Защо "Боинг" се обърна към прекия си конкурент "Еърбъс" в Европа с голяма поръчка за самолети

Защо "Боинг" се обърна към прекия си конкурент "Еърбъс" в Европа с голяма поръчка за самолети

Автор: Желязко Атанасов

Преди десетина дни, някак си между другото, премина новината за забраната за експлоатация на самолетите "Боинг 737-9 MAX от страна на американския регулатор за безопасност на полетите. Причината за тази крайна мярка бе невъзможността от страна на инженерите от The Boeing Company да открият причината за разхерметизацията на кабината на посочения модел самолети. Забраната е наложена за неопределен срок - докато Регулаторът не се увери, че пропуските в производството не са отстранени.

В The Boeing Company изглежда решиха да не губят време и заложиха на производството на следващата версия - Боинг 737-10 MAX - малко по дълъг и пряк конкурент на Еърбъс 321, надявайки се именно този самолет да ги изведе от затруднената финансова ситуация. Неочаквано за всички, един от големите американски въздушни превозвачи - UNITED, въвел и експлоатиращ до момента 277 Боинга, с опция за придобиване на още 200, разтрогна договора с The Boeing Company. И това не е всичко! Какво направи изпълнителният директор на  UNITED - Скот Кирби - обърна се към прекия конкурент Airbus SAS!

Европейският консорциум обаче не е с неограничен капацитет - заводът край Хамбург, произвеждащ А-320 е с резервирани производствени мощности за четири години напред. Е, възможно е да се уплътни производството с до 3-4 самолета в година, но за 200 броя и дума не може да става. За да не изгуби новия си партньор, Airbus SAS в момента оферира старите договори с премии, за да се съгласят клиентите на разсрочено във времето получаване на вече поръчаните самолети. Това е единствения способ да се защити договор за нови 500 самолета.

До ден днешен, американски компании не са възлагали такива огромни поръчки на европейски производител. Как ще реагира на това американското правителство - ще видим! Може би и това е причината Байдън да наложи вето върху строителството на LNG терминалите н Тексас, предназначени за производство на втечнен газ за Германия?! Оказва се, че въпреки ускорената деиндустриализация на Германия, тя все още запазва част от инженерния си потенциал...

Друга тема е обратното изкупуване на остарелите швейцарски танкове Леопард-2, от първите модификации - ще бъдат капитално ремонтирани, модернизирани и поставени на въоръжение в Бундесвера. Все по-ясни стават гласовете на немския бизнес, че Германия вече не е в състояние да произвежда изцяло нови танкове. Поне при тези баснословни цени на суровините и енергията.

Колкото до проблемите в производството на самолети в Щатите - от 1965 година се наблюдава устойчив тренд на снижаване на интелекта на всяко следващо поколение. Което със сигурност може да се твърди и за съвременна България.

Източник: Ютюб канал @peske
 

 

Коментари

 • аероспец

  04 Фев 2024 10:40ч.

  Не е вярно че има " невъзможност от страна на инженерите от The Boeing Company да открият причината за разхерметизацията на кабината на посочения модел" . Независими експерти бързо установиха причината и тя е в конструктивен дефект, инженерен дефект. Дефектна инженерна мисъл на "Боинг" , което си е един сериозен гаф, да не кажем направо срамно петно. В същото време "Ербъс" въпреки всички трудности последните години, държи лидерството в пазара в световен план. Само един пример - Средно-магистралните по принцип А 321 , с обсег над 6000 км., които си остават теснофюзелажни самолети, се оказаха толкова икономични и рентабилни, че вече се използват регулярно и за ... трансокеански полети ! Който е в материята ще разбере че това е революционно постижение, достигнато по пътя на еволюционни подобрения. Самолет с тесен фюзелаж - два реда седалки, лети редовно над Атлантика и обслужва полети до/от САЩ и Канада - към Европа. И дори от някои европейски страни до Южна Америка, например между Португалия и Бразилия. Това поевтинява, това прави полетите по-достъпни за хората, дори ако искате - това намалява и замърсяването на атмосферата ! Боинг в момента нямат пазарен отговор, Боинг изостават и затова ще форсират направо Боинг 737-10 MAX . А изостават, защо вече е очевидно, инженерите на Ербъс са по-добри. В Щатите имат системен и дълбок проблем със специалистите които трябва да мислят, проектират, изобретяват. С ИИ тази работа не става, каквото и да ви говорят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Последният параграф някой схвана ли?

  04 Фев 2024 11:00ч.

  До 60те години на миналия век всеки трети ИНЖЕНЕР е бил Американец! От там- и Интелекта на популацията. А днес - всеки трети инженер е Китаец - там всяка година бълват по3-4МИЛИОНА вишисти с инженерно образование... Впрочем, от края на 60те години инженерията в САЩ се УБИВА още в зародиш - от тогава средното образование в САЩ е надолу- според експерти към днешна дата випуска на средното училище на САЩ предполага познаване на Аритметика, но не и на АЛГЕБРА, ТРИГОНОМЕТРИЯ и прочие висша математика. Затова официалната имиграционна политика на САЩ днес е - изсмукване на максимум на всякакви инженерно-технически кадри от останалия свят, като се почне от Китайци, мине се през Индийци, стигне се до Руснаци и Иранци... А янките - могат да бъдат Адвокати, могат да бъдат коафьори на кучета, могат да бъдат борсови посредници... Преди години попаднах на интересно изследване - появила се е специалност висше образование Master of Public Entertainment за СТРИПТИЗЬОРКИ!!! Нали всичко това пълни оценката на GDP, а за стриптизьорка математика, и то визша(и въобще всякакви естествени и точни науки)- не се иска... И познайте какъв е процента бакалавриати от този вид, който американските университети предлагат на своето население... Пък после се чудим що вече няма американски самолети, американски ракети, американски танкове... А за Разбирачите - колкото по-бързо се отървем от такива "Съюзници" - толкова повече шанс да оцелеем в близко бъдеще. Каламбура гласи" при такива съюзници - противници не са ти необходими, те ще те унишожат по-бързо и по-ефективно!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русолиз

  04 Фев 2024 21:07ч.

  Какво го овъртате ? Нямали инженери,образователна система и други подобни. Да не Ви плаща Мутрофанова?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Старата школа

  10 Май 2024 9:16ч.

  Като ти гледам правописа си завършил в някой хАмерикански университет - я Харвард, я съседния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Анастасов

  04 Фев 2024 14:05ч.

  Нещо заглавието куца!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рано е

  05 Фев 2024 9:25ч.

  да се оплаква Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи