Андрей Кончаловски: Путин демонстрира абсолютно героична смелост

Андрей Кончаловски: Путин демонстрира абсолютно героична смелост

Автор: Юлия Шигарева, "Аргументи и факти"

На 20 август режисьорът Андрей Кончаловски празнува 85-ия си рожден ден. В момента Андрей Сергеевич работи върху поредица за Октомврийската революция. Оттук започнахме разговора си.

- В новата си поредица засягате много болезнени теми, Андрей Сергеевич. Разцеплението в руското общество, настъпило след октомври 1917 г., това разделение на червени и бели все още не е изгладено. А някои казват, че тази гражданска война все още не е приключила. Можем ли да се научим да избягваме подобни трагедии, като погледнем назад към онези дни? Или разривът в Русия е неизбежен?

- Разговорът за разколите в Русия изисква сериозен исторически преглед. Те не започват през октомври 1917 г. В църквата настъпва разкол, който, наред с други неща, води до Стрелецкия бунт през 1682 г. И още - разривът в обществото, настъпил по време на управлението на Петър Велики, който, както пише руският мислител Михаил Гершензон, "покрил Русия с тънкото наметало на европейската цивилизация. Руското общество преживява разрив по времето на Петър Велики, който води до формирането на тънкия слой на европейската цивилизация, споменат от Гершензон, и на тектоничната плоча на руското съзнание - дълбокото, селското, което е напълно чуждо на Европа. Трябва да отбележа обаче, че ако европейският дух ще остане някъде през следващите няколко десетилетия, то това ще бъде в Русия, тъй като самата Европа усърдно се самоунищожава. И го прави с изумителна скорост.

Така че разединението е характерно за руския народ и за цялата ни култура. Николай Лесков, великият руски писател, който беше унищожен от либералната руска литературна критика и стана неин мъченик, отбелязва в една от статиите си, че местните либерали предпочитат да се ръководят от лозунга "ако не си с нас, значи си подлец"; това е дълбоко вкоренено в нашето руско съзнание. Манихейство - нещо или е черно, или бяло. Няма помирение - винаги има конфликт. Затова определящото качество на руския човек е принципността, неподкупността - и отсъствието на каквото и да било желание за примирение. Но! Времето лекува всичко - трябва да помним това.

Аз, от друга страна, се опитвам да се придържам към друга парадигма. Има една красива фраза: "Не се бори с тъмнината - носѝ светлина". Дори една свещ разсейва мрака. Но тъй като съм руснак, за мен е характерна и категоричността в преценките. Затова признавам, че избраната от мен линия на поведение не е лесна. Но това ми помага да разбера какво трябва да правя в живота.

- В интернет се водят много дискусии за това дали Русия е част от европейската или от азиатската цивилизация. Един от опонентите твърди, че Русия по принцип е самодостатъчна както в геополитически, така и в културен план. Но за каква културна самодостатъчност можем да говорим, ако системата ни за киноразпространение плаче, че е на път да умре без холивудски филми, а няколко наши писатели трудно влизат в първата десетка на най-продаваните съвременни автори в страната?

- Знаете ли кое е най-трудното нещо в медицината? Въпросът не е в намирането на правилното лечение, а в поставянето на правилната диагноза. Затова, когато говорим за това защо напоследък сме станали толкова зависими от западната култура, ще се опитаме да стигнем до първопричините. На първо място, това е влиянието на САЩ чрез "меката сила". Американското влияние върху Европа, което продължава вече половин век, сега достигна и до нас. За разлика например от Китай, чиято култура по-успешно устоява на това влияние.

Формирането на вкуса вече е по-скоро въпрос на маркетинг, който става все по-токсичен и напълно утилитарен. А днешното холивудско кино не се различава много от "Макдоналдс". В края на краищата "Макдоналдс" не е националната американска храна, "Макдоналдс" е мултинационална корпорация, която само опакова американския мит. Американската храна е тиквен пай, барбекю на тревата, а не Бигмак. А холивудското кино, независимо дали е на Дисни, Сони или Марвел, не е американска култура, а транснационален продукт, пластмасов, без вкус и мирис, на който чрез социалното инженерство се поддават максимален брой потребители. Истинското американско кино е фестивалът "Сънданс", например, където независими режисьори се опитват да разкажат истинската история на американския живот в своите филми.

Сегашната руска публика е от поколението, израснало след падането на Желязната завеса. През 1990 г. те са на 10 години. И те вече са възпитани от същите тези транснационални корпорации: ако отидете да се храните, отивате в "Макдоналдс", ако отидете на кино, отивате на холивудски филм. Не мога да откажа сина си от "Макдоналдс", той пак ще ходи там! Тук не можеш да наложиш нищо, докато той самият не разбере кое е наистина вкусно и кое е просто продукт на мощна рекламна кампания.

Вие ме питате къде е нашата идентичност. Нашата идентичност е там, където е била и където ще остане. Но законите на пазара са безмилостни и ако държавата не изиграе своята роля тук, ситуацията няма да се промени. А каква е основната роля на държавата? Да ограничава!

- И веднага се чуват викове: как смее държавата да ограничава когото и да било? Това е цензура!

- А какво да направим? Бердяев казва: държавата не съществува, за да превърне земния живот в рай, а за да предотврати окончателното му превръщане в ад. И тази роля на държавата, според мен, само ще се засилва. Виждаме, че либералната идея се самоунищожава. Доста интересно, но и малко плашещо е да наблюдаваш всичко това.

- Да. Да живееш в учебник по история е завладяващо, но изтощително.

- А нима имаме друг изход? И ако нямаме, просто трябва да се примирим с това и да се опитаме да му се насладим.

- Е, руските зрители трябва да свикнат да живеят без холивудски филми. А вие, световноизвестен режисьор, можете ли да живеете без международни фестивали? В края на краищата нашите режисьори няма да бъдат поканени там скоро.

- Харесвам Венеция дори без участието на мои филми във Венецианския филмов фестивал. Освен това не мисля, че успех на който и да е голям западен фестивал в момента е голямата работа. Толкова ли е ценен успехът в Кан, след манифеста на фестивала, че в конкурсната програма трябва да има равен брой режисьори мъже и жени? В края на краищата една година мъжете правят повече добри филми, а следващата година жените ще се справят по-добре. Механичното поддържане на тези пропорции започва да прилича на тийнейджърските представи за справедливост, като детска книжка за броене. Липсата на зрялост е много видима днес, особено в политиката. Незрялостта на настоящия политически пейзаж в Европа е поразителна. Спомням си времето на личности като френския президент Шарл дьо Гол, германския канцлер Хелмут Кол, дори Берлускони! Тези хора не се страхуваха да говорят неправилно. А тези, които днес се занимават с политика, постоянно се оглеждат през рамо. Но ако постоянно гледате назад, никога няма да бъдете себе си и няма да направите нищо добро.

Бих добавил: ако има личност в днешната политика, това е президентът Путин. Той не гледа назад, а действа по различен начин. Това е малко встрани - опитвали ли сте се да изчислите колко хора по света през последните 60 години са имали смелостта да се опитат да сложат край на господството на американския долар? Първият, който го направи, беше президентът на САЩ Кенеди. Той е убит. След това Дьо Гол прави опит и получи студентските бунтове във Франция и опитит за убийство в Северна Африка. След това бяха Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи - основните врагове на американската диктатура в глобален план. Днес Путин пое инициативата за борба с едно голямо глобално зло. Според мен Путин рискува живота си и проявява героична смелост.

- От личностите да се върнем към личното: предричаха Ви кариера на пианист. Приближавате ли се често до пианото?

- Никога! Често слушам музика, но никога не свиря - това е обидно за клавиатурата (смее се).

 

Източник: "Аргументи и факти"

Превод: "Гласове"

 

 

Коментари

 • ЗИП

  17 Авг 2022 10:03ч.

  Абсолютно героично Путин ще погуби тази оргомна държава :)))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 008

  17 Авг 2022 10:19ч.

  За Путин не знам, но боко тиквето погуби завинаги бъдещето на България. Но ти няма как да го разбереш, а ако разбереш вече ще е късно. То вече е късно плужек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  17 Авг 2022 10:21ч.

  Наборе, пиши за понятни теми - гумените вериги за 34-ката, новите капли на тачанките и т.д.Лидерът се изправи срещу попълзновенията на световното зло и има подръжката на Мали,Бурунди,Етиопия и т.д.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  17 Авг 2022 10:27ч.

  както написа друг потребител, сосросоидна сволоч, която не може да си измисли и собствен ник, си остава сосоросидна сволоч, на която не трябва да се обръща грам внимание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  17 Авг 2022 10:33ч.

  Няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Бердяев казва: държавата не съществува, за да превърне земния живот в рай, а за да предотврати окончателното му превръщане в ад."

  17 Авг 2022 10:52ч.

  "И тази роля на държавата, според мен, само ще се засилва. Виждаме, че либералната идея се самоунищожава. Доста интересно, но и малко плашещо е да наблюдаваш всичко това."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смерш

  17 Авг 2022 11:16ч.

  “Щял да погуби тази държава” - не се справя нещо, с инфлация 0,8% и най-силната в момента валута.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обръщай парите

  17 Авг 2022 11:28ч.

  Ще си обмениш ли спестяванията в рубли? Ако ги имаш, де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кико

  17 Авг 2022 11:40ч.

  къде я продават тая валута или ви я дават само на вас копейкаджиите по специален курс ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kopejkin

  17 Авг 2022 13:43ч.

  Путинистите успешно дерусифицираха Украйна. Бившите украинци с руско самосъзнание вече не искат да имат нищо общо с русизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  17 Авг 2022 13:57ч.

  Дрън, дрън - мечтата на западния слуга е погубването на Русия, което се отлага за пореден път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 17 Авг 2022 10:21ч.Съзнателно си избегнал да посочиш

  17 Авг 2022 22:48ч.

  подкрепата на други, доста по–големи, не така очевидно маргинални. държави Старай се повече, че прилича на нескопосан украински фейк – мърдащи трупове, много преднамерено разхнърляни нови тигани около един руски танк., все един и същи фонове на разрушени сгради с преден план плюшена детска играчка. Прости, но подли хора пращат послания на дебили. Твоите са една идея по–нагоре от дъното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  17 Авг 2022 10:28ч.

  Кончаловски добре познава Америка, нейните пайове, марвели и барбекюта. А и Русия познава още по-добре. Затова внимава да не каже нещо не съвсем политкоректно и да застраши високия си статус и връзки с властта, традиционни за цялата фамилия от поколения. Важни са думите. А делата, един филм, “Влакът беглец”, колко ли са разбралите, че това е филм за свободата и липсата ѝ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " А делата, един филм, “Влакът беглец”, колко ли са разбралите, че това е филм за свободата и липсата ѝ?"

  17 Авг 2022 10:54ч.

  Единици от американските киномани са разбрали символите на "Влакът беглец", там по-принцип разбират трудно всичко, което не мяза на доларова банкнота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ерик Робъртс

  17 Авг 2022 22:14ч.

  Разбрали са екшъна само, в големия студ едни бягат с един влак, те това са разбрали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Разцеплението в руското общество, настъпило след октомври 1917 г., това разделение на червени и бели все още не е изгладено."

  17 Авг 2022 10:45ч.

  Февруари и Октомври 1917 г. са следствие И на разделението в руското общество, а не причина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  17 Авг 2022 11:36ч.

  Велик!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  17 Авг 2022 11:49ч.

  Ало преводача - "бунта в Стрелец" е т.н. стрелецки бунт когато се разбунтуват четири полка стрелци в Москва. Попрочитайте какво ви превежда гугъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  17 Авг 2022 12:20ч.

  Важно уточнение, колега! Иначе, благодарност и респект за Гласове, че ни привлича вниманието към този текст! Поздрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фенка

  17 Авг 2022 12:30ч.

  Горещо препоръчвам филма 《Грехът на мекеланджело》 - истинки шедьовър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин е Щирлиц, случайно станал фюрер

  17 Авг 2022 13:10ч.

  Логичен завършек на управлението му ще бъде една чистка на петата прозападна колона, за която се надявам, че предстои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  17 Авг 2022 14:47ч.

  Петата колона (по-правилно според простото е КОЛОНИЯ) е сравнително лесно разпознаваема, с последващото третиране и профилактиране по канален ред. Проблемът е какво да се прави с олигарсите? Ще ги делим ли на наши и чужди, правилни и неправилни? Ами като се върнат от фронта въоръжените мъже, които са си рискували живота, как ще ги спогодим с олигарсите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • sodade

  17 Авг 2022 17:28ч.

  bravo!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

  18 Авг 2022 11:58ч.

  Аз и Сабрутко Сабрутев не сме чували за този руснак. Кой е? Прочем, няма значение, щом е руснак, това е достатъчно! Мраим го!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно обратното

  19 Авг 2022 1:25ч.

  Никога не е късно да станеш за резил. Никога. Талантлив режисьор, но прогностик с нулева стойност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз: Кончаловски демонстрира абсолютна сервилност

  19 Авг 2022 21:01ч.

  Типична за целия им род

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравления за "Гласове"!

  23 Авг 2022 23:44ч.

  Много чели, малко разбрали. Особено предубедените към Кончаловски. Бил тук, отишъл там, хвърчал в небесата, приземил се навреме. Дай Боже всекиму да е като него (а и по-добре) на 85-ия си рожден ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи