Явор Гечев: В момента имаме за милиарди продукция, която ако не реализираме, ще има масови фалити

Явор Гечев: В момента имаме за милиарди продукция, която ако не реализираме, ще има масови фалити

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Всичко се променя много интензивно. ЕС не е най-бързо работещета система. Радвам се, че този път с вноса от Украйна, сравнително бързо реагира. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Съветът на ЕС предложи различни мерки, ако страните свалят едностранните мерки. Т.нар. коридори имат аномалии. Целта беше да се помогне на Украйна. Тези коридори изкривиха пазарите и застрашиха собственото производство на Полша, България, Унгария. Ние трябваше да реагираме и да кажем, че не може това да се случва. Ако не бяхме го направили всичко от Полша щеше да се прехвърли към Румъния и нас. Бяхме длъжни да защитим българските производители“, подчерта той.

„Украйна разбира, че коридорите не са съвършени и не искат да пречат на други страни.

ЕС е монолитен. Когато има проблем в една държава, трябва да сме солидарни. От друга страна на някои държави им е изгодна ниската цена на украинското зърно“, изтъкна земеделският министър.

„В България има 1,3 млн. тона маслодаен слънчоглед. Той не може да се съхранява дълго, защото се повишава киселинността. В момента имаме за няколко милиарда продукция, която ако не реализираме, ще има масови фалити. Черноморският регион е наводнен. Войната се отразява навсякъде и това е отвратително“, призна министър Гечев.

На въпрос дали сме внесли украинско зърно с пестициди, аграрният министър заяви: „Имаме партиди, които са със складови вредители. Имаше масово наслояване на ливадна пеперуда заради украинското зърно“, призна Гечев.

„По думите му няма условия за поскъпване на хляба и пшеницата. Аз ще съм първият, който ще поиска връщането на старите режими, ако се повишат цените, закани се той и добави: „Лично аз ще обявя цени“, закани се той.

„Правителство хвърли огромни усилия за овладяване на цените и даде пример с млечните продукти. Да не стане същото с дървата. Икономиката е скачени съдове. Опитваме се да правим баланс“, подчерта Явор Гечев.

Утре Явор Гечев ще се срещне с най-големите производители на слънчоглед у нас, като земеделското министерство е готово да посредничи и при търговията на продукцията им. Министърът заяви, че ако има спекула, ще си позволи и да обявява цени и пред медиите.

Гечев каза още, че е провел добър разговор с украинския министър на земеделието днес и подчерта, че Украйна не иска да пречи на българските производители.

"Казахме си, че наводняването на пазара в черноморския регион сваля и техните, и нашите цени, вместо заедно да се опитваме да търсим други варианти, коридори извън Черно море и на трети държави, включително такива, които в момента са заети от руска пшеница. Да не забравяме, че най-големият производител всъщност е Русия".

По повод недоволството на производителите на слънчоглед, министърът обясни, че запасите на маслобойните у нас стигат за около 40 дни и понастоящем България разполага с 1 300 000 тона маслодаен слънчоглед.

Преработвателите на слънчоглед у нас са против забраната за внос от Украйна.

"Проблемът със слънчогледа е, че той не може да се съхранява много време, тъй като се разваля. Ние имаме продукция за няколко милиарда продукция, която трябва да се реализира преди жътва".

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • ФЪРКАТИЧКО

  22 Апр 2023 20:25ч.

  Този Румен Гечев не мога да го понасям! Същите кунистически лъжи от Виденово време! Никакъв фалит не ни заплашва; България се развива стабилно и демократично! ?❤️

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  22 Апр 2023 20:35ч.

  Какъв Румен Гечев?! Този е друг човек ЯВОР Гечев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  22 Апр 2023 20:40ч.

  Охх, объркала съм се... Ами то така става, на маймуни ни обърнаха с тия избори и цялата политическа суматоха. ?❤️

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  22 Апр 2023 22:30ч.

  Себестойността за тон пшеница миналата година беше средно 350лв. Продажните цени стигнаха 700, но зърнарите тогава не продадоха, спекулирайки и чакайки по високи цени. Само че сега цената е 450, а на тях себестойността им вече е станала 450 лв, защото са плащали и наем на силози една година. И идва нова реколта и цената ще падне на под 400 и ще трябва да продават, защото няма силози за две реколти. Това което не разбирам е, защо другарите Гечев и Радев стават съучастници на спекулантите? Според мен като си направил грешна преценка и си бил алчен, няма как да ходиш да плачеш на държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обективен

  23 Апр 2023 7:28ч.

  Сваляйте цените тогава за да я реализирате...хем излишък, хем високи цени! Що за наглост, алчностт и престъпление към народа? Или по-високи цени по-големи постъпкения от ДДС да си пълните ограбената хазна? За бесене сте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  23 Апр 2023 10:31ч.

  Ами да фалират, това е частният бизнес. Един се развива, друг фалира ит.н. Допреди години пееха, че държавата била лош стопанин, включително и аз поради младост и простотия. Видя се кой какъв стопанин е, камък върху камък не остана. Едно нещо обаче не мога да разбера - как за 33 години не се научиха как се работи, то вярно и че чиновниците много пречат.... да не говорим за "елита".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  23 Апр 2023 10:41ч.

  Зърнопроизводители се оплакват, че складовете им били пълни със зърно, което задържали от миналата година, щото мислели, че цените ще се вдигнат, пък те паднали.... И още едни случай - две приятелки наследиха големи къщи в провинцията, на морето и в голям град на границата. Продавайте, бе, не ви трябват, не живеете там. И те чакаха цените.... От къщите големи, хубави, на хубаво място сега и помен няма. Всичко е окрадено, изнесено, една вилица не е останала. Това е положението. Между другото, продукт се продава, преди да си го произвел...с изключение на интелектуалния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д.Колева

  27 Апр 2023 7:00ч.

  Т.н."зърнари"(а не земеделци,което явно има друг смисъл),е редно да фалират,щом като сметката им е излязла "крива".Сумати познати загубиха магазини и къщи заради грешки.Имат достатъчно привилегии бълг.латифунфиери,защо не плащат данъци за земята.Вижте ги какви пари харчат,за да живеят!Липсва ботевото перо да ги разстреля от рупор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи