Американски лекар: Това, което видях в Газа, не беше война, а унищожение

Американски лекар: Това, което видях в Газа, не беше война, а унищожение

Автор: obektivno.bg

Д-р Ирфан Галария е пластичен хирург от Шантили, Вирджиния. Той описва преживяното в Газа в статия, публикувана в “Лос Анджелис Таймс”:

В края на януари напуснах дома си във Вирджиния, където работя като пластичен и реконструктивен хирург и се присъединих към група лекари и медицински сестри, пътуващи до Египет с групата за хуманитарна помощ MedGlobal, за да станат доброволци в Газа.

Работил съм и в други военни зони. Но това, на което станах свидетел през следващите 10 дни в Газа, не беше война – това беше унищожение. Най-малко 28 000 палестинци са убити при израелските бомбардировки над Газа.

От Кайро, столицата на Египет, карахме 12 часа на изток до границата с Рафах. Минахме километри паркирани камиони с хуманитарна помощ, защото не бяха допуснати да влязат в Газа. Освен моя екип и други пратеници от ООН и Световната здравна организация, там имаше много малко други.

Влизането в южната част на Газа на 29 януари, където мнозина са избягали от север, се почувства като първите страници на антиутопичен роман. Ушите ни бяха изтръпнали от постоянното бръмчене на това, което ми казаха, че са дроновете за наблюдение, които обикаляха постоянно. Удари ни миризмата на 1 милион разселени хора, живеещи в непосредствена близост без адекватна канализация. Очите ни се изгубиха в морето от палатки. Отседнахме в къща за гости в Рафах. Първата ни нощ беше студена и много от нас не можеха да спят. Стояхме на балкона и слушахме бомбите, и виждахме как димът се издига от Хан Юнис.

Когато наближихме Европейската болница в Газа на следващия ден, имаше редици от палатки, които блокираха улиците. Много палестинци гравитираха към тази и други болници, надявайки се, че това ще бъде убежище от насилието – те грешаха.

Хората също прииждаха в болницата: живееха в коридори, стълбища и дори килери за съхранение. Някога широките коридори, проектирани от Европейския съюз, за да поемат натоварения трафик от медицински персонал, носилки и оборудване, сега бяха сведени до тесен проход за преминаване. От двете страни одеялата висяха от тавана, за да отцепят малки площи за цели семейства, предлагайки уединение. Болница, предназначена за настаняване на около 300 пациенти, сега се бори да се грижи за повече от 1000 пациенти и стотици други, търсещи убежище.

Имаше ограничен брой местни хирурзи на разположение. Казаха ни, че много от тях са били убити или арестувани, местонахождението им е неизвестно. Други са били хванати в капан в окупирани райони на север или близки места, където е било твърде рисковано да пътуват до болницата.

Останал само един местен пластичен хирург и той покривал болницата 24 ч. в денонощието. Домът му бил разрушен, така че той живеел в болницата и можел да събере всичките си лични вещи в две малки ръчни чанти. Този разказ стана твърде често срещан сред останалия персонал в болницата. Този хирург имаше късмет, защото съпругата и дъщеря му бяха все още живи, въпреки че почти всички останали, работещи в болницата, скърбяха за загубата на близките си.

Започнах работа веднага, извършвайки 10 до 12 операции на ден, работейки по 14 до 16 часа без прекъсване. Операционната зала често се тресеше от непрекъснатите бомбардировки, понякога на всеки 30 секунди. Оперирахме в нестерилни условия, които биха били немислими в Съединените щати. Имахме ограничен достъп до критично медицинско оборудване: извършвахме ампутации на ръце и крака ежедневно, използвайки трион, инструмент от епохата на Гражданската война, по същество част от бодлива тел. Много ампутации можеха да бъдат избегнати, ако имахме достъп до стандартно медицинско оборудване. Това беше борба, при която се опитвахме да се грижим за всички ранени при напъно сриналата се здравна система.

Слушах пациентите си, които ми шепнеха историите си, докато ги вкарвах в операционната зала за операция. Повечето от тях са спели в домовете си, когато са били бомбардирани. Не можех да спра да мисля, че късметлиите са загинали мигновено или от силата на експлозията, или са били заровени в развалините. Оцелелите са изправени пред часове на операция и многократни пътувания до операционната зала, като същевременно скърбят за загубата на децата и съпрузите си. Телата им бяха пълни с шрапнели, които трябваше да бъдат хирургически извадени от плътта им, парче по парче.

Спрях да следя колко нови сираци съм оперирал. След операцията щяха да бъдат подадени някъде в болницата, не съм сигурен кой ще се грижи за тях или как ще оцелеят. В един случай група деца, всички на възраст от 5 до 8 години, бяха пренесени в спешното отделение от родителите си. Всички имаха единични снайперистки изстрели в главата. Тези семейства са се връщали по домовете си в Хан Юнис, на около 2,5 мили от болницата, след като израелските танкове са се оттеглили. Но снайперистите очевидно са останали. Нито едно от тези деца не оцеля.

В последния ми ден, когато се върнах в къщата за гости, където местните знаеха, че са отседнали чужденци, едно младо момче изтича и ми подаде малък подарък. Това беше скала от плажа, с арабски надпис, написан с маркер: „От Газа, с любов въпреки болката“. Докато стоях на балкона и гледах към Рафах за последен път, можехме да чуем дроновете, бомбардировките и залповете на картечен огън, но този път нещо беше различно: звуците бяха по-силни, експлозиите бяха по-близо.

Тази седмица израелските сили нахлуха в друга голяма болница в Газа и планират сухопътна офанзива в Рафах. Чувствам се невероятно виновен, че успях да напусна, докато милиони са принудени да изтърпят кошмара в Газа. Като американец мисля за нашите данъци, с които се плащат оръжията, които вероятно са наранили пациентите ми там. Вече прогонени от домовете си, тези хора няма къде другаде да отидат.

 

 

Коментари

 • Не е от данъците платено това оръжие

  21 Фев 2024 9:35ч.

  А от печатницата на ФЕД. Финансовият капитал се захранва от войните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  23 Фев 2024 19:19ч.

  Това е юдаизъм ............................Тора и Талмуд !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тчк.

  21 Фев 2024 10:02ч.

  Това е трансатлантически ценностен подход. Което го може Юпитер, не го може волът. НАТО и ЕС ще продължат да приветстват унищожението на десетки хиляди цивилни палестинци, защото Израел има право на това и така е демократично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Международната общност услужливо си затваря очите и мълчи !

  21 Фев 2024 10:07ч.

  Какви мерки ще бъдат предприети срещу Изсраел ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  23 Фев 2024 19:20ч.

  Внимателно ще ги укоряват .............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  21 Фев 2024 10:46ч.

  Нали вие краварите давате оръжията и парите за извършването на геноцида. Вие сте съучастници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  21 Фев 2024 10:54ч.

  Това, което сте видял, е унищожение? Да. От ХАМАС. Които използват собствените си хора за жив щит и пушечно месо. Докато лидерите им трупат милиарди и живеят в султански разкош в Емирствата. Горещо Ви препоръчвам да опитате да поживеете един месец някъде в Израел. Където и да е. Няма да останете и три дни. Просто ще си оберете крушите след първия ракетен обстрел. След първия атентат на автобусна спирка или на пазар. Така че следващият път, като решите да манипулирате обществото, пак си помислете. За всичко в този живот има най- малко две гледни точки! И трябва да има място и за двете гледни точки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  21 Фев 2024 13:54ч.

  Вземете си активизирайте малко пасивните синтези, откъм които само съзерцавате живота от позициите на едва ли не безсмъртни консуматори. Никой не е длъжен на никого, още по-малко пък да ви робува, само защото сте се самообявили за богоизбрани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  21 Фев 2024 11:02ч.

  И Хитлер е имал гледна точка, нали??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  21 Фев 2024 11:07ч.

  Практически броят на жертвите в Газа се доближи от преките жертви при атомната бомба в Хирошима.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  21 Фев 2024 12:14ч.

  Точно тея Боклуци ще говорят за геноцид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  21 Фев 2024 13:54ч.

  Юдаизмът е единствената религия в света, в която се твърди за избран народ пред лицето на Бога, и за неговите изключителни права и привилегии. Тази идеология за изключителността на евреина и на целия еврейски народ и присъства от самото раждане на всеки евреин. (В цялата си история на съществуване евреите са имали собствена държава само за около 300 години и по-малко от 100 години за съвременната държава Израел.) Евреите са една от най-затворените нации в света: те не предлагат своята Тора на нито един друг народ и настойчиво се опитват да внушат на децата си само ТЕХНИТЕ истини още с майчиното им мляко...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toi

  21 Фев 2024 14:24ч.

  Трябва да спрат, но няма да спрат.. Хамас извърши нещо чудовищно ! ЧУДОВИЩНО!!! Това не бива да се повтаря повече… За евреите това означава пълно изтребване в Газа, те дори го заявиха в началото на офанзивата… няма да спрат.. а другите арабски страни се надявам само да не се намесят…Дано стане някакво чудо и започнат преговори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баце, търсят те по радиото

  21 Фев 2024 14:38ч.

  Не ни предлагай пак старите удобно съчинени (и медийно превръщащи се в "неоспорими") разкази под формата на претоплени манджи. Тоя стар еврейски номер повече не върви. И в Донбас Украйна извършваше 8 години нещо чудовищно, но никой не й причини това, което Израел причинява на цивилните палестинци; и даже напротив, най-потърпевша от всичко е Русия, задето искаше да спаси цивилните в Крим и Донбас от експроприация в полза на Запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чичо Джо

  21 Фев 2024 21:11ч.

  Израел избива десетки хиляди мирни жители в Газа и Запада го подкрепя , явно това са евроатлантически ценности. Някой трябва да спре тези изроди !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кочо

  21 Фев 2024 14:35ч.

  За Газа новини няма. Ни в сутрешни блокове, ни обедни-вечерни емисйй на наще телевизйй.. То рядко има и в Интернетя, де ... Явно там Живота тече лениво и красиво, без новини....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  21 Фев 2024 21:18ч.

  Cicero, точно така. И Хитлер е имал гледна точка. С "дребната" подробност, че неговата гледна точка е престъпление по смисъла на доста закони и най- вече по закона на обикновената човечност. Пък и с риск да прозвучи цинично- Хитлер нямаше да направи, каквото е сторил, ако просто беше приел спокойно факта на неприемането си в Художествената академия. Но некадърният човек никога не е спокоен. Бездарникът е жесток и зъл. И така Хитлер решава да изтреби половината свят. Просто защото са му казали истината- че е обикновен бездарник. Както винаги към казвал- само злини може да се очакват от ниски мъже с лични проблеми и компромисен интелект, впрегнат в неправилна посока. Колкото до коментара дали евреите са избрани- избрани са. Бог казва това. Той ги нарича "моят народ". Или вече спорим и с Бог? Не е изненада, ако да. Нечетящите и зле образованите спорят с цялата вселена. Справка: Книга Битие, глава 17, стихове 2- 9.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  22 Фев 2024 10:44ч.

  Вие присъствали ли сте, когато Бог е казал това? Или цитирате една книга, писана от евреи, според която евреите са уберменшени? Съответно те имат право да издевателстват над всички останали, които се явяват унтерменшени? То и Хитлер се е смятал за "богоизбран" и е писал книги, които са били тачени от хитлеристите... Не намеквам нищо, камо ли, че всеки, който се смята за "богоизбран", заради етническия/расовия си произход, за който няма никакви заслуги и с който оправдава гаври с други човешки същества, е луд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1-3

  22 Фев 2024 9:58ч.

  Не прилича много на американец!По-скоро на мургав арабин,изпратен с парите на света да учи в Америка-и после да лобира срещу него!!!!Още помним думите на Арафат-при едно запитване на журналист-а каква е вашата бомба,за която винаги намеквате?Той отговори-нашата атомна бомба е утробата на нашите жени-да се пръкнат 10-12 деца,да ги разпратим по света,да се-изучат на вашите науки-и после да завладяват света,както те си могат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  22 Фев 2024 10:55ч.

  Брей, как се активирахте под неудобна статия да оправдавате едни безспорни днешни действащи психопати... Като тук си вкарахте автогол, цитирайки един (бивш) психопат и убиец, който навремето се осъзна и подаде ръка за мир на другите (бивши) психопати и убийци, които също се осъзнаха и заедно подписаха Споразуменията от Осло. Които настоящия психопат Биби саботира още 1996 г., ставайки премиер. Но това, че вашата човечност и състрадателност е толкова избирателна и оправдавате с един отдавна покойник днешните масови убийства, говори много за вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сем

  22 Фев 2024 10:09ч.

  Всички предлагат на Израел да гарантира безопасността на ,,цивилните'' жители на Газа,но нито една арабска страна не желае да предостави временен подслон на братята си!Дори Египет,,който би могъл да ги приеме на територията си категорично отказва да им помогне!Лесно е да обичаш своите ,,братя'' отдалеч,докато обвиняваш малкия Израел в геноцид над палестинците!Снощи даваха как самите палестинци вече се разбунтуваха срещу хамас,и как същите тия от Хамас ги разстрелваха за неподчинение.Те самите извършват геноцид над народа си!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  22 Фев 2024 11:01ч.

  Колкото и никове да си сложиш, колкото и да извърташ престъплението, прехвърляйки вината, на "логиката" ти ще се вържат само психопати ала Биби и Хитлер. Навремето чак психопатите от СС се погнусиха от нечия жестокост, но вие от днешните нацисти - не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пепеляшка

  22 Фев 2024 12:16ч.

  Тук има един-Коньо,който вие като вдовица!Никак не е интересен!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  22 Фев 2024 14:48ч.

  Първо, "виещият вика дръжте виещия", защото аз отговарям именно на един "виещ", който напляка няколко еднотипни "виещи" коментара подред. Второ, провери значението на "причинно-следствена връзка", защото аз просто отговарям на едно "виене" на един и същ "виещ". Трето, избери си един никнейм и пол, и спри да "виеш" в коментарите, защото още с първия си коментар се издаде що за наци си. Четвърто, бЕгай в някоя детска градина да утрепеш няколко деца, та да се почувстваш част от "цивилизования свят", като твоите любими ционисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пепеляшка

  22 Фев 2024 16:59ч.

  Глупак си Коньо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  22 Фев 2024 18:34ч.

  Престани да губиш време с безсмислени коментари, а върви да трепеш жени и деца, та да докажеш колко по-умен си, уберменшене!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МАНОЛОВ

  22 Фев 2024 19:30ч.

  Въпрос. Прост въпрос. ЗАЩО всички арабски, мюсюлмански, "братски" страни правят чудеса от храброст, за да НЕ приемат "бежанци" и "цивилни" от Газа? А? Що така? Защото ги знаят какви са. Кукли на конци на ХАМАС. Никой не ще терористи в дома си! И това не е отговорност на Израел. Пълно е с материали, показващи какво прави ХАМАС с палестинците, които не се подчиняват. Но някакси не е удобно на нечия "теза" да погледнем по- далече от носа си. Израел извършвал геноцид. Сякаш арабите правят нещо различно! Цяла Европа е Арабистан вече вие още спите! И жалите терористите! Тъпаци, сър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  22 Фев 2024 23:20ч.

  И децата ли са "терористи", нацисте? По 400 деца на ден са убивани и/или осакатявани, според ООН в първите седмици на конфликта! И отговорността е изцяло на Израел, които наложиха пълна блокада и "натискат спусъка", извършвайки безразборни убийства на цивилни! И "Пълно е с материали, показващи какво прави ЦАХАЛ с палестинците", но това хич не впечатлява невнятниците, които скачат в защита на масовите убийци на (палестински) деца. И да оправдаваш убийствата на невинни цивилни с твърдението, че не са "цивилни", а "Кукли на конци на ХАМАС" и заслужавали децата и близките им масово да мрат, показва тежка психопатия. И липса на мисъл. Все едно заради престъпното управление на мутрите Боко и Шиши да твърдиш, че всички българи са "мутри" и заслужават да бъдат наказвани с изтребление заради техните престъпления. Имате логиката точно на жалък терорист, сър!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  23 Фев 2024 19:34ч.

  За да го разбереш, трябва да си "ти" с разбирането на хилядите племена в Близкия Изток. Манталитета им. Много от фамилиите, дошли на власт в дадена арабска държава, са щедро обсипвани със западни и израелски подаръци и никой не иска да си развали комфорта заради дадено племе. Да вземем например една Йордания с нейния страхлив крал. Йордания има капацитета да приеме всички палестинци, но не го прави. За теб "Хамас"може и да са терористи, за други - освободители. Хисбулла са по същия начин. В моента "Ислямска държава" отново надига глава в Сирия и Ирак. На Близкия Изток му трябва силен лидер, който да обедини всички глави на фамилии и племена. САЩ това никога няма да го допусне. Нито Израел, нито Русия. Обединен Близък Изток и Северна Африка-това значи край и на Европа, и на САЩ. Защо САЩ убиха Кадафи? По тази причина. Защо убига Саддам? Същото. Разделяй и владей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МАНОЛОВ

  24 Фев 2024 2:41ч.

  Бях твърдо решен да не пиша това, но съм провокиран от субектът, който си е позволил наглостта и невъзпитанието да ме нарече "нацист" публично. Прочее- това Е реч на омразата и Е престъпление по смисъла на НПК. Така. Нататък. Та, това, което бях решен да не коментирам. Защото когато правиш нещо за другите, по вътрешна потребност- не го коментираш. Грозно е. Но се налага. По време на следването си в чужбина преди доста време преминах подробна и много сериозна подготовка на парамедик и пилот на медицински хеликоптер. Просто имах лиценз за малси селско стопански машини още от времето в България. Все едно, имам въпросната подготовка. Която съм използвал като доброволец в осем мисии на УНИЦЕФ като част от спешни лекарски екипи. Фалуджа, Кандахар, Херат и още. Тези са важните. Защо? Защото щом казвам, че са пушечно месо и терористи- знам ЗАЩО го казвам. В Афганистан тактиката за изтребление на колкото може повече военни едновременно беше следната- дете на видима възраст 7- 11. Все тая момче или момиче, по- често момче обаче. Прикрепят гранати или бомба към него. Защото знаят, че ние, цивилизованите хора НЕ стреляме по деца. Прочее, има такава сцена в Американски снайпер на Клинт Истууд. Смразяваща сцена. Защото не е измислена. Видял съм го това. Десетки по десетки пъти. Да се използват деца за щит. За живи бомби. Едно такова хлапе в Кандахар изби 19 човека от раз. Защото снайперистът реши, че няма да убие дете. Е, децата на 19 негови колеги останаха сираци. Да, тези хора СА терористи. А тероризмът трябва да се изкоренява. Безмилостно. Верен е и коментарът за племената и историята на Близкия Изток. Но приблизително верен. Няма как да разбереш как мислят тези хора, ако не поживееш сред тях. Но дори тогава е трудно да ги разбереш. Познавам араби, които казват- трябва ни мир с Израел. Но общността ги унищожава. Защото са "предатели". Познавам евреи, които казват- те са тук и ние сме тук. Трябва да се разберем. И всички ги проклинат. Така не става. И няма да стане. Но и с постоянен терор от страна на шепа ултрабогати неграмотни сатрапи също не става. Това е. Пак ще повторя. Израел има право да се защити. И помнете добре какво ви казвам- днес е Израел. Утре- цяла Европа! Помнете ми думата! Да не кажете, че не съм ви предупредил!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манолов, Куци Коньов и пр.,

  24 Фев 2024 9:50ч.

  ... И най вече - виещите други долни твари-нечовеци: кой праща детето и жена си с бомби под сърцето на смърт и защо ! Защо го правят. Кой е теротиста - снайпериста или детето. Кой на чия територия е ? Защо жертвайки се, шепа хора взривиха кулите Манхатан, защо обричайки собственият си народ, други с делта планери полетяха на 7 октомври..., ЗАЩО предвиждайки кланетата, ние БЪЛГАРИТЕ въстанахте 1986 ?!? Кой убива безнаказано, кой тероризира света. КОЙ ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1876 .

  24 Фев 2024 9:54ч.

  1886 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като го гледам

  24 Фев 2024 17:33ч.

  какъв е мургав, съвсем ясно е, че е или палестинец или ираначин или просто мюсюлманин. Ясно е кого ще защитава и чии лъжи ще повтаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи