Джефри Сакс: Войната в Украйна беше провокирана от САЩ и това трябва да се помни, ако искаме мир

Джефри Сакс: Войната в Украйна беше провокирана от САЩ и това трябва да се помни, ако искаме мир

Автор: Джефри Сакс, commondreams.org Следвайте "Гласове" в Телеграм

Признавайки, че разширяването на НАТО е в центъра на тази война, ние разбираме защо оръжието на Съединените щати няма да прекрати тази война. Само дипломатически усилия могат да постигнат това.

Джордж Оруел пише в „1984“, че „Този, който контролира миналото, управлява бъдещето: който контролира настоящето, контролира миналото.“ Правителствата работят неуморно, за да изкривят обществената представа за миналото. По повод войната в Украйна администрацията на Байдън многократно и недостоверно твърдеше, че украинската война е започнала с непровокирана атака на Русия срещу Украйна на 24 февруари 2022 година. Всъщност войната беше провокирана от Съединените щати по начин, който водещи американски дипломати са очаквали в продължение на десетилетия преди началото на войната, което означава, че войната е можело да бъде избегната и сега трябва да бъде спряна чрез преговори.
Признанието, че войната е провокирана ни помага да разберем как да я спрем. То не оправдава руската инвазия. Много по-добър подход за Русия щеше да бъде да започне дипломация с Европа и не-западния свят, за да обясни и се противопостави на американския милитаризъм и унилатерализъм. Всъщност непрестанният натиск на Съединените щати за разширяване на НАТО среща широко противопоставяне в цял свят, така че руската дипломация щеше да бъде по-ефективна от войната.
Екипът на Байдън непрекъснато използва думата „непровокирана“, последно в голямата реч на Байдън в годишнината от началото на войната, в неотдавнашно изявление на НАТО, както и в изявлението от последната среща на Г-7. Официалните приятелски настроени към Байдън медии просто повтарят папагалски Белия дом. New York Times е главният съучастник, описвайки инвазията като „непровокирана“ не по-малко от 26 пъти – в 5 редакторски статии, 14 колонки на сътрудници и 7 очерка на гост-автори!

В действителност имаше две основни провокации от страна на Съединените щати. Първата беше намерението на Съединените щати да разшири НАТО, включвайки Украйна и Грузия, за да обкръжи Русия в района на Черно море с държави от НАТО (Украйна, Румъния, България, Турция и Грузия, обратно на часовниковата стрелка). Втората беше американската роля в инсталирането на русофобски режим в Украйна с насилственото сваляне на украинския проруски президент Виктор Янукович през февруари 2014 година. Военната престрелка в Украйна започна със свалянето на Янукович преди девет години, не през февруари 2022, както правителството на САЩ, НАТО и лидерите на Г-7 ни карат да вярваме.
Ключът към мира в Украйна е в преговорите, въз основа на неутралитет на Украйна и неразширяване на НАТО.
Байдън и екипът му по външната политика отказват да обсъждат тези корени на войната. Признаването им би подкопало администрацията по три начина. Първо, би разкрило факта, че войната можеше да бъде избегната, или спряна рано, спестявайки на Украйна сегашната ѝ разруха, а на САЩ повече от 100 милиарда долара разходи до момента. Второ, това би разкрило личната роля на президента Байдън във войната, в качеството му на участник в свалянето на Янукович, а преди това като убеден поддръжник на военно-промишления комплекс и пръв привърженик на разширяването на НАТО. Трето, би принудило Байдън да седне на масата за преговори, осуетявайки продължаващия натиск на администрацията за разширяване на НАТО.

Архивите необоримо свидетелстват, че правителствата на Съединените щати и Германия нееднократно са обещавали на съветския президент Михаил Горбачов, че НАТО няма да се премести нито „инч на Изток“, когато Съветският съюз разпусна военния алианс на Варшавския договор. Въпреки това, плановете на Съединените щати за разширяване на НАТО започват в началото на 90-те години, много преди Владимир Путин да стане руски президент. През 1997 г. експертът по национална сигурност Збигнев Бжежински изложи графика на разширяване на НАТО със забележителна точност.
Американските дипломати и самите лидери на Украйна знаеха много добре, че разширяването на НАТО може да доведе до война. Великият учен и държавник Джордж Кенан нарече разширяването на НАТО „съдбовна грешка“ и написа в The New York Times, че: „Подобно решение се очаква да разпали националистическите, антизападните и милитаристичните тенденции в руското обществено мнение; ще окаже неблагоприятно въздействие върху развитието на руската демокрация; ще върне атмосферата на Студената война в отношенията между Изтока и Запада и ще подтикне руската външна политика в посоки, които определено не са по нашия вкус.“

Секретарят по отбраната на президента Бил Клинтън Уилям Пери обмисляше да подаде оставка в знак на протест срещу разширяването на НАТО. Припомняйки си този критичен момент от средата на 90-те, Пери каза следното през 2016 г.: „Първото наше действие, което наистина ни насочи в лоша посока, беше, когато НАТО започна да се разширява, включвайки източноевропейски държави, някои от които граничещи с Русия. По това време ние работехме в тясно сътрудничество с Русия и тя беше започнала да свиква с идеята, че НАТО може да бъде приятел, а не враг... но им беше много неприятно, че НАТО е точно на границата им и те силно ни призоваха да не продължаваме с това.“

През 2008 г. тогавашният американски посланик в Русия и сегашен директор на ЦРУ Уилям Бърнс изпрати грама във Вашингтон, предупреждавайки обстойно за огромния риск от разширяване на НАТО: „Аспирациите към НАТО на Украйна и Грузия не само засягат оголен нерв на Русия, те пораждат сериозна загриженост за последиците за стабилността в региона. Русия се чувства не само обкръжена и подложена на усилия за подкопаване на руското влияние в региона, но и се опасява от непредвидими и неконтролируеми последици, които биха засегнали сериозно руските интереси в областта на сигурността. Нашите експерти казват, че Русия е особено загрижена, че силното разделение в Украйна по отношение на членството в НАТО, при което голяма част от руската етническа общност е против членството, може да доведе до голямо разделение, включващо насилие или, в най-лошия случай, гражданска война. В такъв случай Русия ще трябва да реши дали да се намеси – решение, пред което тя не иска да се изправя.“

Украинските лидери съзнаваха ясно, че заявките им за влизане в НАТО биха означавали война. Бившият съветник на Зеленски Алекси Арестович заяви в интервю през 2019 г. „че нашата цена за влизане в НАТО е голяма война с Русия“.
През периода 2010-2013 г. Янукович настояваше за неутралитет, в съгласие с украинското обществено мнение. Съединените щати работеха тайно за свалянето на Янукович, както ярко е уловено от записите на тогавашния помощник-държавен секретар Виктория Нюланд и американския посланик Джефри Пайът, планиращи правителството след Янукович седмици преди насилственото сваляне на Янукович. Нюланд изяснява в разговора, че е в тясна координация с тогава вицепрезидента Джо Байдън и неговия съветник по националната сигурност Джейк Съливан, същият Байдън-Нюланд-Съливан отбор, който сега е в центъра на американската политика vis-à-vis Украйна.

След свалянето на Янукович избухна войната в Донбас, а Русия предяви претенции към Крим. Новото украинско правителство призова за членство в НАТО, а Съединените щати въоръжиха и помогнаха за преструктурирането на украинската армия, за да я направят оперативно съвместима с НАТО. През 2021 г. НАТО и администрацията на Байдън твърдо се ангажираха с бъдещето на Украйна в НАТО.

Непосредствено преди нахлуването на Русия в центъра на вниманието беше разширяването на НАТО. В проекта на Путин за договор между САЩ и Русия (17 декември 2021) се призовава за спиране на разширяването на НАТО. На заседанието на Съвета за национална сигурност на Русия на 21 февруари 2022 г. руските лидери поставят разширяването на НАТО като причина за война. В обръщението си към нацията в този ден Путин обяви разширяването на НАТО за основна причина за инвазията.

Историкът Джефри Робъртс неотдавна написа: „Можеше ли войната да бъде предотвратена чрез сделка между Русия и Запада за спиране на експанзията на НАТО и неутрална Украйна в замяна на солидни гаранции за украинската независимост и суверенитет? Напълно възможно.“ През март 2022 г. Русия и Украйна съобщиха за напредък към бързо договаряне за край на войната, въз основа на украински неутралитет. Според Нафтали Бенет, бивш премиер министър на Израел, който беше посредник, страните са били близо до постигане на споразумение, преди САЩ, Великобритания и Франция да го блокират.
Докато администрацията на Байдън обявява руското нахлуване за непровокирано, Русия търсеше дипломатически възможности през 2021 г., за да избегне войната, а Байдън отхвърли дипломацията, настоявайки, че Русия изобщо няма думата по въпроса за разширяването на НАТО. И когато Русия настояваше за дипломация през март 2022 г., отборът на Байдън отново блокира дипломатическото приключване на войната.

Признавайки, че разширяването на НАТО е в центъра на тази война, ние разбираме защо американското оръжие няма да приключи тази война. При необходимост Русия ще ескалира, за да предотврати разширяването на НАТО в Украйна. Ключът към мира в Украйна е в преговорите, базирани на неутралитет на Украйна и неразширяване на НАТО. Настоятелното желание на администрацията на Байдън за разширяване на НАТО с Украйна превърнаха Украйна в жертва на погрешните и непостижими военни аспирации на Съединените щати. Време е провокациите да спрат и преговорите да възстановят мира в Украйна.

Източник: commondreams.org

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Коментари

 • SapunRK

  03 Авг 2023 13:09ч.

  Уважавам много човек, който има смелост и мъдрост да се изправи и да критикува собствената си нация, щото това е полезно и оздравително за цялата нация. Но питам къде е бил г-н Сакс от 2007 г. насам: "Много по-добър подход за Русия щеше да бъде да започне дипломация с Европа и не-западния свят, за да обясни и се противопостави на американския милитаризъм и унилатерализъм. " Той не е ли гледал речта на Путин на мюнхенската конференция от тогава? И всички речи по-нататък. И всички декларации, пресконференции, загрижености и др. подобни. А че Путин падна в капан, това е ясно. И приказката за наивници, че влезли в Окрайна само, за да ги посплашат малко и да ги накарат да преговарят е признак или за световна наивност, или за капитална некомпетентност... Или за двете накуп, както се оказва най-често. Русия се оказа неподготвена и се хвана. Но Русия ще се справи, даже вече го прави. Ние да му мислим. Щото ние очевидно нямаме капацитета да се водим от теорията за рационалния избор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  05 Авг 2023 16:22ч.

  Сакс далеч не за първи път се изказва по темата. Явно ти за първи път го четеш. Сакс няколко пъти предупреждава и България да НЕ приема еврото, щото ще е пагубно за икономиката и. Сигурно и това не си чул...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  05 Авг 2023 16:30ч.

  Още нещо: изглежда, че тотално не разбираш целите на тази война, които съвсем не са просто да превземе Украйна. Чрез войната Русия озаптява разбеснелия се Запад, и то съвсем успешно. Западът губи много повече и с много по-бързи темпове от тази война. Влиянието и силата му намалява. Затова и войната се влачи. Даже ако си спомняш преди година и нещо руснаците почти бяха превзели Киев, но внезапно "необяснимо" отстъпиха огромни територии. Е, водят войната точно там, където на тях им харесва и много ефективно смилат западните сили и оръжия. А после ... ще се освободи пътя на запад и Русия ще постигне основната си цел: НАТО в границите от 1997...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ц. на сапун

  03 Авг 2023 13:29ч.

  Спорна е тая хипотеза, че Русия се е оказала неподготвена, и тия инсценирани уж преговори в началото имаха съвсем друга задача. Русия не тръгна да се справя в Украйна, Русия дръзна да оспори правото на НАТО да окупира източната половина на Европа, поддържайки колониални режими в нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SapunRK

  03 Авг 2023 13:46ч.

  Съгласен съм, че може да има и други тълкувания, а и не е сапун, но ако не се оправяш активно и ефективно с държава като Окрайна (най-бедната и най-корумпираната държава в Европа), къде си тръгнал срещу НАТО? Русия може да се справи и с НАТО, но някои хора я поставиха, умишлено или не, в положение да не убеждава дори много от собствените си граждани, че вече отново е способна да отстоява статута си на велика сила. В това отношение има много тежки въпроси, на които няма непосредствен и убедителен отговор: защо точно в момента война, защо само с 90 хил армия, защо НАТО се приближава към Русия вместо обратното, защо пропагандата е неефективна, защо нямаше икономическа и политическа подготовка та им взеха твърде много пари, които сега ще харчи Кокаински, и много др. ...) Да, ситуацията има много очаквани и не съвсем очаквани ползи за Русия в хода на антагонизма с НАТО. А НАТО и Западът като цяло са в екзистенциална криза, но явно на Русия ѝ е присъщо да изплува едва след многобройни, тежки и незадължителни страдания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • заради сапуна

  03 Авг 2023 14:00ч.

  На праведника не е дадено да живурка за удоволствия, затова. Който живурка за удоволствия, той по същество паразитира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SapunRK

  03 Авг 2023 16:12ч.

  Зависи какво ти доставя удоволствие. Ако на 50 още те радва хумора от Том и Джери...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросителни с много удивителни

  03 Авг 2023 14:07ч.

  Ето нещо много конкретно по повдигнатия въпрос: https://amfora.livejournal.com/912545.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  03 Авг 2023 14:42ч.

  Много добра ретроспекция на ролята на САЩ в настоящата свинщина. На всеки мислещ, образован и информиран човек, всичко това му е добре известно и напълно ясно. А простичкия факт, че колкото повече се повтаряше, че тази война е "не провокирана", само потвърждаваше истината, че беше напълно и целенасочено провокирана... Само глупаците и демагозите, като проскубани папагали, продължават да повтарят тази жалка лъжа. Хубавото е, че броят им намалява прогресивно и стабилно. Точно както жалка се оказа и смехотворната и неадекватна теза на Вашингтон, разтръбена в началото, че "целия свят бил срещу Русия", след като на практика се оказа, че останалия свят и целия глобален Юг се изправи срещу "златния милиард", заставайки зад Русия, защото точно това наблюдаваме напоследък. Също факт. Идва нова ера, в която ЗападнАЛият свят губи позиции, както губи и колониалното си господство, а който не го разбира, просто играе с губещи карти…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  03 Авг 2023 15:56ч.

  Всички войни са провокирани по някакъв начин. Например СССР провокира нацистка Германия 1940-1941. Отгорността за войната обаче е на този, който я е започнал. В случая Русия започна войната в Украйна, това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - "СССР провокира нацистка Германия 1940-1941"

  03 Авг 2023 19:30ч.

  Косев, да не си възкръсналият таваг. Гьобелс? С този вербален плонж ставаш планетарна звезда на новоговора ала 1984 година. Да не говорим за утвърдените мъдрости а-ла-Лафонтен - там се възкачваш на пиедестала Най-велик микроб на мисълта за десетилетието. Признавам - тези твоите изхвърляния са действително много качествени и гръмотевични флатуленции... - Да не си случайно в управляващият козяшки екип?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • косев

  04 Авг 2023 3:50ч.

  мноо си тъп, Саше!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разпускане НАТО и ЕС, изтегляне на ФАЩ от Стария свят.

  03 Авг 2023 14:51ч.

  Да си се оправят в рамките на АУКУС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "В проекта на Путин за договор между САЩ и Русия (17 декември 2021) се призовава за спиране на разширяването на НАТО".

  03 Авг 2023 17:08ч.

  Джефрито си мисли, че само той знае какво е написано в проекта-В.В.Путьо си искаше "нова Ялта" със сфери на влияние, т.е. разделяне на Европа. Инфраструктурата на НАТО от източноевропейските страни да се разруши(т.е. НАТО да се изнесе оттам). Фьодор Лукянов (главен редактор на списание „Русия в глобалните въпроси“), смята, че Москва знае, че документите ще бъдат отхвърлени, така че целта на това предложение може би е „да се позове на факта, че е предложила”. "Въпросът е в полагането на целта: защо се предлага такъв документ. Невъзможно е да си представим не само приемането на западните му колеги, но дори и началото на някакъв вид диалог на тази основа“, каза експертът по международни въпроси Лукянов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дрън-дрън

  03 Авг 2023 20:34ч.

  Глупости. През пролетта на 2021 Украйна под диктовката на САЩ промени стратегията си и включи връщане на Донбас и Крим с военни средства, т.е., почти в прав текст се отказа от Минските съглашения. Струпа 150000 войска на фронтовата линия с Донбас. Войната беше неизбежна и ултиматът на Путин беше последен отчаян опит да приведе запада в чувство. А реално арт-подготовката на ВСУ започна няколко дена преди 24 февруари - по Донбас обстрелите се увеличиха в пъти. Путин нямаше добър вариант, това за дипломацията на Сакс е наивно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прасета в космоса

  03 Авг 2023 17:28ч.

  Джефри Сакс не го споменават нещо по нашите официози, само се чудя защо Денков не го е заклеймил от някоя международна трибуна, за да не се налага американците да го правят, а някой трол да го добави за ликвидиране в "Миротворец".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пророчицата Пенка

  06 Авг 2023 15:01ч.

  Монтеки и Капулети. Имаме сделка. Едните получават Украйна,другите Германия(икономиката и-над 2 трилиона външен дълг )и разнебитена Европа. Вие чакайте цифровото евро и на море в Тутракан(щото на Халкидики няма да действа).Да ни е честито на всички тъпанари .Русия вече прие закона за цифровата рубла.А и те(руснаците)на море в Сибир,щото в Сочи като на Халкидики. АНАДЪМ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  06 Авг 2023 21:07ч.

  Уважаеми Сър Джефри Сакс,набийте в пазната кратуна на стареца Джо една голяма фуния и напълнете с мозък и разум кухината,белки се събуди и да помисли,какви ги върши този склеротик. Всеки ден,той тика света към трета световна атомна война.Тикнете го в изолатор ,там да си довърши дните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи