Д-р Илко Семерджиев: БСП предлага ликвидация на здравната система

Д-р Илко Семерджиев: БСП предлага ликвидация на здравната система
Над половината от партиите, кандидати за новия парламент не са представили никакви здравни опции в програмите си, а другата половина въобще не са представили програми. Много е странно да се явиш на избори без оферта към избирателите. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Илко Семерджиев, бивш вицепремиер и здравен министър, настоящ председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване. Д-р Семерджиев сравни здравните програми на двете основни политически сили – ГЕРБ и БСП.

 

„ГЕРБ предлагат най-добрата здравна програма. Те отдавна са на власт и познават механизмите на управлението. Програмата на БСП е деструктивна. Тя е свидетелство, че левицата доста дълго е била извън управлението и не разбира спецификите на здравния сектор“, заяви бившият здравен министър.

 

Според експерта „непрофесионализмът при левицата нанася колосални щети“.

 

По отношение на здравните предложения на останалите партии д-р Семерджиев обобщи: „Останалите са толкова обли, оптекаеми, толкова общи – ще подобрим, ще увеличим, че те могат да се характеризират като лозунги. Никой не знае какво се крие зад това, най-вероятно се крие незнание“.

 

„Тези, които са представили програми, мога да ги разделя на две групи - едните са такива, които залагат на развитието на системата, подобряване на отделни нейни сектори, което може да се толерира, но няма никакви по-радикални и решителни действия. Другата част са буквално опасни. Тук по-специално попада БСП с „Вън търговците от храма“, което са го превърнали в една кошмарна мантра. Декларират неща, които, ако ги свършат евентуално, ако спечелят изборите и получат мандат за управление, буквално ще разрушат системата. Например БСП казва, че ще дерегистрира лечебните заведения от търговския закон, но не казват как и къде“, отбеляза д-р Семерджиев.

 

Той обясни, че лечебните заведения са регистрирани по Закона за лечебните заведения, а не по Търговския закон.

 

„За да може тяхната стопанска дейност да се подчинява на всички стопански закони в страната, включително и на Закона за счетоводството, те трябва да имат в стопанската си част търговска регистрация, но не са класически търговски дружества, защото нямат право на сделки. Ако разгледате една болница – тя представлява хотел и този хотел има своите стопански разходи, които трябва да бъдат включени в стопанския оборот на страната. Медицинската част се регулира от други закони - Закон за здравето, Закон за лечебните заведения, Закон за здравното осигуряване, Националния рамков договор, индивидуалните договори, трудовите договори, етичните кодекси, медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика. Лечебната дейност е регулирана дейност, но не по търговския закон“, поясни бившият здравен министър на страната ни.

 

Според него, ако БСП започне да дерегистрира болниците от Търговския закон заради стопанската им дейност, то те ще ги доведат до ликвидация, което означава, лечебните заведения да спрат да функционират.

 

„Това което предлага БСП е кошмарно. Ако тръгнат заради стопанската им част да ги дерегистрират от Търговския закон, това означава ликвидационни процедури в продължение на години. Това ще разруши здравеопазването едноактно. Влязат ли в режим на ликвидация тези заведения спират дейността си. Това е опция, която е разрушителна и не бива да се допуска“, категоричен е д-р Семерджиев и добави, че лечебните заведения работят съгласно сключен Национален рамков договор с Националната здравноосигурителна каса, която определя цените на здравните услуги.

 

Той коментира, че търговската дейност по принцип преследва печалба, а при лечебните заведения няма такова нещо, защото те не разпределят дивидент.

 

„Нямат печалба и не разпределят дивидент. Ако има положително салдо, то служи за закупуване на нова апаратура, за обучение на персонала, за продължаваща квалификация“, обясни още той.

 

По думите му в програмата на левицата, която се разпростира на по-малко от половин страница, БСП говорят за безплатни целеви стипендии за специализанти, но те ще са достъпни при условие, че подлежат на разпределение, което познаваме отпреди 1989 г.

 

„Да кажете, че един лекар няма да се подчинява на правилата на ЕС за свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги – това е абсурдно. Тези хора живеят в миналия век, предложенията им са такива. Трябва да гледаме напред, а не да се фиксираме в огледалото за обратно виждане“, категоричен е експертът.

 

 

Сред полезните предложения на партиите, д-р Семерджиев отчита увеличаването на заплатите на медиците.

 

„Това е правилно, защото в системата на здравеопазването, особено в извън лекарския състав - санитари, технически сътрудници, административен персонал има драстично ниски възнаграждения. Тук дефектът при всички е, че не казват откъде ще дойдат парите. Не казват примерно, че от 8% ще увеличат здравната вноска на 10%. Ако това не кажете, как ще увеличите възможностите за възнаграждения“ и подчерта, че тъй като лечебните заведения са юридически лица и са самостоятелни, държавата не може да им увеличава заплатите.

 

Според него тя може да им сложи някакъв минимален праг, под който не бива да бъдат възнагражденията и добави, че именно това самият той препоръчва.

 

„В програмата на ГЕРБ се казва съотношението между заплатите на медиците да бъде минимум 3 за лекарите, 2 за сестрите и 1 за останалия персонал, т.е. 3000 лв. минимална заплата за лекари, 2000 за сестрите и 1000 лв. за останалия персонал“, даде пример.

 

По отношение на мерките и тяхната адекватност, председателят на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване коментира, че проблемите трябва да се решават там където са възникнали, а там където няма следва да се практикува интелигентно управление. Според него всеобщият локдаун засяга всички и проблемните, и непроблемните области.

 

„Удължаването на мерките се дължи на развитието на този вирус, който мутира. Британският е доста агресивен, оказва се, че не само като контагьозност, но и като болестност и смъртност.

 

От Африка и Нигерия се задава още по-тежка форма на варианта на коронавируса, така че в този смисъл правителствата, не само българското, практикуват ръчно управление, отговарят на обективната действителност“, каза още той и подчерта, че пандемия не се управлява под напора на общественото мнение.

 

Бившият здравен министър коментира, че не само у нас, а по целия свят управляващите работят на принципа „проба-грешка“.

 

„Няма механизъм, по който с нещо непознато да се справите. Хубавото е, че „проба-грешка“ се извършва в световен мащаб и когато една страна допусне грешка останалите отчитат тази грешка и гледат да не я повторят“, посочи той и добави, че такъв пример е масовото спиране на употребата на една ваксина, докато страните не получат уверение от ЕМА, че е безопасна.

 

Напрежението сред обществото се е създало от хора, които са говорили за неща, които не разбират и са били изключително активни преди месец, а сега ги виждаме сред кандидатите за депутати.

 

„Например, вирусолог говори за епидемиология, това е абсурдно. Вирусологът има клинична работа, а не епидемиологична. Той може да бъде компетентен до леглото на болния, а не на ниво здравна система. Сега виждаме, че тези хора осребряват политически тази своя активност. Те объркаха много хората, което е и наказуемо“, коментира експертът.

 

Той подчерта, че независимо какво ще се случи след изборите е много важно хората, които сега управляват пандемията да останат, а не да бъдат махнати, както някои от кандидатите за депутати заявяват. Според него хората от улицата не могат да хванат кормилото и най-вероятно ще направят беля.

 

„Виждам, че ГЕРБ напредва, разликата между тях и БСП става все по-голяма. Социологическите агенции това докладват. Беше 2%, сега се качи на 5% и върви нагоре. Вероятно те ще получат мандат за съставяне на правителство и при наличие на 5-7 партии със сигурност ще намерят партньори“, убеден е той и добавя, че най-вероятно това ще е развоят от изборите, въпреки че в момента не се говори за политик на отделни направления, цели и задачи, а анти ГЕРБ. Според него премахването на един политически субект не може да бъде цел.

 

„В случая имаме пренос на политически процес върху епидемичен процес, политизираме болестта, биологията. Опитваме се да пренебрегнем характера на един вирус и да му придадем политически оттенъци“, заяви той.

 

Попитан дали COVID-19 е бизнес, той е категоричен, че не само вирусът не е бизнес у нас, а и самото здравеопазване.

 

„Всяка човешка дейност има своите стопански измерения и това е нормално. Клиничната пътека, по която се обслужва един заболял у нас е малко над 1000 лв. В САЩ нормално болнично лечение, без усложнение, е 14 000-15 000 долара, достигащите до интубация се качват над 50 000 долара. В България здравеопазването не е бизнес и това се дължи на НЗОК, която фиксира и регулира цени, обеми, диагнози на нищожна цена“, обясни д-р Семерджиев.

 

Той посочи, че това се доказва от размера на разхода за здравеопазване в БВП, а той показва, че България се справя с около 650 евро на глава от населението докато страни като Швейцария, САЩ отдавна минаха 10 000 долара.

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ... от хубавите хапчета

  18 Март 2021 11:29ч.

  Ах, как ще ги стигнем американците? Това, което са казали от БСП, е че в здравеопазването много се краде и много се пилее. Ако се вложат 5 млрд. на година, се оползотворяват около 2.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trasporter

  18 Март 2021 11:48ч.

  Абсолютен адепт на Герб и статуквото. Относто реформата здравните заведения да не са търговски дружества настоява не само БСП но и други партии с опция да влизат в следващия парламент. Има нагласи и в самата ситема. Та по-полека с кой какво знае за нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поред на номерата

  18 Март 2021 12:03ч.

  Първо партията им, после всичко останало. Те са свикнали да ликвидират.През 89та ликвидираха държавата. После обявиха, че по-добре от другите знаят как да я изградят отново.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  18 Март 2021 12:24ч.

  Намери се кой да каже - този, който предложи навремето премахване на предишната система в здравеопазването, което доведе до съсипването и! Заради зъболекарската мафия! А сега се страхува да не се изпусне далаверата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ликвидаторите на здравната система от правителството на Лаборанта,

  18 Март 2021 12:30ч.

  "реформатори" се самонарекоха евфемистично и поновоговорному, като лъснаха резултатите от ликвидацията, пардон, "реформата" им, вместо да се покаят публично, търсят на кого да викат "Дръжте крадеца!". Да си мълчат, по-достойно ще е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • tester1

  18 Март 2021 14:11ч.

  Истинският политик има умението да открадне сладоледа от ръцете на детето и то да продължава да се радва. В този ред на мисли, един човек с добър изказ може да излъже голяма група от хора само защото това му е целта. Но нека всеки се замисли върху сухите факти за България : заразени-смъртност. От началото на пандемията са регистрирани изключително малък процент с положителен тест и много висок процент на смъртност в сравнение с други страни. Точно тук е ролята на здравната система която се ръководи от едни и същи вече 12 г. И ако е тръгнал да хвали герб в тази връзка им прави "мечешка " услуга.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  18 Март 2021 14:35ч.

  Няма какво да се ликвидира. Заблуждавате се, че в България има здравна система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  18 Март 2021 14:54ч.

  къде ми е коментара

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и АЗ

  18 Март 2021 15:01ч.

  къде ми са двата коментара ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Санчо Панса",

  18 Март 2021 15:35ч.

  добре си насочил върха на копието, към миризмата на печеното пиле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  18 Март 2021 15:54ч.

  щом трие коментари дачков да не се появява повече по бств

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  18 Март 2021 17:32ч.

  Това са направили. 90 кинта за 30 таблетки https://www.mediapool.bg/kiril-domuschiev-ne-ni-vdigaite-danatsite---bogat-prost-nyama-news319510.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  18 Март 2021 17:37ч.

  За 30 таблетки " хювемек" по 3 млг. В Индия 14 таблетки, плюс 10 доксициклин, 3 таблетки цинк, са 2,65 щ. д.. Ваксини има бол, лекарство евтино бол! Пей сърце!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко на 18.03.2021 в 17:45

  18 Март 2021 17:50ч.

  Домусчиев нали Ни го казва : " богат прост, няма". Простите са, които му дават 90 кинта за 30 хапчета. И чекмеджета е умно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  18 Март 2021 18:10ч.

  Този нямал право да говори за това, онзи за друго. Ама един стоматолог може да се изказва по всички въпроси, щом е бил министър?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  18 Март 2021 18:53ч.

  Мога да кажа на обществото, че многото пари не отиват при лекарите, мед. сестри и останалия персонал. Изтичат към управителите на държавните болници и отчитане пред партите, които са ги назначили и към собствениците на частните болници и алчната фармацевтична мафия. Бългаските лекарства са по-скъпи от вносните. Намерете заключенията на специалистите от америка, които направиха през 1990 година оценка на т.н. Семашковска здравна система и която влезе в плана Ран-Ът, ще останете много учудени от техните заключени. Сегашната здравна ситема, въобще не е ситема, а е смукало на общесствени средства. Икономическите интиреси там са токова големи, че ако някои в НС, обяви радилна реформа, за каквато се заканва, то вероятно ще замръкне, но няма да осъмне! Илко, ти май си се прехвърлил при Баце. И ти ли Бруте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  18 Март 2021 21:30ч.

  И къде е и моят коментар? Гласове по стъпките на Сега? Какво не Ви хареса в коментара ми? Това че в държавата ни се е натрупало толкова напрежени че ще трябва трус от 8-10 степен да го освободи?Това че при такива социални трусове има жертви.Че част от жертвите са по причина ''глупост''.Че Семкаджиев попада в последната категория?Че другите ни бивши и настоящи министри са от същата категория?А може би ............някои се вземат твърде на сериозно?Поне трийте и репликите на коментарите,че да не ставате смешни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брей че наглец

  18 Март 2021 22:22ч.

  Робува той на КТБ-тата в здравната система. Видя се тя каква я направиха – недостъпна, скъпа, корумпирана, тормозеща почитенните лекари работещи в нея и откриваща мильон възможности за крадците в това число и от Лозенец, а и не само. Да имаше малко срам щеше да се навре в на кучето … ама не – нагъл ще се изхожда тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, бе!

  18 Март 2021 23:17ч.

  Състоянието на здравната система е само едно от следствията от порочната и напълно непригодна политическа система! Така, че до като не се промени коренно политическата система е безсмислено да се говори за каквито е да е полезни реформи в България! Няма да се състоят! Не и от тези политици, които за 32 години почти унищожиха и държавата и населението! Тази система осигурява властта на престъпници и некадърници, нищо повече! Герб=БСП=БКП! Не стават и трябва да бъдат изгонени от властта!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще се намери ли политическа воля да замени клиничните пътеки с ДСГ?

  19 Март 2021 0:50ч.

  Клиничните пътеки имат фиксирани цени и не отчитат разходи, които може да възникнат в хода на заболяването и не са описани в пътеката. Невъзможността да се отчитат разходи по две или повече съпътстващи заболявания или усложнения принуждават болниците да поемат тези разходи от собствения си бюджет. Или да изписват недолекувани пациенти и след усложнения да ги приемат отново по друга клинична пътека, ако не е минал 30-дневен период. Друг проблем е превес на оперативните пътеки за разлика от терапевтичните. Така, дори и добре направена хирургическа операция напр. може да бъде опорочена от липсата на рехабилитация в постоперативния период. Това неминуемо има отношение към качеството на цялостната медицинска услуга. И не отговаря на нуждите на пациентите. Остойностяването на клиничните пътеки е недобре балансирано, около две трети от тях генерират значителни дефицити, а останалата една трета – излишъци. Според лобитата или... ? Така се получава и дефицит на медици в определени специалности и свръхнасищане на други по печелившите клинични пътеки. Защо в България за лечението на една диагноза болниците получават еднакво, независимо от качеството на лечение, усложненията, вложения труд и съпътстващите заболявания? Така се оказва, че големите болници, в които се лекуват най-тежките случаи, трупат задължения за милиони, а малки и неособено качествени клиники печелят. Една голяма многопрофилна болница лесно генерира дефицити в рамките на милиони левове от основната си дейност. Поради по-многобройния персонал, по-високите заплати и общо по-високата издръжка на университетската болница. Тези дефицити не могат да бъдат компенсирани от никой от останалите приходоизточници и като единствено възможно решение остава субсидията от Министерството на здравеопазването. Тази практика на финансиране на болниците все повече се доближава до класическото бюджетно финансиране на исторически принцип, което е доказало своята несъстоятелност за мотивацията на работещите в системата, качеството на предлаганите медицински услуги и икономическата целесъобразност. Цените на клиничните пътеки не са обвързани с реалните нужди на населението от съответната медицинска услуга, израз на което е броят преминали болни за минали периоди по тази диагноза. НЗОК не прави такива проучвания при определянето на цените на пътеките и не се съобразява със здравностатистическата информация, която болниците й подават. Разпределението на лимитите по делегираните бюджети на регионално ниво е несправедливо и не почива на оценка за икономическа ефективност на болничните заведения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днес

  19 Март 2021 20:10ч.

  Сегашния начин на финансиране на здравеопазването и разпределяне на средствата е законово легализирана кражба, от всички управляващи след Жан Виденов, от лекарите които най-малко имат принос за здравето на хората и при наличието на частна практика, която да не коментираме. Това е невиждан цинизъм. За справка: https://m.offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Zaplatite-na-bolnichnite-shefove-minaha-1-milion-godishno-Koi-sa-naj_735055.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Перо

  19 Март 2021 20:27ч.

  Всичко ни е наред със здравната система - лекари с по две специалности в държавни, общински, че и частни болници имат заплати от по 1200 лева, дават нощни и съботно-неделни, на разположение са по всяко време по спешност, а други без специалност само от записани пациенти тръгват от 2-3 000. Отделно 12 на пациент годишно за профилактика, обикновено изразяваща се в поръчване и разчитане на кръвна картина и евентуално - направление за специалист, отделно 10-14 на два месеца за всеки хронично болен, който обаче обикновено се лекува от специалист. На теория са на разположение непрекъснато - на практика плащат по 10-12 ст. на записан пациент на пчеличка - млад лекар, който поема нощните дежурства на няколко практики. И - всичко ни е наред! Да не говорим за сестрите със заплати от по 6-700 лева, които са два пъти по-малко и на средна възраст близка до пенсионната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 3,14К

  20 Март 2021 20:17ч.

  Като се напише нещо срещу Сачева и го трият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • към "3,14К" на 20.03.2021 в 20:17

  20 Март 2021 20:56ч.

  Ами, целта на регистрацията на болниците като търговски дружества беше да се назначават "наши о'ра" в бордовете на държавни, областни и общински болници, през които да се източва НЗОК. За всяко участие в директорски съвет назначените чиновници вземат допълнително месечно възнаграждение, командировъчни, хотелски и т.н и комисионна от консултантски за фирмите за капиталови ремонти, снабдяване, болнично пране, изхранване, ПР излишни рекламки и т.н. Хонорарите за бордовете се плащат от бюджета на болниците. Естествено Деница е назначена от здравния министър като негова послушница в съвета на директорите на МБАЛ – Хасково. Не като каква да е, а като председател. Плаща й се и като ръководител на Балнеологичен център „Камена” – Велинград. Защо да й се плаща за услугите, които предлага на здравния министър от личния му джоб, а не от болничните бюджети:) През 2013 г. "връзките" й я лансират за депутат от партията на Костов. Води листата в Хасково. Какви впечатления е оставила като бордовак на хасковската болница, проличава от резултата – листата на ДСБ печели едва 1600 гласа, равни на 1.3% (почти три пъти под националния резултат). Година по-късно Сачева пак води листата в Хасково, но вече на друга формация – "Десните". Гласовете са 270, или… 25 пъти под националния резултат. Хората се чудят как да се освободят от такива да ги яха, но тя не се пуска и все по-надълбоко въс управленската йерархия пробива. Източването на здравната система расте синхронно с пълненето на банковите им сметки и придобоването на имоти на така наречените управленици. Борбата е за краденето и кой кого да измести и да седне на масата, и да лапка на баницата мекото. И затова България е сред рекордьорите с най-висока заболеваемост, смъртност и доплащания в общественото здравеопазване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яворе, къде ми е коментара?

  21 Март 2021 15:14ч.

  Яворе, къде ми е коментара?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо

  21 Март 2021 17:57ч.

  Моля да се чете с "едно на ум", че точно бай Илко е от хората, които биха загубили от една реформа..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инженера

  21 Март 2021 18:01ч.

  Аз като инженер работещ в болница като какъв съм, аджеба, според "прекрасната" програма на ГРОБ? Останал персонал за по 1000лв. или нещо друго? Все едно в моята програма да пише, че гербаджии под 50кг. получават условна, от 50 до 100кг. - 20 години, а над 100кг доживотна в Централния софиййски.. ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен Станчев

  22 Март 2021 10:03ч.

  Няма бе няма да ликвидират здравната система, само тези дето смучат от нея без да работят. Така ,че не се тревожи толкова докторе. Ще има за всички които всеотдайно работят за здравето на българите а не за собствените си джобове. Това е не се притеснявай толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  22 Март 2021 10:37ч.

  И моят коментар е изтрит!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дермидон Богоявленски

  22 Март 2021 11:26ч.

  Тя е мъртвородена тази система. Зачената с недоносчето което създадохте и гласувахте от синьото политбюро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гуда от връо

  22 Март 2021 13:20ч.

  Треба а си роден .ростак, као наследникът на този, който е правил самари за катъри, магарета и чат-пат за коне, та а раздаваш от това, което нямаш по рождение, разума, илко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Здравната система не бе ли.ликвидирана...

  22 Март 2021 15:41ч.

  ...по времето на Семерджиев и секретарицата му?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТихомирТомов

  22 Март 2021 16:05ч.

  След 1989 г и този министър си показваше само скъпия костюм . Във властта правят едно, а в опозиция приказват друго .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свой

  23 Март 2021 20:38ч.

  Гербаджийско Гуно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  25 Март 2021 13:55ч.

  Съгласен съм с Илко. Да си останат така. Кой издържи, издържи, кой фалира, фалира. И най-важното - частните болници да си останат частни и да не бъркат в кацата на Касата. Като е частно, да е частно докрай. Кой има пари да плаща на частниците, да си плаща; кой няма пари - в държавна болница. Но частниците да се отделят от бозката на държавното. Без повече тарикатлъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Многословния

  26 Март 2021 23:28ч.

  Хихилко Серсемеджиев по-добре да мълчи,дагева!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи