре си усвоил идеите на Хитлер. Слаба богу, че си само диванното му копие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диванното му копие

  15 Sep 2022 11:26ч.

  Тц. Тоя е само диване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чалъми

  14 Sep 2022 19:30ч.

  Всеки път когато има опасност да я закачат заради далаверите й с Пфайзър, тя обезумява и хвърля огън и жупел срещу Русия за да отклони вниманието от нея. Тогава забравя, че е на 63 години, майка на няколко чавета и шефка на европейската комисия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-ЛИДЕРИТЕ

  14 Sep 2022 19:46ч.

  Не е нужно да си експерт.Поглеждаш лидера на една общност и ти става ясно всичко за общноста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  14 Sep 2022 19:57ч.

  щеше да е смешно, ако не беше тъжно, че такъв индивид е начело на ЕС...явно и нейния чип е от миялна машина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  14 Sep 2022 21:57ч.

  По-скоро инвалид, умствен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Белият дом

  14 Sep 2022 19:57ч.

  Белият дом официално каза, че мощта на Русия е доста голяма все още и ако решим да повярваме на другарката Фон Лайен, смятайте какви оръжия ще имат ако чиповете не трябваше да се свалят от перални и миялни (труд е все пак), а идваха наготово. Още малко ще кажат, че ги вземат от пералните, които вземат от окупираните места в Украйна, защото в Русия перат на ръка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акушерката е в истерия

  14 Sep 2022 20:05ч.

  Тая кукундела вдига този шум на фона на обвиненията за злоупотреби с огромни средства за ваксините. Пищи на умряло, защото ако я вкарат в затвора, ще се оправдава пак с Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не само нямат

  14 Sep 2022 20:06ч.

  Чипове, но са почнали да ползват някои от самолетите за части.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да си поправят велосипедите?

  15 Sep 2022 11:28ч.

  Апропо, една "част" за самолет... но да разговарям с идиоти значи да се обиждам сам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има данни, че цялата 53-та зенитна бригада на руската армия, дислоцирана край Курск, се занимава единствено с вадене на чипове от хладилници, перални и вибратори.

  14 Sep 2022 20:24ч.

  Демонтираният хардуер веднага се интегрира в руските ракети, страдащи от акинезия поради недостиг на полупроводници. Особено търсени са пленените вибратори с изкуствен интелект, тъй като тяхната система за вагинало-анално насочване е същата, която е изкопирана в руските ракети "Калибър".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Звън това ти ли си?

  15 Sep 2022 13:39ч.

  Липсваш човече

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  14 Sep 2022 21:07ч.

  В превод: чакайте, будали, докато на мен ми върви тлъстата заплата, и подскачайте, за да се стоплите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  14 Sep 2022 21:19ч.

  Боже , какви нищожества управляват ЕС ! Както е казал "класика" Боко ПръстовеТЕ : И , тая е ПНП - Проста Немска .утка ! Боже , Боже , слез и си прибери версиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  14 Sep 2022 21:52ч.

  Бабата наистина изперка. Трябва колегите да и изпишат антисдепресанти и шут към баден-баден да се полива обилно с вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възмутен

  15 Sep 2022 1:37ч.

  Ама как ще се полива обилно с вода?!?!? По новите директиви, които лично тя утвърди - съкращаване на къпането, пестене на ток, вода и т. н. Вече закриха топлата вода, край! Да закрият и Баден Баден. Който иска гореща баня, да ходи при автократичния режим на Путин, ако не го е срам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Якооо!

  14 Sep 2022 21:53ч.

  Сега с чиповете на двете си перални и миялна ще си спретна един Хаймърс и горко му, който не ме слуша!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  14 Sep 2022 22:05ч.

  Е не, тая мина и нашата тиква по идотизъм! Такива като тая ще ни разкажат играта до последно! Пази боже от активен глупак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксиниран Веган

  14 Sep 2022 22:57ч.

  След слушането на подобни глупости, западнярите посещаващи Русия се учудват как в руските магазини има всичко и то на цени много по-ниски от западнярските.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • просто питам

  14 Sep 2022 23:29ч.

  Тази женица, акушерката де, няма ли покрай нея кои да я осведоми, че всичко това което говори за РФ е абсолютна измислица? Това с чиповете от пералните за военната промишленост са абсолютен хит...БОЖЕ смял съм се няколко минути от този парадокс. Тази женица става все по смешна и по смешна. И това което говори не и отива на поста които заема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И преди не й отиваше като министър на Бундесвера

  15 Sep 2022 0:07ч.

  и затова го остави в такова състояние. Тогава поне Меркел беше на мястото си и спасяваше изцепките на тая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  15 Sep 2022 1:45ч.

  Таз година полупроводници от руски перални, догодина - цели - от брюкселски доставки за Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  15 Sep 2022 8:51ч.

  вони тъ се нетрае (ссср взе дъ ми ставъ симпътичен):шизофриниятъ не се шегувъ (казъх)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не на фашизма!

  15 Sep 2022 9:06ч.

  Тоя фашизоид в жълто и синьо не може да ми дава акъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  15 Sep 2022 10:13ч.

  финансов одит на ек за ваксините и траншовете за украина не си добре дошла в българия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питам

  15 Sep 2022 10:18ч.

  А как да си направя военна машина? Имам миялна и хладилник. Явно е спец?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вземате перката от миялната

  15 Sep 2022 11:31ч.

  забивате я на форумния Тиквамаинатрол в задника, а после ну смрбяте чипа с поя от пералнята - центрофуга 1000 оборота. Ако не полети, поне ще се затича да окриви на Руското посолство оградата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На този умствен колос

  15 Sep 2022 10:25ч.

  вярват само тези,чийто умствен капацитет е сходен с нейния..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъй, тъй. В това време ИРАН ВЛЕЗЕ В ШАНХАЙСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ

  15 Sep 2022 11:25ч.

  при военни джуджета кат Русия и Китай. Къде са тия колоси на глинени нозе, къде са могъщите ни съюзници - влася, цънцари, шиптари, че и с Естония и Латвия - стигнахме до Кремъл да утрепем Путин. Нещастници. Cannon fodder за ония лелки и чичковци с чаровните усмивки като баба Килъри и Лиз Тръс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откакто жени се назначават на ръководни позиции

  15 Sep 2022 12:08ч.

  ЕС върви на провал..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бамби

  15 Sep 2022 12:33ч.

  Тая да не е болна от луда крава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пфу

  18 Sep 2022 5:15ч.

  Ами, не, просто е христоматиен пример за истерясал паразит😊

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  15 Sep 2022 13:58ч.

  На 53-та путинова зенитна бригада, Нато противопоставя ромски летящи ескадрони от натовските БГ и РО .. Ромите имат вроден нюх към чипове/ там има златни молекули/.. За рашистите остава в наличност само следи от роми

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по-добрата оферта

  15 Sep 2022 14:55ч.

  Споко ма, другарке, до твоя чип няма да опрем, щото даже за перални не става ! Ако чак толкова нещо закъсаме, можем да го вземем за умни тоалетни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историята е цикличен процес

  15 Sep 2022 15:00ч.

  Урсула е новия Горбачов .. ЕС преповтаря съдбата на СССР

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данданията

  15 Sep 2022 16:52ч.

  не е около Русия и Украйна. Тя е много по-дълбока и фундаментална. Засяга бъдещето на капитализма, който отдавна се е изчерпал, но няма да сдаде постовете си току така. Каза го преди време Путин и е абсолютно прав. И не е само той. Украйна е само незначителна брънка в този процес. ЕС също. Нужни са поне още 10 години, докато светът се преформатира. Дано да е за добро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100ЯНОВ

  15 Sep 2022 18:30ч.

  Боже мой тази съвсем изперка ,то е вярно че всички в евро парламента са идиоти а ма това недоразумение направо цепи мрака.И тази мърша е начело на Европа което значи че мястото на България не е там.Гнусна твар .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моко Коко

  15 Sep 2022 18:44ч.

  В пералните и миялните се влагали същите взаимо заменяеми компоненти като тези в установките за изстрелване на ядрено оръжие и зенитния комплекс. Вече гледам на пералнята си в къщи с други очи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сладък Дачков

  15 Sep 2022 18:47ч.

  Дачков, чувал ли си за VPN. Като ме баннеш по IP за това, че съм нарекал някакъв си политически плъх цървул или гей и нежната ти руска душа не го е понесла, че използвам останалите 5000 сървъра по света да пиша каквото поискам, където поискам. Понял?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  15 Sep 2022 21:24ч.

  Жужо е разрешил на климатиците да не се вадят чиповете, а направо да ги изстрелват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  15 Sep 2022 22:02ч.

  Дето вика звън, ако трябва и от вибраторите ще се вадят чиповете и направо в US ВКП. 5000 вибратора-5000 чипа. Щото тия чипове се произвеждат от едни елементи от Менделеевата(ай стига бе и тоя рашка!) дето само в недемократичните страни се копат, да не говорим, че производител номер 1 е Комунистически единен Китай. Ама ето, има изход: 5000 вибратора-5000 томахоук, примерно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  15 Sep 2022 22:30ч.

  А аврупата газ откъде ще вади - може би от аврупейските кенефи? Та всяка жаба да си кряка в гьола!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Семпла женица,

  16 Sep 2022 14:09ч.

  С още по-скромнен пълнеж!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като гледам,

  16 Sep 2022 19:56ч.

  Уши си е лика прилика с гномчето Зеля. И двамцата лъжат като за световно. Не само е скромен, пълнежът изобщо отсъства. Тъпи либерални зелки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руската индустрия е разбита на пух и прах, но все пак...

  16 Sep 2022 22:50ч.

  ...се налага да се къпя под 5 минути и урсата ми недоизмита. Мирише. Чакам зимата да държим под 16 градуса, дано замръзне ! Та да мирише по-малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гинеколожката започна да разбира от всичко

  17 Sep 2022 22:10ч.

  Само идиот, който не разбира от полупроводници и програмиране, може да каже такава глупост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  03 Фев 2023 15:46ч.

  За пералните машини и др. не зная, но вече 1 година Русия продължава да изстрелва ежедневно десетки и дори стотици ракети, обаче японските коли започнаха да идват без част от възможностите си, заради липсващи чипове...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи