Даниел Вълчев в "Кръг квадрат": Възможна ли е правова държава без демокрация?

Даниел Вълчев в "Кръг квадрат": Възможна ли е правова държава без демокрация?

Какво е правова държава и възможна ли е без демокрация? Какви са предизвикателствата пред либералната демокрация? Ефективни ли са съвременните механизми за ограничаване на овластяването на радикалните мнозинства? Справедливостта или мирът е идеал на правото? Трябва ли някой да стои извън правото, за да го осигурява? Работи ли правото в извънредни ситуации? Разговор между Даниел Вълчев, Тончо Краевски, Радослав Илиев и Андрей Райчев в предаването "Кръг квадрат".

Даниел Вълчев: В последно време понятията "демократична държава" и "правова държава" се употребяват, като частично припокриващи се и свързани. Исторически, според мен, това не е непременно така. Повечето хора може би знаят, че самата идея за правова държава е, като че ли немска идея и повечето изследователи я свързват с Кант и неговото разграничение между правова държава и полицейска държава. При Кант правовата държава не е въпрос на начин на управление, а на това дали има едно самоорганизиращо се мнозинство, което да е относително независимо от институциите в държавата. През 1991 г., когато се правеше българската конституция, в преамбюлът ѝ се записа, че България ще се стреми да стане демократична, правова и социална държава, тоест и тогава ги мислихме едно с друго. За да поставя все пак основа за дебат, ще кажа, че има големи автори като Ханс Кензел, който счита, че в словосъчетанието "правова държава" няма кой знае какъв смисъл, тъй като няма държава без право, а в концепцията на Келзен държавата е самото право и правото е самата държава.

Андрей Райчев: Имам един сериозен проблем и той е в следното - право значи някакъв вид ред и това той да се спазва, но право има и в държавата на Хамурапи. И там е имало цар и той е имал право да се разпорежда, както намери за добре. Демокрацията значи някакъв вид свобода. Не навсякъде, където има ред, има свобода и обратното. В Германия има демокрация от стотина години, в България има демокрация също оттогава, даже формално погледнато по-дълго от Германия. Но в Германия има правова държава много преди това. Германецът е учен да живее в право столетия, което изобщо не значи, че е учен на свобода и волеизявление. Тоест не е ли правото нещо, над което се надстроява свободата?

Радослав Илиев: Правото съдържа в себе си въпроса за справедливостта. И тя възниква демократично, т.е. когато ние се съгласяваме, че нещо е справедливо или като нещо априорно. Демокрацията, обратно, няма същност и съдържание, тя е просто форма. В демокрацията може да се реализира справедливост, но това не означава, че в недемократични форми на управление не може да има справедливост и усет за право. В този смисъл има ли тогава правова държава?

Тончо Краевски: Има такова понятие като "съдържателна демокрация", което се е практикувало в Германия през 30-те години и донякъде в СССР и това нещо няма нищо общо с правовата държава. Демокрацията и правовата държава са съществували и на места продължават да съществуват като две отделни неща. Правова държава без демокрация е по-лесният пример, но ще се опитам да дам пример и за обратното. Например, идеята за правото в комунистическа Русия, с което тя експериментира през 30-те години, а именно работниците да се организират в съвети и да вземат изключителна власт върху целия правов ред в частната и публичната сфера, като взимат решения без процедура, без съдебен контрол, който да ги спре.

Андрей Райчев: Да, такъв е замисълът, но на практика това никога не се случва. Партията взима всички решения и никаква демокрация не настъпва. Те си представят това като висша форма на демокрация, именно защото няма никакво право. В тази държава категорично няма демокрация, това е пролетарска диктатура.

Тончо Краевски: Затова дадох този пример, защото демокрацията, ако не е ограничена с право, лесно се изражда в тирания. Ако тя не е ограничена с правни отношения тя се превръща в диктатура на тълпата, която може да отнема собственост и да осъжда на смърт определени хора и така спира да отговаря на хубавите конотации за нея. Всъщност, когато говорим за демокрация, ние винаги си представяме именно правова държава.

Даниел Вълчев: За мен голямото противоречие не е между правовостта и демокрацията, а се проявява между либерализма и демокрацията. Интересен е конфликтът, който се корени в либералната демокрация. Либерализмът изначално е свързан със свободата, докато демокрацията е по-скоро колективистичен възглед. Можем ясно да наблюдаваме как с развитието на демокрацията недоверието към възможни радикални мнозинства рязко се засилва. До Втората световна война хората без собственост и образование не са допускани да гласуват. След отпадането на тези ограничители, се появяват нови три, които да държат радикалните мнозинства далече от властта...

Целия разговор вижте тук

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  01 Апр 2023 10:20ч.

  Понятието демокрация, още повече либерална, толкова много се изтърка и изгуби реален смисъл, щото се оказа, че въпросът се изчерпва с правилата на Сащ и господството на долара. Всички други се превърнаха в доброволни колониални роби, с които Сащ може да си играе както и когато му скимне, единствено в негова полза! За това нетърпимо положение иде реч с отпочването на СВО и само патологичните глупаци, все още продължават да не го разбират!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И къде видяхте демокрация, че и правова държава в поробените от САЩ страни?

  01 Апр 2023 16:18ч.

  Дементния старец, който управлява днес САЩ дойде на власт след откровено фалшифицирани избори. За състоянието на нещата в поробените народи изобщо няма какво да се говори. Утре тук ще се състоят поредните напълно фалшифицирани по американски образец избори. Правова държава в демократичен сос отвсякъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  01 Апр 2023 17:51ч.

  "Утре тук ще се състоят поредните напълно фалшифицирани по американски образец избори" ++++++++++++++++++++++++++

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе ей

  01 Апр 2023 17:50ч.

  да ви имам проблемите? Честно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  01 Апр 2023 18:14ч.

  Това ми прлича на среднвековните диспути кплко дявола могат да се съберат на върха на една игла. Право и демокрация няма как да бъдат сравнявани, защото нямат общ признак. Да се разберат, какво разбират под право - свободата да искаш нещо или система от правила, която да държи обществото сплотено, т. е. отрицателна обратна връзка. А пък демокрацията си е някаква форма на управление, която по никакъв начин не е свързана с право, справедливост и пр. Учудвам се, как умни хора са събрали такъв тюрюгювеч в опита си да се правят на интересни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредното

  01 Апр 2023 19:35ч.

  Нищоказване..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мммдааа, право и светлина

  01 Апр 2023 19:38ч.

  Тттттттонч, тттттттонч

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  01 Апр 2023 21:40ч.

  Омайно кротък, благовъзпитан дискурс, запалващ зелен семафор пред една тежка влакова композиция, натоварена само с истина. Тя бавничко се изнизва пред очите ни. Колелетата романтично потракват, а от прозорците дружелюбно ни махат мъдри пътница. Да, този от първи вагон е Кант. Близо до него, смело надвесили се от прозорците, бодро размахват ръце Йохан Георг Хаман, Хипел и Карл Хаген. Мярка се и Кензе с двете си сладки дечица Хензел и Гретен. Трудно е да сбъркаме Карл Шмит - познава се по баварската шапка, с която любезно поздравява. Уви, пак не видяхме ни Маркс, ни Енгелс, ни Ленин с Наджда Крупская - сигурно са изпуснали влака. А той бавничко се изнизва. От последния вагон, размахва фуражка матрос Железняк, този който за 7 минути може да разтури кое да е учреждително демократично събраниие. А долу в тревицата около релсите е полегнал на припек местният хабилитат, една славна компания от натур-стрелочници. Всички едни такива чистички, кротички, умнички, сладички, същински благородни девици. Този, дето е захапал стрък четирилистна детелинка, е Тончо, на бай Краевски. Туй момче изглежда леко срамежливичко, но добре ли му платиш може да ти цитира и Бакунин, и Хисарския поп, единственият поп, който има катедра в НБУ. До Тонча са се изпружили двамата по-дърти и сладко драпат макарите си. Мургавият с очилата е бай Даньо Вълчев, производител на невалидиран тоскански зехтин. До него пък е тамадата на тази славна компания - прочутият равнополски играч на голф бай Андрюша Райчев. Той е единственият човек в България, който може да рецитира Лилиев, използвайки само ръцете си. В днешната квадратура на кръга го видяме с ръце да изрича: "ЛУНАТА висне като плод, /забравен в есенни градини, / и буди сънния живот /на туй, което в сън ще мине".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  02 Апр 2023 6:23ч.

  Стига сте писали такива дълги коментари! Изразявайнте се кратко и ясно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи