Джефри Сакс пред ООН: САЩ и НАТО са в основата на конфликтите в Украйна и Сирия. Съветът за сигурност може да ги реши, както и този между Израел и Палестина

Джефри Сакс пред ООН: САЩ и НАТО са в основата на конфликтите в Украйна и Сирия. Съветът за сигурност може да ги реши, както и този между Израел и Палестина

Джефри Сакс свидетелства на срещата на Съвета за сигурност на ООН на 20 ноември 2023 г. по покана на китайското председателство.

Господа Президент, посланици, Генерален секретар, госпожо президент на НБР Русеф, изтъкнати дипломати, дами и господа. Днешната среща се провежда по време на няколко големи войни. В свидетелството си ще се спра на четири – Украинската война, която започна през 2014 г. с насилственото сваляне на президента на Украйна Виктор Янукович, Израелско-Палестинската война, която се подновява постоянно от 1967 г. насам, Сирийската война, която започна през 2011 г. и Сахелската война, която започна през 2012 г. в Мали, а сега се разпростря из цялата област Сахел. Тези войни може да изглеждат трудно разрешими, но не са. В действителност бих предположил, че и четирите войни могат да бъдат приключени бързо чрез споразумение в рамките на Съвета за сигурност на ООН. Една от причините е, че големите войни трябва да бъдат подхранвани отвън, с външни финанси, както и с външно въоръжаване. Съветът за сигурност на ООН може да вземе решение да потуши тези ужасни войни като възпре външното финансиране и въоръжаване. Това ще изисква споразумение между великите сили. Другата причина, поради която тези войни могат да свършат бързо е, че те са в резултат на икономически и политически фактори, които могат да бъдат разрешени чрез дипломация, вместо чрез война. Разрешавайки пораждащите ги политически и икономически фактори, Съветът за сигурност може да създаде условия за мир и устойчиво развитие. Нека разгледам всяка от тези четири войни накратко.

Войната в Украйна има две основни политически причини. Първата е опитът на НАТО да се разшири до Украйна, въпреки навременните и постоянни възражения на Русия. Русия смята присъствието на НАТО в Украйна за сериозна заплаха за сигурността на Русия. Втората политическа причина е етническото разделение между Източна и Западна Украйна, отчасти по лингвистични и отчасти по религиозни оси. След свалянето на президента Янукович през 2014 г. етнически руските региони се отцепиха от правителството след преврата и призоваха за защита и автономия. Споразуменията от Минск 2, подкрепени от настоящия Съвет с резолюция 2202, призоваваха регионалната автономия да бъде включена в конституцията на Украйна, но споразуменията никога не бяха приложени от Украйна, въпреки подкрепата от Съвета за сигурност на ООН.

Икономическата причина за войната е резултат от факта, че икономиката на Украйна е обърната както към Запада и Европейския съюз, така и на Изток, към Русия, Централна Азия и Източна Азия. Когато ЕС се опита да договори споразумение за свободна търговия с Украйна, Русия изрази загриженост, че нейните собствени търговия и инвестиции в Украйна ще бъдат подкопани, в случай че не се сключи тристранно споразумение между ЕС, Русия и Украйна, за да се гарантира, че украинско-руските търговия и инвестиции ще продължат да се развиват, наред с търговските отношения между ЕС и Украйна – това е добре познато явление в търговските преговори. За жалост, ЕС явно не беше готов да преговаря с Русия за подобно тристранно уреждане и конкурентната източно-западна ориентация на украинската икономика никога не беше разрешена. Този Съвет може да прекрати войната бързо, като разреши породилите я политически и икономически причини. На политическия фронт петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност трябва да се съгласят да разширят гаранциите за сигурност на Украйна, като същевременно се съгласят, че НАТО няма да се разширява в Украйна и по този начин разрешат загрижеността на Русия от разширяването на НАТО. Съветът трябва също да работи за постигане на трайно управленско решение за украинските етнически разделения.

В икономически план има две съображения – едното е в политиката, а другото във финансите. В политическо отношение в най-висш интерес на Украйна е да се присъедини към Европейския съюз, като същевременно поддържа отворена търговия и финансови отношения с Русия и останалите страни от Евразия. Търговската политика на Украйна трябва да е инклузивна, а не разделителна, и да позволява на Украйна да бъде жизнен икономически мост между изтока и запада на Евразия. Във финансово отношение Украйна ще има нужда от финансиране за възстановяване и за нова физическа инфраструктура, като железопътна мрежа, възобновяема енергия, 5G и модернизация на пристанищата. Както описах по-горе, препоръчвам на Съвета за сигурност да създаде нов Фонд за мир и развитие, за да подпомогне мобилизирането на финансиране в помощ на Украйна и на други военни зони да загърбят войната и да се обърнат към възстановяване и дълготрайно устойчиво развитие.

По същия начин можем да разгледаме войната в Израел и Палестина. Тук войната също може да бъде приключена бързо от Съвета с прилагането на множеството резолюции на Съвета за сигурност, направени в течение на няколко десетилетия, призоваващи за завръщане към границите от 1967 г. и прекратяване на заселническите действия на Израел в окупираните територии, както и прилагане на решението за две държави, включително на резолюции 242, 338, 1397, 1515 и 2334 на Съвета за сигурност на ООН. Ясно е, че Израел и Палестина са неспособни да постигнат споразумения в съгласие с тези резолюции на Съвета за сигурност и хардлайнерите от двете страни многократно са разочаровали посредниците, които търсят мир въз основа на решението за две държави. За това според мен е крайно време Съветът за сигурност на ООН да наложи своите решения, прилагайки справедливо и трайно решение, което е в интерес както на Израел, така и на Палестина, вместо да позволява на хардлайнерите от двете страни да игнорират волята на този Съвет и по този начин да застрашават глобалния мир. Моите препоръки са този Съвет незабавно да признае държавата Палестина в рамките на дни или седмици и да приветства Палестина като пълноправен член на в Обединените нации, със столица в Източен Йерусалим и със суверенен контрол над ислямските свети места. Съветът трябва да предостави мироопазващи сили основно от съседните арабски страни, за да се подпомогне осигуряването на сигурността в Палестина. Този изход е преобладаващата воля на международната общност и демонстрираният интерес и на Израел, и на Палестина, независимо от гласовитите възражения на твърдите реакционисти от двете страни на разделението. Политическата стратегия трябва да бъде придружена от икономическа стратегия. Главното е новата суверенна държава Палестина да бъде икономически жизнена и аз ще дам няколко примера как това може да бъде постигнато. Но най-вече Израел и Палестина трябва да станат част от интегриран устойчив план за развитие за Източното Средиземноморие и Близкия Изток, който подкрепя климатичната устойчивост и преминаването на региона към зелена енергия.

По подобен начин Съветът може да прекрати войната в Сирия. Сирийската война избухна през 2011 г., когато няколко регионални сили и Съединените щати обединиха усилия, за да свалят правителството на сирийския президент Башар ал-Асад. Тази дълбоко погрешна операция за смяна на режима се провали, но тя отприщи продължителна война с огромни кръвопролития и разруха, включително на древни места и обекти на културно наследство. Съветът трябва да изясни, че всичките пет постоянни страни членки и страните в съседство на Сирия са в пълно съгласие, че всякакви опити за смяна на режима са вече перманентно приключени и че Съветът за сигурност на ООН възнамерява да работи тясно със сирийското правителство за възстановяването и развитието. В икономическо отношение най-доброто, на което Сирия може да се надява, е да стане тясно интегрирана с Източното Средиземноморие и близкоизточния регион, особено чрез изграждането на физическа инфраструктура, свързваща Сирия с Турция и Близкия Изток и средиземноморските страни.

Войната в Сахел има сходни причини – точно както регионални сили и Съединените щати се опитаха да свалят режима на Башар ал-Асад през 2011 г., силите на НАТО искаха да свалят режима на Муамар Кадафи и, опитвайки се да го направят, силно надхвърлиха правилата на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, която беше оторизирала защитата на либийското цивилно население, но със сигурност не беше оторизирала водена от НАТО смяна на режима. Насилственото сваляне на либийското правителство бързо се разпространи в бедните страни от региона на Сахел. Бедността направи тези сахелски държави изключително уязвими от въоръжени групировки и милиции. Резултатът беше насилие, което продължава и до днес, и множество преврати, които сериозно осуетяват възможностите за икономическо подобряване. Страните от Сахел представляват естествено обединение за регионални икономически инвестиции в инфраструктура. Целият регион спешно се нуждае от инвестиции в електрификация, дигитален достъп, вода и хигиенни съоръжения, както и в железопътния и пътния транспорт, социалните услуги и най-вече образованието и здравеопазването. Тъй като Сахел е сред най-бедните региони на света, ако не и най-бедният, правителствата са крайно неспособни да финансират нужните инвестиции. Тук също, вероятно повече отколкото във всеки друг регион, Сахел се нуждае от външно финансиране, за да направи преход от война към мир и от крайна бедност към устойчиво развитие.

Всички пет постоянни членки, както и целият свят, понесоха сериозни последици от продължаването на тези войни. Всички страни плащат цената във вид на финансово бреме, икономическа нестабилност, риск от тероризъм и риск от по-всеобхватна война. Съветът за сигурност е в позицията да предприеме решителни действия за прекратяване на войните, именно защото е ясно, че интересът на всички членки на Съвета за сигурност, и най-вече на всички пет постоянни членки, е тези продължителни войни да бъдат доведени до техния край, преди да ескалират в още по-опасни конфликти. Съветът за сигурност е натоварен със значителни правомощия от Хартата на ООН и когато има решимостта на своите членове, той може да разполага миротворци и дори армии, ако е необходимо. Той може да налага икономически санкции на страни, които не се подчиняват на резолюциите на Съвета за сигурност. Той може да предоставя гаранции за сигурност на държавите. Той може да прибягва към Международния наказателен съд, за да спре военни престъпления. Накратко, Съветът за сигурност е в състояние да наложи своите резолюции, ако реши да го направи. В името на глобалния мир, нека Съветът сега избере да приключи тези войни. Съветът за сигурност на ООН може също да подсили своя инструментариум, ангажирайки се в икономическо изграждане на мира, наред с обичайните решения относно граници, мироопазващи сили, санкции и други подобни. Вече няколко пъти съм споменавал идеята за създаване на нов Фонд за мир и развитие, който Съветът за сигурност може да използва, за да създаде позитивна динамика за устойчиво развитие и да работи с други инвеститори, като Световната банка, МВФ, регионалните банки за развитие, като НБР и други, за съвместни инвестиции в изграждането на мир. Бих препоръчал три ориентира за подобен фонд. Първо, да бъде финансиран от големите сили, чрез прехвърляне на част от техните военни разходи за глобално миротворство. САЩ например сега харчат грубо 1 трилион долара годишно за оръжие. Китай, Русия, Индия, Саудитска Арабия са следващите по разходи, чиято обща стойност на разходите се равнява на половината от тази на САЩ. Ако приемем, че тези страни намалят военните си разходи само с 10% и пренасочат спестените средства към Фонда за мир и развитие – само това ще освободи 160 милиарда долара на година. Второ, Фондът трябва да набляга на регионалната интеграция. Това е задължително за постигането на мир, както и за успешното развитие. На Украйна ще се помогне да се интегрира както на Запад, така и на Изток. На Израел, Палестина и Сирия ще се помогне да се интегрират в мрежата на източното Средиземноморие и Близкия Изток. На страните от Сахел ще се помогне да разчупят изолацията си и липсата на услуги чрез мрежа от инфраструктура. Трето, Фондът за мир и развитие ще си партнира с други финансови потоци, като китайския Път и Пояс, Глобалния портал на ЕС, глобалното партньорство за инфраструктура и инвестиции на Г-7 и засилени заеми от Бретънудските институции и регионалните банки за развитие, както Генералният секретар призова. Интересното е, че Фондът за мир и развитие може да бъде носител на по-големи инвестиционни партньорства, свързващи Китай, ЕС, САЩ и Г-7, което също би било принос към мира, не само към прекратяването на днешните войни, но и към засилване на сътрудничеството между големите световни сили.

Точно на отсрещната страна на улицата е стената на Исаия с визионерските думи на големия юдейски пророк от 8 век пр. Хр. „Ще изковат мечовете си в рала и копията си в сърпове. Народ срещу народ няма да вдига меч и вече няма да се учат на война“. Време е да почетем думите на Исаия като прекратим тези безполезни и разрушителни войни, орежем военните разходи и превърнем спестеното в нови инвестиции в образование, здравеопазване, възобновяема енергия и социална грижа. Като американец съм горд, че най-великият ни президент Франклин Делано Рузвелт беше визионерът, който предвиди установяването на тази велика институция. Твърдо вярвам в капацитета на Обединените нации и на този Съвет за сигурност да пазят мира и да промотират устойчивото развитие. Когато всички 193 държави членки на ООН, или 194 с членството на Палестина, започнат да живеят според Хартата на ООН, ние ще имаме нова глобална ера на мир и устойчиво развитие.

Благодаря ви!

Превод за "Гласове" Екатерина Грънчарова

 

Видеото можете да гледате като влезете в Ютуб през горния линк.

 

Коментари

 • Конфуций

  27 Ное 2023 13:55ч.

  Достойният човек знае кое е справедливо, простият знае кое е изгодно. В делата, достойният се ръководи от справедливостта, а простият – от изгодата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  27 Ное 2023 14:09ч.

  апцалутно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  27 Ное 2023 16:51ч.

  Все още има достойни хора по света . Малко са , но ги има . Конфуций го е казал кратко и точно .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  27 Ное 2023 14:27ч.

  Джефри, ни бута към Бретънуудските институции ,ми нали те са в основата на всичко което се случва сега професоре.Не може да бъде винен,такава е мисловната матрица в която живее и не може да я надскочи.Фонд за мир и развитие предлагаш да бъде създаден,няма лошо,само,че е добре да изясниш,къде ще е седалището му,кой ще го ръководи,финансиране(без МВФ и Световната банка) и други подробности.Иначе остава усещането,че ще получим още от същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • sseed

  27 Ное 2023 16:16ч.

  Да, съвършено вярно!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крайно време е тия седалища да са на ротационен принцип

  27 Ное 2023 17:09ч.

  Информацията е в компютрите, трябва им по един стол и да работят. Ако трябва и от домовете си, всеки на континента си. И без това струват прекалено скъпо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КоКо

  27 Ное 2023 23:25ч.

  На джефри в главата му е най-простичкия план - дадохме над 200 милиарда да унищожим украйна, сега ще напечатаме (САЩ) още толкова да я възстановим. Под формата на заеми, разбира се. Сладур.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  27 Ное 2023 14:37ч.

  Иво МОЧА-та, Оги Жабата, Генчо Миндята и Ванко Кьоравото не харесват това...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я СЕН

  27 Ное 2023 15:53ч.

  Предлагам Шиши лоената топка, Боко изпрания, Киро - торба лъжи , Кокорчо Спецов - финансовия гений, Христо мравояда на закони , малкото генералче с голям размах Атанасов, руско - украинския министър на джангъра Тагаренко , Лена пиарката на Парапетов да оглавят световното командване за мир , че България стана тясна за големите им планове. Нека целия свят види кон боб яде ли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пак да повторим двете причини за войната

  27 Ное 2023 16:15ч.

  Първата - разширяването, ака окупацията, на нови земи, на блока НАТО на Изток и за сметка на руския свят. Втората - ревността на глобалния хегемон спрямо всестранното замогване на руския свят. Всякакви други позовавания на морал и международно право у влъхви и тролове на соросиадата са поводи, а не причини, и визират последиците от империалистическа стратегия у западащия мастодонт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Размечтал се е професорът,

  27 Ное 2023 16:25ч.

  в рамките на закона. Какъв съвет за сигурност, за чия сигурност? Нека станат 20 члена и да няма постоянни членове, а всяка година да се сменят 5 с нови, мандатност един вид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 5 нови,

  27 Ное 2023 17:14ч.

  по един от всеки континент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  27 Ное 2023 16:58ч.

  Хубаво призовава за заделяне на 10% от военните разходи във "Фонд на мира". Но като си спомним как ЕС харчи парите от неговия си "Европейски фонд на мира"... Та да припомня - за оръжия за Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЕРЕ

  27 Ное 2023 23:30ч.

  Това, да предлагаш 10% от военните разходи да отиват за мирни цели е такава нескопосана и пошла шега, както компаниите за добив на нефт, които финансират (предварително обречени) научни изследвания за разработване на алтернативни източници на енергия. Джефри е куха говореща тиква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сава

  27 Ное 2023 19:02ч.

  Толкова хубаво , че чак утопично. Американската военна машина се нуждае от нови бойни полета и никога няма да позволи това . Да го каже първо на кукуригуто Джо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шегобиец

  27 Ное 2023 23:23ч.

  Според Джефри Сакса, новата държава Палестина трябвала да се ангажира на първо място в участие в съюз за устойчиво развитие и зелена енергия като условие за успеха и добруването на народа й?! Откъде го изкопаха този лалугер? А, познанията му за конфликта в (п)Окрайна са на ниво вечерни новини по CNN.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велло

  27 Ное 2023 23:35ч.

  Този хубавец наистина си мисли, че конфликта в Покрайна започва някъде малко преди Февруари 2022 и се свежда до различия в религиозния микс на населението в източната част. След това поставя в едно изречение Палестина и зелена енергия в опит да реши конфликт по-сложен от квантово уравнение. Потрес!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джефри Саксофона

  27 Ное 2023 23:37ч.

  Този е надрънкал по-големи безумия от тези, налични в песните на Джон Ленън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Masscott

  27 Ное 2023 23:39ч.

  О, Джефри, скрий се...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баничар-Банкер

  27 Ное 2023 23:41ч.

  ..."и засилени заеми от Бретънудските институции и регионалните банки за развитие..." Ама, ето какво НАИСТИНА има предвид този мушмул.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  28 Ное 2023 7:42ч.

  Поканен от Китайското председателство... И джаста праста - от тук от там, каквото му е нужно за неговите тези. А че Янукович наруши Конституцията на Украйна, поради което хората излязоха на улицата е факт, който е без значение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ай стига ве

  28 Ное 2023 9:48ч.

  Кои хора бе, пак американските платени марионетки ли? Те са толкова хора, колкото маймуната е човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  28 Ное 2023 19:41ч.

  Дори и утопична една идея за мир не бива да бъде отхвърляна априори. ТСВ вече започна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи