"Файненшъл таймс": Кабинетът "Денков" извърши драстичен обрат на България спрямо Русия

"Файненшъл таймс": Кабинетът "Денков" извърши драстичен обрат на България спрямо Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Последният удар срещу руския енергиен износ бе неочаквано нанесен тъкмо от България, която някога беше толкова приятелски настроена към Русия. Това пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) в обширен материал за решението на българското правителство да наложи 60% данък върху печалбите на рафинерията на "Лукойл" в Бургас. 

Властите не крият, че искат да принудят руснаците да продадат рафинерията, пише ФАЦ. Изданието разказва и за решението на правителството да въведе извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през територията на страната. Таксата е в размер на 20 лева на мегаватчаса. При сегашните цени това се равнява на поскъпване с около 1/5. 

Новата такса най-пряко засяга Сърбия и Унгария, които поддържат добри отношения с Русия въпреки войната, която Москва започна срещу Украйна.

"Тези нови български правила застрашават сигурността на енергийните доставки за Унгария и Сърбия", оплакаха се министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Те дори заплашиха, че няма да оставят "неприятелското българско решение без съответния отговор".

Българският премиер Николай Денков, чийто натоварен държавен бюджет може да се възползва от тези допълните 1,2 милиарда евро, отхвърли критиките, пише ФАЦ. Допълнителната такса важи само за "Газпром", а Унгария и Сърбия трябва да търсят алтернативи на руския газ. 

Германският вестник напомня, че Европейският съюз преустанови вноса на руски петрол, но не и на природен газ, а държави като Австрия, Словакия и Унгария все още получават газ от Русия през Украйна по договор, който изтича през 2024 година. Дали той ще бъде удължен между воюващите страни - Москва и Киев - не е ясно, а Русия търси алтернативни купувачи. 

"Драстичният обрат" на България

"Това е голям проблем за нас и ще доведе до драстично увеличение на цената на газа с още 100 евро за 1000 кубически метра газ. Това е стряскащо увеличение и ние ще разговаряме с българската страна. Подобно решение не трябва да се прилага за Сърбия", заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Euractiv.

Той декларира още, че ще разговаря по темата с българския си колега Румен Радев. Но както изданието отбелязва:

"Разговорите с Радев и българското правителство обаче едва ли ще допринесат много. Новият български закон беше приет от проевропейското правителство, което през последните месеци действа напълно независимо от президента по отношение на Русия".

България извърши драстичен обрат, откакто проевропейското правителство дойде на власт през май, пише и "Файненшъл Таймс" в материал за решението. До неотдавна страната беше тясно свързана с Москва и не желаеше да се отърси от зависимостта си от руските суровини, допълва изданието. Източник от България, запознат с решението, обяснява пред "Файненшъл Таймс":

"Макар и да не потребяваме повече руски газ, ние все още сме виновни за това, че в Европа (други страни) продължават да потребяват руски газ".

Затова той обяснява, че целта на решението е "да са направи това малко по-неизгодно и да се принудят Сърбия и Унгария да потърсят алтернатива."

Източник: DW

 

 

 

 

Още от Интервюта

Коментари

 • ваш сукинсон

  20 Окт 2023 18:03ч.

  Не знам каква точно "България" представя изобщо тоя жалък лакей. България на българите няма нищо общо с нея. Да му се радват англоамериканските колониалисти, но това няма да го спаси от онова, което му пожелава българският народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Окт 2023 21:20ч.

  През ноември Денков ще е вън от Дондуков ..............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато си стоите в къщи и не протестирате

  21 Окт 2023 9:55ч.

  Никъде няма да се дене Денков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха- Ха

  21 Окт 2023 22:02ч.

  Защо трябва да се дене Денков? Българите са си ги избрали. С гласуване, а някои ходят за гъби. Винаги на първо и второ място са ПП и ГЕРБ. При предварителните проучвания- същото. Е, кой им е виновен тогава? Да си патят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой не ги е избирал

  23 Окт 2023 0:16ч.

  Просто си направиха сглобка и докато измамените камилчета не излезнат на улицата и не ги свалят няма мърдане. Бай Х или иска да ги унищожи, или чака центрофугата на прането и тогава да ги унищожи. И преди е има ош беш с дпс, но сега с д пеевски са като дупе и гащи. Подкрепа безусловна в името да натрупат мазнинн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  20 Окт 2023 18:04ч.

  Майцепродавци! Гнус ме е от тях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел Ангелов

  20 Окт 2023 18:06ч.

  Походът за мир умря! Да живее Походът за мир! - 22.10.23г., Неделя, 14.00 часа, НДК

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Недялко Недялков

  20 Окт 2023 18:08ч.

  Тагарев: Русия е най-голямата заплаха за националната ни сигурност Кой си ти, бре, в*шлив натегач, че да дрънкаш подобни тъпотии и от мое име, и от името на народа?! Така ли мислят всички българи? Що ни превръщаш насила в мишена, докато се навеждаш все по-ниско, за да ти го вкарват все по-качествено? Ало, Тагаренкооо! Пак ли мислеше, че Русия ни е най-големият враг през 1989 г., като защитаваше дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски” на СССР? Тия безподобни палачинки са ми най-отвратителни. Тъпо е, че САЩ залагат все на такива доказани предатели - утре, ако работата се обърне, тоя първи ще тича да целува ръка на Митрофановица…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да обърне работата, бе рубладийски

  20 Окт 2023 21:51ч.

  Това са надежди говежди, пак ще ви бият като през 1989 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ало, преброения,

  21 Окт 2023 7:40ч.

  защо ти не си вземеш куфара и с "Ориент"-експреса за Брюксел? Там такива евроатлантици като теб ги чакат с отворени обятия. Готов съм да ти купя еднопосочния билет, ако зная, че така ще отърва България от един изрод. Един по един, всичките еврофили сте за там. Пък ако искате после да емигрирате в САЩ, ваша работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Недка

  21 Окт 2023 12:23ч.

  Тагарев е прав ,западна Европа /антируска/се пълни от бягащи от Бг. българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нико

  21 Окт 2023 12:33ч.

  Ами ТИ защо не отидеш в Русия да ядеш борш или в Коми да режеш дърва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  21 Окт 2023 16:22ч.

  Те американците нямат избор. Подлеците в бг са на изчерпване. А простаци дето си мислят че ще им дадат острови почти няма. А че янките ще им бият шута щото помияри не им трябват няма да казвам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милеслав Божилов

  21 Окт 2023 20:53ч.

  Браво,пич!!! На едно мнение сме

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надя Джимрева

  22 Окт 2023 14:25ч.

  Този тип предатели са най добрите предатели. За това залагат на тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стамат

  20 Окт 2023 18:08ч.

  Денков и правителството на Козяк не е България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще има съдилища и арбитражи

  20 Окт 2023 18:38ч.

  България отново ще бъде осъдена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  20 Окт 2023 18:43ч.

  Този вестник не е наясно, че това не е българско правителство! Товае правителство от племето на продажниците водено от една мишка нарекла се Академик! Българския народ е останалите три четвърти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитно

  21 Окт 2023 17:31ч.

  И що си мислиш, че не е наясно? На всички, всичко им е ясно! Въпросът е: ще има ли време тези предатели да бъдат линчувани? Както е тръгнало, техните сюзерени вкарват света в Ада! Но справедливостта изисква всички те да си платят, преди да са вкарали стадото там!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Asen MIHAYLOV

  20 Окт 2023 18:43ч.

  Че е убаво това да се помни , та га доде Видовден да се знае ..КОЙ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  20 Окт 2023 18:53ч.

  Всяко едно действие на политически елит несъобразено с мнението на болшинството на гражданите му е обречено на неуспех!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До девето коляно

  20 Окт 2023 18:56ч.

  Дето викаше баба ми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грозилище

  20 Окт 2023 19:25ч.

  Мравоядът е грозно животно. Плъхът също. Затова са зли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нашта академична ОБЩЕСТВЕННИЧКА

  20 Окт 2023 19:29ч.

  като ДПСто(пък и БСПто), гльода на всички да угоди, та да им седне на стола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  20 Окт 2023 20:44ч.

  Крайно време беше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво му е “драстичното” на обрата

  20 Окт 2023 20:55ч.

  Аз съм си същият (и такъв ще си остана докато ме прибере Господ). Русия е велика държава, а Путин единственият държавник с ум в главата (слава Богу). Някакъв си Денков плаши гаргите в бостана. Нищо не се е променило и няма да се промени. Никога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джони инглиш

  20 Окт 2023 20:55ч.

  ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА. На снимката два неграмотни комплексара на хранилка от САЩисаните. Габриел е застаряла проста лелка , която мъжът и я е пратил в булгаристан за да се отърве от нея и да чука младата си любовница. Плъхът денков е простак , който публично каза , че повищавали цените за газа за Маджарите за да станел конкурентен втечнения газ и така народа печели защото има конкуренция. Това е изказване на завършен дебил. И този сопол бил "премиер"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  20 Окт 2023 21:03ч.

  Еми, нали това казвах е от самото начало - това е правителство със задачи срещу Русия. Просто е. Нищо друго не правят. И не могат правят. Лошото е, че разсипват всичко в страната, защото знаят, че връзките с Русия са дълбоки и всеобхватни и включват възлови икономически дейности. Напълно по болшевистки - всеки ден връзки с Русия ражда русофилство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно пък по време на това правителство

  20 Окт 2023 21:50ч.

  Дето съсипало всичко България задмина по стандарт Матушката ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  21 Окт 2023 7:21ч.

  А кога ли ще задминем по стандарт която и да е европейска държава, нали уж сме в клуба на богатите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  21 Окт 2023 7:41ч.

  Ахъ, задминало... Това правителство точно ли? Ще си говорим по-късно, като почнеш да пищиш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  21 Окт 2023 13:56ч.

  Точно пък по време на това правителство: Русия е на пето място на света по ППС, изпревари Германия. България къде е, та изобщо не я виждам в класацията? За какъв "стандарт" говорим, при средна заплата 15% по-висока от руската, и два-три ПЪТИ по-високи средни цени?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Макар и да не потребяваме повече руски газ, ние все още сме виновни за това, че в Европа (други страни) продължават да потребяват руски газ".

  20 Окт 2023 21:03ч.

  Защо не кажем ясно, кой точно построи нефтопровода за Сърбия? И кои сме ние, дето “сме виновни”? Аз не се чувствам виновен за нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  20 Окт 2023 21:14ч.

  Аааа, всички сме виновни (още от 1989), но плащаме сметката само ние, а те само ни я представят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  20 Окт 2023 21:04ч.

  Кабинета се е фанал за палците изначално. Никакъв обрат не е-както и да го върти голият му гъз е все отзад(на турски звучи дори поетично)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  20 Окт 2023 21:09ч.

  Пък някои се чудят защото населението българско изчезвало най-бързо в Европа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Aaa

  20 Окт 2023 21:35ч.

  Галето наредила , да въведем неправомерни такси, за да тормозим Сърбия и Унгария… щото следвали националните си интереси , демек интереса на своите граждани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  20 Окт 2023 21:38ч.

  Мислех, че в "свободния" пазар конкурентност на една стока се осигурява чрез понижаване на себестойността и, а нечрез административни мерки за оскъпяване на другата. Ноооо... разбира се генералисимусът на академиците по-добре ги разбира тия работи! И няма нищо против открито и на държавно ниво (то пък една държава!) да провежда интересите на определени американски компании за втечнен газ. И това не смущава никого от пишман икономистите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никога не чета какво е казал Денкуф, защото това НЕ БИ повлияло на оценката ми за него:

  20 Окт 2023 21:50ч.

  Кретен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манол

  21 Окт 2023 17:10ч.

  Точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И след 500 години нещата ще си останат същите

  20 Окт 2023 22:58ч.

  Г- посланник, може да имате пари да нахраните шепа меркантилни русофоби, но нямате пари да нахраните целия народ (ние не сме украинци). Така че не се радвайте, нищо не се е променило, само така изглежда (по телевизиите които са на котлова храна и вещево доволствие за вашша сметка). Тука нещата не стават така. И след 500 години, пак така ще бъде (от исторически опит го знаем), но дали тогава още ще я има Америка? Не зная, не съм си говорил скоро с Путин (малко е зает в момента).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И на Борисов не му вярвайте

  20 Окт 2023 23:17ч.

  Ако Борисов е евроатлантик, то тогава аз съм султанът на Бруней. Всъщност аз съм заклет путинист, но никога не съм подарявал кученца на Путин, нито пък съм му строил газопровод. Проверявайте си ги тия работи. Това ЦРУ само за парлама го държите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-н посланика няма никаква представа с кого си има работа

  21 Окт 2023 4:25ч.

  По тия географски ширини, нищо не е такова кавото е. Комунистите викат: “ние сме най-големите евроатлантици”, ДПСто викат: “аааа, ние сме още по-големи”. Тия “евроатлантически ценности” много ги обичаме. Кой каквото си крадне, все за него си е (докато не му го свие някой по-чевръст крадец или шарлатанин). Тази “ценност” най я обичаме. Сегашното правителство е “некоалиция” на досегашни крадци и на нови шарлатани под девиза: “заедно можем повече!”. А, и още нещо - “драстичен обрат” няма. То е нещо като слаботелесен Огнян Минчев или Дони дебелака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  20 Окт 2023 23:41ч.

  Да да, колкото се продава рафинерията... айде нема нужда, резултат от управлението на Ам Гъл - 99% русофили в България, а САЩ е някъде под нулата ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз,

  21 Окт 2023 1:14ч.

  Може би съм вече дърт. На моите 47, но такова чудо кът това управление не съм виждал. Едно време гласувах за тях (та нали нищо не можеше да е по тъпо от Бойковщината, но се оказа, че може) ала сега ги МРАЗЯ тия, недоумявам и как аз лично съм пуснал глас за тях. Може би от някакъв жар или нещо подобно.... Не знам.,. България да е над всичко... Това ми е мисълта.... Не гласувайте за тези майкопродавци те са всичко, но не и българи. Тоя полуидиот премиера беше мин.истър на образованието и караше децата ни да плюят върху всичко..... Оставка негодни ко.... Оставка плъх неден....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • соф

  21 Окт 2023 8:40ч.

  Да сега проблеми съседски.....те ще дигнат таксите за ТИР транспорта и ще клекне тоя "академик"..........повече от 100 год се караме със съседите...........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истинският

  21 Окт 2023 8:59ч.

  Поредният забит нож в гърбът на Българският народ. Народът вече така е свикнал и претръпнал че не усеща никаква болка която преминава в степен на мазохизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карутзар БОКо

  21 Окт 2023 9:08ч.

  При острите завои и драстични обрати раздрънканите КАРУЦИ се обръшат и потрошават! И българската циганска каруца не прави изключение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаещ

  21 Окт 2023 9:55ч.

  Защо тези писачи нищо не казват че българският народ не стои зад кабинета Денков там се намира едно посолство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без да искат

  21 Окт 2023 10:02ч.

  Гнидите-предатели вършат услуга на страната. С подлото решение срещу Орбан и Унгария, София верно си затръшна вратата за Шенген, защото Будапеща ще ни наложи вечно вето ! А това е добре за българите - няма да влезем в цифровото Гестапо. Някой път си мисля направо, че Плъхът, Курулантът, Ококореният гей, Тагарини... са тайно инсталирани агенти на Путин у нас. Които с отвратителните си действия да настроят максимален % от българите против ЕС и САЩ и така по-безболезнено да се върнем в руската сфера на влияние. Ако това е целта, Шайката работи много успешно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бунтата

  21 Окт 2023 11:04ч.

  ПРОАМЕРИКАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТЕО В БЪЛГАРИЯ ПРАВИ ВДИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ПРЕЧИ НА БЪЛГАРИЯ ДА Е БРАТ СЪС РУСИЯ,АМА НЯМА ДА СТАНЕ-ШЕ ГО ДУХАТ ВЗАИМНО!!!!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кабинетът на Денков

  21 Окт 2023 11:54ч.

  не е български, а американски, не защитава българските национални интереси, а американските.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кипарс

  21 Окт 2023 12:38ч.

  Понеже Орбан и Сърбия са малко по проруски, наредиха това от посолството. Денков няма толкова акъл да измисли тази операция. А зацтова се иска и дупе, но от посолството обещават, че са зад него. Не са продажници а стахливци. Така е наредено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дерсу Узала

  21 Окт 2023 12:57ч.

  Това продажно правителство ще ни закопае окончателно! Оставка продажници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • албена

  21 Окт 2023 13:34ч.

  Няма никакъв обрат, драги дойчевелевци. Пак не сте разбрали. Напротив, и преди, и сега българските управници са били първи блюдолизци и национални предатели. Те са нещо съвсем различно от обобщението "България".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  21 Окт 2023 13:59ч.

  Това, което най-много ме вбесява е: че премахнахме смъртното наказание - дори за най-тежки престъпления срещу държавата. Ще трябва да ги храним тия в затвора и да рискуваме някое бъдещо малoyмно правителство да ги амнистира, вместо просто да ги екзекутираме публично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитно

  21 Окт 2023 17:26ч.

  И кой ще попречи да се възстанови, когато тези предатели паднат от власт?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денков

  21 Окт 2023 17:18ч.

  е вреден, Киро о Асен са още по-вредни, а ББто е най-вреден, защото лъже и маже наред за своя полза и е с тях!Той ги подкрепи, а сега се прави на невинен. Уж се осъзнал!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Основният

  21 Окт 2023 17:23ч.

  виновник е ББ! Той плете всички мрежи и се върти насам-натам както му оттърва и както има полза! Главният виновник за дереджето в страната!Да се пенсионирам на възраст е!Да се маха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха!

  21 Окт 2023 17:24ч.

  И харакири на цял народ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шиши

  21 Окт 2023 18:53ч.

  Кабинетът Денков-Габриел , може да устройва Запада и САЩ , но не устройва българския народ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Росатом

  21 Окт 2023 20:24ч.

  Ало,Денков,май че успешно закри и АЕЦ Козлодуй!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато си стоите в къщи и не протестирате

  22 Окт 2023 21:00ч.

  ше ви мачкат денковци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи