Борис Акунин пред бТВ: Ако Путин успее в Украйна, ще си спомни, че България също е брат

Борис Акунин пред бТВ: Ако Путин успее в Украйна, ще си спомни, че България също е брат

Борис Акунин

Борис Акунин е един от най-известните съвременни руски писатели и авторитетни интелектуалци, автор е на „Коронация“, „Азазел“ и ред други романи с над 10 млн. тираж в Русия. Книгите му са преведени на над 30 езика. Заради защитата му за Алексей Навални и позицията му срещу войната в Крим става известен като един от най-значимите дисиденти срещу режима на Путин. От негов любим автор се превръща в един от най-големите му противници. От 2014 г. живее в Лондон. 

Преди дни, заедно с други двама световноизвестни руснаци - балетистът Михаил Баришников и икономистът Сергей Гуриев, създадоха платформа, която призовава руснаци да даряват в помощ на Украйна. 

Ето какво сподели в ексклузивното си интервю пред журналиста Васил Христов, кореспондент на bTV във Великобритания.

 

- Вие сте автор на 9-томна история на Русия. Какво ще пише за сегашния период в руската история, когато започнете да пишете за него? 

- Ако погледнем на това, което се случва без емоция, което е много трудно в момента, защото всички ние сме изпълнени с емоция... Но ако положим усилие, бих казал, че това, което наблюдаваме сега от гледна точка на макроистория, е последната глава от историята на Руската федерация. Държавата, създадена през 1991 г. с падането на Съветската империя, е обречена да се разпадне в съвсем близко бъдеще, защото, въпреки че Путин мисли, че унищожава украинската държава, всъщност той унищожава руската държава. И най-тъжното е, че на мен няма да ми липсва тази държава, наречена Руска федерация. Аз помня как през август на 1991 г. колко славно, да, това е думата - „славно“, започна животът на тази държава. Бях сред тези хора, които бяха около Белия дом, руския Бял дом, този жив щит. Спомням си как ходехме по улиците с трицветното ни знаме. И сега всичко то е компрометирано. Руският трикольор е опетнен. Така че новата Русия, която ще се появи в крайна сметка, ще трябва да промени името си, флага си, държавните си символи, всичко. 

- Oще древногръцкият драматург Есхил е казал, че по време на война, първата жертва става истината. Каква според Вас е истината за войната на Путин в Украйна? 

- Не можем да говорим за истина, още по-малко за абсолютна истина. Но те дори не го наричат война. Да наричаш случващото се война в Русия в момента е криминално престъпление. Те го наричат специална операция. Не съществува война, ти не можеш да напишеш или дори да произнесеш тази дума. Картината, която се рисува пред руското общество, е абсолютна измислица. Една измамна фасада. И най-ужасното нещо е, че диктаторът вярва на тази картина. Той създаде много специфичен феномен, след като пое контрола над телевизионните канали. Направи ги основно оръжие на пропагандата. Каза им каква картина за света да създадат. И накрая той самият започна да вярва на тази картина. Всички казват, че е бил напълно сигурен, че в момента, когато руските войски започнат да влизат в Украйна,  потиснатите украинци ще посрещнат освободителите си с цветя. Има доказателства, че той искрено е вярвал в това. Но не знам в какво вярва в момента, защото човекът очевидно дори не използва интернет. Той просто чете докладите, които му дават хора, които се страхуват от него. Така че това е много специфична ситуация. Но изобщо не говорим за истина. Забравете за истината там. 

- Много хора ще кажат - това е неговата истина, но той е дисидент, враг на Путин и заради това говори така. Как ще им отговорите? 

- Е, бих казал че в тази ситуация Русия на Путин е напълно изолирана в света. Така че просто се огледайте наоколо. Вижте какво другите хора мислят, какво виждат, какво чувстват. Това е. Спомням си, че когато бях в армията преди много, много години, нашият командир на взвод казваше: „Ако маршируваш в правилната посока, а всички останали от взвода маршируват в обратната посока, значи ти грешиш“. 

- Много се говори за това какво се случва в момента в Украйна, но покрай това, като че ли никой не говори какво се случва в Русия? Тя сякаш е зад нова Желязна завеса. 

- Е, трябва да кажа, че не съм бил в Русия от години. Напуснах я през 2014 г., след като Путин анексира Крим и никога не съм се връщал. Но разбира се, знам много за случващото се от контакта с моите читатели. Аз съм активен в социалните мрежи. Имам много приятели и така нататък. Антивоенните протести бяха насилствено подтиснати. 13 000 души бяха арестувани по улиците. Сега тайната полиция издирва хора, които пишат антивоенни съобщения в социалните мрежи. В Русия приеха закон срещу това. Така че, ако преди февруари 2022 г. държавата на Путин бе манипулирана главно от лъжи и пропаганда, сега има нов механизъм  - страх, и те го използват все по-силно. Така че мнозинството руснаци, обикновените хора, живеещи обикновения си живот, които обичайно не се интересуват от политика, като повечето други, започват да забелязват, че се случва нещо странно, нещо необичайно.

Цените започнаха да се покачват. Какво друго -  MacDonald’s затваря. И този вид променена реалност ще ги накара да започнат да мислят и това ще се случи съвсем скоро. Убеден съм в това. Аз съм на този свят от много време и си спомням 70-те и 80-те години. Спомням си Съветския съюз. Спомням си това така наречено вътрешно единство между хората и партията. Мисля, че сте имали нещо подобно в България. И как всичко това започна да се свива и разпада. Щом рафтовете на магазините започнаха да се изпразват, изведнъж всички започнаха да се интересуват от политика. Това ще се случи и в Русия сега. Нека не пропускаме факта, че сега десетки хиляди хора бягат от Русия. Бягат във всички посоки. Има и много хора, които са в кръга ми от познати. Има такива, които не могат да напуснат Русия, защото имат възрастни родители или като една моя близка приятелка, която има кон в конюшня близо до Москва. И тя каза „не мога да го оставя“, а не можете да вземете кон в самолет. И тя остана с коня си. Което е доста трогателно, струва ми се. 

- Борис Немцов беше убит, Анна Политковская, която описа зверствата в Чечня и Беслан, също беше убита, Алексей Навални е в затвора. Смятате ли, че има много руснаци, готови да говорят и да действат срещу режима на Путин на такава висока цена? 

- Е, на този етап на диктатура трябва да си истински герой, за да се бориш открито. И въпреки това има удивително и невероятно голям брой хора, които правят това в Русия. Защото трябва да сте наясно, че за да излезеш на улицата сега, в тези дни, с антивоенен лозунг, ти си герой. Ти си герой. Личното ми мнение е, че този вид действия трябва да бъдат спрени в Русия сега, защото преди мнозинството да се събуди и прозре ситуацията това просто помага на режима да изолира активистите. Това, което според мен трябва да се прави в момента и което правя по всички възможни социални канали, е да разговарям и да убеждавам. И това, което ще се случи е, че всички хора ще започнат да говорят - в транспорта, по опашките, че се случва нещо нередно, нещо грешно, че не искат война. И тогава ще дойде времето да се излезе на улицата. Не е сега момента за това. 

- Има ли потенциал руското общество да намери отговор на въпроса защо не може да живее и защо не е живяло досега в демокрация? Още Екатерина Велика в едно от писмата си до Волтер му пише, разбира се, в различен контекст от днешния, че руснаците не знаят какво да правят със свободата си. Така ли е? 

- „Не вярвам“ - това е правилният отговор. Аз написах деветтомна руска история именно, за да намеря отговора на този въпрос: защо всяко движение към свобода в Русия се връща или завършва с диктатура. Защо? Защо това се е случвало отново и отново в историята? И отговорът не е в националния ни манталитет, който да обвиним… Така че не, определено не става въпрос за руския манталитет. Не. Става въпрос за универсален закон. Руската държава е изградена по такъв начин, че демокрацията не е възможна. Това е огромна империя, която е напълно централизирана и, за да съхрани силата на държавата, трябва да е абсолютна. Не може да има разделение на властите. Всичко трябва да се контролира от центъра. И това не позволява никакви маневри за свободата. Защото, щом тази система започне да се децентрализира, се появява сепаратизмът, на което станахме свидетели през годините. И започват локални войни. Така че, за да се запази целостта, те трябва да използват сила. За да използват сила, те трябва да потиснат свободата на словото. Не може да има законност. Може да има само едно правило и истина, и това отново, и отново, и отново, и отново ни връща към тази матрица. Така че, ако искаме Русия да стане демократична, свободна държава, тя трябва да бъде напълно, напълно променена от основата си. Тя трябва да стане истинска федерация или дори конфедерация. Това трябва да е страна, нещо като "Съединени руски щати" и всеки щат трябва да решава своята съдба. Така че мога лесно да си представя нова Русия, където да кажем Москва, Санкт Петербург, тази европейска част, ще има едно ниво на демокрация. А да кажем, други райони, биха имали друга форма на демокрация, а трети ще използват собствените си традиции, манталитет. Вие не може да диктувате от Москва правилата за цялата страна. Хората, които живеят в Далечния изток, във Владивосток, например, трябва сами да решат как искат да живеят. И, разбира се, разбира се, „лъвският пай“ от бюджета, от данъците на хората, трябва да остане там, на местно ниво. Не трябва да се събира в Москва, както е в момента. Веднага щом това се случи, ще видим, че Русия, поне европейската част на Русия, ще се превърне напълно в европейска и демократична държава. Убеден съм в това! Този вид реформа е неизбежна и опозиционните партии в Русия, всички те сега включват федерализация и както го наричат „демосковизация“ в програмите си. 

- Още ли сте привърженик на политическата еволюция, която ще доведе до промяна в Русия, или е дошло време за революция? 

- Ще има революция, определено! Защото страна, която не може да бъде променена чрез избори, а разбира се свободни избори в Русия са невъзможни, има само един начин да промени системата. Нищо друго няма да я промени.

- Следите ли как реагират страните от бившия Източен блок на войната в Украйна?

- Е каква да е реакцията, мисля, че те са изплашени. Вие не сте ли уплашен от това, което се случва? Мисля, че трябва да бъдете! След много кратко време, ако Путин успее в Украйна, той внезапно ще си спомни, че България е също брат. Ще се запита - не бяхме ли заедно? Защо не можем да бъдем отново заедно? Вижте, той е като тумор.

- Ще се върна на началото на разговора ни, когато говорихме за истината. Не победи ли пропагандата над обективността и истината? 

- Естествено, че можете да постигнете много с пропаганда, особено ако има монопол на пропагандата. Особено, ако всичко идва от един източник. Това е много мощно. Ние всички виждаме това, особено като спрат и интернета в Русия, както определено е планирано да направят. Да го направят, както в Китай. Е, това ще се осъществи. Бих казал, че това би забавило процесите, но няма да ги спре. Тъй като животът, който живеят хората, ежедневието ще говори с хора само по себе си. А то ще става все по-лошо и по-лошо. 

- Как бихте коментирали твърденията, че ако сте срещу Путин и неговия вътрешен кръг, Вие сте срещу руския народ и руската култура като цяло? 

- О, това е, позволете ми да намеря учтивата дума, това не е истина. Само преди два дни, започнахме ново движение, което се нарича „Настоящая Россия“.  – „Истинската Русия“. Публикувахме декларация която бе подписана от трима руснаци, живеещи в чужбина - Михаил Баришников в Съединените щати, Сергей Гуриев, брилянтният икономист, живеещ в Париж, и аз самият от Великобритания. Ние се обърнахме към хората на руската култура, живеещи навсякъде по света, че Русия на Путин е фалшива Русия. Има една истинска Русия и трябва да я покажем на света. И да кажем, че истинската Русия е срещу войната. Че ние трябва да се организираме първото нещо, което абсолютно трябва да направим, е да помогнем на украинските бежанци и започнахме събирането на средства, за да им помогнем. И това е само началото, защото Русия не е Владимир  Путин. Русия не е Руската Федерация, която се компрометира, и се превърна в престъпна държава. Така мисля. 

- Културата ли ще плати цената за грешките на политиците? 

- Хората, разбира се, кой друг? Хората ще платят цената за грешките, които са допуснали политиците. Но трябва да кажа, че ако това се случи, не означава, че и самите хора са невинни. Има вина. И мисля, че всички я чувстваме сега. И аз я изпитвам, защото то се е случило през моя живот. Аз съм един от многото, които не спряха диктатурата. Опитвах се. Опитах, но не го направих достатъчно убедително. Ние се провалихме. Позволихме на нашата страна да се плъзне към диктатура и да се превърне в заплаха за света като цяло, защото това, което този човек прави, всъщност е да заплашва целия свят с ядрена война. И ние му позволяваме да го направи. И аз, и моите приятели, хора като нас, ние бяхме срещу този човек от КГБ  от самото начало. Но какво направихме? Подписахме писма, организирахме мирни демонстрации. Но всеки един, всеки от нас се беше вгледал в своето си нещо. Всички ние сме професионалисти. Аз пиша популярна литература. Изпитвам удоволствие от работата си, получавам добри пари за труда си, и какво от това. През това време ние загубихме родината си. И не можем да избягаме от факта, че това е и наша отговорност. Това е изцяло наша вина и всички усещаме това сега. 

- Научи ли уроците си човечеството от своята история и грешки? 

- Вярвам, че е така. Аз силно вярвам в прогреса. Мисля, че светът и човечеството ще стават по-добри, по-хуманни, по-толерантни, по-съпричастни. Това не е движение в права линия. Движи се като зигзаг, но въпреки всичко, аз вярвам, че светът се развива към по-добро. 

- Оптимист ли сте за бъдещето на Русия, Европа, а и на света? 

- Убеден съм! Убеден съм, че Русия ще се възроди, защото за мен Русия е културата, нейната енергия, нейното въображение. Русия винаги е била много силна в това. Ако ние създадем здравословна среда в Русия, мисля, че Русия ще изненада света с добри неща, а не с лоши. На това се надявам.

 

Източник: бТВ

 

 

Коментари

 • "Ако ние създадем здравословна среда в Русия"

  13 Март 2022 19:23ч.

  бе то вие с Ленин и Лейба Троцки начело я създадохте преди 100 години, но откъде се взе Джугашвили та ви развали шабаша за известно време?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк Шикългрубер

  13 Март 2022 19:36ч.

  Време е Йосиф Висарионович да става и да си довърши работата. Власовците незабавно в конските вагони и в Сибир !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • TAСС e упълномощена да заяви

  13 Март 2022 20:22ч.

  Борис Акунин, защитавал Алексей Навални, от 2014 г. живее в ЛондонСтан!!! ТОВА ОБЯСНЯВА И КАЗВА ВСИЧКО !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цял отбор дураци сте се сбрали

  13 Март 2022 22:22ч.

  Хем не разбрали, хем критикари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • каза ли нещо,

  13 Март 2022 23:18ч.

  или трамвай мина?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Твърде големи дози

  13 Март 2022 19:41ч.

  Чхартишвили напоследък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  13 Март 2022 19:52ч.

  Онзи ден не се ли порадвахме на повръщаното в главата на този чиляк, че днес отново ме заливате с него? Интелигентен човек, а говори за демокрацията, ми то всички я видохме тази демокрация, особено през последните 2 години, демоНкрация та дрънка! ?Едни хора претендират, че демократизират разни страни и се радват на пазарите за роби... толкоз с демокрацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  13 Март 2022 19:53ч.

  Великолепен материал. И истински руски умове се появяват тук.Русия все пак има и мислещи хора. Най-прав е в прогнозата си за бъдеща революция. Въпреки пословичното руско търпение тираничният режим ще възвърне човешкото достойнство у руските хора, те ще осъзнаят, че са жертва на един страшен диктатор и ще повторят 1917.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "истински руски умове"

  13 Март 2022 20:02ч.

  Руски, руски, колко да са руски. Колкото Кирчо е български.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  13 Март 2022 20:05ч.

  "И тогава ще дойде времето да се излезе на улицата. Не е сега момента за това". В 9 томната история на Русия, написана от автора, има ли случай промените да настъпят от низините? Няма такъв случай, иска му се да не е така, но това е истината. И сега чакат как военните, или олигарсите или някой друг близо до Путин ще поеме инициативата и промени политиката(т.е.елиминира Путин)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  13 Март 2022 20:08ч.

  Ни позна братчед. Ако сащ продължават да ни въоръжават, подкокоросат шепата фашисти и им дадат властта, па на всико отгоре поиксат да сложат на територията ни ядрени или други нападателни оръжия, то тогава Путин ще намине и насам. Аз не съм против, че доста пасмина се навъди за тия 32 г. Да поразчисти малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hchchcjvjc

  13 Март 2022 20:08ч.

  Акунин безспорно е талантлив писател! Тъжното е, че такива интелигентни хора като него са тотално заблудени от западната пропаганда! Но аз мисля, че всъщност те са купени от комфорта , който им предоставя Запада! Само дето тази война е за душите ни, не за комфорта на малцина избрани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  13 Март 2022 20:21ч.

  Ужасно си прав. Но зловещата агресия в Украйна е точно война за душите. Подкрепящите я губят душите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  13 Март 2022 20:18ч.

  Предателите са посрещани с пари, внимание, а като му дойде реда, му дават и нобелова награда. Но трябва възможно най-силно да викаш срещу Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  13 Март 2022 20:23ч.

  Прочети пак. Не вика срещу Русия, която горещо обича, а срещу чудовището, което я унищожава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъй, тъй

  13 Март 2022 23:22ч.

  от гореща любов към Русия хората произвеждат бактериологическо и атомно оръжие срещу нея, да отърват руския народ от земните мъки отведнъж и изцяло... но пустото чудовище отгде дойде да им провали хубавите планове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталин Й. В.

  14 Март 2022 8:43ч.

  И обикновено и да викаш най-силно срещу Русия, една сутрин влизаш във новините, като обявят, че Петров и Боширов са идвали. Справка: Скрипалите и нашичкия Гебрев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой, откъдето!

  13 Март 2022 20:20ч.

  И на тоя мозъкът е промит. Не живее в Русия, ама всичко му е ясно. Друг път! Руската цивилизация няма нищо общо със западната (и слава Богу). Иначе е прав, Русия може (и е обречена) да бъде само Империя. Няма как да управляваш децентрализирано 1/6 от Земната суша. Но в това аз не виждам нищо лошо. САЩ се напъват да управляват целия свят, без да имат ни най-малко право на това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  13 Март 2022 22:51ч.

  аз пък мисля, че точно големите територии не могат да се управляват централизирано

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фютко, за тая работа

  13 Март 2022 23:26ч.

  римляните едно време, малко преди тебе почнали да мислят, мислили, мислили, та измислили пощата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се

  13 Март 2022 20:23ч.

  Държавата си е тяхна и ще си я управляват както те самите решат. Щом харесват Путин, той ще е! И аз си го харесвам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Воня

  13 Март 2022 20:34ч.

  И десет тома “История на Русия” да напише, от тоя полза никаква! Всяко стадо има мърша. Този вони отвсякъде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  13 Март 2022 20:36ч.

  Творбите на Акунин са мутроБарок и олигархични частушки за охолен живот на широко! Типичен пример на упадъчна и псевдо литература и култура, която страхотно опростачи и изврати руснаците, мисля че на този бесовски материализъм се сложи край, блядомор е сега и тези влияния ще бъдат изкоренени, заедно с макдоналдс и благодарение на ембаргото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  13 Март 2022 20:42ч.

  Иначе за свободата е прав че е хубаво нещо, само да не е свободия с откраднати народни пари! Всички руски силовици, олигарси и такива като Маша Захарова са му фенове, четат и се имат за благородници и помешчици, и стават адски смешни в очите на останалият свят! Някаква грандоманска криворазбрана цивилизация, за която такива автори като него са виновни! Май и Путин му е почитател...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха, Путин скучае от липса на проблеми

  13 Март 2022 23:29ч.

  и чете в захлас фентъзи-криминалетата на БАкунин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво, Викторе

  14 Март 2022 11:17ч.

  Викторе, това е най-точното определение за "творечеството" на този презрян юдомасон. Нека само да добавя едно от ранните му произведения "Турски гамбит", в което той представи в извратен вид рускотурската война 1877-1878 година и принизи българския народ до робско и жалко стадо, покорно очакващо съдбата си. Така че и ние българите имаме да си уреждаме лични сметки с този шмекер,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  13 Март 2022 20:39ч.

  "Така че просто се огледайте наоколо. Вижте какво другите хора мислят, какво виждат, какво чувстват." То и аз така казвам-да виждаме какво мислят и чувстват другите включително и руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идея за магическо реалистичен роман с н

  13 Март 2022 21:01ч.

  Сталин да го пуснат от Ада и да се разходи из съвременна Русия на мутрите и олигарсите! Ще започва с с думите на Сталин: Лаврентий Лаврентий къде си да подкараш тази разпасана крадлива сволоч, към трудово-възпитателни лагери?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любим похват

  13 Март 2022 21:12ч.

  Никакъв руснак не е тоя а грузино-евреин. По възгледи е западняк,глобалист ,либераст и цялото му творчество е пречупено през тия ценности. Любим похват на тия хора е да се представят за автентични руснаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  13 Март 2022 22:13ч.

  Да, така е, а още по-любопитно е, че в псевдонима му думата „акунин“, по негови собствени обянения в един от романите му, е японска дума, която означава злодей, при това злодей с исполински размах, изключителна личност на страната на злото. Или, Борис Акунин – великан, борещ се /Бори се/ на страната на злото. Сатанист, тоест. Хубаво го е натирил Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мартин

  13 Март 2022 21:23ч.

  Това лоша новина ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Симона

  13 Март 2022 21:31ч.

  Подлец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  13 Март 2022 21:43ч.

  Коментарите тук са прекрасно доказателство, че путинофилите не са русофили. Вместо да се възхитят от този руснак, лаят по него. Не обичат Русия, а Фюрера. Жалки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • възхитят от този руснак

  14 Март 2022 16:01ч.

  Да бе, да - руснак... Още един от сорта, мечтаещ до блатцето с прасета в него и крепостните наоколо: - как ще направи езеро с мост напреки и всички дружно щели да живеят както в Лондон... Единственото хубаво е, че успява да разлае няколкото помияри наоколо та да си покажат те нрава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  13 Март 2022 21:44ч.

  Питат го за ситуацията в Русия, той отговаря: Цените се покачвали и Макдоналдс затварял, това била променената реалност. Тази "демокрация" се задръсти от такива Ентелектуалци, затова е на този хал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  13 Март 2022 22:06ч.

  Най смешното е че този сърп, вършее навсякъде на Запад и хората не просто обедняват, ами са натровени и оставени на тотално разложение от всякакво естество! Буквално се смеем на руснаците за това, че са на техният "малък" и "мизерен" броненосец, докато ние седим на палубата на Титаник и слушаме оркестъра със светлата маршова пропаганда...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като разровиш

  13 Март 2022 22:21ч.

  "Владимир Владимирович Путлер" По горе ти обясниха,че не е никакъв руснак а грузино-евреин. В Русия повечето соросоиди и глобалисти се прадставят за руснаци,а кото поразровиш започват да миришат я на хохоли, я на евреи,я на всякякви други но не и руснаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Йоцо

  13 Март 2022 22:54ч.

  Таварищ Путлер начинай Все балгари хатим вздохнут ваша радиация. Мъй любим вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде пак

  13 Март 2022 23:30ч.

  кефиш ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  13 Март 2022 23:32ч.

  и празен бял лист да държиш, арестуват те(така де, защо не си написал нещо в прослава на Путин или Партията?) https://twitter.com/i/status/1502765424777252873

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалка работа

  14 Март 2022 2:46ч.

  Тоя е писал историята на Русия? Колко ли факти е променил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има доста префинени начини

  14 Март 2022 7:45ч.

  да отравяш нравствеността и нормалността и да ревизираш реалната история - Акунин ги разбира тия работи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стигнах до горката руска опозиционерка

  14 Март 2022 8:14ч.

  Която не напускала Русия заради коня си… мда. Кой живеел в паралелната реалност ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кремълските измекяри

  14 Март 2022 9:06ч.

  вият на умрело

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николов-

  14 Март 2022 9:09ч.

  руснаците сами ще махнат путин. и това ще бъде обявено една седмица след свалянето му . това е времето за да овладеят институциите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ние и мамалигарите сме наред след трибалтийските измирати

  14 Март 2022 9:51ч.

  Към 2024 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бакунин

  14 Март 2022 10:49ч.

  България е руска мишена, с нея приключва обръча около Румъния. Дай България ще поема революционното предизвикателство срещу няколко милиона и без това имат руско семейно минало. Не са необходими войски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  14 Март 2022 11:27ч.

  Сега ми се обади водещия ме фелдфебел от цереуто и ми каза, че тоя акунин не бил акунин, а космат и нискочел макакидзе. Аз може да съм нискочел и педерунгел, но не съм космат! Редовно се епилирам, особено по-чувствителните региони озад! Човек никога не знае какви приятни изненади може да му поднесе интиликтуалната беседа с дегенерати!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мани Пулаций

  14 Март 2022 11:34ч.

  Чуя ли някой да подема песента "Вие сте следващите, злодеят няма да спре в Украйна" и всичко става ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  14 Март 2022 13:50ч.

  България ОТДАВНА загуби статута на "брат" на Русия. България и българите са най-неблагодарното племе в Света. Получиха свободата си даром и при всеки международен конфликт, откакто са свободна държава, са ПРОТИВ Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  14 Март 2022 18:17ч.

  Поредният русофил, който обича руснаците повече от сънародниците си. Не наблюдател , а предател си драги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извънбрачното копеле, оцеляло от аненцефалия, превърща Русия в империалистическа кочина

  14 Март 2022 14:04ч.

  Скоро ще последва съдбата на своя идол Сталин. Руснаците трябва да внимават да не получат "наследство" във вид на милионните жертви, по-голямо от това на Сталин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ъхъ, Цъединени руски щати

  14 Март 2022 15:55ч.

  Тоз хазрин не вижда ли че в САЩ вече има деление на "червени" (реп.) и "сини" (дем) щати и работата върви към разпад/гражданска война? Толкоз по децентрализация и конфедериране на големи по територия и нееднородно население (САЩ вече не са етнически англосаксонска държава). РФ и Китай са образецът

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на мен няма да ми липсва тази държава, наречена Руска федерация

  14 Март 2022 18:22ч.

  Откровен нихилист и родоотстъпник. Да се радва че Путин е от късното поколение КГБ и няма да се занимава с него, че ако беше от епохата на Ежов, Берия и Меркулов...щеше до види едни отглеждания на коне !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо?

  14 Март 2022 18:59ч.

  Защо ли един бивш гражданин на РФ, наполовина грузинец, наполовина евреин, се е загрижил за Русия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мартин

  14 Март 2022 21:30ч.

  В момента се капитализират добре такива изказвания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел

  15 Март 2022 0:05ч.

  Защо американците никога не понасят наказание за зверствата извършени в другите страни. Като почнем от атомнате бомби над Япония …та до днес в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел

  15 Март 2022 0:07ч.

  Защо американците никога не понасят наказание за зверствата извършени в другите страни. Като почнем от атомнате бомби над Япония …та до днес в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи