"Живеем на границата на физическото оцеляване". Защо се разминават потребителската и експертната оценка за цените?

"Живеем на границата на физическото оцеляване". Защо се разминават потребителската и експертната оценка за цените?

Репортаж на Ива Антонова и интервю на Диана Дончева с Владимир Иванов, БНР

Защо реалната пазарна картина не се припокрива с оценките на хората за високите цени? Засичат ли се някъде потребителската и експертната гледна точка? 

"Парите не стигат. Ако не си произвеждам на село картофи, боб, домати, пипер, няма да оцелеем. Ако не са синовете, няма да можем да издържим финансово", разказва пред БНР пенсионерка от Враца, чиято пенсия е около 460 лева.

Домашно кисело мляко, млечни продукти от производител и домашни яйца допринасят за скърпването на семейния бюджет.

"Някой път месо вземаме. Имаме плодове."

Друга жена от града, която живее с дъщеря си, със заплата "малко над минималната", разполага с 1000 лева на месец. Като извади от тази сума парите за сметки, заем и джобни пари за детето:

"Остават 340 лева, с които ние разполагаме на месец."

В употреба влиза домашната хлебопекарна - "по-вкусно и по-икономично." Отлага се ходене на лекар, на стоматолог. За фризьор не става и дума.

"Вземам и 50 лева детски, които са за мотивация на хората да гледат деца", коментира врачанката и обобщава:

"Ние живеем на границата на физическото оцеляване, на границата на невъзможното."

"Имаме доста сериозно укротяване на процеса на нарастване", твърди Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Ценовият шок през 2022-ра беше доста сериозен, припомня той. По думите му от септември насам имаме "относително равновесие на пазара".

"Да, наистина, разликата е огромна, особено за онази част от населението, която няма никаква индексация на доходите", коментира Владимир Иванов в предаването "Преди всички".

Според него има напрежение на пазара и презастраховане "какво ще стане утре", особено в по-малките търговски обекти.

"Полагаме огромни усилия. Контролът е до дупка, с пълен оптимум на целия административен капацитет, с цел да се гарантират условията на търговия", уверява експертът.

Иванов признава, че "има много лоши търговски практики" и апелира за по-висока потребителска култура.

Чуйте повече в звуковия файл.

 

 

Коментари

 • ВиК

  06 Фев 2023 10:29ч.

  Ха сега гледайте зеленчуци при 4.50лв/куб вода па да ви видим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  06 Фев 2023 12:44ч.

  Абе ти зеленчуковата градина с питейна вода ли поливаш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами с каква?

  06 Фев 2023 18:00ч.

  Нашите "напоителни системи" бяха преместени и в момента се ползват в Гърция...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  06 Фев 2023 10:35ч.

  руска пропаганда! църния вчера каза, че живеем в година на икономически ръст! въобще цъфнАли и вързАли сме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • емигрант

  06 Фев 2023 16:26ч.

  Защото Унищожаването на православните християни не е приключило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдателен

  06 Фев 2023 10:45ч.

  Нетърпим е този политкоректен език:"има много лоши търговски практики" и апелира за по-висока потребителска култура". Ножът е опрял до кокала!!!! Аман от безчуствени и безпомощни от тъпота чиновници!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  06 Фев 2023 12:02ч.

  Не са тъпи, такава е терминологията на Икономикса - теорията на пазарната икономика. А че са безпомощни е верно, защото спазват свещеното правило "за по-малка намеса на държавата" на пазара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма никаква "пазарна икономика", драги !

  06 Фев 2023 12:17ч.

  Ако още не сте разбрали - пазарнта икономика я закриха официално и сме вкарани в "инклузивен капитализъм", което преведено на нормален език значи тоталитарен контрол над потреблението и изкуствена мизерия и нищета. Всяка инициатива се унищожава в зародиш.Фалитите на дребния и средния бизнес са лавина. Субсидират се само сатанизми - перки, фотоволтаици, храна от насекоми... България може да се изхранва с лекота и да изхранва 1/3 от Европа, и така беше до 1989. Само че ни е забранено. Затова се живее на ръба на оцеляването.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винкела

  06 Фев 2023 12:56ч.

  Така е, само че кой да чете бай Шваб. Ифлацията е поради печатането. А печатането е поради Бретън Ууд + подкупи за националните "елити" да се борят с... КОВИД. Никой не е виновен на скотонаселението, че е тъпо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акушерка

  06 Фев 2023 11:15ч.

  Организиран геноцид е от колониалната администрация. Само слепите овце не виждат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бабо, в световен мащаб е.

  06 Фев 2023 18:02ч.

  за да останеш без работа. Напълно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  06 Фев 2023 11:27ч.

  Гарантирано от Румбата Радев! Откакто е дошъл и доведе кирчаците си, олиото от 2 лв. скочи на 6 лв... цените на горивата няма да ги коментирам, на електроенергията също, после хората що си искали БОКАСА ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  06 Фев 2023 11:27ч.

  Днес в друг сайт прочетох мнението на големец, който оправдава високите цени на храните, щото продавачите наваксвали бизнеса след измисления вирус. Как не го е срам тъпакът не знае ли, че всички сме в криза и че бизнес се наваксва с увеличаване на оборота, а не с увеличаване на цените. Да не говорим за качеството. Между другото, сиренето, което ядем вкъши миналата година по същото време беше 12,50, сега е 21 и нещо....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  06 Фев 2023 11:35ч.

  Ей прост народ. Къде са ви евроатлантическите ценности бре? Парламентът много правилно даде акцент за военна помощ, нови самолети и т.н. Няма да се занимава с такива прозаични проблеми, като живот на границата на оцеляване я!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да ви е сладко!

  06 Фев 2023 14:49ч.

  Яжте демократични евроатлантически червеи и хлебарки, какво искате още заспали овце?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  06 Фев 2023 12:07ч.

  Да си правиш храна е чудесно.Да си отглеждаш малко зеленчуци също.Когато дойдох в Франция мислех че там нищо не си правят а само купуват.Нищо подобно.Този вид дейност е бизнес- всичко нужно за терасата,за градината го има.Семена,скоро март ще излезе разсада в хипермаршетата.Торове,пръст,препарати.И купуват масово хората.Тия които са в апартамент си правят малки градинки за подправки,малки доматчета, чушленца. Щом имаш градинка и някое дръвче си засаждаш и според мястото малка зеленчукова градинка(направена по възможност на 2ри план,с заграждение, бордюрчета).Буркани за консерви има навсякъде,машинки,мелачки. Казани за варене,тави за сладко.Минарата година аз цяло лято си късах мои домати ,марули ,лук, праз,копър, и няколко картофа за проба и това на 15 квм.Правех лятеница, и домати консерва.Направо ме убиха доматите с реколта-около 15 корена.Сладко съпругата.А понеже периодично купувам готови черва(които съхранявам в камерата) си правя и карначета.Винаги следя за месо под 4 Евро(промоции) и си правя.За хляб също от време на време правя.Имам и машина но предпочитам в фурната.Не си давайте парите за тия машини.Намерете си рецепта за хляб в тенджера примерно без месене.И машина не ви трябва.Удоволствието е голямо да ядеш нещо сътворено от теб самия.Аз по наследство обичам да готвя.Дядо(а и татко обичаше) е бил готвач в лагерът за военнопленници след пробивът при Добро Поле.Слава на българските войни от тогава.И чумата да убие днешните предатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав сте Така е!

  06 Фев 2023 12:20ч.

  Кой каквото прави, на себе си го прави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей че хубаво е това споделяне.

  06 Фев 2023 12:29ч.

  За хляба особенно , за също си правя по този начин . Бъдете здрави и учете малкото земеделие . Ще е много полезно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То вие сте рубладжии

  06 Фев 2023 12:32ч.

  Щото сте бедни. Ако не бяхте бедни нямаше да лижете сапогите на др. Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прав си, руснак

  06 Фев 2023 14:34ч.

  Сорош и ЦРУ не могат да направят нищо сами. Големите им успехи да се месят във вътрешните работи на толкова много държави се дължи на вътрешната помощ от слугите им, докопали са се до жизненоважни позиции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  06 Фев 2023 13:40ч.

  Орлине,Горанов, не се скатавай в телевизията майка,телевизията на народа. Певец си,вземай микрофона тръгвай по участие както твоите колеги."Последния печели",кухо предаване,което засмуква пет часа на ден в най глуданите часови пояси.Освободи мястото на някой кадърен младеж и девойка,не си служи с шуробаджанашки приоми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • многоходовият проект на WEF-аджиите е в действие

  06 Фев 2023 18:11ч.

  целта е да ни унищожат, за да изпълнят плана си - 500 милиона жители на Земята. А ние като сме тъпи че ги оставихме да ни избият дребния рогат добитък заради измислена болест - кой ни е виновен? Сега брашно от хлебарки ще ни слагат в хляба, и няма да гъкнем. Ще продължимЕ да си пазаруваме на промоция само в Лидл, Кауфлянд, Билла... Наско Пеканов няма и да се опита да предоговаря, за да не се излага, и ТЕЦовете / рудниците ни ще закрият, по план. И евромонетите ни вероятно се секат вече... Щом сме обещали...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи