Явор Гечев: Недостатъчна е помощта от 10 млн. евро за България от ЕК след вдигането на забраната за внос от Украйна

Явор Гечев: Недостатъчна е помощта от 10 млн. евро за България от ЕК след вдигането на забраната за внос от Украйна

Европейската комисия предлага България да получи около 10 милиона евро помощ заради вдигането на националната забрана за внос на зърно от Украйна. Тези пари са недостатъчни, настояваме за информация от Европейската комисия за методите и начините, по които е смятана тази пропорционалност на средствата. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев, който участва вчера в откриването на единадесетия национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир.

„Смятаме, че България е подценена по отношение на втория пакет от помощи от Европа“, каза Гечев и припомни, че помощта за страната от първия пакет помощи във връзка с вноса от Украйна, е бил около 16 милиона лева. Пред журналистите той уточни още, че Министерството на земеделието е предложило 27 продукта за обследване до пети юни, сред които както слънчогледовото масло, така и сухото мляко и меда, които са били завишени като внос през миналата година и тенденцията продължава. Министърът коментира, че въпросът със сухото мляко е важен, защото за последните два месеца изкупните цени на млякото са занижени с 30 процента, но това не се е отразило на крайната цена в търговските вериги. По думите му икономиката бързо реагира, когато се качват цените, но е много плаха, при тяхното намаляване.

В България има повече слънчоглед, от този който може да бъде обработен до новата жътва, стоката е над милион тона за три милиарда лева, а жътвата наближава. Министерството на земеделието е медиатор в разговорите между браншовете на производителите и преработвателите – единственият спор е за цени при тези срещи. Българските преработватели на олио декларират, че предпочитат да работят с български слънчоглед, и се надявам ситуацията да се нормализира, посочи Гечев.

Предстои приемането на обща декларация между българското и украинското министерство на земеделието, при аномалии на пазара на земеделската продукция, заради вноса от Украйна да бъдат разработени различни варианти, които да усъвършенстват така наречените коридори, извеждайки ги и от ЕС и от държавата, посочи той и допълни, че забраните не са съвършеното решение, трябва да има механизми, които регулират този тип кризи

Когато има българска продукция, и тя е на по-висока цена, означава, че тя е качествена и се търси. Целта е да се осигури баланс, който да дава сигурност, че когато се купува български продукт, той е с високо качество, коментира Гечев.

Предстои законова регламентация, която да позволи съвместяване на общинските и държавни пасища с фотоволтаични паркове, което означава, че ако има такива съоръжения, те трябва да са не повече от 50 процента от съответната площ, да са повдигнати на повече от три метра, за да може и пространството под тях да се ползва за пасище, каза още той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • И какво от това

  07 Май 2023 9:17ч.

  Важното е да има достатъчно помощ за бандеровщината. И щом "трябва" - да се използва фондът за мира за производство на снаряди, с които да се разкъсват руснаци - бойци, жени и деца, няма значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • цивилизационният ни избор

  07 Май 2023 9:46ч.

  е самопрецакване, и дано повече хора го виждат. Държавите, които държат на себе си следят за своите интереси и се противопоставят на несправедливи решения на ЕК. Тях ги чуват, и разпределят средствата отчитайки настроението им. Ако ние не се съпротивляваме, никой няма да ни защити интересите или дори да ни обърне внимание. Не трябваше да вдигаме забраната, или като сме я вдигнали - отново можем да я наложим... Храната от "the bread basket of Europe" e токсична, защото прочутият украински чернозем е отровен от всичките снаряди и мъката в сърцата на хората, които я произвеждат и най-вече защото нерегламентирано използват пестициди/хербициди. Освен това - 80 % от украинската земеделска земя беше изкупена и сега принадлежи на хамер./наднационалните корпорации ВlackRock, Vanguard & Monsanto, които не са задължени да НЕ произвеждат ГМО продукция, и ние участваме в реализирането на ТЯХНАТА вредна продукция, за сметка на нашите качествени храни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  07 Май 2023 11:31ч.

  Това радево недоразумение на кого служи, на господарите от Брюксел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещата с истинските им имена

  07 Май 2023 13:07ч.

  Гечев, това не е помощ, а подкуп. Беше очаквано - вие сте най-раболепните, затова подкупът за вас е най-малък. И защо да им пука на брюкселските чиновници за България и българите, след като на местните чиновници не им пука?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  07 Май 2023 14:21ч.

  кажете наи после какво прави зърното в българия а не е в африка които го е закупил да е мислил защо ние ще плащаме за алчността му тези пари за нас потребителите ние плащаме последни сметката в магазина никакви пари на зърнарите и др дяволи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  10 Май 2023 19:31ч.

  Защо вдигате забраната за внос? Да си внасят германия, франция, белгия.....Тука сме аборигените и на нас може да ни издават заповеди, да ни нареждат, да ни определят французойка за премиер. Така ще, след като нямаме нормални властници, а вицето на президента дори отишла и при децата в Кърджали да говори как трябвало да ВЛИЗАМЕ В ЕВРОЗОНАТА. Та тя е милионерка и вече лева не й харесва. Трябва й евро. ПРОДАЖНИЦИ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи