"Дойче веле": САЩ нямат оръжие за Украйна, опразват складове в чужбина

"Дойче веле": САЩ нямат оръжие за Украйна, опразват складове в чужбина

Следвайте "Гласове" в Телеграм

За да доставят обещаното оръжие на Украйна, САЩ ще посегнат на запасите си, държани в оръжейни складове в Израел и Южна Корея. Просто САЩ и Европа не са подготвени за конвенционална война от такъв мащаб, твърди експерт. 

Дебатът за военната помощ за Украйна се концентрира основно върху танковете и противоракетните системи, от които се нуждаят украинците. Друг акцент се поставя върху исканите от Киев изтребители. Почти никой не говори за огромните количества муниции, изпращани на Украйна. Само САЩ са доставили или са обещали на Киев над един милион артилерийски снаряди. Но американците изпитват все по-големи затруднения да осигурят нужните количества и са принудени да използват запасите си в оръжейни складове в Израел и Южна Корея. 

"Това се превръща в проблем", казва Макс Бергман от Центъра за стратегически и международни изследвания CSIS във Вашингтон. „Дължи се на факта, че през последните 20 години след атентатите от 11 септември в САЩ американците и европейците се концентрираха основно върху неконвенционални конфликти, като войната срещу тероризма или бунтовниците в Ирак или Афганистан", допълва той. 

Така изведнъж САЩ се оказаха в ситуация да подкрепят (в лицето на Украйна) една държава, която е въвлечена в конвенционална война в Европа с една голяма военна сила. 

Връщане към производството на конвенционално оръжие 

Но също и оръжейната индустрия напоследък се концентрира върху нови високотехнологични оръжейни системи и като че ли малко занемари производството на конвенционално оръжие. Тя не може просто да премести шалтера, обяснява Бергман. „Това е процес, който сега започва. Възниква празнина, за запълването на която САЩ ще трябва да отворят оръжейните си депа. Ще отнеме години, докато те отново бъдат попълнени." 

Но същото важи и за Европа: европейските оръжейни концерни трябва да започнат отново да произвеждат такова оръжие. Досега водещи за тях не бяха собствените потребности на Европа, а световният износ. Сега се налага промяна на посоката, уверява оръжейният експерт: „Честно казано трябват нови инвестиции. Германия, Европейският съюз и другите европейски страни не само трябва да увеличат разходите си за отбрана, но и да се концентрират върху най-важното", допълва Бергман. 

Наличности от Израел и Южна Корея 

За целта се налага Вашингтон да преговаря с Израел и Южна Корея. Складираните там американски оръжия са собственост на САЩ, но те се пазят за възможни конфликти в Близкия Изток или Азия. Затова наличностите там трябва да бъдат отново запълнени по най-бързия начин. 

В същото време не е изключено съпротивата срещу американските военни помощи за Украйна да започне да нараства в Американския конгрес. От началото на тази година републиканците имат мнозинство в Камарата на представителите. Като цяло те не възразяват срещу помощите за Украйна, но имат забележки относно размера на тази помощ. Според Макс Бергман истинското предизвикателство ще бъде дали и през 2024 година ще имаме военна подкрепа за Украйна в сегашните мащаби. Много по-актуален става и въпросът за ангажимента на Европа. Ако САЩ вече няма да могат да подкрепят военно Украйна в същите обеми, както през 2022 и 2023 година, тогава тежестта ще се пренася все повече към Европа, допълва експертът по въпросите на отбраната. 

Източник "Дойче веле"

 

 

 

Коментари

 • САЩ са обречени

  31 Яну 2023 20:15ч.

  Само дето не е съвсем ясно колко нови членове на наследника на ООН ще дадат. В Европа пък се очертава бройката на столиците да се редуцира за сметка на евроатлантическите протекторати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Дойче веле": САЩ нямат оръжие за Украйна, опразват складове в чужбина

  04 Фев 2023 9:54ч.

  Да се разбира: САЩ нямат оръжие за Украйна, опразват чужди складове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • то да бяха само складовете с връжия

  31 Яну 2023 20:25ч.

  то селяните от жълтата река ако им спрат корабите със стока за един меец, край с кратката исторея на тоа грейт пийпъл, дето кибрит не си произвеждат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радвайте се путинофили!

  31 Яну 2023 21:13ч.

  Нали това искате...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тц. Имаме недовършена работа с вас

  31 Яну 2023 23:09ч.

  От бащите и дядовците ви имате едни вересии останали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  31 Яну 2023 21:21ч.

  Колко весели са юначетата от снимката! Приличат на взвод немирни малчугани от детска градина "Зайче с чифте", току-що получили подаръци от Дядо Коледа. Като елхи са се накичили с пушкала. А едрият брадаткато стиска Жавелинче, приличащо на голямакалибрено парче хамбургски слам. Любопитно е колко ли от тези юнаци все още са живи и неосакатени?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бе хитри, ама тъпи тия янки

  01 Фев 2023 9:36ч.

  Те ще посегнат на запасите в Израел и Юк, обаче има сили, които ги дебнат и току-виж някой им инсценира по една нежелана войничка в Близкия Изток или около Кореяския п-в. Те затова след нападението с дронове, което Файненшъл Таймс им организира в Иран, изведнъж се дръпнаха уплашени, защото се усетиха, че ги подставят, и даже Нетаняху се разхленчи пак с дежурното клише, че Иран не трябвало да бъде оставян да произведе ядрено оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това "опразване на складовете" си е по проект

  02 Фев 2023 21:51ч.

  От преди няколко години в петоъгълната къща предвиждат да подменят остарелите абрахамс с друго оборудване... Просто освобождават място за новото производство... Мислите, че са чак тъй зле, че не можеха да организират изгтеглянето си от Афганистан заедно с оръжието си ли? Имат цяла наука "Projwect Management" разработена от военните... Не, оръжието го оставиха нарочно, и то с цел да се появи на фронта в U-crane и да се спестят разходи за двоен транспорт, докато ВПК работи на пълни обороти за радост на всички инвеститори, огромен брой от които са в тяхното НС...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи