Алексей Мухин пред "Гласове": САЩ разрушават европейската икономика. Вече няма атлантическа солидарност

Алексей Мухин пред "Гласове": САЩ разрушават европейската икономика. Вече няма атлантическа солидарност

Инцидентът със "Северен поток" подкопа окончателно доверието между ЕС и САЩ. Това казва в интервю за "Гласове" политологът Алексей Алексеевич Мухин, генерален директор на Центъра за политическа информация и експерт от Валдайския дискусионен клуб. С него разговаря Владислав Наков.

- Здравейте Алексей Алексеевич, благодаря Ви, че приехте поканата на сайта “Гласове”! Да се върнем към датата 15.11. 2022г., когато две ракети паднаха на територията на Полша, които впоследствие се оказаха украински. Как си обяснявате реакциите на САЩ и НАТО? Бяха сдържани преди още да се установи със сигурност откъде са изстреляни те?

- Мисля, че тази провокация просто се провали. Задачата на украинската и полската страна беше да увеличат максимално степента на конфликт между Запада и Русия в навечерието на 7-ата среща на НАТО в базата "Рамщайн", където се разпределяше помощта за Украйна.

- Отрази ли се това по някакъв начин на хода на СВО и ако да - как?

- Този епизод ще повлияе само на нивото на доверие на западната общност към Зеленски – той го губи.

- В една шега известните руски шегаджии Вован и Лексус се представят за френския президент и в “разговор” с президента на Полша самият Анджей Дуда каза, че “не иска война с Русия”. За какво е знак това?

- Има основания да се смята, че целта на полския президент не е война с Русия, а окупацията на западноукраинските земи (протекторат или анексия). Затова той демонстративно се „сприятелява“ със Зеленски, но в същото време концентрира на своя територия максимума от военната инфраструктура на НАТО.  Полша трябва да замени Германия в бъдеще като поддържаща страна на НАТО в ЕС.

- По информация от последните дни турската армия е ударила американски център за обучение на кюрдски бойци в Сирия, преди седмица унгарският външен министър отговори на американския посланик в Будапеща и критиките му за посещението му в Москва и неговото участие в ядрения форум с думите: „Американското посолство няма право да критикува посещението ми в Москва“. И двете страни са членки на НАТО, Унгария е част и от ЕС. Това сигнал за еманципация ли е? И може ли да се говори за такава тенденция в НАТО и ЕС?

- Мисля, че вече няма атлантическа солидарност, след като САЩ започнаха да разрушават европейската икономика - няма доверие. Инцидентът със "Северен поток" го подкопа окончателно, просто не всички страни в ЕС още са го разбрали. Страните от Западна Европа, в резултат на това, рискуват да получат напълно ненужен конфликт с Китай като резултат. А Унгария прави това, което всяка страна от ЕС иска да направи, с изключение на балтийските страни.

- Да се ​​върнем на войната. Предстои мобилизираните да се включат. Има ли някакви конкретни резултати, които се очаква да бъдат постигнати?

- Руската страна смята мобилизацията за успешна - огромното мнозинство от мобилизираните са дошли съзнателно в зоната на военните действия. Възможно е да се избегне изпращането на наборници и срочници там, което е от голямо социално значение за гражданското общество в Руската федерация.

- Как очаквате да се развие конфликтът в такъв случай с оглед и на идващата зима?

- През зимата най-вероятно ще има настъпление на въоръжените сили на Руската федерация и промяна на формата на СВО към по-твърд вариант по отношение на въоръжените сили на Украйна и нацбатальоните.

- Руската федерация проведе референдуми в 4 области на Украйна. Спомням си първата война в Чечня, мирния договор от Хасавюрт и изтегляното на руските войски, втората война, която последва, след като Владимир Путин вече беше на власт, тогава Русия победи и както виждаме Чеченската република е много добре интегрирана като субект в състава на Руската федерация и всъщност чеченските бойци играят ключова роля в Украйна. Така ли очаквате да вървят нещата и с четирите области. Оттегляне, връщане на позиции?

- Вие знаете, че всеки от регионите има отделна история - Луганската и Донецката народни републики станаха част от Руската федерация съзнателно, чрез страдание, за тях това е награда за 8 години нарушения от украинската страна на минските споразумения, ежедневни обстрели, както и терористична и саботажна дейност в тези територии. Що се отнася до Херсонска и Запорожка област, ситуацията беше доста неочаквана за тях, руската страна се опитваше да се осигури откъм морето. Във всеки случай Русия разчиташе на рускоезичното население в регионите - проукраинската част от него вече беше напуснала или евакуирана по това време.

- Преди десетина дни излезе информация, че арбитражен съд в Швеция е осъдил финландска газова компания да плати на "Газпром експорт" 300 милиона евро за неплатен газ по схемата "вземи или плати". Смятате ли, че предстоят още такива случаи и какъв би бил резултатът?

- Мисля, че в близко бъдеще "Газпром" ще активизира работата на правния си отдел, за да развие този успех. Правната дейност ще се насочва и чрез Световната търговска организация и други платформи, достъпни за руската страна.

- Преди дни ЕП прие декларация, с която признава Русия за “страна спонсор на тероризма”. Какво означава това?

- Мисля, че става въпрос за утилитарни неща. Наблюдатели в Русия обърнаха внимание на факта, че Германия обсъжда възможността за преместване на бизнеси не в САЩ, а в Русия - по-близо до евтини енергийни източници. Такъв бунт срещу санкционната система, разбира се, не можеше да бъде допуснат, затова беше дадена команда: Русия да бъде призната за „страна, спонсорираща тероризма“ в ЕП, балтийските страни, Холандия, Чехия и Полша. Сега ще бъде изключително трудно за бизнес структурите да преодолеят този псевдоправен инцидент, за да се преместят в Русия.

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

 • ама вие не знаете ли?

  30 Ное 2022 9:58ч.

  войната се води между сащ и ес-отделните клики на глобалистите се бият едни с други, защото друго не остана; Русия са бори срещу глобализма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  30 Ное 2022 13:51ч.

  Кой ли трябва да се интересува от съдбата на тая грохнала, изкукала и немощна старица на патерици отвсякъде, наричаща се ЕС, след като тя сама не може да осъзнае къде й е мястото и интереса в Света?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Унищожаването на ЕС преди той да е успял да се справи с нас ни дава исторически шанс да се измъкнем от капана и този път

  30 Ное 2022 14:10ч.

  Обаче не само ние виждаме това и на политическата ни върхушка е спусната свръхзадачата да не се допусне оцеляването на България и българите като народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи