Един православен архиерей в София: И как ще властваме сега над вас и над останалите?

Един православен архиерей в София: И как ще властваме сега над вас и над останалите?
Какво каза тези дни в София един православен архиерей (предавам смисъла, думите са различни)

 

 

„С дълбока сърдечна болка, гняв и ярост идваме във този град. Този град някога беше наш. После се явихте вие – незнайно откъде, от небитието сигурно – и ни го отнехте. И колкото пъти си го връщахме, толкова пъти ни го взимахте отново. Ето, днес трябваше да дойдем в него като у дома си, или по-добре – като господари. А идваме в чужбина, и то само като гости. Като равни. Какво унижение!

Този град някога беше сравнен със Рим. А ние бяхме не само сравнени – ние се нарекохме така. Нарекоха ни „Втори Рим“. Рим, но „втори“. А искахме да бъдем като първия. И щяхме да бъдем, ако не бяхте се явили вие. И кой ви изпрати? Несъмнено, Бог. Но защо, Господи?

Вие взехте не само този град – вие взехте вярата ни. Тази вяра, с която ние искахме и още искаме да властваме над света. След това я изговорихте на вашия език и я дадохте на други. А те я отнесоха – и то на вашия език - до края на земята. Дотам, докъдето ние не бяхме и сънували, че ще стигнем. И как ще властваме сега над вас и над останалите? Защо Бог ни унизи така?

Но ние се заклехме, че ще ви премахнем. Изтребвахме ви със оръжие. А след като загубихме оръжието си, нападнахме ви със лъжи. Употребихме всички подлости, които човешкият ум някога си е представял. Открихме и възпитахме безброй подлеци, предатели и лъжесвидетели. Извършихме всички престъпления, и дори съумяхме да ви ги припишем.

Накрая дойде време, когато повярвахме, че сме ви убили. И точно тогава, преди век и половина, вие възкръснахте – като от ада. И тогава ние извикахме пред лицето на целия свят: „Бъдете проклети! Проклети до края на вековете!“

Но само седемдесет години след това си взехме думите назад. Какъв срам!

Вие сте камъкът, в който се препънахме. Поради вас ни се случи онова, за което пише псалмопевецът: „Се, боле неправдою, зачат болезн и роди беззаконие. Ров изри, и ископа и, и падет в яму, юже содела. Обратится болезн его на главу его и на верх его неправда его снидет...“

Защото сега, след хиляда и повече години, разбрахме, че Бог ви е помагал. Не на нас, а на вас. И защо? Не знаем.“

 

 

Коментари

 • Кирил

  10 Ное 2015 15:46ч.

  Истината е, че Високата порта и ислямът са били толерантни към Българите и Българската църква, а гоненията на всичко Българско е било организирано от Гръцките Фанариоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой уши байряка, кой му тури знака

  10 Ное 2015 16:38ч.

  Преведено на свременен български: кой извънземен идиот от житните кръговете в банята го покани и кой му даде орден?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  10 Ное 2015 17:04ч.

  Браво!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  10 Ное 2015 17:29ч.

  Поздравления за Николай Гочев! "кой извънземен идиот от житните кръговете в банята го покани и кой му даде орден?" Идиотите са двама, един академик(за доктор хонорис кауза) и един "преценент"(за ордена)...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  10 Ное 2015 18:26ч.

  Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  10 Ное 2015 18:57ч.

  автора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво Гочев, само Божо ти е конкуренция вече

  10 Ное 2015 23:31ч.

  Е, в неформален кръг. Иначе никой не е чувал за теб и няма да чуе, защото си посредствен и тотално лишен от каквато и да било публична харизма (което е най-доброто, което може да се каже за теб).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех, Гочев, защо не се ограничиш в това, което

  10 Ное 2015 23:35ч.

  може би разбираш - гръцка граматика. Оттам нататък започват твоите беди. Исторически обобщения - слабо познание на историята; църковни изказвания - практическо непознаване на църковната история, да не говорим за църковното право. Пък и снимките ти вече свършиха, почна да се повтаряш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • безименен

  11 Ное 2015 2:56ч.

  Този път, Гочев, евалла! Преди това едва те дочитах. Давай нататък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БРАВО

  11 Ное 2015 8:33ч.

  Браво г-н Гочев ! Чудесна реакция!Противно на някои хейтъри ( виж някои коментарии по-горе) винаги Ви четя с интерес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bongo

  11 Ное 2015 13:05ч.

  Срам ме е от такива "автори" Яворе!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Православен

  11 Ное 2015 19:21ч.

  Браво на тоя православен архиерей му показахме къде зимуват раците. Браво и на комунистите, които ни подкрепиха в тая неравна борба. А браво и на Сталин, че някъде в 45 г. изтъргуваха да сме печеснайстия Рим. Браво на поганския народ, с основание са ни казвали гяури.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ееее Гочев ма може ли тъй...

  12 Ное 2015 3:42ч.

  "право куме та в очи". Рядко срещано явление сред днешния, обграждащ ни бълвоч. И доста елегантно, смея да твърдя, поднесено. Поклон Господине !!! За цялостната Ви обществена изява в последно време...и...кураж, естествено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фотий

  12 Ное 2015 9:19ч.

  Кириле, Толерантността на Високата порта към българите и Българската църква се изразява в изпращането на патриарх Евтимий на заточение и преминаването на БПЦ под юрисдикцията на Цариградската патриаршия, нали така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «Защо Бог ни унизи така?» О-о-о! Ние, гърците,

  12 Ное 2015 12:15ч.

  се договеждаме за отговора („договеждам се“ на вашия проклет славянски език значи „досещам се“, но това съвсем не значи че ние, гърците, не сме ГОВЕДА; ние „се договеждаме“ и защото сме си говеда — това на Господ му е кристално ясно). И Бог ни унизи, защото си спомни какво направихме някога — ние, един номадски народ от Северна Африка; ние — гдето бяхме почти цигани: то ли бербери, то ли араби, то ли сенегалски евреи (зер и евреите — и те не са нищо повече от едно мизерно сенегалско котило!). И какво направихме? Добрахме се до бреговете на Средиземно Море и си рекохме — там насреща има процъфтяващи острови! Те трябва да станат наши! И ние се втурнахме като облак скакалци — също както днес цялата измет на Близкия Изток и Северна Африка (пак Северна Африка!) се е втурнала да «усвоява» НЕУСВОЕНИТЕ от исляма европейски «ничии земи». И какво стана по-нататък? На островите, а и на континента — там, където днес регионът се нарича Балкански Полуостров, — заварихме интелигентни народи, развили по ония времена ВЕЛИКА КУЛТУРА. Ние ОТКРАДНАХМЕ тази тяхна култура и си я приписахме на себе си. Нарекохме я Древно-гръцка култура и така заблудихме цялото човечество, което от онзи миг насам взе да ни счита за Бащите на Човешката История. Ха-ха-ха! Та ние и от евреите се оказахме по-хитри! Но, уви — на Господ това не му се хареса…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи