Даниел Вълчев: От нас зависи дали Европа ще бъде център на културата или екзотична дестинация за смяна на пола на малолетни

Даниел Вълчев: От нас зависи дали Европа ще бъде център на културата или екзотична дестинация за смяна на пола на малолетни

Интервю на Даниела Големинова, БНР, с проф. Даниел Вълчев

"Последната ЕК е най-лошата, която е имало. Тя не можа да се справи с войната в Украйна, с климатичните промени и миграцията, освен това създаде лош икономически климат. От нас зависи дали ще запазим Европа като център на културата, или ще отидем в посока, която ще я превърне в екзотична дестинация за смяна на пола на малолетни. Важно е дали ще вървим по посока на традицията и вярата или ще тръгнем в коренно различна посока." Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", бивш вицепремиер.

Той коментира и промените в Конституцията, които доведоха до политическа и институционална криза у нас: 

"След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство". 

"Всеки разбра, че тези митични NGO–та не знаят какво трябва да се направи в българската Конституция и съдебна система, а това, което могат да направят, са бели. В момента сме в ситуация, в която не е много ясно кой носи отговорност за служебното правителство". Вълчев посочи, че редица важни въпроси са оставени без отговори след гласуваните поправки. 

"Ако премиерът поиска от президента смяна на някой от министрите, президентът длъжен ли е да се съгласи? Ако президентът не е доволен от служебния министър-председател, може ли да го уволни и да назначи някой друг от т.нар. "домова книга"? Може ли НС да гласува вот на недоверие на това правителство, което то само не е избрало? Има решение от 1992 г., което казва, че НС не може да гласува вот на недоверие на правителството. Но то е постановено с оглед на онези конституционни разпоредби, които са съществували тогава". 

Конституционният съд трябва да постанови своето решение по обжалваните промени, отбеляза Даниел Вълчев.

"Въпросът е, че самата Конституция беше претупана. Конституционният съд трябва да се произнесе по-бързо, за да се оправят тези неща".

Проф. Вълчев посъветва "всички да се въздържат от резки движения и говорене, защото в момента и правната ни система, и политическата са в специфично положение и много лесно нещата могат да се счупят". 

Постът на външния министър за пореден път се оказва ябълка на раздора, "защото някой си мисли, че чрез външния министър ще може да покаже коренопреклонно поведение пред нашите партньори", посочи той в предаването "12+3". 

"Това е едно от добре структурираните министерства и аз не виждам каква ще е разликата дали е един или друг министър. Господин Борисов допусна грешка и наля вода в мелницата на онези, които твърдят, че това е правителство на ГЕРБ. Самата идея да има такова сложно съставяне на кабинет с такива неясни отговорности е лоша. Тя е и противоконституционно записана".

Предходното правителство докара България до това, че целият ѝ фискален резерв е в такъв размер, че при необходимост ще имаме пари едва за седмица или две, подчерта бившият вицепремиер. 

"Не говорим за фискален резерв, който може да бъде буфер на държавата. През последните години сме свидетели на неспиращ процес на временни хрумвания. Ако това не се спре, не мисля, че ще има добър резултат". 

Служебното правителство ще организира и проведе изборите. Въпросът е дали те ще бъдат честни  и справедливи в онзи смисъл, в който всички бихме искали да бъдат, каза още той. 

"Ние опорочихме идеята с машините. Сложността идва от това, че парламентарните избори ще бъдат заедно с вота за ЕП. Европа вече не е център на света. ЕС трябва да види какъв ще бъде пътят, по който ще продължи да се развива. Последната ЕК е най-лошата, която е имало. Тя не можа да се справи с войната в Украйна, с климатичните промени и миграцията, освен това създаде лош икономически климат. От нас зависи дали ще запазим Европа като център на културата, или ще отидем в посока, която ще я превърне в екзотична дестинация за смяна на пола на малолетни. Важно е дали ще вървим по посока на традицията и вярата, или ще тръгнем в коренно различна посока". 

С удължаването на мандата на НС не се постигна нищо, подчерта още Вълчев.

"Това са недомислени и лековати решения. Единствената им цел е да се покаже, че президентът няма да бъде господар на ситуацията. Всичко се обърка. Не може да се правят дрехи за отделни хора. Надявам се, че конституционните съдии ще вземат мерки поне най-фрапантните недоразумения, възприети с тази конституционна ревизия, да бъдат отстранени".

Цялото интервю може да чуете тук.  

Източник: БНР

 

 

Коментари

 • Благодаря на Даниел Вълчев !!! Перфектно формулирано!

  18 Апр 2024 21:10ч.

  "От нас зависи дали Европа ще бъде център на културата или екзотична дестинация за смяна на пола на малолетни"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредния "въздух под налягане"

  18 Апр 2024 21:31ч.

  с демократи полягане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  18 Апр 2024 23:47ч.

  Не е ,,въздух под налягане", Дани Бой е пич и ги разбира нещата, които коментира, ОБАЧЕ, като се сетя, че в КС "нещата" ще се решават от юридическа ИЗМЕТ като дуловската простакеса и треторазрядния бракоразводен адвокат Фил-безкрайното изречение - ТРЪПКИ МЕ ПОЛАЗВАТ. БОГ да ни е на помощ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма шанс общество

  18 Апр 2024 21:37ч.

  Отгледано от вас, в качеството ви не незаинтересовани родители, грижещи се само и единствено за собствения ви лъскав и псевдо интелигентен имидж. Дрънчащи, лъскави, кухи тенекиени кутии без душа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yoyo

  18 Апр 2024 21:48ч.

  Дани Бой, човекът от седенката. Касапинът на българското образование . Тази биография обезсмисля, каквото и да говори в сегашно време .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  18 Апр 2024 23:22ч.

  вълчев, кой и кога е избирал тия нпо-та да променят закони и урпавляват държавата ? В кой закон го пише това и какъв е смисълът да се ходяи на изнори, щом тия нпо-та ще диктиват каквао да се прави и какво не ?!?! Що за помийна яма е тая държава ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даниел Вълчев: От нас зависи дали Европа ще бъде център на културата или екзотична дестинация за смяна на пола на малолетни

  18 Апр 2024 23:38ч.

  От кои министри на образованието зависят програмите по дебелизирането на нашите деца в училищата и от кога и от кого са въведени те - програмите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • едно е да желаеш, друго е да можеш

  18 Апр 2024 23:39ч.

  Едно е желанието, друго са реалните възможности на хората- образование, култура, ниво на живот. Този развява празни лозунги без капка представа как да се случат нещата. В онова, което казва личи единствено интелектуалната немощ на българската среда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Събудете се, бе, Вълчев !

  18 Апр 2024 23:48ч.

  То все едно България е център на културата...пардон, културата в Европа... България се тресе от некадърност, простотия, мафиотски кланове и безпомощност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  19 Апр 2024 7:57ч.

  Даниел Вълчев в момента е може би е идеалния кандидат за премиер.В правителството на Царъ остана не много добри спомени НО!! В момента е подготвен на ниво за Министър.Не го хваля но в сравнение със стадото в парламента Вълчев е съвсем друго ниво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заблудена душа си Петре.

  19 Апр 2024 11:49ч.

  Гласувай за ГРОБ, те ще те оправят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Професорът не е глупав, но е ПРОДАЖНИК.

  19 Апр 2024 11:54ч.

  Causa perduta.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи