Защо БПЦ не пуска данъчните в имотите си за милиарди - как се прави бизнес върху църковни земи и къде отиват приходите?

Защо БПЦ не пуска данъчните в имотите си за милиарди - как се прави бизнес върху църковни земи и къде отиват приходите?

Автор: Стоян Георгиев, бТВ

Националната агенция за приходите (НАП) възложи данъчна проверка на Българската православна църква. Екип на bTV провери какво притежава църквата, какви са приходите ѝ и плаща ли данъци - тема от неизследваната земя или както казвали изследователите на непознатите места в древността: "тера инкогнита". 

Бутиците на ул. "Съборна" и заведенията на пл. "Света Неделя" плащат наем на Българската православна църква, тъй като имотите са нейна собственост. Приходите от тях са "тера инкогнита" за българската държава и по-конкретно за НАП. Църквата има привилегията да не декларира приходи от подобна търговия.

Преподавателят по църковно право доц. Делян Николчев разказва законно ли е това: "Принцип на съвременното право е, че не може да има привилегии за никой. По отношение на наемите Светият синод твърди, че те всъщност не трябва да подлежат на независим финансов одит, тъй като те всъщност били дарение, забележете - дарение от вярващи, а това не били наеми", посочва доц. Николчев. 

Данъци за печалба от наеми държавата не търси от духовенството. Държавен контрол на приходите не се извършва.

Всъщност в края на миналата година проверка за дължими данъци от страна на църквата започна и то за периода назад, чак до 2017 г. Затова bTV изпрати запитване до НАП на какъв етап е проверката и какво е открила. Оттам отговориха, че проверката е спряна с мотив - смъртта на патриарха, и ще бъде подновена, когато бъде избран нов патриарх.

Случайно ли - това е поредният неуспешен опит на държавата да осъществи контрол върху бизнеса на църквата.

"НАП изпрати и финансовото министерство, изпрати хора, които да направят проверка на Пловдивската митрополия. Тези хора, длъжностни лица всъщност бяха изгонени. Сериозно, да. Не бяха допуснати въобще", казва доц. Николчев.

 

 

Колко големи са всъщност имуществото и бизнесът на Българската православна църква?

"Какво притежава църквата - този въпрос съм го задал на своите студенти. Пиша шестица на този, който ми даде отговор. Никой не можа да даде отговор на този въпрос", казва доц. Николчев. 

С какви активи разполага един-единствен храм в Софийската митрополия - Драгалевският манастир "Успение Богородично"? Според bTV той притежава имущество по-скоро за милиард.

В справката за собствеността на манастира са само имотите в имотния регистър, по чиито партиди има промени и движения след 1998 г. В нея се вижда, че манастирът е актувал внушителните над 150 декара в най-новия и най-агресивно застрояван квартал на София и на България "Манастирски ливади". 

Всъщност "Манастирски ливади" се оказват бившите ливади именно на Драгалевския манастир. Оттам идва и името им. Там, където до 30-те години на ХХ век духовниците са пасли своите говеда и така са се издържали, днес земята струва на пазара между 1000 и 3000 лева на кв. м. Над 150 декара площ е достатъчна да се построят поне 100 блока. 

Над 150-те декара от ливадите на манастира са само част от имотите на Драгалевския манастир. Според регистъра храмът е собственик и на общо стотици декара земя в Драгалевци, над 40 декара парцели в "Кръстова вада" около бул. "Черни връх", а също и в кварталите "Витоша" и "Симеоново", както и още 60 декара в Киноцентъра. 

Драгалевският манастир е собственик и на апартаменти на улица "Родопски извор", включително мезонети. Дама, живееща във вход, в който има църковни апартаменти, разказва какво знае, без да разкрива своята самоличност. "Манастирът е имал някакъв имот и този, който изгражда този блок, ги обезщетява. Те ги дават под наем. На какви хора, при какви условия - не е ясно", казва тя.

Екип на теливицията отиде и в Драгалевския манастир, за да пита служителите там кой и как управлява имотите им. Посреща ги свещеник, който не желае да бъде сниман. Твърди, че не го интересуват материалните въпроси, а само духовните и ни разказва, че с имотите се занимава монахиня. Свързватсе с нея по телефона. "За това репортажи правят ли се? Имотите на църквата... Там има такива неща, които не са за приказване. Защото аз не искам да си слагам главата в торбата. Това са сериозни работи, не е за всеки. Аз съм на среща сега и няма как да си говорим по тези въпроси", отговаря ни монахинята.

Пазарните оценки на стотиците декари парцели манастирски имоти в "Лозенец", "Манастирски ливади", "Витоша", "Симеоново" е между няколкостотин милиона и 1 милиард лева. За повечето е трудно да се установи кой и при какви условия ползва. "Всичко под масата. Вероятно парите се разделят по епархиите. Не мога да знам това", казва доц. Николчев. 

Върху два имота, които са отбелязани като собственост на църквата през декември 2021 година, днес се строи огромен комплекс в квартал "Манастирски ливади". От разрешенията за строеж става ясно, че върху единия терен ще се застроят 13 272 кв. метра разгъната застроена площ, а върху другия парцел - 1856 кв. м застроена площ.

"Много интересно е, че Светият синод, когато не му е изгодно казва: "Не, не, оставете ни, ние сме отделени от държавата по Конституция", но в този случай на заплащане на заплати от страна на държавата, от държавния бюджет към свещенството, няма проблем. Всъщност това са пари на българския данъкоплатец, който плаща заплати на нещо, което е уж отделено от държавата", допълва доц. Николчев.

Кой в Светия синод контролира тези приходи и разходи?

"Затова зададох въпроса защо синодът не въведе регистъра на своите имоти. Защо Българската православна църква не въведе практиката, която е съществувала до 9 септември 1944 г. да се публикуват годишните бюджетни отчети на Светия синод", отбелязва Горан Благоев. 

По думите му само за тази година бюджетът е отделил 38,4 милиона субсидия на Българската православна църква.

Ако регистърът на църковните имоти се въведе, денят, в който това стане публично, вероятно ще осъзнаем, че няма корпорация на територията на нашата страна, която дори да се доближава по капитализация до Българската православна църква, завършва разследването си bTV.

Източник: бТВ

 

 

Коментари

 • рукола Z

  15 Апр 2024 10:17ч.

  Нямат работа данъчните в попските имоти, че много бързо ще станат хотели, па който много иска да си вре гагата, да се оплаче на арменския поп: https://armenskipop.com/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слабичко материал че! Слабичко...

  15 Апр 2024 12:27ч.

  ...дори за БТв и Дачков!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо БПЦ не пуска данъчните в имотите си за милиарди - как се прави бизнес върху църковни земи и къде отиват приходите?

  15 Апр 2024 12:31ч.

  Кога да очакваме информация от бТВ за ситуацията с данъчните и имотите за милиони и милиарди на мюсюлманското, юдейското, католическото и протестантското вероизповедания и да, за хилядите знайни и незнайни НПО-та?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този други проблеми не вижда ли?

  15 Апр 2024 22:24ч.

  Та се е заял с църквата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирил

  15 Апр 2024 10:32ч.

  Не очаквах такъв манипулативен "материал" да се публикува в Гласове. Много съм разочарован.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълто паве

  15 Апр 2024 10:42ч.

  Не трябва да забравяме какъв е Дачков - класически жълтопаветник. Максимата „Врагът на моя враг е мой приятел“ никога не трябва да ни замазва очите кои са враговете на нашите врагове. По странно стечение на обстоятелствата Дачков врагува със своите, но всички с акъл, които го следим, знаем какъв е - ЖЪЛТОПАВЕТНИК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор Дачков

  15 Апр 2024 11:06ч.

  Кое му е манипулативното?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  15 Апр 2024 11:13ч.

  Какъв е Дачков? Отличен Журналист! Като такъв публикува материали с широк диапазон на информация! Конкретният материал информира, не е израз на личната позиция на Дачков. И какво казва материалът? Казва, че трябва отчет на доходите на БПЦ пред държавата. Но го казва укорително, назидателно, императивно. Авторът има право да пита, но в правото си ли е светското да изисква отчет от Църквата за нейните имоти? От де накъде? Като се иска светски законен аршин, ето го: "Правото на собственост". Кому влиза в работата как един икономически субект, вкл. БПЦ, се разпорежда със собствеността си? Колкото Господин Дачков е 'жълтопаветник", толкова и собствеността на БПЦ е обект на вещно право от страна на неоснователен интерес към нея. Добре, че ги има няколко независими сайта като "Гласове", "Афера", "ПИК", "Свободно слово", които дават информация за различни проблеми, без да индоктринират. А ние нека приемаме информацията за различието с вярна критическа преценка. Да благодарим на Дачков и на Веселина Томова, че дават възможност за коментари, което е именно свобода на словото и уважение към читателя. Благодаря, "Гласове", за медийното качество!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  15 Апр 2024 11:25ч.

  Няма нищо манипулативно. Има информация. Понякога се търси манипулация по субективни причини. Сайтът Ви е отличен - обхваща широк спектър, дава добри преводни материали, интелигентна палитра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  15 Апр 2024 11:26ч.

  Ма моля ви се, подгъзникът на Алексей Петров - отличен журналист. Това верно, че тука се събираме да се шегуваме и забавляваме, ама и майтапите трябва да са с мярка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирил

  15 Апр 2024 11:28ч.

  Тая логика е тип “в интерес на плурализма ще кажа, че майка ми е лека жена”. Материалът е ниско качество журналистика - поредица от инсинуации и предположения, подплътени с мненията на антицърковни хора като Горан Благоев. Това е манипулацията. Не се прави журналистика с инсинуации и изречения от типа на “предполага се, че…” Дамата по-горе говори как пик и афера са стожер на журналистиката и направо се разревах. Това са медии, които се борят с глобализма и либерализма, някои, като пик и афера, го правят с неморални и нежурналистически способи. Харесвам жълтопаветния планктон колкото Дачков харесва посетителите на механи, ама да кажеш, че медии като пик, афера и гласове предлагат широк спектър на мнения е нелепо. Явно е, че дачков не харесва клира, в душата му не знам какво става. Това е, не е “широк спектър от мнения”. И пак да повторя - истинската журналистика се опира на факти, не предположения и това прави този материал манипулативен. (Дачков, спри да триеш коментарите, моля)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горното мнение е на “Кирил 2”

  15 Апр 2024 11:29ч.

  Съвпадение на прякорите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо БПЦ не пуска данъчните в имотите си за милиарди - как се прави бизнес върху църковни земи и къде отиват приходите?

  15 Апр 2024 12:25ч.

  Хехехе, тази тема е много подходяща да набута под килима онези теми с шкафчето-касичка и кучето-касичка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  15 Апр 2024 13:28ч.

  Кирил, това не е материал на Дачков. Аз опонирах на анти-църковния изказ и стремежа светското да се намесва в духовното и институциите му, каквато е БПЦ. В посочените медии има свобода на словото, а нелитературният изказ понякога не променя основанията за критичност. Както Вие, така и аз сме в позиция на критика на либералната дезинформация. Критичността е кредо за журналистиката и "Гласове" го следват последователно, което ги прави от надеждна медия в сравнение с повечето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма нищо манипулативно. Има информация.

  15 Апр 2024 16:15ч.

  Че те всички манипулации се правят с информация - невярна, полувярна или вярна, но поднесена по манипулативен начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  15 Апр 2024 10:47ч.

  Съвсем разбираемо бтв правят поредна стъпка да разрушават българското общество и държава. Разделението между светска и духовна институция открай време е прицелна точка за антидържавен удар. Същността на днешната "демокрация" е да освободи от отговорност слугите на управата и да остави без надзор корпорациите. А това става за сметка на духовните ценности, които страдат от всеки опит за формализация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПЦ-то

  15 Апр 2024 10:57ч.

  Щом държавата плаща заплати на поповете, БПЦ трябва да оповести пред контролните органи имотното си състояние и да плаща данъци в милиони !!! Досега се крият като църковни мишки и не дават никакви обяснения за парите, които печелят, всичко става на тайно и на тъмно в БПЦ-то. На тази практика трябва да се сложи край ! Със сигурност Николайчо в Пловдив живее в лукс и разкош, и се вози в огромни лимузини с шофьор (кой му плаща на шофьора и как ?), а чистачки чистят жилищата им (почти сигурно получават заплата в недекларирани банкноти).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  15 Апр 2024 12:33ч.

  след 100 години се сетиха да търсят пари от това свърталище на оси наречено бпц има ли хотели в манастирите има ли тепавици на реките покраи манастирите има ли ресторанти около манастирите хаиде сега нап да ги почва какви са тези служ коли с шофъори часовници и др дарения

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алабала

  15 Апр 2024 12:41ч.

  Дачков, спри да триеш коментари. За човек, който вие за свободата на словото, си доста нетолерантен към чуждото мнение. И така. Това не е истински репортаж, не е истинско разследване. Това е чиста проба антиклерикализъм. Добре известно е, че Църквата има имоти, но си е нейна работа на кого и как ги дава. Вместо да се правят инсинуации, да се обърне журналистчето към НАП за информация какви данъци вкарва в бюджета. Всичко друго е атеистично ала-бала. Бъдете си безбожници колкото искате, ваша си работа, ама поне го правете като хората. Журналистчето се обръща към двама жълтопаветни плазмодия от църковната общност, за да потвърди едни неясни инсинуации. Това е бухалкова журналистика (hit piece за жълтопаветния Дачков). Дачков, спри да триеш коментари. За човек, който вие за свободата на словото, си доста нетолерантен към чуждото мнение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маймуната Дарвин

  15 Апр 2024 12:46ч.

  Американската, българоезична тв, бТв се заела да оплюе (за пореден път) стожера на българщината БПЦ. Изненадани има ли ? Кой не е запознат с "творчеството" на Цънцарова, Хекимян и компания ? Та са нарекли и това творчество, РАЗСЛЕДВАНЕ !? Все едно са били под прикритие, подслушвали са и са ровшли. Абре бтв, всеки от нас има някакъв недвижим имот. КАКВО ОБЩО ИМА НАП с имотите ?? С търговската дейност на длужествата е друго но с имотите не НАП а Общините са гези които се занимават. Второ БПЦ за разлика(съжаление) от болниците НЕ СА ТЪРГОВЦИ ! Те лекуват душата ни и затова също не трябва да имат нищо общо с НАП ! БТВ СА ПОДЛА, МАНИПУЛАТИВНА, НЕБЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ! Да са живи и здрави и Бог да им даде каквото заслужават !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Професор доктор Пармаков

  15 Апр 2024 12:47ч.

  Стоян Георгиев, бТВ & Горан Благоев. Това обяснява всичко. Г-н Дачков добре прави, че ги показва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Внася се смут в кошера.

  15 Апр 2024 13:46ч.

  Затова бяха опасенията покрай избора на нов патриарх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма корпорация с такава капитализация

  15 Апр 2024 14:02ч.

  Няма също корпорация с толкова многовековна история. Ами няма корпорация с такава капитализация, няма и да има и дано да няма по-богати от църквата. Фокусът следва да е не върху богатството, а върху това за какво се използва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Дано да няма по-богати от църквата”

  15 Апр 2024 14:15ч.

  Защо бе серсем? Защо и е на тая църква това богатство? Аз поп под 120 кила не съм срещал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз поп под 120 кила не съм срещал.

  15 Апр 2024 16:12ч.

  Ами явно харесваш тлъсти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • православен християнин

  15 Апр 2024 14:11ч.

  Аз имам уважение към Върховният разум (нека да го наречем Бог). Не ми е приятна обаче цялата тая суматоха около Него. Неговите служители са особено нелицеприятни, едни такива мазни шкембелии, космато-брадати, с малки лъстиви очички, доста нехигиенични, облечени в черно? (все едно слуги на дявола). “Поп” е доста обидна дума, но някакси доста им отива. Няколко “попа” познавам лично и нито един от тях не кара Голфче. От Лексус нагоре! По Конституция, уж Църквата е отделно от държавата, но държавата непрекъснато налива пари и ресурси в Църквата, независимо от това, че Църквата има имоти, както казват за милиарди. Бойко и заплати започна да им плаща на “бедните” попове. Сума и грамоти му дадоха за това. Трябва да се сложи ред в тая работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няколко “попа” познавам лично и нито един от тях не кара Голфче. От Лексус нагоре!

  15 Апр 2024 16:17ч.

  Кажи кои са тия попове с Лексуси, че ми стана интересно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дежурен влекач

  21 Апр 2024 22:04ч.

  не е вярно. поповете карат посредствени коли, като VW, KIA, Huinai, Opel. познавам мнозина. А на онзи тъпанар по-горе, дето казва че не познава попове на по-малко от 120 кг, ще отговоря, че аз познавам попове и монаси на 70 кг и по-малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  15 Апр 2024 16:15ч.

  Държава и Църква са отделени. И така трябва да бъде. Задължително. Обаче. Държавата- тоест аз, Иван, Станка, Роза, Стоян- плаща заплати на свещениците. С моите пари. С моите данъци. Храмовете на плащат такса смет. Тези, които са културни паметници имат отделно финансиране за поддръжка от Министерство на културата и различни еврофондове. На всичкото отгоре храмовете отказват отчет за средствата от продажба на свещи и таксите за църковните треби. Уж има единен ценоразпис за тези неща на Св.Синод, но влезте в три произволни църкви в София. И ще видите, че някъде ще ви поискат за венчавка 200 лева, а някъде 500. Същото е и за опело, за кръщене, за панихида. И изведнъж- ние не подлежим на проверка. Моля? И от къде на къде? Да не би случайно да разбере обществото точно колко богата е Църквата му и точно какви далавери се въртят с тези пари и имоти? Ако Църквата иска да докаже, че няма нищо за криене- сама да си повика данъчните! Иначе излиза, че има нещо скрито- покрито. " И няма нищо скрито, което да не стане явно. Защото когато има в една къща светилник, не турят го под миндер. А турят го на високо, да свети". Пък и нали ИСТИНАТА ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ. Аз съм убедено вярваща. Но машинациите на клира са ми дълбоко противни. И оскърбяват вярата ми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  16 Апр 2024 0:43ч.

  Статията е подгряване на публиката за по-големи гадости около избора на Патриарх. Най-големия трън в очите на враговете на България винаги е била нашата Православна Църква. Не съм чувал за голяма организация на хора където всички са ангели и пърхат... НО ако всеки който храчи и кълне Православната Църква си направи труда да иде до най-близкия храм и да размени пет думи със свещеника (попа!) много бързо ще си промени мнението. Като сме тръгнали да оценяваме колко струва земята на еди-кой си манастир и по това да съдим, че са милиардери, хайде да оценим и квадратурата на всички храмове, и обзавеждането им... Лично аз не си правя илюзии, че не се случват гадости. Но нито един пример и доказателство за това не видях в горната писаница. Само мъгляви храчки от сорта - кой прибира парите от наема. Ами собственика ги прибира. Някой изобщо прави ли си сметка колко струва поддръжката на дейността на Църквата и действащите храмове? А що се отнася до заплатите на свещениците, то това трябваше да стане много по-рано, защото е важна част от нашата национална сигурност - справка дейността на Дианет спрямо мюсюлманското вероизповедание. С тъга мога да кажа, че и двамата обвинители в материала горят с нездрава омраза към Църквата и това не е тайна за никого. В коя партия е Горан Благоев понастоящем? Още по-тъпото в случая е, че ако критикуваха премерено и разумно можеха да принесат голяма полза. А сега, жлъчното кресчендо води до профанизиране на всяка градивна критика. Материала е претоплена вкиснала боза - мразете Църквата защото имат земи и храмове а също и разни други неща. А откъде да се издържа Църквата? Няма да плащаме за венчавки, няма да палим свещи, взимаме им имотите и обръсваме попските бради... И викаме папата и Ватикана и тяхната "Банка на светия дух" а още по-добре Бога на джендърите - те ще ни оправят. Това е откровена война срещу нашата Православна Църква. От самото си създаване преди 2000 години Църквата Христова винаги е била атакувана и отвън и отвътре. По време на турското робство Църквата е била в много по-окаяно състояние и пак ни е спасила. Каквито и кусури да имаме, ние ще си ги оправяме без да унищожаваме Българката Православна Църква.  Това е. Баста Българомразци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  16 Апр 2024 1:12ч.

  Оле Отвори Очички, по- леко с "баста" и особено с "българомразци". По- спокойно. Нали уж не е нужно ВСИЧКИ да сме на едно мнение. Нали УЖ има свобода на изразяване. И нали УЖ нормалните хора не разговаряме помежду си на неприятен тон. Дори да сме на различни позиции. Това, което споделяте за храмовете и издръжката им е вярно, но донякъде. Ето, в моята енорийска църква потокът от дарители е постоянен и несекващ. Нашият предстоятел бавно и полека,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  16 Апр 2024 1:35ч.

  , за около десетина години ремонтира целия храм. Зографията ни е чисто нова. И тъй натам. Обаче. Това е само една черква. Една. Единствена. А трябва да се гледа и голямата картина. Голямата картина е страшна. Лично знам за не една и две църкви, в които се въртят брутални схеми. Лично съм участвала с труд и каквото ми е било възможно, за да помогна тук и там. Чудеса мога да разкажа. Чудеса. Ама никой няма да ми обърне внимание. И никой няма да ми повярва! Затова ще споделя с Вас само две неща. Преди много, много години, покойният ни любим Патриарх още беше Русенски митрополит, с няколко приятели- и те като мен постоянно живеещи навън- решихме да реставрираме и върнем към живот една приказна църква в един райски кът на България. Няма да Ви кажа къде е църквата, защото не искам да Ви кажа коя е управляващата митрополия. Ще Ви кажа обаче, че когато изпълнихме всички условия по закон и отидохме с документите в тая митрополия да искаме благословение за труда си и да кажем, че това е ДАРЕНИЕ за здравето на близките ни- въпросният митрополит първо ни накара да го чакаме един час. За тежест. После се държа ужасно с нас. Беше високомерен и агресивен. И за капак си поиска в прав текст точно определена сума пари. Сега тези пари са нищо. Тогава с тях можеше да се купи етаж от кооперация в центъра на Варна, Бургас или Пловдив. Преди някой от приятелите ми да каже нещо, аз кимнах. Казах, че ще помислим и ще се върнем на другия ден. Навън обясних на приятелите си каква ми е идеята. Подлата, гадна идея. Върнах се на другия ден. Сама. Със записващо устройство в чантата си. Онзи човек- който и сега си е митрополит!- беше толкова убеден колко е недосегаем, че не му пукаше от нищо. Повтори и сумата и условията си. "Парите в пълен размер. Един кога си, еди къде си. И ще подпиша за дарението и реставрацията. Иначе не." Усмихнах се. Попитах може ли да влезе адвокатът. Онзи кимна. И когато адвокатът дойде, издавих диктофона. И пуснах записа. Трябва да призная, не трепна отчето. Самообладание велико. Обясних му, че съм чужд гражданин с дипломатически имунитет- тогава работата ми беше такава. И че ако много знае, записът отива в Синода. И в медиите. Сега. В момента. Подписа всичко на мига. Без коментар. Попита обаче какво ще правя със записа. Казах, че ще го запазя. Докато приключим ремонта и църквата се освети пак. Да не вземе да ме бутне я трамвай, я нещо. А когато черквата е готова, казах, Вие най- неочаквано и за жалост тежко ще се разболеете. И ще помолите Русенският митрополит да освети храма вместо Вас. Това изключително ще ме зарадва. Тук вече дядото скръцна със зъби. Било неговата епархия и дрън- дрън. Аз обаче подготвена. Всички църкви в страната са собственост на Св. Синод по смисъла на закона. И всичко, свързано с тях може да се извършва от легален член на тоя Синод. Нямаше какво да каже. Месеци по- късно дядо Неофит, светла му памет, освети ремонтираната и обновена църква. Беше изумителен празник за всички ни. Какво направих със записа? Каквото обещах. Унищожих го. В присъствието на човека, когото записах. Аз не нарушавам обещанията си. И тоя хубосник си е митрополит. Да е жив и здрав. Само дано Патриарх не стане!!! Второто нещо, което искам да Ви кажа е, че за жалост, според мен хората, които упражняват призванието на свещеника у нас рядко са хора, родени за това. Има читави свещеници, да. Има. Но повечето са...Без коментар! По време на Ковид бях дълго време доброволец в Ковид реанимация, имам такива познания. Извинявайте, имаше дежурен и католически свещеник, и мюсюлмански, и равин. Православен нямаше. Нямало хора. Сякаш другите имат с хиляди. Ако познаваш лично свещеник, добре. Ако не...Толкова. Само един човек дойде при нас в най- страшното време. Когато умираха по над сто човека дневно. Само един. Единственият, който НЕ трябваше да е в подобна среда. Заради деликатното си здраве. Патриарха, да. Не знаете каква опора, каква подкрепа беше това за нас в онзи ад! Опитахме да му обясним, че трябва да стои изолиран поне зад стъкло и така да говори с нас. Опитахме да му кажем, че въобще не бива да е там. Какво не опитахме! Защото се страхувахме, че ще го разболеем. Не. Благослови лично всеки от нас. Опитахме да му кажем, че няма да му целунем ръка. За да не го докосваме. Той само се усмихна. И не мръдна, докато и последният от нас не получи клонче здравец от ръката му. Ковид реанимация. Лекарите, сестрите, доброволците. Как така един свещеник не дойде при нас? Болницата беше между две черкви. А Патриарха дойде. И явно Бог го опази тогава, Слава Богу. Обаче всичко това не променя простия факт, че институцията Църква е част от това общество. И не може да се прави, че правилата не се отнасят до нея. Значи кварталната лафка данъчните може да я затворят, ако Лили не ми даде касова бележка за кафето, но Църквата може да превърта милиарди на тъмно? Не. Не може. Не и ако няма какво да крие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пари им трябват да запълнят дупки в бюджета

  16 Апр 2024 13:14ч.

  Който Е опропастен от Асен Василев. Искат да опоскат някого, и няма как да опоскат някоя митра от ппдб, или събратята им, търсят другаде. Защо няма разследване как се манипулира Бюджета на държавата, защо са останали само 3 и нещо милиарда резерв от заявените 6 или 7 мил?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи